BG-Mamma

Деца => Кърмене => Темата е започната от: ray в сб, 31 яну 2009, 06:20Титла: лесно ли захранихте?
Публикувано от: ray в сб, 31 яну 2009, 06:20
Ники е изключително кърмено бебче, което явно иска да продължи да бъде изключително кърмено бебче още дъъълго време... Започнах опити да го захраня на 5 месеца и половина, но претърпях пълен разгром и реших да изчакам. Поднових опитите на 6 месеца, но ето, вече на 6 месеца и половина положението е същото - не иска и не иска пюре, нито плодово, нито зеленчуково, никакакво пюре... държи го в устата и плюе, даже се дави понякога, аха-аха да повърне  :ooooh:  най-много да успея да пробутам максимум една лъжичка и толкова, търси си гърдата...

има ли и други такива злояди бебета? как да се справя с малкия бозайник? има ли хитринки :hug:Титла: Re: лесно ли захранихте?
Публикувано от: Бу в сб, 31 яну 2009, 07:33
Лесно захраних :D

Той проявява ли по принцип интерес към вашата храна? Ти сядаш ли да ядеш с него?
Някои бебета повече от други приемат храненето като социална функция и биха се хранили по-охотно, ако не са сами, ако ядат храна, която поне привидно е като храната на възрастните и всички са на масата, за да ядат.

Опитай да го приобщиш към общата маса - най-малкото да ядеш и ти заедно с него. Ако не иска да яде, не го насилвай, нито обръщай внимание. Прибираш купичката, на следващото хранене пробваш пак, но без да го оставяш с впечатление, че задължително, на всяка цена държиш да яде, дори наистина да е така. С времето ще се научи да приема сядането на масата за нещо приятно, защото храненето трябва да е удоволствие, не само вкарване на порция А в стомах Б :)

Друг вариант е да опиташ с педагогическо захранване, частично или изцяло. Не всеки е склонен да го практикува, но също може да е начин.


Титла: Re: лесно ли захранихте?
Публикувано от: TraYkovA в сб, 31 яну 2009, 10:18
Аз нямах подобен проблем,защото от самото начало ги дохранвах с АМ


Титла: Re: лесно ли захранихте?
Публикувано от: Янтра в сб, 31 яну 2009, 10:43
Ами.... зависи от гледната точка. С Иван-Асен достигнахме до цяло бурканче храна на година и 3-4месеца (и то не винаги) :mrgreen: Обаче не съм го приемала за трудно захранване, а че до 1 година бебето има нужда от кърма, другото е за опитване. Е, като е за опитване - две лъжици са предостатъчно. Щом е изял една лъжица и ми е уважил усилията да готвя - стига толкова  :chef: Веднъж като реши да яде, Иво стигна до количества и сега изяжда по две буркана детска кухня, предполагам са над 300гр за обед :) Не е никак злояд и яде почти всичко. Има леки вкусови предпочитания и никак не обича зрял фасул :)
С това искам да кажа - ако бебето не иска да яде това не значи автоматично, че има проблем и това е злоядо дете. Карай по-полека и не категоризирай като злояд.
Аз с второто още не съм почнала захранването, смятай - над 6 мес е. Предложих миналата седмица лъжица картофено пюре, Юлиан я изплю с отвращение, дадох втора - пак се намръщи и я изплю и аз го оставих. Като реши - сам ще поиска да яде. Но на масата стои с нас и ни гледа как ядем, на висок стол плътно до масата, да има поглед на плота за хранене. Ще пробвам и педагогическо захранване, но трябва да посегне за храната за да му дам. И ако си играе с храната, а не я лапва - се взема, храната е за ядене, не за игра :)


Титла: Re: лесно ли захранихте?
Публикувано от: ray в сб, 31 яну 2009, 12:29
Бу, Янтра, благодаря ви за изчерпателните отговори  :hug:

още днес-утре ще се обзаведем със столче за хранене и ще кичнем бебчо на почетното място на масата  :lol:  честно казано в това отношение досега не съм била особено упорита и като ви чета го отчитам като грешка от моя страна...

няма и да настоявам, ако не иска да яде, ще чакам...

с баткото не съм имала никакви проблеми, захапа от първата лъжичка, той и сега си е една ламя, всичко омита, само обикаля бурканчетата на бебето и ги дояжда :crazy:


Титла: Re: лесно ли захранихте?
Публикувано от: ДХ3 в сб, 31 яну 2009, 13:26
Захраних много лесно,но започнах с каша.Стана на 6м. детето определено проявяваше интерес към храната ни.В началото правих сама пюретата,като им слагах подправки при варенето,които после изваждах преди пасирането/черен пипер,лук,дафинов лист/


Титла: Re: лесно ли захранихте?
Публикувано от: Лурдес в сб, 31 яну 2009, 14:40
Можеш да даваш например разредено зеленчуково пюре в шише с голяма дупка на биберона. Четох, че някои майки са правели така и са имали успех после със захранването.

Иначе, да, ние се захранихме сравнително лесно. Имало е и трудни периоди, но ако лесно се отказва човек, сигурно няма да стане. Повечко търпение и ще видиш, че ще прояде бебчо пюренца! :peace:


Титла: Re: лесно ли захранихте?
Публикувано от: mamamari в сб, 31 яну 2009, 14:49
1:1 СЪЩАТА РАБОТА!Голям зор видях с това захранване :ooooh:.Съвет не мога да ти дам-опитвай все нещо и все някога  ще прояде.Моята вече госпожица на близо две години ме е докарвала до нервна криза с това ядене.Даже след като беше захранена и със заменени яденета пак имаше периоди дето стои гладна и си чака цицата и то с дни.Особено като пробиваха зъби.


Титла: Re: лесно ли захранихте?
Публикувано от: GALQ79 в сб, 31 яну 2009, 14:58
Супер лесно захраних.Все едно знаеше как се прави.
Има неща обаче които не харесва и няма как да я накарам,така че пробвай наред с различни неща.Все нещо ще допадне и ще прояви повече интерес според мен.Когато започнах зеленчукови пюрета имах проблем,сварявах картофи с круши и какви ли не комбинации.След известно време вече нямаше нужда от бъркочи. :peace:


Титла: Re: лесно ли захранихте?
Публикувано от: mata_kosmata в сб, 31 яну 2009, 15:06
Относително лесно захраних, но никога не ми е ял големи количества. Започнах направо с човешка храна - педагогическо захранване, и прескочих пюретата (в редките случаи, когато съм му предлагала нещо пасирано, се давеше и плюеше отвратено).


Титла: Re: лесно ли захранихте?
Публикувано от: mani4ko в сб, 31 яну 2009, 15:10
аз запо4нах на 4.5 месеца-провал и то пълен.Колко по4ивки и какво ли не пробвах нищо не и харесва на малката-и нашата храна не и харесва много много-на ден по 5-6лъжи4ки най много и един сухар.Това ако не се казва злоядо бебе не знам.Кофтито е 4е тя е много енерги4на и изразходва явно доста за 2 месеца 100 гр е наддала -ще се побъркам.


Титла: Re: лесно ли захранихте?
Публикувано от: * * * * в сб, 31 яну 2009, 16:03
Много трудно захраних. Започнах опитите след шестия месец, но до към годинка и три-четири месеца бяхме 95% на кърма. Никога не прояде пюрета, каши и бебешки храни. Започнах да пробвам педагогическо захранване, но не точно класическия вариант, а импровизирах спрямо ситуацията. Що нерви изхабих докато захранвам, само аз и близките ми знаем. Едва отскоро започна да се храни доста по-добре/още го кърмя по н-пъти в денонощието/, чак се чудя дали е моето дете. Моят съвет е да не се шашкаш и да помниш, че няма незахранено дете и че рано или късно това ще се случи. Просто при вас може да не е дошъл момента. За второто си дете поне съм щастлива, че няма да допусна да се притеснявам за захранването и за това, че пропи късно вода.


Титла: Re: лесно ли захранихте?
Публикувано от: utro77 в сб, 31 яну 2009, 17:35
Ужас!
Бебето ми е на 2,5 месеца и не иска да приема абсолютно нищо от шише - дори кърма не иска да пие от шише.  Вода също отказва. Вече започвам и аз да се чудя как ще го захраня като му дойде времето. Даже се чудя дали да не започна по-рано захранването - след 3-тия месец / както си беше доскоро/, а не както сега препоръчват - към 6-ия.


Титла: Re: лесно ли захранихте?
Публикувано от: zvezdica m в сб, 31 яну 2009, 18:25
Това, което описваш няма нищо общо със захранването, така че изобщо не означава, че след като захраниш  няма да иска да яде.


Титла: Re: лесно ли захранихте?
Публикувано от: gotika80 в сб, 31 яну 2009, 19:47
Изключително трудно! И сега не сме много яшни, но до преди две - три седмици яденето ни беше пълен АД. След като го бях нахранила обичайното ми състояние беше: пълен душевен крах, изпънати нерви, трепереща + поне 2-3 побелели косъма...идилия.... Но ме крепеше и все още ме крепи идеята, че няма непроял човек и някой ден слънцето ще огрее и кучешкия г*з!
Иначе ние захранихме при навършен седми месец, но предполагам, че детето не беше готово и за това така се получи. На скоро имахме ново "6" - повръщане. Уж установих, че го претъпквам, въпреки, че в сравнение с накои бебета, количествата на прием са ни минимални.
Не се притеснявай, всяко нещо на тоя свят си има край и твойте мъки със захранването ще свършат някога....


Титла: Re: лесно ли захранихте?
Публикувано от: aleksa_25 в нд, 01 фев 2009, 01:30
Не много лесно, но ....... Костваше ми седмица и половина. Сега само докато види лъжицата и откаЧа  :nuts:


Титла: Re: лесно ли захранихте?
Публикувано от: n.ko в нд, 01 фев 2009, 12:07
Захраних много трудно.В началото не искаше нищо,плюеше и повръщаше след първата лъжица.Оставих го известно време и после пак пробвах,но уви-провал.След още 2 седмици опитах с тиква и много му хареса(първо бях пробвала с картоф и с морков).Така лека-полека покрай тиквата вкарах и други зеленчуци.Сега си хапва добре.Според мен му е било рано,пък и кърмените бебета,като че ли повече обичат сладичко. :hug:Дай му малко време.Успех! :peace:


Титла: Re: лесно ли захранихте?
Публикувано от: Do4ka в нд, 01 фев 2009, 12:16
Захраних малката на 6м, до като започне да гълта минаха 2 месеца. Трудно я захраних и сега трудно я храня, много е злояда  :(


Титла: Re: лесно ли захранихте?
Публикувано от: JeniB в нд, 01 фев 2009, 13:19
Ужас!
Бебето ми е на 2,5 месеца и не иска да приема абсолютно нищо от шише - дори кърма не иска да пие от шише.  Вода също отказва. Вече започвам и аз да се чудя как ще го захраня като му дойде времето. Даже се чудя дали да не започна по-рано захранването - след 3-тия месец / както си беше доскоро/, а не както сега препоръчват - към 6-ия.
А за какво ти е да яде от шише? Ива също не е яла от шишета. Захранва се с лъжичка :peace:


Титла: Re: лесно ли захранихте?
Публикувано от: Хенриета-Анна в нд, 01 фев 2009, 18:51
Аз захраних много лесно,прие лъжичката и пюрето в нея :Dотначало беше учуден от новия вкус,но започна да примлясква и да гълта.Захранването започнах на 5м. и 20дни.


Титла: Re: лесно ли захранихте?
Публикувано от: sskt8 в нд, 01 фев 2009, 19:31
да много лесно я захраних на 5 месеца със картофено пюре което сама приготвям  :hug:


Титла: Re: лесно ли захранихте?
Публикувано от: verche в пн, 02 фев 2009, 10:19
Аз захранвам от една седмица със зеленчукови пюрета - пълен провал! :tired: Първите 2-3 дни може да се каже, че отваряше устата и аз реших, че няма да има проблеми с яденето. Даже стигна до 1/2 пюре от тиква на Хип. Но после като стисна устата и вече не мога и 2 лъжички да дам. Три дни му давах тиква и картоф - и това не му хареса. Сега към решила една седмица да не предлагам пюре. Да почине малко детето и после пак ще предложа. Ако пак не иска, пак ще го оставя да почине една седмица и ще дам каша или плодово пюре.


1