BG-Mamma

Деца => Нашите деца от 1 до 6 години => Темата е започната от: Aetera в пт, 03 окт 2008, 13:05Титла: Проблем с гърнето
Публикувано от: Aetera в пт, 03 окт 2008, 13:05
Имам голям проблем с научаването на малката да използва гърнето.
Вече се чудя какво да правя и дали аз не бъркам някъде или просто тя не иска и това е. Опитвала съм да я залъгвам всякак обаче просто не става работата. Сяда за 2 секунди след което става и почва да бърка в гърнето и да си играе.
Дали да не я пробвам на седалка в тоалетната направо?
Не ме притесняват памперсите, а по-скоро това, че на пролет мисля да я пусна на детска градина и ще има много проблеми с това гърне(силно се съмнявам, че някой ще тръгне да я учи и т.н.Сигуно ще си ходи напишкана  :cry:)
Така че приемам съвети всякакви.


Титла: Re: Проблем с гърнето
Публикувано от: Богиня:))) в пт, 03 окт 2008, 13:22
Пробвай след месец... Майка ми се беше вманиачила лятото да го научи на гърне. Изкара 1 кошмарен месец с него на вилата, в който малкия беше все мокър, а тя го преследваше целодневно с гърнето. Като се прибраха малкия имаше попадения 1 път дневно в гърнето и това е. Оставих го и спрях да го тормозя. После започна сам да си сяда за пишкате, а за голямата работа ни трябваше около месец. Сега ходи само на гърне, като имаме изцепки не повече от 1-2 пъти седмично, когато се залиса много с игра и забрави да си каже. Аз свалих първо нощния памперс между другото и за 2 месеца имаме 2 изпускания през нощта.


Титла: Re: Проблем с гърнето
Публикувано от: v.pluemper в пт, 03 окт 2008, 13:34
Насила няма да стане - това поне е сигурно!
Моята дъщеря като беше на 2 я пуснах с памперса на градина.
И там явно се научи - понеже там няма мърдане, всички седят на гърнета в редичка! Гледката е страхотна...но от както я дадох там, тя сама започна да си иска гърне, а преди не искаше да го види! Към 3,5 махнахме окончателно и нощния памперс. Не забравяй че това с казването е дълъг процес за които се изисква много търпение!


Титла: Re: Проблем с гърнето
Публикувано от: Драги ми господине в пт, 03 окт 2008, 13:49
Ние в момента сме на етап гърне. Много искам да успее да се научи преди зимата. Август месец я слагах доста често. Но тя ставаше от гърнето, беше голямо мрънкане и единствено с четене на книжки и разглеждане на снимки успяваше веднъж на ден да свърши нещо на гърнето. После около седмица се случи така, че нямах възможност да я слагам, пътуване, непознато място, не ставаше. През цялата тази седмица се ядосвах, че всичките ми усилия са отишли "на вятъра". Прибрахме се, сложих я на гърнето и тя веднага се изпишка, и оттогава знае какво се прави на него и защо я слагам. След около две седмици започна с опитите сама да казва и сега сме на етап един ден казва, един не, но пък ако аз я слагам честичко на гърнето си остава цял ден суха. Успех


Титла: Re: Проблем с гърнето
Публикувано от: stankova в пт, 03 окт 2008, 13:54
zdravei, ot opita na maikite okolo men znam che nasila niama da stane. edna ot maikite po-gore ti e pisala - opitai sled mesec pak. i az se mucha s moia sin. jelaia ti uspeh


Титла: Re: Проблем с гърнето
Публикувано от: katrin2004 в пт, 03 окт 2008, 14:02
След време пробвай пак.
Явно сега не моментът.
Детето само ще покаже когато е готово.
Не го насилвай.


Титла: Re: Проблем с гърнето
Публикувано от: Mopsy в пт, 03 окт 2008, 14:17
Аз моята девойка започнах да я подготвям като и казвах, че вече спират да продават памперси и ще трябва да пишка на гърнето. Обяснявах, че децата в яслата ще и се смеят ако се напишка или наака. Памперса и го махнах изведнъж. Напика се първите два пъти и то не защото аз не я попитах дали и се пишка, а защото и тя самата още не беше ориентирана какво става. На третия път изобщо не я питах, а направо я взех и клекнахме. Съпротивляваше се, но се изчишка. И така първите седмици не ми казваше нито кога има чиш, нито нищо. Аз си я изчишквах през определено време и така.

Малко офф: леле какво обяснение праснах само   :crazy:


Титла: Re: Проблем с гърнето
Публикувано от: veni9 в пт, 03 окт 2008, 14:24
Аз бих пробвала със седалка за тоалетната чиния.


Титла: Re: Проблем с гърнето
Публикувано от: dodii в пт, 03 окт 2008, 14:30
Аз вече слагам бебка на гърне,пробвай с пеещо...като се из пишка и започва да свири...или със седалка...ако не стане не я насилвай пробвай по-късно... :peace:


Титла: Re: Проблем с гърнето
Публикувано от: ilkmon в пт, 03 окт 2008, 14:32
Аз също имам голям проблем с гърнето.Моника не иска и това е.Обяснявам,приказвам и пак не иска.Слага куклите ,но тя да седне- абсурд,реве та се къса.Започнала съм с опитите от лятото-тогава през деня я оставях без памперс,но сега вече е студено.Имам чувството,че никога няма да се научи да казва,макар,че няма дете в първи клас със памперс  :lol:Пробвах с детска седалка в тоалетната-отново нямах успех   :ooooh:


Титла: Re: Проблем с гърнето
Публикувано от: pamsi в пт, 03 окт 2008, 14:33
Синът ми се научи направо на тоалетната-на гърне неискаше.
Дъщеря ми обаче не иска никъде-нито на гърне,нито на тоалетната :ooooh:


Титла: Re: Проблем с гърнето
Публикувано от: zuki в пт, 03 окт 2008, 14:43
Смятам, че детето само ще си покаже, кога е готово. Ти пак пробвай след месец - два, но не насилвай нещата, че рискуваш още повече да ги влошиш.
Моят син започна сам да иска да ходи на гърне, по-точно - на гърнето на възрастните, когато беше на 2,6 год. някъде. Преди това пробвайх 2-3 пъти, но все овенчани без успех. даже преди това, някъде около 2-3 месеца преди това, беше научен сам да ходи на гърне, но след около 2 седмици спря и започна да си търси памперсите. Оставих го да се изхожда в памперс, като му обяснявах, че за него ще е по-добре да се научи вече на гърне, но без да го порицавам и насилвам. Бъди по-търпелива. Разбирам напълно основанията ти, но не се тревожи - скоро и вас ще ви "огрее" ;-).


Титла: Re: Проблем с гърнето
Публикувано от: leni_vas в пт, 03 окт 2008, 14:48
За нас първоначалният проблем беше, че не знаеше за какво служи гърнето. Докато свърши работа за първи път ,а и след това, с баща й я слагахме да седне и се зареждахме с играчки, книжки, снимки - само и само да я задържим. Дори взехме пишкаща кукла с кукленско гърне. Слагахме я често и веднага след хранене, пиене и спане. Памперс слагах само през ноща. Ако вкъщи държиш детето без, а на вън слагаш памперс то само се обърква. Детето трябва да може да казва елементарни думички като "пиш", "аки" за да може да има комуникация. Не се отчайвай. Просто бъди постоянна. Аз имах дни с 50% успеваемост и след това се зареждаха такива с 0%, но бях упорита, без да насилвам. Държах я на гърнето по 10/15мин. и ако не искаше я пусках, но след 30мин. пробвах отново.  Ще се научи - няма ненаучило се дете. Просто може да отнеме малко повече време. Бъди търпелива, не се карай, а ако свърши работа в гърнето - трябва наградите да са големи  ;-) . Успех!


Титла: Re: Проблем с гърнето
Публикувано от: Angel_Dust в пт, 03 окт 2008, 15:21
Ами , пробвай на седалката направо.....иначе според мен просто е малка...но нямаш голям избор ако ще ходи на градина(а не на ясла)...ако е на ясла - можеш спокойно да я оставиш на мира....

Иначе - изпитания стар метод - махаш памперса, купуваш много дрешки за напишкване и почване с дебненето и упражненията...при нас след 1 седмица така, вече почти нямаше инциденти....само дето и до сега ака само в памперс, но го слагам само за това, също и спи с такъв, което в градината му е проблем, защото там не слагат и той всеки ден се опишква докато спи....


Титла: Re: Проблем с гърнето
Публикувано от: Desert`Rose в пт, 03 окт 2008, 16:10
Само се записвам,защото и ние се опитваме в момента и няма напредък... :ooooh:


Титла: Re: Проблем с гърнето
Публикувано от: furiqta в пт, 03 окт 2008, 16:25
Аз бих пробвала със седалка за тоалетната чиния.

И аз подкрепям това мнение. Понякога е необходимо да се смени самия ритуал, за да потръгнат нещата.Само не насилвай детето. :hug:


Титла: Re: Проблем с гърнето
Публикувано от: MaraSara в пт, 03 окт 2008, 16:28
Ох,и ние имаме същия проблем :ooooh:Като беше по-малък поне сядаше за малко на гърнето,даже понякога пишкаше.Елате да го видите сега-дори не иска да седне.Няма номера,заплесвания и заиграване с нещо.Мислех тия дни да пусна тема какво да правя.Той просто не разбира,че там се пишка.Пробвах и в тоалетната-нищо.Изнервих се и сега съм го оставила така.Пак ще пробвам,само ,че незнам как newsm78


Титла: Re: Проблем с гърнето
Публикувано от: yordanka83 в пт, 03 окт 2008, 16:38
Само се записвам,защото и ние се опитваме в момента и няма напредък... :ooooh:
Ние сме в същото положение не иска да види гърнето не знам какво да го правя


Титла: Re: Проблем с гърнето
Публикувано от: Ivelina Mineva в пт, 03 окт 2008, 16:39
Аз бих пробвала със седалка за тоалетната чиния.

И аз подкрепям това мнение. Понякога е необходимо да се смени самия ритуал, за да потръгнат нещата.Само не насилвай детето. :hug:

Подкрепям, има едни такива шаренички с герои от филмчета, изберете я заедно, може и да потръгне. Ако не стане, изчакай, не настоявай, за да не приема детето слагането на гърне (седалка) като наказание-тогава вече задачата ти се усложнява максимално.


Титла: Re: Проблем с гърнето
Публикувано от: Blondi в сб, 04 окт 2008, 02:22
И моят не ще и да чуе ни за гърне, ни за седалка  :crazy:


Титла: Re: Проблем с гърнето
Публикувано от: 7of9 в сб, 04 окт 2008, 04:42
При моя син все още са същите нещата. Даже не иска да седне. Последните 3 месеца - от понякога към рядко поне взе да сяда.
В момента купихме едно приспособление за тоалетната със стълбичка. На него се качва с кеф и седи даже...но това е от 2 дни.
Книжките и примери - не помагаха...


Титла: Re: Проблем с гърнето
Публикувано от: Aetera в сб, 04 окт 2008, 23:53
Гърнето ни е свирещо и ефекта е че постоянно го мокри с мокри кърпички за да свири.
 Аз не желая да я насилвам и както споменах за мен не проблем памперса, просто ми се иска да се научи да ходи по нужда и да си казва за да няма проблеми в детската градина. Не искам да ходи мокра и да и се карат, че се напишква и т.н.
Това с куклата е много полезна идея.
Ще го оставя това гърне за сега, ще взема пишкаща кукла  :lol: и седалка за тоалетната. Пък ще видим какво ще стане. (Много Ще-та станаха  :mrgreen:)


Титла: Re: Проблем с гърнето
Публикувано от: steli76 в нд, 05 окт 2008, 00:40
Забелязала ли си да показва по някакъв начин,че й се ходи до тоалетна?Някакъв звук,мимика,нещо да ти подскаже?Ако има нещо такова,щом го забележиш можеш да й обясниш,че трябва да ти казва,че й се ходи,защото големите момиченца пишкат и акат в гърне /тоалетна/,а само бебетата се напишват в памперса...или нещо такова.Тя вече е голяма,ще разбере.Аз научих сина си сравнително лесно.Не помогнаха слагания под час,пради хранене,след хранене,преди сън,след сън и други подобни.В такива случаи той просто ревеше и не искаше на гърне.Забелязах,че ръмжи и се напъва преди да свърши голямата работа и почнах да го слагам веднага щом изръмжи.Е,един-два пъти се пресече и не искаше в гърнето.Спрях за около месец и почнах пак.Така се научи за голямата работа.За малката-започнах преди около два месеца сериозно.Оставях го по гащички и обяснявах за гърнето и големите момченца.И,разбира се,ходех с кофата и парцала  :lol: Сега слагам памперс само като спи или сме на разходка.Някак странно той сам си избра да ми казва за пишането по същия начин като за голямата работа.Това може би ще е проблем,ако реша да го извеждам без памперс.Защото ако изръмжи няма откъде да знам какво точно му се прави и как да го държа-прав или клекнал  :lol: Но сега и без това става студено,та за пишане и акане навън не може да става дума.А докато се стопли може и с думичка да ми казва,знам ли...Но съм доволна от постигнатото.Много дълго стана...


Титла: Re: Проблем с гърнето
Публикувано от: Angel_Dust в нд, 05 окт 2008, 09:01
Гърнето ни е свирещо и ефекта е че постоянно го мокри с мокри кърпички за да свири.
 Аз не желая да я насилвам и както споменах за мен не проблем памперса, просто ми се иска да се научи да ходи по нужда и да си казва за да няма проблеми в детската градина. Не искам да ходи мокра и да и се карат, че се напишква и т.н.
Това с куклата е много полезна идея.
Ще го оставя това гърне за сега, ще взема пишкаща кукла  :lol: и седалка за тоалетната. Пък ще видим какво ще стане. (Много Ще-та станаха  :mrgreen:)


Нашето също е свирещо, но това служи само за забва....като е пишкал вътре винаги е искал да е изключено - притесняваше го като се разсвири на първата капка и той направо се сецваше и спираше да пишка....така че пробвай ако има как да спираш мелодията докато наистина прави нещо....иначе - нека си играе - лошо няма....


Титла: Re: Проблем с гърнето
Публикувано от: Atrakcia в нд, 05 окт 2008, 09:04
Когато детето е готово, само ще заочне да пишка вътре. На сила не става :)


Титла: Re: Проблем с гърнето
Публикувано от: ston в нд, 05 окт 2008, 11:43
Синът ми се научи да седи на гърне в яслата. Преди това беше абсурд да седне. Голямо пищене падаше и не съм го насилвала. В яслата си седеше заедно с всички останали деца. Сега редовно ака и пиша в гърнето, когато го сложим. Още не сме махнали памперса обаче, защото не казва. Всъщност за акането често казва, но че му се пиша явно не усеща. май и ние ще махнем първо нощният памперс. Сутрин почти винаги е сух и като се събуди пиша в гърнето.


Титла: Re: Проблем с гърнето
Публикувано от: deyzyi в нд, 05 окт 2008, 11:48
Постепенно с времето ще свикне,но не и на сила.


Титла: Re: Проблем с гърнето
Публикувано от: Drina в нд, 05 окт 2008, 12:40
При нас беше голяма драма с гърнето. Може би започнах, когато беше твърде малък. В началото вършеше всичко в гърнето. После само пишкаше, а в един момент започна да пищи само като го видеше. Естествено веднага го прибрах и реших да изчакам докато порастне малко. След доста време пак го извадих, но така и не се залюбиха. Стана на 2 годинки и половина. Започнах да му слагам през деня гащички и през час да го изпишквам.Така лека полека започна да се приучва и след два месеца вече си казваше сам и махнахме и памперс гащите. Остана проблема с акането. Авно доста се стресира детето, защото се стискаше и не акаше по 2-3 дни. След това се изпускаше в гащите и плачеше много. Колкото и да го успокоявах проблема си остана. Взехме седалка за тоалетната и когато го видех че му се ака... той започваше да пристъпя от краче на краче и да скимти го слагах. Да ама не иска това дете. Стиска се и това си е. Даже му слагах памперс и му казвах че може да се изака в него ако иска. Ами и това не проработи. За известно време вършеше голямата работа във ваната. Когато вечер го къпя ме караше да изляза от банята за малко. Така на спокойствие си свършваше работата и бях щастлива че не се задръства детето и не се мъчи. Иначе лежеше на земята и скимтеше че го боли коремчето. Горе долу преди два месеца намерихме решението, което проработи за нас. Той е голям фен на Макуин светкавицата. Купихме стикери и му казах че всеки път когато се изака ще му залепвам по една картинка на пералнята. За една седмица детето започна да си ходи нормално. Даже по някога нарочно казва че му се ака, за да му залепя лепенка. Само че съм категорична че лепенка без ако няма. И така решихме плоблема. Но така и не започна да ползва гърнето. Ходи си на тоалетната. Дали лепенките помогнаха, или просто той порастна достатъчно и вече беше готов... не знам. Но сега си казва всичко и вкъщи и навън и когато пътуваме и когато е при баба си.
Пожелавам ви и вие да намерите вашето решение!


Титла: Re: Проблем с гърнето
Публикувано от: razgovorliva в нд, 05 окт 2008, 14:36
Drina Имам същият проблем с акането,вече не знам какво да направя.Казва си,че има ако но се стикса,в яслата се стиска и у дома.Не иска да ака в гърнето,не иска и в памперса,иска да го сложа да легне и да изляза,тогава свършва работата и започва да плаче,ама много плаче и продължава докъто не го изчистя,притеснявам се и се чудя как се травмира так?Дали аз съм била прекалено настоятелна с гърнето,дали в яслата са му се карали ако се наака или понякога си мисля,че може там да го боли нещо и за това да не иска.Мисля даже Педито да питам,да го погледне,абе незнам ама много ми е жал.Иначе сам казва" Мамо,ако,гето" - демек гърнето но като го сложа ,стои малко и става и това се повтаря по 30 пъти на ден.... :tired:

Извинявам се на авторката,че нахлух в темата без да мога да дам съвет,но прочетох,че Дрина е имала същият проблем!


Титла: Re: Проблем с гърнето
Публикувано от: Drina в нд, 05 окт 2008, 20:06
дааа същата работа като нас. Нааква се в гащите и после плаче. Даже като вляза в стаята почва да пищи да изляза. Аз излизам и после обаче ме вика да дойда и да му сваля гащите. Не знам какво да ти кажа. Премина някак. Опитайте в банята някак да си намери местенце. Може да не е ваната, а примерно корито, леген... просто нещо. Пробвайте и номера с лепенките. Аз преди да купя лепенките му бях разпечатала просто картинки от филмчето. Същото нещо го чух и в друг вариант. Показваш му една картинка на лист А4 и после заедно я срязвате на квадратчета. При всяко акане лепите едно квадратче - като пъзел. Може пък да му привлече интереса. Моя позната със същия проблем е давала по едно шоколадово бонбонче на дъщеричката й. Тя е била по пухкава и не са й давали шоколад, но за ходене в гърнето, това е била наградата. Помисли за нещо което наистина силно иска и ще го мотивира.
И аз се извинявам на авторката за лекото отклонение в темата... ама такова чуда да не ви идва до главата. Да гледаш как детето ти се стиска и се мъчи и да не знаеш как да му помогнеш.
Успех Елена!


Титла: Re: Проблем с гърнето
Публикувано от: tigar-migar в вт, 14 окт 2008, 23:28
При моя син все още са същите нещата. Даже не иска да седне. Последните 3 месеца - от понякога към рядко поне взе да сяда.
В момента купихме едно приспособление за тоалетната със стълбичка. На него се качва с кеф и седи даже...но това е от 2 дни.
Книжките и примери - не помагаха...

И ние с такова приспособление се научихме...


Титла: Re: Проблем с гърнето
Публикувано от: Deq в вт, 14 окт 2008, 23:40
Започнах първо много време с обясненията,че бебетата ползват само памперси,че тя е кака /въпреки че настоява ,че "Мими не кака,Мими бати"  :xarms:/ и трябва да ходи на гърненце като голямо дете.Когато започнах да я уча бе на 2 год. и 2 месеца,научи се точно за седмица.В началото имах проблеми от рода ,че не иска,но сядаше .Махнах памперса от веднъж и казах,че повече няма памперси.Без да искам още първият ден забравих на обяд да и сложа за спането,като стана беше суха и веднага отиде на гърненцето,вечерта отново умишлено не и сложих и така до ден днешен.  :peace:


Титла: Re: Проблем с гърнето
Публикувано от: ahura в чт, 30 окт 2008, 15:59
За слагането на гърне аз получих един добър съвет от педиатъра, но той ми свърши работа само за месец. Съветът беше - да започна с гърнето докато все още детето не е проходило стабилно и не се чувства готово да става само и да се разхожда. Така и направих. Сина ми проходи на година и един месец, а аз улучих точния момент да го слагам с гърнето,т.е. малко преди прохождането. И ей така като по чудо  сам си седеше на гърнето, давах му нещо да си играе и той акаше успешно по 3 пъти на ден в гърнето. Слагах го обикновено след хранене. Много бях доволна, защото в рамките на месец имахме само 2-3 пълни памперса, всичко отиваше в гърнето.  Но.....от 3-4 дни насам не иска да го види гърнето. Седи на него , но  с мрънкане, дърпане и си ака само в памперса. Имам чувството, че едва чака да му сложа памперс, та да се изака. Не знам какво се случи.  Каква е причината...ПОНЯКОГА ТОВА С ГЪРНЕТО СЕ ОКАЗВА ГОЛЯМ ПРОБЛЕМ...Тъкмо се бях зарадвала, че така лесно и бързо съм успяла.......


Титла: Re: Проблем с гърнето
Публикувано от: Franito в чт, 30 окт 2008, 17:04
моя и 2 сек не се задържа на гърнето,скача като попарен :lol:


Титла: Re: Проблем с гърнето
Публикувано от: <eiffel tower> в чт, 30 окт 2008, 21:33
И аз я слагам моята на гърне и то от доста време, усещам я кога ще ака, защото започва да се напъва силно и да ръмжи. Слагам я но не много често и не я държа дълго.  Но като че ли и е интересно, като я сложа и пускам телевизора, тя обожава детски филмчета, реклами и музика. И така засега си вършим успешно работата и даже сама си казва браво и си пляска, аз също я подкрепям де. Надявам се обаче да не дойде и при нас такъв момент и да откаже да седи.


1