BG-Mamma

Деца => Кърмене => Темата е започната от: In4oka в пн, 30 юни 2008, 07:25Титла: Драстично ми намаля кърмата, моля за съвет
Публикувано от: In4oka в пн, 30 юни 2008, 07:25
Мами, знам, че тема като тази 100% е дискутирана много пъти и сигурно ще се поизнервите да я видите пак. Просто нямам никаква възможност да търся подобна. Извинете!

Проблема е, че гърдите ми от два дни са много меки и почти празни. Преди това едва дочаквах малкия да се събуди, направо щеше да гръмне тази, на която й е ред. Той си изсмукваше от нея всичко доволно и наддаваше повече от добре. Последните два дни обаче яде всичко и от двете и някак си заспива, но сега явно и двете не му стигнаха. Моля ви, дайте съвет какво да правя. Слагам го на гърда веднага щом се размрънка, висим си така закачени, чая на хип пия, от първия ден с него, но явно нищо не помага.  Не мога да си обясня защо стана така. Имам време и за почивка и за разходка с него, нямам фактор стрес. Помогнете с някакви илачи, преди да се наложи да ходя за АМ до аптеката. Вече нямам представа какво ме спира да отида, а няма да си простя, ако почнем с адаптирано, като е имало вариант да се избегне.


Титла: Re: Драстично ми намаля кърмата, моля за съвет
Публикувано от: thedragonbg в пн, 30 юни 2008, 08:37
На първо място недей да се стресираш излишно. Нормално е гърдите по някое време да омекнат, защото кърмата се регулира според нуждите на бебето, т.е. произвежда се точно толкова, от колкото има нужда то и не се предизвиква напрежение в гърдите. Това че са меки, не означава в никакъв случай че са празни! Другото което е - има т.нар. "кризи на растежа" при които бебето суче повече (много повече) за да увеличи количеството мляко (системата търсене-предлагане). Просто потребностите му са се увеличили и то действа за да ги задоволи.
Иначе от съветите - пий повече течности, особено сега през лятото, за чая за кърмачки знаеш, пробвай с варено жито, при някои жени има ефект да увеличава кърмата. И най-вече давай щом си поиска. Дано бързо преминете през периода.  :hug:


Титла: Re: Драстично ми намаля кърмата, моля за съвет
Публикувано от: hedra в пн, 30 юни 2008, 08:37
Спокойно, не ти е намаляла кърмата, напротив - в период на увеличаване е :mrgreen: Най-вероятно влизате в период на бърз растеж, когато бебето е мрънкливо и нищо не го успокоява за дълго, изсуква и двете гърди и иска да суче през час. Съответно често изпразваните гърди си седят меки и майките  изпадат в голяма тревога какво става :mrgreen: Оттук нататък гърдите ще са ти меки по принцип, освен ако пропуснеш 1-2 кърмения - това е нормално.
Пий си чайчетата, давай на бебето да суче на всяко промрънкване, сменяй гърдите и не се води по поведението му, а по памперсите - ако си ги мокри и ака както обикновено, значи получава достатъчно мляко, независимо че може да изглежда постоянно гладно.
След 3-4 дена нещата ще се оправят :hug:


Титла: Re: Драстично ми намаля кърмата, моля за съвет
Публикувано от: In4oka в пн, 30 юни 2008, 08:52
E,да сигурно сте прави, ама като пищи щом млякото свърши ми идва и на мен да писна с него. Дано отшуми бързо този период!  :hug:

А колкото до течностите пия по 6-7 литра вода на ден  :mrgreen: и жито ям...Титла: Re: Драстично ми намаля кърмата, моля за съвет
Публикувано от: Anelija в пн, 30 юни 2008, 08:56
Не пий толкова много вода, защото ефектът може да е обратен  :roll:


Титла: Re: Драстично ми намаля кърмата, моля за съвет
Публикувано от: T o n i в пн, 30 юни 2008, 16:41
Не пий толкова много вода, защото ефектът може да е обратен  :roll:
как така  :roll: и аз пия ужасно много вода, не знам точно колко, но е много...
защо многото течности могат да намалят кърмата, как се обяснява  :roll:


Титла: Re: Драстично ми намаля кърмата, моля за съвет
Публикувано от: ludmilana в пн, 30 юни 2008, 23:40
Тони, многото вода не намалява кърмата, не си разбрала правилно Духито. Тя има предвид, че до няколко дни Лактационната криза ще отмине( http://www.bg-mamma.com/index.php?topic=5186 ) и бебето ще спре да суче през час, но ако майката продължава да се налива с много вода, може да се увеличи повече отколкото е нужно на бебето.
Според мен е достатъчно да се пие толкова, колкото ти се пие, а не да се наливаш като бадън само и само да ти се увеличи кърмата. Кърмата се увеличава с по-често сукане, пиенето на вода по-скоро е психологически помощник на майката.
(лично мое мнение)

In4oka, ти, самата пишеш, че вече месец едвам дочакваш да се събуди бебето, че гърдата ти ще се пръсне. Това означава, че тя се е препълвала. Оттук нататък, ако не се доизцеждаш след кърмене гърдите ти би трябвало да не се препълват. Меките гърди не означават че нямат мляко, а че то се е регулирало спрямо нуждите на бебето.

Между другото, хубаво е бебетата да изсукват поне едната гърда до края(до дъно както му викам аз) за да се засищат с гъстото и мазно задно мляко. Така, че не толкова пълните гърди според мен са за предпочитане. Ако майката ес големи, препълнени гърди, бебето си напълва стомахчето с предното по-рядко и нискокалорично мляко и по-рядко успява да стигне до задното.
Моите миниатюрни гърдички, при това меки още след 3-тата седмица от раждането изхранваха моя Мърчо първите 12 месеца от живота му и продължават да му дават нужното и до днес. Така, че след няколко дни се надявам да се пхвалиш, че бебето се е успокоило.


Титла: Re: Драстично ми намаля кърмата, моля за съвет
Публикувано от: silvip в вт, 01 юли 2008, 00:33
Съгласявам се с мамите които са се включили до тук. Само мога да допълня от мои наблюдения, че динята много ми увеличава кърмата. Може би защото съдържа повече вода и затова се получава така. Отдавна не ми са бяха препълвали гърдите, а днес си ходех мокра.


Титла: Re: Драстично ми намаля кърмата, моля за съвет
Публикувано от: T o n i в вт, 01 юли 2008, 08:53
ух, да  :oops: трябваше да се сетя, че това е идеята
людмилана  :hug:


Титла: Re: Драстично ми намаля кърмата, моля за съвет
Публикувано от: In4oka в пт, 11 юли 2008, 13:45
Само да завърша темата, която бях пуснала. :)
Благодаря ви, за утешителните думи, явно от това главно имах нужда.  :bouquet: След 30-тина часа сучене през час-два, нещата се оправиха. Само стискам палци да не стане пак, че ревът на малкият лъв е ужасяващ. Освен че кърмата ми не спря :))) се оказа, че малкия бил 2 пъти по-тежък от нормалното, т.е. прехранила съм го била детето. Така че явно му стига кърмата. :mrgreen: Сега е на 40 дни и от изписването до днес е +1770гр.


Титла: Re: Драстично ми намаля кърмата, моля за съвет
Публикувано от: maraidara в пт, 11 юли 2008, 14:45
  Браво мамче!Добре си го кърмила значи!Всичко е наред,видя ли.Карайте така поне до годинка! :peace:


1