BG-Mamma

Образование => Основно образование => Темата е започната от: Dani Tal в сб, 20 сеп 2008, 18:31Титла: За домашните на малките ученици
Публикувано от: Dani Tal в сб, 20 сеп 2008, 18:31
Въпросът ми е към майките на деца от 1,2,3 кл. предимно.
Помагате ли на децата да учат и да подготвят домашните?

Дъщеря ми е във втори клас и с голямо нежелание прави домашни. Вярно е, че много ги товарят съчинения, упражнения, сметки, геометрия... Когато седна с нея- пише. В момента, в който се завъртя обаче започва да си пее, рисува, гледа в тавана... всичко но без да учи. Когато нещо я затруднява е разбираемо да има нужда от помощ. Но когато знае материала и би могла сама да се справи, а тя не иска...
Пробвала съм с добра дума да я придумам, с малко подаръче или глезотийка (въпреки че не одобрявам подкупната система като цяло), съгласява се уж, а после  :?... празна тетрадка.


Как процедирате вие?


Титла: Re: За домашните на малките ученици
Публикувано от: bubina в сб, 20 сеп 2008, 18:55
Истината е,че на тази възраст трябва да има родителски контрол.Децата са хитри ,не им се учи(нормално за всяко дете).Така че когато им даваме свобода,те я използват буквално и то за всичко друго,но не и за учене.Поне докато не станат по-големи ученици.Тогава,надявам се да не се налага да ги контролираме толкова изкъсо. ;-)


Титла: Re: За домашните на малките ученици
Публикувано от: Jarrita в сб, 20 сеп 2008, 19:13
Днес се наложи да ровим в интернет за отговори на някои от домашните, защото мама се съмнява в собствените си знания, а в училище нещо са започнали да претупват темите набързо (класната я няма, имаме заместничка). За факти, които трябва да се запомнят, задължително проверяваме, иначе съм много доволна, че детето се справя прекрасно и без да се налага да й обяснявам.


Титла: Re: За домашните на малките ученици
Публикувано от: Andariel в сб, 20 сеп 2008, 19:33
Хвърлям по едно око, но помагам само, ако някой дойде и ме попита нещо. Не им вися на главита, защото и на моята никой не е висял. Казала съм им, че домашните се дават за упражнение, за да могат да се научат, а не за кеф на учителката. И че на бележниците и тетрадките са написани техните имена, а не моето и домашните са тяхна грижа.


Титла: Re: За домашните на малките ученици
Публикувано от: ANIKA81 в сб, 20 сеп 2008, 19:34
Таli Dan  моето момче и той е втори клас,трудна работа [smilie=smile3529.gif] Не мога да го накарам да седнем да пишем,вечно съм на главата му ,а той е толкова спокоен.Все си намира причина да забави ученето ,което мен ме изнервя(гладен съм още (нищо че току що е ял) ходи ми се до тоалета,заболя ме ръката) и куп още такива неща.Но за момиченцето ми което е в първи клас нямам думи,направо съм възхитена,от изминалата учебна седмица нито веднъж не съм седнала с нея както с баткои, всичко прави сама нямам думи. Дано да ми е все така [smilie=smile3523.gif].И така две теми деца в това отношение са коренно различни   :hug:

 :gydi:Титла: Re: За домашните на малките ученици
Публикувано от: Топъл дъжд в сб, 20 сеп 2008, 23:01
Казвам му какво трябва да се прави - тук да пише чертички, тук ченгелчета... и върша някаква домакинска работа. Когато е готов ме вика, проверявам го. Ако не ми хареса - трия и наново до добър краен резултат. Днес му дадох да чете кратка детска книжка, уте ще се упражнява с числа за < и > и =
Вярно разсеян е, но му измислям малки наградки след завършването на домашното (примерно - 1 бонбон, малко шоколадче, чаша сок), неща които не консумира редовно.


Титла: Re: За домашните на малките ученици
Публикувано от: Dani Tal в нд, 21 сеп 2008, 10:22
Истината е,че на тази възраст трябва да има родителски контрол.Децата са хитри ,не им се учи(нормално за всяко дете).Така че когато им даваме свобода,те я използват буквално и то за всичко друго,но не и за учене.Поне докато не станат по-големи ученици.Тогава,надявам се да не се налага да ги контролираме толкова изкъсо. ;-)

Права си. Дано после свикнат да учат сами.

Аника81, хубаво е, че дъщеричката ти поне се занимава с желание. При мен е различно. Синът ми взима пример от сестра си.
Той е в предучилищна и им дават малки задачки, думички да пишат с определена буква. Сядам с двамата когато гледам към единият другият се разсейва и обратното.

Олинце, рядко работи тази тактика при нас  :?.

Въщност това което най- много ме тревожи е липсата й на мотивация и желание.Титла: Re: За домашните на малките ученици
Публикувано от: Didorani в нд, 21 сеп 2008, 11:34
Моят син е третокласник. До сега в повечето случаи се е налагало някой да го наглежда докато пише домашните си :?. За тази година сме решили да пише сам, ако нещо не е ясно идва и пита. Накрая естествено го проверявам.

Въщност това което най- много ме тревожи е липсата й на мотивация и желание.

Този момент и при нас го има, но пък му е много хубаво когато получи поощрение или похвала от госпожата си и разбере че си ги е заслужил.
Аз често действам също с "подкуп" - свършва домашните и - гледа телевизия или играе на компютъра - колкото по-бързо, толкова по-бързо идва и забавлението


Титла: Re: За домашните на малките ученици
Публикувано от: ВВв в нд, 21 сеп 2008, 12:20
Истината е,че на тази възраст трябва да има родителски контрол...
Поне докато не станат по-големи ученици.Тогава,надявам се да не се налага да ги контролираме толкова изкъсо. ;-)

Права си. Дано после свикнат да учат сами.

Как ще е права ?  newsm78
Иска ти се да е права ... и после ей така като си порастнат да свикнат да учат сами  :whistle:
Баба ми ей така учеше с братовчедка ми .... до 13-14 годишна всеки ден я гледала, изпитвала и т.н. Сега баба ми работи, че с голям зор ще се пенсионира - ама то детето трябваше да учи много, най-добрата беше от целия клас и т.н.
Резултата  не е добър. Изведнъж не се появи желание да учи и да се оправя сама ...
На изпитите след 7 клас имаше 3 и 4.5, след  цяла година частни уроци, т.к. баба не можеше да се оправя със задачите и.
В 8 клас си показваше стари бележници, за да крие оценки ...
Както и да е, де.
Според мен към 3-4 клас не е нормално детето всеки ден да учи с някого.
И според собственото си дете трябва да си изберете какво да правите ...


Титла: Re: За домашните на малките ученици
Публикувано от: bubina в нд, 21 сеп 2008, 12:40
Примера с братовчедка ти не мисля,че е най-удачният.Това,че така се получило с нея,не значи,че това ще стане и с нашите деца.Да,всеки е прав за себе си,но определено в тази възраст не можем да оставим децата си безконтролно да пишат домашни,само и само да не се отвратят от учението.Това трябва да става с мярка и дискретно.А това,че братовчедка ти си  е криела бележниците,говори за друг проблем,но както и да е.


Титла: Re: За домашните на малките ученици
Публикувано от: ВВв в нд, 21 сеп 2008, 13:30
Това,че така се получило с нея,не значи,че това ще стане и с нашите деца.
Не, те вашите са най-умните и най-добричките.
определено в тази възраст не можем да оставим децата си безконтролно да пишат домашни
За безконтролно писане на домашни никой не говори. Казвам, че разликата м/у прекален контрол и нормален такъв е тънка. "Тази възраст" също е малко спорно понятие и много лесно се минава от показването на ченгелчета на 7 годишно до изпитването по история на 11 годишно дете, като второто не намирам за нормално.
За неудачния пример с братовчедката трябва да дам прекалено много подробности, за да се разбере, че е удачен. Няма смисъл.
Не казвам, че с вашите деца ще стане така.


Титла: Re: За домашните на малките ученици
Публикувано от: reni _805 в нд, 21 сеп 2008, 13:36
Ние сме първолаци. Ужасно трудно е докато свикнат с мисълта, че са ученици въобще .Стоя над него ,въпреки че неиска .Нервите ми са опнати вече докраен предел ,незнам как ще издържа .Пише 2-3 ченгелчета и почивка и така си откарваме цял ден .


Титла: Re: За домашните на малките ученици
Публикувано от: Топъл дъжд в нд, 21 сеп 2008, 13:38
На моят син стимулът е да бъде отличник.
Така се радва на първото си "Отличен" в бележника и на всяко браво и много добър.
Стимул му е, че приятелчетата му вече имат по 3 "Отличен", а той само 1.
Днес му купих една книжка от книжарницата за деца от 5-7 години. Вътре има много приятни занимателни задачки - да оцвети определен брой животни, да смята и да пише , но в занимателен вид и други подобни.


Титла: Re: За домашните на малките ученици
Публикувано от: Judy в нд, 21 сеп 2008, 14:12
В І клас първи срок той пишеше, аз стоях да гледам. ІІ срок на І клас той пишеше, а аз проверявах след това и така е и до сега. Домашни лично аз не съм писала и не смятам да го правя. Давам допълнителни домашни, извън дадените в училище, не толкова обемни, колкото с по- висока степен на сложност, което е много полезно и прави дадените в училище домашни направо игра. Стимулират го състезанията извън училище и решаването на логически и други занимателни задачи в къщи.
С ученето- карала съм го от малък да разказва случки и приказки. ІІ клас го карах да ми разказва устно урока по "Околен свят", уж да видя дали го е разбрал, но с цел да се учи да разказва. Сега, в ІІІ клас, си учи сам. Аз не съм нужна и го намирам за нормално. Ролята ми е на проверяващ, упражняващ контрол и разясняващ, не и на помагащ, още по- малко на вършещ чуждата работа.


Титла: Re: За домашните на малките ученици
Публикувано от: Тъщата в нд, 21 сеп 2008, 14:41
Първолаци сме .Сега пише домашни , аз хвърлям по един поглед от време на време.
Забелязвам обаче , че със задачите в къщи се справя по- добре , отколкото тези които са правили в училище .
Вярно че става въпрос за чертички и оцветяване , ноооооо...
Май и е ясно че при мен няма да минне метър  :mrgreen:

Judy, много ценни съвети извлякох от поста ти   :bouquet:


Титла: Re: За домашните на малките ученици
Публикувано от: ALEX2000 в нд, 21 сеп 2008, 15:48
  По-големият ми син е във втори клас. Не мога да си представя, че може да се справи сам, без контрол, все още. Нашият контрол е вечер. Той ходи на занималня. Всяка вечер (без изключение), с него се затваряме в тиха стая и преглеждам всичко, което е писал в клас, съответно за домашна работа и също така чете отново и ми разказва (ако имат за следващия ден) каквото трябва. Понякога се налага нещо да коригира, но повече наблягам на съветите и похвалите (тях задължително ги има, нищо, че не е перфектен винаги). Отнема не повече от половин час. Целта ми е не да ми носи похвали всеки ден, а да свикне да обръща внимание на това, което прави в клас и в занималнята. Обяснявам му как да си разпределя времето и на какво да набляга, отбелязаме напредъка, ако има в нещо или спадове, ако има. Смятам, че малко по малко ще свикне да се оправя сам с всичко, без да преглеждам чак толкова основно вечер по всичко. Засега обаче го правя. Не съм посмяла да го оставя да иде неподготвен по нещо, ако е забравил или е бил разсеян в занималнята. Не се дразни-така е още от началото на първи клас и е свикнал, дори ме чака вечер, ако закъснея. Но пише сам-всичко, както може и колкото може. Аз си правя сметката, според това, което виждам, в какво има нужда да се упражнява допълнително и го правим-в събота и неделя. Не ни отнема чак толкова време, колкото изглежда, не повече от 45-50 минути, но го правим редовно. Разните забавни помагала, които купувам от книжарниците, доста помагат, за да не му е досадно.
  В интерес на истината, забелязах че през ваканцията, когато беше само с мен и пишеше домашните задания за лятото (беше им дала госпожата разни неща) страшно се разсейваше. Изведнъж всичко друго ставаше по-интересно от писането и смятането :lol:...А да страда от липса на внимание-едва ли. Имаме си лично наши минути за разговори и разни наши си ритуали, но детска му работа... :D...Реших да му казвам-..."Имаш еди си колко минути, за да свършиш с това, след което ще дойда да погледна. Внимавай с това или наблегни на онова, в това упражнение." После излизах от стаята или започвах да си върша някаква моя работа. Резултатът беше, че се стараеше много повече и се разсейваше много по-малко :).


Титла: Re: За домашните на малките ученици
Публикувано от: Dani Tal в нд, 21 сеп 2008, 16:38
Под помагам, в никакъв случай нямам предвид че аз й правя домашните.
Просто стоя с нея, наблюдавам я и й задавам спомагателни въпроси когато има нужда.
По математика още в първи клас учиха таблицата, сега учат събиране и изваждане до 1000.
Това й е по- лесно, но езикът (иврит) й е по- труден поради специфичното писане (гласните не се пишат, има 3 Хта и т.н.). И там има нужда от помощ. Когато й стане трудно просто се отказва.


Титла: Re: За домашните на малките ученици
Публикувано от: reni _805 в нд, 21 сеп 2008, 17:11
Таблицата не се ли учи в 2 -ри клас ?Синът ми е в 1-ви клас .Не виждам в учебника да имат таблицата .


Титла: Re: За домашните на малките ученици
Публикувано от: Dani Tal в нд, 21 сеп 2008, 17:55
Таблицата не се ли учи в 2 -ри клас ?Синът ми е в 1-ви клас .Не виждам в учебника да имат таблицата .

Не живея в Бг, при нас се учи в първи. Доколкото помня ние навремето я учехме около нова година във втори клас.


Титла: Re: За домашните на малките ученици
Публикувано от: reni _805 в нд, 21 сеп 2008, 18:02
Таблицата не се ли учи в 2 -ри клас ?Синът ми е в 1-ви клас .Не виждам в учебника да имат таблицата .

Не живея в Бг, при нас се учи в първи. Доколкото помня ние навремето я учехме около нова година във втори клас.
Оле, горките деца !


Титла: Re: За домашните на малките ученици
Публикувано от: ANIKA81 в нд, 21 сеп 2008, 23:06
Таблицата не се ли учи в 2 -ри клас ?Синът ми е в 1-ви клас .Не виждам в учебника да имат таблицата .

Не живея в Бг, при нас се учи в първи. Доколкото помня ние навремето я учехме около нова година във втори клас.
Тук в България таблицата се учи в втори клас - втория срок предполагам  :hug:


Титла: Re: За домашните на малките ученици
Публикувано от: ♥ Karamela ♥ в вт, 23 сеп 2008, 10:11
Да, таблицата се учи втори клас, втори срок. :peace:


Титла: Re: За домашните на малките ученици
Публикувано от: AnMary в ср, 24 сеп 2008, 00:31
Дияна е 1ви клас. За сега са на чертички, ченгелчета и т.н. Не помагам в домашните.
След време сигурно ще има известен съпорт от наша страна.


Титла: Re: За домашните на малките ученици
Публикувано от: MeryLu в ср, 24 сеп 2008, 12:47
Аз само го проверявам и обяснявам, ако нещо не му е ясно. Допълнително му давам упражнения с по-висока сложност. Подготвям го и за олимпиадите по математика, защото в училище нямат СИП. От време на време  правим и диктовки.


Титла: Re: За домашните на малките ученици
Публикувано от: Торнадо в ср, 24 сеп 2008, 16:51
 Дарина, за щастие е в училище с целодневно обучение.
 Вечер се прибира с написани домашни ,аз само поглеждам какво са правили и разпитвам как е минал деня.
 Ако ми се стори,че не са писали достатъчно давам още една страница с някакви чертички,но гледам да не прекалявам,да не и омръзне от сега. :whistle:


1