BG-Mamma

Дом и семейство => Нашият дом => Темата е започната от: DDeli в сб, 30 авг 2008, 11:14Титла: Състаряване на чамови мебели
Публикувано от: DDeli в сб, 30 авг 2008, 11:14
Привет,
искам да обзаведа цялата вила със състарени мебели. Но цените на тези по магазините ми се струват неоправдано високи, за да ги сложа на вилата, се замислих да купя от евтините чамови мебели и сама да си ги направя да изглеждат стари.
Въпросът ми е някой правил ли го е вече, за да сподели технология и да покаже снимки и другото е, знаете ли някой производител на такива мебели в района на Тетевен?
Въобще идеята ми е вилата, която отвън изглежда като стара българска къща с веранда отвътре да бъде цалата в бяло и тъмно дърво (дограма и врати и гредите по таваните) и мебели в бяло (но състарено).
Всякакви идейки са ми от полза  :bouquet:


Титла: Re: Състаряване на чамови мебели
Публикувано от: Etna в сб, 30 авг 2008, 12:14
Не знам какви точно състарени мебели си гледала и ти харесват,но ето от мен две идейки,видяни  по телевизията :
  Дървото,което ще състаряваш не трябва да е покрито с лак,байц и т.н. С  телена четка  или друго нещо подходящо се набраздява/ надрасква дървото.Драскотините трябва да са по-дълбоки,не съвсем повърхностни.Може да правиш надраскванията по-нагъсто,по-раздалечени,тук-там,по-дълбоки,по-плитки и въобще по твоя преценка.Така надрано дървото се байцва(с по-тъмен байц смятам,че е по-добре,но ти пък споменаваш да са бели мебелите,ама не разбрах -бели в цвят или бели в смисъл естествения светъл цвят на чама  newsm78).Не знам дали го обясних добре, дано си разбрала.Пробвай на някое парче дърво този начин и виж дали ще ти хареса.
 Друг вариант е да ги обработиш по начин използван и в декупажа( тук, в декупажната темичка момичетата са обяснявали,няма да се впускам в подробности,че не съм и специалист)-боя в цвят,бяла примерно и лак,който я напуква.Получава се много добре-едни хубави пукнатинки,точно вид на старо боядисвано дърво с напукана от годините боя.За вида бои,лакове и техниката,пак да кажа-консултация в темата за декупаж.
 Сещам се ,че може да стане и,ако се боядисат мебелите с много тънък слой боя в цвят и след изсъхването на боята с шкурка да се свали почти изцяло,натискайки къде повече,къде по-малко,някъде пък само леко надрана да е боята,въобще пак всичко е според усета на творящия  :)
 Е,това е от мен,дано да съм ти била полезна,пък ще наглеждам и за други предложения.


Титла: Re: Състаряване на чамови мебели
Публикувано от: Desem в сб, 30 авг 2008, 13:51
има скорошна тема


Титла: Re: Състаряване на чамови мебели
Публикувано от: Топъл дъжд в сб, 30 авг 2008, 19:47
Всяко дърво при стоене на светлина , особено слънчева (ня пряка!) потъмнява.
Чамът става много красив и златист.
Ако искаш да го байцаш, мебелите трябва да не са лакирани.
Преди да ги байцат им нанасят грунд (представлява спойка м/у лака или байца с дървото) и прилича на пудра върху дървото.
Най-добрият вариант е да си поръчаш мебелите готови байцани и лакирани отгоре.
Работила съм 5 години във фирма производител на чамови мебели и съм ходила във фабриката, гледайки всички технологии.

П.с. моля те, не пробвай да ги издираш. Чамът е много меко дърво и лесно се издира, но не е никак красиво.


Титла: Re: Състаряване на чамови мебели
Публикувано от: Ljuboznatelna в нд, 31 авг 2008, 09:10
Прочети тази тема http://www.bg-mamma.com/index.php?topic=318662.0


Титла: Re: Състаряване на чамови мебели
Публикувано от: DDeli в нд, 31 авг 2008, 13:04
Олинце, благодаря за съвета относно драскането. Със сигурност щях да пробвам и тази технология.
Благодаря и за линка към другата тема - как съм я пропуснала  :2gunfire:
Иначе вчера пообикалях по мебелните магазини и се спрях на варианта да си поръчам само байцвани в тъмен орех мебели, без да има лак върху тях. След това ще ги лакирам с бяла алкидна боя на водна основа и ще се опитам да ги поизтъркам, но само по ръбчетата.Титла: Re: Състаряване на чамови мебели
Публикувано от: Etna в пн, 01 сеп 2008, 01:50
Темата,която е посочила ljuboznatelna съм я пропуснала преди,но днес я изчетох с интерес.Моите предложения за състаряване на дърво ги има (естествено) и там,явно гледаме едни и същи предавания  :)


П.с. моля те, не пробвай да ги издираш. Чамът е много меко дърво и лесно се издира, но не е никак красиво.
  Не съм съгласна с това,че надраното дърво,когато това е направено с цел постигане на някакъв ефект не е красиво.Нещата,които аз съм виждала направени по този начин ми харесват.Естествено зависи как е направено и кой как го възприема.В другата тема прочетох,че една мама е приложила няколко начина на надраскване и при единия се е получило нещо доста сполучливо.Е,не бих си позволила да нарека направените от нея неща не красиви,защото на мен примерно не ми харесват.И честно казано ми стана кофти от това,че авторката в последния си пост благодари за съвета да не надрасква мебелите ,все едно съм предложила нещо тъпо,а се включих по темата наистина с ентусиазъм и желание да помогна.
Както съм писала по-горе,добре е преди това да се пробва и да се види какво се получава,не само за надраскването,а и за другите начини.
DDeli  ,каквото и да направиш,щом го правиш с желание ще се получи добре.Успех в начинанието и да се похвалиш после !


 


Титла: Re: Състаряване на чамови мебели
Публикувано от: DDeli в пн, 01 сеп 2008, 14:17
Etna,  не се засягай - все пак съм благодарна за всяка една идея по този въпрос. Разбира се, че всеки сам си решава какво ще прави или не.
Иначевчера купих една небоядисана чамова поличка от Бриколаж, тъмно кафява и слонова кост боя и експериментирането започна. Кафявото изсъхна много бързо (боята е алкидна на водна основа и въобще не мирише), но светлото беше Пълен Провал - въобще не покрива кафявото и сега ще пообикалям по магазините да търся някакъв друг вариант за светлия цвят. Опитите продължават...

И нека да стане - задължително ще покажа.


Титла: Re: Състаряване на чамови мебели
Публикувано от: Топъл дъжд в пн, 01 сеп 2008, 15:35
Ако искаш ще питам бившите си колеги с какво са правели бялото, въобще с какви байцове и лакове работят в момента.


Титла: Re: Състаряване на чамови мебели
Публикувано от: DDeli в пн, 01 сеп 2008, 19:35
Ако искаш ще питам бившите си колеги с какво са правели бялото, въобще с какви байцове и лакове работят в момента.
Да, искам - много ще ме улесниш   :bouquet:


Титла: Re: Състаряване на чамови мебели
Публикувано от: Топъл дъжд в пн, 01 сеп 2008, 20:24
Ок, утре ще мина и попитам. После ще пиша.


Титла: Re: Състаряване на чамови мебели
Публикувано от: Топъл дъжд в вт, 02 сеп 2008, 14:01
Здравей, отново съм аз.
Днес разпитах в бившата работа. Казаха ми че байцват с най-обикновен бял байц на водна основа. Но колкото и пъти да се байца, линиите ба дървото винаги ще личат. От горе може да сложиш лак с гланцово или матово покритие за по-добра защита на дървото (ако разлеете нещо, от издраскване).
За да не си личи дървото отдолу, трябва да се боядиса, но незнам с каква боя ще е най-добре и не бих рискувала, защото дървото трябва да диша.
Все пак разпитай по Практикер или мр.Бриколаж.


1