BG-Mamma

Свободно време => На път в чужбина => Темата е започната от: bonetty в пн, 22 дек 2008, 21:50Титла: Нова година в Израел
Публикувано от: bonetty в пн, 22 дек 2008, 21:50
 Заминаваме на 30 декември за Тел Авив. Моля ходилите по това време ми дадат информация- всичко, което ще  ми пишете ще ми е полезно!


Титла: Re: Нова година в Израел
Публикувано от: Mentha в пн, 22 дек 2008, 22:57
A, хубава работа - аз на Нова година бягам от Израел, а ти точно тук ще празнуваш!  :mrgreen:
Живея в Израел от 6 години. Тук, нали знаеш, че Нова година не е официален празник, да не очакваш украса и коледна атмосфера - елхички, лампички, сняг и т.н. Колко време ще сте в Тел Авив? На организирана екскурзия ли сте?
Какво по-точно те интересува - заведения, цени, транспорт...?


Титла: Re: Нова година в Израел
Публикувано от: Циндил - Пиндил в вт, 23 дек 2008, 11:07
Заминаваме на 30 декември за Тел Авив. Моля ходилите по това време ми дадат информация- всичко, което ще  ми пишете ще ми е полезно!
И аз заминавам тогава.С Бългалия Еър, нали? Ние ще пътуваме сами, в смисъл не ползваме услугите на агенция.От летището ще вземем кола и ще обикаляме.В Тел Авив ще сме само последния ден /на 06,01/.Единственото, което ме притеснява са проверките-Всички казват, че на излизане евреите провеждат подробен разпит къде си бил, какво си правил, какво си купил и т.н.Малко съм скептично настроена честно казано, ама ще го видим


Титла: Re: Нова година в Израел
Публикувано от: Mentha в вт, 23 дек 2008, 11:22
Единственото, което ме притеснява са проверките-Всички казват, че на излизане евреите провеждат подробен разпит къде си бил, какво си правил, какво си купил и т.н.Малко съм скептично настроена честно казано, ама ще го видим

На "Бен Гурион" - израелското летище, тези разпити са задължителни. Най-добре е да се отговаря ясно и спокойно  :peace: Ако се запъвате на отговорите и видимо сте притеснени от въпросите, за охраната на летището това е подозрителен знак и разпитът само ще се задълбочи, вероятно и багажът ще бъде отворен. Така че го раздавайте спокойно и без увъртания  :peace:


Титла: Re: Нова година в Израел
Публикувано от: Циндил - Пиндил в вт, 23 дек 2008, 11:48
Е добре де, ами ако не говориш никакъв език какво те правят? :roll:


Титла: Re: Нова година в Израел
Публикувано от: Mentha в вт, 23 дек 2008, 12:05
Е добре де, ами ако не говориш никакъв език какво те правят? :roll:

Отварят ти багажа и разглеждат вещите вътре, за да се подсигурят, че няма взривоопасни неща.  :peace:
Не е приятно, особено, ако не го очакваш  :roll:

Ако имате късмет, ще ви се падне човек от охраната, който говори руски, но е по-добре да не се разчита на това  :peace:

Щом стана дума за отваряне на чанти, ще напомня (вероятно ви е известно), че на входа на моловете и в заведенията също на влизане се показва чантата на охраната.

Извинявам се за допълнителните поправки, но все за нещо се подсещам.... Не оставяйте багажа си без наблюдение на публични места, единствено, ако е заключен в хотела. Тук не е прието и оставен багаж буди подозрения, а винаги се намират будни граждани да повикат полиция... Те пък взривяват "подозрителния обект" без да питат. Хората си знаят и такива ситуации се избягват (вкл. и от туристи)


Титла: Re: Нова година в Израел
Публикувано от: Циндил - Пиндил в вт, 23 дек 2008, 12:10
Тези процедури не предизвикват ли страхотни опашки на летището?Ох, въобще не ми се ходи, честно...За езика питах хипотетично, защото в крайна сметка , когато човек отива на екскурзия някъде не е длъжен да владее 10 езика, а и те съответно не могат да намерят хора, говорещи всички възможни езици.Иначе за неприятната процедура съм се приготвила психически и няма да ги оставя да ми развалят почивката. /Имах подобен неприятен инцидент и в Полша.Там документите ми им се сториха странни  :tired:, та затова очаквам подобно нещо и в Израел/


Титла: Re: Нова година в Израел
Публикувано от: Mentha в вт, 23 дек 2008, 12:20
Има опашки, но не са големи - все пак тези процедури са добре тренирани и летището е организирано. Все пак препоръчват да се пристигне 3 часа по-рано, а не 2, както е на други летища. Не се притеснявай  :peace:
Относно езиците - английският се знае от по-голямата част от населението, но заради това, че Израел е имигрантска държава, от отделните групи се владеят още много други езици. Руският се говори от 1/5 от населението (всички касиерки в суперите напр.)

Документите могат да се видят като проблемни, само ако сте пътували в арабски страни, иначе няма проблеми  :peace: Мъжът ми на френското летище беше заподозрян с неговия паспорт, защото е стар и пълен с печати. Никога не знаеш какво ще привлече вниманието... Но след като го минеш, някак по друг начин гледаш на нещата.

Щом сте в Тел Авив последния ден, не пропускайте старо Яфо - това е най-красивото място в Тел Авив  :peace: Подгответе се за големи задръствания в централната част на страната и на влизане в Ерусалим в пиковите часове, щом сте с кола. Къде планирате да пътувате?


Титла: Re: Нова година в Израел
Публикувано от: Циндил - Пиндил в вт, 23 дек 2008, 12:50
Не знам,приятелят ми ми обяснява нещо, ама аз не помня  :? СЪс сигурност обаче ще посетим Мъртво море, Йерусалим,ще прекараме една нощ в пустинята,до Палестина ще отидем /евентуално/,аз исках в Голан /май така се казваше/и други места, ама не им помня имената, а и Масада?
Само на излизане от държавата ли има разпит или и при пристигане?


Титла: Re: Нова година в Израел
Публикувано от: Mentha в вт, 23 дек 2008, 13:05
Ако пътувате до Мъртво море, непременно отскочете и до Масада - по малко от час път е, а е много по-интересно от самото Мъртво море (по мое мнение). Не пазарувайте в тази част, тя е твърде туристическа  :peace: Ако искате козметика от Мъртво море, по-добре да наминете през някоя от фабриките там или, както правят и самите израелци, да купите от фарм-магазините в моловете (двете големи вериги са Superpharm и Newpharm, има и Bodyshop с израелски продукти, но и в тях понякога е скъпо). Пътят за Мъртво море от Ерусалим, който минава през Териториите, е по-приятен, по-красив е пейзажът - пустинна красота, в този смисъл).

Отделете един ден и за Хайфа и Бахайските градини - те също са много красиви  :peace:
(http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/6/63/Haifa-Bahai_world_center_front.jpg/250px-Haifa-Bahai_world_center_front.jpg)

Ерусалим е най-трудният за ориентиране град в Израел, ние пътуваме там само с GPS, иначе се губим... Планински град е и е надстрояван през различни епохи, та е малко объркано намирането в него.

За Голаните - там е красотата на зелената природа, за местните е голяма ценност, но за европейски туристи е по-малка атракция... Там и времето е европейско - дъждовно и студено. В Ерусалим също е по-хладно в сравнение с крайбрежните градове.
От северните градове и Кейсария е много красив. В близост до Хайфа пък е Acre, с арабско население, с много история... Река Йордан няма добър вид, но пък е посещавана заради Христовото кръщание там...

Мъртво море и Масада са добри дестинации през съботния ден, защото в градовете доста търговски обекти са затворени, а в Ерусалим има цели райони, които са с ограничено движение по пътищата в този ден  :peace:

Приятно изкарване!

П.П. На влизане могат и да пропуснат да ви питат, но, ако ви питат, въпросите са стандартни - с каква цел е посещението? - от сорта...


Титла: Re: Нова година в Израел
Публикувано от: Циндил - Пиндил в вт, 23 дек 2008, 13:13
Да, и  до градините ще ходим.Също така и ние ще си носим GPS.Какава козметика препоръчваш и горе долу какви са цените? :flutter:


Титла: Re: Нова година в Израел
Публикувано от: Mentha в вт, 23 дек 2008, 13:28
Аз си купувам само бяла козметика, декоративна - почти не използвам. Най-качествената, но и най-скъпата е тази на Ahava (http://www.ahava.co.il/) - при тях някои кремове достигат и надминават 100 шекела (курсът на шекела спрямо еврото към днешна дата е 1 EUR  =  5.3631  ILS (nis е по-честото съкращение на израелската валута)). Доволна съм и от dr-fischer, но тя не е само на Мъртво море...
Ако е сувенирна козметика - морски соли и лечебна кал, марката не е от голяма значение, всичката е от Мъртво море и тук с това не се спекулира... (може да се намери за около 20 шекела). Има една шега, че козметичната индустрия в Израел превъплъщава вековната мечта на евреите да правят пари от сол... :mrgreen: От Мъртво море извличането на соли е най-лесно, не биха се занимавали да извличат от други места  :lol: Внимавайте с китайски стоки, но, ако пише "Произведено в Израел" (дъ холи ленд пишат често), няма проблеми. И внимавайте по пазарите - туристите са лесна плячка, но пък иначе ориенталските пазари си имат своя магия  :) (Ерусалимският пазар си струва много повече от Телавивския напр., пазарният ден с големите надвиквания е петък до 14:00-15:00 часа)

Паркирането в зони, които са оцветени с червено, е забранено; в синьо - платено паркиране. Търсете неоцветените зони, а в Тел Авив - платените паркинги  :peace: (иначе е трудно да се намери място). Столчетата за деца и коланите са задължителни; има само една платена магистрала, но може да я избегнете, тъй като има алтернативни пътища  :peace:


Титла: Re: Нова година в Израел
Публикувано от: Циндил - Пиндил в вт, 23 дек 2008, 17:51
Много ти благодаря за изчерпателната информация, ще си запазя правото, ако по-натам се сетя нещо да питам   :bouquet: Надявам се и на Бонети да сме били полезни.Ти къде ще си за НГ?


Титла: Re: Нова година в Израел
Публикувано от: Mentha в вт, 23 дек 2008, 18:26

В България  :peace: Точно в периода, в който вие ще сте в Израел  :D
Ще се радвам да отговоря на всякакви въпроси, стига да мога.


Титла: Re: Нова година в Израел
Публикувано от: bonetty в вт, 23 дек 2008, 20:26
Заминаваме на 30 декември рано сутринта. На 31 ще бъдем в Ерусалим а след това отиваме в Ейлат на Червено море. Какви ли ще са температурите там, надявам се да е малко по- топло. Не зная какви дрехи да си взема. Преди година ходихме в Хургада пак на Червено море- там си беше 20-25 градуса.


Титла: Re: Нова година в Израел
Публикувано от: bonetty в вт, 23 дек 2008, 20:29
 А за паспортите не знам какво да мисля- мъжа ми работи доста време в Кувейт и има печати оттам. Но има и американска виза. А моя паспорт е нов - имам печати само от Малта и Истамбул който ни е пазарния град- все пак ни е по-близко от София.


Титла: Re: Нова година в Израел
Публикувано от: Mentha в вт, 23 дек 2008, 21:25
За паспортите казах - спокойствие и яснота при отговаряне на въпросите  :peace:
Американската виза и пътуванията до Истанбул - не вярвам да направят впечатление. :thinking:

В Ейлат в момента температурите достигат 22оС на обяд, но нощем падат до 12оС, трябва да провериш седмичната прогноза преди заминаването, но може да паднат с няколко градуса, или съответно - да се повишат леко. Прогнозите за 29.12. са за слънчево и топло време   :party:
Това е най-южната точка и най-топлият град в Израел. Но, ако пътувате и на други места, освен Ейлат, си вземи есенни дрехи.
Ерусалим и северът са по-студени, по-дъждовни. В Ерусалим в момента вали дъжд, при температури 6о-12оС.


Титла: Re: Нова година в Израел
Публикувано от: bonetty в ср, 24 дек 2008, 19:51
 Много ти благодаря за отговорите!


Титла: Re: Нова година в Израел
Публикувано от: Циндил - Пиндил в сб, 27 дек 2008, 09:51
Мента, тук ли си още  :blush: сетих се да те питам, горе-долу колко струва вечеря в ресторант?


Титла: Re: Нова година в Израел
Публикувано от: Mentha в сб, 27 дек 2008, 12:04
Зависи от ресторанта, но вечеря за двама може да достигне от 120 до 180 шекела (и повече, ако ядете по много, но тук порциите обикновено са големи)  :peace: Обикновено основните ястия варират в цените си между 45 и 90 шекела, салатите са също около 40-50 шекела, алкохол не съм поръчвала от години, но чаша вино или бира би струвала до 20 шекела. Заведенията се водят скъпи в Израел, в сравнение с цената на храната в суперите напр. Тел Авив се води Меката на нощния живот в Израел, има голямо разнообразие от ресторанти  :) В Ерусалим повечето са кашерни, но също има добри места. В Ейлат също има приятни места - то си е туристически курорт... Аз обичам да се нося по заведения тук, надявам се и на вас да ви хареса  :hug:

Допълвам...
Прието е да се оставя бакшиш, 10 до 20% в зависимост от това какво обслужване сте получили  :peace:
И вътре в заведенията не се пуши (в някои барове това не се спазва, но е рядкост)           


Титла: Re: Нова година в Израел
Публикувано от: Chancy в сб, 27 дек 2008, 21:17
DeepRed, защо отивате в Израел, след като не ти се ходи?

На мен много ми се ходи в Израел, но ме е страх.. не знам дали съм предубедена или с право ме е страх. Особено сега, след днешните събития и как Палестина обяви, че ще отвърне на удара...  :(


Титла: Re: Нова година в Израел
Публикувано от: Циндил - Пиндил в сб, 27 дек 2008, 22:46
Не е чак да не ми се ходи, може би малко повечко мрънкам  :mrgreen: Аз не бих избрала тази дестинация, но ще е интересно приключение и опит за мен.Да кажем, че съм скептично настроена.Другите ни планове за НГ отпаднаха и понеже майка ми беше там миналата година, аз нещо споменах и приятелят ми много се запали,намери билети и така.
От атентати въобще не се притеснявам, даже ми е интересно  :mrgreen: но имам приятели евреи там и честно казано много трудно се разбирам с тях, трудни хора са ми...а за бакшишите са ми ясни /това е една от причините да не ги обичам тези страни/,все те муфтят за пари...


Титла: Re: Нова година в Израел
Публикувано от: bonetty в пн, 29 дек 2008, 13:30
Страх, не страх заминаваме. Двамата с милия сме ,детето го оставяме тук. Той е тинейджър и не му е интересно. Стискайте палци, ще се обадя като се приберем.


Титла: Re: Нова година в Израел
Публикувано от: Циндил - Пиндил в пн, 29 дек 2008, 14:04
Бонети, вие с кола ли ще сте там?От София ли летиш или от Бургас?


Титла: Re: Нова година в Израел
Публикувано от: bonetty в пн, 12 яну 2009, 10:07
 Прибрах се жива и здрава и много щастлива. Прекарах много весела новогодишна нощ, събрах много впечатления. От Ейлат най-южната точка на Израел прескочихме до Йордания да видим Петра, която си е една приказка. Благодаря на всички, които ми дадоха съвети . Ако някой се интересува от нещо моля пишете ми на лични.


Титла: Re: Нова година в Израел
Публикувано от: Mentha в пн, 12 яну 2009, 13:21
bonetty, много се зарадвах, че писа... Аз чаках с притаен дъх някой да "се отбележи" :D


1