BG-Mamma

Дом и семейство => Нашият дом => Темата е започната от: Pretty_Woman в ср, 15 окт 2008, 20:20Титла: Договор за ипотечен кредит-особености????
Публикувано от: Pretty_Woman в ср, 15 окт 2008, 20:20
Здравейте,

Следващата седмица, след хиляди мъки, ни предстои сключване на договор за ипотечен кредит (дано). Искам да ви попитам има ли някакви особености, "уловки на банката", за които трябва много да внимаваме. По принцип не се доверявам на никой и чета внимателно, но все пак може да ми избегне нещо.
Благодаря ви :)


Титла: Re: Договор за ипотечен кредит-особености????
Публикувано от: pick a boo в чт, 16 окт 2008, 11:40
Поискайте да ви дадат празен формуляр преди да подпишете, за да се запознаете с договора. Обикновено вс. е написано с ужасно ситен шрифт, клаузите са доста и е непосилно да прочете човек всичко на място, да обмисли и да реагира адекватно.
Информирайте се от кредитния консултант и за всички такси, които ще дължите - месечни, годишни и пр. Интересно е да видите и какви са условията за предсрочно погасяване. Някой банки начисляват нещо като наказателна лихва, ако решиш да погасяваш предсрочно- мисля че беше 5%, ако това се случи през първите 3 год. от договора и 3% - през следващите. Изобщо, информирайте се за всичко, което оскъпява кредита. Препоръчвам ти да влезеш и в сайта на "моите пари" - много полезен и ограмотяващ.
Успех!


Титла: Re: Договор за ипотечен кредит-особености????
Публикувано от: percepolis в чт, 16 окт 2008, 11:48
Консултирайте се с адвокат преди да подпишете подобен договор.


Титла: Re: Договор за ипотечен кредит-особености????
Публикувано от: Pretty_Woman в чт, 16 окт 2008, 19:23
Благодаря много. По принцип сме решили да дойде или адвоката ни, или кредитния ни консултант.Още веднъж благодаря, ще внимаваме :)


Титла: Re: Договор за ипотечен кредит-особености????
Публикувано от: stanishkova в пт, 17 окт 2008, 01:32
Ния скоро теглихме кредит с ипотека, при наличие на нотариус и адвокат на банката, всичко мина много добре,не сме се консултирали с никого предварително, разбира се изчетохме всичко внимателно 1 ден по-рано (пратиха ни по mail договора). Преди да потпишем отново прочетохме договора и питахме за нещата,които не ни бяха ясни. Смятам, че няма да имате проблеми.


Титла: Re: Договор за ипотечен кредит-особености????
Публикувано от: s.nenkova в пт, 17 окт 2008, 16:07
Аз също ти препоръчвам да вземеш договора предварително и да го предоставиш на твоя адвокат, макар че по принцип тези договори са стандартни и не подлежат на договаряне. В случаят е полезно, защото ще можеш да го прочетеш на спокойствие и да провериш дали всички такси и лихви (вкл. наказателните) са това, което сте договорили. Относно изповядването на сделката, покажи на адвоката си образец от нотариалният акт, за да може да защити интересите ти-там може да се сложи клауза за неустойка ако не влезеш във владение навреме или пък нещо допълнително. Не забравяй, че нито Банката, нито нотариусът нито кредитният консултант могат да защитят интересите ти, така както ще направи адвокатът ти.


Титла: Re: Договор за ипотечен кредит-особености????
Публикувано от: Pretty_Woman в пт, 17 окт 2008, 21:19
Много ви благодаря.Колкото и глупаво да звучи не се замислих, че може да помолим предварително да видим договора..Благодарение на вас задействах и този въпрос. За самото сключване на сделката със сигурност ще бъде адвоката с нас,че всеки ден изникват нови проблеми...Благодаря ви!!!


1