BG-Mamma

Здраве => Деца с увреждания и хронични заболявания => Темата е започната от: nonchetooO в пт, 16 яну 2009, 10:02Титла: Шизофрения - как да се разпознаят признаците за това заболяване
Публикувано от: nonchetooO в пт, 16 яну 2009, 10:02
Здравейте мами , предварително се извинявам ако има такава тема но не успях да намеря никъде  писано  по нея.
Искам да ви питам как може да се разпознае тази болест , питам защото  моя приятелка е доста притеснена  имам син на пет години  с епи и вчера една от госпожите и казала че  се съмнявали  че синът им има зачатаци на тази болест.Наблюдавали го как си  реди  играчки по перваза на прозореца непрекъснато дори по закачалките  си връзвал с връзки разни неща и  си ги слагал  други нищо по съмнително не забелязвали само по това  съдят  че може и да  е шизофрения и ако  е към какъв специалист да се обърнат до сега никой нищо не им е казал


Титла: Re: Шизофрения - как да се разпознаят признаците за това заболяване
Публикувано от: bim_bam в пт, 16 яну 2009, 11:12
Мноооого обичам, когато моля другарките се изказват така...  :x
Съмнявали се били  :whistle: да се съмняват, като изкарат дипломи за лекари.
Да не говорим, че при толкова малко дете е невъзможно да се постави такава диагноза. И тук ще спра с коментарите, че ще избълвам нецензурни неща за госпожите.

Иначе има доста инфо из Нет-а за това заболяване, ето само някои примери, за да се успокоите, че реденето на играчки по первазите не може просто така да се свърже с диагнозата:
http://www.evropea.com/schizophrenia.html (http://www.evropea.com/schizophrenia.html)
http://www.puls.bg/illnes/issue_297/part_1.html (http://www.puls.bg/illnes/issue_297/part_1.html)
http://bg.wikipedia.org/wiki/%D0%A8%D0%B8%D0%B7%D0%BE%D1%84%D1%80%D0%B5%D0%BD%D0%B8%D1%8F (http://bg.wikipedia.org/wiki/%D0%A8%D0%B8%D0%B7%D0%BE%D1%84%D1%80%D0%B5%D0%BD%D0%B8%D1%8F)
http://www.psihichnozdrave.com/showpage.php?PageID=23 (http://www.psihichnozdrave.com/showpage.php?PageID=23)
http://bulgarian-psychology.com/index.php?option=com_content&task=view&id=15&Itemid=3 (http://bulgarian-psychology.com/index.php?option=com_content&task=view&id=15&Itemid=3)

Има и много други публикации, но само екип от психолог, невролог и психиатър може да постави такава диагноза или дори да изрази съмнение за нея.


Титла: Re: Шизофрения - как да се разпознаят признаците за това заболяване
Публикувано от: Veronika44 в пт, 16 яну 2009, 11:25
nonchetooO -здравейте,случайно попадам на темата -ще се опитам да дам малко повече информация.Истината е,че в науката съществува спор между учените дали може да се използва подобна диагноза при деца.При дете със симптоми от аутистичния спектър може да се говори само пр наличие на налудности и халюцинации.Шизофренията е психоза и за такава при деца може да се говори с много,ама много големи условности.Ще се опитама да ви обясня защо-при детето все още се развива т-нар концептуализиране на реалността-тоест това е все още в процес,все още не ясна границата между реалност и фантазия.
Специласти-детски психиатър-ама задължително да е детски,защото е съвсем различно от психиатър за възрастни.За коментарите на учителите-просто не знам какво да кажа...


Титла: Re: Шизофрения - как да се разпознаят признаците за това заболяване
Публикувано от: Igi_ в пт, 16 яну 2009, 11:43
Нончето, успокой твоето другарче, докато не се докаже нещо, нека не ги мисли тия неща. Тази госпожа колко опит има с шизофрения, че тя ако чуе и види Мишо какво прави, ще му сложи и още диагнози, возим се в трамвая, а той води оживен разговор, подскача, ръкомаха, а стои далече от мен, на другия ред, на по-предна седалка, никога не съм си помисляла, че нещо не му е в ред в тази насока...Децата си пресъздават своя реалност наистина, имитират филми, хора, състояния. Трудна работа...


Титла: Re: Шизофрения - как да се разпознаят признаците за това заболяване
Публикувано от: nonchetooO в пт, 16 яну 2009, 12:31
Благодаря ви момичета за бързите отговори  преди малко се разделих  с майката и аз същото се опитвах да и обясна  обясних и че и моят син обича  да си реди играчки и даже и днес го хванах в училище че си беше занесъл нещичко  без  аз да го видя но тя милата само плаче и  направо се е ошашкала лошото е и друго че детенцето ходеше с кеф на детска а сега  само плачел и не искал да ходи а не им казва защо явно ще трябва да си поговори по сериозно  с госпожите


Титла: Re: Шизофрения - как да се разпознаят признаците за това заболяване
Публикувано от: Veronika44 в пт, 16 яну 2009, 12:48
nonchetooO няма полза от успокояване в случая,защото е много възможно детето да има нужда от професионална помощ.Учителките може би не са специалсти,но те са наблюдавали нещо,което ги е притсенило и са алармирали майката.В случая заравянето на главата в пясъка няма да помогне.Единствено срещата със специалсти ще даде нужната яснота и успокоение.


Титла: Re: Шизофрения - как да се разпознаят признаците за това заболяване
Публикувано от: nonchetooO в пт, 16 яну 2009, 12:55
Да права си  аз за това и писах за да ми помогнете към какъв специалист да се обърнат  доколкото знам ходят на невролог  зарад епилепсиата  на психолог мисля че не са ходили но  едва ли ще  загърби проблема и ще махне  с лека ръка  така че  си съвсем права в случая.


Титла: Re: Шизофрения - как да се разпознаят признаците за това заболяване
Публикувано от: Амброзия в пт, 16 яну 2009, 15:30
NonchetooO, заставам плътно зад това мнение на Вероника:

"nonchetooO -здравейте,случайно попадам на темата -ще се опитам да дам малко повече информация.Истината е,че в науката съществува спор между учените дали може да се използва подобна диагноза при деца.При дете със симптоми от аутистичния спектър може да се говори само пр наличие на налудности и халюцинации.Шизофренията е психоза и за такава при деца може да се говори с много,ама много големи условности.Ще се опитама да ви обясня защо-при детето все още се развива т-нар концептуализиране на реалността-тоест това е все още в процес,все още не ясна границата между реалност и фантазия.
Специласти-детски психиатър-ама задължително да е детски,защото е съвсем различно от психиатър за възрастни.За коментарите на учителите-просто не знам какво да кажа..."

Принципно минимален процент специалисти смятат, че шизофренията е изобщо възможна в детството. По-скоро може да се проявява начало на нарушение от аутистичния спектър, но правилният път да се научи какво е или не е състоянието на детето е при детски психолог или детски психиатър. Ако родителите са от София, нека се обърнат към детска псиатрична клиника "Св. Никола" към Медицинска академия - там ще им обърнат внимание и ще проведат необходимото изследване на детето.

Успех :hug:


Титла: Re: Шизофрения - как да се разпознаят признаците за това заболяване
Публикувано от: catnadeen в пт, 16 яну 2009, 15:52
принципно и при детето няма твърдо изграден "аз"...поне не и за мен в този си вид в който е при възрастните
осъзнаването е друго
което значе, че не може да има таков разстройство
още повече, че психолозите се делят спрямо това до къде дадено поведение се наследява и до къде се придобива в резултат на възпитание

за мен реденето е признак от аутистичния спектър, не от шизо...така аз семпло си обяснявам нещата...
явно учителката пък въобще не се е поинтересувала кое какво е и е заключила, че щом на детето му има нещо психично, то трябва да е шизо....


Титла: Re: Шизофрения - как да се разпознаят признаците за това заболяване
Публикувано от: Витаминче в пт, 16 яну 2009, 16:55
Ако мога да  споделя  и  аз ..ами също смятам ,че едва ли детенце на 5 г. може да отключи  шизофрения..и ми се струва ,че в този смисъл малко госпожата се престарала с изводите... :crazy: :crazy:, а и ми се струва ,че  шизофрениците не страдат от епилепсия (в това не съм много сигурна всьищност..), но както и да е  исках само  да ви разкажа за един случай , с който конкретно съм се сблъскала аз, като разбира се съм далеч от мисълта да правя каквито и да било  сравнение със този случай...
Става въпрос за мой съученик(казваше се Георги) , който в момента е много зле и е болен от тежка форма на шизофрения.Бяхме в трети клас (значи на около 9г сме били) ,когато започна да се проявява при него болестта.Всичко започна по време на развода на майка му , която не  му обръщаше изобщо внимание и така и не забеляза до последно,че има голям проблем.Държа да кажа ,че беше до това време пълен отличник и много добро момче.В един момент обаче започна да се затваря в себе си , не изявяваше желание да контактува с приятели, после се затвори в себе си и започна да пише много в една тетратка.Толкова много пишеше ,че нямам думи ,ама само глупости  несвързани,които нямаха никакъв смисъл ,а той си мислеше ,че това било роман или разкази за извънземни, за които ние нищо не сме знаели и нищо не разбираме.След това започна да не се къпе и промени походката си.Ние неколкократно казвахме на неговата майка ,че има проблем явно с нашия съученик , но тя изобщо не и пукаше.(има и такива за съжаление ) :(..както и да е в крайна сметка го заведоха на лекар (някакъв професор),но той им беше обяснил,че нещата са стигналли твърде далече и вече не може да се направи нищо кой знае какво.Това го разбрахме от сестра му,която също беше в нашето училище .Спряха го от уч-ще естествено ,защото той беше вече станал тотално неадекватен и така нещата стигнаха много много зле за много кратко време.
разказвам това ,за да кажа ,че може би и при децата може да има такова заболяване , но може  пък и да започва като проява от аутистичния спектър ,както са казали някой други преди мен,знам ли....неразбирамнищо от аутизъм..
мисля също ,че голям процент от шизофренията се унаследява и то до доста далечно коляно. :cry:Това момче имаше роднина със шизофрения в рода си.Поне нещо такова ми се върти като спомен.
както и да е стана дълго..просто ако майката има някакви съмнения за странности в поведението на детенце нека да го заведе при компетентен специалист ..веднага ще и кажат дали има изобщо смисъл да се тревожи или не.
успех  :peace:


Титла: Re: Шизофрения - как да се разпознаят признаците за това заболяване
Публикувано от: nonchetooO в пт, 16 яну 2009, 17:43
Още веднъж благодаря за отговорите за съжаление сме от провинцията но знам че ходят в София на невролог и мисля че няма да има проблем с пътуването,Поне на мен не ми е казвала да има някакви отклонения  нещо за което досега да се е притеснявала освен епито разбира се но не съм много сигурна.Благодаря ви за помощта, и дано да няма нищо сериозно


Титла: Re: Шизофрения - как да се разпознаят признаците за това заболяване
Публикувано от: veselcheto в сб, 17 яну 2009, 09:22
Шехина,Вероника-може ли при малки деца да се диагностицира биполярност?Мисля, че коментарът ви ще бъде полезен в темата.Благодаря ви.  :bouquet:


Титла: Re: Шизофрения - как да се разпознаят признаците за това заболяване
Публикувано от: Veronika44 в сб, 17 яну 2009, 15:15
veselcheto - .Аз друго искам да подчертая-няма даигноза на 100%,дори при клиниката на възрастни.А що се отнася до детската психопатология-там нещата се прелитат,припокриват и е почти невъзможно да се говори за изчистена диагноза.Д не говорим ,че депресията преди 10 годишна възраст според повечето автори не може да се случва.Детската психиатрия и психиатрията за възрастни-са две отделни дисциплини и не могат да се прилагат еднакви критерии.


Титла: Re: Шизофрения - как да се разпознаят признаците за това заболяване
Публикувано от: diana.g в вт, 28 апр 2009, 18:05
здравейте..За първи път се включвам по тема тук,но..Нека ви споделя моя опит
Дъщеря ми е на 6 годинки-до преди 6 месеца беше едно добро,весело детенце..Тръгна есента в предучилищна група(в детската градина)..Там учителката и решава,че трябва да я "нахъса",защото е прекалено добричка и до декември(тогава разбрах какво става) я обижда,унижава и тормози психически,а понякога и физически.В резултат на тези и действия детето се затвори,спря да говори.Направихме изследвания ЕЕГ и т.н. показаха че мозъчната дейност няма изменения(слава богу).Детето ми е с страхово депресивна невроза.Намерихме добър детски психоатър-др.Мечкунова от Русе и сега ходим при нея.Момиченцето ми започва да говори,вече иска да играе с играчки,а и с деца,но се плаши ако е повече от едно.Все още вярва,че е лоша(това й го е набивала в главата учителката й) и че не заслужава нищо..Не иска да порасне,защото пак според госпожата й ще стане нещастница и ние с баща и ще умрем..Но вярвам,че с подходящия ДЕТСКИ ПСИХИАТЪР или ПСИХОЛОГ всичко това ще го преодолеем.Подчертавам ДЕТСКИ,защото само те могат и знаят как да работят с деца,с подобни проблеми..А за шизофренията-тези учителки са луди..Като завършат детска психиатрия тогава да слагат диагнози,а до тогава да си гледат съвестно работата,защото от до известна степен зависи как детето гледа на себе си.


1