BG-Mamma

Деца => Нашите деца от 1 до 6 години => Темата е започната от: vesitigra в ср, 12 ное 2008, 16:24Титла: Как се справяте?
Публикувано от: vesitigra в ср, 12 ное 2008, 16:24
Обръщам се към майчетата със същият проблем-настоящ или вече минал. :hug:
Вчера ми се случи за първи път и просто не знаех как да реагирам.
Влизаме с моето дете в магазин за домашни потреби и моят решава,че трябва да вземе една пласмасова метла и да мете :shock: Опитах да му я взема с добро,но той започна да пищи(а е страхотно гласовит) и аз го оставих 5 мин да я държи докато напазарувам и на него му мине "мерака".Но....както се досещате не му мина и като реших да му я взема от ръцете,за да си тръгваме,освен,че се разписка и зарева с пълно гърло,а и легна на пода,взе да рита с крака и да тропа с ръце :rotfImbo:!!!!Опитах да го вдигна и да му обесня,че така не може и т.н.,но той просто не ме чуваше,пробвах да му отвлека вниманието с кучета,котки,играчки,но той ПАК не ме чува [smilie=smile3514.gif]И просто незнаех какво да направя,и съм стъпила до него и го гледам и за секунди си мисля newsm78:"С шамари ли да го изкарам,но пък е много малък;да продължавам да му говоря-не ме чува;да го оставя ли да реве и да го чакам сам да млъкне" и в крайна сметка с голям зор го вдигнах от земята,защото е много тежък,а и се извива назад, и го изкарах навън.Продължи инато да реве,но след 15-20мин млъкна.
Сигурно на повечето им се е случвало,но аз за такъв инат само бях чувала,не бях виждала,а сега ми се стовари на главата :crazyeyes:
Нека,ако някой знае някаква "хитринка" или просто начин за укротяване,който при вас да е подействал да напише.Титла: Re: Как се справяте?
Публикувано от: svhristova в ср, 12 ное 2008, 16:31
И аз съм заинтересувана от такива начини за укротяване. Ние сме малки, но като тръгваме от пързалката или от чешмичките в парка такова пищене настава :crazyeyes: И се дърпа /все още мога да я "стисна" и да я нося на ръце/ и се извива...едвам я удържам :roll: А въобще има ли метод, с който децата да се научат да не постъпват по този начин?


Титла: Re: Как се справяте?
Публикувано от: Ivane в ср, 12 ное 2008, 16:32
Не ми се е случвало, но преди време в "Часът на мама" говориха по тази тема и това, което ми направи впечатление бе: задаваш някакъв странен въпрос на малчугана като:" Ти Петър ли се казваше?", (а той е Гого например) и имало поразителен ефект. Детето млъквало и било по-склонно за преговори.


Титла: Re: Как се справяте?
Публикувано от: il84 в ср, 12 ное 2008, 16:50
Винаги съм си мислила, че ако такова нещо ми се случи, ще изкарам детето с 2-3 шамара от там и няма как да си налага глезотията, защото аз съм МАЙКА, а то ДЕТЕ!  С нашия татко си мислехме, че в къщи ще е казармено положение и ще се слуша нашата дума! Но сега, когато вече имаме дете и като го гледаме какво е мило и сладко, знаем, че няма да можем нищо да й откажем и ще ни се качи на главите - 100%! Сега и аз се чудя, как ли да постъпя, когато порасне и идем в някой магазин, а тя започне да рита на пода! newsm78 Вече е достатъчно глезена и това ще се задълбочава, няма как да го спрем. Е, с второто дете ще си взимаме поуки! :35:


Титла: Re: Как се справяте?
Публикувано от: Bistraz в ср, 12 ное 2008, 16:59
vesitigra, според моя скромен опит, правилно си постъпила - не си му обърнала внимание на тръшкането и е отминало. Аз поне така правя и рядко има такива моменти, по-скоро са периоди - около седмица ще има повече тръшкане, после месец спокойствие. Нещо не е бил на кеф. Колкото повече се ядосвам обикновено, толкова повече ми личи и по-зле става и нищо не постигаме. А аз съм човек, дето тръшканиците мнооооого ме нервят.

Ivane,  :lol: много забавна идея, ще я опитам. Мисля си даже, че баща ми несъзнателно я практикува с внуците си  :lol:, но май че само на единия влияе, другия не се поддава толкова.


Титла: Re: Как се справяте?
Публикувано от: Гневна в ср, 12 ное 2008, 17:08
Малкия ми се тръшкаше така, когато беше някъде на 1 годинка. Оставях го да се търкаля на земята и не му обръщах внимение. Така сам се отучи... А аз се научих да не обръщам внимение на погледите на околните и да не се тормозя какво ли ще си помислят за мен... В крайна сметка само ти си знаеш ситуацията и детето! Останалите да си гледат работата! :mrgreen:


Титла: Re: Как се справяте?
Публикувано от: O.B в ср, 12 ное 2008, 17:26
Моите начини:
Първо винаги предупреждавам :
- поиграй си още 5 минути и тръгваме
- играчката е твоя още 5 минути и после край
- ще купим 1 балон и толкова
- ще поседя 5 минути до леглото ти и после ще бъда отатък в другата стая
Второ - не отстъпвам пред плач и рев от инат, но гледам да не повишавам тон


1. В къщи -
Завеждам го в неговата стая и казвам - ще стоиш тук, малко да си починеш. Много е смешно, защото когато влезна в стаята да го попитам дали си е починал и готов ли е да бъде добър - той си казва - да готов съм, съотв. не не съм готов

2. Навън
- оставям го да се накрещи и навика, като се отдръпвам настани. Много ми е гадно от околните, ама това е положението. На въпросите защо плаче, няма ли да го вдигнете - не отговарям, само се усмихвам. Когато поприключи - отивам прегръщам го и го питам, ама със строг глас - "готов ли си да тръгнем", ако каже да - тръгваме, ако каже не - оставям го още малко
- ако бързам - вдигам го на ръце крещящ и сополив и тихичко му нареждам в ухото - "Знам че си ядосан, знам че искаш ....., но трябва да ...."


Това е много ценно предаване:
http://74.125.39.104/search?q=cache:URdbQK4Xkk0J:www.tv7.bg/serials.php%3Fid%3D1716+%D0%B1%D0%B0%D0%B2%D0%B0%D1%87%D0%BA%D0%B0+sos&hl=en&ct=clnk&cd=3

П.С
Ама трябва да уточня, че Никола по принцип е много разбран и добър. Рядко прави истерии


Титла: Re: Как се справяте?
Публикувано от: nana77 в ср, 12 ное 2008, 17:32
До момента не ми се е случвало. Но и не съм склонна към компромиси. Ще го изнеса директно от магазина.


Титла: Re: Как се справяте?
Публикувано от: star в ср, 12 ное 2008, 17:33
Случвало се е Рая да се тръшка, за щастие рядко.  Излизам от магазина без обяснения. Не след дълго излиза и тя, все пак панаира е за мен , опитва се да ме настигне да го довърши  :mrgreen:. През това време ,зависи от това колко съм набрала, сценарият е различен. Най - често следва извинение и продължаваме нататък....


Титла: Re: Как се справяте?
Публикувано от: Sesylle в ср, 12 ное 2008, 17:41
Много полезна тема, дано се включат повече майки със съвети или поне как процедират в такива случаи. ))
Дъщеря ми от сега я гледам че има разни такива склонности да реве и да се "тръшка" когато не става точно каквото тя иска, но за сега бързо и отвличам вниманието и престава. По-нататък не знам как ще е.


Титла: Re: Как се справяте?
Публикувано от: O.B в ср, 12 ное 2008, 17:47
важното е родителите да са единни. аз например осъзнавам, че много се меся когато таткото се кара... :oops: все хуквам да спасявам "жертвата"
Ама се тренирам де


Титла: Re: Как се справяте?
Публикувано от: sholio2000 в ср, 12 ное 2008, 18:14

Чела съм, че това е правилният начин.Никога не съм попадала в подобна ситуация и не мога да кажа от опит.


Титла: Re: Как се справяте?
Публикувано от: AmAzonkA^^ в ср, 12 ное 2008, 18:27
...


Титла: Re: Как се справяте?
Публикувано от: ivben в ср, 12 ное 2008, 18:34
Беше на около година и половина като ми направи този номер с търкалянето. Не можах да я изтърпя и я напердаших, но и обяснявах и защо я пляскам. Опита се още един път да го направи и аз само и напомних и повече не се е случвало.
Моя познат пък си оставя детето да се търкаля от инат по земята и нищо не му казва. Като се натъркаля си става и толкоз. Това нещо продължава и до днес детето се търкаля и в градината а може и в училище да се търкаля. На майката не и пречи и не вижда нищо кой знае колко нередно. Аз не мога да търпя такива сцени обаче.


Титла: Re: Как се справяте?
Публикувано от: desi_tanova в ср, 12 ное 2008, 18:50
Малката все още не ми е правила тези номера,за разлика от батко си.Ами изнесох го от магазина,две шамара , и на рев се прибрахме в нас.Още два шамара и стана друг човек.При следващата ситуация му припомних за предишната.Ефекта беше зя малко,този път не го ошамарих пред магазина,направо се прибрахме в нас.Не го бих,но пък му прибрах любимата играчка.Не му я дадох 2 дена.С това вече постигнах желаният ефект :peace:


Титла: Re: Как се справяте?
Публикувано от: minilini в ср, 12 ное 2008, 19:39
В магазин не са се тръшкали,но аз предварително обяснявам как нещата там не са наши и са сложени само да се глдат,че не се пипат и други от сорта.навън се е случвало,макар и рядко да ми се тръшнат,но обикновено ги оставям да си излеят емоцията и после им казвам колко е било грозно отстрани това и как са показали ,че не са големи,а все още бебета.Много рядко имат такива изпълнения.


Титла: Re: Как се справяте?
Публикувано от: Василиса Умница в ср, 12 ное 2008, 20:19
Зависи колко е голямо детето. Ако е много малко, няма да обърне внимание на въпроса-уловка. Бяха пускали тук, във форума, едно филмче за такава ситуация. Там майката също се мята на земята и започва да се тръшка и да вие.  :35: Това е моят метод.  :mrgreen: За щастие, с големия почти не съм го прилагала. Малкият обаче май ще ми отвори повече работа.  :thinking:
Аз много обичам някое чуждо дете да се разпищи и затръшка, защото (простете ми  :pray:), ползвам го за пример. Гледаме и обсъждаме. Отстрани, както знаете, гледката е грозна.  :roll:
Моята племенница беше от децата, които се тръшкат на публични места. Веднъж беше предизвикала бурен смях в непознати. Беше малка, но много честолюбива. Силно се засегна и от този случай - край. :lol:


Титла: Re: Как се справяте?
Публикувано от: star в ср, 12 ное 2008, 21:08

Аз много обичам някое чуждо дете да се разпищи и затръшка, защото (простете ми  :pray:), ползвам го за пример. Гледаме и обсъждаме. Отстрани, както знаете, гледката е грозна.  :roll:


Да, на млади години и все още бездетна, като видех нещо подобно си казвах- ужас, моето няма да е такова :crazy:!  Колко съм била далеч, а  :mrgreen:!


Титла: Re: Как се справяте?
Публикувано от: Rylie в ср, 12 ное 2008, 21:13
Случва ни се най-редовно :? В такива моменти просто го вдигам и се изнасяме по възможно най-бързият начин, все пак едва ли на някой му е приятно да ни слуша истериите :oops: иначе говоря, обяснявам-засега полза никаква. Това започна към 12 месеца и както е тръгнало май няма скоро да свърши :ooooh:


Титла: Re: Как се справяте?
Публикувано от: Mimiii в ср, 12 ное 2008, 21:25
До момента не ми се е случвало. Но и не съм склонна към компромиси. Ще го изнеса директно от магазина.

Хубаво,че и на мен още не ми се е случвало.Ако много настоява,да речем,за играчка ,която вече има,казвам през зъби"Остави я и тръгни веднага".Тръгва без възражения.
Тук върви една реклама,която е следната -  започва детето да се тръшка и реве на земята,майката го поглежда,ляга на пода в магазина и започва да крещи и реве също като момченцето.То млъква,поглежда я и става.Тя също става,кимва му с глава да тръгват и излизат от магазина.
Чудела съм се неведнъж дали е ефектно това  newsm78:35:?


Титла: Re: Как се справяте?
Публикувано от: klara в ср, 12 ное 2008, 21:39
случвало ми се е да, просто купувам метлата, и детето доволно и аз спокойна, имаме такива придобивки с които с дни са се занимавали децата, не мисля че е чак толкова важно да се доказвам за толкова силна и да изтърпя ревове пищене и други за нещо толкова дребно, моите не се тръшкат за всичко но пък и доста неща им позволявам, много пъти сме се прибирали с нещо такова, купичка, четка, понякота те просто внезапно се привързват към даден предмет пък са и малки да разберат че не може да се вземе,  ако имам възможност го взимам, ако нямам такава наистина не просто от мой инат се пробвам д аго разсея с нещо от нещата които съм купила, ако не става го гушкам и изваждам, слагам го на някоя пейка  и чакам да се нареве, което е доста крайно


Титла: Re: Как се справяте?
Публикувано от: mishlentze в ср, 12 ное 2008, 22:45
В такава ситуация казвам на детето /независимо кое от двете се тръшка/, ок, щом искаш при метлата те оставям да помагаш на леличката през деня, аз тръгвам, чао. Винаги действа :peace: В началото правех театро като си "тръгвах" от магазина и веднага бях застигана на изхода. Сега обикновено още с приказването разбират от дума. Е, случва се и аз отстъпя ако става въпрос за бонбони или дъвка. Но за безмислени покупки не отстъпвам.

Труден е периода, но отминава за 2-3 месеца, става въпрос за голямото тръшкане. Докато разбере, че с тръшкане не става.

Моята пък в този период ми правеше друг номер, като се заинати за нещо и  реве, тръшка се и накрая се напикае. Случи й се един път на центъра на Сандански, ами тогава я дръпнах в уличката и си отнесе шамарчето, ама сега вече с думи се разбира в повечето случаи ;-)

Всъщност забелязала съм, че всеки период който ме е влудявал е минавал за 2-3 месеца, така че аз с това се успокоявам :mrgreen: Но после идва нещо друго :twisted: Важното е, че има разнообразие :35:


Титла: Re: Как се справяте?
Публикувано от: Isa в ср, 12 ное 2008, 22:55
Към авторката: Постъпила си абсолютно правилно.  :peace: Това не е 'инат', а ЖЕЛАНИЕ. Детето иска нещо, ти не му го даваш - то съвсем естествено се опитва да се наложи. Жените, които искат нещо от мъжете си, а те пък не им го дават ...се цупят или тръшкат врати или...
Просто децата са малки и неопитни в социално отношение.
Добре е заради самочувствието им и самооценката им от време на време /преди да са започнали да се тръшкат обаче/ да се съгласяваме с желанията им дори, когато са идиотски.
Дъщеря ми се тръшка на приливи и отливи около година. Накрая спря.

Към решилите този проблем с шамар или бой: Насилието над деца е забранено и наказуемо в БГ. Всеки сам решава как да възпитава детето си в рамките на закона - боят излиза извън тази рамка. Допълнително може да си помислите как ще се чувствате, когато при следващия спор с мъжа ви той ви ошамари... За да е ясно кой е големия и силния у дома... Баси, поне не се хвалете.  :ooooh:


Титла: Re: Как се справяте?
Публикувано от: *Biba* в ср, 12 ное 2008, 22:57
Чак до тръШкане и търкаляне не стигахме, но да реве и да не иска да върви, zаради неЩо си, ни се случваШе често. В такива случаи след кратък опит zа раzговор и никаква реакция отсреЩа, просто грабвах под миШница и иzнасях навън или в желаната посока. По някое време й минаваха инатите от самосебеси. Просто не виждах смисъл на обЩествено място да клекна до иzпадналото в истерия zаради глупости бебе и спокойно да обяснявам 50 пъти преz крясъците й едно и съЩо_ грабвам я и пътуваме делегация, пък като й мине се обясняваме насаме :)


Титла: Re: Как се справяте?
Публикувано от: samiramira в чт, 13 ное 2008, 08:59
понякогасе справям,но в повечето случеи не.той се тръшка,реве,ляга по земята направо ужас.  newsm61  обеснявам,говоря,оставам го да се тръшка,ефект има много рядко.вкъщи и навънка-голям инат.сега съм решила да го наказвам в количката,ще му взимам играчките,дано има ефект.незнам като тръгнем на ясла догодина какво ще правим newsm78


Титла: Re: Как се справяте?
Публикувано от: Мaрия в чт, 13 ное 2008, 09:25
Често ми се случва.Сина ми е доста инат и имаме големи драми като не стане на неговото.То за това и още обикалям с количката, защото иначе трябва да го влача по улиците като ми се запъне за нещо.
Та просто го слагам в количката здраво вързан (понякога като започне да се мята и изпъва ми отнема повече от 10 мин да го сложа), тръгвам и не му обръщам внимание.Не обръщам и внимание на учудените погледи на хората.Просто вървя, ушите ми понякога бучат от бяс, имам чувството че лицето ми пламти, ама...На моменти и на мен ми е идвало на го шамаросам, но съм се удържала.
Преди да имам дете съм се чудела, даже и съм се възмущавала  какви са тези майки, които оставят децата си да реват и пищят, а те са съвсем спокойни, все едно нищо не се случва.Е сега много добре разбирам. ;-)


Титла: Re: Как се справяте?
Публикувано от: joya в чт, 13 ное 2008, 10:22
И ние сме в този период.
В началото и аз като Василиса, по пример от клипа, малката се тръшка и аз правя маймунджулъци. Резултата обаче беше, докато се правя на маймуна тя се смее, в момента в който спра, пак почва да се тръшка. Пък и това важи само за в къщи.
В повечето случаи, игнор, да се тръшка колкото иска, в такива ситуации, думите са излишни, нито ме чува, нито ме гледа.
Два три пъти и казах, че мама ще и се обиди, ако продължава така, и тя идва веднага и ме гушка. Само че този метод не ми харесва, и го спрях, много е привързана към мен,  и мисля че такава манипулация от моя страна, после ще има лоши последствия за детето :(
Май наистина най-добре е, да не му обръщаш внимание, докато не се успокои.
За съжаление вианги се намира услужлива баба, която да попита, ама госпожо, защо не му купите на детето "еди какво си".
Не се обяснявам въобще.


Титла: Re: Как се справяте?
Публикувано от: stankova в чт, 13 ное 2008, 14:38
Към авторката: Постъпила си абсолютно правилно.  :peace: Това не е 'инат', а ЖЕЛАНИЕ. Детето иска нещо, ти не му го даваш - то съвсем естествено се опитва да се наложи. Жените, които искат нещо от мъжете си, а те пък не им го дават ...се цупят или тръшкат врати или...
Просто децата са малки и неопитни в социално отношение.
Добре е заради самочувствието им и самооценката им от време на време /преди да са започнали да се тръшкат обаче/ да се съгласяваме с желанията им дори, когато са идиотски.
Дъщеря ми се тръшка на приливи и отливи около година. Накрая спря.

Към решилите този проблем с шамар или бой: Насилието над деца е забранено и наказуемо в БГ. Всеки сам решава как да възпитава детето си в рамките на закона - боят излиза извън тази рамка. Допълнително може да си помислите как ще се чувствате, когато при следващия спор с мъжа ви той ви ошамари... За да е ясно кой е големия и силния у дома... Баси, поне не се хвалете.  :ooooh:


 :peace: - подкрепям казаното по-горе. аз не си позволявам да посягам - обикновено първо започвам да говоря, да обяснявам, че така или там не може, че е опасно и т.н....когато това няма ефект и сме на границата да започнем да се тръшкаме просто го наказвам. ако сме навън стои наказан в количката, а ако сме вкъщи го пращам наказан в стаята му. плаче известно време, след като изтече наказанието го викам при мен, отново обяснявам, че така не може и така ... не знам до колко е правилен методът ми, но мисля, че поне за момента се справяме.


Титла: Re: Как се справяте?
Публикувано от: leni_vas в чт, 13 ное 2008, 14:55
Между една и две годинки ми се случи няколко пъти да се тръшка на земята. Сграбчвах я и я изнасях навън. Притеснявах се от другите хора, наистина никой не е длъжен да ни слуша истериите. Ако навън продължава вече спирам да и обръщам внимание, не и говоря и чакам да се успокои. Пробвала съм да я разсея като и покажа други неща, които съм купила. Вече не ми се случва да се тръшка на пода, но от време на време ревва в магазините и тогава купивам нещо, но не това, което тя е решила /обикновено е някоя глупост, която вече има или нещо сладко, което дори след това не яде/.


Титла: Re: Как се справяте?
Публикувано от: Marid в чт, 13 ное 2008, 15:16
 Рядко ми се е случвало да се държи така и то когато беше доста по-малък. В такива случаи не виках, не се карах, не обяснявах - казвах тихо "спри", обикновено не действаше, но го казвах за да има все пак едно наум. Ако сме били сред много хора го отнасях на по-спокойно място, оставях го да се натръшка. Едва след като се е успокоил и е минало достатъчно време правехме разбор на случката, обяснявахме си кое как и така - без караници и шамари. И до сега обича да си говорим "сериозно като големите, ама тихо и спокойно" :mrgreen: /големите според нето нито са тихи, нито спокойни/.


Титла: Re: Как се справяте?
Публикувано от: ston в пт, 14 ное 2008, 10:52
Хм, засега моят син се тръшка само вкъщи. Навън и особено в магазин е доста разбран и послушен. Направо си е друго дете. Ако ми се случи обаче, ще го оставя да си се потъркаля и хич няма да ми мигне окото.


Титла: Re: Как се справяте?
Публикувано от: iava в пн, 17 ное 2008, 19:49
И ние сме инатливи, но точно в магазин не ни се е случвало. Инъче се забиваме на някое място и искаме непременно да стане на нашето и така докато го обръщаме на викове и рев до истерия. Ако предвидя момента своевременно реагирам бързо и отвличам вниманието или предупреждавам, че няма да му дам нещо, което обича и обикновенно това дава резултат. Ако обаче вече сме в последна фаза нищо не помага и просто се изнасяме по спешност. 


Титла: Re: Как се справяте?
Публикувано от: sashimama в пн, 17 ное 2008, 23:35
Различни подходи помагат при различните деца.При моето не действаха отвличане на вниманието,игнориране на поведението му и тем подобни тактики,можеше да си стои легнал на земята с часове... пробвала съм :ooooh:.Говоренето изобщо не биваше чуто,а моята изнервеност от ситуацията съвсем влошаваше нещата.
Какво подейства в нашия случай:грабвах го в ръцете си,често под мишница(защото не спираше да рита докато го ''изнасям''),и директно вкъщи.Прибирали сме се почти веднага след като сме излезли(по тази причина),прибирали сме се в разгара на играта(ако се тръшне за нещо на детската площадка),в магазина зарязвам пазаруването,грабвам го и вкъщи.Постепенно изблиците намаляха,и не след дълго спряха съвсем :peace:.Децата са умнички и успяват макар и по-бавно понякога да направят връзката причина-следствие(че ако легне на земята няма да играе повече навън примерно ;-))


1