BG-Mamma

Деца => Кърмене => Темата е започната от: Енита в пт, 27 юни 2008, 00:10Титла: Гърдите при спиране на кърменето
Публикувано от: Енита в пт, 27 юни 2008, 00:10
Кърмих Яна до преди осем, девет дни. От края на четвъртия месец е на изцедена кърма. През последните два месеца се изцеждах само сутрин и вечер, като дълго време имах кърма за две хранения и половина. През последните две седмици количеството рязко намаля, до по половин хранене на цедене /около 100 мл/, а през последната седмица едва събирах по 60 гр дневно.

Не усещам гърдите си напрегнати, но някак са все още тежки, сякаш има кърма. Преди да взема решение да спра цедих около 40 минути без да пуснат нито капка.

Никога не съм имала кърма в изобилие, за тези месеци цедене не съм пропускала три часа без изцеждане не заради напрегнатост, а от притеснение, че ще ми намалее кърмата.
Чудя се дали да изцеждам, дали за пия нещо или пък да отида на преглед. Честно казано, страхувам се от запушване.
Благодаря на всички, които ми помогнаха да отгледам Яна почти до 11 месеца с кърма, макар и с изцеждане. :hug:


Титла: Re: Гърдите при спиране на кърменето
Публикувано от: hedra в нд, 29 юни 2008, 12:52
Браво на теб за упоритостта да цедиш и да продължаваш толкова месеци :hug:
Няма нужда да цедиш, щом нищо не излиза - просто остави нещата да се развиват от само себе си. Можеш да вземаш профилактично лецитин, за да намалиш вероятността от запушване (макар че ако производството е спряло, няма от какво да стане) - много майки избират да го взимат по 1 таблетка от 1200 мг дневно за няколко седмици в периода на окончателното спиране на кърменето.
Иди на преглед, щом имаш желание - сигурно ще те успокои и няма да навреди, най-много да ти изпишат хапчета, които може по твой избор да взимаш или да не взимаш, ти ще си прецениш.


Титла: Re: Гърдите при спиране на кърменето
Публикувано от: Tani4ka_04 в нд, 29 юни 2008, 15:59
И ние се отбихме преди около 2 седмици и се чудя как можеш да разбереш дали имаш запушен канал? Има ли някаква болка, или бучица, или нещо друго? Преди 3-4 дена ме боляха гърдите, изцедих общо към 40-50 мл. и болката изчезна.  Започнах да пия лецитин, но за всеки случай за какъв признак евентуално трябва да следя?

И друго се чудя. Какво мога да направя, за да върна (поне донякъде) предишния вид на бюста си? След двугодишно кърмене се съмнявам, че ще стане, но поне да опитам. Някакви медицински или козметични кремчета има ли? Или гимнастика?


Титла: Re: Гърдите при спиране на кърменето
Публикувано от: hedra в нд, 29 юни 2008, 17:26
Може да опиташ с разните стягащи кремове и емулсии, както и малко гимнастика специално за бюст. Не че ще му върнеш предишния вид, но пък ще подобриш малко сегашния и ще се чувстваш по-добре :lol:


Титла: Re: Гърдите при спиране на кърменето
Публикувано от: Джиджа в нд, 29 юни 2008, 19:29
Аз не пих хапчета, след като спрях да кърмя. Цедях само ако усетя напрежение в гърдите. Както виждам и при теб спирането е постепенно, а не изведнъж, затова не се притеснявай.


Титла: Re: Гърдите при спиране на кърменето
Публикувано от: alpopova в пн, 30 юни 2008, 22:24
И аз не кърмя от няколко дни, до преди това само вечер го кърмех и кърмата постепенно ми намаляваше. Трябва ли задължително да пия хапчета за спиране на кърма? Нямам напрежение в гърдите, не се цедя, мислех си че от само себе си ще спре. Моля за съвет, докато не е станало късно!


Титла: Re: Гърдите при спиране на кърменето
Публикувано от: Tani4ka_04 в вт, 01 юли 2008, 12:59
Пиенето на хапчета за спиране на кърма по принцип не е задължително. В твоя случай ми се струва, че е направо излишно.
Аз не съм пила, въпреки че първите дни ужасно ми се препълваха гърдите и имаше страхотна болка - предпочетох да цедя.


Титла: Re: Гърдите при спиране на кърменето
Публикувано от: Lara1 в чт, 03 юли 2008, 12:40
И аз постепенно започнах да цедя - първо за всички хранения, а сега едва за 1-2, защото започна бебка да суче трудно и да писка. Сега много се мръщи на кърмата вече. Чак нарочно се дави. Чудя се дали да искам от Доки медикаменти или да продължа с разреждане на цеденето...


Титла: Re: Гърдите при спиране на кърменето
Публикувано от: Tani4ka_04 в чт, 03 юли 2008, 15:45
Пробвай с цедене  :peace:
Аз имах доста кърма и бях убедена, че ще трябва да пия хапчета, но не пих, което ми се струва, че е по-добрия вариант.


Титла: Re: Гърдите при спиране на кърменето
Публикувано от: Maminka в чт, 03 юли 2008, 16:37
Tani4ka_04, би ли споделила как е протекло отбиването при вас? (може и на ЛС)
Аз също имам много кърма, а и не вярвам, че Мони ще се откаже сам... а татито вече дава зор за отбиване... (не можел да се нарадва спокойно на гърдите ми от около 6 години някъде :blush:)

Извинявам се за off-а  :hug:


Титла: Re: Гърдите при спиране на кърменето
Публикувано от: Скубиду в чт, 03 юли 2008, 18:34
Дъщеря ми я отбих постепенно, премахвайки и последното вечерно кърмене. Не съм пила никакви лекарства. Не съм имала запушвания /не си спомням дали съм се изцеждала/. Сега нямам проблем с кърменето на бебчо.


Титла: Re: Гърдите при спиране на кърменето
Публикувано от: Енита в пт, 11 юли 2008, 10:22
Благодаря на всички! :hug: Hedra, специални благодарности от първия месец кърмене та досега. :hug:
Честно казано, мислех си, че ще мога да я храня с кърма поне веднъж дневно още няколко месеца, но...колкото толкова. При положение, че в началото около 20 дни изобщо нямах кърма, после постепеннно започна да тече с много усилия, с често кърмене на всеки два часа и през нощта, с непрекъснато пиене и ядене на всички възможни лактогонни.... и на тези 10 месеца и половина съм благодарна за всеки ден кърмене.
Аз също не пих никакви хапчета, но при мен кърмата намаля постепенно и спрях, когато просто не можех да изцеждам нищо.


Титла: Re: Гърдите при спиране на кърменето
Публикувано от: _re_ge в вт, 15 юли 2008, 14:31
Здравейте момичета.
Искам да споделя с вас една рецепта когато се спира кърменето за облекчение на гърдите и намаляване на притока на мляко.
Купувате си Камфор на прах. Разделяте пакета на две и завивате праха в памучна марля сгъната толкова че да не се изсипва праха през дупките. ( Стават като четириъгълни плоски пакетчета)
Сутринта слагате пакетчета под гърдата - да не закрива зърното и слагате нещо като ластичен сутиен да притиснато пакетчето към кожата. Носите през деня а вечерта махате. Така 3-4 дена, после сменяте камфора с нов. Разбира се ще "ухаете " на камфор както и около вас , но пък резултата ще ви учуди. Аз самата спирах кърмата си така два пъти и двата пъти ми "излекува" подуването и болките и ми спести пиенето на лекарства .

Поздрави на всички


1