BG-Mamma

Бременност и раждане => Бъдещи майки => Темата е започната от: tedya в ср, 18 фев 2009, 12:37Титла: приспиване на ръце - докога и можем ли да отучем бебето
Публикувано от: tedya в ср, 18 фев 2009, 12:37
Здравейте,
Имам следния проблем. Синът ми е на 9 месеца и откакто се е родил няма нощ, в която да е спал нормален и продължителен сън. Първо бяха тежките колики и плачеше по около 20 часа на денонощие, от третия до петия месец пък започна да заспива към 2-3 часа с плач и приспиване на ръце. През петия месец изведнъж започна да заспива към 21.30 – 22 часа и до сега е така. Проблемът е, че започва да се буди след половин - един час и така до сутринта. Не съм сигурна дали изобщо се буди – не отваря очи, а само реве, понякога силен рев, понякога мрънкане, което ако не го взема веднага прераства в силен рев.
Пробвах хомеопатия, ароматерапия, масажи преди баня, проветряваме стаята преди заспиване – резутатът е един и същ, реве през 30 мин в лошите нощи и през 2 часа в добрите.
Не мисля, че е от зъби защото през деня е абсолютно спокойно и много усмихнато човече. Не е и от глад, защото се буди 30 мин след като е изпил 200 мл АМ.
Бях спряля да го кърмя нощем, когато той сам спря да се буди в часовете за кърмене и когато ревнеше почваше едно лудо разнасяне на ръце, ревове и след като най-после заспеше и го оставях в леглото му, след 10 минути пак рев и пак разнасяне. От Коледа насам неиздържах и почнах да го укротявям като му давам да суче. Ползва ме като бибирон определено, но много по-бързо се успокоявя и заспива.
Въпросът ми е до кога е редно да го приспивам на ръце или с кърмене и има ли друго решение.
Четох за един метод на някякъв испански лекар, според който детето трябва да се приучи да заспива само с любима играчка. Накратко методът е бебето да се оставя само в стаята и като почне да реве майката да влиза през определен интервал и да му говори успокоително, но без да го взема на ръце и пак да излиза. И така докато свикне да си заспива само. Така както си го представям, трябва да го оставя да плаче докато се умори , защото той от приказки никога няма да се успокои.
Молбата ми е ако някой е пробвал нещо такова да сподели дали и имало ефект, защото аз не съм много сигурна, че е добре да го оставям да плаче дълго


Титла: Re: приспиване на ръце - докога и можем ли да отучем бебето
Публикувано от: MTV в ср, 18 фев 2009, 12:58
Привет!
Няма "редни" и "нередни" положения-детето е ваше и ще го отглеждате и възпитавате както вие  намирате за добре-за вас и за него ;-)
Това е твърде изтощително-приспиване само на ръце :ooooh:-знам какво е, сина ни бе до края на 5-ия мес с колики..после зъби..
Май и при вас схемата е подобна...а е нормално вечер да плаче повече от зъбките-през деня все има какво да го разсее..
Пробвала ли си хомеопатични за зъбките или гелчетата?
Лично за мен това да си оставиш детето в др стая и да плаче докато се умори е твърде крайно..не бих го направила :roll:, не съм по този род дресировки :peace:


Титла: Re: приспиване на ръце - докога и можем ли да отучем бебето
Публикувано от: .:Geri:. в ср, 18 фев 2009, 13:29
Аz съм го прилагала тоzи метод. Но по нежния. Почнахме когато тя беше на 3,5 месеца. Отначало я приспивахме на ръце и в момента, в който почнеха да и се zатварят очичките я слагахме в легълцето. Естествено имаше моненти, в които тя се раzсънваш еи zапочваше да плаче. Тогава пак я вzимахме и я люлеехме докато zапочне да zаспива. След една седмица почнахме да я слагаме неспяща в леглото. Като почнеШе да плаче я вzимахме на ръце, ако до 1 минута не спираше да плаче я слагахме обратно и чакахме около минута и после пак я вzимахме. След още една седмица престанахме иzопбщо да я вzимаме, само де я гладим. Сега zаспива сама най късно 5 минути след като я сложим в леглото, като понякога плаче малко, понякога zаспива сама. Да ти кажа родих се от тогава.
Метода, който ти описвам е zа деца под 6 месеца. След 6 месеца се препоръчва просто да сложиш детето в леглото. Ако почне да плаче чакаш 3 минути, после влиzаш и успокояваш 1. Иzлиzаш и чакаш 4. Така постепенно увеличаваш до 7. Важно е да се спаzват обаче следните правила.
1. Слагай бебето да спи когато е иzморено. Най добре е поне 4 часа преди това да не е спало.
2. В никакъ случай не го вzимай на ръце, колкото и да ти е мъчно. Все някога ще zаспи. Ако го вzемеш на ръце то само ще научи, че ако плаче достатъчно дълго то мама ще го вzеме. По тоzи повод се препоръчва да zапочнете с тоzи метог едно от дневните спанета(най добре това след обяд). Само първият път ако не zаспи zа 15 минути прекъснете "zаспиването" и го дръж буден до следващия му сън. Ще е трудно с едно уморено бебе, но си струва. Ако случайно zаспи сам, играйейки го, остави да спи само 10 минути.

По таzи тема има цяла книга, която е многог много полеzна. Аz съм я чела на немски, не zнам дали има превод на български, но zа мен книгата беше като библия zа спането. Ако я намериш я прочети непременно. Преведено zаглавието и е "Всяко дете може да се научи да спи само".

И zапомни, ако научиш детето ти да спи непробудно, ти дефакто му помагаш да си почива по ефективно и да е по отпочинато и щастливо. А и една щастлива и отпочинала мама е много по полеzна zа детето си от една полуспяща  ;-)Титла: Re: приспиване на ръце - докога и можем ли да отучем бебето
Публикувано от: Milensska в ср, 18 фев 2009, 13:34
И моята дъщеря беше свикнала да я приспивам на ръце. Разхождах се из стаята и пеех песни. После пробвах да и пускам песни на  СD и та се заслушваше в тях. Не помага ли ако му пуснеш музикална играчка? Стига ли му яденето? Моят син е на 4 месеца и яде по 200 мл.


Титла: Re: приспиване на ръце - докога и можем ли да отучем бебето
Публикувано от: vasivena в ср, 18 фев 2009, 13:40
Както го описваш все едно говориш за моят син,който е на същата възраст.Няма нощ, в която да е спал нормално и приспиването е само на ръце.През деня никакви проблеми,но през ноща е ужас :x


Титла: Re: приспиване на ръце - докога и можем ли да отучем бебето
Публикувано от: eva_merry в ср, 18 фев 2009, 14:02
Моята дъщеричка заспиваше само на ръце нощем,но се отучи сама изведнъж.Една вечер като я гушнах просто започна да ме бута с ръчички и крачета,докато не я оставих.


Титла: Re: приспиване на ръце - докога и можем ли да отучем бебето
Публикувано от: mona-balona в ср, 18 фев 2009, 15:28
Аз все си мисля, че няма да го приспивам на ръце, но като дойде моментът (  :pray: ) ще видя   :flutter:


Титла: Re: приспиване на ръце - докога и можем ли да отучем бебето
Публикувано от: vnd в ср, 18 фев 2009, 15:41
Лично аз приспивах на ръце до 1г. и 2мес.- накрая просто ми писна ,оставих го да плаче 3 нощи и ...се научи да спи сам-бързо лесно и почти безпроблемно и то не защото ми тежеше,а защото като се събудеше през нощта не знаеше как да заспи,стряскаше се и плачеше от страх...
Така че колкото по-бързо бебето се научи да заспива само ,толкова по-добре за самото него,но лично на мен не ми тежеше и ...после ми липсваха тези мигове на гушкане...от толкова гушкане като бебе сега сина ми не дава да го пипна :?


Титла: Re: приспиване на ръце - докога и можем ли да отучем бебето
Публикувано от: kakadaka в ср, 18 фев 2009, 16:05
Извинявам се, че използвам темата ти, но и при нас положението е същото, само дето не реве като се събуди, но трябва да я взема и да я приспя /в повечето случаи с цица  :tired:/, защото инъче се разсънява и иска да си играем  :crazy:. Искам да попитам за тоя метод на отучване от приспиване на ръце, какво правим ако бебето може да се изправя само в кошарата? Моята беба не стои седнала в кошарата, камо ли да стои легнала. Като я оставя вътре и тя веднага се хваща за ръба и се изправя, не мога да я накарам да стои легнала. Май съм изтървала момента да пробвам да я отуча.


Титла: Re: приспиване на ръце - докога и можем ли да отучем бебето
Публикувано от: bichito в ср, 18 фев 2009, 16:49
Oфффф и при нас това е проблем, спането. За сега процедурата е като и се приспи и давам мляко, ако заспи добре, ако ли не ..... слагам я в кошарата и тя съответно започва да се изправя и да с и играе. Като и омръзне и започне да мрънка я взимам малко на ръце (за 1 минута) и после пак в кошарата и така няколко пъти. Накрая като и омекнат колената я слагам да легне и с едно две потупвания по дупарата заспива. Лошото е Че след Час пак се буди  [smilie=smile3514.gif] и дай пак на ръце, но поне тогава заспива по бързо. Някои вечери заспива много бързо, други не.


Титла: Re: приспиване на ръце - докога и можем ли да отучем бебето
Публикувано от: .:Geri:. в ср, 18 фев 2009, 17:00
kakadaka, тя като се иzправи я слагай пак да си легне. Значи ако не плаче я оставяш сама да си играе, било то легнала, права или седнала. Чак като zаплаче отивай и я слагай да си легне. Успокоявай я 1 минута и иzлиzай. Най вероятно тя пак ще се иzправи. След определеното време пар влиzай при нея, слагай я да си легне и я успокоявай и така докато zаспи.

В книжката е написано, че методът може да се прилага вечер при zаспиването и при събуждането преz нощта. Но zа теzи родители, на които им е по лесно нощно време да полюлеят бебчо и не искат писъци се предлага вариантът да научат бебо първо вечерно време да zаспива сам, а нощно време да го приспиват както са свикнали и ако алед няколко седмици бебечо не се научи сам да zаспива и нощно време, то да приложат тоzи метод и преz нощта.


Титла: Re: приспиване на ръце - докога и можем ли да отучем бебето
Публикувано от: Serenity' в ср, 18 фев 2009, 17:01
Аз приспивах на ръце до 8м - тогава просто реших да легна на леглото и я гушнах почти в същата поза, в която я приспивах и люлеех. В началото имитирах движение като ритмично помръджах ръката си и я потупвах по гърба, по-късно вече нямаше нужда от това. Досега никога не съм я оставяла да заспи сама, просто смятам, че децата имат нужда от сигурността на майчината прегръдка и не съм мислила да я лишавам от това. Понякога ми казва "Мамо, 'адито спи", обръща се и заспива сама, понякога има нужда да държи ръката ми. Нощем, когато иска, идва при мен и се сгушва. Все някога ще порасне и ще започне да прави и това сама, така че засега не искам да й причинявам излишен стрес и да я оставям да спи сама. Успех и на теб и дано скоро се похвалиш с дълъг нощен сън   :bouquet:


Титла: Re: приспиване на ръце - докога и можем ли да отучем бебето
Публикувано от: kakadaka в ср, 18 фев 2009, 17:49
.:Geri:., благодаря за отговора. Ще взема да пробвам, ако стане, стане, пък ако не, здраве да е, все ще порасне някога и ще и казвам: "Отивай и си лягай!"  :mrgreen:.


Титла: Re: приспиване на ръце - докога и можем ли да отучем бебето
Публикувано от: Денерис в ср, 18 фев 2009, 18:28
Същия случай беше и мойта щерка. Спасяваше ме единствено кърменето. Нощем по 1234567 пъти. И така до година и 5 месеца, когато я отбих и започна да спи по цяла нощ, но сгушена  в мен.


Титла: Re: приспиване на ръце - докога и можем ли да отучем бебето
Публикувано от: Люлякова в ср, 18 фев 2009, 18:42
Това са нормални неща, а вие ги наричате проблеми. Бебетата не са роботи и не са готови винаги да ни угаждат, за да ни е по-лесно на нас.


Титла: Re: приспиване на ръце - докога и можем ли да отучем бебето
Публикувано от: Ескарина в ср, 18 фев 2009, 20:40
От Коледа насам неиздържах и почнах да го укротявям като му давам да суче. Ползва ме като бибирон определено, но много по-бързо се успокоявя и заспива.
Ей това трябва винаги да правиш. Не искам да знам кой ти казал, че е грешно, но не е бил прав.
Бебето ще ти покаже как да го успокояваш и приспиваш най-ефективно, води се по него.


Титла: Re: приспиване на ръце - докога и можем ли да отучем бебето
Публикувано от: _Z_ в ср, 18 фев 2009, 21:32
Ами и ние се приспиваме на ръце, мъкнейки се, а е на 1г 2 м.  :roll:. Но не мога да си оставя детето да се дере от рев, просто не мога.


Титла: Re: приспиване на ръце - докога и можем ли да отучем бебето
Публикувано от: rosidt75 в ср, 18 фев 2009, 22:00
Мислех си, че сме единствените, които спим на интервали. Буди се постоянно през нощта. Изпива около 250мл вода, поцоква си 2-3пъти и така вече няколко месеца. Обяснявам си го със зъбите. А заспиването е на ръце. Задължително. Аконе успея я слягам на люлката и се омотва за нула време и хайде в леглото й.


Титла: Re: приспиване на ръце - докога и можем ли да отучем бебето
Публикувано от: tedya в ср, 18 фев 2009, 22:14
Geri, а можеш ли да ми кажеш автора на книгата. Немски не съм учила, но дано го намеря поне на английски. Пише ли в книгата до колко дни би трябвало да даде ефект - аз не съм сигурна, че ще издържа повече от няколко дни,  :roll:а и наистина се притеснявам, че ще се стресира. Все пак е достатъчно малък и знам че не се буди и реве от глезотия.
И още нещо - трябва ли да се прилага стриктно и за дневните приспивания. Той спи по 40 мин до час сутрин и следобед и пак го приспивам на ръце, но не ми тежи защото просто го гушвам седнала на дивана и той бързо си заспива


Титла: Re: приспиване на ръце - докога и можем ли да отучем бебето
Публикувано от: tedya в ср, 18 фев 2009, 22:23
rosidt75, а като се събуди отваря ли очички. Защото той реве със затворени и въобще няма вид на буден.По-скоро се е случвало като му сменям памперса призори така силно да реве, накрая май се буди от собствения си рев, отваря очи и започва да се оглежда учудено като спира да реве


Титла: Re: приспиване на ръце - докога и можем ли да отучем бебето
Публикувано от: Iva* в ср, 18 фев 2009, 22:41
Книгата е "Jedes Kind kann schlafen lernen" или на бьлгарски "Всяко дете може да се научи да спи". Типично немска книга, оставаш детето да реве докато се умори и не са "научи" да заспива само. Много оспорван метод вече дори и в Германия. Аз лично не го приемам и не бих го приложила на детето си, но всеки сам си решава. Германците още като новородени ги оставят да спят в отделна стая сами и да реват ... и чак сега се усещат, че това са отминали казармени методи.  ;-) Аз сьм приспивала дьщеря си до годинката или на рьце или просто като легна до нея и я галя докато заспи. Сьветьт ми е просто да имаш тьрпение. Ако ти тежи не го носи, а просто остани до леглото на детето и му пей песнички или каквото го успокоява. Твоето присьствие ще направи от него един емоционално уравновесен и стабилен човек. Много бьрзо ще мине времето и ще започне да те бльска като го гушкаш и целуваш, тогава ще ти липсва неговата близост!  ;-)


Титла: Re: приспиване на ръце - докога и можем ли да отучем бебето
Публикувано от: _Z_ в ср, 18 фев 2009, 22:43
Сьветьт ми е просто да имаш тьрпение. Ако ти тежи не го носи, а просто остани до леглото на детето и му пей песнички или каквото го успокоява. Твоето присьствие ще направи от него един емоционално уравновесен и стабилен човек. Много бьрзо ще мине времето и ще започне да те бльска като го гушкаш и целуваш, тогава ще ти липсва неговата близост!  ;-)
Много добре казано, браво!  :bouquet:


Титла: Re: приспиване на ръце - докога и можем ли да отучем бебето
Публикувано от: Лурдес в ср, 18 фев 2009, 23:30
Здравей,
 До 4-ия месец бебка заспива самичка в креватчето, спи по 6 часа сън, следван от кратки будения за кърмене.
След 4-ия месец се почна :crazyeyes: - слагаме я да спи в 20.00 и се почва будене на 30 минути с рев. Ако не отидеш веднага, се е събудила нацяло и се почва наново носене на ръце. Така до 12-01.00 часа, когато се изморяваше и спеше до към 5.00 и тогава наново всичко. До момента е имала 2 пъти, когато е спала цяла нощ с малко събуждане за АМ. Не очаквам скоро за почне да спи.
По тази причина я отбих към началото на 8-ми месец, просто нямах вече идея от какво реве и исках напълно да изключа вероятността да е гладна. 3 седмици преди да ни избие първото зъбче, беше някакъв кошмар - ревеше по цели нощи, даже комшийката питала мъжа ми дали не й растат зъби?!? :ooooh:
Не виждам скоро да почне да заспива сама. Но пък и няма начин да я оставя да се дере, само и само да не заспива на ръце, защото е грешно това.

Четох за един метод на някякъв испански лекар, според който детето трябва да се приучи да заспива само с любима играчка. Накратко методът е бебето да се оставя само в стаята и като почне да реве майката да влиза през определен интервал и да му говори успокоително, но без да го взема на ръце и пак да излиза. И така докато свикне да си заспива само. Така както си го представям, трябва да го оставя да плаче докато се умори , защото той от приказки никога няма да се успокои.

Това ни предложи и нашия педиатър, който заключи, че е добре да почваме да я отучваме от присипване на ръце. Дали ще подейства- не знам, само ни каза, че трябва голяма упоритост.


Титла: Re: приспиване на ръце - докога и можем ли да от
Публикувано от: .:Geri:. в чт, 19 фев 2009, 09:13
Германците още като новородени ги оставят да спят в отделна стая сами и да реват ... и чак сега се усещат, че това са отминали казармени методи.  ;-)

Това ти обобщение е толкова вярно, колкото и че всички българи поркат като прасета и слушат чалга. Тук майките са абсолютно същите като в БГ. И да не zабравяме че световната zдравна органиzация препоръчва децата до 6 месеца да спят в една стая с родителите си zа да се намали рискът от Синдрома на внеzапната детска смърт. И тук майките спаzват това, така че много са малко бебетата, оставенио да спят сами в друга стая.

След 4-ия месец се почна :crazyeyes: - слагаме я да спи в 20.00 и се почва будене на 30 минути с рев. Ако не отидеш веднага, се е събудила нацяло и се почва наново носене на ръце. Така до 12-01.00 часа, когато се изморяваше и спеше до към 5.00 и тогава наново всичко.
И моята беше почнала така, всеки ден от 8 до 11 вечерта приспиване на ръце по 40 минути, сън 20 и пак приспиване. С мъжът ми само се сменяхме да я носим, а в дните, в коиото той беше в командировка аz сама. Бях откачила...
Някои мами пишат, че им липсва приспиването на ръце, на мен това време иzобщо не ми липсва. Тогава ми липсваха моментите, в които аz и съпругът ми можехме да седнем zаедно, да се прегърнем, да си поговорим. Предполагам, че ако приспиването траеше 15 минути, то и на мен би ми харесало, но 3те часа лющкане на 6 килограма ревящо бебе си ги спестих с удоволствие.

Искам само да кажа, че тоzи метод се препоръчва zа родители, които ИСКАТ да променят нещо в режима на детето си, които не иzдържат на нощтните събуждания или на дългите приспивания като мен.

Както вече писах, аz прилагах нежния метод. Едана седмица я слагахме полуzаспала в леглото, втората будна, но като се раzплачеше я успокоявахме на ръце. Първия ден след около 15 минути баше zаспала, втория и третия след 10, на четвъртия zаспа след 5 минути. В общи линии плака много по малко в сревнение с времето, когато я приспивах на ръце. Каzват, че до 1 седмица тоzи метод дава ефект ако се спаzва стриктно и че ако не даде реzултат, то или не сте го спаzвали или по добре да не се опитвате по нататък, явно бебето има други проблеми.

tedya, ако е под 6 месеца в никакъв случай не го оставяй сам да плаче, виж какво съм правила аz. Можеш и само вечер да го учиш да си zаспива сам, но zнай, че той като се научи и денем ще zаспива така. Ако смятах, че приспиването на ръце ще ти липсва, то по добре го приспивай така.


Титла: Re: приспиване на ръце - докога и можем ли да отучем бебето
Публикувано от: Mileto в чт, 19 фев 2009, 09:46
Всичко трябва да е в умерени граници, не може да се каже кое е редно и кое не.
Майчинството си е едно предизвикателство за всяка една от нас.
ПРи всички положения не отбивай детето, кърми го. Но започвай да се опитваш да го оставяш по малко само в леглото, защото после отвикването от държането на ръце става още по-трудно.

Успех, ще се справиш с всичко!  :hug:


Титла: Re: приспиване на ръце - докога и можем ли да отучем бебето
Публикувано от: valkata78 в чт, 19 фев 2009, 10:12
Аз приспивах на ръце до 8м - тогава просто реших да легна на леглото и я гушнах почти в същата поза, в която я приспивах и люлеех. В началото имитирах движение като ритмично помръджах ръката си и я потупвах по гърба, по-късно вече нямаше нужда от това.  :bouquet:

Така процедирах и аз и имаше ефект. Другото което забелязах е, че докато я кърмех нощем се будеше доста често, но откакто я отбих най-много един два пъти да се пробуди за малко.


Титла: Re: приспиване на ръце - докога и можем ли да отучем бебето
Публикувано от: tania2007 в чт, 19 фев 2009, 10:22
И на мен много ми тежи това приспиване на ръце. И през деня, и през нощта.


Титла: Re: приспиване на ръце - докога и можем ли да отучем бебето
Публикувано от: eitalina в чт, 19 фев 2009, 10:41
Сьветьт ми е просто да имаш тьрпение. Ако ти тежи не го носи, а просто остани до леглото на детето и му пей песнички или каквото го успокоява. Твоето присьствие ще направи от него един емоционално уравновесен и стабилен човек. Много бьрзо ще мине времето и ще започне да те бльска като го гушкаш и целуваш, тогава ще ти липсва неговата близост!  ;-)
Много добре казано, браво!  :bouquet:
:peace: Точно така постъпих и аз, само че поставях детето на нашата спалня и аз лягах до него, пеех му песнички и го галех - хареса му и лесно привикна да заспива, без да бъде носено на ръце!  :hug: Прави ми впечатление, че съня му така е доста по-спокоен!


Титла: Re: приспиване на ръце - докога и можем ли да отучем бебето
Публикувано от: шоколадче в чт, 19 фев 2009, 11:10
И моето дете не може/иска да заспи,освен ако не е на ръце-гушнат и танцуваме.Вече тежи 12кг и честно казано съм на края на силите си.Ще пробвам съветите на Гери,дано се получи.


Титла: Re: приспиване на ръце - докога и можем ли да отучем бебето
Публикувано от: e_kateto в чт, 19 фев 2009, 11:20
Момичета и ние бяхме така- докато не ни подариха кошара на мони с пееща кутия- Тази кутия ме спаси сега само гася лампата и пускам пеещата кутия и той заспива до 2 мин.Иначе ме използваше като биберон и заспиваше за доста кратко време


Титла: Re: приспиване на ръце - докога и можем ли да отучем бебето
Публикувано от: Mariq-Angela в чт, 19 фев 2009, 12:11
По едно време след дългото уморително приспиване на ръце започна да заспива сама в кошарата.Помислих си,че това е края на дългите песни и голямото разнасяне.Това обаче продължи не повече от месец.Сега пак се приспиваме на ръце,но поне съм седнала и съм я гушнала и не се налага да я разнасям.Незнам докога 6те е така.


Титла: Re: приспиване на ръце - докога и можем ли да отучем бебето
Публикувано от: Dai4eto в чт, 19 фев 2009, 12:20
Аз никога не съм приспивала бебето си на ръце. Тотално против съм. Много пъти ми се е случвало да реве час докато заспи, но заспива. Да, сега всички ще ми се нахвърлите как може такова поведение, но аз така съм искала и така съм направила. Когато бебето се разреве го оставям малко да по реве, ако видя, че НЕ МОЖЕ да заспи сядам до него и му говоря или го галя за да се унесе. Вчера примерно така направих, защото не можеше да заспи. Казвам НЕ МОЖЕ, защото бебетата по принцип си поревават по малко преди да заспят, което е съвсем нормално. През деня бебето натрупва умора и различни емоции, които може да "излее" само с реване. Когато обаче започне да се съдира от рев, тогава идва на помощ галенето по главичката или тупането по дупенцето. АКО и тогава не се успокои може да се вземе на ръце.  Това при мен се случва само вечер. През деня го оставям да си играе, пък той, когато се измори си заспива. Аз само идвам да го завия. Но, повечето майки не могат да гледат децата им как ревът и си мислят, че са злодейки като ги оставят така, след което се започва едно дундуркане и после няма отучване. Това е то цялата философия. С безкрайни благодарности на д-р. Спок :peace:


Титла: Re: приспиване на ръце - докога и можем ли да отучем бебето
Публикувано от: `Деси` в чт, 19 фев 2009, 14:25
не  приспивам на ръце,но от както се изправя ползвам люлка


Титла: Re: приспиване на ръце - докога и можем ли да отучем бебето
Публикувано от: Елислава в чт, 19 фев 2009, 14:36
Много рядко ми се случва да прибягвам до това упражнение и то благодарение на една приятелка, която ме посъветва да не го правя, защото тя много трудно отказала дъщеря си от него.Сега малкия е при баба си и гледам,че тя все така го приспива, ако не си заспи сам вечер.Но за щастие в повечето случаи заспива сам още докато се храни.И се надявам,че няма да имам после проблеми  :pray:


Титла: Re: приспиване на ръце - докога и можем ли да отучем бебето
Публикувано от: Iva* в чт, 19 фев 2009, 16:46
И да не zабравяме че световната zдравна органиzация препоръчва децата до 6 месеца да спят в една стая с родителите си zа да се намали рискът от Синдрома на внеzапната детска смърт. И тук майките спаzват това, така че много са малко бебетата, оставенио да спят сами в друга стая.

Точно затова се и препорьчва, защото е имало преди доста нещастни случаи с новородени, оставяни да спят сами в отделна стая. Аз имах в предвид, че това се е правило често преди, а сега вече на всички е ясно, че не е хубаво. Но както и да е, все някой ще се хване за някоя дума ;-)


Титла: Re: приспиване на ръце - докога и можем ли да отучем бебето
Публикувано от: Лурдес в чт, 19 фев 2009, 16:52
не  приспивам на ръце,но от както се изправя ползвам люлка

Десиииии, сподели каква ви е люлката?! :pray:


Титла: Re: приспиване на ръце - докога и можем ли да отучем бебето
Публикувано от: ssieber в сб, 09 май 2009, 23:21
ох като ви чета все едно говорите за моят син
и ние сме вече на 9 месеца и нещо и през деня никога не е заспивал сам, голям рев пада и само на ръчички на песнички се приспиваме. Да не говорим, че той вече с 9те си килограма иска да бъде и по цял ден носен. Задържа се в проходилката максимум 5 минути, също толкова и в кошарата. През цялото време иска да го разнасям насам натам или да съм седнала и той да е прав. Единствено от 2 месеца си заспива сам вечер, аз естествено съм в стаята и чайче, гелче за зъбки, чайче, гелче и така заспиваме. Но от както се е родил няма нито една нощ в която да не се е будил по няколко пъти, я да яде - мляко, я незнам от какво. Айде сега покрай зъбките ясно, ама преди .. или от както се е родил?! Просто нямам една нощ в която и той и аз да сме спали, ревове, събуждания .... дали ще продължи това винаги?! И дали от зъбките или това е период но през деня спи супер малко по 1 час макс като е на два пъти, един път сутринта и един път с 300 зора следобяд, навън изобщо не иска да спи, пак иска да е на ръчички. Не иска да седи в количката изобщо .. пробвам с кенгуру, но нали разбирате че 9 кг не се носят много време .. простоо незнаааааааааам, мисля си че чак като проходи може да се оправят нещата за мен, поне с носенето ..а за спането, ставаме все по-трудни


Титла: Re: приспиване на ръце - докога и можем ли да отучем бебето
Публикувано от: dodi в сб, 09 май 2009, 23:38
До годинката,че и до по-късно сина ми го приспивах на ръце.И мога да твърдя,че не аз съм го научила така,а той мен ме научи.Преди да се роди и аз бях твърдо против това,защото дъщеря ми не ревеше като бебе по цяла нощ.Но после напълно разбрах майчетата,които по цяла нощ дундуркат бебешоците си.Какво ли не пробвах,но той си ревеше и ревеше.Люшкането на ръце бе единственото спасение.После като поотрасна взех да лягам до него и така заспива и до ден днешен :hug:


Титла: Re: приспиване на ръце - докога и можем ли да отучем бебето
Публикувано от: bebo 81 в нд, 10 май 2009, 00:30
Единствено в случаите когато е много крив го преспивам на ръце.


Титла: Re: приспиване на ръце - докога и можем ли да отучем бебето
Публикувано от: macro в нд, 10 май 2009, 08:57
Аз не знам по-лесен начин за приспиване от кърменето. Другият вариянт е да легнеш до него и да го галиш и да му говориш нежно.
Бебетата вечер плачат от превъзбуда, не могат да се успокоят, натрупали са умора през деня. Третият вариант е да проявиш упорство и го оставяш да си поплаче, мисля, че и сам ще заспива. Не се отчайвай, знам, че сега ти се струва ужасно изморително, но децата са толкова за кратко бебета, времето тече страшно бързо. Скоро, след някой и друг месец всичко това ще е зад гърба ти.


Титла: Re: приспиване на ръце - докога и можем ли да отучем бебето
Публикувано от: ivben в нд, 10 май 2009, 11:03
И дъщеря ми беше такава ревла. Нощем се будеше почти на всеки час. Успокояваше я само и единствено пиенето на вода. Не се е будила от глад, защото съм предлагала мляко, но отказваше. Не съм я разнасяла, говорих и тихичко и тя заспиваше.


Титла: Re: приспиване на ръце - докога и можем ли да отучем бебето
Публикувано от: Надежда! в нд, 10 май 2009, 11:43
Не бих се решила дори и един път да приспя бебето на ръце.
Племенникът ми заспиваше така до 4 годишна възраст.
По-скоро бих ползвала люлка, шезлонг или стол за кола, макар че, и това е неправилно поне според мен.


Титла: Re: приспиване на ръце - докога и можем ли да отучем бебето
Публикувано от: max-mama в нд, 10 май 2009, 11:44
До 11-тия месец приспивах сина си я на ръце,я на крака.Накрая не издържах,отидох и купих люлееща се кошарка.Направо се родих отново,бях започнала да се разглобявам.Сега вече няма проблем,заспива си самичък.


Титла: Re: приспиване на ръце - докога и можем ли да отучем бебето
Публикувано от: ๑ஐღ синя птичка ღஐ๑ в нд, 10 май 2009, 11:46
Моята дъщеричка заспиваше само на ръце с друсане на леглото,но се отучи сама изведнъж.На всичкото отгоре плачеше и риташе с крачета докато се успокои и заспи и така докато не избиха първите две зъбчета(шестия месец).След това като се поуспокои вече и я взех да я приспивам започна да ме бута с ръчички и крачета,докато не я оставих в леглото и сама заспа и така до сега.


Титла: Re: приспиване на ръце - докога и можем ли да отучем бебето
Публикувано от: rrhh-Ани в нд, 10 май 2009, 12:27
На ръце съм преспивала или по точно съм носила няколко пъти , когато е имала колики.Сега я оставям в кошарата , тя си гледа и говори нещо на Пух , който е на стената и заспива.Имаме люлееща кошара , която не я използваме в смисъл стои застопорена .Ще намеря други начини , които са по-малкото зло от това да разнасям на ръце.


Титла: Re: приспиване на ръце - докога и можем ли да отучем бебето
Публикувано от: valiva в нд, 10 май 2009, 12:51
Ние вече навършихме три месеца и слава Богу спим добре. Определено още заспиваме докато сучем. Изключително рядко се случва да се приспиваме. По мои наблюдения май това се налага когато сме спали повече през деня и вечерта (към 21:30) не ни се спи, но пък сме изнервени.

Та, много ми се иска да отделим бебчето в друга стая, съзнавам, че е още малък, но определено искам да си запазим самостоятелността с таткото и да не се притеснявам, че може да се събуди и да нямаме възможност да споделяме разни ласки.

Та,този вариант с оставянето в полусънено състояние в кошарата май ме устройва, но дали е нужно от сега да започнем да опитваме? Иначе през деня малчуганът определено ме използва за биберон. Понякога след едночасово "цоцкане" му давам биберона и го слагам да спи и той след няма и 2 минути го е изпюл и продължава да спи.

Колко време спите през деня? Ние си поспиваме хубаво, може би защото го оставям понякога да суче по 40-60минути. Тоест по 4 часа някъде през деня, а и вечер от 22:00 до 6 или 9 сутринта.


Титла: Re: приспиване на ръце - докога и можем ли да отучем бебето
Публикувано от: avramovska_87 в нд, 10 май 2009, 13:04
Моя се отказа от бибероната сам, от млякото сам.За сега го приспивам на крака.
Моята дъщеричка заспиваше само на ръце с друсане на леглото,но се отучи сама изведнъж.
Детето само ще ти показва какво да правиш и ще те учи :peace:.


Титла: Re: приспиване на ръце - докога и можем ли да отучем бебето
Публикувано от: хсат в пн, 11 май 2009, 14:01
Моя се отказа от бибероната сам
Малко извън темата, но били споделила на каква възраст? :pray:


1