BG-Mamma

Здраве => Здравословни проблеми => Темата е започната от: jollity в вт, 10 фев 2009, 23:35Титла: Смяна на лекар...
Публикувано от: jollity в вт, 10 фев 2009, 23:35
Имам следният въпрос - когато се роди дъщеря ми на 6/7/08 и двете бяхме със Старозагорска адресна регистрация, но живущи неофициално в София. Записах я при педиатър личен лекар в София. Октомври'08 смених постоянният ни адрес от Стара Загора в София официално :) . Мога ли сега (февруари'09) да направя преизбор на педиатър или трябва да чакам Юли'09? Благодаря предварително.


Титла: Re: Смяна на лекар...
Публикувано от: AnMary в ср, 11 фев 2009, 01:32
http://www.nhif.bg/bg/smiana_gp_2.phtml

Цитат
Всяка календарна  година в периода от 1 до 30 юни и от 1 до 31 декември здравноосигурените лица могат да сменят своя личен лекар. За да стане това, необходимо е да закупят от книжарниците за медицинска документация ( за София –  в ХХІІ, ХХІХ ДКЦ ) специален талон-формуляр (т.нар. регистрационна форма за постоянен избор на общопрактикуващ лекар).  С формуляра здравноосигурените лица отиват при новоизбрания от тях личен лекар и на място попълват своите, и на лекаря, лични данни. Представят му и здравноосигурителната си книжка и третия екземпляр от регистрационната форма на първоначален избор, в случай че нямат здравноосигурителна книжка.

Не е необходимо здравноосигурените граждани да уведомяват досегашния си личен лекар за извършената смяна. Това става по служебен път.

При промяна на настоящия адрес здравноосигуреното лице има право на нов избор на лекар, без да спазва определените годишни срокове. В този случай изборът се извършва с попълване на регистрационна форма за първоначален избор на общопрактикуващ лекар, която лицето получава от районната здравноосигурителна каса.


Титла: Re: Смяна на лекар...
Публикувано от: jollity в ср, 11 фев 2009, 11:45
АнМари, благодаря ти  :hug:. Възползвала съм се от тази точка, когато си направих временна регистрация в Пловдив преди години.
Това, което ме притеснява сега е, че съм направила смяната на адреса във второто полугодие на 2008 и дали мога и да направя смяната сега (първото полугодие на 2009)?


Титла: Re: Смяна на лекар...
Публикувано от: Lucky Plam в ср, 11 фев 2009, 11:57
При всички положения можеш да смениш личния лекар, говори с този, който си избрала-ако пререгистрацията ти от октомври е проблем, отиваш в Столична здравна каса и попълваш молба свободен текст в която пишеш основанието за исканата смяна-аз например писах, че сме сменили адреса ни на живеене( но в София от един адрес на друг не е като пререгистрация от един в друг град и не е основания без тази молба) и понеже сегашния ни лекар ми е далече, а детето ми боледува често, моля да ми бъде позволена смяна извън законоуставновените срокове. Посочваш адрес, на който те ти отговарят писмено че разрешават, и с писмото-при новоизбрания лекар, който прави вписването на новия пациент. Успех!!!


Титла: Re: Смяна на лекар...
Публикувано от: jollity в ср, 11 фев 2009, 12:45
Лошо и това не мога да използвам тъй като временната софийска регистрация е със същия адрес, на която е постоянната в момента. Ще пробвам все пак  :peace: Благодаря ти за идеята, Lucky Plam!


Титла: Re: Смяна на лекар...
Публикувано от: ivben в ср, 11 фев 2009, 12:50
Мисля, че трябва да чакаш юни. Сегашният лекар си е от София. Ако беше от Стара Загора можеше веднага да го смениш.


Титла: Re: Смяна на лекар...
Публикувано от: AnMary в ср, 11 фев 2009, 13:15
Чела съм, че педиатър може да се смени по всяко време. Нямам обаче достоверна информация за това и не мога да го твърдя на 100%.


Титла: Re: Смяна на лекар...
Публикувано от: Lucky Plam в ср, 11 фев 2009, 13:48
Чела съм, че педиатър може да се смени по всяко време. Нямам обаче достоверна информация за това и не мога да го твърдя на 100%.

Преди една година не можеше, освен ако е нещо новоприето.


Титла: Re: Смяна на лекар...
Публикувано от: deyzyi в ср, 11 фев 2009, 14:23
Aз мисля,че щом в момента лекаря ти е от София,трябва да изчакаш юни месец,когато става смяната на лекарите.


Титла: Re: Смяна на лекар...
Публикувано от: Lucky Plam в ср, 11 фев 2009, 14:37
А защо трябва да чака, когато има законоустановен начин да го смени? Ако е недоволна от него?


1