BG-Mamma

Деца => Хранене с млека за кърмачета, захранване => Темата е започната от: krushka в ср, 08 окт 2008, 14:03Титла: смесено хранене, повръщане и злоядство
Публикувано от: krushka в ср, 08 окт 2008, 14:03
Моето бебе е в началото на 4-ия месец, но имаме следните проблеми: много е злояд и повръща.
Моля, майките, които имат 4-месечни бебета и са на смесено хранене да ми кажат по колко пъти на ден хранят детето си и какво количество изяжда. Ние сме на смесено хранене -кърма + АМ - Aptamil AR, храним се 6 пъти на ден и изяжда по около 170 мл, но бебо е много злояд и яде по 1 час, а сега вече взе съвсем да отказва да яде, чудя се дали да не намалим броя на яденето на 5, поне ще огладнява повече и може пък да яде по-охотно, не съм сигурна, че ако намаля количеството на млякото на ядене ще има резултат, ужасно е злояд. Щом види биберона и почва да реве, да се тръшка - мислех си, че прави така само с кърмата, но вече виждам, че и на АМ реагира по същия начин. Освен всичко и повръща, но със сигурност не е от прехранване, защото съм му давала и съвсем малко и пак повръща. Все пак не повръща на всяко ядене.
Яденето е мъчение за него и за мен, цялото ми свободно време отива в хранене, моля помогнете!

Благодаря на всички, които ще пишат!


Титла: Re: смесено хранене, повръщане и злоядство
Публикувано от: mama galka23 в ср, 08 окт 2008, 15:05
Опитай да му даваш по 140мл,която е нормалната доза за възраста му,пишеш,че е злояд, а незнам как ги изяжда тези 170мл.
Може да опиташ да го захраниш със каша или зеленчуково пюре,може да му хареса!
Аз имах подобен проблем със дъщеря ми хич не искаше да яде АМ и когато я захраних бяхме на вашата възраст и си хапваше с охота всичко освен АМ!
Просто трябва да бъдеш търпелива!
Може да пробваш и с Фризовом,незнам Аптамила как е на вкус,но Фризовома е сладък и моя син си го пие добре,но все пак всяко дете е различно!
Мисля,че е злояд,защото се храните по 1час и така за следващото хранене той няма да е огладнял достатъчно,пробвай да го храниш по 20мин колкото яде толкова,за да може да огладнее достатъчно за следващото хранене.
Това ми го препоръча педиатъра ни с Ивайла,и при нас имаше ефект!


Титла: Re: смесено хранене, повръщане и злоядство
Публикувано от: megan766 в ср, 08 окт 2008, 23:17
Според мен не е зле да се помисли и за психологичната страна на въпроса.Моят син, който е на 4.5 месеца  през втория му месец беше каран насила да яде :oops:/по препоръка на педиатър/и резултата не закъсня хубаво, че малко време го мъчихме тогава, но въпреки че са минали 2.5 месеца, той понякога си спомня и както си яде изведнъж отказва.Това се случва доста често при нас... :oops:


Титла: Re: смесено хранене, повръщане и злоядство
Публикувано от: *Pukanka* в чт, 09 окт 2008, 08:16
Имах този проблем с дъщеря ми. Когато се налагаше да я оставям на баба й, която обичаше да я тъпче имахме същия проблем. Когато аз си я хранех умерено, нямаше такива проблеми. Дъщеря ми вече е на 13 и когато баба й и сега й каже да седне и да яде, щерката буквално откача и почват да се карат.

Ще видиш когато детето ти тръгне на ясла или на градина, как там ще си изяжда всичко, така че търси проблема в себе си. :peace:


Титла: Re: смесено хранене, повръщане и злоядство
Публикувано от: Dionisova25 в чт, 09 окт 2008, 09:14
Моята Ели ще направи пълни 4м. след 10дни и се храни 5 пъти на ден!изява около 120-130мл. на хранене!Тя също се храни бавно,но за около 20мин.!А пък относно 170мл. които изяждате,може да ги намалиш на 140мл,колко килограма тежите?Щом повръща значи му идват много?


Титла: Re: смесено хранене, повръщане и злоядство
Публикувано от: Vivi в чт, 09 окт 2008, 09:22
Ще видиш когато детето ти тръгне на ясла или на градина, как там ще си изяжда всичко, така че търси проблема в себе си. :peace:

Не бъди толкова сигурна.  :lol:  :peace:


krushka , едно бебе на 3 месеца и малко не може да бъде наречено злоядо.
Увеличи интервалите между храненията.
Как повръща-на фонтан, връща по малко?


Титла: Re: смесено хранене, повръщане и злоядство
Публикувано от: pamsi в чт, 09 окт 2008, 09:48
 krushka  ами бебчето не яде никак малко....препоръчанато доза на тази възраст на едно хранене е 140мл...


Титла: Re: смесено хранене, повръщане и злоядство
Публикувано от: daasenovi в пт, 10 окт 2008, 13:31
Здравей,
Ние си имаме бебка Даная на 4 месеца и половина, яде по 4 пъти на ден и се чувства много добре. Сутрин яде по 160 мл. мляко - пием на Хип, на обяд си хапва зеленчуково пюре, след обед пие 50 мл. плодов сок, към 5-5.30 пие 130 мл. мляко, в 8 яде 50 гр. пловодо пюре и към 9.30, след банята, изяжда още 130 мл.мляко. Този режим тя си го  направи самичка, така че остви детето да огладнее, не го насилвай да хапва по разни схеми и на определени интервали и ще видиш, че всичко ще е ОК. И аз постоянно се притеснявах, че яде малко и т.н., даже си взех кантар и я теглих преди и след кърмене, за да разбера колко е изяла - това направо те побърква :cry:
Пожелавам ти успех :hug:


Титла: Re: смесено хранене, повръщане и злоядство
Публикувано от: equinox в пт, 10 окт 2008, 13:37
Забрави за часовника и за грамажите. Храни си детето на поискване. На 4 месеца няма как да имаш злоядо дете. Лепването на този етикет е най-лошото нещо, което можеш да направиш. В никакъв случай не го карай да яде насила.


ПП И аз да попитам как повръща, на фонтан или просто се излива определено количество от устата? Кърмата със биберон ли я даваш или си суче от гърдите ти?


Титла: Re: смесено хранене, повръщане и злоядство
Публикувано от: Partizanka в пт, 10 окт 2008, 13:52
Ако моята дъщеря (днес става на 4 мес.) изяждаше по 170 мл 6 пъти на ден, щях да съм притеснена по-скоро от голямото количество. Тя също се храни 6 пъти дневно, като само в два от тях изяжда 150 мл; останалите хранения са по 100 - 120 мл. От няколко дни сутрин пие и 20тина гр. ябълков сок.
Наистина любимият и Хипп май вече и омръзва, и днес ще питам педиатърката какво мисли за ранно захранване. Забелязвам, че разнообразието със сока я радва много, и може би вече е готова за пюрета и каши newsm78


Титла: Re: смесено хранене, повръщане и злоядство
Публикувано от: deyzyi в пт, 10 окт 2008, 14:05
И ние сме на 4ридневно хранене.


Титла: Re: смесено хранене, повръщане и злоядство
Публикувано от: krushka в пт, 10 окт 2008, 14:25
Здравейте! :)

Благодаря на всички за съветите, много ме ободрихте, така се бях стреснала. Всъщност му давам по 160мл, а не 170 - печатна грешка :oops:. Знам, че бебетата на тази възраст по принцип трябва да ядат по 100+ на колкото месеца са умножено по 10 -примерно 2-ри м. - 120, 3-ти 130, 4-ти -140 и т.н., но знам и че трябва да изяждат 1/6 от теглото си на ден т.е., ако е 5 700, както е бебо, това ще рече по 950 мл на ден, или по около 160 мл. Той доскоро ги изяждаше бавно и не се е дърпал чак толкова много, но от няколко дни щом стане време за хранене пощръклява и като види шишето изпада в ужас. Дотолкова, че не иска нито капка! А проблемът с повръщането започна още първия месец, когато му откриха пилорна стеноза и се наложи операция -това е стеснен пилор и от там повръщаше на фонтан, обаче след операцията той продължи да си повръща пак на фонтан, а вече минаха 3 месеца - вероятно е развил рефлукс и аз не знам, другата седмица педито рече, че ще ни прати на гастроенетеролог да видим ...омръзна ми да сменям постоянно и неговите и моите наповръщани дрехи. За късмет не на всяко ядене повръща и е наддал с 500 гр за последния месец, което според педито е идеално и според мен също  :). Повръща различно понякога малко понякога много!  Та затова го тъпча и му давам по толкова, щото той така или иначе на ден повръща почти на всяко ядене и поне да компенсира от предишните, когато не е повърнал толкова.:( Заради повръщането педи каза, че ще започнем захранването по-късно, а аз с такова нетърпение го чакам, надявам се, че ще се радва повече на сокчета и пюренца, може млякото да му е омръзнало и на мен би ми омръзнало на негово място всеки ден по 6 пъти едно и също  :tired:, а може и да е комплексна причината -от постоянното ръчкане на биберона в устата му да е получил фобия, сега последно го храня като се унесе и заспи и като го нахраня, ако се събуди надава такъв рев, все едно се чувства прецакан, че е заспал и че е допуснал да го нахранят  :oops
Вчера го оставих гладен и пропусна едно ядене, и после пак не беше гладен, оставих го да яде когато иска и той яде съвсем малко, чак вечерта заспал яде, както трябва . В интерес на истината никога не е плакал от глад!

Dionisova25, а твоята Ели само на мляко ли е или вече почна да я захранваш? и колко тежи?
Sharli, давам й изцедено мляко +АМ -сутрин е само на кърма, че тогава лактацията е най-обилна  :lol:


Титла: Re: смесено хранене, повръщане и злоядство
Публикувано от: Blondi в пт, 10 окт 2008, 17:26
Той доскоро ги изяждаше бавно и не се е дърпал чак толкова много, но от няколко дни щом стане време за хранене пощръклява и като види шишето изпада в ужас. Дотолкова, че не иска нито капка! А проблемът с повръщането започна още първия месец, когато му откриха пилорна стеноза и се наложи операция -това е стеснен пилор и от там повръщаше на фонтан, обаче след операцията той продължи да си повръща пак на фонтан, а вече минаха 3 месеца - вероятно е развил рефлукс...
Та затова го тъпча и му давам по толкова, щото той така или иначе на ден повръща почти на всяко ядене и поне да компенсира от предишните, когато не е повърнал толкова.:( Заради повръщането педи каза, че ще започнем захранването по-късно, а аз с такова нетърпение го чакам, надявам се, че ще се радва повече на сокчета и пюренца, може млякото да му е омръзнало и на мен би ми омръзнало на негово място всеки ден по 6 пъти едно и също  :tired:, а може и да е комплексна причината -от постоянното ръчкане на биберона в устата му да е получил фобия, сега последно го храня като се унесе и заспи и като го нахраня, ако се събуди надава такъв рев, все едно се чувства прецакан, че е заспал и че е допуснал да го нахранят  :oops
В интерес на истината никога не е плакал от глад!

С този постинг трбяваше да започнеш темата си. Така като чета виждам грешка след грешка. Не те обивнявам, рабзира се, аз съм никоя, но все пак... имате педиатър, лекари, информация общодостъпна...

"като види шишето изпада в ужас" - това наистина е ужас, когато се касае за едно 3-месечно бебе.

"затова го тъпча" - никога не го прави!

"педи каза, че ще започнем захранването по-късно, а аз с такова нетърпение го чакам" - не прави масовата грешка да захрaнваш детето от скука или от желание за разнообразие. Повярвай, бебетата нямат засега ни най-малко нужда от разнообразие в храната.

"от постоянното ръчкане на биберона в устата му да е получил фобия" - фобия едва ли, но е грешна подобна практика.

В интерес на истината наистина не мога да разбера защо 90 процента от майките, бабите и жените смятат, че щом едно бебе яде като за световно, тъпче се с охота и е дебело и с гривнички, това е равно на здраво и цъфтящо бебе?  :tired:

Информация за храненето има много и навсякъде. Прочети добре много статии и тогава действай. Идеални майки няма, но не бива да се престараваме  :)
Успех  :peace:

Опитай да му даваш по 140мл,която е нормалната доза за възраста му,пишеш,че е злояд, а незнам как ги изяжда тези 170мл.

Няма точно определена доза за бебетата. Синът ми на тази възраст ядеше между 80 и 280мл на едно ядене, така че...  :)Титла: Re: смесено хранене, повръщане и злоядство
Публикувано от: Dionisova25 в сб, 11 окт 2008, 22:13
     krushka започнах да я захранвам с плодови пюренца,но акото и стана зелено и спрях!Питах педито и ми каза че е нормално при нова храна!Ами скоро е теглих беше около 6100,а вие?Колко тежите


Титла: Re: смесено хранене, повръщане и злоядство
Публикувано от: krushka в вт, 14 окт 2008, 12:44
Вчера бяхме при доц. Ковачева, тя е гастроентеролог, оказа се, че има рефлукс нашия бебо, затова повръща, и наистина съм му давала много, и си докарах това от прекалено четене на разни книжки за храненето уж :(.
Блонди, не ми е била целта никога да има гривнички и да е дебел бебо, то и няма на кого да прилича, и двамата с таткото сме слаби... ами просто все се притеснявах, че след операцията трябва да навакса, че не наддаваше 2 седмици, а си седеше все на едни и същи кг, а и с тия повръщания...

Dionisova25, претеглиха го както е с жилетката и два ката дрехи и излезе 6300 кг + несменения памперс, предполагам, че е някъде към 6кг голичък.
Та тя ни изписа едни прахчета и ни препоръча да го храним по-често - по 8 пъти на ден, но да му даваме далеч по-малко, по 70 мл на хранене. Бедата е обаче, че той не иска изобщо да яде вече и го храним само докато спи, така каза доцентката, че по време на сън бебетата не губят смукателния си рефлекс, но лошото е, че не винаги успяваме да го приспим и сега се чудя как да го нахраня, отказва да приема храна вече  :(

Така че всяко дете си е индивидуално и никакви там схеми не важат за всяко дете.


Титла: Re: смесено хранене, повръщане и злоядство
Публикувано от: equinox в вт, 14 окт 2008, 13:45
Вече са ти казали да забравиш всякакви схеми, таблици, мерки и теглилки. Имаш бебе с проблем и трябва да подходиш наистина много внимателно по въпроса. Ще си позволя да го коментирам единствено защото и дъщеря ми беше със същата диагноза като твоето бебе. Израсна рефлукса  около 9-ти, 10-ти месец, захраних я рано, на 4 навършени месеца, но пък тя си беше съвсем готова тогава за това. Имаше и стеснение на хранопровода, но за щастие операция не се наложи. Изключително съм доволна, че имам педиатър, който е привърженик на храненето на поискване и последвах нейните съвети. За щастие дъщеря ми вече няма проблеми в това отношение, сигурна съм, че след няколко месеца и при вас ще са просто един лош спомен.

Сещам се за няколко неща, които биха ти били от полза- след хранене дръж бебето по-дълго изправено, като се опитваш да не натискаш коремчето. Идеята е гравитацията естествено да задържи храната в корема, като прибавим и това, че млякото е по-гъсто, нещата може би ще се подобрят. Друго- повдигни леко матрака на който спи бебето, ако не си го направила. Идеята е същата, както и да не се задуши, ако евентуално повърне докато спи, макар че вече е голямо и може да си върти само главата.

Другото гастроентерологът ти го е казал, ще ти е малко по-трудно сега да поправиш нещата, но сигурна съм че съвсем скоро всичко ще бъде наред.


Титла: Re: смесено хранене, повръщане и злоядство
Публикувано от: Partizanka в вт, 14 окт 2008, 13:54
Ето още един съвет, надявам се вече да нямаш нужда от него - смени биберона на шишето с такъв с по-голяма с 1 размер дупка. При нас това се оказа разковничето - след като ти писах преди няколко дни, реших да направя интервал от 3 1/2 часа между храненията, респективно да увелича дозата, но бебка се изморяваше от дърпането. Смених S с M дупка на биберона и - готово. Яде с удоволствие по 160 мл.


1