BG-Mamma

Хоби => Готварски рецепти => Темата е започната от: Ванчето- в пт, 29 авг 2008, 18:14Титла: Курбан
Публикувано от: Ванчето- в пт, 29 авг 2008, 18:14
Здравейте,в събота ще правим курбан и затова имам няколко въпроса,тъй като до сега не сме правили.Първо,мислим да е с ярешко,но няма да го колим ние-имаме разфасовано в фризера-дали става така?После при приготвянето,само го сваряваме с вода и сол-това ли е?Осветихме си сол в църквата.И още нещо,за да се спази идеята на курбана,какво друго трябва да има на масата,в смисъл някъде четох за червено вино ,жито и т.н?Благодаря   :bouquet:


Титла: Re: Курбан
Публикувано от: Sarina в пт, 29 авг 2008, 18:25
Доколкото знам, смисъла на курбана е да се даде кръвна жертва, т. е. да текне кръв.А преди да се раздаде, свещеник трябва да го опее.Това е, което съм чувала.


Титла: Re: Курбан
Публикувано от: TheNMaster в пт, 29 авг 2008, 18:28
http://www.az-jenata.com/index.php?page=article&aid=711


Когато сме правили курбан у нас,винаги сме го варили с всичките му там подправки(лук,черен пипер на зърна,ориз....),НО винаги се осветява от свещенник преди да се сипва....Май щом сте осветили сол е достатъчно,но не съм сигурна....


Титла: Re: Курбан
Публикувано от: miceva в пт, 29 авг 2008, 20:10
До колкото съм запозната в деня в който се прави курбана се коли и животното.Да потече кръв и за здраве.А за самия курбан сваряваме месото с много зеленчуци лук,чушки,морков,домати и подправки.


1