BG-Mamma

Здраве => Здравословни проблеми => Темата е започната от: _Мishel_ в ср, 17 сеп 2008, 22:03Титла: Цитонамазка!?
Публикувано от: _Мishel_ в ср, 17 сеп 2008, 22:03
Знам, че съм ужасно немарлива към здравето си, защото досега не съм си правила цитонамазка, но реших, че е време да се взема в ръце и вече се сдобих с направление за гинеколог. Имам нетърпимост към гинекологичните прегледи и гледам да ги отбягвам, доколкото мога. Въпроса ми е- какво представлява цитонамазката и как се взима материал? А след това възможно ли е да се появи кървене?


Титла: Re: Цитонамазка!?
Публикувано от: benito в ср, 17 сеп 2008, 22:08
Безболезнено е спокойно. Вземат скрет и го изпращат в лаборатория. Ако си първа или втора група добре, но трета и четвърта са рискови т.е предразполагат към рак на шийката на матката.

От мен толкова другите да допълват.


Титла: Re: Цитонамазка!?
Публикувано от: jujes в чт, 18 сеп 2008, 01:10
На колко години си Mishel_, та не си си правила цитонамазка!? Процедурата е за секунди, но спасява животи. Ако нямаш специален талон за цитонамазка към направлението от JP-то се заплаща 12 лв. Препоръчвам ти, съвсем добронамерено, повече внимание към собственото здравословно състояние. :hug:


Титла: Re: Цитонамазка!?
Публикувано от: cubbit в чт, 18 сеп 2008, 07:08
Mishel_, заслужаваш едно яко мъмрене!  :whistle:

Прочети информацията по-долу и искаш разгледай и линковете, които съм пуснала. Ако имаш въпроси, питай. Съветвам те да пишеш в съседната тема. Там разискваме точно тези въпроси.
Не пропускайте година без цитонамазка! Това може да ви коства живота! - Тема 2 (http://www.bg-mamma.com/index.php?topic=324966.0)


ПАП тестът е медицинско изследване за ранно откриване и диагностициране на рак на шийката на матката при жените. Тестът е разработен през 1928 г. от американския патолог от гръцки произход Джордж Папаниколау.

Сравнително проста и безболезнена, тази процедура обикновено се извършва в лекарски кабинет или клиника. С памучни шпатули или малки четчици (четчиците са предпочитани през последните години) се вземат проби от лигавицата на маточната шийка, после биват оцветени и изследвани под микроскоп. Резултати (http://solley.no-meat.org/index.php?display_entry=mb_content%2Fgynecology%2FSolley.%D0%9F%D0%90%D0%9F_%D1%82%D0%B5%D1%81%D1%82_%28%D1%86%D0%B8%D1%82%D0%BE%D0%BD%D0%B0%D0%BC%D0%B0%D0%B7%D0%BA%D0%B0%29.html).

Въпроси и отговори за цитонамазката (ПАП тест) (http://solley.no-meat.org/index.php?display_entry=mb_content%2Fgynecology%2FSolley.%D0%9F%D0%90%D0%9F_%D1%82%D0%B5%D1%81%D1%82_-_%D0%B2%D1%8A%D0%BF%D1%80%D0%BE%D1%81%D0%B8_%D0%B8_%D0%BE%D1%82%D0%B3%D0%BE%D0%B2%D0%BE%D1%80%D0%B8.html)
    * ПАП тестът и прегледът на таза са важна част от рутинната грижа за женското здраве, защото чрез тях могат да се открият карциноми или аномалии, които могат да се развият до рак на маточната шийка.
    * ПАП тест би трябвало да се прави поне веднъж на 3 години (за препоръчване е веднъж годишно), започвайки от 1 до 3 години след първия сексуален контакт, но не по-късно от 21 годишна възраст.
    * Ако ПАП тестът покаже аномалия, може да бъдат необходими по-нанатъчни тестове и/или лечение.
    * Инфекцията с човешки папиломен вирус (ЧПВ) е основен рисков фактор за рак на маточната шийка.
    * Жените, ваксинирани против ЧПВ, въпреки ваксината е необходимо да правят ПАП тест.Титла: Re: Цитонамазка!?
Публикувано от: buni в чт, 18 сеп 2008, 10:18
Мishel, обърни внимание как точно ти взимат материал за цитонамазка. Редно е това да се прави със специална четчица, а не с памучен тампон.Успех


Титла: Re: Цитонамазка!?
Публикувано от: bagira_bambinas в чт, 18 сеп 2008, 10:36
Момичета, преди 3дни бях на гинеколог (имах извънредно кръвотечение и мислех, че имам проблем но слава бога всичко е наред), с направление но не ми взеха цитонамазка. Сега от тук разбирам, че е трябвало да имам допълнителен талон за нея. Но лекарката ми направи преглед с колпоскоп и каза, че всичко е наред, няма някакви сеществени изменения. Доколкото аз съм се информирала с този апарат може да се огледа шийката отблизо. Каква информация имате вие, смятате ли, че такъв преглед може да замести цитонамазка.


Титла: Re: Цитонамазка!?
Публикувано от: Чиби в чт, 18 сеп 2008, 11:19
С колпоскопа наистина с прави по-добър оглед на шийката, но това не може да замести цитонамазката. От какво според докторката е тогава това кървене?


Титла: Re: Цитонамазка!?
Публикувано от: veni9 в чт, 18 сеп 2008, 14:31
Mishel_  това са сериозни неща, не се притеснявай толкова от гинекологичните прегледи. Здравето преди всичко. Вземането на цитонамазка не боли.
 


Титла: Re: Цитонамазка!?
Публикувано от: stassi в чт, 18 сеп 2008, 14:40
Изобщо не боли, ако това те притеснява. Момичетата са ти казали как се взема. Прави се всяка година, не го подценявай.  :naughty:


Титла: Re: Цитонамазка!?
Публикувано от: zuki в чт, 18 сеп 2008, 14:46
Ако нямаш специален талон за цитонамазка към направлението от JP-то се заплаща 12 лв.
Балу, би ли обяснила по-подробно, какъв е този специален талон, от кого се взима и т.н. И защо е специален?


Титла: Re: Цитонамазка!?
Публикувано от: jujes в чт, 18 сеп 2008, 15:11
Ами преди месец бях на гинеколог. Давам си направлението, пита той за какво съм и аз обяснявам, че съм решила да си направя годишният профилактичен преглед и съответно цитонамазка. Той ме попита: "Къде ви е талонът за цитонамазка?", а аз - какъв талон!? Трябвало да ми даде JP-то талон №9 (ако не греша номера) за цитонамазка. Без него няма да ми направи, да се върна да си взема талон или да си платя в лабораторията 12 лв. Нямах никакво намерение да вися пак час пред вратите на личния за този талон, пък и рискува да го удуша щото напоследък просто се оля с наглост, и още час пред кабинета на гинеколога за втори преглед за взимане на цитонамазката и така отидох в микробиологичната лаборатория, платих си 12 лв за изследването срещу касов бон и така разбрах, че е нужен и талон за самата цитонамазка. Иначе личните хич не си правят труда да го казват това, ми си дават отпуснатите талони на свои хора. Освен това задължително право имат всички жени, през три години, на безплатна цитонамазка, по година на раждане както е ваксината за тетанус. Тази година е 1969-ти набор.


Титла: Re: Цитонамазка!?
Публикувано от: cubbit в чт, 18 сеп 2008, 16:49
лекарката ми направи преглед с колпоскоп и каза, че всичко е наред, няма някакви сеществени изменения. Доколкото аз съм се информирала с този апарат може да се огледа шийката отблизо. Каква информация имате вие, смятате ли, че такъв преглед може да замести цитонамазка.

Колпоскопията (http://solley.no-meat.org/index.php?display_entry=mb_content%2Fgynecology%2FSolley.%D0%9A%D0%BE%D0%BB%D0%BF%D0%BE%D1%81%D0%BA%D0%BE%D0%BF%D0%B8%D1%8F.html) не замества цитонамазката. Двете са различни изследвания и се допълват.  :peace:
Цитонамазка трябва да се прави веднъж годишно!


Титла: Re: Цитонамазка!?
Публикувано от: bagira_bambinas в пт, 19 сеп 2008, 00:40
chibi, такова кървене ми се случва за първи път(досега в това отнашение съм била като часовник), имах един чист ден след менстурация и получих обилно кръвотечени(незнам дали да го нарека кръвоизлив), което продължи в съвсем лека форма, но на следващия ден следобяд се потвори същото и след още един ден пак. Докато дойде деня за прегледа ми всичко беше отминало от само себе си.
 Лекарката каза, че в началото на есента е нормално за жени на моята възраст(почти 40), в резултат на пренатоварване, нервно напрежение, жегите да се случи подобно нещо.


Титла: Re: Цитонамазка!?
Публикувано от: wa_wa в пт, 19 сеп 2008, 07:53
Да кажа за талоните за цитонамазка.
Поне как беше с моята лична. Според нея, въпреки че от НЗОК изискват от лекарите документи, че сме минали на профилактичен преглед, напрвления за цитонамазка без оплаквания не могат да се дават.  :shock: :x
И после защо имало завишение на случаите на рак на шийката


Титла: Re: Цитонамазка!?
Публикувано от: stassi в пт, 19 сеп 2008, 10:32
Тези лични лекари и тази Здравна каса  :2gunfire:   :2gunfire:   :2gunfire:

Сори, че не е по темата - нашата фирма има договор з една клиника за прегледите, мисля, че се води трудова медицина. Та там ни правят всички необходими изследвания и не се налага да се борим  с личните......


1