BG-Mamma

Здраве => Здравословни проблеми => Темата е започната от: Деси@Димитрова в ср, 06 юли 2005, 23:32Титла: Ако някой знае за HPV вирусът...
Публикувано от: Деси@Димитрова в ср, 06 юли 2005, 23:32
Ще съм благодарна за всяка информация относно човешкия папилома вирус, особено при бременност. Четох, че не бил опасен за бебето, но как става така, след като бил силно заразен???
Много съм притеснена, защото последния месец живях при близки, заради ремонт вкъщи и се оказа, че един член от семейството ми е носител на този вирус, а аз очаквам да родя съвсем скоро.
Благодаря ви предварително.


Титла: Re: Ако някой знае за HPV вирусът...
Публикувано от: kiki29 в ср, 06 юли 2005, 23:46
Заразен е, ама по полов път. Наистина не е опасен за бебето, така че и да си спала с този член от семейството не се притеснявай ;-). Плюс това този вирус има много щамове, различни проявления. За съжаление се оказва, че е много разпространен напоследък, изразява се предимно като кондиломи по половите органи, може и по тялото, някои от щамовете нямат външно изражение, а водят само до ерозио на маточната шийка, доказано е, че някои от щамовете са причинители на рака на маточната шийка. HPV може да се открие с цитонамзка, по-точно цитонамазката може да укаже възможността да имаш HPV ...Лечимо е
Поразрови се в нета, ще намериш информация.
Не се тревожи за бебето, за себе си си прави редовна профилактика (цитонамазки веднъж-дваж годишно) и няма страшно.


Титла: Re: Ако някой знае за HPV вирусът...
Публикувано от: esprit в чт, 07 юли 2005, 07:33
За да се заразиш от този вирус,трябва да имаш полов контакт с човека ,който го има.Това е доколкото знам:-)


Титла: Re: Ако някой знае за HPV вирусът...
Публикувано от: Katia_S в чт, 07 юли 2005, 09:37
Не се притеснявай както са ти казали предава се по полов път.Аз се заразих от този вирус преди да забременея, за съжаление  беше от щамовете, които причиняват рак на шийката на матката. Имах късмет и го откриха навреме и сега имам една малка принцеса. Така че не се притеснявай  няма опасност за бебо. :D


Титла: Re: Ако някой знае за HPV вирусът...
Публикувано от: ева11 в чт, 07 юли 2005, 10:46
това е много разпространен вирус и инфекцията е често срещана - 80% от жените са се срещали някога с подобен вирус. предава се по полов път. опасността за инфектирания човек е, че ако не се злекува, това е вирусът който причинява рак на шийката на матката. Просто трябват редовни (всяка година) цитонамазки.

Няма от какво да се притесняваш за бебето.


Титла: Re: Ако някой знае за HPV вирусът...
Публикувано от: Vache в чт, 07 юли 2005, 19:53

Kiki, за съжаление не е лечимо, в смисъл, че няма ефективен антивирусен препарт. Иначе пораженията дето нанася (папиломи, еразио и недай боже рак) се лекуват. Имало някакъв интерферон, с който се мажела шийката на матката, но онколозите дават противоречиви мнения за ефективността му...

Истината е, че много хора го носят, може никога да не го проявят, може и да се прояви както стана при мен при имунен срив. Сега пия разни имуностимуланти, за да нямам проблем.
А към авторката на темата - заразен е по полов път. Не се притеснявай!!!


Титла: Re: Ако някой знае за HPV вирусът...
Публикувано от: kiki29 в сб, 09 юли 2005, 01:14

Kiki, за съжаление не е лечимо, в смисъл, че няма ефективен антивирусен препарт. Иначе пораженията дето нанася (папиломи, еразио и недай боже рак) се лекуват.

Да де, поне проявления да няма.  :ooooh:

може и да се прояви както стана при мен при имунен срив. Сега пия разни имуностимуланти, за да нямам проблем.

Хм, Изопринозин най-вероятно...Не се притеснявай, ще се оправим newsm10


Титла: Re: Ако някой знае за HPV вирусът...
Публикувано от: Vache в сб, 09 юли 2005, 19:26
Хм, Изопринозин най-вероятно...Не се притеснявай, ще се оправим newsm10

Не, не е изопринозин, че като му видях цената лошо ми стана, а и не знам колко да го пия... Взех си Котешки нокът на Биопрограма... гинеколожката ми препоръча Саменто, а доколкото разбрах то съдържа точно котешки нокът...


Титла: Re: Ако някой знае за HPV вирусът...
Публикувано от: kiki29 в нд, 10 юли 2005, 20:28
Да, много е скъп наистина, но на мен ми го предписаха по схема да го пия и има ефект. Вече 3 цитонамазки след изгарянето са отлични да чукна на дърво и не се открива HPV. Не се заблуждавам, че съм се излекувала, но очевидно се пооправиха нещата. Скоро пак имам цитонамзка, да видим  :pray:


Титла: Re: Ако някой знае за HPV вирусът...
Публикувано от: catty в чт, 21 юли 2005, 16:19
Мили дами, тази тема ме заинтригува много, тъй като преди година и нещо гинеколожката ми установи, че съм носител на HPV вирус. Бих искала да попитам на Вас само чрез цитонамазка ли Ви казаха, че имате HPV? Май се изразих малко тапо, но това е нещо, което много ме притеснява.  :sick:

За Изопринозин-а, пих го, но за съжаление имаше невероятен страничен ефект върху мен - ходих като отнесена 3 седмици, забравях, не можех да се съсредоточа на работа. Ужас. Не мисля да го повторя.

Моята гинеколожка също ми каза, че се предава само по полов път и че е възможно да си го носим само, без някога да се прояви. И че при бременост се наблюдава внимателно, като евентуално раждането може да бъде чрез цезарево сечение.


Титла: Re: Ако някой знае за HPV вирусът...
Публикувано от: Café del Mar в чт, 21 юли 2005, 19:01
Виж тези линкове:
http://www.bg-mamma.com/index.php?topic=28968.0
http://www.bg-mamma.com/index.php?topic=29238.0


Титла: Re: Ако някой знае за HPV вирусът...
Публикувано от: kiki29 в чт, 21 юли 2005, 23:55
 catty, при мен цитонамазката показа наличие и след това срещу 100 лв. дадох за типизиране в Центъра по вирусология материал от шийката и ми казаха кой вид имам.
Изопринозина се пие максимум 5 до 7 дни, в много редки и тежки случаи 15 дни, какво означава това 3 седмици? :shock: Имам чувството, че някои гинеколози въобще не са наясно по каква схема се пие този съвсем не безобиден имуномодулаторр :x


Титла: Re: Ако някой знае за HPV вирусът...
Публикувано от: catty в пт, 22 юли 2005, 15:44
И при мен така установиха наличието на вируса, имам от два типа, най-безопасните слава богу (поне според вирусолога в Центъра по вирусология).

Тази тема малко ме успокои, защото миналата година доста тежко преживях факта.

А за изопринозина схемата беше (ако все още я помня добре :oops:) 3 седмици го пия, после почивка 3 седмици, пак 3 седмици, и пак почивка и още един такъв курс. Но не мисля, че ще го повторя.

Ще се радвам да споделите какво правите в този случай, имам предвид, как се грижите за имунната си система? Аз лично най-се уплаших от HPV, защото все още не съм раждала и да не стане нещо, че да не мога да имам деца някои ден:(.


Титла: Re: Ако някой знае за HPV вирусът...
Публикувано от: galka в пн, 25 юли 2005, 17:22
 :cry:Здравейте на всички във форума! Отдавна следя вашите дискусии, но досега не се осмелявах да се включа активно в дискутираните теми. И така до днес...Когато открих, че има тема, която пряко ме засяга и успях да прочета успокоителни неща за мен. Искам да споделя нещо с вас по темата за HPV, защото съм много притеснена. Ще се радвам, ако някой ми отговори и ми даде кураж.  Историята започва така:
Преди месец получих силно бяло течение и сърбеж. Отидох при моята гинеколожка - тя ми взе микробиологичен секрет и се оказаха гъбички. Назначи ми лечение с глобули и таблетки и след 15 дни отидох на контролен преглед. Направи ми преглед, видеозон и ми взе цитонамазка. Всичко беше наред, до деня в който не научих резултата от ситонамазката.  Най-изненадващо за мен ми откриха наличието на HPV. Сега на 1 август моята гинеколожка ме изпраща за типизация на вируса в Института по вирусология. За съжаление резултата от намазката си разбрах по телефона и докторката не изглеждаше никак притеснена??? Аз съм в паника, защото досега не съм имала никакви проблеми с гинекологични болести. Разбрах, че болестта се придава само по полов път - какво означава това? Аз от 14 години съм само със съпруга си? Не знам какво да си мисля? А дали той е нямал полов контакт с друга? Досега, откакто водя полов живот никога не съм имала гъбична или каквато и да е инфекция на половите органи? Откъде се взе това?
Благодаря Ви предварително. 


Титла: Re: Ако някой знае за HPV вирусът...
Публикувано от: Vache в пн, 25 юли 2005, 21:18
Разбрах, че болестта се придава само по полов път - какво означава това? Аз от 14 години съм само със съпруга си? Не знам какво да си мисля? А дали той е нямал полов контакт с друга? Досега, откакто водя полов живот никога не съм имала гъбична или каквато и да е инфекция на половите органи? Откъде се взе това?
Благодаря Ви предварително. 

Ами точно това.. предава се по полов път... ;-)
Аз съм с постоянен партньор вече 13 г. и пак го имам. Обаче преди това съм имала други партньори, а той други партньорки. Никой не може да каже откъде се е появил, дали от мен или от него и съответно кой от нас откъде го е пипнал...
Гъбичната инфекция няма нищо общо пряко с вируса. Аз например винаги при микробиологично изследване съм имала Candida отрицателна...


Титла: Re: Ако някой знае за HPV вирусът...
Публикувано от: Vache в пн, 25 юли 2005, 21:20
Добре де момичета... при мен пък при многото цитонамазки и биопсии никога не пише НPV, дори и при последната на папиломчето пише "полипозно образувание", никъде не пише папилома вирус. А в същото време си има характерната картина на папилома прио колпоскопия - не се оцветява от лугола... не знам и аз вече какво да мисля...


Титла: Re: Ако някой знае за HPV вирусът...
Публикувано от: тити в пн, 25 юли 2005, 21:29
Най-изненадващо за мен ми откриха наличието на HPV. Сега на 1 август моята гинеколожка ме изпраща за типизация на вируса в Института по вирусология. За съжаление резултата от намазката си разбрах по телефона и докторката не изглеждаше никак притеснена??? Аз съм в паника, защото досега не съм имала никакви проблеми с гинекологични болести. Разбрах, че болестта се придава само по полов път - какво означава това? Аз от 14 години съм само със съпруга си? Не знам какво да си мисля? А дали той е нямал полов контакт с друга? Досега, откакто водя полов живот никога не съм имала гъбична или каквато и да е инфекция на половите органи? Откъде се взе това?
 
не се притеснявай толкова, прочети внимателно и тази тема, и линковете, които е дала Стефани. Далеч не си единствената с вируса. Шефът на лаборатрията в института по вирусология - доц. Кълвачев - където те пращат - е много внимателен и може да ти изнесе лекция по темата. Това, ако искаш подробно да си информирана.
Възможно е да имаш от по-безобидните щамове.

А за предаването - Ваче много точно го е казала.....


Титла: Re: Ако някой знае за HPV вирусът...
Публикувано от: galka в чт, 28 юли 2005, 16:31
Благодаря ти много за изчерпателния отговор! Извинявай, но може би аз не схващам нещо - досега винаги съм си правила пълни профилактични изследвания всяка година (включително и цитонамазки) - при един и същ гинеколог и една и съща лаборатория. И никога не се е проявявало .....Предпоследната профилактична цитонамазка през м. февруари беше нормална. Резултатите ми досега от цитонамазката са били винаги 1 група. Ако съм си го имала по принцип е трябвало да покаже нещо и преди...Не може да цъфне ей така изневидилица, без причина ...Поне аз си мисля така. Смятам, че съм достатъчно грамотен човек, за да си задавам логични въпроси. Но ще видим в понеделник, като дам изследване за Института по вирусология.

Поздрави и пожелания за приятен ден!


Титла: Re: Ако някой знае за HPV вирусът...
Публикувано от: тити в чт, 28 юли 2005, 18:32
.....Предпоследната профилактична цитонамазка през м. февруари беше нормална. Резултатите ми досега от цитонамазката са били винаги 1 група. Ако съм си го имала по принцип е трябвало да покаже нещо и преди...Не може да цъфне ей така изневидилица, без причина ...

оказа се, че може.
При мен се получи почти по същия начин, само че предпоследната цитонамазка беше миналия октомври. Аз днес правих първа цитонамазка след обгаряне и във вторник чакам някакъв резултат.
Стискам палци и на теб за другата седмица!


Титла: Re: Ако някой знае за HPV вирусът...
Публикувано от: galkakm в вт, 16 авг 2005, 16:17
Здравейте.
Прочетах всичко което е написано във форума за HPV и имам въпрос към Вас, но преди това да Ви обясня за моя случай.На 25г. съм.Не съм раждала
Преди 6м. ми откриха папилом на шийката на матката.Взеха ми секрет за цитонамазка, материал за биопсия и резултатите бяха: - Инвертен папилом с хиперкератоза, леко изразен хроничен цервицит.РАР II-III .
Лекаря ми каза, че трябва да се обгори папилома с лазер.Обгарянето мина без много проблеми и след 2м. трябваше да отида на преглед, да се установи всичко ли е на ред.Доктора каза, че има нещо много малко финно и след 6м.ще го видим.. Много съм притеснена.Как може да се отрази една бременност при такива показатели РАР II-III?Благодаря Ви предварително.


Титла: Re: Ако някой знае за HPV вирусът...
Публикувано от: тити в вт, 16 авг 2005, 17:53
Здравейте.
Прочетах всичко ...... Много съм притеснена.Как може да се отрази една бременност при такива показатели РАР II-III?Благодаря Ви предварително.

не се притеснявай, преди да си забременяла. Докторът дава ли ти зелена светлина да забременяваш?
Може да не се отрази никак. А и да се развие отново, както е станало при мен, по време на бременност бебето не е заплашено,  и почти нищо не се прави, освен да ти пускат по-често цитонамазки. Вирусът не бива да спира желанието ти за бебе!
Важно е да те следи лекар, който е в час с вируса, понеже за съжаление, не са много още специалистите.


Титла: Re: Ако някой знае за HPV вирусът...
Публикувано от: galkakm в ср, 17 авг 2005, 09:44
Здравейте.
Прочетах всичко ...... Много съм притеснена.Как може да се отрази една бременност при такива показатели РАР II-III?Благодаря Ви предварително.

не се притеснявай, преди да си забременяла. Докторът дава ли ти зелена светлина да забременяваш?
Може да не се отрази никак. А и да се развие отново, както е станало при мен, по време на бременност бебето не е заплашено,  и почти нищо не се прави, освен да ти пускат по-често цитонамазки. Вирусът не бива да спира желанието ти за бебе!
Важно е да те следи лекар, който е в час с вируса, понеже за съжаление, не са много още специалистите.
Благодаря за бързия отговор.Малко се поуспокоих.Не, доктора не ми е давал никакви зелени светлини, но с приятеля ми направихме май нещо  :oops:.. ще видим след два дни какво се  е случило.Нямам никакви признаци за идване на цикъла и малко се притеснявам.Остава ми да чакам.Т.като съм нова във форума и всичко което се пише тук ме интересува ще Ви пиша на всички за състоянието ми.Нали сме жени и трябва да се подкрепяме.Щастлива съм, че намерих място да споделя моя проблем, виждам, че не съм единствената с този вирус.Дай Боже на всички да са здрави и с бебчета. :)


Титла: Re: Ако някой знае за HPV вирусът...
Публикувано от: чучи в вт, 07 мар 2006, 10:38
здравейте!за първи влизам във форума и всичко,което прочетох много ме заинтригува.искам  да ви разкажа за мойте притеснения.от 6 месеца ходя по лекари докато не попаднах на много добра специалистка.преди 1год. ми правиха пробно абразио,премахнаха един полип и крайният резултат е липса на някакъв хормон.пих 6месеца оргаметрил всичко бише наред.след още 6месеца проблемите отново започнаха.3 месеца пих противозачатачни"жанин"докто миналия месец прокървях. отидах при въпросната лекарка,която ме прегледа и ми каза,че прябва да се направи пробно абразио, но тя открива и нещо на шийката на матката,което не й харесва.взе ми цитонамазка, която ще бъде готова в петък/10.06./, но ми каза,че ще ми вземе боипсия от шийката на матката.много ме е страх не знам какво да очаквам,стахувам се  


Титла: Re: Ако някой знае за HPV вирусът...
Публикувано от: mim_velikova в пт, 10 мар 2006, 10:12

Аз искам да ви кажа, че този вирус е много опасен и наистина се предава по полов път.Не се лекува по никакъв начин, аз също го имам и много съм се интерисувала по този въпрос.Преди време е имало ваксина,но вече не.При отслабване на имунната система винаги може да очакваш да се прояви отново или никога повече да не ти се образуват папиломи.Ако ходиш да ти ги горят вероятността да ти се появят много повече е огромна, защото така се пренася вирусът, на мен ми ги гориха 2 пъти и не изчезнаха.Мажете ги с лкарството на д-р Шол за брадавици , боли но изчезват дайте 8 лв. вместо 1000 както аз и без резултат :party:


1