BG-Mamma

Дом и семейство => Семейни отношения => Темата е започната от: Sesylle в пт, 10 окт 2008, 14:38Титла: Увъртане, премълчаване, лъжа...?
Публикувано от: Sesylle в пт, 10 окт 2008, 14:38
Хайде и аз най-накрая с тема в ДИС. ))))

Интересува ме какво е мнението ви за въпросните три думички. Следва ли от първите две - увъртането и премълчаването, лъжата, или не? В какви случаи човек се занимава с такива дейности и не казва директно и направо нещата такива, каквито са? И защо аджеба ще увърта, ще се мъчи да измисля някакви глупости, вместо да направи каквото трябва?

За по-добра илюстрация ще дам следният пример. )))

Обаждате се на гаджето, съпругът, или в каквито отношения сте с човека до вас. Работи в друг град и вечерта няма да се прибере.
Звъните в 21.00ч - човекът казва, че е на кръчма да изпие по една ракия. На въпроса с кого е - нищо не се казва. Прехвърляйки вариантите на ум (защото иначе надълго и широко обяснява с кого е и т.н. ) достигате до извода, че е с човек, за когото ясно знае, че не можете да понасяте по съвсем обективни причини. Отново телефонен разговор с конкретен въпрос дали е с него - отговорът е да.
На другата сутрин се започва с обясненията как този човек се е обадил в последният момент и е излязъл с него, на въпроса - защо не ви се е обадил по-рано, за да ви каже - изведнъж се оказва, че имал много работа, проблеми, задачи и не е успял да се обади. )) После се оказва, че не е бил само с него, а с цялата негова компания. И накрая се заявява - щях да ти кажа сутринта. ))))

Как се коментира подобна случка?


Титла: Re: Увъртане, премълчаване, лъжа...?
Публикувано от: DiDi§ в пт, 10 окт 2008, 14:48
В началото, като четях мислех ,че става въпрос за среща с бивша или нещо подобно. Ако са били цяла компания обаче не виждам къде е проблема. И все пак ти е казал истината,пък дори и по-късно. Я представи си варианта да си изключи телефона и да те излъже ,че е бил в хотела ,спял е и не е  видял,че му е паднала батерията. Мен това по би ме притеснило.
 Преди срещата може наистина да е имал работа и да не е смогнал да ти звънне. А по време на самата среща пред толкова хора може би му е било неудобно да се "отчита". Аз лично не виждам проблем. Все пак какъв е този човек? Защо е толкова лошо да е в компания с мъжа ти?


Титла: Re: Увъртане, премълчаване, лъжа...?
Публикувано от: Tristan77 в пт, 10 окт 2008, 14:50
По принцип рядко задавам въпроси от рода на: С кой си? Къде сте? Даже когато мъжа ми е някъде в командировка не му се обаждам изобщо. Ако той има желание ми се обажда, ако не аз не го търся. Излишно ми се струва. Ако любимия иска да излъже, винаги има начини да го направи. Ако иска да изневери - също. Да се притискаме до стената, да си задаваме излишни въпроси, на които да се чудим как да отговорим няма смисъл. Човек ходи там, където му е хубаво. Не се затормозявай излишно. Радвай се на всичко, което имаш и което си постигнала и спокойно си живей живота.


Титла: Re: Увъртане, премълчаване, лъжа...?
Публикувано от: Labrador в пт, 10 окт 2008, 15:04
използва се за да спести неприятни емоции на питащия, но той (питащия) в повечето случаи е доста упорит и иска да си развали настроението ...


Титла: Re: Увъртане, премълчаване, лъжа...?
Публикувано от: Sesylle в пт, 10 окт 2008, 15:12
използва се за да спести неприятни емоции на питащия, но той (питащия) в повечето случаи е доста упорит и иска да си развали настроението ...

не е въпроса в неприятните емоции. Но за нещо, което така или иначе ще се разбере, какъв е смисълът да се прави и да се говорят глупости?


Титла: Re: Увъртане, премълчаване, лъжа...?
Публикувано от: Хър Мяуджести в пт, 10 окт 2008, 15:14
Добре е по принцип човек бидейки  любопитен, да може да си го позволи.Един вид да ползва паспорт за безопасност, преди да посегне към любопитството.Малко великодушие не би навредило. Комбинацията мнителност+ дребнавост+ избухливост е взривоопасна.


Титла: Re: Увъртане, премълчаване, лъжа...?
Публикувано от: Tess в пт, 10 окт 2008, 15:18
Зависи кой е човека, който не ми допада, а мъжа ми е с него.

Иначе смисълът на усукването е да не се караш с партньора си на момента. Поне такива спомени имам отпреди 100 години, когато и аз съм изпадала в неловки ситуации - знам, че няма да ми се разминат обясненията, но поне да не са на момента, за да не ми се провали цялата вечер, нещо такова...


Титла: Re: Увъртане, премълчаване, лъжа...?
Публикувано от: anineshich в пт, 10 окт 2008, 15:23
Мирама,случвало ми се е да премълча истината,мразя да ме лъжат и не ми се е налагало аз да лъжа!
А, и увъртам понякога когато ме притискат да кажа нещо което неискам!Ето ти честен отг.!
Аз пък си имам желязно правило,не задавам въпроси чийто отговор предусещам ,че няма да ми хареса!Ако имам съмнения за мъж да речем,просто го наблюдавам нпр.в ситуацията която споменаваш,след неговото мълчание усмихнато бих пожелала `приятна вечер`и щях да започна да отбелязвам точки за себе си,ако има повтаряемост на поведение което не ми се нрави ,ще прекратя отношенията без драматизъм и скандали!
Не вярвам в превъзпитанието на зрели хора,а също и че за любовта човек трябва да се бори,това е мое мнение резбира се! :flutter:

Дано,есамо хипотетична случка и всичко е наред при теб!Темата ти е интересна :thinking:


Титла: Re: Увъртане, премълчаване, лъжа...?
Публикувано от: Ери в пт, 10 окт 2008, 15:26
Не виждам проблем. На мен някой си може да ми е неприятен, но на мъжа ми да му е приятен. Не съм идиот, че да му се сърдя ако се вижда с него. Това си е личен избор и да се цупя за подобно нещо е незряло и детинско.
Относно това, че не ми е казал- явно го е страх от реакцията ми, сериозно бих се замислила върху поведението си защо и как съм довела до това положение любимият да го е страх да споделя с мен елементарни неща.
Тосет- вината ще е изцяло в мен.


Титла: Re: Увъртане, премълчаване, лъжа...?
Публикувано от: Трещерица в пт, 10 окт 2008, 15:27
Човекът е дипломатичен. И не може да лъже. Е...ма..му да му забраниш да се среща с чонек, щото на теб ти е неприятен. Нали не се среща в твое присъствие.


Титла: Re: Увъртане, премълчаване, лъжа...?
Публикувано от: Tess в пт, 10 окт 2008, 15:28
Ако мъжът ми се среща с някоя засукана мацка, която хич не ми допада и двамата пият ракия, хич даже няма да се почувствам виновна аз, че разпитвам ;-)


Титла: Re: Увъртане, премълчаване, лъжа...?
Публикувано от: DuBa в пт, 10 окт 2008, 15:31
достигате до извода, че е с човек, за когото ясно знае, че не можете да понасяте по съвсем обективни причини.

Много засиви, какъв е характерът на причините за непонасянето. То нехаресването обикновено е по- скоро субективно, отколкото обективно. Правилното според мен е, ако аз не харесвам някой, нямам право да ограничавам другия да не се среща с него, че й да го карам да се чувства неудобно от това като му искам обсянения. Била съм от другата страна и знам какво е.


Титла: Re: Увъртане, премълчаване, лъжа...?
Публикувано от: palavata_monahinq в пт, 10 окт 2008, 15:35
По принцип не питам с кой е, къде е и т.н. освен в случаите, когото интуитивно или по пътя на логиката ( когато е извън града например ) знам, че е с човек или компания, които по някакви причини не ми допадат.
Случвало се е да реагира почти по начина, който ти си описала.
Разбирам го много добре, предвид моята ответна и не особено адекватна реакция, за мен е напълно нормално да се опита да отложи развалянето на настроението си за сутринта.


Титла: Re: Увъртане, премълчаване, лъжа...?
Публикувано от: Адриана_ в пт, 10 окт 2008, 15:47
Но за нещо, което така или иначе ще се разбере, какъв е смисълът да се прави и да се говорят глупости?

Ми няма смисъл.
Аз лично бих предпочела да ми каже "Тая вечер ще идем с Едикой си  за по питие" и точка. Не му забранявам да се вижда с някого, само защото аз не го понасям.


Титла: Re: Увъртане, премълчаване, лъжа...?
Публикувано от: pasinet в пт, 10 окт 2008, 15:51
Когато предполагам отговор, който няма да ми хареса, изобщо не питам.
Освен това човек може да си прецени дали има толкова близки отношения с някой, че да може да си позволи да казва винаги само истината, (не визирам само конкретната случка ).

И какво значи с еди кой си, аз не познавам всички хора, с които контактува мъжа ми и би могъл да пие питие, както и той не познава всичките ми приятели и познати.


Титла: Re: Увъртане, премълчаване, лъжа...?
Публикувано от: Sesylle в пт, 10 окт 2008, 15:54
Хайде внасям малко уточнения в картинката, явно не е станало ясно.

Аз не забранявам на никого да се среща с когото и да било. Не съм го правила, няма и да го правя. Проблемът е в това, че не е казано - ей, аз съм с Х, ще се видим, ще пийнем по нещо. А се започва с някакво увъртане, със сигурност щеше да се стигне и до лъжа ако не бях задала точно, ясно и конкретно въпроса.
Защо не харесвам въпросният човек - по-голям интригант от него не познавам, винаги намира кого да оплюе, да вкара в някакви триъгълници, четириъгълници и т.н. мои приятели, включително и мен. Говори явни лъжи почти непрекъснато. Не смятам, че тук нещата опират до субективно мнение.


Титла: Re: Увъртане, премълчаване, лъжа...?
Публикувано от: palavata_monahinq в пт, 10 окт 2008, 15:57
Аз не забранявам на никого да се среща с когото и да било.

А, като се срещне с този някой, който не ти харесва после реагираш ли по някакъв начин пред него или просто премълчаваш неодобрението си?


Титла: Re: Увъртане, премълчаване, лъжа...?
Публикувано от: Tristan77 в пт, 10 окт 2008, 16:00
Ясно е тогава защо има увъртане, премълчаване и лъжа. Защото казвайки директно истината ще се сблъска с твоята негативна реакция, от което ще последва евентуална разправия и скандал. Мъжът ти знае, че не одобряваш въпросния човек с който са си пили питието, знае, че ще ти стане неприятно като ти каже, че са заедно, та затова си е решил да си мълчи.


Титла: Re: Увъртане, премълчаване, лъжа...?
Публикувано от: pasinet в пт, 10 окт 2008, 16:01
Хипотетично :
Аз излизам на по питие с човек, който моя мъж никак не одобрява поред причини, които той смята за обективни, но това не означава, че и аз съм длъжна да мисля по този начин / да речем моя приятелка,, която той категорично има доказателства за себе си, че е най голямата курва и ми влияе зле /. Той ме пита и аз му казвам истината , да, с нея съм. Той не е доволен / меко казано / , е и? Какво от това, ще ми вдигне скандалче, ще развали и моето настроение, друго повече какво? Ще ме зареже дето съм излязла с нея ли? Ами ако е така, то по добре направо да си тръгва, такива изнудвания не понасям.


Титла: Re: Увъртане, премълчаване, лъжа...?
Публикувано от: Хър Мяуджести в пт, 10 окт 2008, 16:03
Когато предполагам отговор, който няма да ми хареса, изобщо не питам.
Те това имах предвид и аз  :peace:


Титла: Re: Увъртане, премълчаване, лъжа...?
Публикувано от: Sesylle в пт, 10 окт 2008, 16:13
Аз не забранявам на никого да се среща с когото и да било.

А, като се срещне с този някой, който не ти харесва после реагираш ли по някакъв начин пред него или просто премълчаваш неодобрението си?

Не реагирам по никакъв начин, просто казвам ок.


Титла: Re: Увъртане, премълчаване, лъжа...?
Публикувано от: Sesylle в пт, 10 окт 2008, 16:14
Хипотетично :
Аз излизам на по питие с човек, който моя мъж никак не одобрява поред причини, които той смята за обективни, но това не означава, че и аз съм длъжна да мисля по този начин / да речем моя приятелка,, която той категорично има доказателства за себе си, че е най голямата курва и ми влияе зле /. Той ме пита и аз му казвам истината , да, с нея съм. Той не е доволен / меко казано / , е и? Какво от това, ще ми вдигне скандалче, ще развали и моето настроение, друго повече какво? Ще ме зареже дето съм излязла с нея ли? Ами ако е така, то по добре направо да си тръгва, такива изнудвания не понасям.

Не знам аз ли не обяснявам както трябва, или всеки си чете и разбира каквото му е изгодно.
На няколко пъти казах, че проблемът не е в това, че се е срещнал с човека Х. Проблема е в това, че първо премълчава факта, а когато в крайна сметка се установи с кого е, започна да ми вади от девет кладенеца вода, заплете се в собствените си лъжи и не можа да каже нищо смислено.
Не ме бърка с кого излиза, бърка ме това да ме лъжат.


Титла: Re: Увъртане, премълчаване, лъжа...?
Публикувано от: pasinet в пт, 10 окт 2008, 16:17

Не ме бърка с кого излиза, бърка ме това да ме лъжат.

Е, добре де, но всеки човек си е индивидуален и не всеки обича да се чувства като на разпит и да се обяснява. Така, че ако ти не си познаваш човека и да знаеш кога да замълчиш, много ясно, че ще се сблъскваш с подобни ситуации.
Отговор "не искам да ти кажа", който не е лъжа, но и не е инфото, което те интересува би ли приела?  newsm78


Титла: Re: Увъртане, премълчаване, лъжа...?
Публикувано от: palavata_monahinq в пт, 10 окт 2008, 16:19

В такъв случай би ми станало неприятно и то много. Незнам как бих реагирала. Сигурно щях да вляза в някой филм. :?
Определено щях да искам обяснение после и няма да приема доводите, които ти е казал.
Говоря конкретно за моя партньор.


Титла: Re: Увъртане, премълчаване, лъжа...?
Публикувано от: eliza в сб, 11 окт 2008, 23:21
.....[/quote]

В такъв случай би ми станало неприятно и то много. Незнам как бих реагирала. Сигурно щях да вляза в някой филм. :?
Определено щях да искам обяснение после и няма да приема доводите, които ти е казал.
[/quote]

И аз така :thinking: Но всъщност каквото и да кажеш, или да направиш, не знам какво друго би постигнала, освен да се тормозиш допълнително и да се наслушаш на куп плоски лъжи, които да те наранят още повече. Абе много гадна ситуация :ooooh: Случвали са ми се подобни...........


1