BG-Mamma

Деца => Нашите деца от 1 до 6 години => Темата е започната от: asia slavcheva в чт, 13 ное 2008, 00:12Титла: Нека да поговорим за гърнето!!!
Публикувано от: asia slavcheva в чт, 13 ное 2008, 00:12
Здравейте Мами ! Моля споделете вашия опит, кога успяхте да курдисате малкото дупе там ? И по какъв начин го  излъгахте?


Титла: Re: Нека да поговорим за гърнето!!!
Публикувано от: dandi4ka в чт, 13 ное 2008, 00:39
Има подобна тема,само че е  във форума за близнаците.Ако те интересува,виж тук:
http://www.bg-mamma.com/index.php?topic=282243.0
Успех! :)


Титла: Re: Нека да поговорим за гърнето!!!
Публикувано от: Мaрия в чт, 13 ное 2008, 09:10
Махнахме памперса на 1 г.9 мес.Пробвала съм и по-рано да го слагам на гърне, но той не искаше и аз не го насилвах.Първо изяви желание да сяда направо на голямото гърне и започнахме от там.Казах на баща му че трябва да вземем седалка.Но като отидохме сина ми се хареса гърне и му го купихме.
Започнах да му говоря, че вече е голям, че има най-хубавото гърне на света.След всяка свършена работа в гърнето имаше буйни аплодисменти, прегръдки, целувки.След  десетина дни вече не се изпускаше въобще.Обаче като му свалих памперса повече не му го сложих.Нито за разходка, по магазини като ходихме.Излизала съм с една чанта дрехи (но беше август месец).Все още ползваме памперс за спането на обяд и вечер, но него той сам ще трябва да си го махне, нямам намерение да го будя посред нощите да го изпишквам.


Титла: Re: Нека да поговорим за гърнето!!!
Публикувано от: nana77 в чт, 13 ное 2008, 09:26
Моят син е на 2 години и 3 месеца и все още е с памперс. Сяда на гърнето, но нищо не прави. Не се притеснявам и не смятам да го насилвам. Когато е готов ще свали сам памперса.


Титла: Re: Нека да поговорим за гърнето!!!
Публикувано от: dididid в чт, 13 ное 2008, 09:41
Почнах да го слагам в момента, в който вече можеше да седи сам, без да се клатушка. Естествено, нищо не вършеше в него. С времето успях да му схвана режима и го слагах навреме. Постепенно свикна, но определено периодът е дълъг.


Титла: Re: Нека да поговорим за гърнето!!!
Публикувано от: veni9 в чт, 13 ное 2008, 09:54
Синът ми още е с памперс, което никак не ме притеснява.
Като навърши 2г. ще опитам да го махнем.


Титла: Re: Нека да поговорим за гърнето!!!
Публикувано от: Магика в чт, 13 ное 2008, 09:59
Четох в една книга,че от 9-тия месец е препоръчително да се започне да се слага детето на гърнето,но за не повече от 8 минути!!!И не трябвало да му се отвлича вниманието с играчки,за да знае за какво е седнало.


Титла: Re: Нека да поговорим за гърнето!!!
Публикувано от: tanya_p в чт, 13 ное 2008, 10:11
Само дето на 9 месечно не знам как ще обясниш, че е седнало там да се изпишка. Дъщеря ми свали памперса на 2г и 3 м. до 2 години и 2 месеца категорично отказваше да седне на гърне. Два пъти пробвах да я оставям по гащи, напишкваше се, сваляше ги и продължаваше да играе. И в един ден просто не ми даде да й сложа памперса, сама си отиваше до гърнето и си пишкаше без да ме вика да й свалям панталоните. След 20 дни спрях да й слагам и нощния памперс. До преди година имаше фал от време на време, но слагах едни непромокаеми чаршафчета, за да не се мокри матрака.


Титла: Re: Нека да поговорим за гърнето!!!
Публикувано от: zuki в чт, 13 ное 2008, 10:16
Доколкото си спомням, Тони беше на 8 месеца, когато го сложих за първи път на гърне, защото той прояви интерес към него. Резултатът беше около половинчасово "висене" на гърнето, подканване да свърши пиш, но, уви, без никакъв ефект. Просто трябваше да уцеля момента, когато му се пишка, за да го сложа на гърнето и той да свърши работата там. Той много добре знаеше за какво служи гърнето, но проблемът беше, че аз трябваше точно да налучкам момента, когато има нужда. Е, не издържах. Прекратих "обучението".
Пробвах пак но по-късен етап, вече ходеше на ясла. Беше на около 2,3 г., когато пак прояви интерес към гърнето и по-скоро - към тоалетната чиния, вероятно виждайки по-големия ми племенник, че пишка и ака така. И започна да ми казва, когато има нужда, което беше истинското развитие към ходенето на гърне. Обаче през останалото време си беше с памперс. Изведнъж, не знам поради каква причина, не искаше да ходи на гърне, искаше да си върши работата в памперса. Оставих го. Реших, че още не му е времето. И след няколко седмици започна окончателно да върши нуждите си на гърне. Една седмица го оставих с памперс, после му го свалих отведнъж - дори като спи вечер. Направих го умишлено, за да се научи още от самото начало да контролира реакциите си. Рядко се е напишквал оттогава, обикновено когато е пил много течности вечер преди лягане. Това беше на 2,7 год. Всъщност, той даже не ходи на гърне, а на тоалетната чиния с адаптор за малчовци.
Колкото и материали да съм изчела по темата, моето лично мнение е, като цяло за приучването и възпитанието на децата, че те трябва да бъдат оставяни сами да се почувстват готови за новостите, без никакъв натиск от наша страна, а помощ.


Титла: Re: Нека да поговорим за гърнето!!!
Публикувано от: velesa в чт, 13 ное 2008, 10:33
Аз започнах да слагам малката преди месец, месец и половина. За съжаление съм много непостоянна, защото сутрин тя се буди преди мен и аз докато сваря да я сложа на гърнето, тя вече се е изпишкала. Иначе гърнето е в тоалетната и когато я сложа на него, аз сядам на тоалетната чиния, за да и давам пример  :lol: Получава ми се номера, но мисля че трябва да и взема по-удобно гърне.


Титла: Re: Нека да поговорим за гърнето!!!
Публикувано от: kremena в чт, 13 ное 2008, 10:35
Седнахме на гьрнето и махнахме пазмперса за 3 дни-от петьк до неделя. Беше на 2 г и 3 месеца. Прибрах го след яслата, свалих памперса,повече не го сложих. Но детето вече разбираше.От тогава-вече 5 месеца се е напишкал не повече от 8-10 пьти и то се случва най-често,ако не го сложа веднага на гьрнето след като е спал. МНого сьм доволна от това стечение на обстоятелствата. Опитвала сьм и по-рано да го махна-ами не виждах смисьл да мьча детето,да се изнервям и аз, да ходя постоянно с 2-3 чифта дрехи за смяна. :roll:


Титла: Re: Нека да поговорим за гърнето!!!
Публикувано от: Sis* в чт, 13 ное 2008, 10:50
като бебе стоеше на гърне,вършеше всичко както трябва
но след годинката е като транплин,не иска и не иска
мисля да купувам направо за тоалетната чиния :peace:


Титла: Re: Нека да поговорим за гърнето!!!
Публикувано от: Mopsy в чт, 13 ное 2008, 11:05
Махнахме памперса на 2 години и три месеца. Вики също изобще не искаше на гърне, но аз две седмици и обяснявах, че памперсите свършват и повече няма да продават. Махнах го изведнъж и повече не го сложих. Напишка се няколко пъти в началото и това беше. Аз от своя страна обаче доста често я изчишквах :roll:


Титла: Re: Нека да поговорим за гърнето!!!
Публикувано от: yanakr в чт, 13 ное 2008, 11:08
И двете деца почнах да ги слагам на гърне около 8мия м обикновено след хранене постепенно им схванах режима пък и децата се усещат като нямат мокро дупеим е по добре.Голямата започваше да се дърпа за гащите апъ малкия започваше да ме гледа много настоятелно.Трябва ти търпение и да не се отказваш.


Титла: Re: Нека да поговорим за гърнето!!!
Публикувано от: Mimiii в чт, 13 ное 2008, 11:25
Имахме и обикновено гърне,и седалка за тоалетната чиния.Редувахме ги.Не свикна лесно,даже по едно време плачеше от гърнето.С малко настояване от моя страна свикна.Бъди от време на време по-настоятелна,но без да насилваш нещата. :peace:.Успех


Титла: Re: Нека да поговорим за гърнето!!!
Публикувано от: daninka в чт, 13 ное 2008, 11:31
седи на гърнето...даааааа,ама нищо не иска да прави.Седи си човека от годинка го слагам ,ама не ще да си "пусне"съкровищага. :ooooh:Изчаква ме да го  :hahaha:спретна с пампата и цялото облекло и едва като го оставя намира си прави нещата. :mrgreen:Мисля полека,лека да продължавам да настоявам  :hahaha:без да нахалствам.Все ще свикне и ще израстне за идеята :peace:


Титла: Re: Нека да поговорим за гърнето!!!
Публикувано от: сладката мими в чт, 13 ное 2008, 12:24
На първо място, трябва да си много търпелива и да не насилваш детето ако още не готово за гърнето.
Моето дете започна на 2г. и то сама прояви желание. Общо взето когато беше готова, нещата станаха много бързо.Преди това се опитвах, но без успех.Седеше си на гърнето и нищо не вършеше, като стане след 2мин. гащите пълни.Също така ползваше гърнето за шапка и се разхождаше вкъщи.С две думи "Всичко с времето си", всяко детенце е различно.
Търпение мила :peace:


Титла: Re: Нека да поговорим за гърнето!!!
Публикувано от: densky в чт, 13 ное 2008, 12:31
Както са писали момичетата преди мен не го насилвай. Ние махнахме памперса това лято. По-По-рано пробвах няколко пъти без особен успех. Лятото явно му хареса, че може да опишква разни дървета, тревички и т.н., че даже по едно време все искаше да пишка  :ooooh:
Сега слагаме памперс за през ноща и се чудя кога да го махна и него, ама в последно време доста боледува и това ме спира.
Така, че като му дойде времето ще стане, това не пречи да пробваш. Успех!


Титла: Re: Нека да поговорим за гърнето!!!
Публикувано от: daninka в чт, 13 ное 2008, 12:51
.Също така ползваше гърнето за шапка и се разхождаше вкъщи.


ей това ме изкефи :35: :35:-сладката страна на нещата :peace:


Титла: Re: Нека да поговорим за гърнето!!!
Публикувано от: desi_h_d в чт, 13 ное 2008, 13:04
ползваме гърнето,но го издържам над него


Титла: Re: Нека да поговорим за гърнето!!!
Публикувано от: vesi77 в чт, 13 ное 2008, 13:17
И моята щерка още е с памперс /макар че не ми е много приятно от това/.Лятото не успяхме да  го махнем -не беше готово детето.Минахме през периода на плакане  и стресиране когато се начуркаше като беше без памперс, през периода в които не искаше да сяда на гърнето и т.н.Може би защото не го свалих от раз,затова не успяхме/като излизахме навън и слагах памперса/Сега вече съм почти сигурна ,че ако и махна памперса и не го сложа избощо ще станат нещата,/вече сяда спокойно на гърнето ,но все още не може да се контролира -в смисъл ,че не ми казва като и се пишка ,а малко преди да се изпишка- нкл.секунди/но пък мене ме е страх че вече е студено и спрях процедуратаПък  и при всяко начуркване и пантофите се намокрят -е нямам  10 чифта пантофи.Отложих го за напролет ,ако дотогава не стане някакво чудо и тя сама пожелае да махнем памперса ,както някои майки са споделяли.


Титла: Re: Нека да поговорим за гърнето!!!
Публикувано от: Baya в чт, 13 ное 2008, 15:03
Моят син е на 2 години и 3 месеца и все още е с памперс. Сяда на гърнето, но нищо не прави. Не се притеснявам и не смятам да го насилвам. Когато е готов ще свали сам памперса.

Уф, поне съм спокойна, че не сме единствените. Аз започнах да го слагам на гърне към 7-я м. Всичко беше ок, акаше си там всеки ден. Към годинка обаче отказа гърнето - сядаше, но нищо не правеше. И аз мислех, че той само ще стане готов за махане на памперса, ама като чета форумските мамчета, май всичко минава по-скоро през упоритост и научаване...


Титла: Re: Нека да поговорим за гърнето!!!
Публикувано от: Жижи в чт, 13 ное 2008, 15:22
Моя син го сложих на 9м.на куку и още пъвият път си свърши всичко в него без проблем.Слагам го след хранене и след сън и общо взето винаги пуска нещо в кукуто.За сведение сега е 10м.и малко.


Титла: Re: Нека да поговорим за гърнето!!!
Публикувано от: veti_d в чт, 13 ное 2008, 16:07

[/quote]

Уф, поне съм спокойна, че не сме единствените. Аз започнах да го слагам на гърне към 7-я м. Всичко беше ок, акаше си там всеки ден. Към годинка обаче отказа гърнето - сядаше, но нищо не правеше. И аз мислех, че той само ще стане готов за махане на памперса, ама като чета форумските мамчета, май всичко минава по-скоро през упоритост и научаване...
[/quote]

И при нас е почти същото. Миналата година по това време беше почнал да прави всичко на гърнето и даже си казваше, но какво стана след това и аз не знам . Сега вече е на 2 г. и 4 м. и не ще и да чуе за гърне. Аз ходя на работа и само за събота и неделя не мога да се реша да пробвам без памперс - ще го чакам да поиска сам.


Титла: Re: Нека да поговорим за гърнето!!!
Публикувано от: Angel_Dust в чт, 13 ное 2008, 17:20
дупе ва гърне така и не курдисах.
Дребното реши, че ще пишка само прав на тоалетната.
Още си ака в памперс, казва като му се ака - слагам, върши си работата, свалям и мия.
Спи с пампа.
лятото като стана топло просто махнах памперса. за 1 седмица почти нямаше мокри дрехи....сега съвсем...имаше малко изпускания в детската - но от началния стрес.
За акито - просто отказва, лятото като го мъчих стискаше по 1 седмица, реших, че няма защо да го мъча - като е готов ще си седне да ака на тоалетната...по-важно ми е здравето му, а това да се облекчава веднъж седмично не ми се струва особено здравословно.... та така от 2,6 г - без памперс освен за сън и голяма работа.....напълно кога ще го махне - негов си проблем...все ще стане до първи клас предполагам.


Титла: Re: Нека да поговорим за гърнето!!!
Публикувано от: denigali в чт, 13 ное 2008, 17:44
Аз започнах да я слагам на 8 месеца,първия месец я слагах когато я усетя,че ще ака после имаше определено време през деня а когато забравя или нямам възможност интересно,че се стискаше защото като я сложа когато сме се върнали (от разходка например)и тя се изакваше веднага.Сега не мога да и хвана цаката от време на време ака в гърнето ат време на време а памперса,незнам дали не я слагам редовно,малка ли е още,дали разбира уж преди се стискаше а сега не newsm78


Титла: Re: Нека да поговорим за гърнето!!!
Публикувано от: deyzyi в чт, 13 ное 2008, 17:55
Аз все още не съм започнала,и не смятам да бързам.


Титла: Re: Нека да поговорим за гърнето!!!
Публикувано от: ceciii в чт, 13 ное 2008, 19:23
Дъщеря ми е на 9 месеца и откакто сяда стабилно ползваме гърне.Все още не сме махнали памперса,защото не може да казва пиш-пиш.Обаче "голямата работа" от един месец я върши само в гърнето.Не съм я насилвала.Първите 2-3 пъти като я сложих не искаше,нормално-непознато.След 2-3 мин. я дигах да не намрази гърнето, лека-полека увеличавах времето и когато беше на няма и 8 месеца всеки път става, когато си свърши работата- просто когато е готова ми дава ръчички да я взема.Надявам се около годинката да махна памперса,че никак не ги харесвам.


Титла: Re: Нека да поговорим за гърнето!!!
Публикувано от: бъръльо-бъръльо в чт, 13 ное 2008, 19:32
Моята дъщеря едва от две седмици пишка в гърне. Има пропуски, още не съумява навреме да си каже, или се усеща, но не знае как да реагира, плаче и се напишква. Докато спи, обаче, не се напишква или много рядко, поне. От бебе още. Толкова дълго успява да стиска като е без памперс, че знам, че е готова физически. Много малко остава и съвсем да овладее практически гърнето, в смисъл не да я слагам през десет минути, а да съумее да предвиди кога й се пишка и дали има време да стигне.
Като бебе, 6 - 8 месеца, се бях научила да я изпишквам в гърнето, но като пропълзя и после проходи, нямаше сила, която да я задържи за повече от секунда на едно място.


Титла: Re: Нека да поговорим за гърнето!!!
Публикувано от: Stacy Pierce в чт, 13 ное 2008, 20:23
Вики на година и половина започна да върши там неща. С Вай още не съм пробвала, тя е на 6 месеца, но не мисля да бързам. Няма човек, който да не се е научил. ;-) ;-)


Титла: Re: Нека да поговорим за гърнето!!!
Публикувано от: Не се сърди, човече в чт, 13 ное 2008, 20:33
Не съм я лъгала, изчаках да го осъзнае и пожелае, беше на 2г. и 8м., без учене, от раз започна да посещава тоалетната, гърнето го прескочи.


Титла: Re: Нека да поговорим за гърнето!!!
Публикувано от: branimira76 в чт, 13 ное 2008, 20:42
Опитах се на 1 и половина год. и не успях. Пишкаше точно като стане от гърнето, всеки път. Все едно нарочно го правеше. Мъчих се 1 месец и се отказах. После пробвах на 2 и половина и малко по малко станаха нещата.


Титла: Re: Нека да поговорим за гърнето!!!
Публикувано от: mi6ka82 в чт, 13 ное 2008, 21:16
Моя е на 2год.Обажда си всичко и малката, и голямата работа.Лошото е, че не я вършим в гърнето, но поне не е в гащите.Първо го пусках да ме гледа мен в тоалетната и правех разни гримаси на напани.После като разбра, че ние вършим тия работи на определено място, прояви интерес.Въпреки всичко вършим работа в банята на плочките :oops:.


Титла: Re: Нека да поговорим за гърнето!!!
Публикувано от: elmolita в чт, 13 ное 2008, 21:48
Сложих Стилиян на гърне на ...около 8 месеца,от началото нищо не правеше,после свикна на пишка там,но не може да ми казва кога му се пишка.И от както навърши 10 месеца ака само в гърнето,за което съм адски доволна,...не знам как свикна!Като му се ака започва да издава този звук,който като го сложа на гърне и започвам да го приканвам ,издавам аз- от рода на "ъъъъ" :35: Смешно е,но при нас свърши чудесна работа:)


Титла: Re: Нека да поговорим за гърнето!!!
Публикувано от: афродита в чт, 13 ное 2008, 22:49
За пръв път седна сама на гърнето на 10 месеца-преди това не искаше.Нямахме голям напредък ,защото аз я слагах само след ставане от сън,а през другото време-с памперс.Това лято използвах топлото,за да сваля изцяло памперса и започнахме да се учим на гърнето постоянно,като имаше големи опикавания из целият апартамент,но за два месеца се научи и махнахме памперса изцяло-освен за спането нощем.Т.е махнахме памперса,когато тя беше на 1г  и 8 месеца.Ако я бях пробвала по-интензивно преди това смятам,че отдавна да сме го махнали,но просто мен явно ме мързеше,защото после наистина падна голямо опикаване и бърсане. :ooooh:Познавайки дъщеря си знам,че ако не го бях махнала сега,щеше да и е мноооого удобно да си се гуши с него още поне една година-тъкмо си беше свикнала добре да си пиша и ака вътре-идеално и беше :crazy:


Титла: Re: Нека да поговорим за гърнето!!!
Публикувано от: Pepin в чт, 13 ное 2008, 23:10
Почнах да слагам сина си на гърне от както стана на 10 месеца сутрин като ставаше, след ядене както и преди и след всяко спане.Работа си вършеше вътре но не казваше когато му се ходеше .Сега е на 1,8г.и от 1 месец започна да разбира кога трябва да казва за гърнето, е все още има пропуски като се заиграе забравя ,когато има пиш и пълни памперса. В повечето случаи като сме навън за два часа си стиска и като се приберем в къщи и го сложа на гърне си върше процедурата.Лятото пробвах да махна памперса но без резултат всичко беше опишкано , а той не се трогваше въобще от думите ми.Надявам се до 2г. да махнем памперса и да остане само за обеден и нощен сън.


Титла: Re: Нека да поговорим за гърнето!!!
Публикувано от: marini в чт, 13 ное 2008, 23:17
Все още е с памперс, но го дебна и като го усетя, че се напъва и веднага тичаме и двамата за гърнето! Седи и го ползва по предназначение без проблем, но не си казва все още! Затова мисля, че още е рано да махна памперсът! Иначе започнах да го слагам на гърнето, за да свиква още от 9-10 месечен!


Титла: Re: Нека да поговорим за гърнето!!!
Публикувано от: Na na в чт, 13 ное 2008, 23:35
На дъщеря ми й махнах дневния памперс на 2 г и 1 м, като преди това бях пробвала няколко пъти през около месец, но не се получаваше, явно не беше готова. Та, при поредния опит на 2 г и 1 м, нещата се получиха, точно за два дни и половина се научи. Нощния памперс обаче го махнах на 4 г. Цели две години я чаках да спре да пишка в него т. е. да остане сух до сутринта, чула, че така се прави, и най-накрая осъзнах  :oops:, че това няма да се случи. Махнах памперса, първите 3-4 нощи се напишка и до там беше.
Дребния, на 2 г и 1 м вече, още е с памперс, като съм го пробвала до сега два пъти без успех.


Титла: Re: Нека да поговорим за гърнето!!!
Публикувано от: Milena kamenova в пт, 14 ное 2008, 00:06
Голямата съм я издържала от много малка.На гърне я слагах от както започна да сяда.На малката и свалихме дневния памперс на 2г. и 4м. и то много бързо,защото вече знаеше за какво трябва да сяда на гърнето,а нощния махнахме 2 седмици по-късно. :peace:


Титла: Re: Нека да поговорим за гърнето!!!
Публикувано от: stia21 в пт, 14 ное 2008, 00:40
Още сме с памперс...От скоро започнахме с гърнето,но два пъти дневно,имайки предвид какъв му е режима....В началото не искаше да сяда,но започнахме да разглеждаме книжки и започна да се заседява....Книжките вече си ги разглежда сам на кукуто,но лошото е,че нищо не прави вътре....,чака да стане ,да вдигнем памперса и ака и пишка тогава.Имам чувството,че на гърнето се стиска....Ще видим с времето...,дано се излъже да направи нещо вътре,за да осъзнае за какво служи...

Чувала съм,че в яслата се научавали бързо,защото гледат едно от друго?Някой има ли мнение от опит?


Титла: Re: Нека да поговорим за гърнето!!!
Публикувано от: vishna в сб, 15 ное 2008, 16:08
За яслата и гърнето: зависи как ще подходи персонала към детето. На тази възраст /1,5 - 2 г./ децата не се задържат дълго на едно място, дори да играят, особено на гърне. Ако в яслата насилват детето да стои, дори когато не желае, нещата ще се влошат. /синът ми пищеше, само като извадя гърнето и категорично отказваше да седне, а преди яслата имахме известен напредък, когато уцелвах точния момент. И аз си мислех, там като гледа ще свикне бързо. Да, той прояви жив интерес към гърнето, дори сам го вадеше и сядаше на него с гащите, но после нещата се влошиха, когато там започнаха да го слагат на гърне/.

Вече синът ми /1 г. и 11 м./ не плаче от гърнето, стои дълго и стиска, но в момента, в който вече не може да издържи, става и плаче да му сложа гащите или памперса. Чак тогава пишка.

Моя позната ми сподели, че Фройд е писал нещо по въпроса за страха на децата, да се разделят с част от себе си /с косата, ноктите, пишото, акото .../.

Някой може ли да сподели нещо по този въпрос?


Титла: Re: Нека да поговорим за гърнето!!!
Публикувано от: афродита в сб, 15 ное 2008, 17:49
Ами в нашата ясла нищо не правят явно,въпреки,че много ги хвалеха ,че ги учели-аз я пуснах без памперс вече на 15-ти септември,но имаме познато момченце,което ходи от юни месец на ясла и до сега няма никакъв напредък-все си е с памперса.


1