BG-Mamma

Бременност и раждане => Искам бебе => Темата е започната от: zinaida81 в чт, 18 сеп 2008, 14:20Титла: Рентген и бременност
Публикувано от: zinaida81 в чт, 18 сеп 2008, 14:20
Здравейте момичета :) Имам един въпрос, който много ме притеснява. На 5-тия и 9-тия ден от цикъла ми се наложи да си направя няколко снимки на зъбите, защото имах болки и не можехме да разберем на какво точно се дължат. Впоследствие се оказа, че ми никне мъдрец и имам кариес. Направихме общо 4 снимки - 1  на 5 ия ден, а другите на 9-ия ден. Овулацията ми беше на 15 ия ден. Най-вероятно съм бременна - имам няколко положителни теста и чакам резултата от кръвния. Как мислите това рентгеново облъчване може ли да има негативно въздействие върху евентуалната бременност


Титла: Re: Рентген и бременност
Публикувано от: zara87 в чт, 18 сеп 2008, 14:41
Мисля, че никой тук, а може би и лекарите не могат да ти кажат дали ще има или няма да има негативно влияние рентгеновата снимка в/у бременността. По принцип р. облъчва, това всеки го знае, и в зависимост от това какво точно са ти снимали облъчването е в различно количество /мисля, че за зъб беше най-слабо/, а изчистванено от лъчите става в различен период, но не беше мн кратък, в смисъл не за ден-2 или седмица.
Все пак питай док и успех  :hug:


Титла: Re: Рентген и бременност
Публикувано от: lasi в чт, 18 сеп 2008, 14:53
Мисля си че не би трябвал о да е проблем
За всеки случай питай лекар.
Честито :hug:


Титла: Re: Рентген и бременност
Публикувано от: Bunny87 в чт, 18 сеп 2008, 15:09
Не мисля че е проблем понеже се е случило преди овулацията ти.Радвай се на бременността ти.Успехи и леки 9 месеца.  :bouquet:


Титла: Re: Рентген и бременност
Публикувано от: rrhh-Ани в чт, 18 сеп 2008, 15:14
Аз  мисля, че не би трябвало да е проблем , тук облъчването е най-малко.Все пак се консултирай с лекар.Без да знаем и очакваме , че е станало най-доброто нещо на света - бебчето , повечето от нас си водят нормален ритъм и начин на живот.Не са изключени вземане на лекарства/аз в началото без да знам съм взимала лекарства за алерги, както и аспирини и, които също са вредни/, но ме увериха , че не можели да повлияят и не било толкова вредна и наисина се моля да е така  :pray: :pray: :pray:


Титла: Re: Рентген и бременност
Публикувано от: Анели_ в чт, 18 сеп 2008, 21:42
Мисля, че по време на овулация би било много повече опасно.Така че не се шашкай излишно , а се консултирай с док.Аз ти желая лека и безпроблемна бременност и едно здраво бебче :hug:


Титла: Re: Рентген и бременност
Публикувано от: Дор@ в чт, 18 сеп 2008, 22:59
И аз мисля,че не е проблем.Сега мисли само позитивни неща и се наслаждавай на бременността си!Честито и леко бременеене!  :bouquet:


Титла: Re: Рентген и бременност
Публикувано от: divata_20 в пт, 19 сеп 2008, 15:45
Едва ли ще навреди,след като зачеването е било след това.Ще е опасно ако се прави по време на бремеността,защото това си е облъчване,така че спокойно,лека бременност  :hug:


Титла: Re: Рентген и бременност
Публикувано от: petia_tag в пт, 19 сеп 2008, 16:47
тъй като на мен чак 4-тия тест за бременност ми стана положителен и аз не знаех, че съм бременна ми направиха 2 снимки на ръката и в последствие операция с локална упойка на единия пръст. А после се наложи и прием на не особено подходящ антибиотик. Естествено много се притесних като разбрах после, че съм била бременна по това време. Гинекологът ми каза, че щом облъчването не е директно към корема да не се притеснявам. Страничното лъчение било твърде слабо, за да има негативен ефект. До момента не виждам да има някакви негативни последици от тези неща върху детето ми.


Титла: Re: Рентген и бременност
Публикувано от: zinaida81 в пт, 19 сеп 2008, 21:38
Много ви благодаря за отговорите момичета :D И лекарката каза, че е малко вероятно да има проблем


Титла: Re: Рентген и бременност
Публикувано от: Lali в сб, 20 сеп 2008, 11:44
Как мислите това рентгеново облъчване може ли да има негативно въздействие върху евентуалната бременност
Райдвай се на бременноста си и не мисли за снимките. Ако е имало увреждане зародишът е щял да загине и ти дори нямаше да разбереш.


Титла: Re: Рентген и бременност
Публикувано от: stambolieva в сб, 20 сеп 2008, 20:53
   Трудно е в такива моменти да не мислиш за такива неща, но щом и лекарката ти е казала, че няма проблем дишай спокойно. Честито и лека бременност ти желая.


Титла: Re: Рентген и бременност
Публикувано от: ivros в пн, 22 сеп 2008, 15:25
Здравей

Аз си правих рентгенова снимка 5 дена преди датата на менструацията. Не предполагах, че може а съм бременна. Но оказа се че съм бременна, т.е. снимката ми е правена в началото на втората седмица от бременността. Снимката е на белия дроб. Консултирах се по този повод с 4 лекари. За сега всички ме уверяват, че всичко е ок с бебето. :pray: Развива се нормално. Ходих и при специалист по прентална медицина. И той каза същото.

Твоята снимка е била на зъбите и то преди бременност - тогава не виждам от какво се притесняваш. :hug:

С първата бременност се наложи рентгенова снимка на крака ми. Сложиха ми една оловна престилка и така ми направиха снимката. Родих прекрасно бебе. Така че не се притеснявай. :peace:


1