BG-Mamma

Организации => Сдружение "Настоящи и бъдещи майки" => Темата е започната от: куки в пн, 30 юни 2008, 15:01Титла: Работна тема за детските заведения - 2
Публикувано от: куки в пн, 30 юни 2008, 15:01
Пожелавам успешна работа по детските заведения занапред  :peace:

Нека за момента коменрираме предложените за обсъждане критерии за прием в детските заведения, които ще влезнат в сила скоро. Това е предложеното до момента:

1. Постоянна адресна регистрация в София за ? години
2. Райониране
3. Родител или друг член на семейството (брат/сестра) инвалид над ? %
4. Брат/сестра в съответното ДЗ
5. Близнаци
6. Семейства с 3 или повече деца до ? години
7. Работещи родители
8. Деца/внуци на служители в системата на народната просвета
9. Деца сираци и полусираци
10. Деца в приемни семейства
11. Редовни студенти
12. Децата, които посещават самостоятелни ясли да имат предимство при прием в ЦДГта

Нека видим кое е справедливо и къде да бъде наредено в йерархията? Да има ли директен прием на някои конкретни групи деца или всичко да е на принципа на точкуването?

Предлагам също да разработим нещата и в и малко по - друга насока - храненето. Какво куца там, какво би могло да се направи, какво да искаме и т.н. Може би тези от вас, чиито деца посещават или са посещавали детски градини и ясли да се кажете какво според вас би трябвало да се подобри. Превдполагам има доста какво да се желае в тази насока

Разбира се препаратите си остават на дневен ред и работата по тях няма да спира

Нека максимално изчистим нещата в тази насока, лятото е "отпускарси" сезон и според мен тъкмо сега е моментът да изясним основните насоки за кръглата маса есента, има доста работа там

Линк към старата тема:
Работна тема за детските заведения!  (http://www.bg-mamma.com/index.php?topic=268642.0)


Титла: Re: Работна тема за детските заведения - 2
Публикувано от: куки в пн, 30 юни 2008, 15:03
Наде, прочетох писмото, ето какво мисля по критериите:

1. Постоянна адресна регистрация в София за ? години - Аз нямам постоянна регистрация в София, само временна, постоянно сменяхме квартири и не съм видяла смисъл да си направя за малко. Моят любим, с когото нямаме брак обаче си има, и то от много време. Как се постъпва в този случай? Вероятно гледат мен.
2. Райониране - Аз лично съм против районирането, изчетох доста доводи, няма да ги повтарям :)
3. Родител или друг член на семейството (брат/сестра) инвалид над ? % - Това е сфера, в която нещата в нашата държава никога не могат да бъдат точни, дори някой да тръгне по домовете да ги проверява, нещата пак ще са субективни. Ако има по-тежки случаи от 90% (вината за погрешната преценка обаче е на ТЕЛК), да уточнят по-скоро болестите, които да са с привилегии (има някои болести, които се срещат по-често сред фалшивите инвалиди например)
4. Брат/сестра в съответното ДЗ   - категорично за. Дори да няма предимство при прием по принцип, логично би било ако е приет някъде да има опция автоматично да се прехвърли в ДЗ при по-голямото дете. Когато по-големите са вече на училище и аз не виждам логика да важи
5. Близнаци - тук нямам какво да добавя, напълно съм съгласна
6. Семейства с 3 или повече деца до ? години   - 12 според мен
7. Работещи родители - против съм, неработещите така съвсем губят шанс да си търсят работа
8. Деца/внуци ...на служители работещи в системата на народната просвета - стига да са работещи, а не работили, че стават много  :mrgreen:
9. Деца сираци и полусираци - да
10. Деца в приемни семейства - трудно ми е да преценя, според мен имат нужда повече от здрава семейна среда, социализацията не става само в ДЗ
11. Редовни студенти - има логика

И пак мисля, че правят нещата супер сложни. Така няма да решат никой проблем, само ще си създадат допълнителна странична работа, която да ги отдалечава от основното - намиране на начини да се осигурят достатъчно места в ДЗ!Титла: Re: Работна тема за детските заведения - 2
Публикувано от: куки в пн, 30 юни 2008, 15:04
На мен като цяло точковата система хич не ми допада, не мисля че могат да се степенуват повечето от критериите по важност, така че да им се даде различна тежест. Например в предложенията в пощата: Настоящ адрес в гр. София от 1 г. - 20 точки и Дете, идващо от ясла- 2 точки; Друго дете в същото детско заведение- 5 точки...Някак не ми се вижда логично.
За критериите за деца, които автоматично постъпват без класиране, нямам против.
Но например доста хора нямат адресна регистрация в София, дори да си направят заради класирането, тя няма да е достатъчно дълга. Това значи ли че трябва да напуснат работа, ако нямат достатъчно средства за частна ясла и детегледачка? Трябва също да се уточни и на двамата родители ли се иска регистрация? А ако нямат брак, както е при голяма част от семействата с малки деца? Ако се вземе този критерий, мисля, че трябва да му се даде по-малка тежест, а не да е от основно значение. Например ако е с точки до 20, да е около 8.
За дете, идващо от ясла - ако е в ОДЗ, пак няма логика, според мен автоматично трябва да преминава нагоре в следващата група, иначе все едно да кандидатстваме всяка година.
Друго дете в същото детско заведение - поне 10 точки.
Работещи родители - не знам дали изобщо трябва да се взема предвид, наистина е дискриминация. А и как да започнат работа, ако няма кой да гледа децата им? Според мен тук ще има много недоволство.
Според мен трябва да се обърне повече внимание на проекта "парите следват детето" - освен проблеми с приема, така могат да се решат и част от проблемите с недостига на места (във файла с коментарите много добре са формулирани нещата, да не удължавам излишно мнението си :) ). Що се отнася до други компенсации, аз съм категорично против.


Титла: Re: Работна тема за детските заведения - 2
Публикувано от: куки в пн, 30 юни 2008, 15:06
Мен единственото, което ме притеснява с точкуването е, че каквито и критерии да измислят при този наплив и недостиг на места ще стигнем до ситуацията например 20 броя кандидатстващи с еднакъв брой точки, които се борят за 10 места. Тогава какво правим? Как решаваме кои от тези 20 деца да влезнат? За да се прави една такава точкуваща система трябва да имаме ясна или поне приблизителна информация(статистика) колко души ще отговарят на определените критерии. Или в крайна сметка пак ще опрем до критерият "време" и тогава тези допълнителни "критерии" всъщност ще се явят допълнителни "предимства"- колкото и да не им се иска на тези от общината да ги наричаме така.


Титла: Re: Работна тема за детските заведения - 2
Публикувано от: Спящата в пн, 30 юни 2008, 15:07
куки, ето ме и мене!  :hug: Ако мога с нещо да ти помогна, казвай.


Титла: Re: Работна тема за детските заведения - 2
Публикувано от: куки в пн, 30 юни 2008, 15:07
Чета в пощата това

ЗА:

- Предимството за близнаци да важат и когато 2 деца с малка разлика кандидатстват в една градина. В другата тема има посочен случай на 2 деца (с около 1,5 г разлика са) приети в различни градини.

ПРОТИВ:

- Сегашните критерии са приемливи, като изключим предимството за близнаци (без да се засягате, ама майките на породени деца са в същото положение като вас, а предимство за тях няма).

И второто не е вярно, веднага казвам защо. В общия случай породените деца са родени в различна година. За останалите случаи е така, но колко са те? Така че примерно тази година се приемаха деца, родени 06 година, догодина ще се приемат най-много деца родени 07 година за ясла. Какво се получава тогава - близнаците имат право да кандидатстват само една година с реален шанс да бъдат приети, следващата година вече са загубили този шанс, просто защото са родени в една и съща година. Говорейки за случай с породени деца, реално в общия случай /естествено може да има изключения/ всяко си кандидатства в годината ,когато е обявен прием, т.е. всяко поотделно има шанс да бъде прието и ако едното е прието ,другото автоматично си влиза на следващата година. С близнаците това няма как да стане, освен ако нямат друго братче или сестриче. Но това вече е друга тема извън близнаците и породените деца.

Сега за районирането пак да си кажа ,че съм твърдо против. В нашия квартал има една ясла и една градина. Живея на Кръстовището на Била при Бул. България, но реално съм откъм страната на Манастирски ливади, т.е. попадам в община Витоша. Точно отсреща в другите квартали има градини и ясли, но  по район реално при нас има само една градина и една ясла. Говоря за карето от Бул. Борис 3-ти до бул. България. Това е огромно пространство, а да не говорим, че нашия квартал е нов и съответно пълен с млади семейства с малки деца. Е къде отиват тогава нашите деца? И как дори да се класирам трябва да си водя децата на ясла или градина като те са точно до Бул. Борис +-ти, а до там изобщо няма никакъв транспорт и вървейки сама пеша от нас до там ми е към половин час, а с децата нали си представяте колко ще е и в двете посоки?! :crazyeyes: Абсурд. Когато се осигурят достатъчно ДЗ за всички деца в София тогава можем да говорим за райониране. А другия случай - много от родителите имат такова работно време, че е просто абсурдно да успеят да стигнат от работата си до ДЗ в квартала по местоживеене до 18.30, та дори и до 19 часа. Тогава какво да си търсим и работа по местоживеене, за да сме близо до детското заведение? Или да кажем на шефа ,че ДЗ работи до 18.30 /в най-добрия случай/ и че той трябва да съобрази работното ми време с това на ДЗ на децата ми? Още един абсурд. Така че проблема с недостига на места няма да се реши с районирането, а най-много да влоши сътоянието на нещата още повече. И друго - представете си да речем района около женския пазар. Баба ми живее наблизо ,та ми е ясна картинката. Ами в техния квартал надали има и 20 малки деца в яслена възраст. И тогава какво - в центъра 10 деца ще се ширят в помещения за 25, а в новите квартали едно върху друго ще ги редим децата :roll: А по отношени епредимствата по месторабота на амйката или на бащата като си сменят после местоработата какво става? И е ясно това до какво ще доведе, аз първото което бих направила е да се регистрирам, че работя във фирам на мой познат, чийто офис е в желания от мен район. Сигурна съм, че не само на мен ще хрумне това. Като приемат детето ми си оправям нещата и така.

Също така това за работещите родители ми се струва смешно и кога на кой му изтича майчинството. Ако ефа те притиска да се върнеш на деветия месец на работа изобщо няма да ги интересува кога ти изтича майчинството и още по-малко дали имаш предимство при прием в ДЗ. И ако една майка е безработна и трябва да започне да си оставя детето в яслата ,за да може да си намери работа какво се получава? Затворен кръг. А това дали имаш възможности или не и си решила да дадеш детето си на ясла и да не работиш и да се грижиш за домакинството например трябва да е лично решение и изобщо не трябва да означава, че щом ще си "седиш вкъщи", значи детето ти отива на частна ясла и не може да се добере до държавна. Защото това си е чиста дискриминация, нали?

Дете с безработни родители - 1 т. - това ми се струва много недомислено, как ще си търсят работа тогава???
          с един работещ - 2 т.
          с двама работещи - 3 т.

Родители с 1 дете - 1 т. а това кому е нужно? И какво се преценява с него? Индивидуалната ситуация на всяко семейство :crazyeyes:
                    2 деца - 2 т.
                    3 деца - 3 т.

 Живеещи или работещи в района - еднакви точки в плюс.
 
 Дете с двама родители - 1 т.
          с един - 2 т. /тук какъв е критерия точно - разведен, на семейни начала, признато непризнато или с починал родител?/
          без - 3 т.

 Дете с брат/ сестра в градината получава допълнителни точки, но не е с предимство. Може да го изпревари дете с работещи родители от квартала - примерно. Близнаците също не влизат автоматично както сега. Но задължително са закачени един за друг (т. е. при прием на единия - влиза и другият). --- За близнаците ами то и преди си беше така, какво ще се прочени тогава? Вече си казах думата за близнаците, може тези, които пишат в темата в Нашите деца да ме цитират свободно по отношение на случая с близнаците. Няма да имам възможност да следя и да отговарям.


 По отношение на адресната регистрация в града обаче съм за :peace:

В заключение мога да кажа, че съм за запазване на системата от тази година, като се осъвършенства до прецизност обслужването на с-мата и се добави като предимство адресна регистрация в града. Само след като е сигурно, че с-мата може да поеме натиска от едно кандидатстване като това тази година, че и по-натоварено в следващите години, тогава да се заложи критерия време, но да бъде дори и за ползващите предимство. Имам предвид следната ситуация - при една максимално подобрена с-ма не би трябвало да има проблеми като тази година и тогава смятам, че трябва да бъде от значение времето за всички. Ето пример тази година майки ,които знаят, че ще ползват предимство спокойно си излизат на разходка с децата сутринта и чак привечер когато те желаят влизат и се регистрират. В същото време 1000 други хора са си стояли прилежно зад компютрите, зарязали са работа, деца и всичко останало и с 300 зора са успяли евентуално да регистрират детето си за конкретно ДЗ. В същото време въпроснат майка с предимството си е вършила спокойно всички задължения без да се притеснява и изведнъж детето й има предимство пред тези, които са се трепали цял ден и са си късали нервите. На мен това не ми се струва справедливо. В крайна сметка не знам по този въпрос какво се реши, но ако се взима критерия време преди всички други критерии ще бъде най-добре. Който си прецени че това му е по-маловажно да си носи последствията. По този въпрос нищо лично проив никого, нямам предвид конкретно никого, просто са ми останали спомени за нещо четено из форумите в дните на кандидатстването, дари не знам кой го беше писал.

И както Лилфи е писала колкото и точкови системи да се направят като се съберат пак повече хора с еднакъв брой точки тогава се озоваваме в същата ситуация. А истината е, че докато не се реши проблема с недостига на места като цяло от общината ние каквото и да си говорим и дъвчем пак недоволни ще има и пак масово деца ще остават извън ясли и градини.

Това е от мен, дано не съм била твърде крайна, но пиша набързо и нямам време да мисля за по-деликатен израз.

За процента инвалидност гледам, че е писано - с директорките това коментирахме, ако има предивство в този случай, това може да означава, че да речем 4 - 5 деца от групата ще са със специфично потребности. Твърде е вероятно сестрите /възпитателките да не могат да се оправят ако са в същия състав както досега. Сутрин например в яслата на децата са 2 сестри и една леля, следобяд само една сестра и една леля и то до 16 часа. После лелята си тръгва и сестрата остава сама. Поставете се в ролята на самата сестра и ще разберете абсурдната ситуация. Ако такова предимство се постави като такова, то трябв да се помисли за увеличаване на работните места. Което на този етап също ми се струва абсурдно. В същото време е много грозно, че точно тези деца не ползват предимство, защото те имат крещяща нужда от социализация и общуване с други деца в нормална среда и останалите деца също да могат да общуват естествено и нормално с тях, да знаят че съществуват и деца с недъзи. Ето по този въпрос трябва добре да помислим.

За парите следват детето също съм за :peace:

Но точковата система като цяло ме потриса, как ще рамкираш живота на едно дете в точки и доколко може реално тези точки да дадат информация на директорката за ситуацията на семейството. Аз съм твърдо против точкова система, за мен тя е дискриминативна.Титла: Re: Работна тема за детските заведения - 2
Публикувано от: куки в пн, 30 юни 2008, 15:08
.....
 По отношение на адресната регистрация в града обаче съм за :peace:

В заключение мога да кажа, че съм за запазване на системата от тази година, като се осъвършенства до прецизност обслужването на с-мата и се добави като предимство адресна регистрация в града. ...

:peace:

Напълно съм съгласна с Кали. По повод на адресната регистрация - струва ми се абсолютно задължително тя да се изисква, особено при изключителния недостиг на места в ДЗ в София. Това не е дискриминационно, защото съгласно Закона за гражданската регистрация "Всяко лице, подлежащо на гражданска регистрация по този закон, е задължено да заяви писмено своя постоянен и настоящ адрес." и "Всяко лице е длъжно в срок 30 дни да заяви промяната на настоящия си адрес." - т.е. всички, живеещи в София, би трябвало да имат регистрация тук. Тези, които са от близките населени места и работят в София, все пак имат някакъв вариант да ползват ДЗ там (дори с помощта на баби и съседи), догато столичани нямат друга алтернатива.

"Парите следват детето" -  :peace:


Титла: Re: Работна тема за детските заведения - 2
Публикувано от: куки в пн, 30 юни 2008, 15:09
Момичета, изчетох всичките писания по въпроса и съм доста разколебана  :?
По принцип една точкова система е добра от гледна точка на това, че се взимат много критерии предвид и не се дава прекомерна тежест само на един, а и се избягва субективизма.
Обаче..... тук ситуацията е много трудна. Много от възможните критерии са трудно доказуеми, труден е баланса между различните групи, трудно е да се определи на кой критерий какво тегло да се даде.
Според мен ще стане още по-голям батак и от тази година, ако се приеме подобно нещо.

Наде, аз предлагам като за начало да се предложи в работната група преди да се обсъждат каквито и да било варианти да се направи анализ на класирането - колко приети има с предимства, съответно с какъв вид предимства. Концентрирани ли са в дадени райони или възрастови групи, въобще обстоен анализ. Мисля, че едва тогава можем да коментираме каквото и да било. Според мен въвеждането на адресна регистрация в София е абсолютно наложително и то за някакъв период назад. Поне другата година, когато още няма да са построени градини да има по-малко наплив. Ще си позволя да кажа и нещо друго. Според мен трябва много внимателно да се осмисли предимството за 3 и повече деца под определена възраст. Трябва да се помисли за някаква друга формулировка, защото искам да ви кажа, че това според мен е чиста бомба със закъснител. Ако се усетят определени кръгове за какво иде реч няма да остане никакво място вече за нашите деца. Знаете, че има пилотни програми в някои общини, в които се заплаща и таксата за децата в градините на социално слабите.
Представете си картинката - плащат се таксите на  децата , приемат ги без проблем......
Според мен поне на този етап преди да е направен анализ си мисля, че е най-разумно да се запазят малък брой предимства, които обаче да не означават гарантирано място, а просто предимство. Тоест гледа се първо времето и после предимствата. За да се избегне ситуацията от 4-ти февруари ще се раздели приема по години, а регистрацията ще бъде направена предварително.
Друг вариант и  местата за деца с предимства да са ограничени, например половината (максимум). В някои университети има подобно нещо , да речем има 20 % от местата запазени за учениците от определена професионална гимназия (техникум), това означава, че помежду си учениците от техникума се състезават по бал (в нашия случай по време) и когато запълнят квотата вече влизат в класирането на общо основание, без предимство.
За мен адресната регистрация не трябва да е предимство , а необходимо условие.
В предимствата мисля, че трябва да се включат децата сираци, а също трябва да се прецизира какво се случва с децата с увреждания.
Говорих с Надето, оказва се че има проблем. Моя приятелка, която има дете с увреждане е резерва по общия ред и не желаят да й приемат детето, а нас директорките ни уверяваха, че ще разкриват допълнителни бройки за такива деца, защото не може просто да имат предимство, тъй като е възможно да няма условия в градината (зависи от увреждането и степента), да няма персонал или да се паднат повече такива деца в 1 група. това добре, обаче на приятелката ми сега й казват, че не можело да приемат детето, защото няма предимство според системата  :ooooh:
Много основен проблем за решаване е откога ще влязат в сила новите критерии и какво правим със създадените опашки.
Това се сещам засега, пак ще пиша  :peace:


Титла: Re: Работна тема за детските заведения - 2
Публикувано от: куки в пн, 30 юни 2008, 15:10
  Страшно много ми хареса предложението на Клеопатра за решаване на проблема със запълване на групи от деца само с предимство. Тоест определен процент да е заделен за деца с предимтво и останалите да са на общо основание.
  Другия вариант предимството да е само след основния показател време според мен е немислимо или поне не мога да реша как би станало. Това означава според мен, че просто ще се класират по време и ако да не повярваш съвпаднат по час, мин, и секунда да кажем да се погледне предимството.  newsm78, което ще касае най-много последните приет и неприет  :thinking:
   За адресната регистрация, става въпрос за постоянно местожителство или дори и временна? И ако ще е за колко време назад, защото родителите е хубаво да са по-отрано наясно ако е задължително условие, дали изобщо ще имат право да кандидатстват.


Титла: Re: Работна тема за детските заведения - 2
Публикувано от: куки в пн, 30 юни 2008, 15:17
Сия, ако може да кажеш какво е мнението ти за горепосочените критерии, доста се обсъжда, но на 10.07 ще се реши и каквото е прието, това ще е.

И също да споделиш как беше храната в яслата на Ади, стига да знаеш де, защото те мъниците дали разбират какво точно хапват. Но принципно какви са ти впечатленията - разнообразие, количество, качество ... После ще те питам и за новата градина  :lol:


Титла: Re: Работна тема за детските заведения - 2
Публикувано от: epetrova в пн, 30 юни 2008, 15:28
аз да се разпиша, макар че ще зачезна за две седмици после :)
радвам се че започваме темата за храната, аз ще имам личен опит след септември, но съм чувала неща, които не ми допадат особено.


Титла: Re: Работна тема за детските заведения - 2
Публикувано от: Спящата в пн, 30 юни 2008, 15:42
Относно храната - като цяло съм доволна. В началото ми даваха аз да я храня. Сравнявах с детската ни кухня (от друго място) и сякаш количеството на месото беше една идея по-малко (но не съм съвсем сигурна, защото в детската кухня беше накълцано в бурканчето, а в ДЯ е нарязано на дребно отстрани на ориза примерно). Трябва да отбележа, че детската ни кухня се славеше като една от най-добрите в София, нищо че си беше общинска. В детската кухня също имаше и всяка седмица заешко и агнешко плюс другите месни манджи, докато в яслата май няма чак такова разнообразие. Иначе в детската кухня веднъж седмично манджата беше постна, но тогава супата пък беше месна. Като плюс за яслата мога да изтъкна пресните плодове, както и това, че храната вече беше не толкова по бебешки надробена и една идея по-овкусена. Междудругото много майки взимат храна от яслата като детска кухня и като цяло са доволни.  :peace:


Титла: Re: Работна тема за детските заведения - 2
Публикувано от: jd в пн, 30 юни 2008, 16:07
Кога и по какъв начин ще бъдат включени в системата децата, посещаващи детски ясли и градини от преди септември 2008?

Колкото до храната - децата ми в 17 часа, като ги вземам, най-често ме посрещат с думите "Какво ще ядем?" . . поне като количество, за градината, мисля, че не е достатъчно. И е еднообразно.


Титла: Re: Работна тема за детските заведения - 2
Публикувано от: Спящата в пн, 30 юни 2008, 16:11
А тя моята не е от най-яшните, но явно сега хапва повечко в яслата от в началото, защото положението не е като преди, когато и тя искаше нещо за ядене всеки път, като я взимам.  :peace:


Титла: Re: Работна тема за детските заведения - 2
Публикувано от: lilfi в вт, 01 юли 2008, 22:43
1. Постоянна адресна регистрация в София за ? години  
В голяма дилема съм за този критерий. Не съм сигурна това с определянето на броя на годините, доколко е правно състоятелно, въпреки че разбирам и приемам мотивите. Би трябвало след като вече имаш постоянен адрес в София и се водиш софиянец да имаш равни права с останалите софиянци (т.е. да имаш равен достъп до общинската ДГ); леко ми намирисва на дискриминация :thinking:
2. РайониранеПо какъв критерий ще става районирането? Ще се гледа общината, квартала или адреса, където се намира ДЗ и където е постоянният адрес. Ако е община съм- за; другото според мен ще създаде повече проблеми, отколкото ще реши.
3. Родител или друг член на семейството (брат/сестра) инвалид над ? %
Тук не знам какво да кажа...не ми харесва този критерий, но не знам какво предложение да дам, така че да не страдат истинските инвалиди за сметка на "уредените" такива.
4. Брат/сестра в съответното ДЗ  
за; обаче имам следния въпрос: от тук нататък приемът вече е "текущ "- нови кандидатствания няма да има как тълкуваме хипотезата, в която голямото дете е предучилищна група сега от есента; освобождава се място януари да кажем за възрастовата група на малкото; то с предимство ли е или не? от есента голямото ще е ученик, но е факт, че поне 6 месеца ще са налице условията за ползването на предимство (пък и по-малко да са)
5. Близнаци
по принцип не смятам, че трябва да е "критерий", а да се въведе правилото, че влиза ли единия влиза и другия; ако се въведе като критерий, който ще носи точки тогава е справедливо да се въведе и критерий за "породените деца"- тези, които са родени до две поредни години.
6. Семейства с 3 или повече деца до ? години  
за; подкрепям и предложението за ограничението от 12г. за най-голямото дете
7. Работещи родители  
по принцип за, но и това е доста спорен критерий според мен; кои са работещи родители- на трудов, на граждански договор, хора със свободни професии? дали да не добавим и още един критерий "редовни платци на ДОД" :mrgreen: нали в темите все се оплакват, че плащали данъци пък друг ползвал благините
8. Деца/внуци на служители в системата на народната просвета
категорично против този критерий в този му вид!!! предимство би трябвало да имат само персонала, който работи в конкретното ДЗ само за него- учителки, лелки, мед.сестри; другото за мен си е привилегия на цяло съсловие, което може да се въвежда само със закон- както е например с по-големите отпуски на учителите.
9. Деца сираци и полусираци -за;
10. Деца в приемни семейства  -  :thinking: по-скоро съм за; "приемното" дете не може да ползва критерия "брат/сестра", защото не се води за такова; смятам, че е редно семейството, което е поело подобна отговорност да е улеснено по някакъв начин.
11. Редовни студенти  - за;
12. Децата, които посещават самостоятелни ясли да имат предимство при прием в ЦДГта- това какво значи точно? ще бъде критерий, който носи точки (например колкото брат/сестра) или при равен брой точки между две деца ще се ползва като предимство?

Продължавам да твърдя обаче, че тези критерии няма да са достатъчни. Ще имаме нужда и от критерия "време". Което обаче автоматично поставя въпроса с текущото класиране- май ще трябва да се кандидатства всяка година наново, а не опашките да се пренасят за следващата възрастова група в този им вид.
Наде, дали да не искаме да не се взема решение сега на 10.07 за въвеждането на точковата система, а както Клео е предложила да се направи анализ според приетите деца. Повечето данни могат да се извлекат от заявлението за записването на детето - нека направят едно пробно "класиране" на тези вече записани деца и да видят какъв процент са със съвпадащи брой точки. Не че е проблем да си го въведат, да преподредят опашките и да видят, че пак трябва да се съобразяват и според времето. Но поне да го обявят като алтернативен критерий- при съвпадащи брой точки ще се гледа времето на кандидатсване. Че и без това с тези постоянни промени системата доста се компрометира и общината, а и ние покрай нея, изглеждаме смешно.


Титла: Re: Работна тема за детските заведения - 2
Публикувано от: velmar в ср, 02 юли 2008, 07:43
Минавам само със "запис" и отивам да наваксам с четенето на пропуснатото...... :oops:


Титла: Re: Работна тема за детските заведения - 2
Публикувано от: mishlentze в чт, 03 юли 2008, 23:32
Лилфи, по-горе има мой цитат специално за близнаците  виж го, ако породените деца са родени в една и съща година съм съгласна, че случая им е идентичен с този на близнаците, в противен случай не съм съгласна с това, писала съм по-горе защо.

А иначе досега винаги е било практика щом приемат едното дете, другото да влиза автоматично, така че няма какво повече да се въвежда по тази точка, то отдавна е въведено. За близнаците обаче случая е особен. Няма да се повтарям повече, достатъчно аргументи съм дала. Съжалявам, че го приемам лично, но съм го изстрадала и съм си се редила на общо основание преди да се въведе предимството и категорично смятам, че предимството трябва да се запази, още повече че миналата година СНБМ взе решение за това и лично ние го извоювахме със зъби и нокти. Така че едно отмятане от наша страна в тази насока никак няма да говори добре за нас като сдружение. Да не кажа, че ще станем смешни.


Титла: Re: Работна тема за детските заведения - 2
Публикувано от: lilfi в пт, 04 юли 2008, 01:19
Мишленце, дано не приемеш лично това, което ще напиша...не казвам, че съм права, просто разсъждавам по аргументите ти:
- ако първото дете е родено в средата на годината (да кажем юли), второто със сигурност ще се роди през следващата година, но разликата им ще е 9 месеца; може би тези случаи не са толкова много, колкото близнаците, но това не означава, че не трябва да ползват предимство; т.е. може да се дефинира какво точно означава породени деца- аз предложих до две поредни години, но можем да кажем и "с разлика между децата Х броя месеца";(признавам, че две поредни години всъщност може да се окаже почти 3г. разлика, което вече хич не влиза в тази категория)
- предимството "близнаци" може да се ползва само една година, но за всяка градина, а предимството "брат/сестра" ще се ползва от породеното дете само за една конкретна градина и изобщо не е сигурно, че ще влезне (видяхме колко много деца с предимство също са в листите на чакащите);
-каква е логиката да въведем предимство за близнаците при кандидатстването? кое е нещото, което ги прави по- особен случай в тази ситуация? майките дават децата си на градина, защото трябва да работят; дали имаш близнаци или деца с 1 година разлика (или дори и по-голяма) или пък само едно- резултатът от неприемането на едното дете е същият и в трите случаи. Единственото по- особено нещо е, че близнаците задължително трябва да са зедно, но това се постига именно с правилото "единия близнак вкарва другия".
Все пак съзнавам, че вкарването на това предимство "със зъби и нокти" е в резултат на кампанията, която СБНМ води за близнаците на различни фронтове (може би защото има много членове, които този проблем ги касае пряко) и затова не предлагам да отпада (въпреки, че не споделям мнението, че има нужда в конкретния случай), а просто да се добави и за още една категория деца, които са в сходна позиция с близнаците. Все пак СБНМ е сдружение, което защитава интересите на широк кръг хора и не виждам как това ще ни направи смешни. 

А, и само да кажа, че моите деца не са породени- разликата им е почти 4 години.


Титла: Re: Работна тема за детските заведения - 2
Публикувано от: lilfi в пт, 04 юли 2008, 01:37
Кога и по какъв начин ще бъдат включени в системата децата, посещаващи детски ясли и градини от преди септември 2008?

jd, в какъв смисъл да бъдат включени в системата? Ако искат да се преместят в друга градина ли?


Титла: Re: Работна тема за детските заведения - 2
Публикувано от: jd в пт, 04 юли 2008, 10:02
Кога и по какъв начин ще бъдат включени в системата децата, посещаващи детски ясли и градини от преди септември 2008?

jd, в какъв смисъл да бъдат включени в системата? Ако искат да се преместят в друга градина ли?

Това е една от причините. И никак не е маловажна. От kg.sofia на мое питане отговориха, че преместване на дете може да стане само след приема му през системата . . Тези деца вече са приети. Някои може да имат нужда да се преместят. Причините може да са много и различни.
Има ли регламент за преместване на тези деца? Какъв? Към кого в Общината мога да се обърна, за да не ви създавам допълнителни ангажименти?
Не търся вратички, просто искам да знам реда, за да не получавам нападки, че се опитвам да изместя или прередя някого, използвайки последните възможни летни дни.
На мен, конкретно ми се налага да потърся възможност за преместване на малкия ми син точно в началото на учебната година. Предвид недостига на места, сигурна съм, че процедурата, ако има такава, трябва да се задвижи доста по-рано, за да съм наясно и да планирам много други неща.
Успешен ден!


Титла: Re: Работна тема за детските заведения - 2
Публикувано от: куки в пт, 04 юли 2008, 15:15
Прочетохте ли това (http://www.zagrada.bg/show.php?storyid=520430)   :shock:


Титла: Re: Работна тема за детските заведения - 2
Публикувано от: Спящата в пт, 04 юли 2008, 15:51
куки, давай да мислим нещо! Тази ДГ трябва да се спаси. Може ли такова нещо! Да пусна ли линка в темата за ДГ да видим дали ще може и някой от квартала да се включи с подробности?


Титла: Re: Работна тема за детските заведения - 2
Публикувано от: salai в пт, 04 юли 2008, 15:55
Пиша тук, ще напиша и в другата тема.
Обади ми се Анна Мельова от предаването Зона 3 по Канал 1, февруари месец правиха предаване за детските градини, заедно с наш представител и Фандъкова. Сега пак искат да направят такова за да видят докъде стигнаха нещата. Помоли ме да има наш представител там за да обясни. Ще поканят и представители на общинския съвет.
Куки специално към теб ми е запитването, ти си най-навътре в нещата, дали ще можеш да отидеш на 14.07.2008г. ???
Та това ми е въпроса оставям на вас да решите, аз не мога да участвам, съвсем в краен случай мога, но ще трябва да си отменя доста ангажименти.


Титла: Re: Работна тема за детските заведения - 2
Публикувано от: куки в пт, 04 юли 2008, 16:10
Ако не бъркам това е 93 ОДЗ, материалната база не е много добра, но пък това не значи че не предстои да се оправи. И не е малка градината. Но това да се бута е безумие, и никой не е споменавал нищо такова до сега. В четвъртък ще питам конкретно, не трябва да допускаме такова нещо

Влади, за предаването по Канал 1 - аз на показ си връзвам езика и едно смислено изречение не мога да кажа  :oops: и то не че нямам какво да кажа, просто не излиза нищо от устата ми :oops:


Титла: Re: Работна тема за детските заведения - 2
Публикувано от: mishlentze в пт, 04 юли 2008, 17:12
Мишленце, дано не приемеш лично това, което ще напиша...не казвам, че съм права, просто разсъждавам по аргументите ти:
- ако първото дете е родено в средата на годината (да кажем юли), второто със сигурност ще се роди през следващата година, но разликата им ще е 9 месеца; може би тези случаи не са толкова много, колкото близнаците, но това не означава, че не трябва да ползват предимство; т.е. може да се дефинира какво точно означава породени деца- аз предложих до две поредни години, но можем да кажем и "с разлика между децата Х броя месеца";(признавам, че две поредни години всъщност може да се окаже почти 3г. разлика, което вече хич не влиза в тази категория)
- предимството "близнаци" може да се ползва само една година, но за всяка градина, а предимството "брат/сестра" ще се ползва от породеното дете само за една конкретна градина и изобщо не е сигурно, че ще влезне (видяхме колко много деца с предимство също са в листите на чакащите);
-каква е логиката да въведем предимство за близнаците при кандидатстването? кое е нещото, което ги прави по- особен случай в тази ситуация? майките дават децата си на градина, защото трябва да работят; дали имаш близнаци или деца с 1 година разлика (или дори и по-голяма) или пък само едно- резултатът от неприемането на едното дете е същият и в трите случаи. Единственото по- особено нещо е, че близнаците задължително трябва да са зедно, но това се постига именно с правилото "единия близнак вкарва другия".
Все пак съзнавам, че вкарването на това предимство "със зъби и нокти" е в резултат на кампанията, която СБНМ води за близнаците на различни фронтове (може би защото има много членове, които този проблем ги касае пряко) и затова не предлагам да отпада (въпреки, че не споделям мнението, че има нужда в конкретния случай), а просто да се добави и за още една категория деца, които са в сходна позиция с близнаците. Все пак СБНМ е сдружение, което защитава интересите на широк кръг хора и не виждам как това ще ни направи смешни. 

А, и само да кажа, че моите деца не са породени- разликата им е почти 4 години.


Лилфи, миналата година когато решихме да направим кампания за близнаците и я гласувахме я разискахме надълго и нашироко и стигнахме до исканията, които можеш да намериш в пощата.

Доколкото разбрах от предишния ти пост имаше предвид именно отпадане на предимството на близнаци и за сетен път ще изложа мотивите си за разликата между породените деца и близнаците:

1. Когато имаш случай с едно прието вече дете от семейството в държавна ДГ, ако второто не бъде прието което няма как да стане, тъй като предимството за брат сестра от едно семейство е първо, а за близнаци 3-то в момента/ родителите ще плащата само една такса за частна ДГ, а не 2. За близнаци в частните ясли и градини отстъпка НЯМА.

Не разбирам каква е идеята на предимство за породени деца, родени в разблични години, всяко има своя шанс да бъде прието в различна година и съответно ако първото не бъде прието едната година, а второто влиза следващата година, първото влиза автоматично. Това пак казвам не може да стане с близнаците, те имат шанс само една година и после забравят за случая. Оттам какво става - бавачка /която взима двойно пари, за да ги гледа, ако изобщо прояви някоя жена интерес, защото само като чуят близнаци и бягат като дявол от тамян/ и частно ДЗ, което също е двойно пари. Близнаците не винаги боледуват по едно и също време, случвало ми се е да имат разлика и с по 3 дни, тъкмо едното се оправи и другото легне болно. Но в общия случай и двете изкарват болестта.  Знаем всички, че в частните ДЗ ходи не ходи детето там, таксата си тече, нали разбираш какво значи това по 2 всеки път - хем такса плащаш, хем вкъщи си им дублираш храна и лекарства и т.н.

Пак казвам, че породените са в същия случай само и единствено ако децата са родени през една и съща година. Освен това майката има право на майчинство и за двете си породени деца, а за близнаци взима само 1. :peace: Никой няма да й плаща 18 месеца заплатата на близнашката майка да стои вкъщи да си гледа децата. И станата ли на две, довиждане майчинство. Сигуацията все още е такава, за съжаление.

Моля другите близнашки майчета да се включат, защото понякога ми е трудно да обяснявам на майки, които нямат близнаци с какво се сблъскваме. Лилфи, ако искаш влез в близнашкия и прехвърли темите за майчинството, детските, приема в ДЗ и т.н., за да можеш да видиш ситуацията от различни камбанарии. Аз не съм критерий, защото не разчитам на минимална работна заплата, но в близнашкия има много момичета, които си гледа съвършено сами децата по цял ден и до които се допитахме миналата година при започване на кампанията. В близнашкия ни дадоха идеи  какво да включим в исканията си, ние гласувахме и с одобрените искания правихме кръгла маса миналата година. Остатъка от исканията, които миналата година не успяха да се осъществят тази година ги борим.
Титла: Re: Работна тема за детските заведения - 2
Публикувано от: lilfi в сб, 05 юли 2008, 11:35
Мише, не, не предлагам да отпадне критерия, а само споделих моето мнение.Не претендирам то да е най- правилното. И именно, защото съзнавам, че на тези майки им е по-трудно предложих към тях да добавим и породените деца- да имаш малко бебе и още едно такова, макар и на 11-12 месеца според мен дори е още по-трудно.
Съгласна съм, че близнашките майки трябва да вземат двойно обезщетение за майчинство и да има по-голям срок на отпуска по майчинството. Именно и затова подкрепям кампанията. Не съм съгласна обаче, че що се отнася до прием в ДГ породените деца са в по-добра позиция. Критерият брат/сестра може да е на второ място (към момента), но пак казвам, че той се отнася само до една конкретна градина а и не трябва да забравяме, че това може би е най- масово използваното предимство. А близнаците ползваха предимство за всички градини. Т.е. според мен тези две предимства към момента бяха с равна тежест.
Вярно е, че майката на породените деца може да кандидатства в две различни години (говоря за майки с деца с разлика от 9-10-11-12 месеца, които обаче са родени в две различни календарни години). Тя ще ползва предимството "брат/сестра" само в случай, че при първото кандидатстване едно от децата е прието. Ако не е станало така обаче- тя най- вероятно пак ще е със същият брой точки и като при предното класиране, т.е. нейният шанс да я приемат ще е по-лош отколкото е бил или е на една близнашка майка.
И понеже аз наистина не съм имала нито близнаци, нито породени деца, а имам само странични наблюдения- кажи ми много по- трудно ли е да гледаш едновременно две деца на една възраст от две деца с малка разлика помежду им?
Това, че родителите на близнаци са принудени да плащат двойна такса, че задължително и двамата близнаци изкарват болестите и т.н. не приемам като аргументи, защото това важи и за всяко семейство, чиито две деца ходят на градина. И трябва да ти кажа, че гледачките отказват да се хващат на работа не само когато става въпрос за близнаци, но и когато става въпрос за деца с малка разлика.

ДжиДи, спомням си на една от срещите, че Христосков от общината каза, че ще предвидят специални квоти за такива преместващи се деца, които са били записани преди стартирането на системата. Това така ли е обаче или са измислили нещо друго не мога да ти кажа.


Титла: Re: Работна тема за детските заведения - 2
Публикувано от: mishlentze в сб, 05 юли 2008, 15:41
Мише, не, не предлагам да отпадне критерия, а само споделих моето мнение.Не претендирам то да е най- правилното. И именно, защото съзнавам, че на тези майки им е по-трудно предложих към тях да добавим и породените деца- да имаш малко бебе и още едно такова, макар и на 11-12 месеца според мен дори е още по-трудно.
Съгласна съм, че близнашките майки трябва да вземат двойно обезщетение за майчинство и да има по-голям срок на отпуска по майчинството. Именно и затова подкрепям кампанията. Не съм съгласна обаче, че що се отнася до прием в ДГ породените деца са в по-добра позиция. Критерият брат/сестра може да е на второ място (към момента), но пак казвам, че той се отнася само до една конкретна градина а и не трябва да забравяме, че това може би е най- масово използваното предимство. А близнаците ползваха предимство за всички градини. Т.е. според мен тези две предимства към момента бяха с равна тежест.
Вярно е, че майката на породените деца може да кандидатства в две различни години (говоря за майки с деца с разлика от 9-10-11-12 месеца, които обаче са родени в две различни календарни години). Тя ще ползва предимството "брат/сестра" само в случай, че при първото кандидатстване едно от децата е прието. Ако не е станало така обаче- тя най- вероятно пак ще е със същият брой точки и като при предното класиране, т.е. нейният шанс да я приемат ще е по-лош отколкото е бил или е на една близнашка майка.
И понеже аз наистина не съм имала нито близнаци, нито породени деца, а имам само странични наблюдения- кажи ми много по- трудно ли е да гледаш едновременно две деца на една възраст от две деца с малка разлика помежду им?
Това, че родителите на близнаци са принудени да плащат двойна такса, че задължително и двамата близнаци изкарват болестите и т.н. не приемам като аргументи, защото това важи и за всяко семейство, чиито две деца ходят на градина. И трябва да ти кажа, че гледачките отказват да се хващат на работа не само когато става въпрос за близнаци, но и когато става въпрос за деца с малка разлика.Лилфи, не мога да кажа дали е по-трудно отглеждането на близнаци или на породени деца, но мога да ти кажа, че можеш да избираш дали да имаш породени деца, а като забременееш с близнаци няма как да махнеш едното, без да рискуваш живота на другото, за да ти е по-лесно :crazy: Лилфи, имам чувството, че каквото и да ти кажа повече, твоето мнение няма да се промени, защото изобщо не се опитваш да вникнеш в това, което ти казвам и да видиш различна гледна точка. Темата за близнаците и породените деца сме я дъвкали тук миналата и по-миналата година нееднократно и сме приели, че разлики има. Това от името на сдружението. И не ми казвай, че да търсиш бавачка за близнаци и за породени деца е едно и също нещо, защото изобщо нямаш представа :stop: Приемам, че след като бавачките знаят че разлика има и щом чуят близнаци директно забравят за преговорите, зтначи наистина разлика има. И за болестите не ставаше въпрос за самите болести, а за финансите покрай тях. Повече няма да споря с теб, мнението ми няма да се промени. Както виждам и твоето.


Титла: Re: Работна тема за детските заведения - 2
Публикувано от: tonia в нд, 06 юли 2008, 01:52
Набързо прочитайки, смятам, че това с "редовните студенти" ще даде страшно много възможности за злоупотреби, особено при нарояването напоследък на всякакви учебни заведения на територията на София.


Титла: Re: Работна тема за детските заведения - 2
Публикувано от: lilfi в нд, 06 юли 2008, 12:02
Лилфи, не мога да кажа дали е по-трудно отглеждането на близнаци или на породени деца, но мога да ти кажа, че можеш да избираш дали да имаш породени деца, а като забременееш с близнаци няма как да махнеш едното, без да рискуваш живота на другото, за да ти е по-лесно :crazy:
Това сериозно ли ми го казваш? Понеже една жена не е била достатъчно "отговорна" да абортира с второто сега да се оправя с попарата дето е надробила?
Цитат
Лилфи, имам чувството, че каквото и да ти кажа повече, твоето мнение няма да се промени, защото изобщо не се опитваш да вникнеш в това, което ти казвам и да видиш различна гледна точка.
Не, Мишленце, готова съм да променя позицията си- само ми дай състоятелни аргументи. Естествено, че разлика между близнаците и породените има. Тук ги сравнявам единствено в светлината на кандидатстването за ДГ. Според мен мотивите  да предложим критерият "близнаци" като предимство се отнасят и за "породените". Ако с това изречение
Цитат
Темата за близнаците и породените деца сме я дъвкали тук миналата и по-миналата година нееднократно и сме приели, че разлики има. Това от името на сдружението.
искаш да ми кажеш, че "породените" не са включени в предимствата, защото за разлика от близнашките майки майките на породени получават пари и за двете деца, имат по-дълго майчинство и т.н. и това ги поставя в по-добра позиция в други отношения, О.К. Тогава, като част от СБНМ ще приема, че сдружението така вижда пътя на промените- докато последните се случат справедливо е и майките на породени да са в по-неизгодна позиция в един аспект поне, както на близнашките майки им се отказва справедливо отношение в друг аспект.


Титла: Re: Работна тема за детските заведения - 2
Публикувано от: kremi в нд, 06 юли 2008, 17:51
Лилфи, не мога да кажа дали е по-трудно отглеждането на близнаци или на породени деца, но мога да ти кажа, че можеш да избираш дали да имаш породени деца, а като забременееш с близнаци няма как да махнеш едното, без да рискуваш живота на другото, за да ти е по-лесно :crazy:


Това сериозно ли ми го казваш? Понеже една жена не е била достатъчно "отговорна" да абортира с второто сега да се оправя с попарата дето е надробила?

Не! Тя казва, че да родиш породени деца е личен избор, докато близнаците просто ти се случват, дори и да не си планирал да имаш две деца!

lilfi, не предивзиквай несъстоятелни спорове и не слагай в  устата на другите думи, които не са казвали. Следващият път започвам да трия!


Титла: Re: Работна тема за детските заведения - 2
Публикувано от: lilfi в нд, 06 юли 2008, 23:00
Не предизвиквам несъстоятелни спорове. Опитвам се да предизвикам дискусия. Ако искаш трий, аз обаче ще си кажа какво мисля. А то е, че личен избор или не- гледането на деца с еднаква или близка разлика е трудно. И след като за едните има предимства при кандидатстването редно е и за другите да има.


Титла: Re: Работна тема за детските заведения - 2
Публикувано от: kremi в пн, 07 юли 2008, 00:38
Не предизвиквам несъстоятелни спорове.

Репликата ми беше по повод думите ти, че ако "една жена не е била достатъчно "отговорна" да абортира с второто сега да се оправя с попарата дето е надробила", защото това никой никъде не го е писал.
Считам случая за изяснен и приключен. Придържайте се към темата и дискутирайте възпитано, моля!


Титла: Re: Работна тема за детските заведения - 2
Публикувано от: Sdeni в пн, 07 юли 2008, 23:39
Здравейте, искам да попитам тук всеки ли може да изкаже своето мнение


Титла: Re: Работна тема за детските заведения - 2
Публикувано от: jd в вт, 08 юли 2008, 10:01
Здравейте, искам да попитам тук всеки ли може да изкаже своето мнение

Така би трябвало да е.


Титла: Re: Работна тема за детските заведения - 2
Публикувано от: Hrisa в ср, 09 юли 2008, 18:57
Здравейте,
Възможно ли е някой, който е наясно, да ме информира къде и в колко часа е работната среща утре (10.07.). Прерових темите за ДГ и освен датата не открих по-конкретна информация. Ако решите - може и на лични.
Предварително Ви благодаря.


Титла: Re: Работна тема за детските заведения - 2
Публикувано от: mama_hero в чт, 10 юли 2008, 16:41
ей... то където и да отворя тема за детските градини, все близнаците им в очите....
тц тц тц
стига сте се заяждали. карайте по същество или може би завиждате на двойното/тройното и т.н. щастие?

Подкрепям изказването, че близнаците са божа работа, докато това да имаш породени деца е съзнателен избор на двама напълно пълнолетни родители. Може би те не знаят какво е кондом... ай стига - моя син на 10 знае за какво служи и знае, че ако не ползваш такова нещо става - бебе.


Титла: Re: Работна тема за детските заведения - 2
Публикувано от: Бендива в чт, 10 юли 2008, 16:53
Близнаците отдавна вече не са само божа работа, но това е вече съвсем друг и доста комплициран въпрос!

Аз пак не успях за срещата - в последния момент ме задържаха! Какво стана?


Титла: Re: Работна тема за детските заведения - 2
Публикувано от: mama_hero в чт, 10 юли 2008, 16:56
стига де... ще ме накараш да пусна статистика във форума, колко от общия брой са инвитро....повярвай ми, няма да са чак толкова много.


Титла: Re: Работна тема за детските заведения - 2
Публикувано от: Бендива в чт, 10 юли 2008, 17:17
Аз попаднах някъде на подобна статистика и макар че не помня цифри да цитирам интересното беше че да преди десетина/ да кажем/ години броя на близнаците се евъртях горе долу около една и съща цифра, докато сега е бая по-висок! Но повтарям - не искам да се задълбава в тая насока, защото там нещата са сложни и болезнени!


Титла: Re: Работна тема за детските заведения - 2
Публикувано от: Бендива в чт, 10 юли 2008, 17:23
Цитат от тема на Куки - Моля за малко статистика:

Сега бръкнах в уикипедия - там се казва, че идентичните близнаци са около 3 раждания на 1000, без значение от етноса.

Не знам откъде си спомням това 1 на 80 раждания за двуяйчните.

В уикипедия пише, че честотата е различна за различните етноси - от 1 или 2 раждания на 1000 в Япония до 14 или повече на 1000 в някои африкански страни.

Ето как растат разнояйчните близнаци само в Upper East Side в Ню Йорк, благодарение на леченията на стерилитета
1995 - 3707 двойки
2003 - 4655

При тризнаците - от 60 тройки през 1995 до 299 през 2004. Титла: Re: Работна тема за детските заведения - 2
Публикувано от: mama_hero в чт, 10 юли 2008, 17:41
Вени, каква е връзката между категорията еднояйчни/двуяйчни и категорията начин на зачеване  :ooooh:
не е ли по-добре да се поподготвиш че едното няма нищо общо с другото. Ей на мойте са спонтанно заченати и са двояйчни.
Титла: Re: Работна тема за детските заведения - 2
Публикувано от: jd в чт, 10 юли 2008, 17:51
А нещо по темата - как е минала срещата днес, какви въпроси са разисквани?


Титла: Re: Работна тема за детските заведения - 2
Публикувано от: куки в пт, 11 юли 2008, 10:40
Подкрепям изказването, че близнаците са божа работа, докато това да имаш породени деца е съзнателен избор на двама напълно пълнолетни родители. Може би те не знаят какво е кондом... ай стига - моя син на 10 знае за какво служи и знае, че ако не ползваш такова нещо става - бебе.

Ей за този съзнателен избор ако говорим, случайно да си си помисляла, че някои породени деца са поради изришното желане на родителите да са такива. Аз и съпругът ми искахме да имаме деца с малка разлика и ако природата беше определила можеше и с още по - малка да са. А без кондом стават както породени така и близнаци  :peace:

Вени* а какъв е тоизи цитат от моя тема, нещо не разбрах, аз такива данни не знам


Титла: Re: Работна тема за детските заведения - 2
Публикувано от: mama_hero в пт, 11 юли 2008, 11:19
куки ... имаш правописна грешка и ей богу не разбирам какво искаш да ми кажеш!


Титла: Re: Работна тема за детските заведения - 2
Публикувано от: куки в пт, 11 юли 2008, 11:40
Бясна съм  :bad-words: , до сега писах ли писах какво е станало на срещата вчера, стана един ферман и сега изчезна, ще пиша пак по - късно


Титла: Re: Работна тема за детските заведения - 2
Публикувано от: куки в пт, 11 юли 2008, 11:47
куки ... имаш правописна грешка и ей богу не разбирам какво искаш да ми кажеш!

Редактирано изглежда така, надявам се да го разбереш:

Ей за този съзнателен избор ако говорим, случайно да си си помисляла, че някои породени деца са поради изричното желание на родителите да са такива. Аз и съпругът ми искахме да имаме деца с малка разлика и ако природата беше определила можеше и с още по - малка да са. А без кондом стават както породени така и близнаци  :peace:


Титла: Re: Работна тема за детските заведения - 2
Публикувано от: куки в пт, 11 юли 2008, 11:53
Копирам поста на една мама от срещата вчера, която доста подробно е описала какво стана, ще допълня някои неща малко по - късно в отделен пост

Малко инфо от вчерашната среща.

За първи път присъствах и за сега няма да споделям лични впечатления от самото провеждане, защото от една среща само генерални изводи не мога да правя. Имам някои препоръки към организаторите, но първо ще опитам да ги обсъдя с тях на следващата среща (ако имат желание да ме изслушат) и тогава ще пиша повече.

Обсъдени бяха следните критерии:

1. Постоянна адресна регистрация в София в предходните 1 или 2 години
2. Деца, живеещи в района на ДГ
3. Брат и сестра в същото детско заведение
4. Близнаци и тризнаци
5. Многодетни семейства с три и повече деца до 10 години
6. Деца на двама работещи родители
7. Деца, чиито родители са студенти
8. Деца на работещи служители в системата на народната просвета
9. Деца, на които поне един от родителите или дете от семейството е с инвалидност от 71% до 100%
10. Сираци и полусираци
11. Дете, настанено за отглеждане в приемно семейство
12. Деца, посещаващи самостоятелни ясли на територията на гр. София
13. Социален критерий
14. Време

Отпадат (не мога да кажа колко категорично) критерии 6, 11, 12 и 13. Критерий "Време" не разбрах дали остава.
Причините за отпадане на 6. Работещи родители е мнението, че е трудно доказуемо с минимум документи и че остава спорен въпросът с достоверността и проверката на документите. Директорите се консолидираха около това мнение и общината ги подкрепи.
Причините за отпадане на 11 Приемни семейства ще опитам да ги формулирам по-подробно ако някой от вас прояви по-голям интерес.
Причината за отпадане на 12 е мнението че яслите са отделно от образователната система и са на друг принцип на приемане на децата. Един от аргументите е че всяко дете трябва да мине за прием през информационната система. Обсъждането не се различаваше съществено от дискутирането на въпроса в настоящия форум. Същите аргументи ЗА и ПРОТИВ. Останах с впечатление че особена тежест за директорите и представителите на общината представлява фактът, че яслите не са към тяхната система.
Причините за отпадане на 13 Социален критерий е мнението на присъстващ на срещата юрист, че не е законно да се дискриминират едни за сметка на други на база доходи, социално и обществено положение.

По критерий 2 се направи следното уточнение - взимат се точки ако детето кандидатства за някое ДЗ на територията на целия район, в който е постоянната му адресна регистрация. Примерно район "Витоша" - точки за всички ДЗ в този район. Надявам се че съм достатъчно ясна.
По критерий 4. Близнаци - кандидатстват на общо основание и ако единият бъде приет, автоматично се приема и другият. Не ми стана ясно защо тогава ще се точкува. Или и този критерий е отпаднал, но аз нещо не съм доразбрала. Имаше опит към тази точка да се добавят и породените деца, но не стана.
За 5. Многодетни семейства ми се струва че надделя мнението възрастта да е до 18 години, но и за това не съм сигурна (седях в единия край на масата и не чувах добре всичко което се говореше в другия край).
За 7. Студенти - мисля се доуточни за редовна форма на обучение.
За 8. - не се стигна до никакво обсъждане. Общината и директорите бяха категорични и нищо не можеше да ги разубеди. Тяхното мнение е че всички работещи в системата на образованието трябва да ползват това предимство.
За 9. нямаше съществени противоречия.
За 10. също. Опитахме по тази точка да добавим децата с баща неизвестен, но не разбрах защо тези деца отпаднаха от системата с критериите и в същото време не бяха включени никъде в останалите критерии. Вероятно ще се разглеждат в групата на "Специалните случаи" (ще се опитам да обясня и за тези случаи).

Ще има група деца, които условно са наречени "специални случаи". Доколкото разбрах те ще се приемат извън останалите. Не ми стана ясно на квотен принцип ли ще са местата за тях или ще се откриват допълнителни места в групите. Това са по-особени случаи, които не могат да се точкуват по-приетите критерии и ще трябва да се гледат индивидуално. Имаше идея това да става от директорите с комисия от трима човека, но процедурата по същество не е обсъждана. Тук могат да влязат самотни майки, вкл. деца с баща неизвестен, някои по особени социални случаи и др.

Нещото, което поне за мен беше притеснително е че настоящият адрес не беше поставен за обсъждане или поне аз останах с такова впечатление.
Пак се извинявам за това че много от нещата не мога да кажа категорично, но наистина не чувах добре какво говорят половината от групата. И ако от време на време Минчева не казваше нещо на по-висок глас и по-категорично нямаше със сигурност да разбера какво точно е решено. Предполагам че всяко решение е условно и предпоследно, но нямаше време за по обстоятелствени дискусии.
Само да добавя за критерий "Време", който на практика не беше обсъждан - идеята беше че ако има повече деца с равен брой точки да се взема предвид и кога са заявили желание да влязат в ДГ. Не ми стана много ясно.

Накрая стана на въпрос нещо, което ме изненада. Минчева започна да говори за това какво ще се обсъжда на следващата среща и спомена че това са критерии и че трябва да се определи квота за децата, които ще влязат по тези критерии, а за масовия случай - останалите места. А аз си мислех, че критериите са за това от масовия случай да отсеят тези които са най-нуждаещи се и те да влязат в ДГ.
Остана за обсъждане и тежестта на всеки критерий.

И една малка критика към пишещите в този форум (включвам и себе си). Трудно се отстоява позиция, когато липсваш. И не можем да се сърдим на никого, че нещо не е прието или поне обсъдено, защото когато си сам или си малцинство никой не се вслушва в твоето мнение. Далеч съм от мисълта че подобни срещи трябва да стават бойно поле и че всеки трябва да дойде да си излее гнева и разочарованието , но ако смяташ че си прав е хубаво поне да направиш опит да присъстваш и да си аргументираш мнението.
Моята грешка беше, че подцених ситуацията и не си направих някои предварителни консултации с експерти. Визирам критерий Работещи родители и респективно документите за доказване и тяхната проверка. А и много съжалявам, че не направих всичко възможно да се включа в работната група от самото начало.


Титла: Re: Работна тема за детските заведения - 2
Публикувано от: Бендива в пт, 11 юли 2008, 14:08
Куки, цитата беше от твоя тема, но не беше твой!

И ти ли остана с подобни опасения от срещата и обсъжданията като Ели?


Титла: Re: Работна тема за детските заведения - 2
Публикувано от: mama_hero в пт, 11 юли 2008, 14:53
куки... та нали точно това казвам и аз
че родителите са взели решение да имат породени деца
докато с близнаците може да вземеш решение - дали да ги има или да ги няма само след като са вече факт (изключвам варианта с докторите, макар че и там ако искаш една яйцеклетка, едва ли ще ти откажат), но не може да избереш - дай да остави ей тоя близнак, а другия да го махнем - нали?


Титла: Re: Работна тема за детските заведения - 2
Публикувано от: куки в пт, 11 юли 2008, 14:53
Вени, ОК  :peace:  Кои опасения точно имаш предвид, защото аз има най различни такива :)

Сега за вчера да допълня Ели (Hrisa)

Относно критерия "Време" - беше предложен вчера и за сега остава. Условието беше да важи когато има повече от едно деца с равен брой точки. И тогава времето на кандидатстване да определи кое дете да заеме мястото. Според мен това е дискриминация на деца, родени към края на годината, при положение, че ще може да се кандидатства още с получаване на ЕГНто, тоест малко след раждането.
Допълвам за причините за отпадането на точка 12. Деца, посещаващи самостоятелни ясли на територията на гр. София - така ще се дискриминират деца, които не са посещавали въобще детски ясли и са гледани в къщи
Относно социалния критерии - директорите ще имат право да приемат такива деца като "специални случаи" и над бройката, но с комисия от 3 члена + директорката. Под социален критерии се разбират деца в семейства със социално слаби нужди, тези семейства са регистрирани в соц. служба, имат си соц. надзорник и т.н. Не могат да бъдат като един от критериите, защото противоречи на конституцията на РБ, там е казано нещо от сорта, че гражданите на държавата не се делят по доход, а и ДЗ не са соц. услуга
За близнаците положението е следното, тъй като това са критерии, които ще се точкуват, а не предимства, то близнаците ще получават някакви (още не е ясно какви) точки и ще имат еднакъв брой такива и положението ще си е същото както и в момента. Ако пак се случи да бъдат разделени, то ще бъдат събрани над обявената бройка
За многодетните остана 18 г, тъй като до тогава по закон за деца
За служителите на нар. просвета важи за целия персонал на ДЗ, за служителите на общината, училищата и МО, като някои директорки казаха, че и до сега са ги приемали с предимство, сега ще е регламентирано и ще носи определени точки
За децата с баща неизвестен - сметна се, че това е предпоставка за спекулиране родителите умишлено да не вписват бащата на децата си и да се възползват от този критерии. Директорките ще имат право да приемат някои такива деца като специални случаи
Допълвам обяснението за специалните случаи на Ели (Гриса), това ще са деца, които са в тежки положения и не са описани в критериите. Директорката ще може да допуска допълнителен прием над бройката за такива деца. Тук влизат и случаите с втория близнак ако е приет само единия. Не знам точно колко допълнителни бройки биха могли да бъдат отпуснати, някъде съм чела за 10 % (тоест 2 - 3 деца на група) но не съм сигурна дали е така, това следва да се уточни.
Когато се говори за адрес, то се отнасяше за постоянен такъв, настоящ въобще не е обсъждан. Но за сметка на това няма минимум, тоест може и вчера да сте си изкарали постоянен адрес и да се възползвате от точките. Важи адреса на майката
Относно квотата за децата, която следва да се обсъжда следващия път. Доколкото намекнаха става въпрос за това определен % деца да отговарят на тези критерии и определен % да не отговарят на нито един. Но това според мен е абсолютно нелогично щом говорим за критерии, а не за предимства. Ето например всичко деца с постоянен адрес София влизат в тази квота, защото отговарят на поне един критерии.
Коментираше се тези критерии да влезнат в сила от 01.01.09 г, но стана ясно, че след като СОС ги одобри след 3 дни ще влезнат. Но по мои наблюдения ще стане точно за Януари 2009 г и текущите приеми след януари вече ще са с новия регламент
На срещата беше поканена от общината една майка, която е юрист по образование, написала е писмо до общината с някои интересни неща, като например факта, че повечето родители не са наясно (и не го правят съответно), че при постъпване на детето в ДЗ майчинството се прекратява и трябва да се върнат на работа, това, че 40 лв на месец е изключително малка сума, при положение, че за гледачка се плаща почти толкова на ден, че заплатите на персонала са необосновано ниски ... Тази майка даде някои напътствия от юридическа гледна точка за критериите, къде би могло да има проблем и т.н.


Титла: Re: Работна тема за детските заведения - 2
Публикувано от: куки в пт, 11 юли 2008, 15:02
mama_hero съвсем съгласна съм с теб относно възможността за съзнателен избор при двата случая, и аз имах същото предвид и при нас, имали сме избор и сме го направили, ясно ми е, че вие такъв немате. Само че по - горе въобще не коментирах това, говорех за изказването ти
Може би те не знаят какво е кондом... ай стига - моя син на 10 знае за какво служи и знае, че ако не ползваш такова нещо става - бебе.
  Приветствам това, че синът ти на 10 г знае що е то кондом и за какво служи  :peace:


Титла: Re: Работна тема за детските заведения - 2
Публикувано от: Пак тя в пт, 11 юли 2008, 15:33
Kато гледам критериите, пак ще сеи кандидатстваме по време. :ooooh:


Титла: Re: Работна тема за детските заведения - 2
Публикувано от: Бендива в пт, 11 юли 2008, 16:13
Дано не стане проблем с тази липса на срок за постоянен адрес! Не съм съвсем сигурна, но мисля, че за да си извадиш постоянен адрес някъде трябва да имаш собственост - на мен ми искаха Нат. акт за собственост!

Фактора време наистина ощетява новородените! А и мисля, че масово ще има с еднакъв брой точки - незнам дали го осъзнават това!

Горките многодетни, които тази година неможаха да се възползват, защото децата им са над 10, а сега...!
Това за квотата е безумно - не им схващам мисълта!

За въпросната майка-юрист - евала! За майчинството - масово не са наясно и незнам дали по някакъв начин може това да се конторлира!


Титла: Re: Работна тема за детските заведения - 2
Публикувано от: mama_hero в пт, 11 юли 2008, 16:21
Не искат имот за смяна на постоянен адрес


Титла: Re: Работна тема за детските заведения - 2
Публикувано от: jd в пт, 11 юли 2008, 16:24
За настоящия адрес на родителите - никой ли не повдигна въпроса? Нито директорки, нито от общината? Или това е пореден опит да се противопоставят софиянци на не чак толкова софиянци? Има много млади семейства, чиито постоянен адрес е при близки нейде в София, а сменят настоящ почти всяка година по една или друга причина. Нали като смени човек жилището си, по закон се иска смяна само на настоящия? В Общината може да са си заложили вече по-високи приходи от масова промяна на постоянни адреси и лични карти. А това влече промяна на още редица документи и загуба на време и пари за родителите.  :crazy:
Би трябвало да е предимство мястото, където живее детето, настящия адрес . . чудно ми е решението за постоянен и то - на майката.  :thinking:

Не искат имот за смяна на постоянен адрес
Искат съгласието на собственика на имота.

Надявам се, че в по-предния пост МО не означава Министерство на Отбраната?  newsm78

Фактора време наистина е в ущърб на децата, родени в края на годината.

А говори ли се нещо за нови детски и градини и места, освен обявените, все така недостатъчно, в сайта kg.sofia?

Кога ще бъде следващата среща? Всеки ли може да присъства?


Титла: Re: Работна тема за детските заведения - 2
Публикувано от: mama_hero в пт, 11 юли 2008, 16:30
не не се иска..... аз лично си сменях адреса септ. 2007г. - все пак не е било много отдавна да ми изфиряса от главата
....... всеки собственик или ползвател на жилище може да възрази пред кмета на общината срещу ползването на неговия адрес от трети лица. Тази норма бе вписана в закона през 2004 г. и имаше за цел да спре множеството измами с нарочното посочване на грешни адреси от хора с нечисти намерения.


--------
Постоянният адрес се заявява чрез подаването на заявление от съответното лице до общинската администрация или до службите на МВР по закона за българските документи за самоличност. Заявяването се извършва лично


Титла: Re: Работна тема за детските заведения - 2
Публикувано от: s_avenue в пт, 11 юли 2008, 16:38
Здравейте, попаднах във форума и ми се ще да се посъветвам с някой, който живее в Англия. Не знам обаче как да се позиционирам в правилния чат. Някакви съвети?


Титла: Re: Работна тема за детските заведения - 2
Публикувано от: jd в пт, 11 юли 2008, 17:53
Всъщност, критерий 1. е за постоянния адрес, а 2. за настоящия . . или аз поне така го разбирам, при повторното четене.

Остава ми питанка защо да се взема постоянния адрес на майката, а не просто на единия родител?

Кога ще бъде следващата среща и може ли всички желаещи да присъстват и вземат участие в обсъжданията?


Титла: Re: Работна тема за детските заведения - 2
Публикувано от: Hrisa в пт, 11 юли 2008, 22:30
Всъщност, критерий 1. е за постоянния адрес, а 2. за настоящия . . или аз поне така го разбирам, при повторното четене.

Остава ми питанка защо да се взема постоянния адрес на майката, а не просто на единия родител?

Кога ще бъде следващата среща и може ли всички желаещи да присъстват и вземат участие в обсъжданията?

Това за майката съм го пропуснала. Но логиката вероятно е, че децата се водят след раждането си автоматично на адреса на майката. Ако майката смени постоянен адрес, сменя и на децата (но не автоматично). Разбира се не го прави ако по някаква причина не реши да си ги остави на предишния адрес.


Титла: Re: Работна тема за детските заведения - 2
Публикувано от: куки в сб, 12 юли 2008, 14:23
Всъщност, критерий 1. е за постоянния адрес, а 2. за настоящия . . или аз поне така го разбирам, при повторното четене.

Остава ми питанка защо да се взема постоянния адрес на майката, а не просто на единия родител?

Кога ще бъде следващата среща и може ли всички желаещи да присъстват и вземат участие в обсъжданията?

Това за майката съм го пропуснала. Но логиката вероятно е, че децата се водят след раждането си автоматично на адреса на майката. Ако майката смени постоянен адрес, сменя и на децата (но не автоматично). Разбира се не го прави ако по някаква причина не реши да си ги остави на предишния адрес.


Точно това е логиката защо адреса е на майката  :peace:

Като МО визирам Министерство на Образованието  :)

За смяна на постоянен адрес аз лично не мога да кажа, но може да се провери  :peace:

За нови градини в момента не сме говорили, може би следващия път най - вероятно ще се избистрят въпросните критерии и след това подхващаме и тази тема

Следващата среща ще е на 23.07 и който има желание може да присъства


Титла: Re: Работна тема за детските заведения - 2
Публикувано от: jd в пн, 14 юли 2008, 13:52
А къде ще бъде срещата? Като дата засега мога да дойда. Имам си разни питанки за тогава, ще мога да ги обмисля.
За постоянния адрес, звучи ми по-добре, ако изобщо го има, като критерий (а май щЕ), нека да е за единия родител (настойник). За децата си мислех, че смяната става автоматично, та затова моите се водят на различни места в момента. В самата бланка имаше някаква графа, която се попълва от собственика на имота, трябва да погледна. В някои общини (Връбница) са искали собственика да идва.


Титла: Re: Работна тема за детските заведения - 2
Публикувано от: куки в пн, 14 юли 2008, 15:22
А къде ще бъде срещата? Като дата засега мога да дойда. Имам си разни питанки за тогава, ще мога да ги обмисля...

Срещата ще е в общината на Оборище 44, последен етаж. Намира се точно до испанската гимназия като ориентир


Титла: Re: Работна тема за детските заведения - 2
Публикувано от: jd в пн, 14 юли 2008, 15:56
А къде ще бъде срещата? Като дата засега мога да дойда. Имам си разни питанки за тогава, ще мога да ги обмисля...

Срещата ще е в общината на Оборище 44, последен етаж. Намира се точно до испанската гимназия като ориентир

А от колко часа?


Титла: Re: Работна тема за детските заведения - 2
Публикувано от: куки в пн, 14 юли 2008, 17:58
А къде ще бъде срещата? Като дата засега мога да дойда. Имам си разни питанки за тогава, ще мога да ги обмисля...

Срещата ще е в общината на Оборище 44, последен етаж. Намира се точно до испанската гимназия като ориентир

А от колко часа?

14.00 ч


Титла: Re: Работна тема за детските заведения - 2
Публикувано от: tonia в вт, 15 юли 2008, 10:33
....
Малко инфо от вчерашната среща.

Отпадат (не мога да кажа колко категорично) критерии 6, 11, 12 и 13. Критерий "Време" не разбрах дали остава.
Причините за отпадане на 6. Работещи родители е мнението, че е трудно доказуемо с минимум документи и че остава спорен въпросът с достоверността и проверката на документите. Директорите се консолидираха около това мнение и общината ги подкрепи.

....
За 7. Студенти - мисля се доуточни за редовна форма на обучение.
....

И една малка критика към пишещите в този форум (включвам и себе си). Трудно се отстоява позиция, когато липсваш. И не можем да се сърдим на никого, че нещо не е прието или поне обсъдено, защото когато си сам или си малцинство никой не се вслушва в твоето мнение. Далеч съм от мисълта че подобни срещи трябва да стават бойно поле и че всеки трябва да дойде да си излее гнева и разочарованието , но ако смяташ че си прав е хубаво поне да направиш опит да присъстваш и да си аргументираш мнението.
Моята грешка беше, че подцених ситуацията и не си направих някои предварителни консултации с експерти. Визирам критерий Работещи родители и респективно документите за доказване и тяхната проверка. А и много съжалявам, че не направих всичко възможно да се включа в работната група от самото начало.

Нещо не разбирам логиката - "работещи родители" е трудно за доказване, "студенти" - много лесно?! Типът на документите трябва да е идентичен, при констатиране на издаване на фалшив документ си има санкции.

Без да искам излишно да се създават конфликти между студенти и работещи, смятам, че явно участващите в работната група имат спомен от своите студентки години, когато при редовно обучение присъствието на лекции беше задължително и се следеше строго. Мога да ги уверя, че това отдавна не е така...
Един довод в полза на запазването на критерий "работещи родители" - в Конвенцията за правата на детето (Приета от ОС на ООН на 20.11.1989 г. Ратифицирана с решение на ВНС от 11.04.1991 г. - ДВ, бр. 32 от 23.04.1991 г., обн., ДВ, бр. 55 от 12.07.1991 г., в сила от 3.07.1991 г.) има следния текст:
“Член 18
....
3. Държавите - страни по Конвенцията, предприемат всички подходящи мерки, за да осигурят на децата на работещите родители правото да се възползуват от услугите за деца и детските заведения, които се полагат за тяхното отглеждане."

По отношение на адреса на родителите смятам, че трябва да има срок минимум една година. Не трябва обаче да се забравя, че има и бащи, които отглеждат сами децата си по една или друга причина.


Титла: Re: Работна тема за детските заведения - 2
Публикувано от: jd в вт, 15 юли 2008, 11:03
......................................
По отношение на адреса на родителите смятам, че трябва да има срок минимум една година. Не трябва обаче да се забравя, че има и бащи, които отглеждат сами децата си по една или друга причина.


За срока - не мисля, че трябва да има такъв изобщо, но за другото съм съгласна, при това - не само татковци, а и други близки на детето често се грижат за него, по една или друга причина.


Титла: Re: Работна тема за детските заведения - 2
Публикувано от: epetrova в вт, 15 юли 2008, 13:35
За срока - не мисля, че трябва да има такъв изобщо...
и аз


Титла: Re: Работна тема за детските заведения - 2
Публикувано от: kleo_80 в вт, 15 юли 2008, 21:35
Ох, чета и не вярвам на очите си :ooooh:
Защо ли ми трябваше въобще да се връщам от командировка, да си бях останала там, вместо в абсурдната София  :bad-words:

Както винаги умните господа и госпожи са се впуснали да бистрят детайли, но не виждат общата картина.
Въобще анализ на съществуващата ситуация предвижда ли се или няма нужда  :twisted:
В крайна сметка това критерии ли са или предимства?
Ако са критерии по колко точки ще се дават? И тогава как така ще има квота  :shock:

Наде, повдигнахте ли въпроса за градината в Красно село?
АКо има проблем да звъним на медиите  :peace:

и още нещо, какво значи "район" , ако означава община съм категорично против, обяснявала съм вече, че това е доста относително понятие. Може да имаш градина в същата община на 3 км и в съседната община на 300м.


Титла: Re: Работна тема за детските заведения - 2
Публикувано от: куки в чт, 17 юли 2008, 13:28
Снощи в предаването на Милен Цветков участва кмета на Красно село и няколко майки относно бутането на 93 ОДЗ до пазара на Красно село. Кмета беше категоричен, че там ще си остане ДЗ, няма да има жилищни или други сгради. Сега ще се построи нова ДГ по средата на двора и в последвтвие ще се бутне старата за да има децата къде да ходят на градина до 2010 г (тогава ще е готова) И през цялото време обясняваше, че това са 2 парцела, единия предвиден за ДЗ, другия не (за жилища или нещо такова), но сегашното ДЗ се разполага и на двата терена, кмета ги обединява и става един голям парцел за ДГ. Докато се строи новата ДГ старата ще си функционира нормално, ще бъдат взети обезопасителни мерки по време на строежа (а Милен Цветков се шегуваше, че децата ще си играят със строителния пясък :) )

Хриси, анализ май никой не смята да прави или поне това, което ни предоставиха като инфо за тях е достатъчно. Аз още си чакам от Джонев някои статистики, но той е бил (или още е, не знам) отпуска и ще си почакам :) Това са критерии, но няма логика да са такива, щом се говори за квори. Аз сега подготвям по споменатите критерии точкиване и принцип, който мисля да обсъдим с вас преди следващата среща на 23. 07.
Район е точно това, както са си районирани градините в системата, тъпо, но факт


Титла: Re: Работна тема за детските заведения - 2
Публикувано от: Бендива в чт, 17 юли 2008, 14:39
А идеята за предварителна срещо подкрепяш ли я?


Титла: Re: Работна тема за детските заведения - 2
Публикувано от: куки в чт, 17 юли 2008, 17:35
По принцип да, стига разумно да се мислят нещата и не са в противовес с общото мнение на сдружението


Титла: Re: Работна тема за детските заведения - 2
Публикувано от: lilfi в пт, 18 юли 2008, 07:10
Цитат
Хриси, анализ май никой не смята да прави или поне това, което ни предоставиха като инфо за тях е достатъчно. Аз още си чакам от Джонев някои статистики, но той е бил (или още е, не знам) отпуска и ще си почакам  Това са критерии, но няма логика да са такива, щом се говори за квори. Аз сега подготвям по споменатите критерии точкиване и принцип, който мисля да обсъдим с вас преди следващата среща на 23. 07.
Район е точно това, както са си районирани градините в системата, тъпо, но факт
 

Ето това най- много ме изумява и дразни при тези от общината, а и не само. Как можеш да решиш един проблем без да имаш вярна картина за проблема?! Точно за това се стигна и до истерията на 04.02. - "не очаквахме, че всички ще кандидатстват в един и същи час". Вместо да си вземат поука обаче си продължават по стария начин.


Титла: Re: Работна тема за детските заведения - 2
Публикувано от: Бендива в пт, 18 юли 2008, 09:41
По принцип да, стига разумно да се мислят нещата и не са в противовес с общото мнение на сдружението
Е, иначе не би имало смисъл от това!


Титла: Re: Работна тема за детските заведения - 2
Публикувано от: tonia в сб, 19 юли 2008, 02:26
...
Ето това най- много ме изумява и дразни при тези от общината, а и не само. Как можеш да решиш един проблем без да имаш вярна картина за проблема?! Точно за това се стигна и до истерията на 04.02. - "не очаквахме, че всички ще кандидатстват в един и същи час". Вместо да си вземат поука обаче си продължават по стария начин.

Абсолютно съм съгласна с теб.
В никакъв случай не се опитвам да защитавам общината, обаче ми е странно на базата на какво да очакваме да се взимат решенията в град без реална информация за броя на живеещите в него, за ПС и т.н.?!

Момичета, адресната регистрация без срок на валидност означава само, че част от обитаващите София и нерегистирани в него ще се втурнат да си оправят документите, което на практика не носи нищо, освен подобряване с една идея на статистиката в общината.

По отношение на ремонтите, като гледам какво мотаене пада, мисля че и догодина ще си е същия кошмар както и беше през тази.   :2gunfire:

Наде, бих искала, ако нямаш нищо против и ако успея да се измъкна от офиса, да дойда с теб на 23.


Титла: Re: Работна тема за детските заведения - 2
Публикувано от: Спящата в сб, 19 юли 2008, 06:21
Наде, Тони, аз пък биха искали също и да се видим и да помислим какво правим с двете детски градини в "Красно село"(дано не бъркам района за едната) - тази, която искат да я бутат и другата, която съседите не дават да се строи.  :peace: Аз за съжаление до края на месеца в работно време никъде не мога да ходя, а за следващия пък идея си нямам кога ще съм в София, но той и без това е съвсем отпускарски, така че няма особено значение.  :roll:


Титла: Re: Работна тема за детските заведения - 2
Публикувано от: куки в пн, 21 юли 2008, 14:13
Срещата е на 23 сега в сряда, аз ще ходя (още не знам какво ще правя с децата, не съм намерила кой да ги гледа, но ще измисля нещо), от 14 ч. tonia ако можеш заповядай.
Спяща, аз по - горе присах за онази, която искат да я бутнат (93 ОДЗ), а за другата ще питам в сряда, но това, че баби мятат яйца не е причина да спрират :)


Титла: Re: Работна тема за детските заведения - 2
Публикувано от: tonia в пн, 21 юли 2008, 14:52
Сийче, и на двете места - в твоя пост в началото и в поста на Надето за предаването на Милен Цветков става въпрос за една и съща детска градина - 93 ОДЗ, което е на ул. "Дебър". Мисля, че въпроът все пак трябва да се постави на срещата (ако не е поставян досега).  Освен това щяха да се строят детски градини с модулни конструкции и т.н., за които до момента поне аз нищо повече не съм чула.

Наде, окончателно ще знам в сряда сутрин дали ще мога да се измъкна. До колко продължават срещите?


Титла: Re: Работна тема за детските заведения - 2
Публикувано от: Бендива в пн, 21 юли 2008, 16:47
Ще има и предварителна среща в 13 ч. в кафенето срещу общината на Оборище 44! Има ли други желаещи да дойдат?!


Титла: Re: Работна тема за детските заведения - 2
Публикувано от: куки в пн, 21 юли 2008, 16:54
tonia срещите са м-у час и три часа и половина, винаги е различно, но обикновено продължават до към 15.30 ч горе долу


Титла: Re: Работна тема за детските заведения - 2
Публикувано от: pearly в вт, 22 юли 2008, 10:05
Момичета, видяхте ли ТАЗИ ТЕМА (http://www.bg-mamma.com/index.php?topic=314544.0/) в "Нашите деца" с няколко идейни предложения?!  :hug:


Титла: Re: Работна тема за детските заведения - 2
Публикувано от: epetrova в вт, 22 юли 2008, 12:45
Изи, има я и в нашия подфорум: http://www.bg-mamma.com/index.php?topic=314550.0


Титла: Re: Работна тема за детските заведения - 2
Публикувано от: tonia в вт, 22 юли 2008, 23:03
Наде, много странно, но не намерих протокола от срещата на 10.7. нито изпратен на нашата поща, нито на сайта...


Титла: Re: Работна тема за детските заведения - 2
Публикувано от: tonia в ср, 23 юли 2008, 09:57
Няма да мога да дойда на срещата на работната група - по закона за всемирната гадост съвещанието за днес следобед, за което беше почти сигурно, че ще се отложи, ще се проведе...  :(


Титла: Re: Работна тема за детските заведения - 2
Публикувано от: куки в ср, 23 юли 2008, 10:46
Наде, много странно, но не намерих протокола от срещата на 10.7. нито изпратен на нашата поща, нито на сайта...

Ако говориш за протокола, който се води на самата раб. среща в общината и официално се публикува на сайта на информационната система - предполагам скоро ще го качат, защото искат първо да се подпишем на следващата раб. среща и след това го качват (от Сирма). Преди го пращаха и в пощата ни, но вече няма смисъл, след като го има официално на сайта. А какво се е случило аз пиша редовно, последния път допълних поста на Ели (Хриса). Жалко, че няма да успееш да дойдеш


Титла: Re: Работна тема за детските заведения - 2
Публикувано от: jd в ср, 23 юли 2008, 11:47
Всеки желаещ и заинтересован ли би могъл да дойде, задава въпроси, изказва мнение и т. н. ?
На една от предните срещи имаше при подписите една г-жа Нинова. А не е представена в началото . .  newsm78 . .
И аз не видях протокол от последната среща. Да се ориентирам за темите днес. Ако ще е само за критериите за прием следващата година - пропускам.Титла: Re: Работна тема за детските заведения - 2
Публикувано от: tonia в ср, 23 юли 2008, 11:58
А какво се е случило аз пиша редовно, последния път допълних поста на Ели (Хриса). Жалко, че няма да успееш да дойдеш

Да, Наде, за което сме ти много благодарни   :bouquet:
Просто ми се струва, че не е редно при открит обществен дебат протоколите да се публикуват на сайта им с един назад...


Титла: Re: Работна тема за детските заведения - 2
Публикувано от: Бендива в чт, 24 юли 2008, 09:05
Ще напиша няколко думи за срещата, а се надявам другите да допълнят! Куки може да пусне какво приехме, че го има на файл!

Беше доста конструктивно според мен! Макар че ми е за първи път, от писаното до сега бях останала в различно впечетление. Имаше доста майки, три директорки, които бяха доста разбрани!
Куки беше подготвила предложение за критериите и точкуване към тях, по което се водехме, направихме някои промени и допълнения! Най-голяма полемика имаше около въпроса какво правим с децата събрали еднакъв брой точки. От Общината са силно против фактора време, но след обсъждането се върнахме пак към него, но в нов вид. Решихме да предложим кандидатстването, т.е. попълването на критериите да не е свързано с време, т.е. когато решиш попълваш, може да порменяш, ако нещо се промени до определена дата. После се прави класиране. Да кажем, че при група от 30 деца 27 се заемат, а за три от тях се опредо деца с равен брой точки. Да предположим, че са десет. Родителите им получават и-мейл, че на еди коя си дата в еди колко си часа ще трябва отново да кандидатстват. Само те - десетте с равен брой точки за тази група. Така ще се получи нещо като лотария, защото компютъра ще реши, при едновременно каниддатстване, кого да сложи пръв, кого втори и така.

Това ще бъде предложено по-горе, където ще го приемат или не, ще го променят и т.н! Нашето е само предложение на работната група!

Друго - Минчева ни съобщи, че са отпуснати пари за разкриване на 39 нови трупи, а не на 20, както е било преди. Каза, че има списък къде са и ще помоля някоя мама, която и има и-мейла да я помоли да и ги прати!

Питах за чакащите - кога ще стане преподреждането на опашката по новите критерий - каза ми, че когато се въведат, но това ще е догодина! Не уточни кога точно!

Това се сещам за сега!


Титла: Re: Работна тема за детските заведения - 2
Публикувано от: jd в пт, 25 юли 2008, 11:35
Ще напиша няколко думи за срещата, а се надявам другите да допълнят! Куки може да пусне какво приехме, че го има на файл!

Беше доста конструктивно според мен! Макар че ми е за първи път, от писаното до сега бях останала в различно впечетление. Имаше доста майки, три директорки, които бяха доста разбрани!
..................................
Така ще се получи нещо като лотария, защото компютъра ще реши, при едновременно каниддатстване, кого да сложи пръв, кого втори и така.

Друго - Минчева ни съобщи, че са отпуснати пари за разкриване на 39 нови трупи, а не на 20, както е било преди. Каза, че има списък къде са и ще помоля някоя мама, която и има и-мейла да я помоли да и ги прати!

Питах за чакащите - кога ще стане преподреждането на опашката по новите критерий - каза ми, че когато се въведат, но това ще е догодина! Не уточни кога точно!

Това се сещам за сега!


Благодаря! И аз мислех, че са общи приказки и съм приятно изненадана от новините, особено за повечето групи!
За децата с еднакъв брой точки, ако решат да е лотария, то нека наистина си е такава. На мен идеята не ми допада и се надявам да не попадаме в такава ситуация.
Или самите критерий да са степенувани, по важност и да се гледат точките по всеки от тях, ако сумата е равна. Струва ми се по-справедливо.
Говори ли се разширяване на системата и обхващане на всички, над 30 000, деца, вече посещаващи оДЗ?
Ще има ли следваща среща, ясни ли са поне горе-долу темите за нея?


Титла: Re: Работна тема за детските заведения - 2
Публикувано от: Бендива в нд, 27 юли 2008, 14:14
Следващата ще е септември! Следи темата и в Нашите деца!


Титла: Re: Работна тема за детските заведения - 2
Публикувано от: jd в вт, 29 юли 2008, 16:35
Чета и там, но тя е само за кандидатстването следващата година, а тази тема би трябвало да е по-обща и да обхваща повече проблеми. И по-малко се разводнява от другата. Повечето неща са ако не кратки, то поне точни и ясни.
За което благодаря на всички, които успяват да ходят по срещите, участват в подготовката и споделят мнения и впечатления за тях тук!   :bouquet:


Титла: Re: Работна тема за детските заведения - 2
Публикувано от: ♥ HAPPY ♥ в ср, 30 юли 2008, 14:04
Привет! Чудя се какво мислите по следния въпрос( мисля си го след една друга тема)- да обмислим държавата какво може да направи в момента за кризата с ДГ в София? Не само с местата, но и с проблемите с персонала например, с някои пропуски в закона и т.н. и след това да инициираме нещо съвместно с МОН и  МЗ по въпроса?


Титла: Re: Работна тема за детските заведения - 2
Публикувано от: velmar в ср, 30 юли 2008, 14:12
Ами - мислим по въпроса :D С Куки даже вчера мислихме по темата.Хайде - колкото повече глави умуват, толкова по-добре :hug: ( между другото имаш ли скайп или кю.Ако отговора е  да, моля те- драсни ги на лични :pray:)


Титла: Re: Работна тема за детските заведения - 2
Публикувано от: куки в ср, 30 юли 2008, 16:27
Сега говорих с Минчева, утре трябва да ми прати списъка с 39-те нови групи, които ще се открият, като ги получа ще ви пиша къде са. И друга общо взето добра новина, но за нея по - подробно следващата седмица - ще бъдат увеличени заплатите на персонала в ДЗ, като цяло на педагогическия, но не само. Имало някакво ново разпределение на бюджета и са насочени някакви пари натам. Заплатата на педагогическия персонал ще е към 500 лв, следващата седмица ще говоря с финансистката на СО за да ми изясни нещата и да знам накъде да отправяме силите си


Титла: Re: Работна тема за детските заведения - 2
Публикувано от: velmar в ср, 30 юли 2008, 16:29
Супер новини :hug:
Аз си мислех че през този "заспал" летен сезон ще тъпчем на едно място помежду ни....... :roll:


Титла: Re: Работна тема за детските заведения - 2
Публикувано от: куки в ср, 30 юли 2008, 16:33
Супер новини :hug:
Аз си мислех че през този "заспал" летен сезон ще тъпчем на едно място помежду ни....... :roll:

Това като за последно преди отпуските  :lol:
Само си мисля дали ще са достатъчно увеличени заплатите или ще е пак малко прах в очите 


Титла: Re: Работна тема за детските заведения - 2
Публикувано от: velmar в ср, 30 юли 2008, 16:39
АМи- дай да мислим тогава нещо  в подкрепа на по-смислено увеилчение на зплащането- за всички!!!   Ти проучи в СО или там , където трябва по финансовата част, дали не може с подписка дори да подкрепим евентуално смислено увеличение.... :roll:


Титла: Re: Работна тема за детските заведения - 2
Публикувано от: куки в ср, 30 юли 2008, 17:23
С подписка не вярвам, но мисля, че една такава би била добро допълнение към по - сериозни искания, представени където трябва. Но определено трабва да има справедливо увеличение за всички


Титла: Re: Работна тема за детските заведения - 2
Публикувано от: velmar в ср, 30 юли 2008, 17:29
И моята идея е за такова "безубидно" и лесно-осъществимо нещо да е като приложение :peace:
Изразява подкрепата, и стщевременно може да ние нещо като отправна точка за по-нататъшни по-сериозни действия.А ище обърнем внимание на  обществеността към  този проблем, който сега се игнорира( или по-скоро остава на заден план), а неминуемо нмого бързо ще дойде като дневен ред  , заедн осъс всички последващи проблеми....


Титла: Re: Работна тема за детските заведения - 2
Публикувано от: jd в ср, 30 юли 2008, 22:59
С подписка не вярвам, но мисля, че една такава би била добро допълнение към по - сериозни искания, представени където трябва. Но определено трабва да има справедливо увеличение за всички
Подкрепям идеята
Има много неясни неща, относно формирането.Моя позната, помощник-възпитател, напусна, заедно с една от сестрите в яслата. Заплатите им са били с 30-40 лева разлика, под 300 лева и двете. На тяхно място са назначени нови хора, но със заплати 360 и 500 лева . .  newsm78 Това, според мен, означава, че и сега има начини за увеличение, но не всеки директор го прави, и не за всички от персонала.


Титла: Re: Работна тема за детските заведения - 2
Публикувано от: куки в чт, 31 юли 2008, 13:09
Получих списъка с групите, които ще бъдат поетапно ремонтирани и обзаведени за новата 2008/09 година от Минчева. Да си призная много от тях не ми говорят много, ще сравня с предишните данни после, но има доста райони с нови групието ги.

НОВИ ГРУПИ ЗА 2008/09 ГОДИНА

РАЙОН   ДЕТСКО ЗАВЕДЕНИЕ   БРОЙ ГРУПИ
КРАСНО СЕЛО            ЦДГ № 124            1 група
ВЪЗРАЖДАНЕ             ОДЗ № 120            1 група
ОБОРИЩЕ                 ОДЗ № 60              1 група
СЕРДИКА                    ОДЗ № 48              1 група
ИЗГРЕВ                       ОДЗ № 29               2 групи
                                  ОДЗ № 34               4 групи (1 яслена и 3 градински)
ТРИАДИЦА                 ОДЗ № 7                  2 групи (1 яслена и 1 градинска)
                                  ЦДГ № 129              2 групи
ИСКЪР                       ОДЗ № 13                1 група
МЛАДОСТ                  ОДЗ № 17                2 групи
                                 ОДЗ № 26                6 групи
                                 ЦДГ № 178               2 групи
СТУДЕНТСКИ             ОДЗ № 10                1 група
                                 ОДЗ № 16                1 група
ОВЧА КУПЕЛ              ЦДГ № 9                  2 групи
                                 ЦДГ № 161              2 групи
НОВИ ИСКЪР             ЦДГ № 2 – филиал  1 група
                                 ОДЗ № 57               1 група
КРЕМИКОВЦИ            ОДЗ № 94                1 група
                                 ЦДГ № 146              1 група
ПАНЧАРЕВО              ЦДГ № 15                1 група
                                 ЦДГ № 180              1 група
                                 ЦДГ № 3 – с. Казичене 1 група


Титла: Re: Работна тема за детските заведения - 2
Публикувано от: куки в чт, 31 юли 2008, 13:18
С подписка не вярвам, но мисля, че една такава би била добро допълнение към по - сериозни искания, представени където трябва. Но определено трабва да има справедливо увеличение за всички
Подкрепям идеята
Има много неясни неща, относно формирането.Моя позната, помощник-възпитател, напусна, заедно с една от сестрите в яслата. Заплатите им са били с 30-40 лева разлика, под 300 лева и двете. На тяхно място са назначени нови хора, но със заплати 360 и 500 лева . .  newsm78 Това, според мен, означава, че и сега има начини за увеличение, но не всеки директор го прави, и не за всички от персонала.

Помощник възпотателките (нали това са лелките) и мед. сестрите в яслите взимат горе долу еднакви пари, 230 - 270 лв. Педагогическия персонал (учителките) взимат от 400 нагоре, зависи от много фактори, като трудов стаж, образование и др. такива. Не може пом. възпитател да получава 360 - 500 лв, освен ако директорката някак си не е намерила пари и да ги е предложила, оето според мен е невъзможно.


Титла: Re: Работна тема за детските заведения - 2
Публикувано от: jd в чт, 31 юли 2008, 15:08
Да, това са помощник-възпитателките, но в яслите са само те и медицински сестри. Няма педагогически персонал (учителки). Директорката е намерила начин да даде заплати от 360 и 500 лева. За да намери свестен човек, предполагам, и то по най-бързия начин, за да не се закриват групи. Нищо против заплатата, а ако може на повече хора да стане поне такава   :bouquet:


Титла: Re: Работна тема за детските заведения - 2
Публикувано от: tonia в чт, 31 юли 2008, 15:15
В 124-то ОДЗ (Красно село) мисля, че наемателите вече освободиха помещението, но засега поне ремонти не се вижда да са започнали. Дано успеят до септември.

Наде, знаеш ли дали тези допълнителни групи ще записват деца през системата или по друга схема?


Титла: Re: Работна тема за детските заведения - 2
Публикувано от: куки в чт, 31 юли 2008, 15:40
Браво на директорката, щом е уредила такива заплати, за съжаление съм почти сигурна, че това е единичен случай, просто директорките, които имат възможност да напарвят това са много малко, парите все не стигат и ако се увеличи заплатата, то ще е за сметка на нещо друго - храна, почистване, охрана, поддържане на помещения/двор ...

Тони, през сиситемата е кандидатстването само, за някои от списъка дори вече е кандидатствано, но още не са открити  :lol:


Титла: Re: Работна тема за детските заведения - 2
Публикувано от: very_nice в пт, 22 авг 2008, 12:43
Здравейте,
Моля за помощ и съвет от вас, ето я и темата ми: http://www.bg-mamma.com/index.php?topic=324184.msg8402829#msg8402829


Титла: Re: Работна тема за детските заведения - 2
Публикувано от: мама САННЯ в пн, 01 сеп 2008, 11:10
http://www.bg-mamma.com/index.php?topic=325162.80


Темата за ДЗ с неприключили ремонти. Би било добре СНБМ да има позиция по въпроса.


Титла: Re: Работна тема за детските заведения - 2
Публикувано от: kleo_80 в пн, 01 сеп 2008, 23:41
Здравейте,
Моля за помощ и съвет от вас, ето я и темата ми: http://www.bg-mamma.com/index.php?topic=324184.msg8402829#msg8402829
Здравей :)
Сега виждам темата, че не бях в София.
Много е неприятна ситуацията, меко казано :?
Смятам, че трябва задължително да изискате информация от общината - от зам.кмета по образованието Коста Базидов.
1) информация какво точно ще се прави и колко време ще отнеме
2) да се осигурят места за децата ви в другите детски градини след като ще се прави ремонт по никое време

Подписвайте писмата като Инициативен комитет на родителите от .... детско заведение
Задължително се свържете и с местните медии  :peace:

Ако имаш други въпроси питай  :peace:


Титла: Re: Работна тема за детските заведения - 2
Публикувано от: куки в ср, 10 сеп 2008, 21:40
Набързо да опиша и за нес.
На днешната работна среща в общината като цяло не се случи нищо важно. Една голяма част от времето в началото беше отделено на грешката, която системата е допуснала (Разрешава се на деца с предимство да кандидатстват след 31.05, което е в разрез на реда за прием на децата, което пък се оказа проект и то само до трето класиране, след това нямало законов норм. док. който да урежда нещата, в последствие нещата са се променили, но не са дописани ясно и това се оказва мисия невъзможна, нещата си продължават по старо му, няма да има промени в системата за текущите класирания)
По въпросът за критериите като цяло нещата седят почти по същия начин, както и до сега, има движение в точките, за децата на персонала беше предложено да се увеличат точките максимално, както и на близнаците да се увеличат, брат/сестра в същото ДЗ също да се увеличат, да се премахне за децата преминаващи от самостоятелна ясла, да се отделят сираците от полусираците, като първите получават много точки, а вторите се обединяват с деца с баща неизвестен и да имат по – малко точки. Предложи се вместо райониране да се дават повече точки за първо желание и по – малко точки за второ такова в рамките на цяла София, което доста безпристрастно разрешава спора с районирането. Като цяло се опитваха да коментират кое колко точки да носи, което се оказа малко безсмислено, тъй като беше решено, че ще се направи анкета (накъде след 2 – 3 седмици вероятно) на новоприетите деца от директорите на кои критерии отговарят за да се събере някаква база от данни и да може да се разиграва чисто математически и тогава да се оценява с точки. Имаше предложение тези критерии да са част от приетите деца (някаква квота) и останалата част да е за деца, които не отговарят на критериите с цел да се даде възможност на „обикновените деца” да имат шанс за градина, което обаче не беше коментирано в детайли. От Сирма беше изказано невъзможността критерият време да съществува, което обаче не беше заменено с нов по – подходящ критерии при равен брой точки, намекнато беше за случайния принцип (жребии), но не беше доразвито. Беше казано, че вероятно през Октомври ще има възможност всеки един родител да кандидатства за желаните градини на децата си, като за сега ще се попълват само данни на детето, желаните градини и кога искат да постъпи детето (може да се кандидатства още при раждането), а в последствие догодина да се попълват останалите критерии когато се измислят и гласуват от СОС. Като цяло беше по – скоро говорилня, отколкото конструктивен разговор, но имаше и някои важни уточнения и предложения. Следващата работна среща ще е след около месец, след като имаме данни от новоприетите деца и бихме могли да дадем точки на всеки един.
Ако се сетя още нещо ще допълвам


Титла: Re: Работна тема за детските заведения - 2
Публикувано от: epetrova в ср, 10 сеп 2008, 22:29
На мен идеята за жребия не ми се струва никак приемлива, някак подигравателно даже ми звучи  newsm78


Титла: Re: Работна тема за детските заведения - 2
Публикувано от: куки в нд, 14 сеп 2008, 14:26
На мен идеята за жребия не ми се струва никак приемлива, някак подигравателно даже ми звучи  newsm78

И на мен, аз съм против какъвто и да е жребии, но за съжаление съм от малкото противници на идеята


Титла: Re: Работна тема за детските заведения - 2
Публикувано от: Спящата в нд, 14 сеп 2008, 14:44
На мен идеята за жребия не ми се струва никак приемлива, някак подигравателно даже ми звучи  newsm78

И на мен, аз съм против какъвто и да е жребии, но за съжаление съм от малкото противници на идеята

А, и аз съм против, направо не мога да го коментирам - толкова ми е абсурдно и затова си мълча.  :crazyeyes: Едно, че си е направо обидно, второ - то сега имаше съмнения за прозрачност, пък какво остава при жребий!


Титла: Re: Работна тема за детските заведения - 2
Публикувано от: velmar в нд, 14 сеп 2008, 15:20
абсурдно звучи това с жребия :ooooh:
Аз имам едно питане.Ще има ли някъде обявен списъка на посещаващите ДЗ :thinking: .Някъде след началото на учебната година( когато и да стане окончателно това newsm78). изнасят разни списъци на приети, чакащи, записани....но мен ме интересува след нач. на  на уч. година реално-посещаващите деца.И ха тогава да им видим  на същите тези деца какво е било положението, предимствата и т.н... по време на цялата одисея с кандидатстването :xarms:.Нали говорим за прозрачност... :whistle:


Титла: Re: Работна тема за детските заведения - 2
Публикувано от: куки в нд, 14 сеп 2008, 17:58
абсурдно звучи това с жребия :ooooh:
Аз имам едно питане.Ще има ли някъде обявен списъка на посещаващите ДЗ :thinking: .Някъде след началото на учебната година( когато и да стане окончателно това newsm78). изнасят разни списъци на приети, чакащи, записани....но мен ме интересува след нач. на  на уч. година реално-посещаващите деца.И ха тогава да им видим  на същите тези деца какво е било положението, предимствата и т.н... по време на цялата одисея с кандидатстването :xarms:.Нали говорим за прозрачност... :whistle:

Ще има данни и на децата, които в момента посещават ДЗ, но в каква форма не знам, дали ще е под формата на "групи" или не не знам. Дали ще са разделени и по градини пак не знам, но ще попитам. Предимствата в никой момент няма да бъдат показани, освен както е в момета - има или няма предимство, без пояснение какво точно е. За някои много съмнителни деца бихме могли да проверим, но конкретно за дете, не и цяла група или цяла градина ... Аз попитах колко вече са децата т.нар. "специални случай" които бяха 341 към 3-то класиране, за сега разбрах че са много повече, но не ми казаха колко точно, защо ли  :thinking: Само за 2 групи в нашата градина (двете на децата ми) над бройката бяха записани общо 10 деца преди месец


Титла: Re: Работна тема за детските заведения - 2
Публикувано от: velmar в нд, 14 сеп 2008, 18:06
МЕрси за отговора.Надявам се да получим информация за децата, посещаващи ДЗ по някое време...... :crazy: ;-) .Пак може да се провери откъде са изникнали някои( неотразени на никое от класиранията, а изведнъж посещаващи ДЗ ;-) )


Титла: Re: Работна тема за детските заведения - 2
Публикувано от: velmar в нд, 14 сеп 2008, 21:01
Момичета, изпратих в пощата файловете - НАц. план за хранене и  едно проучване на ХЕИ, на което попаднах преди време във връзка с въздушната среда  в ДЗ и наличието на гъбички.


Титла: Re: Работна тема за детските заведения - 2
Публикувано от: velmar в чт, 25 сеп 2008, 08:00
 На днешното заседание на СОС   ще се разглежда:
Питане вх. № 9301-3988/17.09.2008 г. от г-н Калоян Паргов – общински съветник, относно реалният брой на чакащите деца в столичните ясли и градини, тенденциите за увеличаване на броя на недостигащите места и действията на Столична община за преодоляване на кризата. :thinking: Чакам с нетърпение развръзката...


Титла: Re: Работна тема за детските заведения - 2
Публикувано от: jd в чт, 25 сеп 2008, 09:46
На днешното заседание на СОС   ще се разглежда:
Питане вх. № 9301-3988/17.09.2008 г. от г-н Калоян Паргов – общински съветник, относно реалният брой на чакащите деца в столичните ясли и градини, тенденциите за увеличаване на броя на недостигащите места и действията на Столична община за преодоляване на кризата. :thinking: Чакам с нетърпение развръзката...


А къде може да се види?


Титла: Re: Работна тема за детските заведения - 2
Публикувано от: kleo_80 в чт, 25 сеп 2008, 10:12
Аз мога да ви кажа резултатите от дискусията другата седмица  ;-)


Титла: Re: Работна тема за детските заведения - 2
Публикувано от: epetrova в чт, 25 сеп 2008, 19:17
аз съм потресена от това  (http://www.bg-mamma.com/index.php?topic=333304.0)


Титла: Re: Работна тема за детските заведения - 2
Публикувано от: куки в чт, 25 сеп 2008, 19:37
аз съм потресена от това  (http://www.bg-mamma.com/index.php?topic=333304.0)

По закон нямат право да изключат детето заради това, най - вероятно директорката е имала предвид правилника на ДГ, което не е нормативен документ обаче. А подобно безумие за причина за изключване не бях чувала  :ooooh:


Титла: Re: Работна тема за детските заведения - 2
Публикувано от: мама САННЯ в чт, 25 сеп 2008, 19:44
Поведението и реакциията на директорката са меко казано необясними. Според мен обаче тр да се опита най-напред сериозен разговор на семейството с нея. В контекста на разговора може пък самозабравянето да се поуталожи, дори трансформира...


Титла: Re: Работна тема за детските заведения - 2
Публикувано от: Hrisa в чт, 25 сеп 2008, 22:56
А дали не е просто комуникационен проблем. Извинявам се че ви нахлувам в темата, стана случайно.


Титла: Re: Работна тема за детските заведения - 2
Публикувано от: куки в пт, 26 сеп 2008, 09:36
Аз мога да ви кажа резултатите от дискусията другата седмица  ;-)

Хриси, сподели моляте когато узнаеш  :peace:

А дали не е просто комуникационен проблем. Извинявам се че ви нахлувам в темата, стана случайно.

Добре дошла си да нахлуваш тук   :bouquet:

Дано да е комуникационен проблем, но за такива неща се съмнявам някои да не е говорил детайлно с директорката, все пак е важно нещо. Ако майката наистина е разбрала правилно манипулацията на директорката ми се струва много безочлива


Титла: Re: Работна тема за детските заведения - 2
Публикувано от: epetrova в вт, 30 сеп 2008, 13:31
Момичета, можете ли, моля ви, да се включите компетентно тук (http://www.bg-mamma.com/index.php?topic=333972.0)


Титла: Re: Работна тема за детските заведения - 2
Публикувано от: velmar в вт, 30 сеп 2008, 13:39
Ели, писах :peace:


Титла: Re: Работна тема за детските заведения - 2
Публикувано от: epetrova в вт, 30 сеп 2008, 13:42

Благодаря ти, мила  :hug:
Аз съвсем я бях неглижирала тази тема, уви, защото хич не се чуствах в свои води, и ето че сега ме застигна и мен :)


Титла: Re: Работна тема за детските заведения - 2
Публикувано от: куки в ср, 01 окт 2008, 14:24
Ели, Ани, инициативата на тези майки е почти идентична с нашата (е, при нас е малко по - глобално, но идеята е същата). Може заедно да се борим с конкретната община ако се стигне до там (ако инициативата ни няма очкавания резултат от кръглата маса)


Титла: Re: Работна тема за детските заведения - 2
Публикувано от: velmar в ср, 01 окт 2008, 14:26
Ели, Ани, инициативата на тези майки е почти идентична с нашата (е, при нас е малко по - глобално, но идеята е същата). Може заедно да се борим с конкретната община ако се стигне до там (ако инициативата ни няма очкавания резултат от кръглата маса)
Аааа- де не чувам такива работи........ :naughty: :xarms: Аз имам най-големи очаквания именно по тази тема :peace:Видно е че проблемът наболял на много места, и смятам 4е е крайно време нещата да се променят!


Титла: Re: Работна тема за детските заведения - 2
Публикувано от: куки в ср, 01 окт 2008, 14:53
Ели, Ани, инициативата на тези майки е почти идентична с нашата (е, при нас е малко по - глобално, но идеята е същата). Може заедно да се борим с конкретната община ако се стигне до там (ако инициативата ни няма очкавания резултат от кръглата маса)
Аааа- де не чувам такива работи........ :naughty: :xarms: Аз имам най-големи очаквания именно по тази тема :peace:Видно е че проблемът наболял на много места, и смятам 4е е крайно време нещата да се променят!

Е да не мислиш, че аз нямам голями очаквания, имам и още как. Но винаги сиимам и едно на ум, все пак знаем с кого си имаме работа  :mrgreen:


Титла: Re: Работна тема за детските заведения - 2
Публикувано от: epetrova в ср, 01 окт 2008, 15:06
според мен проблемът трябва да се реши на национално ниво по принцип, макар че може да започнем от малкото към голямото ;)


Титла: Re: Работна тема за детските заведения - 2
Публикувано от: jd в чт, 02 окт 2008, 10:50
Едва ли съм първата, на която й хрумва това, но попаднах на Закон за защита от вредното въздействие на химичните вещества и препарати
 (http://www.econ.bg/law/enactments/article119667.html)
Там се казва, че опасни химични вещества и препарати са и такива, които са (Чл.2 )сенсибилизиращи. Ако се наблегне на този факт, както в Общината, така и пред всяка конкретна директорка на детска градина ....  :thinking: И ако в няколко детски градини се сменят препаратите, ще е по-убедително пред Общината. Впрочем, в нашата не съм забелязала нито съмнителни петна, нито съмнителни миризми. Ще попитам как го постигат и какви препарати ползват.


Титла: Re: Работна тема за детските заведения - 2
Публикувано от: Гневна в сб, 04 окт 2008, 15:21
Извинете ме за невежеството, но това тема само на родителите от СНБМ ли е?  :oops:


Титла: Re: Работна тема за детските заведения - 2
Публикувано от: куки в нд, 05 окт 2008, 19:28
Извинете ме за невежеството, но това тема само на родителите от СНБМ ли е?  :oops:

Всички родители са добре дошли да пишат тук  :hug: В този форум можеш да прочетеш по какви инициативи равоти СНБМ и ако искаш да вземеш участие


Титла: Re: Работна тема за детските заведения - 2
Публикувано от: dorrra в чт, 09 окт 2008, 16:52
Здравейте момичета! Страхотни сте  с информацията, която давате

Спомена се, че ще има възможност да се кандидатства не само непосредствено за следавщо класиране, а например за есента на 2009 година или за времето, когато детото навършва годинки за детска градина. Имате ли инфо, дали това ще се въведе, защото според мен ще е много по-удобно, отколкото да чакаме до последния момент, когато всички се втурват да кандидатстват.  :crazyeyes:


Титла: Re: Работна тема за детските заведения - 2
Публикувано от: куки в пт, 10 окт 2008, 12:14
Здравейте момичета! Страхотни сте  с информацията, която давате

Спомена се, че ще има възможност да се кандидатства не само непосредствено за следавщо класиране, а например за есента на 2009 година или за времето, когато детото навършва годинки за детска градина. Имате ли инфо, дали това ще се въведе, защото според мен ще е много по-удобно, отколкото да чакаме до последния момент, когато всички се втурват да кандидатстват.  :crazyeyes:

Ще може да се кандидатства съвсем скоро по нови ярегламент, дори в момента може по стария. Няма да има значение кога се кандидатства, важно ще е на кои критерии отговаряш, тъй като се цели времето въобще да не е фактор. Ако кандидатстваш сега, когато новия регламен влезне в сила ще тябва да допопълниш данните на детенцето ти (критериите, на които отговаря) и да чакаш. Основните класирания (когато се сформира нова група) ще бъдат само Септември, както е и сега, но ако се освободи място, ще се приемат деца по текущи класирания през годината. И когато и да кандидатстваш ще може да избираш кой Септември (за основния прием) ще искаш да бъде калсирано детето ти, на 2009, на 2010 и т.н. Май го обясних малко объркано, дано си успяла да ме разбереш  :)


Титла: Re: Работна тема за детските заведения - 2
Публикувано от: epetrova в пт, 10 окт 2008, 13:54
И когато и да кандидатстваш ще може да избираш кой Септември (за основния прием) ще искаш да бъде калсирано детето ти, на 2009, на 2010 и т.н. Май го обясних малко объркано, дано си успяла да ме разбереш  :)

Наде, извини бременния ми мозък, но това не значи ли, че ще може да се кандидатства пак за няколко години напред?  :?


Титла: Re: Работна тема за детските заведения - 2
Публикувано от: куки в пт, 10 окт 2008, 14:10
И когато и да кандидатстваш ще може да избираш кой Септември (за основния прием) ще искаш да бъде калсирано детето ти, на 2009, на 2010 и т.н. Май го обясних малко объркано, дано си успяла да ме разбереш  :)

Наде, извини бременния ми мозък, но това не значи ли, че ще може да се кандидатства пак за няколко години напред?  :?

Нещо такова, но заявяваш годината, в която искаш детето ти да се класира. Тоест за малкия бебок ще може да кандидатстваш още когато получите ЕГНто (примерно, може би да е малко по - натам, когато се приеме новия регламент, защото по сегашния трябва да има 10 месеца следващия септември), но да заявиш, че искаш да бъде класиран/а за градинска група, когато стане на 3 г например и посочваш кой градини желаеш


Титла: Re: Работна тема за детските заведения - 2
Публикувано от: dorrra в пт, 10 окт 2008, 14:31
куки, благодаря ти много за бързия отговори  :bouquet:

Ако съм разбрала правилно към момента не може да се кандидатства няколко години напред, но това предстои да се въведе. Ама, че е лудница с тези детски градини  :35: веднъж да тръгнат бебоците на градини, че да си отдъхнем :lol:


Титла: Re: Работна тема за детските заведения - 2
Публикувано от: куки в пт, 10 окт 2008, 14:40
куки, благодаря ти много за бързия отговори  :bouquet:

Ако съм разбрала правилно към момента не може да се кандидатства няколко години напред, но това предстои да се въведе. Ама, че е лудница с тези детски градини  :35: веднъж да тръгнат бебоците на градини, че да си отдъхнем :lol:

Вие можете да кандидатствате и сега (аз дадох пример с Еллеа, която чака бебе съвсем скоро  :hug: ) в желаните градини, а в последствие, когато новите критерии влезнат в сила, ще допълвате на кои критерии иотговаряте и кога искате. Но да си призная аз не виждам полза от кандидатстване сега, при положение, че фактор време няма да изгае, но пък няма и да навреди ако решите (като гледам възрастта на детенцето за момента само за ОДЗ може да кандидстатвате, за ЦДГ няма да позволи)


Титла: Re: Работна тема за детските заведения - 2
Публикувано от: epetrova в пт, 10 окт 2008, 15:08
да, няма смисъл отсега, след като фактора време няма да играе (пък и трябва да си сменя адресната регистрация, крайно време е след 7 години :) )


Титла: Re: Работна тема за детските заведения - 2
Публикувано от: Не съм в ср, 15 окт 2008, 14:28
Здравейте дами, трябва ми кратък отчет за периода февруари - октомври за  Детските заведения 
 
 Отчета трябва да включва предвидени дейности, изпълнени такива, постигнати резултати, изводи - всичко това съвсем накратко и само най-важното. Просто няма как да извадя всичко свършено през периода за малкото време което имаме - до края на седмицата отчета трябва да е готов. Рових, струвах, но при положение, че не съм наясно с всичко просто няма да стане.


Титла: Re: Работна тема за детските заведения - 2
Публикувано от: epetrova в чт, 16 окт 2008, 16:08
Иво тръгна на градина миналата седмица, ходи два дни и сега сме болни всички. Пиша тук, защото съм шокирана от хигиената. Всички шишета с вода стоят на една масичка, когато на някой му се допие, отива и си пие. При това шишетата са почти еднаква - на родителската среща в съседната група са посъветвали родителите да им слагат лепенки, за да ги различават децата. Става дума за 3годишни деца!! Не съм някакъв педант, но ми се струва някак безотговорно да оставят децата да си избират сами от кое шише да пият!  :(
Като оздравее и тръгне пак, ще говоря с лелките, но щом е практика и в другите групи, не виждам какво ще постигна!


Титла: Re: Работна тема за детските заведения - 2
Публикувано от: Спящата в чт, 16 окт 2008, 18:13
Ели, по принцип по нареждане на ХЕИ внасянето на шишета е забранено.  :peace: Иначе в яслата в началото носехме надписани и по възможност различни, докато не затегнаха режима. Ако ти се рови, прегледай общите теми за яслата и за ДГ - въпросът е коментиран многократно.  :hug:


Титла: Re: Работна тема за детските заведения - 2
Публикувано от: epetrova в чт, 16 окт 2008, 22:24
ок, мерси, ще потърся  :hug:


Титла: Re: Работна тема за детските заведения - 2
Публикувано от: velmar в пт, 17 окт 2008, 07:07
Аз специално не съм попадала никъде на такава наредба.Знам че има забрана от ХЕИ  и - дотам newsm78 Ако откриеш нещо- метни го насам :D


Титла: Re: Работна тема за детските заведения - 2
Публикувано от: Спящата в пт, 17 окт 2008, 09:42
Ани, ето ти:

"Раздел V.
Здравни изисквания към дейността в детската градина
Чл. 26. (1) В детските градини се приготвя храна, съобразена с изискванията на Наредба № 23 от 2005 г. за физиологичните норми за хранене на населението (ДВ, бр. 63 от 2005 г.).
(2) Седмичното меню се изготвя от комисия в състав: медицински специалист, домакин и готвач на детската градина.
(3) От дневното меню се заделят проби, които се маркират и съхраняват в хладилник при температура от 0 до 4 °С в продължение на 48 h.
(4) Не се допуска влагане на суровини и предлагане на храни с изтекъл срок на трайност.
Чл. 27. (1) Разпространението на заразни заболявания в детската градина се предотвратява чрез:
1. минимум двукратно дневно проветряване на помещенията, в отсъствие на децата; ...
4. ежедневно извършване на дезинфекция на подовете, измиване с вода и сапун на играчките, масите, столовете, леглата, стените и др.;
5. неколкократно ежедневно измиване и дезинфекция на тоалетните; при извършване на дезинфекция на гърнетата на децата от яслените групи се използва специална престилка с отличителен знак, като след обслужване на всяко дете помощник-възпитателите задължително измиват и дезинфекцират ръцете си;
...
7. дезинфекция на приборите и съдовете за хранене след всяка употреба в сушилни шкафове;
8. набавяне на индивидуални кърпи за ръце и чаши за вода за всяко дете;
9. ежедневно наблюдение на здравословното състояние на децата.
(2) Дезинфекцията се извършва с препарати с разрешение от Министерството на здравеопазването за пускане на пазара на биоцидни препарати съгласно Наредба № 44 от 2004 г. за условията и реда за пускане на пазара на биоцидни препарати (ДВ, бр. 113 от 2004 г.)". (Оставих и касаещото храненето и препаратите).  :peace:

(НАРЕДБА № 3 от 5 февруари 2007г. за здравните изисквания към детските градини
Издадена от Министерство на здравеопазването, Обн. ДВ. бр.15 от 16 Февруари 2007г., http://kg.sofia.bg/?page=nrdb_3-07_zdrawe)

и предполага и тук:

"(3) Задълженията на завеждащия детска ясла, медицинските сестри, възпитателя и детегледачката (помощник-възпитател) са посочени в приложения № 3, 4, 5 и 6".

(Из Чл. 26. от НАРЕДБА № 6 от 27.02.1987 г. за организацията и дейността на детските ясли
Издадена от министъра на народното здраве, обн., ДВ, бр. 44 от 9.06.1987 г., изм., бр. 71 от 30.08.1991 г., бр. 63 от 4.08.1992 г., http://kg.sofia.bg/?page=nrdb_6-87_qsli)

Тези приложения ще гледам да ги погледна следващата седмица, когато имам достъп до "Апис", че в нета безплатно май ги няма.  :hug:Титла: Re: Работна тема за детските заведения - 2
Публикувано от: velmar в пт, 17 окт 2008, 10:15
Мерси, Сия :hug:Това го знам.НО- мисълта ми беше 4е това е по подразбиране.Не е посочено изрично че е забранено внасянето на лични такива....(нали са индивидуални пак :), и са ги набавили родителите ;-))


Титла: Re: Работна тема за детските заведения - 2
Публикувано от: Спящата в пт, 17 окт 2008, 10:18
Да, но не може да има гаранция, че наистина са стерилизирани, т. е. не може да се внасят прибори отвън.  :peace: При проверка от ХЕИ, ако има "лични" шишета, т. е. не собственост на яслата/ градината се води нарушение (това го знам от сестрите в яслата, както и от мои познати мед. сестри).


Титла: Re: Работна тема за детските заведения - 2
Публикувано от: velmar в пт, 17 окт 2008, 10:22
Уф, ами те по тая логика не би трябвало да разрешава да се внасят и любими играчки....да не говорим за "стерилността" и  качеството на играчките в групите.... :crazy:Ама- хайде че задълбах :lol:


Титла: Re: Работна тема за детските заведения - 2
Публикувано от: Спящата в пт, 17 окт 2008, 10:43
Не точно, играчките не са "прибори за хранене".  :peace:


Титла: Re: Работна тема за детските заведения - 2
Публикувано от: jd в сб, 18 окт 2008, 01:10
Здравейте дами, трябва ми кратък отчет за периода февруари - октомври за  Детските заведения 
 
 Отчета трябва да включва предвидени дейности, изпълнени такива, постигнати резултати, изводи - всичко това съвсем накратко и само най-важното. Просто няма как да извадя всичко свършено през периода за малкото време което имаме - до края на седмицата отчета трябва да е готов. Рових, струвах, но при положение, че не съм наясно с всичко просто няма да стане.


Освен една нова детска градина в Младост, не се сещам. И над 1200 деца, приети не през kg.sofia


Титла: Re: Работна тема за детските заведения - 2
Публикувано от: tonia в сб, 18 окт 2008, 19:20
jd, отчетът е за дейността на СНБМ по темата, а не по принцип. Надето вече се е погрижила.  :hug:

Отново за емоциите около "Чуден свят" в Красно село - http://www.btv.bg/news/news_details.pcgi?cont_id=119891
И настояват за паркинг вместо за ДЗ хората от съседните два блока  :sick:


Титла: Re: Работна тема за детските заведения - 2
Публикувано от: куки в сб, 18 окт 2008, 19:52
Отново за емоциите около "Чуден свят" в Красно село - http://www.btv.bg/news/news_details.pcgi?cont_id=119891
И настояват за паркинг вместо за ДЗ хората от съседните два блока  :sick:

Сега пък паркинг, тия хора се побъркаха съвсем, важни са им колите, не децата  :crazyeyes:
Тони, мерси за статията  :hug:


Титла: Re: Работна тема за детските заведения - 2
Публикувано от: куки в сб, 18 окт 2008, 19:58
Ели, при вас шишета, наредени на масата, при нас има машина за вода с 4 - 5 чашки и всички деца пият от тези няколко чашки   :crazyeyes: в резултат и ние всички сме болни. Пожелавам ви да се оправяте бързо  :hug:


Титла: Re: Работна тема за детските заведения - 2
Публикувано от: Спящата в сб, 18 окт 2008, 20:20
При нас чашките са еднократни, ние ги купуваме.  :peace: И пак бяхме болни.  :roll:


Титла: Re: Работна тема за детските заведения - 2
Публикувано от: куки в сб, 18 окт 2008, 20:25
При нас чашките са еднократни, ние ги купуваме.  :peace: И пак бяхме болни.  :roll:

Аз купих еднократни точно с тази цел, казах, че ще купувам колкото трябва, но някои деца не можели да пият от такива чаши  :crazyeyes: (става въпрос за градинската група на каката), за малкия директно ми отказаха (а той от доста време си пие самостоятелно от чаша, там и шише със сламка не ми дават да занеса). Следващата седмица имаме родителска и сериозно ще се заема с този въпрос при нас


Титла: Re: Работна тема за детските заведения - 2
Публикувано от: Спящата в сб, 18 окт 2008, 20:32
В яслата, след като изрично и безусловно забраниха шишетата, пиеха от метални чаши.  :peace: Виж колко бяха индивидуални - не знам, но иначе към хигиената в яслата нямах никакви забележки.   ;-) Засега нямам и към тази в ДГ, но ако бъдем честни, оттам наблюденията ми не са ми толкова задълбочени. В яслата ми се е случвало да влизам през деня в банята и всичко блестеше - гърнета, тоалетна, плочки, вана.  :hug:


Титла: Re: Работна тема за детските заведения - 2
Публикувано от: epetrova в сб, 18 окт 2008, 22:31
Е това според мен е безобразие! Дайте да работим и в тази насока, то излиза че е практика навсякъде. Да го включим в кръглата маса, според мен много хора не си дават сметка за това!
Егати ! Хранят ги с боклуци, използват общи прибори, не ги извеждат навън, "занимават" ги като им пускат филмчета... да не говорим за насилието и непозволените методи на възпитание! А пък аз се възмущавах че не им мият зъбите, както си спомням че си ги миехме ние навремето в ДГ!  :xarms:


Титла: Re: Работна тема за детските заведения - 2
Публикувано от: velmar в сб, 18 окт 2008, 22:41
Ели, според мен това е въпрос на вътрешни порядки и проверки.Няма как да говорим  и за тези неща, които  според мен са си  решение чисто на местна почва.В нашата група няма нито тв, нито ДВД.Имат автомат за вода. Всеки месец даваме по левче за вода- това е  :peace: Лелките прегракват да им пеят песнички нон-стоп :crazy:.Миналата година им занесох 2-3 диска с песнички, та да отдъхват от време на време :D Всичко според мен е въпрос на отганизация  на място и желание на ръководството и персонала...


Титла: Re: Работна тема за детските заведения - 2
Публикувано от: epetrova в нд, 19 окт 2008, 08:55
Сигурно си права и борбата трябва да се води на място  :mrgreen:


Титла: Re: Работна тема за детските заведения - 2
Публикувано от: Ineto в нд, 19 окт 2008, 09:10
По отношение на извеждането на децата навън и заниманията - вероятно и яслите и детските градини (като училищата) имат нещо като учебен план, по който работят и който е разработен на т.нар. "централно ниво". В него би трябвало да са регулирани по някакъв начин тези въпроси. Знаете ли дали има такова нещо? Ако няма, може би е добра идея да се работи по такъв.


Титла: Re: Работна тема за детските заведения - 2
Публикувано от: epetrova в нд, 19 окт 2008, 09:22
По отношение на извеждането на децата навън и заниманията - вероятно и яслите и детските градини (като училищата) имат нещо като учебен план, по който работят и който е разработен на т.нар. "централно ниво". В него би трябвало да са регулирани по някакъв начин тези въпроси. Знаете ли дали има такова нещо? Ако няма, може би е добра идея да се работи по такъв.

За извеждането съм сигурна че нямат!
Ето тук (http://kg.sofia.bg/?page=nrdb_preduchiliste) има обнародвана наредба, цитирам:

Чл. 2. (Изм., ДВ, бр. 70 от 2005 г.) Учебното съдържание на предучилищната подготовка включва постижимите знания, умения и отношения, които се са резултат от обучението и възпитанието на децата в предучилищна възраст (от 3 до 7 години) по образователни направления и са в съответствие с културно-образователните области по чл. 10 от Закона за степента на образование, общообразователния минимум и учебния план.

Но наистина би било добре ако имат някакъв конкретен учебен план, да го лепват на таблото  newsm78

За съжаление май е въпрос на желание от страна на възпитателите. В нашата градина напр. има две първи групи - едната я извеждат навън и учат песнички и някакви такива неща, а в нашата - нищо  :(


Титла: Re: Работна тема за детските заведения - 2
Публикувано от: Спящата в нд, 19 окт 2008, 09:29
Ели, вие в коя градина бяхте?  :hug:


Титла: Re: Работна тема за детските заведения - 2
Публикувано от: Ineto в нд, 19 окт 2008, 09:35
Ellea, благодаря.

Под "учебно съдържание" аз разбирам и т.нар. физическо възпитание (ролеви игри и занятия, които да развиват двигателни умения; все повече се говори и за т.нар. затлъстяване, което се твърди започва от ранна детска възраст). Би било добре във всяко ДЗ да има залепена програма на таблото и да е ясно кога и с какво се занимават децата.
Имам спомен също, че има наредба, която доста строго фиксира условията на които трябва да отговарят ДЗ - съотношение външни/вътрешни площи; заета (мебели, легла, маси, тоалетни) площ на брой деца и т.н. Там беше изрично написано, че се прилага към всички нови ДЗ, а за тези "заварено положение" имаше срок, в рамките на който трябваше да се приведат в съответствие.

Когато има ясно формулирани правила, остава да се осъществява контрол по изпълнението им.


Титла: Re: Работна тема за детските заведения - 2
Публикувано от: Спящата в нд, 19 окт 2008, 10:06
Момичета, ето ви и наредбите:

НАРЕДБА №3 от 5 февруари 2007 г. за здравните изисквания към детските градини (http://kg.sofia.bg/?page=nrdb_3-07_zdrawe)

Наредба №4 от 18.09.2000 г. за предучилищно възпитание и подготовка (http://kg.sofia.bg/?page=nrdb_preduchiliste)

НАРЕДБА №2 от 24.04.1997 г. за организиране и провеждане на детски и ученически отдих и туризъм (http://kg.sofia.bg/?page=nrdb_2-97_otdih)


Титла: Re: Работна тема за детските заведения - 2
Публикувано от: epetrova в нд, 19 окт 2008, 10:10
Сия, в 34 "Брезичка" сме
Cruela, то май най-вече откъм контрол куца положението. Дори да има някакви нормативни пропуски, те са нищожни в сравнение с правилата, които не се спазват (конкретно за вътрешния ред, а и за доста други неща: http://kg.sofia.bg/?page=regulations). Имам чуството, че тази сфера е оставена да се саморегулира и никой не обръща внимание, и как да обръща, като местата не достигат и заплатите на персонала са толкова ниски  :?.

Сега видях, че си ги постнала, мерси, Сия  :hug:


Титла: Re: Работна тема за детските заведения - 2
Публикувано от: Спящата в нд, 19 окт 2008, 10:22
Не знам нищо за нея (нали е в "Изгрев").  :roll: Ако имаш време, наистина надзъртай в темата за първата година на градина - има подобни на вашия казуси: едната първа и другата първа група.  :peace:


Титла: Re: Работна тема за детските заведения - 2
Публикувано от: Ineto в нд, 19 окт 2008, 10:24
Точно тези наредби имах предвид.
Значи трябва да се мисли как да се осъществява контрол при настоящата ситуация и в бъдеще, къде да се подават сигнали за нередности, срокове за отстраняването им, отговорни и т.н.
Най-добрият регулатор е обществото, т.е. ако родителите са добре запознати с правилата/нормативите, те биха осъществявали и контрол, защото е в техен интерес.
Тук изниква въпроса за липсата на достатъчна информираност за съществуването на наредбите и правилниците.
Повечето родители реагират на нередностите by heart, но като не са подковани и аргументирани, няма как да отстояват правата на децата и да изискват спазването на правилата.
Да мислим нещо в тази насока?


Титла: Re: Работна тема за детските заведения - 2
Публикувано от: epetrova в нд, 19 окт 2008, 10:44
Сия, като я видя колко е дълга емата, и се отказвам да я чета, но сега вече сигурно ще надничам :)
Cruela, струва си наистина да се помисли по въпроса.  :)


Титла: Re: Работна тема за детските заведения - 2
Публикувано от: Спящата в нд, 19 окт 2008, 10:47
Cruela D'Evil, го голяма степен си зависи от самите родители.  :peace: Наредбите са абсолютно общодостъпни на сайта за кандидатстване в детските градини: http://kg.sofia.bg/?page=regulations .

Ели, ако искаш, изчакай да пуснем новата (аз също чета темата от първия до последния пост, преди да се включа  ;-) ).


Титла: Re: Работна тема за детските заведения - 2
Публикувано от: Ineto в нд, 19 окт 2008, 10:56
Cruela D'Evil, го голяма степен си зависи от самите родители.  :peace: Наредбите са абсолютно общодостъпни на сайта за кандидатстване в детските градини: http://kg.sofia.bg/?page=regulations .

Няма спор, но хората сме устроени така, че предпочитаме да получаваме готова смляна информацията, която ни интересува, вместо да се ровим и да търсим нещо м/у десетките страници отегчителни алинеи и параграфи. А и колко родители всъщност ползват тази система?

Както и да е, засега това са само разсъжденията ми по темата.
Ако имаме желание, няма начин да няма начин  :D


Титла: Re: Работна тема за детските заведения - 2
Публикувано от: epetrova в нд, 19 окт 2008, 11:07
Сия, така и ще направя :)
Cruela, аз освен това забелязвам че и при готова смляна информация повечето родители бездействат и се надяват някой друг да се заеме, уви! Но си струва да се направи нещо по тези въпроси, ще го мислим  :peace:


Титла: Re: Работна тема за детските заведения - 2
Публикувано от: Спящата в нд, 19 окт 2008, 11:08
Cruela D'Evil, го голяма степен си зависи от самите родители.  :peace: Наредбите са абсолютно общодостъпни на сайта за кандидатстване в детските градини: http://kg.sofia.bg/?page=regulations .

Няма спор, но хората сме устроени така, че предпочитаме да получаваме готова смляна информацията, която ни интересува, вместо да се ровим и да търсим нещо м/у десетките страници отегчителни алинеи и параграфи. А и колко родители всъщност ползват тази система?

Както и да е, засега това са само разсъжденията ми по темата.
Ако имаме желание, няма начин да няма начин  :D


Всички, които са кандидатствали за ЦДГ, ОДЗ, седмична ДГ или ДГ със специален прием на територията на Столична община, т. е. доста голям процент.  :peace:


Титла: Re: Работна тема за детските заведения - 2
Публикувано от: Ineto в нд, 19 окт 2008, 11:12
Голям, голям, колко да е голям процента, както се казва  ;-)
А и нямах представа, че темата засяга само София.

Всички, които са кандидатствали за ЦДГ, ОДЗ, седмична ДГ или ДГ със специален прием на територията на Столична община, т. е. доста голям процент.  :peace:


Титла: Re: Работна тема за детските заведения - 2
Публикувано от: Спящата в нд, 19 окт 2008, 11:31
Не, не засяга само София, повечето от наредбите са на Министерство на здравеопазването и Министерство на образованието и науката, не на СО, така че се отнасят за цялата страна. И всеки може да ги прочете, стига да иска.  :peace: А процентът може да се изчисли доста грубо, затова не съм го посочила. Но ако приемем, че 1/4 от хората, които имат нужда от ДГ, са кандидатствали (реално са повече, защото има и яслени групи, а и някои деца са по-големи и също са кандидатствали) на фона на концентрация на 1/3 от населението е в София (всъщност частта на активното население, т. е. на това с малки деца, е още по-голяма, но трябва да се изключат пенсионерите примерно) , т. е. над 8% за страната, което според мене не е никак малко.  :peace:


Титла: Re: Работна тема за детските заведения - 2
Публикувано от: Ineto в нд, 19 окт 2008, 14:05
Това, което исках да кажа е, че една неправителствена организация има за цел да работи в 2 посоки - едната е с Държавата, в лицето на институциите и държ админ, когато е необходимо инициирането на промени, допълнения и т.н. на нормативната уредба и др, а втората - това е обществото - да подпомага разл целеви групи по съответни теми/въпроси и един от начините са информационни кампании (независимо от съществуването на източници).


Титла: Re: Работна тема за детските заведения - 2
Публикувано от: velmar в нд, 19 окт 2008, 14:08
Висчко, което пишеш е много хубаво и съм съгласна с него :peace: .Обаче смятам че на този етап нямаме  нужния ресурс, за да поемем работа и в посока"информиране на обществото". Нека се съсредоточим сега върху нещата , които сме поели и да ги доведем до желания край, а после ще се насочим и към обществото.
Това е само моето скромно мнение... :blush:


Титла: Re: Работна тема за детските заведения - 2
Публикувано от: Ineto в нд, 19 окт 2008, 14:11
Разбира се.
Нека се съсредоточим сега върху нещата , които сме поели и да ги доведем до желания край....

Ресурс винаги има.
Необходими са само глобално мислене, желание и вяра в начинанието.
Обаче смятам че на този етап нямаме  нужния ресурс, за да поемем работа и в посока"информиране на обществото"


Титла: Re: Работна тема за детските заведения - 2
Публикувано от: velmar в нд, 19 окт 2008, 14:23
Не съм особено съгласна.... :roll:за жалост напоследък имахме неедна ситуация, в която се усещаше липсата на достатъчно човешки ресурс от наша страна.Не ме разирай погрешно- и аз съм ЗА това да сме информирани, да отстояваме правата  ни и тези на децата ни, но ...когато се нагърби човек  няколко дини под една мишница...има реална опасност да  изпусне някоя :peace:
А иначе  мисля че всички, които сме се събрали тук, имаме желание и вяра в начинанията , с които се захващаме- иначе не бихме били   в редиците на Сдружението!


Титла: Re: Работна тема за детските заведения - 2
Публикувано от: куки в нд, 19 окт 2008, 16:07
Според мен е доста добра идея да се стремим към информираност на родителите, във всяка една сфера, не само ДЗ. И би било особено полезно за всички ни. А относно процентите - какво да ви кажа, някои не знаеха как да си регисртират децата в системата, други въобще нямат грам желание да търсят инфо, трети чакат наготово, четвърти не ги интересува (за съжаление тази група е голяма) ...  Но нека първо отмине кръглата маса, тогава може да се захванем и с това  :peace:
А за чашите/шишетата - аз определено не съм доволна от положението. И без това в нашата ДГ вече съм ги подбрала в разни други направления, следващата седмица ще имаме родителски и мен ме искат като член на род. настоятелство (то и аз исках, ама получих официална покана) и ще ги подбера и по това направление. Ани, и ние събираме по 1 лев на месец за автомат за вода, но нещо предоставените им "стерилизирани" чаши недостигат, затова занесох пластмасови


Титла: Re: Работна тема за детските заведения - 2
Публикувано от: epetrova в нд, 19 окт 2008, 20:09
разбира се, че първо си работим кръглата маса, в момента ни е приоритет. Но това не пречи да маркираме и други проблеми и в бъдеще да работим и по тях. Според мен например проблема с чашите си е сериозен, също като този с препаратите напр.  :peace:


Титла: Re: Работна тема за детските заведения - 2
Публикувано от: куки в нд, 19 окт 2008, 21:26
разбира се, че първо си работим кръглата маса, в момента ни е приоритет. Но това не пречи да маркираме и други проблеми и в бъдеще да работим и по тях. Според мен например проблема с чашите си е сериозен, също като този с препаратите напр.  :peace:

Съгласна  :peace:


Титла: Re: Работна тема за детските заведения - 2
Публикувано от: epetrova в пн, 20 окт 2008, 15:39
И тук (http://www.bg-mamma.com/index.php?topic=339767.0;topicseen) се дискутират тези въпроси :)


Титла: Re: Работна тема за детските заведения - 2
Публикувано от: poli7605 в ср, 29 окт 2008, 11:13
Аз съм за за районирането. Майка съм на 2 деца - Виктория която в момента е на 2 г и Константин на 5 месеца. В момента Вики ходи на ясла в кв. Редута, а ние живеем в кв. Лагера. Времето за игра навън тя прекарва в задръстванията. До година трябва да кандидатстваме за 1 група и за ясла на сина ми, а в района има само 2 ОДЗ-та. За мое улеснение предпочитам двете ми деца да са на едно място, затова предпочитам и да има критерии за брой на децата в семейството. Мойте уважения, но по месторабота не е добър избор. Аз също искам да работя и да се развивам, но за период от 4-5 години аз може да си смения работното място с цел по-добра работа това значили че трябва да сменям и градината на децата си и да ги стресирам допълнително с преместване?


Титла: Re: Работна тема за детските заведения - 2
Публикувано от: poli7605 в ср, 29 окт 2008, 11:17
Аз съм за за районирането. Майка съм на 2 деца - Виктория която в момента е на 2 г и Константин на 5 месеца. В момента Вики ходи на ясла в кв. Редута, а ние живеем в кв. Лагера. Времето за игра навън тя прекарва в задръстванията. До година трябва да кандидатстваме за 1 група и за ясла на сина ми, а в района има само 2 ОДЗ-та. За мое улеснение предпочитам двете ми деца да са на едно място, затова предпочитам и да има критерии за брой на децата в семейството. Мойте уважения, но по месторабота не е добър избор. Аз също искам да работя и да се развивам, но за период от 4-5 години аз може да си смения работното място с цел по-добра работа това значили че трябва да сменям и градината на децата си и да ги стресирам допълнително с преместване?


Титла: Re: Работна тема за детските заведения - 2
Публикувано от: epetrova в нд, 02 ное 2008, 18:34
тема (http://www.bg-mamma.com/index.php?topic=342246.0) за нов проект за обучение в ДГ


Титла: Re: Работна тема за детските заведения - 2
Публикувано от: Спящата в сб, 08 ное 2008, 12:28
тема (http://www.bg-mamma.com/index.php?topic=342246.0) за нов проект за обучение в ДГ

Момичета (и како  ;-) ), колкото повече чета темата, към която е постнала линк Ели, толкова повече се убеждавам, че е нещо, по което е желателно да вземем отношение.  :peace: Дали има някой с повече свободно време за четене на програмите (а ако има и педагогическо образование и/ или някакъв професионален опит в ДГ също би било плюс)?


Титла: Re: Работна тема за детските заведения - 2
Публикувано от: epetrova в сб, 08 ное 2008, 16:13
тема (http://www.bg-mamma.com/index.php?topic=342246.0) за нов проект за обучение в ДГ

Момичета (и како  ;-) ), колкото повече чета темата, към която е постнала линк Ели, толкова повече се убеждавам, че е нещо, по което е желателно да вземем отношение.  :peace: Дали има някой с повече свободно време за четене на програмите (а ако има и педагогическо образование и/ или някакъв професионален опит в ДГ също би било плюс)?

и аз така мисля ;)
добре че се включваш там, Сия, аз съм с тотално опразнена глава и макар че се напънах да прочета програмите, не можах... :(


Титла: Re: Работна тема за детските заведения - 2
Публикувано от: Спящата в сб, 08 ное 2008, 16:26
Аз пък нямам никакво време да ги чета като хората.  :( Иначе още ми е останало нещо от първото следване, а и някакви спомени от работата ми в ДГ, но в случая е абсолютно недостатъчно.  :peace:


Титла: Re: Работна тема за детските заведения - 2
Публикувано от: мама САННЯ в сб, 08 ное 2008, 20:55
тема (http://www.bg-mamma.com/index.php?topic=342246.0) за нов проект за обучение в ДГ

Момичета (и како  ;-) ), колкото повече чета темата, към която е постнала линк Ели, толкова повече се убеждавам, че е нещо, по което е желателно да вземем отношение.  :peace: Дали има някой с повече свободно време за четене на програмите (а ако има и педагогическо образование и/ или някакъв професионален опит в ДГ също би било плюс)?

Утре нали ще се видим. Да го обсъдим тогава, каке :lol:, хе  :lol:- хе, да ни е весело!


Титла: Re: Работна тема за детските заведения - 2
Публикувано от: Ineto в нд, 09 ное 2008, 10:13
тема (http://www.bg-mamma.com/index.php?topic=342246.0) за нов проект за обучение в ДГ

Момичета (и како  ;-) ), колкото повече чета темата, към която е постнала линк Ели, толкова повече се убеждавам, че е нещо, по което е желателно да вземем отношение.  :peace: Дали има някой с повече свободно време за четене на програмите (а ако има и педагогическо образование и/ или някакъв професионален опит в ДГ също би било плюс)?

Утре нали ще се видим. Да го обсъдим тогава, каке :lol:, хе  :lol:- хе, да ни е весело!

Съгласна. Важна тема е.
Ако има кой да се ангажира (с експетрни знания или да привлечем такъв за коментари) с детайлно запознаване с материалите и становище от наша страна, даже въпреки краткия срок, би могло да се включи като тема в КМ.


Титла: Re: Работна тема за детските заведения - 2
Публикувано от: мама САННЯ в чт, 20 ное 2008, 14:10
http://www.bg-mamma.com/index.php?topic=349460.0

може и да ни заинтересува, въпреки че човекът най-вероятно пише курсова работа


Титла: Re: Работна тема за детските заведения - 2
Публикувано от: nadiaeuro в сб, 22 ное 2008, 10:06
Ето нещо, от което сме на светлинни години :
http://www.capital.bg/show.php?storyid=582673


Титла: Re: Работна тема за детските заведения - 2
Публикувано от: Des-Qna_Pleven в вт, 16 дек 2008, 08:46
Копирам се и тук с молба за помощ

Момичета, моля ви помагайте 

В петък на заседанието на общинския съвет ще има предложение да качат цените на таксите за градини в Плевен от 35 на 70 лева, а за яслите на 75 лева.
Искам да формулирам няколко аргумента против такова високо увеличение, ето какво ми идва наум, но ми трябва допълнително информация. Смятам при възможност да ида на съвета и да говоря и с кореспондентката на БТВ за репортаж.

- увеличението, което се предлага е повече от 100 процентово и е непосилно за хората с ниски и средни доходи - става около една трета от СРЗ - 240 ли е СРЗ или повече? Простете за невежеството. Има ли начин да проверя каква е СРЗ в провинцията, в Плевен? В НСИ ли? Има ли изнесени някъде такива данни?

- увеличението на таксата ще затрудни семействата с близнаци, многодетните семейства  и дори родителите с две деца в яслена, градинска и ученическа възраст - над 100 лева ще бъдат само разходите за такси, отделно ако се калкулират и разходите, които вървят ежемесечно за куклен театър, танци, език, хигиенни принадлежности в градината....

- увеличението едва ли ще промени много качеството на услугата - най-голяма е нуждата от повече персонал, както и по-високи възнаграждения за персонала, а това е държавно, а не общинско решение, едва ли ще се промени качеството на храната в ДЗ

Момичета, в Русе също има предложение за качване на таксата от 45 на 88 лева, явно е въпрос на време това да стане и в другите големи градове, ако тръгне от Плевен и Русе нищо чудно при вас да сложат 100 лева такса в София и Варна...

Аз лично съм съгласна таксата да стане 50лв, дори имам предложение да си нося следобедна закуска за детето, вместо шоколадените вафли, които се раздават редовно там..
 


Титла: Re: Работна тема за детските заведения - 2
Публикувано от: Спящата в пт, 02 яну 2009, 20:18
Саня беше пуснала преди време линк към  тази анкета, публикували са и резултатите (http://www.bg-mamma.com/index.php?topic=349460.new#new).  :peace:


Титла: Re: Работна тема за детските заведения - 2
Публикувано от: mickey в вт, 06 яну 2009, 12:52
Здравейте и честита нова година на всички  :D
Благодаря на Спящата красавица, че ме покани тук   :bouquet:
Проблема за мен не е само в препаратите, ами храната, отношението, контакта родител-учител, родител-директор. В градината, в която ходи синът ми контактите са страшно ограничени. Аз не зная детето ми спало ли е, яло ли е, толкова бързат да ми го връчат, че си губя граматиката, докато реша, за кое да попитам първо  :ooooh:
Преди малко успях да се срещна с директорката, която толкова сладкодумно се опита да измести темата за препарата, но щяла да обмисли въпроса за вредата и съсипаните дрехи на децата - хич не й вярвам!  Чакам резултат и ще пиша.


Титла: Re: Работна тема за детските заведения - 2
Публикувано от: pearly в чт, 15 яну 2009, 15:54
Мили мои колежки (като вид обобщение на "дами", "момичета", "како", "мацки"), някоя от вас следи ли критериите за прием в ДГ през 2009? Аз го правя напоследък, че дойде и до моята врата.  :ooooh: Има ли нужда да поствам последно инфо по въпроса?


Титла: Re: Работна тема за детските заведения - 2
Публикувано от: tonia в чт, 15 яну 2009, 19:01
Аз се опитвам - гледам темата в "Нашите деца", според оскъдното инфо от последното заседание май пак нещата са глобално неясни, явно изписаното по пресата няма нищо общо с реалността и чакаме нещо написано. Иначе темата е пълна с безумни изказвания и нормалното дърпане на чергата към себе си. Нямам оптимистични прогнози за съжаление, почти няма новопостроени ДЗ и проблемът с недостига на места си е стария...


Титла: Re: Работна тема за детските заведения - 2
Публикувано от: куки в нд, 18 яну 2009, 14:48
Аз я следя глобално, в темата в "Нашите деца" нямам сили да чета, пишат се повече глупости и измислици, дори от фактите, да не казвам, че нищо креативно няма от много време насам. Ще помоля ако някои прочете нещо по - нормално от темата да го постне тук  :peace: Изи, аз мога да ти кажа как седят нещата горе долу, може на лични, мога да ти звънна ...


Титла: Re: Работна тема за детските заведения - 2
Публикувано от: kremena в пн, 26 яну 2009, 20:20
Момичета ,имам следното запитване. Днес в яслата на снина ми  сьобщиха,че имало нова наредба,според която вече не могата да дьржат детето ми след навьршване на 3 год( роден е на 3-ти март и според старите наредби трябваше да си остане до юни в яслата). Сьответно ми се получава дупка от 6 месеца до приема в детската градина през септември. Не намерих никакво инфо в нета за тази наредба. От приятелка,чието дете е родено с няколко дни разлика от моето разбрах ,че наистина сьществува тази наредба,била лепната в тяхната група и била от минисерство на здравеопазването.  Вие знаете ли нещо по вьпроса. Има ли сьответна разпоредба в детските градини,която ги задьлжава да приемат тези деца като моето?


Титла: Re: Работна тема за детските заведения - 2
Публикувано от: мама САННЯ в пн, 26 яну 2009, 20:33
НАРЕДБА № 26 ОТ 18 НОЕМВРИ 2008 Г. ЗА УСТРОЙСТВОТО И ДЕЙНОСТТА НА ДЕТСКИТЕ ЯСЛИ И ДЕТСКИТЕ КУХНИ И ЗДРАВНИТЕ ИЗИСКВАНИЯ КЪМ ТЯХ
Издадена от Министерството на здравеопазването
 Обн. ДВ. бр.103 от 2 Декември 2008г.
...


Чл. 4. (1) Постоянни детски ясли са тези, в които децата се отглеждат без прекъсване през цялата година. Те биват дневни, седмични и смесени.
(2) В дневните ясли се приемат деца от три месеца до тригодишна възраст за дневен престой. Дневният престой се осъществява всеки ден с изключение на съботните, неделните и празничните дни.


Титла: Re: Работна тема за детските заведения - 2
Публикувано от: kremena в пн, 26 яну 2009, 20:40
НАРЕДБА № 26 ОТ 18 НОЕМВРИ 2008 Г. ЗА УСТРОЙСТВОТО И ДЕЙНОСТТА НА ДЕТСКИТЕ ЯСЛИ И ДЕТСКИТЕ КУХНИ И ЗДРАВНИТЕ ИЗИСКВАНИЯ КЪМ ТЯХ
Издадена от Министерството на здравеопазването
 Обн. ДВ. бр.103 от 2 Декември 2008г.
...


Чл. 4. (1) Постоянни детски ясли са тези, в които децата се отглеждат без прекъсване през цялата година. Те биват дневни, седмични и смесени.
(2) В дневните ясли се приемат деца от три месеца до тригодишна възраст за дневен престой. Дневният престой се осъществява всеки ден с изключение на съботните, неделните и празничните дни.


Ясно ми е,за сьжаление до сега можеха да се оставят децата навьршили 3 години пьрвото полугодие на годината до юни месец. А сега аз го научавам един месец преди да изпишат детето. Не може да няма някакьв вариант за тези деца. Това не са 1-2 деца Какво ще правят тези родители? Би трябвало да има нещо за детските градини.


Титла: Re: Работна тема за детските заведения - 2
Публикувано от: мама САННЯ в пн, 26 яну 2009, 20:48
Няма регламентиран "вариант".
През отминалата 2008г. хиляди деца в София, които кандидатстваха за общинско детско заведение не успяха да ползват тази публична услуга. Има и много, които не са кандидатствали. Проблемът е повече от реално сериозен.


Титла: Re: Работна тема за детските заведения - 2
Публикувано от: Пак тя в пн, 26 яну 2009, 21:12
НАРЕДБА № 26 ОТ 18 НОЕМВРИ 2008 Г. ЗА УСТРОЙСТВОТО И ДЕЙНОСТТА НА ДЕТСКИТЕ ЯСЛИ И ДЕТСКИТЕ КУХНИ И ЗДРАВНИТЕ ИЗИСКВАНИЯ КЪМ ТЯХ
Издадена от Министерството на здравеопазването
 Обн. ДВ. бр.103 от 2 Декември 2008г.
...


Чл. 4. (1) Постоянни детски ясли са тези, в които децата се отглеждат без прекъсване през цялата година. Те биват дневни, седмични и смесени.
(2) В дневните ясли се приемат деца от три месеца до тригодишна възраст за дневен престой. Дневният престой се осъществява всеки ден с изключение на съботните, неделните и празничните дни.


Ясно ми е,за сьжаление до сега можеха да се оставят децата навьршили 3 години пьрвото полугодие на годината до юни месец. А сега аз го научавам един месец преди да изпишат детето. Не може да няма някакьв вариант за тези деца. Това не са 1-2 деца Какво ще правят тези родители? Би трябвало да има нещо за детските градини.
Eдинственият вариант е разбрана директорка. Миналата година като кандидатствах исках да ни вземат пролетта, когато малката навърши две години. Директорката ми каза, че не може, защото не изписва никой, заради приема в ДГ, който е само септември. И тя държеше деца на по 3 години и половина, защото родителите нямаха друга алтернатива. Сега се надявам пак да го направи, защото Евка прави 3 през май.


Титла: Re: Работна тема за детските заведения - 2
Публикувано от: pearly в вт, 03 фев 2009, 15:55
Позволявам се да копирам този пост:

                      Я да чуете и  мнението на една учителка за заплатите  и подаръците  :lol: Първо - заплатите на по - старите учители /като мен/ за стандарта на страната са даже високи,може би някои от вас получават по-ниски заплати от мен.Така ,че точно тук мрънкането не върви /от страна на персонала/.Естествено има какво да се желае,но сравнени със заплатите на някои професии,а за провинцията да не говорим , заплатите в София на учителите са добри.Проблема е с помощния персонал и медицинския такъв.Пом.възпитателите са с ниски заплати и при тях има нужда от съответно повишаване.Вярно,че не е квалифициран персонал и добавки за квалификации - няма.При учителите начална заплата от 450 лв НЕ е стимул за млади хора,а те също нямат стаж и квалификации,които носят допълнително средства към заплатата.Подаръците - винаги съм се чувствала ужасно когато са ми правени подаръци - раздвоена между желанието ми да откажа и неудобството от това,че мога да обидя някой ,който е решил да уважи труда ми по този начин.При това напълно ясно ми е кой с каква цел е решил да прави подарък.Прекалено добре се познаваме за тия години ,в които сме заедно за да се заблуждаваме.Така,че аз ,лично,предпочитам да не ме поставят в неудобно положение и да не ми подаряват нищо дори и на празник.Така е защото не ми казват "Честит празник" , а набутват в ръцете на детето подарък.По-добрия вариант е с усмивка да ти пожелаят да си жив и здрав на празника,а подарък не е необходим.Подчертавам - това са лично мои емоции и мнение по въпроса.
                       Това ,което пречи в работата на ДЗ са самите условия на труд ,липсата на достатъчно средства за консумативи,храна и т.н.При обявени 126 лв издръжка на дете за 2007 година и то по медиите.Гласност колкото искаш. :mrgreen: През 2008 година отпуснатите средства от общината бяха около 90 лв.Сещате се,че цените не са същите като през 2007.Сега делегиран бюджет,ама - де го? Все още няма яснота колко и как,уж парите щяха да следват детето  :lol: , да ,ама - не.Взеха се средства от ДЗ с много деца за да се подпомогнат тези дето не могат да си наберат минималните бройки.Така,че като ще протестирате - искайте яснота относно средствата отпуснати за издръжка на дете и парите изцяло да са на разположение на ДЗ.Да следват детето както го бяха обявили.Като се гледат 30 деца поне да има пари за толкова,а не да се правят икономии и от храна,и от консумативи и отново да се събират допълнително от родителите салфетки и т.н.Да не се отклоняват в други направления,та било и други ДЗ.
                       И липсата на персонал се определя от условията на труд.Като дойде нов човек за пом.възпитател и види препълнените групи и огромните помещения,че и чиниите отгоре на всичко това / на всяко хранене по около 70 бр за миене/  и 250-270 лв запалата - малко са тези дето остават,а напоследък и няма такива.За чистенето на един офис и то два пъти в седмицата се получават 400-500 лв.Почти всички пом.възпитатели работят на две места за да вържат двата края.Дори за взимане дете от у-ще или градина сумата е 300-400 лв Е как тогава да намериш някой ,който да мие планини от чинии,да мие по 5 пъти на ден всички помещения в групата и ощееее куп задължения за заплата близка до минималната..Другата причина е .....то се видя и на стачката какво беше отношението към професията "учител",видя се и на безкрайните ремонти,които не бяха по вина на персонала ,но се изписаха страници с ругатни към този персонал.Това отношение от млади хора трудно се приема след като може да се намери работа с далеч по-луксозни  условия за работа.
                       Поради всичко това хората,чието място не е в ДЗ и сред децата май станаха повече от тези дето си обичат работата.

Сред майките, списващи в "Страст"-ната тема за класирания, отново има желаещи за организиране на протест.


Титла: Re: Работна тема за детските заведения - 2
Публикувано от: Спящата в вт, 03 фев 2009, 16:41
Изи, ако не се лъжа Didia е баба, а не майка.  :peace: Въпреки че понякога не съм била съгласна с мнението й, с този й пост съм почти на 100%, но така или иначе самата тя има много опит и познания и има какво да се научи от нея.  :hug:


Титла: Re: Работна тема за детските заведения - 2
Публикувано от: pearly в ср, 04 фев 2009, 09:45
Изи, ако не се лъжа Didia е баба, а не майка.  :peace: Въпреки че понякога не съм била съгласна с мнението й, с този й пост съм почти на 100%, но така или иначе самата тя има много опит и познания и има какво да се научи от нея.  :hug:

Не съм казвала, че е майка, но това няма значение. Имах предвид принципно някои майки, които и преди месеци имаха желание да организират протест, но се изпокараха помежду си и нищо не се получи.  :peace: Ако този път обаче има по-сериозни индикации от тяхна страна, трябва да вземем участие или поне отношение!  :peace:   :bouquet:


Титла: Re: Работна тема за детските заведения - 2
Публикувано от: Гневна в ср, 04 фев 2009, 13:29
Не се изпокарахме. Просто нямаше (както и сега) достатъчно желаещи... за съжаление. А новите мераклики, изказващи желанието си или са от скоро в темата, или чак сега "им увира" за какво иде реч. Иначе тези, които искахме, все още искаме, но само с едно искане не става. Има хора, които са се занимавали с такива неща, но не пожелаха да поемат нещата в свои ръца, за да се получат. Някои от тах (може би нарочно) от самото начало обясняваха как нищо нямало да се получи... а може би умишлено - за да настроят хората песимистично?! Едно е опитен човек да "ни подхване", друго е аз да "дирижирам" нещата, дето съм "боса" в тези неща, нали? И резултатът ще е различан. Защо ли тогава знаещите не пожелаха? Това все още ми е загадка. Имаше и тема за протест, но вече е изтрита - няма я и в архива. (Може би поради нечии интереси?)
Тъй че, желещите сме тук, но вече премълчаваме желанието си. И не искаме да тръгнем като стадо овце да се лутаме насам-натам... трябва някой опитен да подкара стадото...  :thinking:


Титла: Re: Работна тема за детските заведения - 2
Публикувано от: мама САННЯ в чт, 05 фев 2009, 12:22
ПОСТАНОВЛЕНИЕ № 11 на МС от 20.01.2009 г. за разходване на средствата от резерва за непредвидени и неотложни разходи в частта за допълнителни фискални мерки по чл. 1, ал. 2, т. 4.3 от Закона за държавния бюджет на Република България за 2009 г.
Обн., ДВ, бр. 8 от 30.01.2009 г., в сила от 30.01.2009 г.
МИНИСТЕРСКИЯТ СЪВЕТ
ПОСТАНОВИ:
Чл. 1. (1) Одобрява разходването на средствата от резерва за непредвидени и неотложни разходи в частта за допълнителни фискални мерки по чл. 1, ал. 2, т. 4.3 от Закона за държавния бюджет на Република България за 2009 г. в размер 400 млн. лв.

(2) Средствата по ал. 1 се предоставят от централния бюджет и се разходват за реализирането на мерките съгласно приложението при спазване на ограничението по чл. 17 от Закона за държавния бюджет на Република България за 2009 г. за всяка от мерките по приложението.

  ЗАКЛЮЧИТЕЛНИ РАЗПОРЕДБИ
§ 1. Постановлението се приема на основание чл. 28, ал. 1 от Закона за устройството на държавния бюджет във връзка с § 7 от преходните и заключителните разпоредби на Закона за държавния бюджет на Република България за 2009 г.
§ 2. Изпълнението на постановлението се възлага на министъра на труда и социалната политика, министъра на земеделието и храните, министъра на транспорта, министъра на образованието и науката и на министъра на финансите.
§ 3. Постановлението влиза в сила от деня на обнародването му в "Държавен вестник".

 

                                                                   Приложение
 

към чл. 1, ал. 2 

 

№ по ред

  Мерки

  Получател на средствата

  Сума

(в хил. лв.)

 
 .................. 

   3.  Мерки в областта на социалната инфраструктура

   

  94 500

 
3.1.

  Строителство и основен ремонт на социални заведения, детски градини, училища и други социално значими проекти

  Министерството на труда и социалната политика

  47 250


 
3.2.

  Ремонт и оборудване на студентски общежития и столове и подобряване на образователната инфраструктура в държавните висши училища

  Министерството на образованието и науката, „Студентски столове и общежития” ЕАД и държавните висши училища

  47 250

   

 


 


Титла: Re: Работна тема за детските заведения - 2
Публикувано от: Спящата в чт, 05 фев 2009, 17:18
Санич, това за детските градини и училищата нещо не ми се връзва - те в повечето случаи са общински, а и са в ресора на Министерство на образованието (единствено самостоятелните ясли са в ресора на Министерство на здравеопазването). Има ли практика Министерството на труда и социалната политика да прехвърля пари към други министерства или всичките средства всъщност са за социални домове (сигурна съм, че и там има нужда)?  newsm78


Титла: Re: Работна тема за детските заведения - 2
Публикувано от: мама САННЯ в чт, 05 фев 2009, 17:27
Спяща, просто копнах ПМС-то за иф :love: Средствата са мн малко и явно са за "непредвидени и неотложни разходи". Май нещо се коментираше и в пресата напоследък, но не помня къде го четох.
Като цяло не съм наясно. Какъв е принципът обаче мога да проверя. :peace:


Титла: Re: Работна тема за детските заведения - 2
Публикувано от: мама САННЯ в чт, 05 фев 2009, 20:39
Санич, това за детските градини и училищата нещо не ми се връзва - те в повечето случаи са общински, а и са в ресора на Министерство на образованието (единствено самостоятелните ясли са в ресора на Министерство на здравеопазването). Има ли практика Министерството на труда и социалната политика да прехвърля пари към други министерства или всичките средства всъщност са за социални домове (сигурна съм, че и там има нужда)?  newsm78

И права се оказваш...
Има списък, к не се обнародва, средствата са предварително разпределени, няма ДГ и у-ща.
Склонна съм да вярвам, че обектите за к ще се изразходват се нуждаят действително от тях.


Титла: Re: Работна тема за детските заведения - 2
Публикувано от: NBM в ср, 11 фев 2009, 11:07
Мили мои колежки (като вид обобщение на "дами", "момичета", "како", "мацки"), някоя от вас следи ли критериите за прием в ДГ през 2009? Аз го правя напоследък, че дойде и до моята врата.  :ooooh: Има ли нужда да поствам последно инфо по въпроса?

Току-що коментираха последният проект за класирането и точките в Часът на мама.


Титла: Re: Работна тема за детските заведения - 2
Публикувано от: Hrisa в ср, 11 фев 2009, 11:20
Гледах го. Нищо ново под слънцето. В темата за страстите са пуснали инфо че в понеделник, 16.02. ще има публично обсъждане. Някой ще ходили, че аз съм с болно дете и този път сигурно ще пропусна.


Титла: Re: Работна тема за детските заведения - 2
Публикувано от: NBM в ср, 11 фев 2009, 11:37
Къде ще е обсъждането?


Титла: Re: Работна тема за детските заведения - 2
Публикувано от: Hrisa в ср, 11 фев 2009, 11:46
Някаква зала №5 на общината, но идея нямам къде е. Аз съм ходила само на Оборище където е Дирекция "Образование", но не виждам там къде може да имат голяма зала.


Титла: Re: Работна тема за детските заведения - 2
Публикувано от: мама САННЯ в ср, 11 фев 2009, 12:09
Мисля, че тази зала е в сградата на ул. "Московска"


Титла: Re: Работна тема за детските заведения - 2
Публикувано от: pearly в ср, 11 фев 2009, 13:03
Някаква зала №5 на общината, но идея нямам къде е. Аз съм ходила само на Оборище където е Дирекция "Образование", но не виждам там къде може да имат голяма зала.


Учудвам се, че не са ни изпратили официално инфо по въпроса. Защо не звъннете на г-жа Минчева?

* * *

Наде, моля те като координатор "ДЗ" да погледнеш примерния план на екип "Хранене", защото сме под твоята шапка, и да кажеш какво мислиш. Добавили сме те в чата в скайп, но виждам, че не се включваш и там.  :hug:


Титла: Re: Работна тема за детските заведения - 2
Публикувано от: Гневна в ср, 11 фев 2009, 14:44
Някаква зала №5 на общината, но идея нямам къде е. Аз съм ходила само на Оборище където е Дирекция "Образование", но не виждам там къде може да имат голяма зала.


Отговарям с цитат:
Зала 5 на Столична Община се намира на  "Московска" 33 (http://www.bgmaps.com/map.aspx?sid=c74d8e72db00b993ecd866d6aede6985&tip=1&initsearch=1) ..

Предлагам да обсъдим предварително какво искаме да зададем като въпроси (може и на лични) за да не сме неподготвени.


Титла: Re: Работна тема за детските заведения - 2
Публикувано от: Danitkaaa в нд, 15 фев 2009, 10:01
1. Постоянна адресна регистрация в София за ? години 
Абсолютно съм "ЗА",защото София се напълни със селяни,ще ме извинявате,ама от тях нашите деца немогат да се доредят до яслите  :2gunfire: :2gunfire: :2gunfire:
Ей сега очаквамм да ме погнете,ама това е положението!!!


Титла: Re: Работна тема за детските заведения - 2
Публикувано от: NBM в нд, 15 фев 2009, 10:04
1. Постоянна адресна регистрация в София за ? години 
Абсолютно съм "ЗА",защото София се напълни със селяни,ще ме извинявате,ама от тях нашите деца немогат да се доредят до яслите  :2gunfire: :2gunfire: :2gunfire:
Ей сега очаквамм да ме погнете,ама това е положението!!!

Не е нужно да се обиждаме!
Логиката е правилна, но не защото е правилно децата да се делят на селянчета и гражданчета, а защото яслите и градините са създадени и се издържат от общината, в която ние всички внасяме данъци. Редно е тези, които внасят данъци да ползват облагите от тези пари.


Титла: Re: Работна тема за детските заведения - 2
Публикувано от: Danitkaaa в нд, 15 фев 2009, 10:07
Да именно  :peace:
Но простооо вече нервите ми не издържат,на половината ми приятели децата немогат да влязат в ясла поради тази причина.Прооостооо нямам думи.Надявам се да успея да доредя живот и здраве и моето момиче  :pray:


Титла: Re: Работна тема за детските заведения - 2
Публикувано от: savina_33 в нд, 15 фев 2009, 19:34
Току що чух по новините за тези точки и съм бясна. Пак се наредиха циганетата. Не разбирам защо децата с неизвестен баща трябва да са с предимство? Или децата на инвалидите? Нищо против нямам инвалидите, знам че положението им е тежко, но повечето от тях си седят в къщи и могат да си гледат децата. А аз ако не работя умираме от глад. Деца в приемно семейство??? По каква логика? Или ако бабата е чистачка в училище???  newsm78 Изобщо кой ги е измислил тези критерии.... според мен си е изсмукал от пръстите каквото му е хрумнало и понятие си няма за какво става дума.
Според мен първият критерий трябва да е двама работещи родители (или един ако няма втори). Ако майката не работи детето й няма работа в детска градина. Друг важен критерий е има ли баби които могат да се грижат за детето. Въпреки, че това е трудно доказуемо. И третият важен критерий би трябвало да бъде софийска регистрация от поне 5 год според мен, ако не и повече.
Съжалявам ако съм остра, но ми омръзна да ме правят на глупак. Не стига че за две деца ползвам едно майчинство ми сега и на градина не мога да ги дам... :bad-words: Чакайте скоро да се увеличи раждаемостта....


Титла: Re: Работна тема за детските заведения - 2
Публикувано от: Danitkaaa в пн, 16 фев 2009, 07:33
Савина за съжалние е така  :hug:


Титла: Re: Работна тема за детските заведения - 2
Публикувано от: Hrisa в пн, 16 фев 2009, 09:34
Бабата чистачка в училище няма предимство. Само педагогическия персонал. А инвалидите с над 70% трудоспособност в повечето случаи не могат да се грижат сами за себе си, какво остава за деца. При това става въпрос за член на семейството с инвалидност, т.е. може да е и другото дете.
А циганчетата не се натискат за ДГ. Или ако го правят, го правят в собствените си квартали и затова не са конкуренция на останалите.
За приемните семейства не бяхме много съгласни, но от АСП казаха че са незначително малко и такива хора имат нужда от поощрение и затова се прие.
Баща неизвестен е единствения случай, в който може да се докаже по някакъв начин че семейството е с един родител. Другите случаи, в които реално е така и не могат да се докажат документално и ще се гледат от комисия в общината.


Титла: Re: Работна тема за детските заведения - 2
Публикувано от: Danitkaaa в пн, 16 фев 2009, 10:01
Значи,ако детето носи имената на майката има предимство така ли ?
А ако е припознато не  newsm78 Те толкова хора са без брак  :roll:


Титла: Re: Работна тема за детските заведения - 2
Публикувано от: Hrisa в пн, 16 фев 2009, 10:33
Не се палете много - оказа се че има версия 10 на Регламента, в която има още промени, а докато излезе от СОС не е ясно в какъв вид ще бъде.


Титла: Re: Работна тема за детските заведения - 2
Публикувано от: nena_86 в пн, 16 фев 2009, 13:08
това е за детските градини нали?
а как става записването и приема в яслите?


Титла: Re: Работна тема за детските заведения - 2
Публикувано от: Спящата в пн, 16 фев 2009, 13:14
В самостоятелните ясли (те са в ресора на МЗ и съответно към дирекция "Здравеопазване" на СО) се подава молба на място при директорката, яслените групи към ОДЗ-тата са включени в системата, така че в тях ще се кандидатства според регламента.  :peace:


Титла: Re: Работна тема за детските заведения - 2
Публикувано от: nena_86 в пн, 16 фев 2009, 13:33
благодаря за отговора


Титла: Re: Работна тема за детските заведения - 2
Публикувано от: pearly в пт, 20 фев 2009, 12:24
Може би ще има петиция против проекторегламент № 10: http://www.bg-mamma.com/index.php?topic=373231.330


Титла: Re: Работна тема за детските заведения - 2
Публикувано от: d0di в нд, 01 мар 2009, 08:47
Ще съдействаме :)


Титла: Re: Работна тема за детските заведения - 2
Публикувано от: seravimfva в нд, 01 мар 2009, 09:53
http://gesta.hit.bg/1.jpg

Мартенички бели,
бели и червени,
де и как сте взели
багрите червени?

Пролет щом ви зърне
тука при децата,
бързо тя ще върне
птиците в гнездата.

Храсти разцъфтели,
листите зелени.
Мартенички бели,
бели и червени.

С уважение М.Серафимова


Титла: Re: Работна тема за детските заведения - 2
Публикувано от: ronira в нд, 01 мар 2009, 18:37
koga 6te ima priem/kriterii v I gr. na d. gradini za deca, rodeni sled uni 2006? Ako niakoi znae ne6to, molia da spodelite. blagodaria!


Титла: Re: Работна тема за детските заведения - 2
Публикувано от: Гневна в пн, 02 мар 2009, 02:38
koga 6te ima priem/kriterii v I gr. na d. gradini za deca, rodeni sled uni 2006? Ako niakoi znae ne6to, molia da spodelite. blagodaria!
СТРАСТИ - класиране, записване, ГРАДИНИТЕ В СОФИЯ  (http://www.bg-mamma.com/index.php?topic=373231.0)


Титла: Re: Работна тема за детските заведения - 2
Публикувано от: kokobolo в ср, 04 мар 2009, 19:33
Здравейте, знае ли някой дали е премахнато предимството за прием за детска градина и ясла за брат или сестра в същото детско заведение? Питам защото в доклада представен за обсъждане на СОС липсва този критерий, въпреки че в проекта за регламента присъства до последно.  Благодаря!


Титла: Re: Работна тема за детските заведения - 2
Публикувано от: emely в вт, 10 мар 2009, 15:31
Данитка  няма да те погнем и аз съм на това мнение :peace:


Титла: Re: Работна тема за детските заведения - 2
Публикувано от: aalessa в сб, 14 мар 2009, 12:26
Здравейте мами, има ли някоя майка от Плевен, не знам къде да търся да записвам дъщеря си на ясла, има ли някакви отзиви за яслите в Плевен. Някои може ли да ми помогне как става записването  на ясла, на колко години трябва да е детето за да мога да го запиша на ясла, имали някакви изисквания ( може би не трябва да е с памперс) Моля да ми простите невежеството но тепърва ми предстои да се сблъскам с това, а има много неща които не знам, каква е процедурата и т.н. Моля ви помогнете ми. Желая на всички  много хубав ден! Благодаря ви предварително


Титла: Re: Работна тема за детските заведения - 2
Публикувано от: Спящата в сб, 14 мар 2009, 13:02
Наредба № 26 от 18 ноември 2008 г. за устройството и дейността на детските ясли и детските кухни и здравните изисквания към тях (http://www.mh.government.bg/Articles.aspx?lang=bg-BG&pageid=391&categoryid=325)


Титла: Re: Работна тема за детските заведения - 2
Публикувано от: g_bojilova85 в чт, 02 апр 2009, 01:38
С тези детски заведения и с малкия им брой няма какво друго да направят, освен да ни откажат да правим повече деца!!! Аз съм от Варна и предлагам план за намиране на не много бързо, но ефективно решение на проблемът с местата в детските заведения! И то е много просто: само трябва, когато общината на кой да е град дава разрешение за строеж на нова жилищна сграда, да задължава дадения предприемач да строи към горе споменатата сграда и детско заведение, което да може да поема децата от жилищната сграда!!! Е да така ще инвестира повече, и печалбите му може би ще са по- малко, но нали го правим за децата- за нашите деца. Ще помоля само ако някой познава общински съветник, няма значение от кой по- голям град с такива проблеми да му каже за идеята!!! Тя не е съвършена, но те нали са умни хора ще се справят по- нататък  и сами!!! Ще я развият и усъвършенстват, но дано да се направи нещо по въпроса, че така скоро само една трета от децата ще се приемат, а останалите на "улицата"!!! Хайде до скоро на всички, че се разстройвам като мисля за това. Чао и до скоро.


Титла: Re: Работна тема за детските заведения - 2
Публикувано от: Спящата в чт, 02 апр 2009, 08:36
По принцип си има закони, наредби и градоустройствени правилници, където се разписва на колко жители трябва да има примерно ДГ, поликлиника, поща, паркове, ДП и т. н. Като почнахме да се ровим миналата година за София, се оказа, че много от общинските терени за целта вече са разпродадени и предназначението им вече е друго. В столицата има и друг проблем - реално не се знае колко хора пребивават тук, защото нямат нито постоянен, нито настоящ адрес в София. Не съм сигурна как е положението в това отношение във Варна. Изобщо работата е така изпусната, че... Това съвсем не означава, че нищо не трябва да се предприема, т. е. че трябва да се примиряваме със ситуацията.  :peace:


Титла: Re: Работна тема за детските заведения - 2
Публикувано от: epetrova в чт, 02 апр 2009, 10:27
http://dnes.dir.bg/2009/04/02/news4235538.html


Титла: Re: Работна тема за детските заведения - 2
Публикувано от: Hrisa в чт, 02 апр 2009, 14:36
http://dnes.dir.bg/2009/04/02/news4235538.html

Винаги съм смятала този човек за интелигентен, но явно много съм сбъркала.


Титла: Re: Работна тема за детските заведения - 2
Публикувано от: Джинa в пт, 05 юни 2009, 16:04
Извинявам се,някой може ли да ми каже има ли такава наредба,закон или каквото е там за изписване на децата от ясли на три годишна възраст и приемането им в градина чак от септември? Знам,че се говореше за това,но сега не мога да открия .Има ли нормативен акт или е пак по желание на директорите?


Титла: Re: Работна тема за детските заведения - 2
Публикувано от: Спящата в пт, 05 юни 2009, 16:14
НАРЕДБА № 26 ОТ 18 НОЕМВРИ 2008 Г. ЗА УСТРОЙСТВОТО И ДЕЙНОСТТА НА ДЕТСКИТЕ ЯСЛИ И ДЕТСКИТЕ КУХНИ И ЗДРАВНИТЕ ИЗИСКВАНИЯ КЪМ ТЯХ (http://lex.bg/bg/laws/ldoc/2135608240)

Чл. 2. (1) Детските ясли са организационно обособени структури, в които медицински и други специалисти осъществяват отглеждане, възпитание и обучение на деца от тримесечна до тригодишна възраст.

(2) По изключение при наличие на медицински показания може да се разреши оставането на деца в детски ясли до шест месеца след навършване на тригодишна възраст.


Титла: Re: Работна тема за детските заведения - 2
Публикувано от: Джинa в пт, 05 юни 2009, 20:45
Значи го има това.А за детските градини има ли такава наредба,че се приемат деца чак от септември? Защото тук е така. В много малко градини приемат от юни,но да приемат дете февруари или март,защото е изписано от ясла и е навършило 3 години май не се случва.


Титла: Re: Работна тема за детските заведения - 2
Публикувано от: Hrisa в пт, 05 юни 2009, 21:46
Значи го има това.А за детските градини има ли такава наредба,че се приемат деца чак от септември? Защото тук е така. В много малко градини приемат от юни,но да приемат дете февруари или март,защото е изписано от ясла и е навършило 3 години май не се случва.

Няма такава наредба. Принципно в ДГ могат да приемат по всяко време ако детето има съответните години, но когато в ДГ има недостиг на места, директорите са зависими от броя на изписваните деца за училище. Децата в предучилищната имат право, но рядко се възползват от него, да посещават ДГ до деня преди тръгване в първи клас. Голяма част от тези деца се изписват още в началото на лятото, което обяснява възможността на директорите инцидентно да записват деца юни месец. През февруари или март могат да приемат детето само ако по принцип имат свободен капацитет, който не зависи от изписването на предучилищните групи.

Дано си ме разбрала - няма наредба, но зависи от капацитета на съответната ДГ.


Титла: Re: Работна тема за детските заведения - 2
Публикувано от: anita7 в пт, 28 авг 2009, 09:17
Незнам дали тук трябва да отправя въпроса си. Моля ако някой знае да ми отговори или да ме насочите към подходящата тема.
Предстои синът ми да тръгне на ясла от септември. Той е на 1г6м и аз съм още по майчинство. Аз ще се върна на работа, но октомври. Какво трябва да направя в този случай? Ще получавам ли някакво майчинство? Какви документи трябва да подам и къде? При моя работодател или директно в НОИ?
Благодаря предварително.


Титла: Re: Работна тема за детските заведения - 2
Публикувано от: savina_33 в пт, 28 авг 2009, 10:17
Нямаш право на повече майчинство от деня на тръгване на детето на ясла. Прекратяваш си майчинството с една молба до работодателя. Ако не искаш да се връщаш веднага на работа може да си пуснеш отпуск (по време на майчинство тече и нормален годишен отпуск и обикновенно се натрупва доста). По време на отпуск ще получаваш нормално обезщетение за платен год. отпуск (според заплатата). След като почнеш да работиш, освен на заплата имаш право и на половината майчинство (120 лв) до навършване на 2 год на детето.


Титла: Re: Работна тема за детските заведения - 2
Публикувано от: anita7 в пт, 28 авг 2009, 12:31
Савина благодаря за изчерпателния отговор. Само не разбрах, ако се върна на работа и си пусна веднага платен годишен отпуск и в същото време детето тръгне на ясла имам ли право на половината майчинство от 120лв. до навършването на 2г. на детето ми? Работодателят ще уведоми ли в НОИ за тези промени?


Титла: Re: Работна тема за детските заведения - 2
Публикувано от: savina_33 в пт, 28 авг 2009, 17:32
Да ще уведоми, но тази половинка от майчинството няма да я получаваш по време на отпуск или болничен. Само ако работиш реално.


Титла: Re: Работна тема за детските заведения - 2
Публикувано от: jd в сб, 12 сеп 2009, 10:17
Аз получавах половинката на майчинството, докато бях в редовен отпуск, след връщането ми от отпуск за гледане на дете.  newsm78


Титла: Re: Работна тема за детските заведения - 2
Публикувано от: savina_33 в сб, 12 сеп 2009, 16:26
И аз имам подозрения, че нашата кака в личен състав си го тълкува както и скимне и не си е направила труда да провери сериозно. Защото няма никаква логика като си в отпуск да не го получаваш, нали плащаш осигуровки? Ама НОИ имат един тел дето или дава заето или никой не вдига, не мога да се свържа да питам.


Титла: Re: Работна тема за детските заведения - 2
Публикувано от: мартеа в пт, 16 окт 2009, 16:04
Здравейте,
не съм убедена, че тук трябва да питам, ако въпросът ми не е за тук, ще съм благодарна, ако ме насочите за къде е.
Преди време беше приет някакъв закон, на родителите на децата, които не са приети в държавна ясла/градина, а посещават частна такава, да им бъдат изплащани 100 лв. на месец компенсация. Знаете ли важи ли още това, ако да - каква точно е процедурата?
Благодаря предварително!


Титла: Re: Работна тема за детските заведения - 2
Публикувано от: Спящата в пт, 16 окт 2009, 16:24
Беше обсъждано, но не беше прието, т. е. беше гласувано под условие при бюджетен излишък, но в момента има бюджетен дефицит, така че ваучери от 100 лв. за неприетите деца няма.  :roll:


Титла: Re: Работна тема за детските заведения - 2
Публикувано от: Hrisa в вт, 24 ное 2009, 11:38
Беше обсъждано, но не беше прието, т. е. беше гласувано под условие при бюджетен излишък, но в момента има бюджетен дефицит, така че ваучери от 100 лв. за неприетите деца няма.  :roll:

Което не пречи да се разшумим по въпроса. То винаги няма да има пари за това, но пък може да ги провокира да се позасилят със строителството на нови ДГ.

Може СОС да гласува заем от 90 милиона за строеж на 5 естакади, които хич няма и да се усетят в трафика в София, а не им дойде на ум да гласуват 90 милиона, за да решат проблема с ДГ в рамките на година - две. Та така и с парите за ваучерите.


Титла: Re: Работна тема за детските заведения - 2
Публикувано от: nadya_savova в ср, 23 дек 2009, 10:44
Момичета аз също се върнах по-рано на работа работих 10 дни ими увеличиха заплатата за да се изравни с другите и си излязох отпуска , но през това време ми течеше и половината майчинство


Титла: Re: Работна тема за детските заведения - 2
Публикувано от: bisislava в ср, 06 яну 2010, 10:47
Здравейте момичета :D! Въпросът ми не е за тази тема, може би, но не знам къде да го задам. Има ли тема за приемането в детските ясли за София, начин на приемане, срокове? Днес съвсем случайно разбрах, че има някакво записване в момента и родители висят пред детските заведения, за да се записват, а аз дори не знам за какво става въпрос :blush:


Титла: Re: Работна тема за детските заведения - 2
Публикувано от: Hrisa в ср, 06 яну 2010, 11:05
Здравейте момичета :D! Въпросът ми не е за тази тема, може би, но не знам къде да го задам. Има ли тема за приемането в детските ясли за София, начин на приемане, срокове? Днес съвсем случайно разбрах, че има някакво записване в момента и родители висят пред детските заведения, за да се записват, а аз дори не знам за какво става въпрос :blush:

За чистите ясли кандидатстването става на място с писмена молба. Как точно завеждат молбите и дават входящи номера, можеш да разбереш само на място в съответната ясла. Някъде имаше публикуван списък на тези ясли, но за съжаление не разполагам с линк. Ако намеря - ще го пусна тук, но можеш да пробваш и с търсачка.

ИСОДГ е система за записване и класиране само за децата в ЦДГ и ОДЗ - там физически опашки няма. Информация за това кои детски заведения са включени в системата можеш да получиш на сайта http://kg.sofia.bg. Всичко което не е включено в него (т.е. чистите ясли) е с молби на място.Титла: Re: Работна тема за детските заведения - 2
Публикувано от: bisislava в ср, 06 яну 2010, 12:58
Ели,БЛАГОДАРЯ!


Титла: Re: Работна тема за детските заведения - 2
Публикувано от: Hrisa в ср, 06 яну 2010, 13:45
Ето една тема в която се обсъжда това което те интересува - http://www.bg-mamma.com/index.php?topic=456280.30 (http://www.bg-mamma.com/index.php?topic=456280.30). Мисля че момичетата и линк към яслите са пуснали.

За кандидатстване в ЦДГ и ОДЗ има друга тема в Нашите деца.


Титла: Re: Работна тема за детските заведения - 2
Публикувано от: jd в пт, 08 яну 2010, 14:53
Искам да обърна внимание на една нередност, според мен, в ОДЗ 29 (http://kg.sofia.bg/?page=kindergarden&id=8&k=134). Пише, че групата е с капацитет 19 деца (първата графа), а такава група няма. Новоприетите деца се разпределят в сега съществуващите, с което те стават по около 30 деца в група. Помещение за нова група - няма. Родителите биват подлъгани да кандидатстват при едни условия, а реално се оказват други. И ако не им харесва детето да бъде в толкова голяма група, разбира се, че могат да не запишат детето, но губят точките си за първо желание, по вина на директорката. Това ощетява деца и родители.


Титла: Re: Работна тема за детските заведения - 2
Публикувано от: Hrisa в пт, 08 яну 2010, 15:03
Искам да обърна внимание на една нередност, според мен, в ОДЗ 29 (http://kg.sofia.bg/?page=kindergarden&id=8&k=134). Пише, че групата е с капацитет 19 деца (първата графа), а такава група няма. Новоприетите деца се разпределят в сега съществуващите, с което те стават по около 30 деца в група. Помещение за нова група - няма. Родителите биват подлъгани да кандидатстват при едни условия, а реално се оказват други. И ако не им харесва детето да бъде в толкова голяма група, разбира се, че могат да не запишат детето, но губят точките си за първо желание, по вина на директорката. Това ощетява деца и родители.

В много ОДЗ е така. Това е защото при тях под капацитет се разбира свободни места (общо за целия набор) и за съжаление няма отделна колона в която да се вижда броя на децата, прехвърлени от яслените групи в първа градинска, нито численост на всяка отделна група. На практика числото 19 означава колко още деца може да запише директорката от набор 2006. Има ОДЗ-та в които са посочени по 5-6 места, но това не капацитетът на групата.

На практика почти няма първи групи, в които да има под 30 деца - и в ЦДГ и в ОДЗ. Изключение правят тези с помещения с по-малка квадратура. За съжаление в тази криза са ощетени и децата, които ходят и тези които не ходят на ДГ.


Титла: Re: Работна тема за детските заведения - 2
Публикувано от: jd в пт, 08 яну 2010, 19:19
Ако са 5-6 - става ясно, че е "уплътняване" на групите. Но толкова много наведнъж - подвеждат. Никой ли не контролира броя деца в групите? Нали има нормативни документи, регламентиращи това? Кой трябва да следи за тяхното спазване? Разбирам родителите на децата, които не посещават оДЗ, но си има правила. Масовото неспазване не ги отменя. И не е оправдание да се продължава така. :crazy:
Не може да вървят едновременно намаляване на издръжката за децата, влошаване на условията и увеличаване на таксите. Наясно съм, таксата не покрива разходите по едно дете. Но, все пак, родителите плащат за едно нещо, а получават друго. Стаи от 15 кв. м. са всичко друго, но не и подходяща за игри и занимания на 30+ деца.  :?  :tired:


Титла: Re: Работна тема за детските заведения - 2
Публикувано от: nadya_savova в чт, 21 яну 2010, 10:48
Мила за това понякога набират по-малка бройка защото самата стая за групата е по-малка както беше с нас


Титла: Re: Работна тема за детските заведения - 2
Публикувано от: babylove в чт, 18 мар 2010, 10:22
Привет!
Не съм сигурна дали въпросът ми е за тази тема-затова моля предварително да ме извините!
Значи става въпрос затова че трябва да подам документи до края на месеца за автоматичното прехвърляне на дъщеря ми от ясла/където ходи в момента/ за градина.Искат служебна бележка от мен и от мъжа ми.Проблемът е там че във момента аз съм регистрирана на бюрото по труда тъй-като съм съкратена от работа.Питането ми е от къде да я взема тая бележка-от бюрото ли?И второто ми питане е има ли право дъщеря ми да ходи на градина след като единият родител е безработен-т.е. аз.?
Извинявам се ако въпросите ми ви се сторят глупави но другите майки с които говорих са изпаднали в някаква истерия-почват фиктивно работа чрез приятели само за да им издадат такава служебна бележка.
Благодаря на всички отзивчиви мами които се отзовават на питането на нас неразбралите! :hug:


Титла: Re: Работна тема за детските заведения - 2
Публикувано от: Спящата в чт, 18 мар 2010, 10:31
babylove, виждам, че си от Бургас, а с правилата за прием на вашата община не съм запозната.  :roll: В София няма автоматично прехвърляне от ясла (ДЯ) в градина (ЦДГ). Единствено се преминава автоматично от яслените в градинските групи в ОДЗ-тата (обединените детски заведения), но затова не се изискват молби и документи. От общината са длъжни да ти предоставят съответната наредба, ако я няма публикувана, както и правилника на съответната градина от самата ДГ - там би трябвало да пише какво точно се иска.  :peace:

P. S. В София има въведена точкова с-ма, върти ми се в глава, че в Бургас беше направено даже преди София (по-скоро имаше критерии за прием всъщност при вас). Тук за работещи родители се дават точки, к. означава, че има по-голям шанс детето да бъде прието, но няма забрана да посещава общинско детско заведение, ако родителите не работят.  :peace:


Титла: Re: Работна тема за детските заведения - 2
Публикувано от: Спящата в чт, 18 мар 2010, 10:32
Правила за приемане на деца в общински детски заведения(детски ясли,ОДЗ и ЦДГ) на територията на Община Бургас (http://www.burgas.bg/bg/info/index/273)


Титла: Re: Работна тема за детските заведения - 2
Публикувано от: jollity в пн, 17 май 2010, 20:58
Момичета, може ли да ми разясните каква е причината 1-во и 2-ро класиране да имат самостоятелни правила за прием в ДЗ спрямо всички останали класирания през годината? Иска ми се да намеря логика, но не успявам:

"Стъпка 1: Класиране на социалните и общите опашки според квотата"

"Стъпка 2: 2.1. Формира се само общата опашка, на която са всички некласирани деца само с точките по общи критерии. Децата от социалната опашка, които не са класирани на предходната стъпка, също участват в общата опашка, но само с точките си по общи критерии.

"Следващите класирания, които ще се провеждат всяка събота до 26.06.2010 г. (включително), ще включват само една стъпка. Ще се сформира само една обща опашка за всяка градина/набор, в която ще участват всички кандидатури с пълния брой точки по всички критерии" (http://kg.sofia.bg/?page=faq&y=10#10) (http://(http://kg.sofia.bg/?page=faq&y=10#10))


Титла: Re: Работна тема за детските заведения - 2
Публикувано от: savina_33 в пн, 17 май 2010, 21:02
Аз също не разбирам. И друго не разбирам - какъв е смисълът от тези социални критерии, които уж трябва да дават предимство, след като децата имащи точки по тях участват в отделно класиране за много по-малък брой места?  newsm78 Така всъщност се оказва, че те не са никакво предимство.


Титла: Re: Работна тема за детските заведения - 2
Публикувано от: Hrisa в вт, 18 май 2010, 12:57
Аз също не разбирам. И друго не разбирам - какъв е смисълът от тези социални критерии, които уж трябва да дават предимство, след като децата имащи точки по тях участват в отделно класиране за много по-малък брой места?  newsm78 Така всъщност се оказва, че те не са никакво предимство.

Квотите са една измишльотина, която не успяхме да преборим. Но на второ класиране при обединени опашки и свободни места, децата със социални точки се класират обикновено първи. Ако не се класират и тогава, могат да подадат молба до общината и да се разгледат в Комисия която да потърси място за настаняване на детето. Това е според обещанието на Фандъкова че независимо че квотите остават, СО няма да остави дете от социалната квота без детска градина.

А иначе има само разлика между първото и всички останали класирания. Просто на първото класиране опашките са разделени, за да се осигури квотен принцип когато има най-много обявени места. А иначе не трябва да се бъркат първа и втора стъпка на първо класиране. Те не са отделни процедури, а алгоритъм на първото класиране, което се извършва в рамките на един единствен ден.
После опашките се обединяват и затова този алгоритъм не важи за следващите класирания.


Титла: Re: Работна тема за детските заведения - 2
Публикувано от: jollity в вт, 18 май 2010, 19:16
Мерси, Ели, за отговора. Сега ми е по-ясно.


Титла: Re: Работна тема за детските заведения - 2
Публикувано от: anntonia в чт, 20 май 2010, 11:09
Здравейте,

Да си споделя и тук....
Не ни класираха (разбира се) за ясла тази година, а аз ноември месец, жива, умряла, трябва да съм на работа....
Чудя се, с какво моето дете е по-по-най от другите, че да давам по 500 лв за частна ясла (друг е върпосът как ще ги намерим, де)....
мисля скоро да заведа дело срещу държавата за нарушаване на човешките ми права (като редовен данъкоплатец, от чийто данъци се издържат детските градини, а за моето дете няма място), както и за дискриминация...
Абсурдна държава, просто абсурдна!


Титла: Re: Работна тема за детските заведения - 2
Публикувано от: мармашотка в нд, 06 юни 2010, 19:39
и аз ще те подкрепя :peace:
това ми се вижда абсурдно! При заплата 500лв, трябва да я дам цялата за частна ясла и ето и аз ставам соц.слаба.

Момичета, може ли да ми кажете как става класирането в яслите които са самостоятелни?Директорката нещо ни мотае..... newsm78


Титла: Re: Работна тема за детските заведения - 2
Публикувано от: savina_33 в нд, 06 юни 2010, 21:45
В самостоятелните общински ясли класирането е по ред на подаване на молбата. Който е подал по-рано влиза първи. С предимство са само близнаци и мисля тези които имат братче или сестриче в същата ясла, но за второто не съм сигурна. А класирането в нашата ясла излезе на 1.06, като на 15.06 ще има второ класиране. Но не знам дали за всички ясли излиза едновременно.


Титла: Re: Работна тема за детските заведения - 2
Публикувано от: мармашотка в пт, 11 юни 2010, 21:44
Благодаря  :bouquet:
И нашата е самостоятелна, но директорката ни казва чак септември, но не се знае кой е приет и кой не.Няма класиране.... newsm78 за това се чудих какъв е регламента. newsm78


Титла: Re: Работна тема за детските заведения - 2
Публикувано от: мама САННЯ в сб, 12 юни 2010, 07:59
Благодаря  :bouquet:
И нашата е самостоятелна, но директорката ни казва чак септември, но не се знае кой е приет и кой не.Няма класиране.... newsm78 за това се чудих какъв е регламента. newsm78

Интересно е.
Ще разчитам да споделиш за развитие, критерии и пр.


Титла: Re: Работна тема за детските заведения - 2
Публикувано от: Спящата в сб, 12 юни 2010, 09:26
Хм, би трябвало да имате нещо като класиране до кр. на юни, а септември да стане ясно само за резервите.  :peace: В наредбата обаче май наистина не е записано нищо такова, ще погледна, като имам вр.


Титла: Re: Работна тема за детските заведения - 2
Публикувано от: мармашотка в сб, 12 юни 2010, 13:07
Хм, би трябвало да имате нещо като класиране до кр. на юни, а септември да стане ясно само за резервите.  :peace: В наредбата обаче май наистина не е записано нищо такова, ще погледна, като имам вр.
В наредбата не пише нищо, изчетох всички нормативни документи които намерих в ИСОДГ :ooooh:

Много ще съм благодарна ако някой даде малко светлина по въпроса, ако не съм решила да отида до общината/нали яслите са им на тях подчинени/ и да попитам какво и кога да очаквам.
Все пак на повечето мами ни предстои да тръгнем на работа.....може ли да не знаем какво да ги правиме децата newsm78


Титла: Re: Работна тема за детските заведения - 2
Публикувано от: мама САННЯ в сб, 12 юни 2010, 13:14
..да отида до общината/нали яслите са им на тях подчинени/ и да попитам какво и кога да очаквам.
Все пак на повечето мами ни предстои да тръгнем на работа.....може ли да не знаем какво да ги правиме децата newsm78
Само ориентир - яслите не са към дирекция "Образование, към "ЗДравеопазване" са. Дано не греша драстично.


Титла: Re: Работна тема за детските заведения - 2
Публикувано от: Спящата в сб, 12 юни 2010, 14:51
..да отида до общината/нали яслите са им на тях подчинени/ и да попитам какво и кога да очаквам.
Все пак на повечето мами ни предстои да тръгнем на работа.....може ли да не знаем какво да ги правиме децата newsm78
Само ориентир - яслите не са към дирекция "Образование, към "ЗДравеопазване" са. Дано не греша драстично.

Не грешиш.  :peace: Иначе, по памет, в наредбата пише само, че в яслите деца се приемат целогодишно. Не знам дали не им спускат обаче някакви заповеди или инструкции от районните общини напр.... Също така може да има за приема и във вътрешния правилник на яслата, к. дир.-ката е длъжна да предостави на родителите.


Титла: Re: Работна тема за детските заведения - 2
Публикувано от: мармашотка в сб, 17 юли 2010, 21:26
Пак ходих до яслата.............директорката каза , че не знаела колко деца ще приеме, не знаела колко 3 год.напускат яслата.....оф, пълни глупости. :bad-words: :bad-words: :bad-words:
Гледам да съм любезна, но защо тази жена ЛЪЖЕ?
Мислих да отида до общината да подам жалба за отказ от обществена информация, но се отказах.Все още не ми се влиза в конфликт с нея.Но ме е яд, защото тя е ДЛЪЖНА по закон да дава инфо на всички.
Толкова ми е "причерняло", че ако не ни приемат............ще хвърчи "перушина".


Титла: Re: Работна тема за детските заведения - 2
Публикувано от: savina_33 в пн, 19 юли 2010, 14:26
Не знае колко от децата стават на 3 год???  :shock: Ми да я върнем в първи клас да поучи математика...  newsm78 Как пък ги измислят такива.... Според мен и без да подаваш жалба, поне питай по тел кога трябва да има класиране. И аз мисля, че са длъжни през юни да изкарват класиране. В нашата ясла излиза на 1.06 винаги.


Титла: Re: Работна тема за детските заведения - 2
Публикувано от: ♥ HAPPY ♥ в чт, 16 сеп 2010, 09:55
Здравейте
Не знам къде да се включа, трябва ми информация във връзка с хлорните препарати в детските градини или по-точно как да наложа нехлорен препарат в нашата, и тази тема ми се видя най-близо. Може ли да ме ориентирате и много се извинявам за отклонението  :pray:


Титла: Re: Работна тема за детските заведения - 2
Публикувано от: velmar в чт, 16 сеп 2010, 16:59
Накратко- всички препарати, намиращи се наредбата за разрешение на биоцидни препарати   на нашия пазар са годни за дезинфекция и няма проблем да се използват в ДГ ;-) Проучи  пазара и избери и купи безхлорен.С документ за произход и инструктаж за употреба няма да имат проблеми да го ползват в  групата на детенцето ти. РИОКОЗ правят контрол, но  си има тестери за безхлорните препарати.Това са стъпките  ако ти си го доставяш.Иначе- масово в градините използват 3-4 марки, заради цената основно.А и масовото зареждане е накуп за вси4ко- избира се фирма доставчик и тя доставя , за по-лесно за тях..За жалост- не и по-добре за децата ни.Успех ! Ако имаш  въпроси - насреща съм :peace:


Титла: Re: Работна тема за детските заведения - 2
Публикувано от: ♥ HAPPY ♥ в чт, 16 сеп 2010, 17:46
Интересува ме как да разбера дали общината им договор или градината сама си ги купува, защото нещо по този въпрос ме ментят май  :tired:, а на цена мога да го докарам до същата като на Клодана, не е в това проблема
Не ме притеснява сама да го купувам, а да ги накарам да го ползват


Титла: Re: Работна тема за детските заведения - 2
Публикувано от: velmar в чт, 16 сеп 2010, 17:49
някои градини зареждат на централно ниво през общината.На този въпрос може да ти отговорят от самата градина- питай домакинка, директорка...а защо не и персонала в групата ви.Не ми се вярва да не знаят.Друг е въпросът ако са договорили  зареждане за цялата година да ре4ем, не може да развалят договора за доставка заради твоето желание.Затова ти казвам по-лесния на4ин, който касае само добруването на твоето дете, а не въвеждането му в цялото детско заведение.ВЪпрос на желание и разговор с  персонала на градината е.Най-лесно според мен ще е да действаш на ниво- конкретната група.


Титла: Re: Работна тема за детските заведения - 2
Публикувано от: marti2007 в чт, 23 сеп 2010, 14:14
Имам много кратък и ясен въпрос , относно таксите в детските градини. Синът ми е приет и се чудя дали да го пусна примерно на 29.09.2010 или от 01.10.2010, защото ако съм го пуснела от  първата дата за тези 3 дни от септември съм щяла да платя 50% от таксата за месеца. Така ли е наистина?


Титла: Re: Работна тема за детските заведения - 2
Публикувано от: Спящата в чт, 23 сеп 2010, 14:27
Имам много кратък и ясен въпрос , относно таксите в детските градини. Синът ми е приет и се чудя дали да го пусна примерно на 29.09.2010 или от 01.10.2010, защото ако съм го пуснела от  първата дата за тези 3 дни от септември съм щяла да платя 50% от таксата за месеца. Така ли е наистина?

Принципно таксата не може да е по-малко от 50% за месеца, независимо колко дни е посещавало детето градината.  :peace:


Титла: Re: Работна тема за детските заведения - 2
Публикувано от: pimpa в нд, 26 сеп 2010, 23:03
А таксата за предучилищната група в ДГ пак ли е 60лв? По Конституция предучилищното образование е безплатно. Или е безплатно само за децата, намерили места в училищата, но не и тези в ДГ :roll: Какво стана с решението да се заплаща 1,50лв/храноден, т.е. 30лв месечно, одобрено ли е, в сила ли е? В крайна сметка какво съм виновна, че никъде в училищата около нас нямаше предучилищна група, за да се възползва детето от конституционните си права?


Титла: Re: Работна тема за детските заведения - 2
Публикувано от: мама САННЯ в пн, 27 сеп 2010, 08:34
А таксата за предучилищната група в ДГ пак ли е 60лв? По Конституция предучилищното образование е безплатно. Или е безплатно само за децата, намерили места в училищата, но не и тези в ДГ :roll: Какво стана с решението да се заплаща 1,50лв/храноден, т.е. 30лв месечно, одобрено ли е, в сила ли е? В крайна сметка какво съм виновна, че никъде в училищата около нас нямаше предучилищна група, за да се възползва детето от конституционните си права?

И в ЗНП /по спомен чл.20/ има подобна разпоредба. Според дирекция "Образование" на СО и директорките на ДГ, участващи в работната група по проблемите на ДЗ обаче това се отнася само до "образователната част".


Титла: Re: Работна тема за детските заведения - 2
Публикувано от: Спящата в пн, 27 сеп 2010, 08:36
Този въпрос сме го повдигали (по закон не трябва да има такса за предучилищните групи, евентуално само за храна, а според наредбата такса си има; принципно наредбата не може да противоречи на закона, а ако има противоречие водещ е законът).  :peace: Сега уж ще го оправят, само че още нищо не е прието официално. Междудругото моята дъщеря е в подобна ситуация...


Титла: Re: Работна тема за детските заведения - 2
Публикувано от: pimpa в пн, 27 сеп 2010, 09:05
Цитат
обаче това се отнася само до "образователната част".
;-) Хе, излиза тогава, че до миналата година не са образовали децата. Плащали сме само спане и храна. Значиии :roll: дали ги учат или не на нещо- все тая, все 60лв. :blahblah: Важното е да пълним Общинската касичка.....
И да не минават с номера, че тази година ще им дадат безплатни учебници :twisted: Те не струват повече от 25-30лв, ако трябва да си ги купя аз. Миналите 2г. си ги купувахме, по- добре да си ги купя и сега, за да не изтъкват това като основателна и основна причина. Смешно е!


Титла: Re: Работна тема за детските заведения - 2
Публикувано от: coco_loco в нд, 03 окт 2010, 02:00
До Кога децата от район Искър ....жк Дружба ще чакат за градина? Толкова много родители сме в тази община дайте да направим нещо имам идей който има желание да се свърже с  мен http://www.facebook.com/group.php?gid=112569592138379 До кога ще се правим на слепи че има проблем? Елате и да се обедим!


Титла: Re: Работна тема за детските заведения - 2
Публикувано от: mi6imadi в пт, 19 ное 2010, 06:17
Извинявам се за нахълтването ....незнам към кого да се обърна ....
Работя в детско заведение и вчера бях възмутена от количеството мед и масло ,намазани на филия.Слязох в кухнята и там ми се обясни по рецептурник на дете се падат 5гр от въпросната смес. :ooooh: Като майка ми е трудно да приема ,че това ще нахрани дете на 5-6 години....(да не говорим какво отнесох ,че въобще съм повдигнала въпроса)

Трябва ли да оставим нещата да вървят по този начин?


Титла: Re: Работна тема за детските заведения - 2
Публикувано от: Hrisa в пт, 19 ное 2010, 10:33
Извинявам се за нахълтването ....незнам към кого да се обърна ....
Работя в детско заведение и вчера бях възмутена от количеството мед и масло ,намазани на филия.Слязох в кухнята и там ми се обясни по рецептурник на дете се падат 5гр от въпросната смес. :ooooh: Като майка ми е трудно да приема ,че това ще нахрани дете на 5-6 години....(да не говорим какво отнесох ,че въобще съм повдигнала въпроса)

Трябва ли да оставим нещата да вървят по този начин?

Разправяли сме се за подобни неща в общината, но отговорът беше че рецептурниците са си ОК и са почти нови (само на 3 години). За съжаление в ДГ трябва да се съобразяват с тях, а никой от системата на детските заведения не си мръдва пръста да инициира промяна в рецептурника пред съответните органи. Ние, за съжаление, нямаме информацията, необходима за обосноваване на подобно искане, а когато от самите детски заведения твърдят че всичко си е достатъчно, излиза че и количеството, и качеството, и бюджета не трябва да се променят.

Ако изобщо някой си направи труда да проучи въпроса, пак ще послуша "експертите", а не нас. А и не сме много хората, които го правят на въпрос и просто излиза че направо си измисляме проблема.Титла: Re: Работна тема за детските заведения - 2
Публикувано от: mi6imadi в пт, 19 ное 2010, 18:54
Цитат
Ако изобщо някой си направи труда да проучи въпроса, пак ще послуша "експертите", а не нас. А и не сме много хората, които го правят на въпрос и просто излиза че направо си измисляме проблема.

Значи това поредната вятърна мелница с която се боря.Жалко....


Титла: Не извиниха по болест отсъствия за дните между Коледа и Нова година!
Публикувано от: agitak в пн, 03 яну 2011, 16:15
Днес водя малкия на детска градина и като за първи ден от новата година вместо честитка получих отказ от извиняване на отсъствията му от последните (официално работни!) дни от старата година, след като представих бележка от педиатъра ни! Обясненията на госпожата бяха, че преди Коледа още съм дала потвърждение, че сина ми ще ходи на градина за дните между празниците (Коледа и Н.Г.). Помня, че имаше такъв списък и там попълних съгласието си да го водя тези дни! Обаче, сега ми излизат с твърдението, че като съм заявила съгласието си това означавало, че ЗАДЪЛЖИТЕЛНО ще си поема разходите на 100% независимо по какви причина може да не наложи детето да отсъства! За съжаление днес не можах да се срещна с директорката да ми обясни с точни аргументи с какжо точно тези иначе напълно редовни работни дни са по-различни от останалите работни дни през годината за да ни лишават от правото на извинени отсъствия по болест. (Дори, не съм чувала тези дни да се водят и като Ваканционни както за учениците, та евентуално да имат по-различен статут от останалите работни дни през годината!)

Някой има ли повече яснота по този случай - на каква наредба или подобно се основава отказът от извиняване на отсъствия по болест за въпросните дни?

Благодаря и ЧНГ на всички!


Титла: Re: Работна тема за детските заведения - 2
Публикувано от: Спящата в пн, 03 яну 2011, 16:28
Водят се ваканция по наредба, по принцип наистина се плащат дните, ако са заявени (както и лятото).  :peace: Така или иначе и бележката трябва обикновено да се представи още преди изтичането на месеца, за к. важи.

Цитат
(5) (Предишна ал. 3 - ДВ, бр. 27 от 2008 г.) Минималният брой на децата в групите
съгласно приложението е задължителен при определяне на средната месечна посещаемост,
с изключение на времето от 24 декември до 6 януари, от 1 юни до 15 септември, на
епидемия и карантина в детската градина.

НАРЕДБА № 7 от 29.12.2000 г. за определяне броя на паралелките и групите и броя на учениците и на децата в паралелките и в групите на училищата, детските градини и обслужващите звена(загл. доп. - ДВ, бр. 27 от 2008 г.)
Издадена от министъра на образованието и науката, обн., ДВ, бр. 4 от 12.01.2001 г., в
сила от 15.09.2001 г., изм. и доп., бр. 49 от 17.05.2002 г., бр. 55 от 4.06.2002 г., бр. 74 от
22.08.2003 г., доп., бр. 87 от 3.10.2003 г., изм. и доп., бр. 27 от 11.03.2008 г.
Библиотека закони - АПИС, т. 4, р. 1, № 145 (http://kg.sofia.bg/?page=nrdb_7-00_broj_ucenici)


Титла: Re: Не извиниха по болест отсъствия за дните между Коледа и Нова година!
Публикувано от: Hrisa в пн, 03 яну 2011, 17:30
Някой има ли повече яснота по този случай - на каква наредба или подобно се основава отказът от извиняване на отсъствия по болест за въпросните дни? Благодаря и ЧНГ на всички!

Основанието е изменение на Наредбата за местни такси, прието от СОС в началото на 2010 г.

Чл. 40. .....................

(2) (изм. с Решение № 25 по Протокол № 56 от 28.01.2010) Не се заплаща такса за времето, в което детската ясла, детската градина или отделна група в тях не работи поради аварии, ремонти, карантини и други обективни причини. Когато в детските заведения се провеждат санитарно-хигиенни дейности, включително от 01 юни до 31 август, както и ваканциите, определени със заповед на министъра на Министерството на образованието, младежта и науката за съответната учебна година, родителят/настойникът подава заявление за времето, през което детето ще посещава детското заведение и заплаща такса за заявените дни.

Когато има официална ваканция се заплащат заявените присъствени дни, независимо от причините за отсъствието на детето.


Титла: Re: Работна тема за детските заведения - 2
Публикувано от: savina_33 в пн, 03 яну 2011, 18:03
Така е навсякъде. Щом си заявил плащаш без значение дали детето е ходило или не. И моите бяха болни и четирите дни, но си платих пълните такси.


Титла: Re: Работна тема за детските заведения - 2
Публикувано от: jd в вт, 04 яну 2011, 08:03
А на мен за лятната ваканция от Общината ми казаха, че ако детето е било болно през дните, които са били заявени - те не се заплащат. С какво зимната ваканция е по-различна от лятната, освен с климатичните условия?  newsm78

В конкретния случай, предполагам, че трябва да платите таксата за тези дни, защото не сте представили бележката преди края на месеца. Или поне така ще Ви кажат.

Бих искала да попитам, дали отсъствието на децата в дните между Коледа и Нова Година ще се брои като част от 30-те позволени по домашни причини или не? :thinking: В нашата градина родителите подаваха молба, по домашни причини.


Титла: Re: Работна тема за детските заведения - 2
Публикувано от: agitak в вт, 04 яну 2011, 08:58
Спящата:
Водят се ваканция по наредба, по принцип наистина се плащат дните, ако са заявени (както и лятото).  Peace Така или иначе и бележката трябва обикновено да се представи още преди изтичането на месеца, за к. важи.


А на мен за лятната ваканция от Общината ми казаха, че ако детето е било болно през дните, които са били заявени - те не се заплащат. С какво зимната ваканция е по-различна от лятната, освен с климатичните условия?  newsm78

В конкретния случай, предполагам, че трябва да платите таксата за тези дни, защото не сте представили бележката преди края на месеца. Или поне така ще Ви кажат.

Бих искала да попитам, дали отсъствието на децата в дните между Коледа и Нова Година ще се брои като част от 30-те позволени по домашни причини или не? :thinking: В нашата градина родителите подаваха молба, по домашни причини.

В нашата детска градина има практика при отсъствие по болест за съответния ден до 8:30 сутринта да се приема съобщение от родителите по телефона, за да отбележат причината за отсъствие. Никой не настоява бележката от педиатъра да се носи веднага, а до края на месеца. Но за дни в края на месеца след като си се обадил, че детето ти е болно до изтичане на месеца, то носиш бележката при първия ден в който детето отново тръгва на детска градина (или поне до срока за плащане на таксата за месеца). Винаги съм спавала това правило. И този път също се обадих по телефона, а секретарката/касиерката специално ме попита дали имаме бележка от доктор за да отбележи отсъствията като ИЗВИНЕНИ... А вчера госпожата на групата отхвърли това положение. Тая неяснота с правата ни, именно, ме възмущава.


Титла: Re: Работна тема за детските заведения - 2
Публикувано от: jd в вт, 04 яну 2011, 11:18
Занесете бележката са касиерката и разговаряйте с нея, щом тя ви е казала, че ще ги отбележи като извинени. Така ще изясните какво става.  :peace:


Титла: Re: Работна тема за детските заведения - 2
Публикувано от: agitak в вт, 04 яну 2011, 15:04
.... Бих искала да попитам, дали отсъствието на децата в дните между Коледа и Нова Година ще се брои като част от 30-те позволени по домашни причини или не? :thinking: В нашата градина родителите подаваха молба, по домашни причини.
Ето поредното разминаване - ако тези дни са ваканционни, то не следва да се иска Молба за отсъствие по домашни причини! Иначе излиза, че хем първо ти искат да заявиш че детето ще ходи тези дни на градина (и да си плащаш 100% за тях), хем, пък и молба за отсъствия по домашни причини... Е, как може в едно ДЗ закона да е един, а в друго - друг ... :shock:.. или моята логика нещо напълно е сбъркана... :shock:
... ( Да не би лятната ваканция и тя да е с молба за отсъствия по домашни причини?... то не стига, че насила ни натрапват лятната ваканция, ами и молби да им даваме, за да излезе, че им се молим за тази ваканция....- лятна ли, зимна ли - все тая)


Титла: Re: Работна тема за детските заведения - 2
Публикувано от: savina_33 в вт, 04 яну 2011, 19:07
30-те дни по домашни причини са за календарна, а не за учебна година. Така че независимо колко сте ползвали миналата година, от 01.01.2011 ви се полагат нови 30 дни. Поне при нас така ги броят. И какво значи ваканции? Това да не е училище? Няма официални ваканции. Нас за август ни карат да подписваме, че децата няма да посещават по домашни причини, за да имат основание да затворят поради липса на желаещи.


Титла: Re: Работна тема за детските заведения - 2
Публикувано от: Hrisa в вт, 04 яну 2011, 19:15
30-те дни по домашни причини са за календарна, а не за учебна година. Така че независимо колко сте ползвали миналата година, от 01.01.2011 ви се полагат нови 30 дни. Поне при нас така ги броят. И какво значи ваканции? Това да не е училище? Няма официални ваканции. Нас за август ни карат да подписваме, че децата няма да посещават по домашни причини, за да имат основание да затворят поради липса на желаещи.

Не е училище, но е част от образователната система.


Титла: Re: Работна тема за детските заведения - 2
Публикувано от: мама САННЯ в вт, 04 яну 2011, 19:34
30-те дни по домашни причини са за календарна, а не за учебна година. Така че независимо колко сте ползвали миналата година, от 01.01.2011 ви се полагат нови 30 дни. Поне при нас така ги броят. И какво значи ваканции? Това да не е училище? Няма официални ваканции. Нас за август ни карат да подписваме, че децата няма да посещават по домашни причини, за да имат основание да затворят поради липса на желаещи.
НАРЕДБА ЗА ОПРЕДЕЛЯНЕ И АДМИНИСТРИРАНЕ НА МЕСТНИ ТАКСИ И ЦЕНИ НА УСЛУГИ, ПРЕДОСТАВЯНИ ОТ СТОЛИЧНА ОБЩИНА
Чл.40, (2) (изм. с Решение № 25 по Протокол № 56 от 28.01.2010) Не се заплаща такса за времето, в което детската ясла, детската градина или отделна група в тях не работи поради аварии, ремонти, карантини и други обективни причини. Когато в детските заведения се провеждат санитарно-хигиенни дейности, включително от 01 юни до 31 август, както и ваканциите, определени със заповед на министъра на Министерството на образованието, младежта и науката за съответната учебна година, родителят/настойникът подава заявление за времето, през което детето ще посещава детското заведение и заплаща такса за заявените дни.


Титла: Re: Работна тема за детските заведения - 2
Публикувано от: jd в вт, 04 яну 2011, 20:58
Точно заради подчертаните думи се замислих - би трябвало да се подават заявления кой ще ходи в тези дни, а не молби за отсъствие.

Благодаря за напомнянето, че 30-те дни са за календарна година.  :hug:


Титла: Re: Работна тема за детските заведения - 2
Публикувано от: Пак тя в ср, 05 яну 2011, 11:00
За ваканциите добре, но ученическата е до 2.01, а не до 6.01, защо за ДГ е друга?


Титла: Re: Работна тема за детските заведения - 2
Публикувано от: Спящата в ср, 05 яну 2011, 11:16
Защото, както обикновено в БГ, не са актуализирали наредбата.  :peace: Моята дъщеря още са в 2 сборни групи (от 6 общо за градината), к. вече пращят по шевовете.  :ooooh:  :( Междудургото тази г. не ни караха да заявяваме дали децата ще ходят или не преди Н. г. и сега, а само ни уведомиха с/у подпис, че са със сборни групи.


Титла: Re: Работна тема за детските заведения - 2
Публикувано от: agitak в ср, 05 яну 2011, 12:25
И аз намерих тази наредба! Смятам, че целия член 40 отговаря на много въпроси, затова го пускам изцяло:

НАРЕДБА ЗА ОПРЕДЕЛЯНЕ И АДМИНИСТРИРАНЕ НА МЕСТНИ ТАКСИ И ЦЕНИ НА УСЛУГИ, ПРЕДОСТАВЯНИ ОТ СТОЛИЧНА ОБЩИНА

Чл. 40. (1) (изм. с Решение № 25 по Протокол № 56 от 28.01.2010) В детските градини/ясли посещението на децата може да бъде прекъсвано и подновявано с предварително писмено уведомяване от родителите/настойниците в рамките на общо 30 (тридесет) работни дни от 15 септември на текущата година до 31 май на следващата година. За времето, през което детето не е посещавало детска градина/ясла, не се заплаща такса. В подготвителните групи се допуска отсъствие само по уважителни причини.

(2) (изм. с Решение № 25 по Протокол № 56 от 28.01.2010) Не се заплаща такса за времето, в което детската ясла, детската градина или отделна група в тях не работи поради аварии, ремонти, карантини и други обективни причини. Когато в детските заведения се провеждат санитарно-хигиенни дейности, включително от 01 юни до 31 август, както и ваканциите, определени със заповед на министъра на Министерството на образованието, младежта и науката за съответната учебна година, родителят/настойникът подава заявление за времето, през което детето ще посещава детското заведение и заплаща такса за заявените дни.
(3) Не се заплаща такса при отсъствие на дете поради заболяване, удостоверено с медицински документ.
(4) (изм. и доп. с Решение № 249 по Протокол № 105 от 12.04.2007; доп. с Решение № 25 по Протокол № 56 от 28.01.2010) Месечната такса намалена при условията на ал. 1 или ал. 3 не може да бъде по-ниска от 50 на сто от размера, определен с  настоящата наредба и има характер на абонамент.
(5) (заличена с Решение № 25 по Протокол № 56 от 28.01.2010) Дните, през които детето е отсъствало поради заболяване при условията на ал. 3 не се включват в базата за изчисляване   на дължимата месечна такса по ал. 4


Зеленият текст в цитата ме кара да се замисля като как точно изчисляват сумите за плащане. На родителската среща в началото на учебната година госпожите много по-различно обясниха какво значи "болнични" и какво "По домашни причини". Изобщо не стана на дума за МЕСЕЧНА сума, а че домашните причина изобщо се плащали на 50%. Определено не са наясно със наредбата! Надявам се, че самия софтуер, който ползват в детските градини вярно е заложил изчисленията! Във всеки случай ще обърна специално внимание при плащането на декември и на месеците след него, пък да видим...


Титла: Re: Работна тема за детските заведения - 2
Публикувано от: Спящата в ср, 05 яну 2011, 13:14
Да, приеха да се заплащат мин. 50% и при отсъствия по медиц. причини, за к. аз бях п/в, заради многото злоупотреби с "пазене на място".  :peace: Но отсъствията по дом. причини не се заплащат, ако не надвишават половината месец и ако ДГ е уведомена предварително.


Титла: Re: Работна тема за детските заведения - 2
Публикувано от: agitak в ср, 05 яну 2011, 13:36
Да, приеха да се заплащат мин. 50% и при отсъствия по медиц. причини, за к. аз бях п/в, заради многото злоупотреби с "пазене на място".  :peace: Но отсъствията по дом. причини не се заплащат, ако не надвишават половината месец и ако ДГ е уведомена предварително.

Имаш предвид, че самите болнични дни се таксуват на 50%? Къде са го приели - в друга наредба ли? В цитираната по-горе се говори за МЕСЕЧНА такса.  За да стане по-ясно ще дам пример:

Примерно пълната такса е 60 лева за месеца (т.е за 20 раб. дни = 3 лева на ден). Ако за месеца детето отсъства по болест 10 дни и останалите 10 дни си посещава детската градина, то при спазване на ал.3 и на зеления текст по-горе би следвало да му таксуват:

за 10 дни болнични - 10 х 0 лв. = 0 лв
за 10 дни редовни - 10 х 3 лв. = 30 лв.
Сборът е 30 лева, което в случая съвпада и с минимума по ал. 4 за поне 50% от пълната такса за месеца).

Ако обаче болничните се смятат на 50% то за 10те дни ще се изчисли 10х1,5 лв. = 15 лева. Тогава сборът за целия месец няма да е 30, а 45 лв. (Ал.4 си е покрита, щото 45 лв. надхвърлят 50% от 60 лв., сиреч, 30 лв.)


Титла: Re: Работна тема за детските заведения - 2
Публикувано от: Спящата в ср, 05 яну 2011, 13:41
Не, както ти го го сметнала, така е.  :peace: Т. е. болничните не се заплащат, но ако надвишат 10 раб. дни (ако раб. дни в месеца са 20), трябва да се платят 30 лв. за месеца (мин. такса).


Титла: Re: Работна тема за детските заведения - 2
Публикувано от: KITTI в пт, 29 апр 2011, 23:19
Мисля ,че тук трябва да съобщя чуденката си...


При този недостиг от детски градини , защо Социални служби все още се помещават в бивша детска градина в ЛЮЛИН 3  newsm78 :bad-words:???

Не трябваше ли всички детски градини да възстановят функциите си ?


Титла: Re: Работна тема за детските заведения - 2
Публикувано от: Спящата в сб, 30 апр 2011, 09:05
Нямаш си представа колко пъти сме задавали на СО този и подобни въпроси...  :(


Титла: Re: Работна тема за детските заведения - 2
Публикувано от: мама САННЯ в сб, 30 апр 2011, 09:49
KITTI , виж тази тема

 http://www.bg-mamma.com/index.php?topic=578915.0Титла: Re: Работна тема за детските заведения - 2
Публикувано от: KITTI в сб, 30 апр 2011, 12:21
и все пак в случая става въпрос за социални служби, а не за училище, тук няма наем, това е държавно учереждение...


Титла: Re: Работна тема за детските заведения - 2
Публикувано от: iliana_cv в сб, 30 апр 2011, 13:05
Привет
 :oops: аз пуснах и отделна тема , но май трябваше направо да питам тук:

 ако някоя от вас има информация или подобен случай-  дали ще направят проблем, ако при  записването дам служебна бележка от различен работодател от този който съм попълнила в системата   newsm78


Титла: Re: Работна тема за детските заведения - 2
Публикувано от: Спящата в сб, 30 апр 2011, 19:52
Привет
 :oops: аз пуснах и отделна тема , но май трябваше направо да питам тук:

 ако някоя от вас има информация или подобен случай-  дали ще направят проблем, ако при  записването дам служебна бележка от различен работодател от този който съм попълнила в системата   newsm78

Не би трябвало.  :peace: За съжаление вече не съм толкова "на ти" със с-мата, колкото в началото, но в даден момент би трябвало да можеш да актуализираш инфото.


Титла: Re: Работна тема за детските заведения - 2
Публикувано от: iliana_cv в сб, 30 апр 2011, 21:02
благодаря   :bouquet:


Титла: Re: Работна тема за детските заведения - 2
Публикувано от: Hrisa в сб, 30 апр 2011, 21:16
Привет
 :oops: аз пуснах и отделна тема , но май трябваше направо да питам тук:

 ако някоя от вас има информация или подобен случай-  дали ще направят проблем, ако при  записването дам служебна бележка от различен работодател от този който съм попълнила в системата   newsm78

Не би трябвало.  :peace: За съжаление вече не съм толкова "на ти" със с-мата, колкото в началото, но в даден момент би трябвало да можеш да актуализираш инфото.

Проблем ще е ако си ползвала подточка за месторабота в района на детската градина. Тогава ще ти откажат класиране ако не представиш бележка именно за това.


Титла: Re: Работна тема за детските заведения - 2
Публикувано от: iliana_cv в сб, 30 апр 2011, 21:26
не, не съм ползвала тази подточка... ох, отдъхнах си, благодаря   :bouquet:


Титла: Re: Работна тема за детските заведения - 2
Публикувано от: Nadomma в ср, 04 май 2011, 17:10
Привет мили мами! :)) Имам нужда от съвет и информация относно нашият случай! Щерката е на 1.6г и не сме подавали документи за ясла, понеже разчитахме на едната баба и бяхме решили да пропуснем яслите... Да де, ама нещата малко се измениха и сега сме в доста неловка ситуация, а аз не зная как да действам ... изпуснахме срокове, класирания ... Някой има ли представа имаме ли поне минимален шанс, може ли да се подадът документи май месец ... и ако е възможно накратко да отбележите най-важните неща, които трябва да свърша ...
Предварително благодаря и хубав Май на всички!   :bouquet:


Титла: Re: Работна тема за детските заведения - 2
Публикувано от: agitak в ср, 04 май 2011, 17:31
Привет мили мами! :)) Имам нужда от съвет и информация относно нашият случай! Щерката е на 1.6г и не сме подавали документи за ясла, понеже разчитахме на едната баба и бяхме решили да пропуснем яслите... Да де, ама нещата малко се измениха и сега сме в доста неловка ситуация, а аз не зная как да действам ... изпуснахме срокове, класирания ... Някой има ли представа имаме ли поне минимален шанс, може ли да се подадът документи май месец ... и ако е възможно накратко да отбележите най-важните неща, които трябва да свърша ...
Предварително благодаря и хубав Май на всички!   :bouquet:
Шансовете зависят от района, в който ще кандидатсвате. Ако сте в крайни райони, може и да имате шанс.
Като начало влизаш тук http://kg.sofia.bg/ (http://kg.sofia.bg/) и се регистрираш, и правиш избор и подредба на кандидатурите ви за съответните детски заведения.
Нищо не ви е пречило да се регистрирате преди месец. Колкото и да си сигурен в близкото си бъдеще, понякога съдбата поднася и обрати. Това, последното го имаш за урок като препатила вече.
Успех!


Титла: Re: Работна тема за детските заведения - 2
Публикувано от: мама САННЯ в ср, 04 май 2011, 17:32
Привет мили мами! :)) Имам нужда от съвет и информация относно нашият случай! Щерката е на 1.6г и не сме подавали документи за ясла, понеже разчитахме на едната баба и бяхме решили да пропуснем яслите... Да де, ама нещата малко се измениха и сега сме в доста неловка ситуация, а аз не зная как да действам ... изпуснахме срокове, класирания ... Някой има ли представа имаме ли поне минимален шанс, може ли да се подадът документи май месец ... и ако е възможно накратко да отбележите най-важните неща, които трябва да свърша ...
Предварително благодаря и хубав Май на всички!   :bouquet:

За яслите в ОДЗ се кандидатства през ИСОДГ. Класирания ще има всяка седмица, но местата са малко, не е ясно дали къде и кога директорките ще пуснат нови свободни. Самостоятелните ясли ще бъдат вкл там (ще могат да се правят профили) от м. септември т.г. За хартиени заявления на място май е късно, но все пак зависи за кой район става въпрос.


Титла: Re: Работна тема за детските заведения - 2
Публикувано от: Грета Ей в вт, 10 май 2011, 14:03
Преди няколко дни по новините чух нещо, което ме изуми и реших че би трябвало да го споделя с вас:
От комисията за дискриминация казаха, че въведените критерии за избор на училище за 1ви клас : местоживеене в района, родител работещ в сферата на образованието, брат/сестра в същото училище, били дискриминационни.
Учуди ме това, че същата комисия се изказа, че критерият баба/дядо работещ в ОДЗ не е дискриминационен.


Титла: Re: Работна тема за детските заведения - 2
Публикувано от: Hrisa в вт, 10 май 2011, 14:36
Преди няколко дни по новините чух нещо, което ме изуми и реших че би трябвало да го споделя с вас:
От комисията за дискриминация казаха, че въведените критерии за избор на училище за 1ви клас : местоживеене в района, родител работещ в сферата на образованието, брат/сестра в същото училище, били дискриминационни.
Учуди ме това, че същата комисия се изказа, че критерият баба/дядо работещ в ОДЗ не е дискриминационен.

Не съм попадала на тази информация. Не следим КЗД за училищата, защото за сега родители не ни се оплакват за тях. За ДГ не сме наясно с аргументите, с които е обоснована обективната необходимост да съществува критерия за баба/дядо, работещ в ОДЗ. Обосноваването на обективна необходимост е трудно да се приложи за описаните от теб критерии за прием на деца в училище или вероятно никой не е се е постарал да даде аргументи за това.


Титла: Re: Работна тема за детските заведения - 2
Публикувано от: Грета Ей в вт, 10 май 2011, 15:15
На мен единствено ми направи впечатление това, че критерии обявени за недискриминационни за ОДЗ, се смятат за такива в училищата.Титла: Re: Работна тема за детските заведения - 2
Публикувано от: Hrisa в вт, 10 май 2011, 18:19
На мен единствено ми направи впечатление това, че критерии обявени за недискриминационни за ОДЗ, се смятат за такива в училищата.За ОДЗ не са обявени за недискриминационни. Просто са допълнителни критерии, които се определят от всяка детска градина и до момента не са атакувани в КЗД и за тях Комисията не се е произнасяла. Атакувани са само основните критерии, които са записани в Правилата за прием, приети от СОС.


Титла: Re: Работна тема за детските заведения - 2
Публикувано от: Nadomma в ср, 14 сеп 2011, 10:39
Мили мами, моля ви само за едно съветче, че не се ориентирах за подобна тема. Относно точката, която се получава за местоживеене на родителите в района на ОДЗ-то - за временна адресна регистрация полага ли се такава, или трябва да има постоянен адрес? Благодаря ви и хубаво циганско лято на всички!   :bouquet:


Титла: Re: Работна тема за детските заведения - 2
Публикувано от: Hrisa в ср, 14 сеп 2011, 11:56
Мили мами, моля ви само за едно съветче, че не се ориентирах за подобна тема. Относно точката, която се получава за местоживеене на родителите в района на ОДЗ-то - за временна адресна регистрация полага ли се такава, или трябва да има постоянен адрес? Благодаря ви и хубаво циганско лято на всички!   :bouquet:

Няма значение каква е адресната регистрация, но трябва документално да се докаже - с лична карта или с документ от общината за настоящ адрес.

Между другото не знам какво означава "временна регистрация". Има постоянен и настоящ адрес. Предполагам че питаш за настоящ адрес, който не фигурира в личната карта.


Титла: Re: Работна тема за детските заведения - 2
Публикувано от: Nadomma в ср, 14 сеп 2011, 13:09
Аха, точно така - настоящ адрес, не фигуриращ в личната карта. Значи, ако и двамата родители имат такъв адрес, ще се полага точка?! Питам, защото вече доста ме объркаха ... казаха ми, че трябва да имаме постоянен адрес в района на ОДЗ, за да има точка ...
Много благодаря! :hug:


Титла: Re: Работна тема за детските заведения - 2
Публикувано от: agitak в нд, 18 сеп 2011, 17:39
Аха, точно така - настоящ адрес, не фигуриращ в личната карта. Значи, ако и двамата родители имат такъв адрес, ще се полага точка?! Питам, защото вече доста ме объркаха ... казаха ми, че трябва да имаме постоянен адрес в района на ОДЗ, за да има точка ...
Много благодаря! :hug:
Достатъчно е единият родител да има такъв (постоянен или настоящ) адрес, а не задължително двамата!
.. И един съвет - вместо да слушаш този и онзи, вземи причети указанията от самия сайт на системата: http://kg.sofia.bg/?page=manual2010#1


Титла: Re: Работна тема за детските заведения - 2
Публикувано от: tsankova в вт, 29 ное 2011, 10:31
Здравейте, мами! Имам въпрос. Как можем да се преборим с телевизията в детската ясла и градина? Всички четем за вредата от нея, за агресията, която предизвиква и ... нищо не се променя. В нашата детска ясла мед.сестрите редовно гледат новини. Като сдружение, бихте ли могли да повдигнете дебат и евентуално да се изработят някакви предложения, за вмъкване в нормативните документи на забрана за телевизия в детската градина. В крайна сметка там жените би трябвало да работят, като работата им съвсем не е съвместима с гледане на ТВ. Тук изобщо не споменавам факта, че децата се отглеждат пред екрана с детски филми. Става дума за това, че в работно време се гледа ТВ. Това не е частен случай. Масово в детските градини има телевизори.


Титла: Re: Работна тема за детските заведения - 2
Публикувано от: мама САННЯ в ср, 30 ное 2011, 13:41
Здравейте, мами! Имам въпрос. Как можем да се преборим с телевизията в детската ясла и градина? Всички четем за вредата от нея, за агресията, която предизвиква и ... нищо не се променя. В нашата детска ясла мед.сестрите редовно гледат новини. Като сдружение, бихте ли могли да повдигнете дебат и евентуално да се изработят някакви предложения, за вмъкване в нормативните документи на забрана за телевизия в детската градина. В крайна сметка там жените би трябвало да работят, като работата им съвсем не е съвместима с гледане на ТВ. Тук изобщо не споменавам факта, че децата се отглеждат пред екрана с детски филми. Става дума за това, че в работно време се гледа ТВ. Това не е частен случай. Масово в детските градини има телевизори.

Мнението на родителите по въпроса не е еднозначно. Много не са против да се гледа по едно детско филмче на ден. Сами купуват ТВ, ДВД.


Титла: Re: Работна тема за детските заведения - 2
Публикувано от: tsankova в ср, 30 ное 2011, 14:00
Точно за това, не се впускам в закачка с гледането на детски филми... Аз говоря гледане на новини по време на работа... отново не споменавам сериалите.., за които само съм чувала.
Станах свидетел на следното. Сутринта си водя детенцето в яслата. В антрето където са шкафчетата гърми звука от усиления ТВ. Когато отворих вратата за да пусна и своето животинче вътре в зверилника, ме посрещна гледка на няколко ревящи със сополи деца и усилен ТВ, който да ги надвика.
Родителите, според вас, съгласни ли са в детските градини да се гледа телевизия? Няма ли да се намери обществена воля за налагане на строги ограничения в тази посока. За всички родители, които отглеждат децата си пред телевизора съществува възможността да го правят в домовете си. Само, че за родителите, като мен, които искат да ограничат телевизията, няма предоставен избор.
Колко от вас на работното си място гледат телевизия и колко от тях убеждават работодателите си, че вършат качествено работата си?
И още нещо, може би родителите, които настояват децата им да гледат телевизия, може би не знаят за вредата, която би могла да нанесе. Мисля, че за това има подобни организации, които да просвещават...


Титла: Re: Работна тема за детските заведения - 2
Публикувано от: savina_33 в ср, 30 ное 2011, 14:15
Говорете с директорката, само тя може да ви помогне според мен. И пак каквото и да разпореди директорката трябва непрекъснато някой да контролира какво се гледа, което е трудно изпълнимо. И нашата уж беше против тв и каза, че се пуска само в краен случай (примерно след 17ч, когато времето е лошо, свършили са всички занимания и забавления, като крайна мярка за укротяване), но всеки път когато ги взимам те гледат детско. Което пак е добре де. В старата ясла гледаха турски сериали и знаеха на всички герои имената.  :ooooh: Може би най-лесния начин за контрол е да се махне кабелната и антената на телевизора и да може да се ползва само като DVD и да гледат само детски филмчета. Но за това трябва съдействие от директора.  newsm78


Титла: Re: Работна тема за детските заведения - 2
Публикувано от: tsankova в ср, 30 ное 2011, 19:41
Говорих с временно изпълняващата длъжността. Никакъв резултат. И сякаш наистина трябва да се забранят антените, доставките на телевизионни канали. Именно за това се обръщам към вас. Бихме ли могли да се организираме и да искаме нещо такова, което да се спусне от горе на долу. Защото решаването на проблема на парче не върши работа.
След като сте имали такива случаи и децата ви са гледали турски сериали, това не ви ли дразни и не искате ли да го промените?


Титла: Re: Работна тема за детските заведения - 2
Публикувано от: Спящата в чт, 01 дек 2011, 09:18
tsankova, според мене е несериозно да се пуска "нещо такова отгоре".  :peace:


Титла: Re: Работна тема за детските заведения - 2
Публикувано от: tsankova в чт, 01 дек 2011, 09:53
ОК! Явно никой не приема това като проблем! Изумена съм, но това си е моя грижа. Наистина недоумявам как толкова много хора знаят, че вместо да се използват методи и подходи за работа с децата им, които да ги развиват и все пак да ограничават стреса... Вдигаме рамене и се съгласяваме жениците да си гледат телевизия вместо да работят с децата ни... Извинете, че наруших спокойствието ви! Няма да ви притеснявам повече.


Титла: Re: Работна тема за детските заведения - 2
Публикувано от: jd в чт, 01 дек 2011, 17:34
tsankova, явно проблема не е толкова масов и наистина е добре да потърсите съдействие първо от директорката на детското заведение. И да говорите с госпожите и родители на деца от групата на детето ви. Има и виртуално деловодство, където да подадете сигнал за проверка. За мен това е правилния начин. Нима очаквате някой друг да го направи вместо вас?

В нашата градина (където са били децата ми) такова нещо не сме имали, а съм видяла доста яслени и градински групи покрай тях. Когато сме имали проблеми - постъпвала съм така, както съм описала и по-горе.


Титла: Re: Работна тема за детските заведения - 2
Публикувано от: Спящата в пт, 02 дек 2011, 06:42
tsankova, явно проблема не е толкова масов и наистина е добре да потърсите съдействие първо от директорката на детското заведение. И да говорите с госпожите и родители на деца от групата на детето ви. Има и виртуално деловодство, където да подадете сигнал за проверка. За мен това е правилния начин. Нима очаквате някой друг да го направи вместо вас?

В нашата градина (където са били децата ми) такова нещо не сме имали, а съм видяла доста яслени и градински групи покрай тях. Когато сме имали проблеми - постъпвала съм така, както съм описала и по-горе.

 :peace:


Титла: Re: Работна тема за детските заведения - 2
Публикувано от: Hrisa в пт, 02 дек 2011, 13:03
ОК! Явно никой не приема това като проблем! Изумена съм, но това си е моя грижа. Наистина недоумявам как толкова много хора знаят, че вместо да се използват методи и подходи за работа с децата им, които да ги развиват и все пак да ограничават стреса... Вдигаме рамене и се съгласяваме жениците да си гледат телевизия вместо да работят с децата ни... Извинете, че наруших спокойствието ви! Няма да ви притеснявам повече.

Напротив - проблем си е и ако се случи в нашата детска градина ще настане невероятна веселба. Турските сериали със сигурност няма да оцелеят. Само че при нас такъв проблем няма. И в това че някой друг не изявява желание да отдели от своето лично време, за да се бори за решаването на вашия локален проблем вместо вас, не виждам нищо изумително.

Не е коректно да изискваш някой друг да отстоява твоите каузи вместо теб, а и после да се сърдиш че той не го прави.


Титла: Re: Работна тема за детските заведения - 2
Публикувано от: megan_79 в ср, 29 фев 2012, 09:43
Здравейте, не съм сигурна дали точно тук трябва да си задам въпроса но ще се  радвам ако има кой да помогне със съвет и информация.Мисля да пускам малката на ясла накратко ми казаха какво се прави като изследвания но пропуснах да питам някои работи.Някои педиатри взимат секрет от дупенцето на место но моята педи не процедира така тя иска материал в стерилно шишенце но детето не ака всеки ден и исках да питам веднага щом се изходи трябва да занеса материал или ако се изходи днес мога да го направя и занеса утре в лабораторията има ли това значение или не и също васермана за родитела до какъв срок е валиден.Благодаря предварително.


Титла: Re: Работна тема за детските заведения - 2
Публикувано от: Грета Ей в ср, 29 фев 2012, 11:50
Може, дръж го в хладилник добре затворено.


Титла: Re: Работна тема за детските заведения - 2
Публикувано от: Beeps в чт, 28 фев 2013, 07:33
Здравейте! Предварително моля за извинение, ако мястото на въпросите ми не е тук!
Имам питане, което касае приема в яслени групи на деца, родени през ноември и декември на съответната година. Към момента е записано като изискване навършени 10 месеца за прием на детето в ДЗ. Практиката обаче показва, че и за персонала на заведенията и за родителите приема на 10-месечно бебе не работи добре. В масовия случай се налагат уговорки с директорите за изчакване на фактическото посещаване на детето до навършване на една година. Хипотетичната разлика от почти година между отделни деца в групата винаги съществува и не бих искала да я коментирам или да използвам като довод. Конкретният ми въпрос е: има ли как да се превърне изключението в правило и обратно? Кърмачески групи едва ли се формират, а и липсва корелация между времевия период на майчинството през първата година и навършената възраст, която детето трябва да има, за да посещава ясла. В моя конкретен случай, детето трябва да започне да посещава ясла през септември, а аз ще съм в майчинство до декември.
От обратната връзка на ИСОДЗ получих същия отговор- "налага се консултация с директор". Има ли как да бъде регламентиран казуса с изчакване на деца /в някои случаи става въпрос за 3-4 месеца/, за да избегнем дарението на килими и коледна украса например? И как се формулира писмено тази уговорка, т.к. говорим за отсъствия с месеци? Има ли как да бъде разисквано увеличаване изискуемата възраст за посещение, а сегашната такава /10 месеца/ да бъде превърната в обект на разговори с директорите, в случай че родителите желаят детето да започне да посещава ясла по-рано /въпреки, че отново разликата в периодите между времевия размер, който обхваща платеното майчинство и навършването на 10 месеца преди да са изтекли 410 дни, ме карат да мисля, че това са малък брой случаи./ Предварително благодаря за вашето мнение по въпроса, като моля за извинение в случай на фактически неточности.


Титла: Re: Работна тема за детските заведения - 2
Публикувано от: Спящата в чт, 28 фев 2013, 07:58
Да, според мене също има логика да се тръгва на ясла при навършване на 1 годинка, след като високоплатеното майчинство е толкова  :peace: Друг е въпросът, че има и още един проблем - моето бебе е точно на годинка, т. е. вече взимам 240 лв., а съм с две деца  :( Не мога да се върна на работа - няма кой да гледа малкия, а най-рано ще се има пуснати места за неговия набор чак септември. Да не говорим, че към момента шансът да ни приемат е по-малък от 1 към 7 (попадаме в гранична гр., т. е. жребий, като за 2 места има ок. 14 деца  :ooooh: ), тенденцията е той да намалее още... Дотук добре, но тъй като е мн. по-вероятно да не ни приемат, отколкото да ни, от февруари м. 2014 аз най-вероятно ще остана без никакъв доход, защото пак ще има дори и хипотетичен шанс за ясла чак от септември '14, когато ще се освободят повече места за двегодишни яслнчета... Хубавото е, че вече поне не изхвърлят тригодишните от СДЯ на РД им, а ги държат до юли, когато изписват всички  :peace:


Титла: Re: Работна тема за детските заведения - 2
Публикувано от: Nadomma в нд, 21 апр 2013, 19:00
Момичета, привет  :peace: Бих искала да ви помоля за информация и ще съм благодарна на всяка от вас, която успее да ми отговори конкретно. Детето ми посещава ОДЗ 1 група, но на есен (2-ра група) бих искала по възможност да бъде в нова, по близка до дома ни градина. Как става новото кандидатстване, при положение, че статуса ни в системата е Посещава ОДЗ и с червен надпис има съобщение, че вече сме използвали 3т. за първо желание. Това е предходната кампания, но сега за новата не се ли полагат нови 3т. В случай, че не бъдем приети, губим ли мястото си в сегашното ОДЗ? Като си подредя новите три желания не виждам системата да отчита присъствието ни в Чакащи... Моля за съвет как да действам? Предварително благодаря! Хубава пролет на всички   :bouquet:


Титла: Re: Работна тема за детските заведения - 2
Публикувано от: savina_33 в пн, 22 апр 2013, 07:36
Полагат се нови 3т. и ще ви бъдат начислени автоматично. Не си губите мястото в старата градина. До последно може да си ходите в старата, дори да сте приети в новата. Ние 2 пъти сменяме градина и не сме имали проблем. До лятната ваканция (ако почива старата ви градина лятото) ходите в старата, като приключите се отписвате и спирате да плащате такса, а в новата се записвате когато ви приемат, а тръгвате реално и плащате такса след ваканцията. За списъците на чакащи - напиши на администраторите на системата, не помня вече как беше, имаше нещо особено, но съм забравила как беше.


Титла: Re: Работна тема за детските заведения - 2
Публикувано от: мама САННЯ в пн, 22 апр 2013, 09:51
Красирането е на 26.04, отдавна трябваше да ви възстановят точките, пишете в обратна връзка.


Титла: Re: Работна тема за детските заведения - 2
Публикувано от: Пак тя в пт, 09 ное 2018, 11:17
Искам да споделя нещо и тук. Пуснала съм официално запитаване към Общината, но по първоначалния разговор с юристката съдя, че няма да се реши в моя полза.
Става въпрос за таксата на трето дете в семейството. В наредбата на Общината за таксите пише, че от такса е освободено трето дете на многодетни родители.
Както виждате в конкретния член 39 никъде не става дума за семейство. Обаче по-надолу в наредбата, като определение за семейство пише, че такова са родителите и ненавършилите им пълнолетие деца. И по това определение сега искат да ми откажат облекчението. Защото най-голямото ми дете скоро ще навърши 18. Нищо, че дори до завършване на средното му образование остават още 2 години, за Общината той ще е пълнолетен и съответно няма да е член на семейството.


Титла: Re: Работна тема за детските заведения - 2
Публикувано от: agitak в пт, 09 ное 2018, 15:47
Искам да споделя нещо и тук. Пуснала съм официално запитаване към Общината, но по първоначалния разговор с юристката съдя, че няма да се реши в моя полза.
Става въпрос за таксата на трето дете в семейството. В наредбата на Общината за таксите пише, че от такса е освободено трето дете на многодетни родители.
Както виждате в конкретния член 39 никъде не става дума за семейство. Обаче по-надолу в наредбата, като определение за семейство пише, че такова са родителите и ненавършилите им пълнолетие деца. И по това определение сега искат да ми откажат облекчението. Защото най-голямото ми дете скоро ще навърши 18. Нищо, че дори до завършване на средното му образование остават още 2 години, за Общината той ще е пълнолетен и съответно няма да е член на семейството.


Безобразие! Нали към момента детето все още не е навършило пълнолетие! Не мога да си представя, че един юрист може да се аргументира с думите "скоро ще стане един какво си!"
Търси си правата през независима институция! Взимай си официален отказ и завеждай дело срещу общината!

Обикновено в началото на всяка уч. година се подават документи за намалена такса ( или при промяна на обстоятелства, като новото положение ти дава право на намалена такса) за до края на уч. година.


Титла: Re: Работна тема за детските заведения - 2
Публикувано от: Пак тя в пт, 09 ное 2018, 16:16
Е, те ще изчакат да навърши 18, но понеже е в началото на другата година, та да ни предупредят предварително, да си знаем.


Титла: Re: Работна тема за детските заведения - 2
Публикувано от: tsankova в пн, 03 дек 2018, 18:31
Искам да споделя нещо и тук. Пуснала съм официално запитаване към Общината, но по първоначалния разговор с юристката съдя, че няма да се реши в моя полза.
Става въпрос за таксата на трето дете в семейството. В наредбата на Общината за таксите пише, че от такса е освободено трето дете на многодетни родители.
Както виждате в конкретния член 39 никъде не става дума за семейство. Обаче по-надолу в наредбата, като определение за семейство пише, че такова са родителите и ненавършилите им пълнолетие деца. И по това определение сега искат да ми откажат облекчението. Защото най-голямото ми дете скоро ще навърши 18. Нищо, че дори до завършване на средното му образование остават още 2 години, за Общината той ще е пълнолетен и съответно няма да е член на семейството.


Ние сме с три деца. Баткото беше предучилищна в училище, малкия в ДГ и най-малкия в яслата и не бяхме освободени от третата такса. Плащахме една пълна и една половинка и за баткото пълните такси за храната. Идеята им е, че облекчения ползвате докато и трите деца са едновременно в градината. Така е в нашата община.


Титла: Re: Работна тема за детските заведения - 2
Публикувано от: Пак тя в вт, 04 дек 2018, 08:44
Аз получих отговор от Общината и там ми отговарят, че си важи за многодетни родители облекчението. Това уточнявам е за София.


1