BG-Mamma

Здраве => Здравословни проблеми => Темата е започната от: Voxx в вт, 24 фев 2009, 21:44Титла: Имате ли близки с болест на Паркинсон ?
Публикувано от: Voxx в вт, 24 фев 2009, 21:44
Свекърва ми е с тази диагноза от близо десет години, но от преди 2-3 години състоянието и доста се влоши .
Въпреки приема на лекарства / Мадопар HBS и Мадопар 250 / започва все по-трудно да се движи , едвам говори,
промени и се лицето , почти непрекъснато е в депресивни състояния .
Рових се из нет-а , попадам на различни статии и описания на болестта, някои стари форуми ,
просто ако имате ваш близък с такава диагноза, ми се иска да знам как се развива болестта ,
какви лекарства приема и как се справя/те/ с проблема .


Титла: Re: Имате ли близки с болест на Паркинсон ?
Публикувано от: Bluebell O'Smallheaven в вт, 24 фев 2009, 22:50
Моята маминка е с тази болест.Била е на около 40 години,когато са забелязали първите симптоми,сега е на 82.При нея са засегнати само ръцете,понякога завалва говорът,но от скоро.Мадопар пиеше преди много години.По едно време и бяха изписали сума лекарства,които я държаха като в транс,полу-отнесена,нищо не се наемаше да свърши сама(даже я обличахме,къпехме и хранехме като малко дете).Преди няколко години наблюдаващите я невролог и психиатър промениха тотално схемата на прием и лекарствата.Спряха и всички такива,водещи до "затъпяване" според тях.Сега е на син Синемет,1/4 ривотрил вечер,билкови таблетки Ментат и Дузофарм.Сега маминка е добре,друг човек е.Тече и мисълта,съвсем спокойно разговаря на всякакви теми,следи сериали,дръвца си носи,компоти от мазата,храни се и се къпе съвсем сама.Съветът ми е,да направите профилактични прегледи на жената(за да се изключи инсулт,например).Консултирайте се с невролог,щом от настоящото лечение няма полза-нека назначи друго.Бъдете търпеливи с жената,тази болест е голямо страдание...Пожелавам ви успех!


Титла: Re: Имате ли близки с болест на Паркинсон ?
Публикувано от: Rima в вт, 24 фев 2009, 22:54
Попитайте невролога за лекарството Ебикса, за сега най-близкото място от където може да се закупи е Солун!


Титла: Re: Имате ли близки с болест на Паркинсон ?
Публикувано от: Voxx в вт, 24 фев 2009, 23:26
Благодаря ви момичета за  отговорите  :hug: , определено ще направя консултация и с друг невролог  !


Титла: Re: Имате ли близки с болест на Паркинсон ?
Публикувано от: PinkPanther в пт, 17 юли 2009, 14:19
Voxx, ако още се интересуваш,потърси в интернет материали за "Low dose Naltrexone" (търси целия израз). Това е чудесен препарат с фантастични качества - мощно засилва имунната сиситема и тя се бори сама с безброй болести, от СПИН до рак.
Няма смисъл да говориш с лекари - не го знаят за съжаление, или не разбират действието му.
В семейството имаме Паркинсон и само за месец остана само лек тремор в лявата ръка. Никаква ригидност, болки в ставите, нищо!
Може да се комбинира с традиционните лекарства и сигурно ще намалите Мадопара и Мирапексина.
Но, трябва да четеш на английски...

Тук:

http://www.lowdosenaltrexone.org/

http://ldn.proboards.com/index.cgi?board=forum

http://jeffreydach.com/2009/04/13/low-dose-naltrexone-ldn-2-jeffrey-dach-md.aspx


Има още много линкове и информация, но като се обадиш. Успех!


Титла: Re: Имате ли близки с болест на Паркинсон ?
Публикувано от: PinkPanther в чт, 30 юли 2009, 10:03
Препаратът LDN (Low Dose Naltrexone) се "прави" на базата на фабричния препарат Naltrexone, който се продава в България под фабричните наименования ReVia и Adepend. Опаковката съдържа 28 таблетки по 50мг. Една таблетка се смачква и се разтваря в 50 мл вода. Така във всеки 1 мл се съдържа 1 мг Налтрексон. Нормалната доза варира между 3 и 4,5 мг на денонощие. (Горната граница е за 100кг човек и не бива да се надхвърля, защото ефектът се губи).
Значи, вечер, след 10 часа се вземат 3-4 мл със спринцовка от разтвора и се пият с малко вода или сок. Вкусът е слабо горчив, като тоник.

Препаратите ReVia и Adepend струват около 150 лв., но една кутия стига за цяла година. Не се влияйте от описанието вътре в кутията, то важи за големи дози Налтрексон. Преднаначението е коренно различно.
Ако искате повече информация, напишете в Google "Low dose Naltrexone" (цялото, с кавичките) и ще ви засипят с информация. Преобладаващата част е от благодарни пациенти, хвърлили патериците и върнали се на работа.

Ако имате още въпроси, аз съм на разположение.

P.S. Приготвеният разтвор се държи затворен и на студено. Преди употреба се разклаща. Не разтваряйте повече от една таблетка, за да е пресен.

Мариса,  почисти си пощата, не приема повече писма.


Титла: Re: Имате ли близки с болест на Паркинсон ?
Публикувано от: e92 в вт, 17 ное 2009, 15:46
И моята майка е с Паркинсон, на 52 години е..всичко стана толкова бързо, за 2 години така се промени, лицето и стана масковидно, почти спря да се усмихва, говора и е затруднен, няма желание за водене на диалог, отговаря еднозначно..толкова съм притеснена, по цял ден я мсиля..от 1 година пие Синемет сега от тази седмица добавиха и Мирапексин в комбинация със синемет-а..трудно подвижна е, почти скована...надявам се с новото лекарство да се облечки..ще пиша какво са резултатите от лечението с него..успех на всички   :bouquet:


Титла: Re: Имате ли близки с болест на Паркинсон ?
Публикувано от: deyzyi в вт, 17 ное 2009, 16:20
Моята баба почина преди 5 години с такава диагноза.Повече от година се залежа и стана направо скелет.Не можеше да говори и от залежаването получи страшни рани,които запонаха и да миришат.Беше една доста грозна гледка.Не можеше да се храни и накрая дори пиеше малкото вода със сламка.Беше последно дори и на подлога.Не можеше да става и дума да се изправи.Дни наред да прекарваш само по гръб да лежиш.Просто болестта е доста коварна.Видях го с очите си.Не пожелавам на никой това.


Титла: Re: Имате ли близки с болест на Паркинсон ?
Публикувано от: no face,no name,no number в пт, 12 мар 2010, 15:08
Дядо ми е болен от Паркинсон и пие от дълго време Синемет СР (розов), но сега изведнъж се оказва, че това лекарство е спряно да се внася в България :shock:
А за него е жизненоважно да го пие, другите видове лекарства не му влияят добре!
Моля ви, помагайте ! Ако знаете дали някъде е останало в някоя аптека от това лекарство или въобще от къде мога да го купя, или пък ако на някой му е останало и няма да му трябва :(


Титла: Re: Имате ли близки с болест на Паркинсон ?
Публикувано от: ДОРОМ в вт, 11 май 2010, 20:51
"Low dose Naltrexone"  - наистина ли се явява като някаква панацея за всички/много/ болести  newsm78 Съжалявам за проявеното недоверие,но.... :?
Къде може да се купи това лекарство тук,в БГ?
И ние имаме Паркинсон в семейството - диагностициран едва след 3,5г и 6 месечно залежаване на легло без възможност за правене на елементарни неща.Сега се движи,яде сама,но не може да съблича/облича без помощ,не може да се къпе сама защото ръцете не я "държат"...


Титла: Re: Имате ли близки с болест на Паркинсон ?
Публикувано от: jiju в вт, 11 май 2010, 22:57
И аз съм заинтересована - имам в семейството също Паркинсон. От пет години е на Мадопар, но с времето не се оправя, а напротив. Има вече и някои психични проблеми. Нека PinkPanther бъде така добър да ни даде координатите си, за да може да се свържем, поговорим и да бъдем полезни едни на други. МОЛЯ ВИ!


Титла: Re: Имате ли близки с болест на Паркинсон ?
Публикувано от: PinkPanther в ср, 12 май 2010, 10:08
Болестта на Паркинсон е изключително многообразна, както като симптоматика, така и като лечение. Пробвали сме много препарати - глутатион, Q10, израдипин, антиоксиданти и др. -дават подобрение, облекчение, но никой не може да ви върне 5-10 години назад.

LDN не прави изключение. Дава облекчение, забавя прогресията на болеста (не е малко!), но толкова. Ефективността му при други заболявания е далеч по-висока.

Основна цел при лечението е отлагането във времето включването на препарата Л-ДОПА (Мадопар, Синемет),който действа много добре, но от тук нататък на пациента му остават около 5 години!

Имам опит с Паркинсон и съм готов да помогна, стига да кажете как.

Потърсете ме на лични.


Титла: Re: Имате ли близки с болест на Паркинсон ?
Публикувано от: ДОРОМ в ср, 12 май 2010, 10:18
Ние в момента сме на ПК-Мерц/Амантидинов сулфат/ и АЗИЛЕКТ/Rasagiline/.Второто струва 240лв и бе отказано от ЗК.Купуваме го свободно,защото беше изписано от частен лекар поради напредналия стадийй на болеста.


Титла: Re: Имате ли близки с болест на Паркинсон ?
Публикувано от: PinkPanther в ср, 12 май 2010, 12:07
Моите печатления са, че 3 табл. Юмекс (2 сутрин и една привечер) са по-добри от една таблетка Азилект. Пробвайте (8 пъти по-евтино!)


Титла: Re: Имате ли близки с болест на Паркинсон ?
Публикувано от: Bluebell O'Smallheaven в ср, 12 май 2010, 13:15
Не е ли по-добре все пак лекар лично да види пациента и да прецени какво и колко трябва да пие? Това е Паркинсон, не е зъбобол... Свидетел съм на почти фатален изход от самоназначаване на препарат за облекчаване на симптомите.
И какво означава "включване на Мадопар или Синемет и 5 години живот след това" ? Имам пример у дома, който живее повече от 40 години с Паркинсон, като последните 20 г са придружени с приемане на точно тези препарати и основно Синемет.


Титла: Re: Имате ли близки с болест на Паркинсон ?
Публикувано от: ДОРОМ в ср, 12 май 2010, 13:17
Какво е ЮМЕКС?
И аз питам на какво точно основание се дават тези напътствия?


Титла: Re: Имате ли близки с болест на Паркинсон ?
Публикувано от: PinkPanther в ср, 12 май 2010, 14:08
Юмекс = Депренил, Сележилин, Ниар - инхибитор на моноамино оксидазата (MAOI) ~18 лв/50 табл.

Питате, споделяте - отговарям.

Не насилвам никого...

Бъдете здрави!


Титла: Re: Имате ли близки с болест на Паркинсон ?
Публикувано от: ДОРОМ в ср, 12 май 2010, 19:42
Ясно е,че никой няма да направи нищо на сила,но....
А ти доктор ли си?Или нещо подобно?
Чисто любопитство  :roll:


Титла: Re: Имате ли близки с болест на Паркинсон ?
Публикувано от: Voxx в ср, 12 май 2010, 20:45

Основна цел при лечението е отлагането във времето включването на препарата Л-ДОПА (Мадопар, Синемет),който действа много добре, но от тук нататък на пациента му остават около 5 години!
Имам опит с Паркинсон и съм готов да помогна, стига да кажете как.


Не мога да си обясня как, след като имате опит с Паркинсона,  може да направите такъв извод - свекърва ми пие от 11 години Мадопар, да , заболяването е прогресивно, но откакто сменихме лекуващия невролог, който промени някои неща в лечението, е значително по-добре


Титла: Re: Имате ли близки с болест на Паркинсон ?
Публикувано от: pavi04 в нд, 13 юни 2010, 16:01
Има ли някой  /или негов близък/ ,които да е ползвал ReVia или Adepend ,за да може да сподели за въздействието им?
Баща ми пие ReVia от 2-3 месеца , казва че ефектът е слаб, но аз виждам ,че е по -добре .Той по принцип лятото винаги е по-добре, а зимата като не се движи се застоява и почти не може да се движи.Не мога да преценя ефектът сега дали е от лекарството или от сезона.


Титла: Re: Имате ли близки с болест на Паркинсон ?
Публикувано от: Roritka в нд, 13 юни 2010, 23:42
Моя баща почина от Паркинсон преди 2 години. Лошото е, че болестта е нелечима. Той лежа в клиниката по неврология към Медицинска академия и там докторите ми обясниха, че това възпаление на мозъка се получава поради липсата на веществото допамин. Той по същия начин отначало започна да се спъва, да изпуска предмети, тогава му направихме скенер и нищо не видяха. Но нещата се влошиха и започна трудно да говори, да се храни и да се движи и при повторния скенер се видя огнището в мозъка. Нищо че приемаше лекарства се влоши много бързо и накрая получи мозъчен оток и почина. Трябва да им вдъхвате вяра на тези болни хора, болестта наистина е много коварна. Да правят упражнения за мускулите, да не се отказват лесно...


Титла: Re: Имате ли близки с болест на Паркинсон ?
Публикувано от: Издислав в пн, 05 юли 2010, 06:20
Знае ли някой кога ще започне пак производството и вноса на Синемет СР?


Титла: Re: Имате ли близки с болест на Паркинсон ?
Публикувано от: no face,no name,no number в пт, 12 ное 2010, 16:38
Знае ли някой кога ще започне пак производството и вноса на Синемет СР?

Казали са Април 2011. Такава информация имам.  :(


Титла: Re: Имате ли близки с болест на Паркинсон ?
Публикувано от: ДОРОМ в нд, 14 ное 2010, 23:17
Колко е засегнат в действителност мозъкът?
Освен забавените реакции, чисто физическите, какво друго?
Чета, чета и не мога да си обясня състоянието на нашата болна  :thinking:


Титла: Re: Имате ли близки с болест на Паркинсон ?
Публикувано от: Roritka в пн, 15 ное 2010, 00:16
http://www.puls.bg/illnes/issue_174/part_1.html

При всеки болестта протича по различен начин - при някой много бързо, при други хора по-бавно.


Титла: Re: Имате ли близки с болест на Паркинсон ?
Публикувано от: ДОРОМ в пн, 15 ное 2010, 09:31
Роритка, благодаря  :hug:
Чела съм го това.
Нашата болна се опитва да ни покаже, че забравя, не помни елементарни неща, не знае какво прави.... един вид ми наподобавя /но не съвсем/ деменция  :thinking: Иначе помни неща, ставали преди много време, помни къде и какво е оставила преди година..... Не знам какво да мисля. Всичко това е подсилено и с грешно предписано лекарство през здр.каса - от него вдига кръвното и повръща, спря го. Докторите не могат да се разберат да го взема ли или не. Утре е на трети специалист  :ooooh:


Титла: Re: Имате ли близки с болест на Паркинсон ?
Публикувано от: Roritka в пн, 15 ное 2010, 15:16
Моя баща до последно помнеше абсолютно всичко, деменцията не го хвана. Но се скова напълно и не можеше да се движи, да се храни, трудно говореше /но разбираше всичко/. Той е носил болестта доста години, но много късно разбраха че е паркинсон. Тъй като е бил миньор-копач и е бил изложен на постоянна влага, първоначално се оплака може би е било 10 години преди да се развие болестта с пълна сила от загуба на сила в крайниците - но докторите тогава казаха, че е било от работата му като миньор. Когато го заведохме в София в Александровска болница, тогава докторите ми обясниха, че това са били първите признаци на паркинсона при него.
Потърсете и друго мнение при СПЕЦИАЛИСТИ! Може би щяхме и ние да задържим болестта по-дълго време ако бяхме разбрали по-навреме за нея.
В София, където той лежа имаше болни хора като него, които изобщо не са били изложени на тежък физически труд и също бяха болни като него. Имаше болни, които всяка година постъпваха там за изследвания и курс на лечение, за да задържат процеса.
Пожелавам ви успех, дано при вас нещата се развият по-благополучно  :bouquet:


Титла: Re: Имате ли близки с болест на Паркинсон ?
Публикувано от: Voxx в пн, 15 ное 2010, 23:35
Роритка, благодаря  :hug:
Чела съм го това.
Нашата болна се опитва да ни покаже, че забравя, не помни елементарни неща, не знае какво прави.... един вид ми наподобавя /но не съвсем/ деменция  :thinking: Иначе помни неща, ставали преди много време, помни къде и какво е оставила преди година..... Не знам какво да мисля. Всичко това е подсилено и с грешно предписано лекарство през здр.каса - от него вдига кръвното и повръща, спря го. Докторите не могат да се разберат да го взема ли или не. Утре е на трети специалист  :ooooh:

И при свекърва ми е така - вече не знам дали се дължи на Паркинсона или е от възрастта, но в последно време забравя, задава глупави и направо налудничави въпроси за елементарни неща, както стои седнала задрямва и в един момент изръсва нещо, което няма връзка с действителността ...
От както пие и Comtan в допълнение към Мадопар , като че ли преките симптоми на паркинсона / треперене, затруднено дишане , забавяне на движенията и говора и т.н / отслабнаха, дори има дни , в които се чувсва много добре , но на следващия ден отново е зле..... ;-)


Титла: Re: Имате ли близки с болест на Паркинсон ?
Публикувано от: DaVinchi в сб, 20 ное 2010, 15:30
Здравейте, аз съм на 20 години и имам съмнения, че имам Паркинсон, баба ми има и се още се проявило само в дясната й ръка. Та на въпроса, можете ли да ми кажете къде мога да си направя изследване, за да разбера имам ли го или не ...


Благодаря предварително!


Титла: Re: Имате ли близки с болест на Паркинсон ?
Публикувано от: Roritka в сб, 20 ное 2010, 19:32
Най-добре отиди на специалист-невролог. Мисля, че се доказва само със скенер и в Александрова болница ти правят някакъв тест - как си движиш ръцете и краката.
Не мисля, че си болна от Паркинсон, но за да се успокоиш - отиди на лекар :peace:


Титла: Re: Имате ли близки с болест на Паркинсон ?
Публикувано от: antom в ср, 12 яну 2011, 11:30
Момичета извинявайте, че нахлувам в темата ви, но имам нужда от помощ. Моя близка има болна от Паркинсон свекърва. Жената е на легло, не може да се движи и обслужва сама. Близката ми и съпруга и ходят на работа и стават все по трудни грижите през деня за болната. За съжаление не са толкова добре финансово, че да наемат ежедневен гледач. Молбата ми е ако някой знае, да сподели дали някоя от институциите има вариант да изпращат примерно за 2-3 часа човек, който да я нахрани на обяд, да смени памперсите... срещу поносимо заплащане от страна на близките и ако има къде да се обадят... какви документи да носят  newsm78  Питала е невролога, но единствения отговор, който е получила е - съжалявам, с тази болест е така, ще става по зле... и толкова.
 :pray:


Титла: Re: Имате ли близки с болест на Паркинсон ?
Публикувано от: Bluebell O'Smallheaven в ср, 12 яну 2011, 14:38
Ако жената има документ от ТЕЛК (за степен на инвалидизация) има право да й се назначи социален асистент, на който ще му плаща държавата. Също така дъщерята на жената може да й стане такъв (личен асистент), ако я устройва заплащането (мисля, че е мин. заплата за страната). С повече информация не мога да помогна, макар че преди време ми трябваше, но спрях с търсенето щом разбрах, че ще трябва ТЕЛК, а нашата близка не беше в състояние да отиде на такава комисия.


Титла: Re: Имате ли близки с болест на Паркинсон ?
Публикувано от: antom в ср, 12 яну 2011, 16:36
Bluebell O'Smallheaven благодаря за отговора  :hug: Жената има старо решение със 70% инвалидност. Невролога и е казал, че за да има асистент трябва да лежи в болница, което най рано щяло да стане след 2 месеца, после комисия, после пак ТЕЛК ... към 1 година може и да и стигнело, не че и е дал направление за болницата... но пък е побързал да и спомене, че болестта при свекърва и се развивала много бързо и скоро нямала да може и да преглъща... Да и стане асистент, също трудна работа, защото разликата в заплатата и това което се отпуска, съвсем ще намали възможностите за памперси, лекарства..
Знам, че от човек до човек има разлика, от доктор до доктор също, но.... има моменти в които  :2gunfire:


Титла: Re: Имате ли близки с болест на Паркинсон ?
Публикувано от: Voxx в ср, 12 яну 2011, 18:39
От колко години е болна тази жена - казвате, че болестта се развивала бързо ?

Bluebell O'Smallheaven   :hug:


Титла: Re: Имате ли близки с болест на Паркинсон ?
Публикувано от: ДОРОМ в чт, 13 яну 2011, 09:45
Моята свекърва се оказа с непоносимост към лекарствата, в момента не са и изписали нищо за Паркинсон-а  :thinking: До какво може да доведе това?


Титла: Re: Имате ли близки с болест на Паркинсон ?
Публикувано от: Voxx в чт, 13 яну 2011, 09:57
Моята свекърва се оказа с непоносимост към лекарствата, в момента не са и изписали нищо за Паркинсон-а  :thinking: До какво може да доведе това?

О, до какво ще доведе не знам - при всеки е много индивидуално . Има болни, при които болестта напредва много бързо, независимо че приемат медикаменти .
Защо не направите консулт и с друг невролог ?


Титла: Re: Имате ли близки с болест на Паркинсон ?
Публикувано от: antom в чт, 13 яну 2011, 10:36
От колко години е болна тази жена - казвате, че болестта се развивала бързо ?

Bluebell O'Smallheaven   :hug:
За да не играя на развален телефон и вместо да помогна, да объркам нещо, днес говорих с нея да се регистрира във форума и точно да пише как протича болеста. Сега е на работа, но се надявам до край на деня да успее да го направи. Иначе това което аз знам, е че е от доста време, но доскоро можеше да ходи, да говори ... и изведнъж рязко състоянието се влоши. В момента не само е обездвижена, но и трудно и са разбира какво говори  :(  От невролога е разбрала, че в Пловдив има отделение в една от болниците, но там ще е около 10 дена. Като се има предвид, че вече е станала към 35-6 кг мисля, че трябва да се мине през там, поне системите малко ще стабилизират организма и  :thinking: затова и близката ми ще говори с джипито, да се опита да уреди приема и.
Voxx  :hug:


Титла: Re: Имате ли близки с болест на Паркинсон ?
Публикувано от: Voxx в чт, 13 яну 2011, 10:56
Оооох, ето това ме тревожи и мен  :pray: - това рязко влошаване ....
Ами да , нека вашата позната се регистрира и да пише в темата . Аз се учудвам, че толкова малко хора пишат, а нашият личен лекар казва, че болните с Паркинсон са страшно много .
Тук поне обменяме впечатления , мнения - ето казвате , че жената е станала 35 кг - свекърва ми още преди 2-3 години започна рязко да отслабва, всички в къщи се тревожехме какво става, докато не разбрахме , че това е следствие на болестта   :(


Титла: Re: Имате ли близки с болест на Паркинсон ?
Публикувано от: Bluebell O'Smallheaven в пт, 14 яну 2011, 00:24
Voxx  :hug:

Само да спомена нещо за лекарствата и спирането им - зависи от случая, понякога може и да помогне. Маминка ми преди месец много се влоши, започна да халюцинира, обсеби я мания за преследване, че някой я преследва и иска да я убие и т.н. Престана да се храни, защото мислеше, че ще я тровим, отслабна много, направо беше посиняла вече. След консулт с психиатър /не било за невролог/, спряхме лекарството за Паркинсон и ако можехте да видите какво се случва - маминка ми живее нов живот. Буквално за дни се промени - напълно ясно съзнание, адекватна реч, започна да се храни и напълня. Тя е на 84 години, болна е от 40 годишна. Психиатърът не даваше никакви надежди да се оправи, каза ни, че ще е така и по-зле и работата е за гледане, не за лекуване. Също не ни даде направление за болница, защото там щели да й помогнат да си отиде по-бързо. Взехме една жена да я обслужва през деня, но всъщност от нейните услуги имахме нужда само седмица. Но всичко е много индивидуално, тя е с много здраво сърце. Когато нещата стигнат до обездвижване не знам как ще е. Да не би жената, за която търсят помощ да е получила и инсулт?


Титла: Re: Имате ли близки с болест на Паркинсон ?
Публикувано от: e.baeva в сб, 29 яну 2011, 12:18
Здравейте,моята майка е болна от парнинсон вече 7 години,много се притеснявам,че синемет ср вече не е в аптечната мрежа има ли някой информация кога ще започнат да го внасят отново,защота сега майка ми пие само обикновен синемет и се влошава от него.Виждам,че така е в България и с много други лекарства,от Министерството на Здравеопазването нямат отговор за лекарсрвата и какво означава това,какво да си кажат болните???????


Титла: Re: Имате ли близки с болест на Паркинсон ?
Публикувано от: liubopiten в нд, 26 юни 2011, 14:51
Хора, не се заблуждавайте! Болестта на Паркинсон е нелечима! Майка ми е с това заболяване някъде от началото на 90-те години на миналия век. Уж взима лекарства - двата вида мадопари, но знам, че за тази болест, каквото и да правиш, няма лечение. Само с течение на времето напредва, напредва и накрая прави човека, заболял от нея, на чучело! Само може би да помогне някаква трансплантация, но това е все още в сверата на фантастиката! Наистина при напреднала форма на болестта, се появяват и смущения в начина на мислене и човека изглежда не съвсем в час! Така че... Господ да ни пази от тази болест!


Титла: Re: Имате ли близки с болест на Паркинсон ?
Публикувано от: sanya12337 в нд, 26 юни 2011, 21:43
Може ли да ми кажете какви симптоми имаха вашите близки, та ви препоръчаха изследване за паркинсон. Доколкото ми разясниха треперенето и забързаните стъпки можело да се появят много след като болестта я има.


Титла: Re: Имате ли близки с болест на Паркинсон ?
Публикувано от: Voxx в нд, 26 юни 2011, 23:52
При свекърва ми първият симптом беше треперенето , забързаните ситни стъпки доста след това, както и провлачването на единия крак,  " масковидно лице " ,  рязко отслабване, затруднение в говора , изкривяване на стойката ... долу горе в тази последователност- при всеки е различно  ;-)


Титла: Re: Имате ли близки с болест на Паркинсон ?
Публикувано от: liubopiten в пн, 27 юни 2011, 09:01
При майка ми, много преди да се прояви болестта, се появи лек тремор на едната ръка. След това започна да й става от време на време, особено през нощта, тежко, лошо... Ние помислихме, че има алергия към нафтата, защото по това време се отоплявахме с нафтова печка. Но се оказа, че е Паркинсон. Диагнозата не помня как точно я сложиха, но лежа в болницата на Четвърти километър и там й доуточниха диагнозата и й назначиха лечението. :)


Титла: Re: Имате ли близки с болест на Паркинсон ?
Публикувано от: keit888 в чт, 04 авг 2011, 10:49
някой има ли информация какви са цените на Мирапексина в Турция или Гърция , че за мой  близък са нужни 9 опаковки  по 30 бр месечно и цената на месец е 150 лв  .


Титла: Re: Имате ли близки с болест на Паркинсон ?
Публикувано от: acidrain в вт, 01 ное 2011, 21:03
...и аз незнам защо толкова малко споделяния из форумите има за това заболяване.Може би ,защото е отчайващ факта ,че е нелечимо.
  Майками боледува от 45-6 годишна.Сега е на 72.Първо дететоми,за което тя се грижеше я е забелязало,че" бавно пипа"...По скоро дясната ръка...
   От 10 г промених живота си и се грижа абсолютно сама за нея,като ходя и на работа.От 6 г е на памперси,а от около 3 -с деменция.Дълго време бе с абсолютно остър ум и повече мъдрост от всички около нас!Постепенно ,обаче маската-ужасяваща и отблъскваща,обратния рефлекс и деменцията ме докарват до лудост.Затова мисля ,че най добре е близките ви хора да не бъдат обгрижвани от вас самите.Аз я обръщам през нощта,тя рови из спалното бельо като кокошка,хаотични натрапчиви движения с различна тематика за периоди от време.Дърпа покривката и всичко се сурва,измисля нови думи и не се разбира какво иска;може да си дърпа със страшна сила палеца,мислейки ,4е се държи за някого,как не го откъсва -незнам..Мисля,че тази ,а и всяка друга болест на мозъка е проява на някакъв нечист дух-толкова силно стиска,има спастични движения!
    Т я самата може най много да седне на леглото,като не се сеща да се подпре на възглавница,а може часове да седи напрегната с някакъв крайник ,в мъчително положение вдигнат...ужас е!...Аз я извеждам и навън за по 15-20 мин. ,като тя притичва облягайки се на мен в неистова умора,ала се страхувам да не получи рани от залежаване...Лекарят и е пълен нехайник,но тъй като е познат,не мога да го сменя.Заведох я на магн, резонанс,където ми казаха ,4е няма паркинсон-със сигурност,а атрофия на мозъчната кора.Аз знам това,защото тя няма тремор ,спи много!...Мисля ,4е преди години са си "вързали гащите" и са и дали синемет в огромни количества,което е довело до някакви увреждания на мозъка...
Животът ми е един филм на ужасите,един истински ад,особено зловещата и ,като на дяволско изчадие физиономия.Зъбите и падат ,поради разрушени венци,събирам ги от земята.Страданието и е голямо,ала тя е търпелива и смирена-без никакви претенции.Това прави още по жестоко всичко около мъчителният и край! Взема синемет.3по 1.Давах всичко останало,ала явно факта 4е не е паркинсон/уж/ има значение и те не и понасят!
Много дълго стана.Истината е ,че само Бог може да помогне ,където човека неуспява,ала за това се иска вяра и покаяние!


Титла: Re: Имате ли близки с болест на Паркинсон ?
Публикувано от: Voxx в вт, 01 ное 2011, 23:30
 Леле.... не мога да повярвам - как така толкова години пие лекарства за Паркинсон, а не е това диагнозата ?!
Доколкото съм чела различни публикации в нет-а , свързани с това заболяване , има специфични симптоми с прогресирането на болестта . Например - масковидното лице, провлачването на крайници, ситни стъпки , залитане , рязко отслабване , затруднения в говора и дишането....
Моята свекърва напоследък изпада в налудничави състояния , които според невролога се дължат на Мадопара - т.е. понякога го предозирва, тогава явно допаминът идва в повече и така " лудва ".
Наистина е много трудно за близките - тя не може да живее сама , макар все още да не е на легло , не може да си пазарува , да готви и т.н. А и тези състояния , в които не е на себе си са много тежки.
Дано и други хора се включват в темата , лекарите не са словоохотливи и не обясняват много неща , тук  като  споделяме , нещата се приемат по-лесно  :hug:


Титла: Re: Имате ли близки с болест на Паркинсон ?
Публикувано от: Bluebell O'Smallheaven в ср, 02 ное 2011, 00:21
За съжаление и ние минахме по този път - състоянието на лудост се появи и при маминка ми, която много години беше стабилна въпреки заболяването. Просто една сутрин се събуди с викове, че я ограбват, по-късно разбрахме, че има и халюцинации. Слава Богу, психиатърът, който я пое също много ни помогна. Ситуацията се овладя бързо със силни лекарства, които я държат леко упоена и отнесена на моменти, но поне е спокойна. Иначе не беше спала 3 денонощия от страх, че някой идва да я убива и ограбва. Ужас.


Титла: Re: Имате ли близки с болест на Паркинсон ?
Публикувано от: Издислав в ср, 02 ное 2011, 21:16
Взема синемет.3по 1.Давах всичко останало,ала явно факта 4е не е паркинсон/уж/ има значение и те не и понасят!
Много дълго стана.Истината е ,че само Бог може да помогне ,където човека неуспява,ала за това се иска вяра и покаяние!

Ако няма Паркинсон трябва да спре синемета, защото иначе ще развие психоза, ако вече не е.
Не се отказвайте, трябва да намерите вярната диагноза.


Титла: Re: Имате ли близки с болест на Паркинсон ?
Публикувано от: acidrain в чт, 03 ное 2011, 00:11
razwila e психоза!ot bolnicata ne mi dadoha nowata i diagnoza ,dokumentirana ot qdreno magn. rezonans,za]oto...poznajte,de?!-nqmalo kak da oprawdaqt klini4nata pyteka,ta si q pisaha pak s parkinson,syotwetno nali se se]ate ,4e i lekarstwata sa tezi ,syobrazeni s istoriqta na zabolqwaneto i diagnozAtA  syobrazno protokolite i epikrizata:))))))Prez kakwo li не минах .Вече в мъгла ми са дни ,години,празници,делници-депресирана съм,сякаш и за децата ми не ми пука,болката е толкова голяма и ужасът.Сутрин ставайки се бориш със себе си,за да отвориш очи,лда се срещашс хора,да бачкаш,а на всичко отгоре и този ужасяващо грозен и безсилен болник,заради който не можеш даже да легнеш болен-няма по4ивка от никъде!бях на 40,сега съм на 50,останах без съпруг,щеумра сама,най вероятно!Моля се да не оставам  на ръцете на децата си!Неврологът ни не ходи по домовете на тежко болните,часове има за седмици напред:(  имамшанс едва да ми напише рецептурната книжка...,ако я оставя и по някое време ида да ми я предаде секретарката му...Дадохамилекарства от САЩ ,ала тя не ги понася-халюцинира ,или просто умира-особено от мадопара...мирапексина също-зазля от него!и халюцинациите бяха от него и до сега! Но какво да правя-нося си вината и за това.Явно е алцхаимер и затова,но всеки го е страх да сменя вече...виках и на частно-75 лв хонорар! Спец!Но за него бе трудно да се ориентира...оффф
ЕДНО Е ВАЖНО ОТМОИТЕ ПИСАНИЦИ:-ЧЕМНОГО ЧЕСТО БЪРКАТ ПАРКИНСОНА С ПАРКИНСОНОВИТЕ СИМПТОМИ,А ОТТАМ СТАВАТ ГОЛЕМИ ТРАГЕДИИ.ПО ДОБРЕ ВЕДНАГА СКЪПО СТРУВАЩИЯ ЯДРЕНО-МАГН. РЕЗОНАНС,НО ПОНЕ ДА СТЕ СИГУРНИ В НАЙ ВАЖНОТО-ДИАГНОЗАТА!


Титла: Re: Имате ли близки с болест на Паркинсон ?
Публикувано от: Издислав в чт, 03 ное 2011, 09:32
Напълно те разбирам и съчувствам. Баща ми е в твоето положение - няма личен живот, денонощно се грижи за майка ми с напреднал паркинсон, преуморен, стресиран, депресиран. Изглежда поне с десет години по-стар. Ние децата му се тревожим и за него. Майка ми разви психоза от предозирани, неподходящи лекарства за нея. Със синемет е зле, но и без него пак е зле. Когато описваш ходенето при невролога все едно описваш нашия случай. И нейният невролог не я е виждал, рецептурната книжка се дава на сестрата. Никой лекар и личната също не искат да ходят вкъщи да я видят. От лекарите и лекаствата стана по-зле. Не физически, но психикато определено и е разбита от неправилно лечение и незаинтересовани лекари.  На майка ми никога обаче не е правен магнитен резонанс.


Титла: Re: Имате ли близки с болест на Паркинсон ?
Публикувано от: acidrain в чт, 03 ное 2011, 10:12
ходенето по мъките вуточняване на диагноза бе допълнителен хорор  :( за една година 3 скенера:( и един магн. резонанс-всеки 'специалист" си искаше собствени изследвания,за да кажат след 20 години:не,не е Паркинсон...Повечето от случаите установих ,че са от неправилната диагноза и предозиране на лекарства.Забравих да спомена,че майка сама/бог и е казал ,наверно/ е решила в началото да взема по 1/2 Синемет,вместо по 3 цели на ден!!!!!!!!!!!!!!!!!!Това удължава пълноценният и живот.15 години се движеше и работеше 7 дка нива с баща ми,докато той почина! Но...моите старания да подобря състоянието и я съсипаха.Какъв абсурд!  ще нося вината за това цял живот!


Титла: Re: Имате ли близки с болест на Паркинсон ?
Публикувано от: Voxx в пт, 04 ное 2011, 00:01
Не се обвинявай, защото човек винаги прави най-доброто, на което е способен в момента ,
тези болести са изпитание не само за болния , а най-вече за близките  :hug:


Титла: Re: Имате ли близки с болест на Паркинсон ?
Публикувано от: acidrain в сб, 05 ное 2011, 16:58
благодаря на всички ви,които ми съчувствате!


Титла: Re: Имате ли близки с болест на Паркинсон ?
Публикувано от: bobalacreme в нд, 06 ное 2011, 19:40
AcidRain,

 :hug: :hug: :hug: :hug: :hug: (съжалявам че емотикончето е ухилено, много съчувствам)

Къде живееш? Търси помощ!

Ох, пак  :hug:
Бабет


Титла: Re: Имате ли близки с болест на Паркинсон ?
Публикувано от: acidrain в вт, 15 ное 2011, 18:38
Благодаря ти БабетКа;( В Стара Загора съм,но нещата вървят още по зле,отива си милата ми майчица...Дано издържа.Трябва ,наверно ,да увеличим Синемета с още 1 ,ала сега нов закон-ставало пак чрез комисия-а и нз дали това не я подлудява повече-опитах с 1/2таблетка да увелича-стана агресивна! Ами...Бог да дава сили на всички като мен,Това е!Може би ,ако имаше кой да седи поне събота и неделя при нея,за да се махам оттук щеше да е по лесно!Но -няма...


Титла: Re: Имате ли близки с болест на Паркинсон ?
Публикувано от: di_t в чт, 17 ное 2011, 10:25
     Здравейте,
вкл. се и аз в тази мъчителна тема...........Майка ми от 1995-до 1999 г-за 4 г разви болеста мн бързо... големи мъки....2 год на легло-като труп....рани...  в моменти , когато е с по-добро съзнание разбира, че не и се  живее и  2 пъти прави опит за самоубийство-единият път беше кошмар-съблякла се чисто гола -взела чорапогащника, който е вълнен -омотала го е около врата си и после го завързала за парното,което е над главата и  и се дърпала в обратна посока-за да се обеси... но не успя...намерих я с подута ,двойно по голяма глава-филм на ужасите...линейки, следователи-дали не сме ние направили това и т.н.  после пари за психоанлитици ...абе това е ужас
       У Ж А С !!!Не го пожелавам на никого!!! Бог да я прости!Замина си от грип-в началото на 2000г-имаше един грип"москва" -сринати бяха имунните и сили и така.....Иначе ,горката щеше да се мъчи още и ние покрай нея!    Ако имате възможност-такива хора трябва да се гледат някъде...в хоспис ли ...някъде....


Титла: Re: Имате ли близки с болест на Паркинсон ?
Публикувано от: acidrain в пт, 18 ное 2011, 00:26
да,живеем точно в такъв филм...може би,когато споделяме неволите става малко по поносимо...  :cry:


Титла: Re: Имате ли близки с болест на Паркинсон ?
Публикувано от: vanja_harbova в пт, 18 ное 2011, 12:00
Баща ми го диагностицираха като болен в начална фаза на Паркисон. Замериха му движенията с апаратура в Исул. После лежа известно време в св. Наум и го гледаха на скенер, правиха му и други прегледи. Всъщност ми казаха, че има различни видове Паркисон и неговото не било типично с треперене (тремор), а от друг, по-рядък вид. Пие Мадопар. Много съм доволна от Кабинет по Паркинсонова болест. Треморография . В св. Наум и по-специално от д-р Богданова  http://www.svnaum.com/dkb_cab.html. Работно време от понеделник до петък от 8.00 до 15.30 ч., тел.: 02/ 9702 151 Ето малко по-научно инфо за пациента за това какво е Паркинсон http://www.svnaum.com/infpat_nzpb.html Много е мъчително за близките, а не е сигурно колко бълзо ще се развие и какви ще са последствията.Титла: Re: Имате ли близки с болест на Паркинсон ?
Публикувано от: aia76 в пн, 28 ное 2011, 13:56
Здравейте, моят баща  от 5 години е с диагноза Паркиносн.  Приема Мадопар и Юмекс. Но от 3 месеца наблюдавам огромна промяна в израза на лицето му.Постоянно намига с едното око и докато говори присвива на дясно главата и самата уста се изкривява много абе физиономията му придобива много страшен вид. Моля Ви за съвет нормално ли е такава промяна от болестта 


Титла: Re: Имате ли близки с болест на Паркинсон ?
Публикувано от: Voxx в пн, 28 ное 2011, 15:04
Здравей ! Да, нормално е , появява се т.н. " масковидно лице " - т.е. физиономията е като маска, безизразна,бих казала глуповата,  липсват каквито и да са емоции . Това с намигането на окото не съм го забелязвала при моята свекърва, но може да е при всеки различно  :hug:


Титла: Re: Имате ли близки с болест на Паркинсон ?
Публикувано от: Издислав в чт, 01 дек 2011, 08:18
Да, нормално е, за съжаление означава че болестта напредва. Може би има нужда от смяна на лекарствата или смяна на дозата.


Титла: Re: Имате ли близки с болест на Паркинсон ?
Публикувано от: giu m в нд, 04 дек 2011, 20:22
Zdraveite .Moiat bashta e veche 4 godini bolen ot parkinson ot 6 meseca vzima i dvata vida madopar ,obache polojenieto se vloshava .Izgubi jelanie da stava ot legloto ,ne govori i nemoje da se obslujva sam .Predi poone gledashe televizia ,novini ,seriali ....sega nishto ne go interesuva ,prosto palno bezrazlichie .Tajno e da vidim roditelite si v tova sastoyanie .Imam chustvo che ot tia hapcheta polojenieto stava po losho no nali razbirate che nemoga da resha sama dali da gi sprem i da opitame bez tyah ili pone dagi namalim .


Титла: Re: Имате ли близки с болест на Паркинсон ?
Публикувано от: elnacheva в пн, 05 дек 2011, 15:57
Здравейте, включвам се и аз към темата.Моята майка има паркинсон вече 7 години.Сега пие и Миреапексин и двата Мадопара.В началото с леко треперене в едната ръка, а сега от болестта трепери цялата, скована е, трудно се придвижва и почти не може без чужда помощ.Но това не е постоянно.Майка ми получава  кризи, тя така ги нарича.Изведнъж почва много силно да трепери ,не може да помръдне,да стане.И въпреки това в определени моменти или по точно часове трепереното и кризите сякаш изчезват и тя може сама да стане, да си наготви и оправи.При вашите близки така ли е,те получават ли кризи?Знам,че лекарството се усвоява до 60 мин.след прием.но възможно ли е такава драстична разлика в двигателното и състояние?


Титла: Re: Имате ли близки с болест на Паркинсон ?
Публикувано от: elnacheva в пн, 05 дек 2011, 16:03
Характерно за болестта е депресията, безразличието и липсата на интерес.Ние водихме майка ми на психолог и тогава и изписаха антидепресанти от по лека форма,но наистина и помогнаха.Иначе и тя не се интересуваше от никого, от нищо.Бсе казваше ,че не и се живее.Много е трудно за нас,както и за тях.Но определено антидепресантите подобриха психиката и душевното и състояние.


Титла: Re: Имате ли близки с болест на Паркинсон ?
Публикувано от: giu m в пн, 05 дек 2011, 17:22
 Problema pri moyt bashta ne e tolkova trepereneto kolkoto psihicheskoto mu sastoyanie .Takav jiznen chovek beshe a sega vse iska da leji i vse malchi .gubi orientacia ne moje da otide sam ot banyata do kuhnyata zashtoto barka vratite ili vse pita kade e spalnyata kade e banyata abe s dve dumi ....ujas napravo.Nai loshoto e che neznaem kak da mu pomognem


Титла: Re: Имате ли близки с болест на Паркинсон ?
Публикувано от: giu m в пн, 05 дек 2011, 17:25
sega mislya da pochnem malko gimnastika i masaji v kashti namerihme edno momiche rehabilitator da idva v kashti da mu pravi uprajnenia nadyavam se malko da se podobri sastoyanieto.Tryabva da opitame vsichki vazmojni nachini.


Титла: Re: Имате ли близки с болест на Паркинсон ?
Публикувано от: Voxx в пн, 05 дек 2011, 22:21
Да, това е добра идея, но преди всичко споделете с лекуващия невролог за това състояние .
Веднъж в годината неврологът дава направление за консулт с психиатър, а може и да промени схемата на прием на Мадопар, както и дозата . 


Титла: Re: Имате ли близки с болест на Паркинсон ?
Публикувано от: giu m в вт, 06 дек 2011, 00:53
da razbira se minali sme po vsichki instancii,komisii  sega pak e na nevrolog v petak da vidim dali shte promeni neshto v lekarstvata ili dosite .


Титла: Re: Имате ли близки с болест на Паркинсон ?
Публикувано от: elnacheva в вт, 06 дек 2011, 23:18
Майка ми сега този месец ше пие Синемет, защото по протокол и се полагат само още 100 хапчета от Мадопар,а в едно шише има 200, та не можем да го получим по ЗК.А за свободна продажба в момента го няма по складовете.Просто ужас.Не знам как ще и се отрази.А тези двигателни флуктуации от дългия прием на Мадопар я съсипват.Трябва нова схема, но нямаме добър невролог, не го е грижа.Препоръчайте ми някой,който да иска да помогне,да е готов да прави промени в схемите и да го е грижа за болния от тази коварна болест.


Титла: Re: Имате ли близки с болест на Паркинсон ?
Публикувано от: keit888 в чт, 08 дек 2011, 22:49
ако сте в София в Александровска болница са много добри специалистите , мой близък се лекува там , и има голямо подобрние сле дъдлги години неуспешно лечение при друг лекар


Титла: Re: Имате ли близки с болест на Паркинсон ?
Публикувано от: giu m в сб, 10 дек 2011, 17:08
Byahme otnovo na nevrolog i nishto .......pak ostaviha dvata madopara i zapochna da vzima edno za demencia plus drugo za mozaka i za kravnoto i izobshto koshmar ......Neznam kakvo da pravim nyamame kuraj da sprem sami pone ediniat madopar a im obyasnihme che ot kakto pochna da vzima dvata se vloshi ,kazaha che taka shtyali da bade che e ot bolesta i t.n. Neznam ama imam chustvo che ako spre lekarstvata i vzima samo tova za mozaka i za pametta plus malko vitamini i gimnastika shte se podobryat neshtata.tozi madopar go napravi drug chovek .


Титла: Re: Имате ли близки с болест на Паркинсон ?
Публикувано от: giu m в вт, 03 яну 2012, 13:52
poshtata na elnacheva e palna ne prima poveche pisma .


Титла: Re: Имате ли близки с болест на Паркинсон ?
Публикувано от: Voxx в вт, 03 яну 2012, 15:55
Здравейте ! Аз да споделя, че последните дни свекърва ми се срина - едвам става от леглото, намираме я паднала , без дори да прави опит да стане . Не осъзнава къде е - паднала е до леглото, а си мисли, че е в тунел и т.н......Вече е на памперси.......с една дума - кошмар  :cry:


Титла: Re: Имате ли близки с болест на Паркинсон ?
Публикувано от: elnacheva в вт, 03 яну 2012, 17:56
Моята майка от два дена получава мускулни спазми вечер и не може нито да спи,нито да стане.Но ни казаха,че няма какво да пие,това са мускулни дискинезии и сега чета из нета какво е.Чудя се дали е от намлянето на дозата, кято наистина  е била супер висока.Или пък сега не и достига лекарството?От две седмици някъде е с новите дози на Синемет, спряха Мирапексин и добавиха ПК-Мерц.Съжалявам за всички,чиито близки са се влошили.Толкова е трудно за нас ,а какво да кажа за болните..


Титла: Re: Имате ли близки с болест на Паркинсон ?
Публикувано от: Bluebell O'Smallheaven в чт, 05 яну 2012, 23:47
Voxx, съжалявам за това, което преживявате...Нашите мъки вече свършиха, маминка ми почина в началото на декември. И тя така за дни се влоши - започна да пада, постепенно спря да върви и да говори. Най-страшни бяха последните 5 дни, когато не можеше да преглъща и не се хранеше и не пиеше дори вода. Слава Богу, тя не осъзнаваше вече какво се случва. Кураж на всички, които имат близки с това заболяване...


Титла: Re: Имате ли близки с болест на Паркинсон ?
Публикувано от: Voxx в пт, 06 яну 2012, 22:56
Bluebell O'Smallheaven , приеми моите съболезнования за маминка ти , спасила се е жената от тези мъки , вие също......


Титла: Re: Имате ли близки с болест на Паркинсон ?
Публикувано от: elnacheva в пн, 09 яну 2012, 19:49
Моите съболезнования! Ужасна е тази болест!


Титла: Re: Имате ли близки с болест на Паркинсон ?
Публикувано от: acidrain в пн, 16 яну 2012, 14:53
честита нова година на малкия кръг от големи мъченици тук! :(

Има един проблем при майка ми,който започва да ме обсебва все повече.Майка ми не може да ходи по голяма нужда без лаксативи!Най лошото е ,че след време един по един престават да действат.От месец и нещо,забелязвам ,че последното "дулколакс" ,което употребяваме,не и действа,също.....:( давах го и сега и миналата седмица по 3-4 ве4ери последователно,като превишавам дозата и пак нищо.Поредния ужас! Освен ,че си на тръни ,че може да не си у дома ,когато се случи събитието,тревожиш се и да не се натрови кръвта ...при всички лекарства ,които се пият!
  Знам,4е това е част от характеристиката на болестта,но и тук затъвам в безизходицата и безсилието-давала съм за тези 10 г всичко ...
  Ако някой може да подскаже нещо...


Титла: Re: Имате ли близки с болест на Паркинсон ?
Публикувано от: Bluebell O'Smallheaven в вт, 17 яну 2012, 15:01
Пробвахте ли с лаксативни свещички - бизакодил например, има и други, но не се сещам в момента...При маминка ми действаха.


Титла: Re: Имате ли близки с болест на Паркинсон ?
Публикувано от: acidrain в нд, 12 фев 2012, 12:41
Благодаря ти за свещичките-тях бях забравила,вс. останало съм ползвала!...


Титла: Re: Имате ли близки с болест на Паркинсон ?
Публикувано от: natali06 в чт, 21 юни 2012, 15:07
Момичета, изчетох всичко до тук. Исках само да споделя някой мисли. Моята маминка е болна от Паркинсон и както чета и разбирам, вероятно сме в последния стадий. Чудя се какво чувстват болните, усещат ли, разбират ли какво се случва, какво става в съзнанието им...Това ме мъчи. И в последната ми вчерашна среща с маминка ми пак нахлуха тези въпроси в главата ми. Трябваха ми часове на плач и размисъл, за да приема нещата такива каквито са. .....Моля се, ако аз стана някога така, сина и дъщеря ми да ме евтаназират. Благодаря Ви за вниманието!


Титла: Re: Имате ли близки с болест на Паркинсон ?
Публикувано от: Bluebell O'Smallheaven в чт, 21 юни 2012, 22:21
Според моите лични преживявания мисля, че вече когато са много зле, болните не разбират точно какво се случва. Лекарите обясняват, че дори болните от Алцхаймер са по-добре психически от тези с Паркинсон. Първите запазвали до някаква степен интелекта си, докато при Паркинсон просто вече не са еквивалент на човешко същество. Жестоко е, но е така.
Опитай се да не позволиш на емоциите да те завладеят - много е важно! Аз това си повтарях през цялото време - че имам дете и трябва да бъда в кондиция да го гледам, че не мога да плача по цели нощи, след това да се грижа първо за болната си маминка, а после за дъщеря си. Колкото и егоистично да ти се струва - мисли за себе си!


Титла: Re: Имате ли близки с болест на Паркинсон ?
Публикувано от: Voxx в сб, 23 юни 2012, 15:25
Почвам няколко пъти този пост и го трия, не знам как да опиша края.....
Свекърва ми почина миналия месец .
Сега забелязвам, че съм започнала тази тема през февруари 2009 , като в първия пост отбелязвам, че
2-3 години преди това състоянието и се е влошило . Ако съм знаела още какво следва, тогава щях да си мисля, че е много добре....
Както писах последно през януари - от тогава се започна началото на края . Започна да пада, дори като седи на стола се строполясва на земята и лежи неподвижно, като труп , не мърда и не знае къде е . Не можеше вече да се обслужва, беше на памперси . Опитвахме се да я караме до последно да полага каквито и да е усилия да извършва елементарни действия - например да поднесе сама шишето до устата си . Тялото се сковава все повече, теглото драстично още се намалява, като накрая си мислех, че дори костите и се топят....Последните два месеца я заведохме в частен хоспис , където и почина...

Много е тежко за близките, изключително тежко ...Свекърва ми цял живот е живяла с нас, беше енергична , дейна жена, а тази болест я изпи . Много е трудно да се запазиш психически , за да можеш да ходиш на работа, да се грижиш за домакинството , дете, и да не се сринеш и физически .
Изключително ни беше трудно да вземем решението за хосписа, още по-трудна е финасовата страна . До последно тя казваше , че нищо не я боли и от нищо не се оплакваше - в моментите, когато беше на себе си .Титла: Re: Имате ли близки с болест на Паркинсон ?
Публикувано от: ДОРОМ в нд, 24 юни 2012, 03:51
И моята свекърва си отиде оня ден  :?
Тъжно. Сама. В дом за стари хора, където я изпрати другият и син ( не можел да я гледа, грижехме се по ред).
Тя се влошаваше все повече с времето, въпреки че си пиеше редовно хапчетата. Отиде си за 6 месеца. Живя с нас 9 месеца и беше жизнена, обслужваше се сама, успяваше да се храни сама след като и сервираме.....
Отделен от обикновената си среда, с която е свикнал болния, нещата стават страшни. Тя започнала да се изхожда в стаята, да посяга на съквартирантите си (сексуално  :ooooh:).....


Титла: Re: Имате ли близки с болест на Паркинсон ?
Публикувано от: natali06 в пн, 25 юни 2012, 13:39
Момичета, това което описва Voxx се случва в нас. Тя пада от леглото незнайно как, от тялото и - помен не остана-кожа и кости. Сковани колене, свити лакти, длани, пръсти...Храни се като бебе от лъжичка. Да ме прощава Господ, моля се поне да не я боли накрая и да си отиде спокойно......


Титла: Re: Имате ли близки с болест на Паркинсон ?
Публикувано от: acidrain в ср, 04 юли 2012, 17:54
Момичета, това което описва Voxx се случва в нас. Тя пада от леглото незнайно как, от тялото и - помен не остана-кожа и кости. Сковани колене, свити лакти, длани, пръсти...Храни се като бебе от лъжичка. Да ме прощава Господ, моля се поне да не я боли накрая и да си отиде спокойно......
..и аз съм на този хал//и аз ,ако знаех какво следва ,преди месеци нямаше да се опкаквам.Да,всичко свито,даже долната устна си е прехапала.Има декуб. рани-от 6 мес. се мъча с неистови усилия да ги излекувам...Нищо...Само се моля да не умира с тях;кожата и се бели от пипане,когато я вдигам-тече кръв,все едно я бия...ужас...стопи се,като извънземно е...само едни добри очи...измъчени...


Титла: Re: Имате ли близки с болест на Паркинсон ?
Публикувано от: Bluebell O'Smallheaven в чт, 05 юли 2012, 15:12
acidrain, не използвате ли антидекубитален дюшек? Процедурата по безплатно отпускане е тежка и тромава, но не е невъзможна. Ние купихме дюшек, но късно - остана неизползван...За декубитални рани случайно открихме много ефикасен мехлем, има го по всички аптеки - балсам с невен на фирма АСАМ. Ще пусна линк ако открия.

Ето това е http://bilki.bg/index.php?m=320&lang=1&cat_bilki=29895&a_bilki=28758&bilki_c=922&bilki_p=836

Не пише на опаковката, че е точно за декубитуси, но една жена ни го препоръча, докато чакахме пред лекарския кабинет точно за раните на маминка ми. Лекарката изписа йодасепт, който не свърши никаква работа. Този балсам с невен заздрави раните - не бяха много големи, наистина, но заздравяха за дни. Дано да помогне и във вашия случай.


Титла: Re: Имате ли близки с болест на Паркинсон ?
Публикувано от: hia в вт, 10 юли 2012, 10:58
http://www.youtube.com/watch?v=i7iV-APTM_s


Колкото и странно да звучи канабиса помага много при БП,Алцхаймер,МС и други заболявания.
Въпрос на избор,но ако не дай си Боже някой от близките ми се разболее....
не бих се замислила да ползват канабис!
Просто в България е табу,колко жалко за болните и тези които се грижат за тях!


http://www.youtube.com/watch?v=yXg1huWisKI&feature=related


Титла: Re: Имате ли близки с болест на Паркинсон ?
Публикувано от: qgotka_1@abv.bg в чт, 19 юли 2012, 06:51
Voxx, съжалявам за това, което преживявате...Нашите мъки вече свършиха, маминка ми почина в началото на декември. И тя така за дни се влоши - започна да пада, постепенно спря да върви и да говори. Най-страшни бяха последните 5 дни, когато не можеше да преглъща и не се хранеше и не пиеше дори вода. Слава Богу, тя не осъзнаваше вече какво се случва. Кураж на всички, които имат близки с това заболяване...
ох милата ми ти , аз само проследявах мъките ви  а сега като прочетох  се разплаках  :cry: нека жената почива във мир


Титла: Re: Имате ли близки с болест на Паркинсон ?
Публикувано от: qgotka_1@abv.bg в чт, 19 юли 2012, 08:12
Здравейте мили истрадали хора от днес ще се включвам и аз от една година забелязвам че татко вече на нищо не се радва та така обичаното му внуче падна на земята от люлката и си разби главата детето пищеше а той просто я погледна без никакъв израз Ужас нито и помогна да стане нито каза нещо реших че ни е намразил и започнах да се държа агресивно със него  докато преди седмица отидохме за настинка при личния му лекар и той каза че се съмнява за паркинсон  и че има два инсулта изкарани на крак и не е ходил да се лекува   днес влезна на четвърти километър за да го изследват  незная от тук на татък какво ни очаква  не се усеща че причинява на детето ми болка във игрите детето не разбира че дядо е болен   и положението е зле   започна да му вика  (изкукуригал дедофилник)аз се опитвам да и разкажа колко много се е радвал като се е родила че и е купувал само най хубавите играчки и дрешки  но тези негови постъпки  я накараха да го намрази  МОЛЯ ЗА СЪВЕТ  какво ме чака от тук на татък :oops: :cry:


Титла: Re: Имате ли близки с болест на Паркинсон ?
Публикувано от: qgotka_1@abv.bg в чт, 19 юли 2012, 08:16
Здравейте мили истрадали хора от днес ще се включвам и аз от една година забелязвам че татко вече на нищо не се радва та така обичаното му внуче падна на земята от люлката и си разби главата детето пищеше а той просто я погледна без никакъв израз Ужас нито и помогна да стане нито каза нещо реших че ни е намразил и започнах да се държа агресивно със него  докато преди седмица отидохме за настинка при личния му лекар и той каза че се съмнява за паркинсон  и че има два инсулта изкарани на крак и не е ходил да се лекува   днес влезна на четвърти километър за да го изследват  незная от тук на татък какво ни очаква  не се усеща че причинява на детето ми болка във игрите детето не разбира че дядо е болен   и положението е зле   започна да му вика  (изкукуригал дедофилник)аз се опитвам да и разкажа колко много се е радвал като се е родила че и е купувал само най хубавите играчки и дрешки  но тези негови постъпки  я накараха да го намрази  МОЛЯ ЗА СЪВЕТ  какво ме чака от тук на татък :oops: :cry:
          ето и нещо което ме разчуства и промени поведението ми към старите хора  http://vbox7.com/play:9e2dced3cd


Титла: Re: Имате ли близки с болест на Паркинсон ?
Публикувано от: qgotka_1@abv.bg в чт, 19 юли 2012, 08:46
razwila e психоза!ot bolnicata ne mi dadoha nowata i diagnoza ,dokumentirana ot qdreno magn. rezonans,za]oto...poznajte,de?!-nqmalo kak da oprawdaqt klini4nata pyteka,ta si q pisaha pak s parkinson,syotwetno nali se se]ate ,4e i lekarstwata sa tezi ,syobrazeni s istoriqta na zabolqwaneto i diagnozAtA  syobrazno protokolite i epikrizata:))))))Prez kakwo li не минах .Вече в мъгла ми са дни ,години,празници,делници-депресирана съм,сякаш и за децата ми не ми пука,болката е толкова голяма и ужасът.Сутрин ставайки се бориш със себе си,за да отвориш очи,лда се срещашс хора,да бачкаш,а на всичко отгоре и този ужасяващо грозен и безсилен болник,заради който не можеш даже да легнеш болен-няма по4ивка от никъде!бях на 40,сега съм на 50,останах без съпруг,щеумра сама,най вероятно!Моля се да не оставам  на ръцете на децата си!Неврологът ни не ходи по домовете на тежко болните,часове има за седмици напред:(  имамшанс едва да ми напише рецептурната книжка...,ако я оставя и по някое време ида да ми я предаде секретарката му...Дадохамилекарства от САЩ ,ала тя не ги понася-халюцинира ,или просто умира-особено от мадопара...мирапексина също-зазля от него!и халюцинациите бяха от него и до сега! Но какво да правя-нося си вината и за това.Явно е алцхаимер и затова,но всеки го е страх да сменя вече...виках и на частно-75 лв хонорар! Спец!Но за него бе трудно да се ориентира...оффф
ЕДНО Е ВАЖНО ОТМОИТЕ ПИСАНИЦИ:-ЧЕМНОГО ЧЕСТО БЪРКАТ ПАРКИНСОНА С ПАРКИНСОНОВИТЕ СИМПТОМИ,А ОТТАМ СТАВАТ ГОЛЕМИ ТРАГЕДИИ.ПО ДОБРЕ ВЕДНАГА СКЪПО СТРУВАЩИЯ ЯДРЕНО-МАГН. РЕЗОНАНС,НО ПОНЕ ДА СТЕ СИГУРНИ В НАЙ ВАЖНОТО-ДИАГНОЗАТА!
МАЛЕ МИЛА  УЖАС  СЪЧУСТВАМ ТИ ИСКРЕННО !а колко парички е този магнитен резонанс ?


Титла: Re: Имате ли близки с болест на Паркинсон ?
Публикувано от: qgotka_1@abv.bg в чт, 19 юли 2012, 08:51
а изобщо какво поема здравната каса за тази болест?  МОЛЯ ЗА МАЛКО ИНФО :oops:


Титла: Re: Имате ли близки с болест на Паркинсон ?
Публикувано от: Voxx в чт, 19 юли 2012, 09:29
Болните от Паркинсон се диспансеризират при невролог . При невролога им се полагат два пъти годишно прегледи, той дава направленията и за консулт с психиатър . Неврологът издава на всеки шест месеца и протокола  за изписване на лекарства, които се поемат от здравната каса / в нашия случай Мадопар / .


Титла: Re: Имате ли близки с болест на Паркинсон ?
Публикувано от: qgotka_1@abv.bg в чт, 19 юли 2012, 10:06
Болните от Паркинсон се диспансеризират при невролог . При невролога им се полагат два пъти годишно прегледи, той дава направленията и за консулт с психиатър . Неврологът издава на всеки шест месеца и протокола  за изписване на лекарства, които се поемат от здравната каса / в нашия случай Мадопар / .
    МНОГО БЛАГОДАРЯ ЗА ИНФОТО :peace:


Титла: Re: Имате ли близки с болест на Паркинсон ?
Публикувано от: acidrain в чт, 02 авг 2012, 23:01
Здравейте!...Милата ми майчица си отиде преди 2 седмици..Мъката ми е голяма...Краят и бе ужасяващ:( Стана 20-на кила,само кости,череп,зъбите окапаха,прехапа си долната устна,ръцете и стиснати до кръв в юмруци/едва прокарвах носни кърпи,за да не се разкървява,но много я болеше ,когато опитвах да разтварям юмруците и/.краката и като на зародиш-едва слагах памперсите.../това последните 6 месеца.Не можех да и мия устата-хапеше...Молих се само да не я заболят зъби,защото всички бяха счупени и с останали корени...Кожата и бе така изтъняла ,че при обличане илеко макар хващане/за да я нося/се обелваше и кървеше...посл. 6 месеца често стенеше ,все едно мучи.Не се е оплаквала,нищо не ми е искала,никога не поропта ,че я оставям сама/ходех на работа и се грижих сама за нея/,ако не я попитам боли ли я -няма да каже сама...Скърбя ужасно.До голяма степен заради ужасът през всичките години.Сега усещам огромна вина ,задето съм и се карала,викала,даже удряла...Помня само онова ,което не съм направила...
   Дано Бог се смили за всички вас,които се грижите за тези хора...


Титла: Re: Имате ли близки с болест на Паркинсон ?
Публикувано от: acidrain в чт, 02 авг 2012, 23:13
acidrain, не използвате ли антидекубитален дюшек? Процедурата по безплатно отпускане е тежка и тромава, но не е невъзможна. Ние купихме дюшек, но късно - остана неизползван...За декубитални рани случайно открихме много ефикасен мехлем, има го по всички аптеки - балсам с невен на фирма АСАМ. Ще пусна линк ако открия.

Ето това е http://bilki.bg/index.php?m=320&lang=1&cat_bilki=29895&a_bilki=28758&bilki_c=922&bilki_p=836

Не пише на опаковката, че е точно за декубитуси, но една жена ни го препоръча, докато чакахме пред лекарския кабинет точно за раните на маминка ми. Лекарката изписа йодасепт, който не свърши никаква работа. Този балсам с невен заздрави раните - не бяха много големи, наистина, но заздравяха за дни. Дано да помогне и във вашия случай.

благодаря ти сърдечно! Взех дюшек много отдавна,когато пак бе зазляла,ала от това бръмчене не можеше да почива,не го искаше...А мехлема го ползвах,но нищо,ползвах един друг-от форум за декубитални рани научих занего ,та той помогна,започнаха да се заглаждат и почти минаха...Аз бях на такъв огън,че не влизах тук...сега ми е тъжно и затова пак надникнах..напомни времето ,когато тя бе жива,а аз четях тук кой как страда....:(((((


Титла: Re: Имате ли близки с болест на Паркинсон ?
Публикувано от: Voxx в пт, 03 авг 2012, 02:04
Моите съболезнования,
Толкова е тежко, наистина само който го е преживял знае какво е ...
Лошо е , че дълго време остава тази картина в главите ни, а ми се иска да помня свекърва ми такава , каквато беше преди да се влоши състоянието и, преди тази болест дори.....все още не мога ...
Не се измъчвай от угризения, всеки наистина прави най-доброто на което е способен в такава ситуация . Много пъти съм си мислила, че близките на такива болни имат нужда от професионална помощ от психолог , за да са подготвени за всичките етапи ,през които върви тази болест .
Благодаря на всички, които през годините се включваха в тази тема, дори само за да споделят .


Титла: Re: Имате ли близки с болест на Паркинсон ?
Публикувано от: qgotka_1@abv.bg в пт, 03 авг 2012, 10:03
Здравейте!...Милата ми майчица си отиде преди 2 седмици..Мъката ми е голяма...Краят и бе ужасяващ:( Стана 20-на кила,само кости,череп,зъбите окапаха,прехапа си долната устна,ръцете и стиснати до кръв в юмруци/едва прокарвах носни кърпи,за да не се разкървява,но много я болеше ,когато опитвах да разтварям юмруците и/.краката и като на зародиш-едва слагах памперсите.../това последните 6 месеца.Не можех да и мия устата-хапеше...Молих се само да не я заболят зъби,защото всички бяха счупени и с останали корени...Кожата и бе така изтъняла ,че при обличане илеко макар хващане/за да я нося/се обелваше и кървеше...посл. 6 месеца често стенеше ,все едно мучи.Не се е оплаквала,нищо не ми е искала,никога не поропта ,че я оставям сама/ходех на работа и се грижих сама за нея/,ако не я попитам боли ли я -няма да каже сама...Скърбя ужасно.До голяма степен заради ужасът през всичките години.Сега усещам огромна вина ,задето съм и се карала,викала,даже удряла...Помня само онова ,което не съм направила...
   Дано Бог се смили за всички вас,които се грижите за тези хора...
мале  миличка мойте съболезнования  много ми е мъчно за това което си преживяла  дано господ даде и на мен сили като твойте за да мога да се справя  сега сме в начален стадии    скарахме се със сестра ми  тя му била уредила документите за старчески дом  и не искала да се разправя с тате    но аз се скарах със нея и си го гледаме с децата..... извинете ме  за споделянето на личните проблеми.     И така мила не се упреквай че си викала   и на теб не ти е било никак розово   всеки човек може да си изпусне нервите :naughty:     и аз преди да разбера че тате е с тази болест  като влачеше кракът  и ситни крачките   аз му се подигравах и му виках  чибуряшка  мислех че се преструва за да го съжаляват (дано господ ми прости за обидите и насълзените стари очи).


Титла: Re: Имате ли близки с болест на Паркинсон ?
Публикувано от: natali06 в пт, 03 авг 2012, 10:08
Съболезнования! Косите ми настръхват.....това е ужасно...


Титла: Re: Имате ли близки с болест на Паркинсон ?
Публикувано от: acidrain в чт, 09 авг 2012, 17:00
Blagodarq Vi!Чудя се какви биха били думите ,с които да утеша ,или окуража хора като себе си...Няма такива.Утеха идва единствено от съчувствието ,или съболезнованията,защото тук те са искрени!Вярвам ,че който се предаде на грижите за своите родители в подобни състояния,ще получи компенсация от Бог един ден.


Титла: Re: Имате ли близки с болест на Паркинсон ?
Публикувано от: sunshine_w в сб, 18 авг 2012, 19:56
Zdraveite.Imam dushterq na 17 godini poqvi se treperene v ednata ruka a poslei v drugata.Lekarite mislqtche e parkinson.Ima vsichkite priznaci.Zabaveni dvijeniq,treperene,zapochna da pishe grozno,otkriha i fenomena na Negro (zapchatno kolelo),promqna v pohodkata.Mojete li da mi kajete ima li izsledvane,koeto dokazva parkinsona?


Титла: Re: Имате ли близки с болест на Паркинсон ?
Публикувано от: acidrain в сб, 18 авг 2012, 20:41
Zdraveite.Imam dushterq na 17 godini poqvi se treperene v ednata ruka a poslei v drugata.Lekarite mislqtche e parkinson.Ima vsichkite priznaci.Zabaveni dvijeniq,treperene,zapochna da pishe grozno,otkriha i fenomena na Negro (zapchatno kolelo),promqna v pohodkata.Mojete li da mi kajete ima li izsledvane,koeto dokazva parkinsona?
здравей!Както писах по горе,единстено ядрено магнитният резонанс може да докаже това.Струва 250 лв ,ако е без направление,или без влизане в болница.Ужасяващо е да си помисля ,че едно дете може да има паркинсон!!! :О Дано не е това!Но във вс. случаи съветвам ,макар и при най мижави вероятности за някоя страшна диагноза,както в случая,да се премине през това!
  Кураж!


Титла: Re: Имате ли близки с болест на Паркинсон ?
Публикувано от: sunshine_w в сб, 18 авг 2012, 21:05
Xodim prez 2 meseca na komisiq po parkinson i sa ni kazali che qdreno magniten rezonans nemoje da go pokaje . Pravili sa i tova izskedvane i nqma nishto.


Титла: Re: Имате ли близки с болест на Паркинсон ?
Публикувано от: Bluebell O'Smallheaven в сб, 18 авг 2012, 23:38
Чувствам се ужасно, че трябва да го напиша, но мисля, че т.нар. "феномен на Негро" доказва наличието на Паркинсон. Дано не съм права, дано не са прави и лекарите в досегашните си предположения. Толкова е несправедливо...Без думи съм.


Титла: Re: Имате ли близки с болест на Паркинсон ?
Публикувано от: Voxx в нд, 19 авг 2012, 01:57
Не, не мога да повярвам , че това е диагнозата !
Направете консулт с няколко лекари , тази болест не се диагностицира лесно,
моля се да не е това !


Титла: Re: Имате ли близки с болест на Паркинсон ?
Публикувано от: sunshine_w в нд, 19 авг 2012, 10:47
Xodili sme pri mnogo nevrolozi,oshte pri purviq lekar koito posetihme kaza che e parkinson a drygite prosto se otkazvat da q lekuvat , leja nqkolko puti v sofiq na chetvurti kilometur v deckoto nevrologichno otdelenie no s nishto ne i pomognaha i nakraq ni kazaha che nqma smisal da q vodq kato nemogat da i pomognat.


Титла: Re: Имате ли близки с болест на Паркинсон ?
Публикувано от: Bluebell O'Smallheaven в пн, 20 авг 2012, 00:08
Възмутително...чувствам се толкова безсилна...Тези "лекари" всичко възможно ли направиха, за да помогнат или поне да поставят точната диагноза? Как се лекувате сега? Най-важното е да не се отчайвате, четете, питайте, търсете мнения от различни лекари, ние ще помагаме с каквото можем. На моя позната на детенцето поставиха диагноза "епилепсия". Тя отказа традиционното лечение, просто не можа да приеме, че с един гърч решиха, че детето е с епилепсия. Сега се лекуват с алтернативни методи - хомеопатия, хранителен режим и позитивно мислене. Ето един линк за хомеопатията и някои заболявания + Паркинсон
http://http://clinicalhomeopathy.eu/uploads/images/template/Acta_Homeopathica/pdf/Acta%20Homeopathica_03_2012.pdf
Много важно при профилактика е да се правят упражнения, въобще движението като цяло. Срещала съм из интернет упражнения при Паркинсон, ще ги публикувам тук, дано ги открия.

Не открих точно, което търся, но вижте и тази статияhttp://www.google.bg/url?sa=t&rct=j&q=&esrc=s&source=web&cd=8&cad=rja&ved=0CFoQFjAH&url=http%3A%2F%2Fwww.blitz.bg%2Farticle%2F2531&ei=DFYxUITTDJHssgbmu4GQBA&usg=AFQjCNExFNfFsJJpqqsMBHo8h0HYzTLTWw
Нелепото в случая е, че в статията цитират професор от "4-ти километър", където не са помогнали с нищо...


Титла: Re: Имате ли близки с болест на Паркинсон ?
Публикувано от: Издислав в пн, 20 авг 2012, 21:44
На такава млада възраст е много рядко да се развие Паркинсон, ако се случи причината най-често е травма на  главата или прекаран менингит.
Има ли дъщеря ви прекаран менингит?


Титла: Re: Имате ли близки с болест на Паркинсон ?
Публикувано от: Издислав в пн, 20 авг 2012, 21:50
Тук има видео

http://www.parkinsonsdiseaseearlysymptoms.com/tag/cogwheel-rigidity

за симптомите, ако кликнете на линка под видеото има още много видеоматериали, които може би ще внесат яснота за симптомитеТитла: Re: Имате ли близки с болест на Паркинсон ?
Публикувано от: acidrain в пн, 20 авг 2012, 23:04
МНОГО ПОЛЕЗНА ИНФОРМАЦИЯ!!!!!


Титла: Re: Имате ли близки с болест на Паркинсон ?
Публикувано от: sunshine_w в вт, 21 авг 2012, 14:14
V momenta dushterq mi q lekuvat s propranolol za esencialen tremor.Na 10 septemvri shte xodim v aleksandrovska bolnica na napravqt pak izsledvaniq i shte zapochne lechenieto. No osven ako nese otkajat i te . kazaha che sa q zapisali za isledvane Datskan. Miningit nee imala,no kato malka si chypi glavata.


Титла: Re: Имате ли близки с болест на Паркинсон ?
Публикувано от: acidrain в нд, 26 авг 2012, 18:15
Xodim prez 2 meseca na komisiq po parkinson i sa ni kazali che qdreno magniten rezonans nemoje da go pokaje . Pravili sa i tova izskedvane i nqma nishto.
верно ,че не съм компетентна,ала аз знам ,че по този начин се открива точната диагноза,която даже
понякога рентген само констатира!Затова много се надявам ,след като не е открито нищо относно паркинсона  newsm78 -наистина да няма!!!!!


Титла: Re: Имате ли близки с болест на Паркинсон ?
Публикувано от: Алхамбра в пн, 27 авг 2012, 12:16
Мили момичета, съчувствам на всички ви и много ви прегръщам !
Моля ви, кажете ми, наследява ли се Паркинсон? От около година-две бащата на моят мъж (не сме женени, за това не казвам "свекър" ) има треперене на лявата ръка. Онзи ден е бил на невролог, той само му погледнал ръката и казал "А, паркинсон". Дал му някакво лекарство и това е. Аз обаче отказвам да повярвам. Може ли диагнозата да бъде сгрешена? Може ли от друго да трепери ръка? наследява ли се този бич ? :-( Мислим да имаме бебенце с моя приятел, но при това положение...много съм объркана. За всеки случай ще водим баща му и на 4-и километър, дано там ни помогнат. Може пък да не е това...надявам се  :pray:


Титла: Re: Имате ли близки с болест на Паркинсон ?
Публикувано от: Voxx в пн, 27 авг 2012, 15:09
Здравей !
Какъв е този невролог , с поглед да слага диагноза ?!
Първо може да не е Паркинсон, второ - не се предава по наследство , или поне не е категорично доказано . Всъщност не се знае точната причина за това заболяване .


Титла: Re: Имате ли близки с болест на Паркинсон ?
Публикувано от: Алхамбра в пн, 27 авг 2012, 15:36
Благодаря ти Voxx  :hug: Невролога е в Перник и само набързо е погледнал треперещата ръка, след което е дал заключението си. Прегледа е бил има-няма 5 минути. Бащата на мъжът ми обича и да си попийва, дали може и алкохола да е причина за треперенето ?  newsm78 За всеки случай ще потърсим незабавно второ мнение от компетентен специалист  :peace: Моля се да не е това, много страшно ми звучи  :?


Титла: Re: Имате ли близки с болест на Паркинсон ?
Публикувано от: qgotka_1@abv.bg в пн, 27 авг 2012, 17:18
ужас  положението е отчайващо с болен от Паркинсон   вече 10дни  по аптеките търсим Леводопа но няма     слагам му на тате топла храна за обяд   става скандал защо е топла?! вечерта решавам ще му я сложа  студена  пак става скандал казва че му е топло   сложих му вентилатор  започна да подсмърча  нарочно съм го сложила за да го простуда  слага в храната сол до побеляване,докторите казаха да я скривам защото той няма вече усет колко да слага -обърна се и ми каза че не му я давам за да спестя пари и че на пенсия щял да ми купи сол   и така няма угодия   дано господ даде сили да го изтърпя     споделям това със вас  защото редовно следя темата  и четох по нагоре че това състояние е нормално (депреся)за болеста. И седя и си расъждавам на 35г съм вече  колко ли ще ми издържат нервите вече с деца  и болни родители ставаш сутрин и започваш да раздаваш по шепа хапчета и се започва приготвянето на всеки по закуска всеки с претенции  Ужас  извинете ме пак за споделянето но спирам защото очите ми се напълниха със сълзи......не съм си представяла такъв живот  хората  ходят по заведения на екскурзии дали са болните си родители по домове   но на мен ми е съвестно.  :(  Лек и спокоен ден на всички :pray:


Титла: Re: Имате ли близки с болест на Паркинсон ?
Публикувано от: Voxx в вт, 28 авг 2012, 00:13
Търпение и сила....колкото и да звучи нереално, човек с всичко свиква  и се примирява .
Много е трудно, наистина, да се гледа семейство, да се върти домакинство и на работа да се ходи ,
в един момент става невъзможно .
Ако някой има нужда от Madopar HBS и  Madopar 250, нека ми пише на л.с., останаха от свекърва ми .


Титла: Re: Имате ли близки с болест на Паркинсон ?
Публикувано от: qgotka_1@abv.bg в вт, 28 авг 2012, 00:44
 
Търпение и сила....колкото и да звучи нереално, човек с всичко свиква  и се примирява .
Много е трудно, наистина, да се гледа семейство, да се върти домакинство и на работа да се ходи ,
в един момент става невъзможно .
Ако някой има нужда от Madopar HBS и  Madopar 250, нека ми пише на л.с., останаха от свекърва ми .
   :ooooh:  мерси за подкрепата


Титла: Re: Имате ли близки с болест на Паркинсон ?
Публикувано от: acidrain в вт, 28 авг 2012, 14:31
ужасно тежко е,а и ти си много млада.Вече повече от месец мама я няма,ала стреса и безпокойството не са отминали.Сегашното ми състояние сякаш е по лошоот предишното ,докато я гледах...Но такава ни е съдбата.Ще бъдеш по зле ,ако я дадеш в дом,още повече ,че добрите домове не са по силите на всеки...
Съчувствам ти и кураж!Гледай да не се 'връзваш'-удряй го на майтап,поне засега ,докато няма по лошо-все пак този човек ,който върши тези неща,не е баща ти,нали се сещаш!...:(


Титла: Re: Имате ли близки с болест на Паркинсон ?
Публикувано от: acidrain в вт, 28 авг 2012, 14:38
Благодаря ти Voxx  :hug: Невролога е в Перник и само набързо е погледнал треперещата ръка, след което е дал заключението си. Прегледа е бил има-няма 5 минути. Бащата на мъжът ми обича и да си попийва, дали може и алкохола да е причина за треперенето ?  newsm78 За всеки случай ще потърсим незабавно второ мнение от компетентен специалист  :peace: Моля се да не е това, много страшно ми звучи  :?
Изумително! От такъв преглед поставили на мама диагноза,дали и лекарства,вследствие на което наистина развила болестта,защото едната от причините за появата и са неправилно изписани лекарства за мозъка!!!!!!!!!!!!!!!!Господ да се справи с всички такива 'лекари'!Четох ,че причина може да бъде и силна простуда с голямо главоболие...Страховете ти за бебенце са неоснователни,или поне не повече от на всеки друг! :hug:


Титла: Re: Имате ли близки с болест на Паркинсон ?
Публикувано от: Алхамбра в вт, 28 авг 2012, 16:07
acidrain, благодаря  :hug:
Дори и все пак да се окаже това, аз искам и второ мнение. Те така и на мъжа ми като му откриха витилиго, пет доктора от различни болници вдигнаха рамене и казаха "Не се лекува, отивай си". Накрая сестра му го заведе в Испания (тя там живее) на лекар, който предписа един куп лекарства. Ефекта е страхотен ! Та и тука така. Смятам, че такава тежка диагноза не се поставя от един поглед, несериозно е  :xarms:


Титла: Re: Имате ли близки с болест на Паркинсон ?
Публикувано от: Bozeni в нд, 02 сеп 2012, 07:51
Здравейте! И свекърва ми има паркинсон от много год. Искам да Ви попитам използвали ли сте лечението с кислородна вода на проф. Неумивайкин. Малко се притеснявам.Моля за Вашите мнения.


Титла: Re: Имате ли близки с болест на Паркинсон ?
Публикувано от: acidrain в нд, 02 сеп 2012, 10:13
Здравейте! И свекърва ми има паркинсон от много год. Искам да Ви попитам използвали ли сте лечението с кислородна вода на проф. Неумивайкин. Малко се притеснявам.Моля за Вашите мнения.
Това е такава глупост!И такава дяволска шега,че даже фамилията му би трябвало да подскаже нелепостта на 'терапията',ама хората се надяват..:( Да-ползвали са я,мои близки-на НИКОЙ НИЩО ЗА КАКВОТО И ДА БИЛО НЕ ПОМОГНА!
успех на Вас!  :?


Титла: Re: Имате ли близки с болест на Паркинсон ?
Публикувано от: plami_27 в вт, 04 сеп 2012, 17:14
Здравейте и от мен! Аз също имам близък с болестта на паркинсон вече 12 години. Имаше предписана схема за прием на Синемет и състоянието му беше добро - обслужваше се напълно сам, грижеше се за градина, разхождаше се. Това лято се влоши рязко, нуждаеше се по 24 часа от постоянни грижи и придружител. След повече от месец опити на местни невролози да подобрят състоянието му, го заведохме в София в " Св. Наум". Честно да си призная не очаквах да го вдигнат на крака и да стане отново самостоятелен човек. Промениха му схемата, включиха двата Синемета, както и Прамипексол Тева 0,18. Проблем в момента се явява, че новото лекарство / Прамипексол Тева/ не се намира на българския пазар вече месец, а дори не знам и причината за това. Писах на сайта на НЗОК, но все още нямам отговор. Лекуващият му лекар препоръча да се придържа към него и в краен случай да приема заместител. Ще съм благодарна, ако някой има и сподели повече информация по този въпрос. 


Титла: Re: Имате ли близки с болест на Паркинсон ?
Публикувано от: шоколадче в ср, 05 сеп 2012, 20:59
plami_27,искайте от лекуващия лекар да изпише прамипексол на друга фирма-на Генерикон,на Сандоз,Мирапексин и др.-попитай първо в аптеката какво има налично на пазара,ако не греша ги има и трите и след това отивайте за рецепта.Не спирайте терапията,може да се влоши много.Ако все пак не ви се получат нещата по здравна каса,провери най-евтиния вариант и просто го купи,докато се появи точно този на Тева.


Титла: Re: Имате ли близки с болест на Паркинсон ?
Публикувано от: plami_27 в сб, 08 сеп 2012, 17:47
Благодаря за отговора "шоколадче". По всяка вероятност така ще направим. За сега успявам да го намеря от Румъния, но ако и там доставките се затруднят ще трябва да преминем към някой от другите видове Прамипексол.


Титла: Re: Имате ли близки с болест на Паркинсон ?
Публикувано от: Алхамбра в нд, 09 сеп 2012, 15:08
Момичета, минавам за да кажа, че заведохме бащата на моя любим в "Св. Наум" в кабинета по Паркинсон. След обстоен преглед установиха, че не е болен от болест на Паркинсон и му казаха веднага да спира предписаните му лекарства ! Да, трепери му ръката, но явно е от някакво друго неврологично заболяване. (а както ви писах той обича и да попийва, та....) Извикаха го пак на 13.09. за да се изясни какво точно е то. Така че при нас се касае за грешно поставена диагноза от пернишкия невролог. Добре че е изпил само 3 блистера от лекарството за Паркинсон иначе не ми се мисли....Така че мили хора, търсете винаги и компетентно мнение от втори, та дори трети лекар.  :peace:


Титла: Re: Имате ли близки с болест на Паркинсон ?
Публикувано от: Voxx в нд, 09 сеп 2012, 17:27
Браво, това е много ведра новина в темата ! Бъдете драви !  :bouquet:


Титла: Re: Имате ли близки с болест на Паркинсон ?
Публикувано от: inmakolada в пн, 10 дек 2012, 14:28
Здравейте, мили дами. Току-що се регистрирах, защото и аз имам болен от паркинсон в семейството.  Изчетох за стотен път всичко, написано от вас. Изчетох и почти всичко, което ми излиза като напиша паркинсон в търсачката. Майка ми е на 60 год. и от 3 вече е ходене по мъките с всичките трудности, с които се сблъскваме ежедневно. Не мога да повярвам, а може би и не искам, че не може да се помага на хора в подобно състояние. Това което най ме дразни, че за подобрението на хората има терапии, упражнения, гимнастики, групи и какво ли още не в чужбина, а тук сменихме поне 5 невролога, обиколихме всички болници, изпробвахме какво ли не. И няма съществено подобрение  - майка ми в момента е на мадопар - и двата вида, пие и ноотропил. Водихме я и на рехабилитатор, но бързо се отегчи и се отказа. Извинете ме за бързата смяна на темите, но в главата ми е пълна каша. Наскоро попаднах на едно ново лечение с дуоденалната сонда, но на година от нея могат да се възползват само трима болни, защото е прекалено скъпо. Има ли някой, който знае как седят нещата с това лечене?
Искам да ви попитам също  - има ли разлика между мадопар и синемет, защото не са ни предписвали синемет досега, но като прочетох написаното в началото на темата от Bluebell O'Smallheaven  и се размечтах.
Желая ви светли и топли празници.


Титла: Re: Имате ли близки с болест на Паркинсон ?
Публикувано от: Yalta в пн, 10 дек 2012, 15:30
Аз пък искам да попитам имате ли проблем с намирането на Мадопар?


Титла: Re: Имате ли близки с болест на Паркинсон ?
Публикувано от: inmakolada в пн, 10 дек 2012, 15:46
Не, нямаме. Но го купуваме свободно.


Титла: Re: Имате ли близки с болест на Паркинсон ?
Публикувано от: Yalta в пн, 10 дек 2012, 16:18
Това ми е крайният вариант, на свободна продажба намерих в една аптека. Не мога да открия в аптеките, работещо по ЗК.


Титла: Re: Имате ли близки с болест на Паркинсон ?
Публикувано от: inmakolada в пн, 10 дек 2012, 16:55
http://discounts.bg/apteka-korekt-jk-slatina - тук със сигурност има, защото всеки път ме питат дали ще го взимам по ЗК или не. Ако не ви е далеч, може да се обадите да проверите.


Титла: Re: Имате ли близки с болест на Паркинсон ?
Публикувано от: Yalta в пн, 10 дек 2012, 17:18
Благодаря, но не съм от София. Питах по-скоро информативно  :peace:


Титла: Re: Имате ли близки с болест на Паркинсон ?
Публикувано от: PinkPanther в ср, 12 дек 2012, 16:14
Пушенето забавя развитието на Паркинсона!


Титла: Re: Имате ли близки с болест на Паркинсон ?
Публикувано от: inmakolada в чт, 13 дек 2012, 11:59
Да, доста четох и за това. Но майка ми ги спря преди години и сега й пречи дори, когато замирише леко на цигари. Четох и за кафето и за какво ли още не. Сега съм я подложила на лечебно гладуване  по системата на д-р Гайдурков.


Титла: Re: Имате ли близки с болест на Паркинсон ?
Публикувано от: sunrise_67 в ср, 09 яну 2013, 15:56
Здравейте ,искам да помоля за информация , днес говорих с д -р Пинто от 'Алфа Медика - Здравен център" Варна, прочетох, че провеждат терапия с ЛДН , разбира се доктора каза ,че имат подобрение неговите пациенти, но искам да попитам за болни ,които са били там или чули от техни близки , не искам да водим баща ми там , а после да е пак разочарован , благодаря ви предварително


Титла: Re: Имате ли близки с болест на Паркинсон ?
Публикувано от: Две в едно ;) в вт, 15 яну 2013, 13:16
На моя приятелка и потвърдиха диагноза Паркинсон. Предложили са и операция, но тя е отказала. Безкрайно отчаяна е и объркана. Много искам да и дам надежда, но знам добре, че заболяването не се лекува. Интересува ме има ли някой който да е опитал нещо по различно / хранене, спорт, нещо?

Другото което ме интересува какво може да работи човек с това заболяване?

Благодаря предварително на всички.


Титла: Re: Имате ли близки с болест на Паркинсон ?
Публикувано от: Bluebell O'Smallheaven в вт, 15 яну 2013, 15:15
Много ми се иска да мога да дам някакъв отговор на въпросите, но...В никакъв случай диагнозата не трябва да се приема като присъда. Смятам, че с адекватна профилактика качеството на живот може да се повиши и да се удължи трайно. Иначе моята маминка (покойна вече) не е спирала работа, беше лаборант. А в свободното си време шиеше гоблени и плетеше на една кука много красиви неща, поне до 70 год. възраст.


Титла: Re: Имате ли близки с болест на Паркинсон ?
Публикувано от: nonsense name в вт, 15 яну 2013, 16:22
Записвам се и аз в темата. Майка ми е с Паркинсон или Паркинсонов синдром /не могат да определят/ от 4 год. Не се повлиява от Мадопар, Азилект, Юмекс, ПК Мерц. От няколко дни е на Синемет.
Аз също се интересувам за този метод във Варна. Може ли линк с повече информация?


Титла: Re: Имате ли близки с болест на Паркинсон ?
Публикувано от: Две в едно ;) в вт, 15 яну 2013, 18:12
Bluebell O'Smallheaven благодаря ти за отговора. И аз се надявам тя да не се предаде съвсем. Ще кажа за твоята маминка. Иначе тя си има хоби кулинарство, но много се обезсърчила след окончтелно поставената диагноза. В момента ще  и правят още някакви изследвания за да назначат възможно най правилното  медикаментозно лечение, тя е отказала оперативно.

Още веднъж благодаря  :bouquet:!


Титла: Re: Имате ли близки с болест на Паркинсон ?
Публикувано от: sunrise_67 в ср, 16 яну 2013, 11:52
Записвам се и аз в темата. Майка ми е с Паркинсон или Паркинсонов синдром /не могат да определят/ от 4 год. Не се повлиява от Мадопар, Азилект, Юмекс, ПК Мерц. От няколко дни е на Синемет.
Аз също се интересувам за този метод във Варна. Може ли линк с повече информация?


Здравейте, това е линка на клиниката във Варна  http://www.alphamedica.eu/page1.php, но само толкова ,в смисъл,че не знам нищо друго за това лечение, само прочетох ,нямам мнение на болни ,които са се лекували там, това лечение в клиниката  е подобно на лечението , което тук се обсъжда с налтрексон, но там цените са...., та ме учудва защо така се получава ,че може пациента сам да си пие  налтрексон . а в клиниката е ''златен ''.Искам и друго да попитам питах един лекар, който лекува баща ми с мадопар о..., за това лечение с налтрексон, казах му че съм чела коментари тук , отговори ми ,че  не е чувал за този налтрексон, и било смешно да го занимавам с това, каза че и алкохола  помагал на някои за нещо ,но..... имам чувството ,че е едва ли не  е нелегално това лекарство, и какви за причините  лекарите да не го споменават изобщо


Титла: Re: Имате ли близки с болест на Паркинсон ?
Публикувано от: sunrise_67 в ср, 16 яну 2013, 11:54
На моя приятелка и потвърдиха диагноза Паркинсон. Предложили са и операция, но тя е отказала. Безкрайно отчаяна е и объркана. Много искам да и дам надежда, но знам добре, че заболяването не се лекува. Интересува ме има ли някой който да е опитал нещо по различно / хранене, спорт, нещо?

Другото което ме интересува какво може да работи човек с това заболяване?

Благодаря предварително на всички.

Здравейте искам да попитам ,каква е тази операция ,която са и предложили, да не е тази с помпата за Л-допа в стомаха ?


Титла: Re: Имате ли близки с болест на Паркинсон ?
Публикувано от: Две в едно ;) в ср, 16 яну 2013, 23:28
mimi_67 доколкото знам е неврологична мозъчна операция, но не съм сигурна ще я попитам по точно когато се видим.


Титла: Re: Имате ли близки с болест на Паркинсон ?
Публикувано от: sunrise_67 в чт, 17 яну 2013, 10:29
mimi_67 доколкото знам е неврологична мозъчна операция, но не съм сигурна ще я попитам по точно когато се видим.

Здравейте отново, къде и е предложено да се направи тази операция в България ли? Може би ,защото е много млада , не на всеки предлагат операция, ние видяхме ,че такава мозъчна операция правят в Израел, направихме запитване по ел.поща , но ни отрязаха много грубо, без обяснения,до колкото знам от клипчето ,което гледах, тази операция е с някакъв лазерен нож , ултразвук или нещо подобно беше


Титла: Re: Имате ли близки с болест на Паркинсон ?
Публикувано от: inmakolada в чт, 17 яну 2013, 11:32
Знаете ли нещо за примането на витамин В9, В12, витамин Д и калций? Защото наскоро четох в един чуждестранен сайт, че са от голямо значение за болни от Паркинсон, а никой от лекарите при които сме ходили нищо не е казвал.


Титла: Re: Имате ли близки с болест на Паркинсон ?
Публикувано от: Две в едно ;) в сб, 19 яну 2013, 13:16
mimi_67 сега виждам поста съжалявам че не съм отговорила по рано.

Операцията и е предложена в най голямата шведска болница в Стокхолм. На последната консултация са присъствали невролог и неврохирург. Тя наистина е млада на 33г. но нямам представа дали операцията е във връзка със възрастта.


Титла: Re: Имате ли близки с болест на Паркинсон ?
Публикувано от: sunrise_67 в пн, 21 яну 2013, 10:31
Искам пак да попитам, четох за този ЛДН метод, защо никой лекар не го е споменавал до сега, към кой може да се обърна за разяснение, тук четох добри отзиви, но на своя отговорност ли го вземат болните,как си взаимодейства с другите назначени лекарства , моля ако някой е вземал да сподели


Титла: Re: Имате ли близки с болест на Паркинсон ?
Публикувано от: PinkPanther в вт, 29 яну 2013, 01:00
mimi_67 - имам впечатление от лечение на Паркинсон с LDN. Накратко - на едни помага, на други - не. Имам предвид забавяне в прогресирането на болестта. Но не вреди да се пробва.

Но не чакай някой лекар да е чувал за LDN.

Относно Израел - не отказват нищо, всичко лекуват, "елате, платете си и да ви дойде акъла в главата". Вярно че лекуват повече неща от нашите, но  не могат всичко.

inmakolada - да, знам. В12 подтиска глутаматната токсичност и е добре да се приема с Леводопа. В9 - това е фолиева к-на, прекусор на тетрахидробиоптерин - антиоксидант с действие в мозъка. Що се касае до вит. Д, калций и магнезий - тяхното спадане е последица от болестта, не причина. Но трябва да се приемат като добавки.


Титла: Re: Имате ли близки с болест на Паркинсон ?
Публикувано от: luchi92 в ср, 27 фев 2013, 00:57
Да, доста четох и за това. Но майка ми ги спря преди години и сега й пречи дори, когато замирише леко на цигари. Четох и за кафето и за какво ли още не. Сега съм я подложила на лечебно гладуване  по системата на д-р Гайдурков.
майка ти била ли е пушачка през живота си , защото и на мен ми казаха, че пушачите не се разболявали от паркинсон.


Титла: Re: Имате ли близки с болест на Паркинсон ?
Публикувано от: Anni0422 в ср, 27 фев 2013, 14:17
Здравейте, моя дядо е с паркинсон, това с пушенето не е вярно, той беше пушач. Искам да ви кажа, че това как ще живее след диагнозата е от значение само от лекаря. Дядо го лекува доктор от Плевен и от криза го дигна на крака поне ходи до магазина и сам се обслужва, но тя е прогресивна болест не очаквайте чудеса.


Титла: Re: Имате ли близки с болест на Паркинсон ?
Публикувано от: inmakolada в ср, 27 фев 2013, 14:43
Да, доста четох и за това. Но майка ми ги спря преди години и сега й пречи дори, когато замирише леко на цигари. Четох и за кафето и за какво ли още не. Сега съм я подложила на лечебно гладуване  по системата на д-р Гайдурков.
майка ти била ли е пушачка през живота си , защото и на мен ми казаха, че пушачите не се разболявали от паркинсон.

Да, около 30 години активен пушач. Спря ги преди 7-8 години. Те и за кафето пишат, че помага, но...


Титла: Re: Имате ли близки с болест на Паркинсон ?
Публикувано от: luchi92 в ср, 27 фев 2013, 17:52
Съпруга ми е с паркинсон от 7 години. Никога не е пушил . Сега един лекар, наш близък, постоянно го пита , защо не започва да пуши  и  до кога ще чака, та затова ми стана интересно при вас  как е . Явно това не е на 100% вярно. Нека и останалите тук да споделят ,  техните болни близки, пушили ли са ???


Титла: Re: Имате ли близки с болест на Паркинсон ?
Публикувано от: nonsense name в ср, 27 фев 2013, 17:55
Майка ми никога не е пушила, но винаги е била страстна кафеджийка.
На моя приятелка баща й дългогодишен пушач, който даже претърпя операция от рак на гърлото накрая се разболя от Паркинсон.


Титла: Re: Имате ли близки с болест на Паркинсон ?
Публикувано от: PinkPanther в ср, 27 фев 2013, 17:58
Съжалявам, но това за пушенето е вярно!

Материалите (надлежно разпечатани) са ми в чантата.

Но струва ми се, че го тълкувате неправилно - дългогодишното пушене на млади години намалява риска да се разболеете от Паркинсон с 46 %, а не го изключва.

Пушенето след диагностициране е безполезно.

А рисковете за другите органи остават.


Титла: Re: Имате ли близки с болест на Паркинсон ?
Публикувано от: luchi92 в ср, 27 фев 2013, 18:10

ЕДНО Е ВАЖНО ОТМОИТЕ ПИСАНИЦИ:-ЧЕМНОГО ЧЕСТО БЪРКАТ ПАРКИНСОНА С ПАРКИНСОНОВИТЕ СИМПТОМИ,А ОТТАМ СТАВАТ ГОЛЕМИ ТРАГЕДИИ.ПО ДОБРЕ ВЕДНАГА СКЪПО СТРУВАЩИЯ ЯДРЕНО-МАГН. РЕЗОНАНС,НО ПОНЕ ДА СТЕ СИГУРНИ В НАЙ ВАЖНОТО-ДИАГНОЗАТА!
  Аз до колкото зная, точно доагностициране на паркинсона не съществува. Ядрено-магнитния резонанс нищо, свързано с болестта, не показва. Има една треморограма, която нещо показва и  това е .Сигурна диагноза никой не може да постави.


Титла: Re: Имате ли близки с болест на Паркинсон ?
Публикувано от: luchi92 в чт, 28 фев 2013, 00:02
 Лелеее, хора , изчетох цялата тема......!!!!  [smilie=smile3518.gif] [smilie=smile3518.gif] ..... изплаках си очите!!!! През какви мъки сте минали, и вие и близките ви!!!!  Какво ли ни чака и нас...., но още сме в супер положение в сравнение с това което описвате.!!!!


Титла: Re: Имате ли близки с болест на Паркинсон ?
Публикувано от: PinkPanther в чт, 28 фев 2013, 11:22
Диагностицирането на Паркинсон минава през няколко невролога, електромиография, проба с Мадопар и накрая Дат-скан (снимка с гамакамера след инжектиране с йод 123).

Абе по старому - сцинтиграфия.

Всичко заедно води до ~95 % прецизно диагностициране на Паркинсон или Паркинсонизъм.


Титла: Re: Имате ли близки с болест на Паркинсон ?
Публикувано от: Kaiche в пн, 04 мар 2013, 00:13
Баща ми е  с Паркинсон. Отначало трудно откриха заболяването - беше някакъв синдром, после съмнения за инсулт и т.н., общо взето - загуби 2 години, докато разберат, че е Паркинсон. Моето наблюдение е, че при всеки тази болест е изразена по различен начин. На татко движенията са му като в забавен кадър, все по-трудно ходи и това му се отразява на психиката. Дори си мисля, че проблемът му с ходенето е повече психологичен, отколкото двигателен. Но ходи вече с бастун и така се чувства по-уверен. Ръцете не му треперят, както при доста хора с Паркинсон. Но лицето му наистина придова израза на маска. Слава Богу, с мисълта няма никакви проблеми. Е, разбира се, трябва да се има предвид , че вече е на 72 г., но все още преподава и няма проблем с лекциите. Постоянно нещо пише по специалността си и в професионален план няма никакъв проблем. Единствено, вече хората на неговата възраст стават по-капризни, егоистични и несъобразителни. Но това е по-скоро от възрастта, отколкото от заболяването. Аз също доста неща бяха чела и знам, че стволовите клетки са "панацеята" за тази болест, но в България тяхното присаждане вече е забранено поради политически и финансови интриги на нашите правителства. Лично бях говорила с лекар от екипа, който е присаждал стволови клетки. Вече им е забранено, за съжаление. Знам, че татко участва в някакви програми, трябва да го разпитам по-подробно и ще пиша по този въпрос. Но много се съмнявам, че го използват като опитно зайче. Но той е от хората, които винаги вярва и се доверява. Тъжно е, когато виждам, че вече толкова млади хора са болни от Паркинсон. Баща ми се разболя на 60 и трудно го прие, още повече, че е бивш военен и никога през живота си дори аспирин не беше пил. А сега пие по една шепа хапчета и се е превърнал в развалина. ТАка, че търпение на всички, които се сблъскват с това заболяване, защото то действително се отразява и на самочувствието на болния.


Титла: Re: Имате ли близки с болест на Паркинсон ?
Публикувано от: acidrain в пн, 04 мар 2013, 18:33
Аз пък искам да попитам имате ли проблем с намирането на Мадопар?
[/quot
здраавей.Разликата м-у Синемет и Мадопар е,че Мадопара е с по концентрирано съдържание на същотот лекарствено средство.


Титла: Re: Имате ли близки с болест на Паркинсон ?
Публикувано от: PinkPanther в вт, 05 мар 2013, 15:15
Kaiche - за съжаление и стволовите клетки не са панацея. Оказва се, ча новообразуваните наврони  започват да измират веднага по същия начин както старите.

Все пак опити в тази насока направи преди ~3 години д-р Иво Петров в "Токуда", но не знам да е публикувал резултати...

Сега за сега се предполага, че болестта е резултат на митохондриална недостатъчност и задръстване на клетките от субстанция нигра с отлагания от "окастрен" синуклеин. Това затруднява храненето на клетките и те загиват.

Известно забавяне на процеса се постига с приемането редовно на големи дози Ко Q10.

Все пак Господ ви е отпуснал 10-12 що годе нормални години, а това хич не е малко.


Титла: Re: Имате ли близки с болест на Паркинсон ?
Публикувано от: Tzvetche в пн, 11 мар 2013, 16:23
Здравейте!
Скоро попаднах на вашата тема и чак сега се изкуших да пиша, защото реших, че мога да съм от полза за някого.
Моят баща беше болен от Паркинсон. На него също много трудно му го диагностицираха, защото има много разновидности на болестта, няма тона апаратура, с която да се установи и лекарите залагат на това дали се повлиява от лекартвата. Той ходеше при едно от "светилата" в областта - д-р Кметска от болница "Св.Наум" в София. Жената ходи по всякакви конгреси и симпозиуми, но на него лично не мога да кажа, че е помогнала с нещо съществено. Майка ми е тази, която се ровеше за новини по въпроса и търсеше всякакви възможности, за да му подобри състоянието и да се запази за по-дълго нивото на напредване на блестта. Стигнаха и до Китай, където се лекуваше баща ми в местна болница цял месец. Посетили са много лечители в страната, всякакви диети, здравословни режими на хранене, йога, акупунктура, психотерапия и т.н. Накрая баща ми си отиде за една седмица от рак, който никой не е установил, въпреки всички изследвания и доктори, при които ходи за различни оплаквания. Всичко отдаваха на Паркинсона и го установиха едва когато нямаше какво да се направи.
Това, заради което се включих в темата, е да ви обърна внимание, че може да има и други заболявания, които само вие, като близки и пряко наблюдаващи вашите болни може да забележите. Паркинсонът е тежка болест, но може да забавите действието й, имате шанс да дочакате намирането на лек, защото медицината се развива с часове. Но ракът убива за миг.
Тук прилагам и малко инфо за алтернативните лечения. По-късно ще кача още материал, за който има интерес.
http://www.mmsbulgaria.com/
http://www.konkurent.bg/novini/18200/svetila-ot-izrael-lekuvat-vav-vraca
http://www.puls.bg/diagnostic/procedure/procedure_109.html


Титла: Re: Имате ли близки с болест на Паркинсон ?
Публикувано от: Bozeni в пн, 11 мар 2013, 17:49
Здравейте!
Моята свекърва е със симптомите на Паркинсон повече от 10 год. , но при нея няма сковаване, а само силен тремор, иначе е неподвижна. Не може сама да се движи, даже и с помощни средства. В последните месеци доста добре се повлия от Мадопар 250 - розов, който го приемаше на малки дози, но редовно. За съжаление от известно време това лекарство не може да се намери по аптеките. Направихме запитване до Здравна каса, и от там ни увериха, че скоро ще бъде доставено и пуснато с протоколите. Има ли някой със същия проблем и какво знае повече.Благодаря.


Титла: Re: Имате ли близки с болест на Паркинсон ?
Публикувано от: inmakolada в вт, 12 мар 2013, 15:50
Здравейте!
Моята свекърва е със симптомите на Паркинсон повече от 10 год. , но при нея няма сковаване, а само силен тремор, иначе е неподвижна. Не може сама да се движи, даже и с помощни средства. В последните месеци доста добре се повлия от Мадопар 250 - розов, който го приемаше на малки дози, но редовно. За съжаление от известно време това лекарство не може да се намери по аптеките. Направихме запитване до Здравна каса, и от там ни увериха, че скоро ще бъде доставено и пуснато с протоколите. Има ли някой със същия проблем и какво знае повече.Благодаря.

Здравей. Същият проблем имам е аз. Питах в поне 100 аптеки и отговора беше - няма Мадопар дори и на склад. Затова ние го заменихме с Менкарт - 100% еднакви, само цената е малко по-различна.


Титла: Re: Имате ли близки с болест на Паркинсон ?
Публикувано от: Yalta в вт, 12 мар 2013, 16:03
Отговорът на ЗК, както и на част от аптеките беше, че в края на м. февруари ще има зареждане.. е, вече е почти средата на м. март  :x
Ние засега не сме сменили лекарството, тъй като получихме помощ от една прекрасна дама, но явно натам вървят нещата. Аз все пак тая надежда, че този месец ще се възобнови зареждането.


Титла: Re: Имате ли близки с болест на Паркинсон ?
Публикувано от: Esckarina в чт, 25 апр 2013, 17:15
Здравейте, подарявам почти пълна опаковка Менкарт 200 mg/50 mg
Лекарството е купено преди по-малко от месец, за съжаление на моето бабче и го изписаха твърде късно.
Бих искала да помогна на някой, който има нужда....


Титла: Re: Имате ли близки с болест на Паркинсон ?
Публикувано от: Elyah в пн, 14 апр 2014, 09:55
Повдигам доста стара тема, но мисля, че е по-добре да се продължи, вместо да пускам нова.

Имаме съмнение за Паркинсон за моя татко и бих желала да го прегледа доктор от София.
Много моля да пепоръчате специалист и болница в столицата. Какви изследвания се правят за диагностициране? Навсякъде ли може да се направят? Трябва ли да остава в болница или не?

Твърде малко информация има в Интернет за тази болест.

Благодаря предварително


Титла: Re: Имате ли близки с болест на Паркинсон ?
Публикувано от: nonsense name в пн, 14 апр 2014, 12:09
Проф. Даскалов от Исул или мисля, че е доц. Марко Клисурски, който вече работи в Сити клиник. Изключително добри специалисти, които гледат на пациента като на пациент и се стремят да изпишат възможно най-щадящото лечение, а не да ги засилват с конски дози леводопа още от началото. Най-добре е пациентът да остане в болница за няколко дни - провеждат се серия от изследвания - вкл. скенер.


Титла: Re: Имате ли близки с болест на Паркинсон ?
Публикувано от: plami_27 в сб, 31 май 2014, 16:57
И моя баща е с Паркинсон повече от 10 години.  Днес дори го изписаха от Свети Наум в София. Надявам се и този път да го стабилизират така успешно, както и преди 2 години. Там също има добри специалисти и мога да кажа само хубави думи за тях. Баща ми е от Русе, а там положението е отчайващо относно специалистите лекуващи Паркинсон, особено в напреднал стадий. Предоставям и линк за повече информация:http://www.svnaum.com/bg/clinics/clinica-po-nervni-bolesti-za-paroxizmalni-sastoiania.


Титла: Re: Имате ли близки с болест на Паркинсон ?
Публикувано от: vasileva в чт, 12 юни 2014, 09:54
Леля ми е с паркинсон повече от 10 години.Вече не може да се движи сама което я затруднява доста.според нея хапчетата спрели да и действат.


Титла: Re: Имате ли близки с болест на Паркинсон ?
Публикувано от: М.Великова в нд, 06 юли 2014, 13:33
Здравейте, темата във форума е Имате ли близки ..., но аз се "изкуших" да се включа и да споделя за преживяванията и проблемите на болните от ПБ от първо лице. С тази диагноза съм  от 4 години. Ще се радвам ако мога с нещо да бъда полезна, въпреки че при всеки заболяването протича по различен начин. Аз в момента съм на лечение с Мадопар HBS - по 2 х 1 капс./ден и Мадопар 250 - по 3 табл. , разделени на 4 приема на ден. Два пъти съм била на лечение в МБАЛНБ Св. Наум Сф и съм благодарна на лекуващите ми лекари там.В края на м.август ми предстои и изследване с гама камера /Datscan/.Ако някои знае какво представлява  това изследване , да сподели - какво по-точно се диагностицира с него за болните от ПБ.   


Титла: Re: Имате ли близки с болест на Паркинсон ?
Публикувано от: iliyanaruseva в сб, 02 авг 2014, 07:19
Здравейте, темата във форума е Имате ли близки ..., но аз се "изкуших" да се включа и да споделя за преживяванията и проблемите на болните от ПБ от първо лице. С тази диагноза съм  от 4 години. Ще се радвам ако мога с нещо да бъда полезна, въпреки че при всеки заболяването протича по различен начин. Аз в момента съм на лечение с Мадопар HBS - по 2 х 1 капс./ден и Мадопар 250 - по 3 табл. , разделени на 4 приема на ден. Два пъти съм била на лечение в МБАЛНБ Св. Наум Сф и съм благодарна на лекуващите ми лекари там.В края на м.август ми предстои и изследване с гама камера /Datscan/.Ако някои знае какво представлява  това изследване , да сподели - какво по-точно се диагностицира с него за болните от ПБ.   

Здравейте,

Моля за помощ...Пишат, че Паркинсон често се предшества или съпътства от депресия, както и от ригидност във врата или краката. Мой приятел има и двете и би искал да се прегледа, но не знае къде...всъщност, какви тестове се правят? От месец трудно си върти главата и усеща някакво "пукане на хрущяли" при завъртане на главата, както и много тъпа болка точно зад черепа под ухото...казват, че е неврогенно, но той е и с депресия и вече се замисляме, въпреки че няма 40, дали това не са едни ранни симптоми на Паркинсон? Всичко се получи след много силен стрес преди месец и половина...


Титла: Re: Имате ли близки с болест на Паркинсон ?
Публикувано от: nonsense name в ср, 13 авг 2014, 12:04
Според мен трябва да се консултира с отоневролог - това е специалист УНГ и невролог. Аз имам същите оплаквания и съм се насочила към доц. Дорина Петрова в Транспортна болница. Препоръча ми я моя близка. Там имали всякаква модерна апаратура за изследвания.
Иначе може да се консултира с д-р Марко Клисурски, който е много добър специалист по Паркинсон. Той работи в Сити клиник в момента.
http://cityclinic.bg/bg/sofia/doctors/doc-d-r-marko-klisurski


Титла: Re: Имате ли близки с болест на Паркинсон ?
Публикувано от: m.georgieva0 в нд, 17 авг 2014, 13:29
Здравейте, темата във форума е Имате ли близки ..., но аз се "изкуших" да се включа и да споделя за преживяванията и проблемите на болните от ПБ от първо лице. С тази диагноза съм  от 4 години. Ще се радвам ако мога с нещо да бъда полезна, въпреки че при всеки заболяването протича по различен начин. Аз в момента съм на лечение с Мадопар HBS - по 2 х 1 капс./ден и Мадопар 250 - по 3 табл. , разделени на 4 приема на ден. Два пъти съм била на лечение в МБАЛНБ Св. Наум Сф и съм благодарна на лекуващите ми лекари там.В края на м.август ми предстои и изследване с гама камера /Datscan/.Ако някои знае какво представлява  това изследване , да сподели - какво по-точно се диагностицира с него за болните от ПБ.                                                                                                 

   И ние имаме близък човек с Паркинсон. Тои също приема Маdоpаr hbs и  Madopar 250 заедно с Mirapeksin, но от известно време не можем да открием по аптеките Madopar 250 таблетки. Може ли да ми кажете къде го намирате, защото заместителя не му действа и положението му се влошава.


Титла: Re: Имате ли близки с болест на Паркинсон ?
Публикувано от: luchi92 в чт, 28 авг 2014, 23:00
Здравейте, темата във форума е Имате ли близки ..., но аз се "изкуших" да се включа и да споделя за преживяванията и проблемите на болните от ПБ от първо лице. С тази диагноза съм  от 4 години. Ще се радвам ако мога с нещо да бъда полезна, въпреки че при всеки заболяването протича по различен начин. Аз в момента съм на лечение с Мадопар HBS - по 2 х 1 капс./ден и Мадопар 250 - по 3 табл. , разделени на 4 приема на ден. Два пъти съм била на лечение в МБАЛНБ Св. Наум Сф и съм благодарна на лекуващите ми лекари там.В края на м.август ми предстои и изследване с гама камера /Datscan/.Ако някои знае какво представлява  това изследване , да сподели - какво по-точно се диагностицира с него за болните от ПБ.   

Бихте ли споделили как мина изследването и какъв беше резултата, в смисъл потвърди ли се диагнозата от това изследване.


Титла: Re: Имате ли близки с болест на Паркинсон ?
Публикувано от: sachosan в пн, 03 ное 2014, 10:50
Здравейте приятели.Искам да напиша няколко реда от 1-во лице,като болен с диагноза Паркинсон.Преди 6 месеца получих тремор в лявата ръка.Невроложката ми каза-Паркинсон.Веднага ми направиха ЕМГ в „Св.Наум” и поставиха същата диагноза.Предписаха ми Юмекс -2 х 1 т./сутрин и на обяд х1/ от 5мг.Преди седмица влезнах в „Св.Наум” където ми правиха отново ЕМГ , скенер на мозъка и ПКК.Скенера не намери никакви отклонения или увреждания ,а ПКК беше напълно в нормите.Венозно ми вливаха Ноотропил -4 пъти. Понеже скенера не може да покаже уврежданията на невроните ще трябва да се направи и изследване с ДатСкан при което се дава оценка в % за пораженията в мозъка.Искам да дам и няколко линка до които стигнах след поставената ми диагноза ,с което да се хвърли повече светлина върху това заболяване /За тези които имат желание да четат/.След като ме изписаха ми сменят лекарството с Pramipexole 0.18 мг. и по-късно 0.7 мг.- 3х1 т.Още не съм започнал лечението с новото лекарство затова не мога да дам никаква оценка за него.     http://www.puls.bg/health/diets/news_17360.html     http://translate.google.bg/translate?hl=bg&sl=en&u=http://www.alzforum.org/news/research-news/coenzyme-q10-strikes-out-phase-3-parkinsons&prev=search   ...http://www.blitz.bg/article/18182   .....http://translate.google.bg/translate?hl=bg&sl=en&u=http://www.parkinson.org/Patients/Patients---On-The-Blog/April-2014/An-Update-on-DAT-Scanning-for-Parkinsons-Disease&prev=search      :bouquet:                Искам да добавя и това ,че започнах ежедневно -вечер- да поемам 4-5 с.л кисело мляко, 2 с.л пшеничен зародиш, 1/2 ч.л.-не повече- цейлонска канела и малко мед за подслаждзне.От канелата свалих 5 кг.за тези 3 месеца от когато започнах да консумирам сместта.


Титла: Re: Имате ли близки с болест на Паркинсон ?
Публикувано от: sunrise_67 в вт, 04 ное 2014, 10:38
Здравейте приятели.Искам да напиша няколко реда от 1-во лице,като болен с диагноза Паркинсон.Преди 6 месеца получих тремор в лявата ръка.Невроложката ми каза-Паркинсон.Веднага ми направиха ЕМГ в „Св.Наум” и поставиха същата диагноза.Предписаха ми Юмекс -2 х 1 т./сутрин и на обяд х1/ от 5мг.Преди седмица влезнах в „Св.Наум” където ми правиха отново ЕМГ , скенер на мозъка и ПКК.Скенера не намери никакви отклонения или увреждания ,а ПКК беше напълно в нормите.Венозно ми вливаха Ноотропил -4 пъти. Понеже скенера не може да покаже уврежданията на невроните ще трябва да се направи и изследване с ДатСкан при което се дава оценка в % за пораженията в мозъка.Искам да дам и няколко линка до които стигнах след поставената ми диагноза ,с което да се хвърли повече светлина върху това заболяване /За тези които имат желание да четат/.След като ме изписаха ми сменят лекарството с Pramipexole 0.18 мг. и по-късно 0.7 мг.- 3х1 т.Още не съм започнал лечението с новото лекарство затова не мога да дам никаква оценка за него.     http://www.puls.bg/health/diets/news_17360.html     http://translate.google.bg/translate?hl=bg&sl=en&u=http://www.alzforum.org/news/research-news/coenzyme-q10-strikes-out-phase-3-parkinsons&prev=search   ...http://www.blitz.bg/article/18182   .....http://translate.google.bg/translate?hl=bg&sl=en&u=http://www.parkinson.org/Patients/Patients---On-The-Blog/April-2014/An-Update-on-DAT-Scanning-for-Parkinsons-Disease&prev=search      :bouquet:                Искам да добавя и това ,че започнах ежедневно -вечер- да поемам 4-5 с.л кисело мляко, 2 с.л пшеничен зародиш, 1/2 ч.л.-не повече- цейлонска канела и малко мед за подслаждзне.От канелата свалих 5 кг.за тези 3 месеца от когато започнах да консумирам сместта.


Здравейте , искам само да споделя ,че баща ми е със съшата диагноза и той беше с такава диета кисело мляко и покълнало жито и мед , но след много време лекарка , която го видя каза ,че трябва да спре да консумира , кисело мляко , месо , кашкавал тези млечни и белтъчни, сега се чувства по-добре , когато хапне малко месо и получава силни тремори


Титла: Re: Имате ли близки с болест на Паркинсон ?
Публикувано от: luchi92 в ср, 05 ное 2014, 00:45
Интересно.....скоро, пък, от някъде чух, че е хубаво болните от паркинсон да консумират кисело мляко.   :crazyeyes:
 Не съм знаела, че прекомерната употреба на месо е вредна за паркинсона.


Титла: Re: Имате ли близки с болест на Паркинсон ?
Публикувано от: sunrise_67 в ср, 05 ное 2014, 10:24
Интересно.....скоро, пък, от някъде чух, че е хубаво болните от паркинсон да консумират кисело мляко.   :crazyeyes:
 Не съм знаела, че прекомерната употреба на месо е вредна за паркинсона.

да и аз съм чела различни диети , но лекарката каза така и такива са и моите наблюдения върху баща ми, за това споделем , всек и може да опита и да види как ще се чувства, лесно е да спре тези храни за известно време , това поне е безопасно :),защото мног лекари дават само хапчетата без да се ангажират да се замислят защо и как се получава даден проблемн


Титла: Re: Имате ли близки с болест на Паркинсон ?
Публикувано от: sachosan в пт, 07 ное 2014, 17:37
Здравейте Mimi_67 !Сега когато вече имам това заболяване и изапочнах да се ровя из нета откривам много неща покрай тази болест.Лекарите пишат,че пушачите са застрашени с около 45% по-малко да я развият болестта от непушачите-аз никога не съм пушил.Пишат че кафето влияе на допамина в мозъка-основния трансмитер-а това също намалявало вероятността от заболяване.Аз не съм пил кафе /или много рядко преди/, не пия и сега. Можеби трябва да започна.Що се отнася до млекото-пак там пишат,че трябва да се консумира и кисело мляко и кефир.В това което аз пиша,че вземам всяка вчер с мляко  - най-важният елемент е канелата.Не знам до колко ще ми помогне, но започвам да вярвам на много неща на които преди съм гледал малко скептично.В Австрия са направили ваксина против Паркинсон и доколкото може да се разбере от автоматичния превод са започнали опити с доброволци,но с ранния стадий на болестта.Имаме и друга алтернатива – LDN. PinkPanther  /съфорумник/от много отдавна го описва като лечение за много болести - включително Паркинсон.Една от темите е - Лечение на автоимунни и други заболявания с LDN(Low dose Naltrexone).Отдавна влизам в Bg-mamma и темата  за ЛДН е доста стара.Има я в „дискова херния” с няколко поредни номера, протеолитични ензими и др.Както казва розовата Пантера най-добре е да влезнете и да прочетете лично.http://www.bg-mamma.com/index.php?topic=479316.15;topicrefid=20 ...http://hranene.framar.bg/%D1%85%D1%80%D0%B0%D0%BD%D0%B5%D0%BD%D0%B5-%D0%BF%D1%80%D0%B8/%D0%B1%D0%BE%D0%BB%D0%B5%D1%81%D1%82-%D0%BD%D0%B0-%D0%BF%D0%B0%D1%80%D0%BA%D0%B8%D0%BD%D1%81%D0%BE%D0%BD ........ http://здраве.ws/%D0%B7%D0%B0%D1%89%D0%BE-%D1%85%D0%BE%D1%80%D0%B0%D1%82%D0%B0-%D1%81-%D0%BF%D0%B0%D1%80%D0%BA%D0%B8%D0%BD%D1%81%D0%BE%D0%BD-%D1%82%D1%80%D1%8F%D0%B1%D0%B2%D0%B0-%D0%B4%D0%B0-%D1%8F%D0%B4%D0%B0%D1%82/.....   Доколкото разбирам и баща Ви е отскоро болен.Дано да имаме късмет нещо да открият за лечение и прекъсване на този дегенеративен процес докато сме още в ранния стадий.     :bouquet:


Титла: Re: Имате ли близки с болест на Паркинсон ?
Публикувано от: sunrise_67 в пт, 07 ное 2014, 20:38
Здравейте, sachosan не татко е болен отдавна и сме опитали много алтернативни методи, четох и за налтрексона , писах до разни фармацевтични чуждестранни компании, но без резултат , в България не е въведено това  лекарство въпреки, че било ефективно и за паркинсона, но било евтино  и съответно нямало печалба :(. Ако вие сте още в началото на болестта прочетете за билката котешка стъпка или билката на Левски ,казават че в началото имало ефект. Успех и търпение :)


Титла: Re: Имате ли близки с болест на Паркинсон ?
Публикувано от: sachosan в пт, 07 ное 2014, 22:03
Voxx, ако още се интересуваш,потърси в интернет материали за "Low dose Naltrexone" (търси целия израз). Това е чудесен препарат с фантастични качества - мощно засилва имунната сиситема и тя се бори сама с безброй болести, от СПИН до рак.
Няма смисъл да говориш с лекари - не го знаят за съжаление, или не разбират действието му.
В семейството имаме Паркинсон и само за месец остана само лек тремор в лявата ръка. Никаква ригидност, болки в ставите, нищо!
Може да се комбинира с традиционните лекарства и сигурно ще намалите Мадопара и Мирапексина.
Но, трябва да четеш на английски...

Тук:
http://www.lowdosenaltrexone.org/

http://ldn.proboards.com/index.cgi?board=forum

http://jeffreydach.com/2009/04/13/low-dose-naltrexone-ldn-2-jeffrey-dach-md.aspx


Има още много линкове и информация, но като се обадиш. Успех!
    Здравей mimi_67.Цитирам PinkPanther защото мисля че той за пръв път описва употребата на ЛДН във форума.Ако му пишеш на "лични съобщения" може да ти обясни най добре за LDN.Във България никой не е запознат с този начин на лекуване,въпреки че лекарството Naltrxone им е известно и се използва при наркомани и алкохолици. Успех и на теб.     :bouquet:


Титла: Re: Имате ли близки с болест на Паркинсон ?
Публикувано от: sunrise_67 в вт, 11 ное 2014, 11:54
Здравейте, писала съм си с този господин , както и с един друг млад човек , който има множествена склероза и ми разказа още преди години ,че на своя глава се е снабдил много трудно с това лекарство от чужбина и го прилагаше по схема, но тук никой лекар не се занимава с това лекарство, лично аз питах един лекар разказах му , но той ми се скара едва ли не  му говорих за нещо подсъдно. Явно е добро и евтино лекарство . но......... до тук, не може да се борим с нашата система . мисля ,че изобщо не се внася това лекарство тук , разбрах че е много евтино , а един мадопар беше около 100 лв. свободно да се купи сега е по-евтин , но пак проблема е в парите


Титла: Re: Имате ли близки с болест на Паркинсон ?
Публикувано от: sachosan в ср, 12 ное 2014, 16:39
От старата тема:


ПРИГОТВЯНЕ НА ПРЕПАРАТА LDN И ЛЕЧЕНИЕ С НЕГО

Препаратът LDN (Low dose Naltrexone) се приготвя в домашни условия на базата на фабричния препарат Налтрексон, прилаган за лечение на алкохолици и хероинови наркомани. Същият препарат, приложен в много малки дози (LDN) има коренно различно действие - мощно засилва имунитета.

ПРИГОТОВЛЕНИЕ: От аптека се купува препаратът ReVia или Adepend. Това са търговските наименования на Naltrexone hidrochloride. (по горе са посочени адресът и цената на вносителя на препарата за България).
Отмерват се 50мл вода - от чешмата, минерална, топла, студена - без значение.
Една таблетка се смачква между два листа хартия и се изсипва във водата. Разтворът се разбърква и се прелива в шише (бурканче) с широко гърло, което се затваря плътно.
Въпреки, че налтрексонът се разтваря напълно, разтворът остава мътен заради неразтворимите пълнители в таблетката - магнезиев стеарат, титанов двуокис, желатин и др.
Така приготвеният разтвор се затваря плътно и се държи в хладилника. Преди всяка употреба се разклаща.
Не разтваряйте повече от една таблетка за да е пресен разтворът.

УПОТРЕБА:  С помощта на спринцовка (най-добре 5 мл) се отмерва необходимото количество от разтвора. Тъй като 50 мл ратвор съдържат 50мг налтрексон, то в 1 мл се съдържа 1 мг. Измереното количество се смесва с малко вода и се пие. Вкусът е слабо горчив, като тоник.

ПРОТИВОПОКАЗАНИЯ: Препаратът категорично не може да се прилага при хора с присадени органи.
Също така не се прилага при алкохолици и хероинови наркомани, преди изчистването на организма.
Нормалната (социална) употреба на алкохол не пречи на лечението.

ПРИЛОЖЕНИЕ И ДОЗИРОВКА: Препаратът LDN се приема еднократно, вечер след 22 часа. Целта е да се достигне максимална концентрация в малките часове на денонощието, когато се синтезират ендорфините.
Препаратът е напълно безопасен за прилагане при бременни, кърмачки, бебета, деца и възрастни. Въпреки това, при първите три групи да се прилага при крайна необходимост, когато останалите препарати са много вредни , а приложението им е неизбежно.
Лечебната доза варира от 2 до 4.5 мг. Да не се надхвърля никога максималната доза от 4.5 мг! Дозата не е вредна или отровна, но очаваният ефект изчезва.
Дозата за деца и домашни любимци е 0.1 мг/кг, но не повече от 4.5 мг. Препаратът е тестван и ефективен при бозайници. Ефектът му върху риби, гущери, костенурки и др. не е проучван.(Не ми е известно.)

ОСОБЕНОСТИ В ПРИЛОЖЕнИЕТО И ВЗАИМОДЕЙСТВИЕ С ДРУГИ ПРЕПАРАТИ: Препоръчва се лечението да започне с по-малки дози - около 2 мг и постепенно да си стремим към горната граница. Това става за 2-3 седмици. За жени с тегло около 50 кг една максимална доза от 3.5 мг дава добър резултат.
При пациенти с множествена склероза горният подход е задължителен! Да се потърси дозата при която пациентът се чувства най-добре.
При пациенти с тироидни проблеми (най-вече хипотириодизъм) да се намали предварително дозата на L-тироксин. Възможно е секрецията на жлезата да се увеличи рязко и това, заедно с външният L-тироксин да предизвика тахикардия. След установяването на дозата на LDN се напасва и дозата на L-тироксин.
LDN не бива да се съчетава с  тежки имуносупресанти, интерферон, Енбрел и цитостатици, защото работят в противоположни посоки. Или едното, или другото. Препоръчвам първо да се пробва LDN, поради доказаната му безвредност.
След започване на лечението с LDN постепенно да се намалят кортикостероидите (който приема такива). Темпото се определя от пациента и усещането му  за болка.

СТРАНИЧНИ ЕФЕКТИ: Препаратът се понася изключително добре от пациентите. През първите 1-2 вечери се очакват смущения в съня, които бързо преминават. Възможно е появата на известна сънливост, което преминава за една-две седмици.
Понякога се усеща напрежение в главата, както при високо кръвно налягане. След измерването му, обаче, се оказва, че е в нормата. След няколко такива случаи пациентът се успокоява и това не му прави повече впечатление.

За всички неуточнени въпроси четете във форума. Ще бъдем благодарни за споделянето на нова информация и лични впечатления от прилагането на препарата.


Въпреки изключителната безвредност на препарата, доказана от прилагането му на пациенти в продължение на 20 и повече години, приемането му става на Ваша собствена отговорност. Ние не сме виновни, че лекарите до ден днешен не знаят за съществуването му.

Желаем Ви успех!

септември 2009 г.

P.S.:"http://www.fromvoulevs.com/frame.html

Това са вносителите. С рецепта можеш да закупиш една опаковка с 4 блистера по 7 таблетки на цена 132,17 лв.
Адресът е гр. София 1505, ул. "Марица" № 10"

         Здравей mimi_67 !Опитвах се да му пиша лятото ,но на село имам мобилен интернет и мисля че не се получи-нямям отговор. Ще опитам отново ,но не знам какво ще се получи.За м.Февруари съм записан за ДАТСКАН и тогава ще решавам дали да започна да пия едно от двете лекарства -Adepend или ReVia. Засега карам на мляко с канела +лекарства.      :bouquet:


Титла: Re: Имате ли близки с болест на Паркинсон ?
Публикувано от: sunrise_67 в чт, 13 ное 2014, 11:12
Здравейте, аз от вълнение нещо се обърках , какво представлява това Датскан и значи ли ,че тези лекарства  Ревиа и Адепенд , които са разновидност на налтрексона се изписват под лекарско предписание и наблюдение, мога ли да се свържа с вас на скайп или имейл, много благодаря и леки дни пожелавам   :bouquet:


Титла: Re: Имате ли близки с болест на Паркинсон ?
Публикувано от: luchi92 в пт, 14 ное 2014, 17:19
       За м.Февруари съм записан за ДАТСКАН и тогава ще решавам дали да започна да пия едно от двете лекарства -Adepend или ReVia. Засега карам на мляко с канела +лекарства.      :bouquet:Здравей, sachosan, съпругът ми е болен от паркинсон вече 10г. Сега е на 50г. Състоянието му не е много тежко. Би ли споделил как се записа за ДАТСКАН. Любопитни са ми тези лекарства, за които споменаваш. Ти пиеш ли Мадопар. Кой ти е  наблюдаващ и съветващ лекар. 


Титла: Re: Имате ли близки с болест на Паркинсон ?
Публикувано от: sachosan в ср, 19 ное 2014, 19:58
Здравей luchi92 ! Аз съм с тази диагноза от м Май 2014 г.След като лежах в "Св.Наум" една седмица лекуващата ме лекарка ме насочи за такова изследване.Апарата е при тях и там става и записването,но трябва доколкото разбрах да те изпраща  някой лекар. Препарата се казва DatSkan и представлява радиоактивен йод-123.Таксата е 50 лв.но пнеже препарата е около 2000 лв., дневно правят по 4-5 снимки и от там идва голямото чакане.Аз не взимам Мадопар ,още съм на Юмекс.Предписали са ми Pramipexole 0.18 i 0.7мг.Ще започвам да ги пия.             :bouquet:


Титла: Re: Имате ли близки с болест на Паркинсон ?
Публикувано от: sachosan в ср, 10 дек 2014, 16:03
Здравейте отново! Ето линкове "за" и "против" употребата на Л.Д.Налтрексон .                                                                                                                                                                                                                                                                                                              http://translate.google.bg/translate?hl=bg&sl=en&u=http://www.lowdosenaltrexone.org/&prev=search..............                                                                 http://translate.google.bg/translate?hl=bg&sl=en&u=http://www.sciencebasedmedicine.org/low-dose-naltrexone-bogus-or-cutting-edge-science/&prev=search......                  newsm78                 :bouquet:                     


Титла: Re: Имате ли близки с болест на Паркинсон ?
Публикувано от: М.Великова в нд, 11 яну 2015, 15:45
Здравейте  luchi92, направиха ми изследването с DaTSCAN  в болница "Св.Наум" Сф и с него се потвърди диагнозата ПБ - умерено изразена загуба на допаминергични неврони повече за левия стриатумит и леко изразена загуба за десния /малко  сложно го написах, но цитирах  заключението от изследването/. До сега не съм пробвала с кисело мляко и цейлонска канела и мисля да опитам, дано няма някакви нежелани реакции. Наистина никой лекар не ми е споменавал за някаква "диета", само ми бяха казали за цигарите и кафето /аз съм пушач от 20 години и пия по 2-3 кафета на ден и въпреки това ме "споходи" Паркинсона/. Не ми е правило  впечатление как ми влияяе консумацията на месо, но сега ще си поставя за цел и ще следя за реакциите.


Титла: Re: Имате ли близки с болест на Паркинсон ?
Публикувано от: sachosan в ср, 21 яну 2015, 12:13
Здравейте М.Великова ! Имам един въпрос- как се издържа около 45 мин. легнал по гръб ?Може ли да се прави някакво движение -изключвам главата.При Вас какви са видимите признаци на ПБ.Що се отнася до канелата аз я взимам от 5 мес. вечер преди лягане с кисело мляко ,мед /на вкус/ и може пчелен прашец по ½ ч.л. но трябва да престой поне 1 час с млякото.От както го взимам съм отслабнал 7 кг.Рязък спад се получи след като пих Парацетамол 10 дни заради грип.Други ефекти не съм забелязал.               newsm78       :bouquet:


Титла: Re: Имате ли близки с болест на Паркинсон ?
Публикувано от: М.Великова в пт, 23 яну 2015, 20:14
Здравейте М.Великова ! Имам един въпрос- как се издържа около 45 мин. легнал по гръб ?Може ли да се прави някакво движение -изключвам главата.При Вас какви са видимите признаци на ПБ.Що се отнася до канелата аз я взимам от 5 мес. вечер преди лягане с кисело мляко ,мед /на вкус/ и може пчелен прашец по ½ ч.л. но трябва да престой поне 1 час с млякото.От както го взимам съм отслабнал 7 кг.Рязък спад се получи след като пих Парацетамол 10 дни заради грип.Други ефекти не съм забелязал.                 
     Здравейте sachosan, "сканирането" е 1 час. Не са желателни абсолютно никакви движения, защото  оказвали влияния върху резултата. Не е лесно, но се издържа. Аз имах час за 10 ч, поставиха ми реактива, постоях половин час за да си види за някаква нежелана реакция и после трябваше в 13 ч да отида пак за изследването. Сигурно са те предупредили вечерта преди и сутринта в деня на изследването да си направиш пробата с йод. /извинявай, че "минах" на ти/. При мен ПБ е в ригидно-брадикинетична форма - по ясно изразена в десните крайници - скованост, слабост , трудно контролиране на движенията им. Треперене се появява при по-силно натоварване - физическо или психическо, при болка. Като цяло движенията ми, походката , положението на тялото са типични за болните от ПБ. Вече съм се примирила с факта, че има видими признаци и се забелязват от околните /имам впредвид извън близките и колегите, които знаят/  Не може  да се стои само в къщи. Предполагам,
 че неангажираността ще ме депресира повече. Все още не съм започнала диетата с канелата . Ако с
 нещо мога да помогна, на линия съм :)


Титла: Re: Имате ли близки с болест на Паркинсон ?
Публикувано от: М.Великова в пт, 23 яну 2015, 20:37
Съжалявам, че отговора ми "отиде" в цитата


Титла: Re: Имате ли близки с болест на Паркинсон ?
Публикувано от: luchi92 в пн, 26 яну 2015, 17:03
Що се отнася до канелата аз я взимам от 5 мес. вечер преди лягане........    newsm78      
Здравейте, искам да попитам тази канела, която взимаш обикновената от магазина ли е или някаква специална. Някъде бях чула, че тази от магазина не се пиела така, а се взимала цейлонска, която ставала.


Титла: Re: Имате ли близки с болест на Паркинсон ?
Публикувано от: sachosan в ср, 04 фев 2015, 16:35
Здравейте !Канелата която вземам е Цейлонска.Аз съм дал линк по-преди за канелата и защо не трябва да е Виетнамска или друга.Съпругата ми я взема с поръчка от www.bilki.bg. Билкова и лекарствена аптека ,гр. София /пакетирана в Билки ООД/.Аз не я вземам като диета ,а защото помага при Паркинсонова болест.                 http://www.puls.bg/health/diets/news_17360.html            Това е линка за канелата.      :bouquet:


Титла: Re: Имате ли близки с болест на Паркинсон ?
Публикувано от: sachosan в пт, 20 фев 2015, 14:25
Здравейте !Канелата която вземам е Цейлонска.Аз съм дал линк по-преди за канелата и защо не трябва да е Виетнамска или друга.Съпругата ми я взема с поръчка от www.bilki.bg. Билкова и лекарствена аптека ,гр. София /пакетирана в Билки ООД/.Аз не я вземам като диета ,а защото помага при Паркинсонова болест.                 http://www.puls.bg/health/diets/news_17360.html            Това е линка за канелата.      :bouquet:
                    Ето ви сайтове, където можете да четете за LDN:

http://www.ldners.org/
http://www.lowdosenaltrexone.org/
http://ldn.proboards.com/index.cgi?board=forum
http://www.freewebs.com/crystalangel6267/index.htm
http://jeffreydach.com/2009/04/13/low-dose-naltrexone-ldn-2-jeffrey-dach-md.aspx
http://www.honestmedicine.com/2009/02/pharmaceutical-news-by-pre … ake-the-news.html
http://painsandiego.com/2009/05/26/low-dose-naltrexone-ldn/
http://www.fiikus.net/?ldn


Титла: Re: Имате ли близки с болест на Паркинсон ?
Публикувано от: Bozeni в вт, 22 сеп 2015, 20:18
Здравейте! Искам да попитам в групата


Титла: Re: Имате ли близки с болест на Паркинсон ?
Публикувано от: Bozeni в вт, 22 сеп 2015, 20:24
Здравейте, моята свекърва проявява един или два пъти в денонощието движения, наподобяващи гърчове на тялото и лицето. Свързани с широк размах на движението на ръцете и краката.Стискане, бутане и честа повтаряемост в продължение на 1-2 часа. Къса копчета, чаршафи, изпотява се, много напрегната. Много зачести това явление.Търся помощ ако някой има такъв случай.


Титла: Re: Имате ли близки с болест на Паркинсон ?
Публикувано от: luchi92 в ср, 23 сеп 2015, 02:29
Болна е от паркинсон ли? Лекувате с Мадопар ли? По-нагоре в постовете, мисля че някой разказваше за подобно поведение.


Титла: Re: Имате ли близки с болест на Паркинсон ?
Публикувано от: Rima в ср, 23 сеп 2015, 08:41
Здравейте, моята свекърва проявява един или два пъти в денонощието движения, наподобяващи гърчове на тялото и лицето. Свързани с широк размах на движението на ръцете и краката.Стискане, бутане и честа повтаряемост в продължение на 1-2 часа. Къса копчета, чаршафи, изпотява се, много напрегната. Много зачести това явление.Търся помощ ако някой има такъв случай.


Предозиране с Мадопар? Намерете второ мнение за дозата!


Титла: Re: Имате ли близки с болест на Паркинсон ?
Публикувано от: sunrise_67 в ср, 23 сеп 2015, 10:02
да и аз сега се сетих, когато баща ми объркаше дозата с мадопара се получаваше така, когато лекар го видеше как се движи и знаеше ,че е прекалил с мадопара, кой и дава хапчетата и по лекарска схема ли е или са ви казали да опитвате с дозата


Титла: Re: Имате ли близки с болест на Паркинсон ?
Публикувано от: Bozeni в ср, 23 сеп 2015, 20:49
Здравейте, да тя от доста години е болна от паркинсон, приема мадопар розов и мадопар капсули. Приема ги по схема. Друг човек и ги дава, и няма възможност да сгеши, но може би са натрупани в организма. А тя и доста слаба, не може да се храни добре.Много благодаря за бързите отговори. Спокойна вечер на всички. Живеем във Варна и спешно трябва пак да търсим добър невролог? На лекарска комисия да преразгледат лекарствата. Тя е на 80 год. но от много години е на легло и на памперси.


Титла: Re: Имате ли близки с болест на Паркинсон ?
Публикувано от: Rima в сб, 26 сеп 2015, 10:01
Здравейте, да тя от доста години е болна от паркинсон, приема мадопар розов и мадопар капсули. Приема ги по схема. Друг човек и ги дава, и няма възможност да сгеши, но може би са натрупани в организма. А тя и доста слаба, не може да се храни добре.Много благодаря за бързите отговори. Спокойна вечер на всички. Живеем във Варна и спешно трябва пак да търсим добър невролог? На лекарска комисия да преразгледат лекарствата. Тя е на 80 год. но от много години е на легло и на памперси.

По добре лекар на частно, комисията не й пука. Ще продължите да си взимате с протокола колкото са предписали, а в къщи ще я намалите ( ако новия лекар каже).


Титла: Re: Имате ли близки с болест на Паркинсон ?
Публикувано от: luchi92 в ср, 30 сеп 2015, 12:20
 Нашето лечение включва Акинетон и ПК мерц и минимално количество Мадопар. Не слушайте какво ви казват лекарите за дозата, намалете я до толкова до колкото се чувствате добре. Никое  от лекарствата не е "прекрасно", но от всички споменати Мадопара е най-коварното.


Титла: Re: Имате ли близки с болест на Паркинсон ?
Публикувано от: Bozeni в вт, 20 окт 2015, 06:30
Здравейте! Търся антидекубитален дюшек, свекърва ми вече не може да сяда, отпадна много, изкарахме и седмица с пневмония и висока температура.От вчера сме вече в къщи, тя има право на такъв дюшек, но процедурата по получаване е много тромава,и имам въпрос, ако някой е ползвал и сега не му трябва да се обади. Живеем във Варна. Преди 20 дни повдигнах въпрос за мадопара. Ние го спрахме, макар че по лекарите категорично настояват да се пие. При приема му, тя получава с широка амплитуда движения в продължение на часове, не може да се успокои. Ужасно е да се наблюдава, а пък тя така се изтощава, че няма сили за нищо. Сега приема само мирапексин, ямакс, кавинтон и антибиотик за температурата.


Титла: Re: Имате ли близки с болест на Паркинсон ?
Публикувано от: acidrain в пн, 26 окт 2015, 08:38
Здравейте! Търся антидекубитален дюшек, свекърва ми вече не може да сяда, отпадна много, изкарахме и седмица с пневмония и висока температура.От вчера сме вече в къщи, тя има право на такъв дюшек, но процедурата по получаване е много тромава,и имам въпрос, ако някой е ползвал и сега не му трябва да се обади. Живеем във Варна. Преди 20 дни повдигнах въпрос за мадопара. Ние го спрахме, макар че по лекарите категорично настояват да се пие. При приема му, тя получава с широка амплитуда движения в продължение на часове, не може да се успокои. Ужасно е да се наблюдава, а пък тя така се изтощава, че няма сили за нищо. Сега приема само мирапексин, ямакс, кавинтон и антибиотик за температурата.
За моята майчица Кавинтона беше провокатор на такива ,макар и в по лека степен проявления,в комбинация с Синемет-А.Спряхме го.И наистина намалявайте дозите си сами,ако видите подобни проявления ,или просто ви споделят близките за състоянието си.


Титла: Re: Имате ли близки с болест на Паркинсон ?
Публикувано от: misssixty223 в сб, 19 дек 2015, 21:10
Здравейте,радвам се,че открих тази тема,защото информацията в нея ми беше много полезна.Имаме съмнение за Паркинсон при баща ми-симптомите му са изтръпване на ръцете и краката,леко нарушение в координацията на движението,почти постоянно гавоболие,промяна в почерка и най-вече нарушение в говора.Правихме скенер-нищо,резонанс-показва само"начална корова атрофия"-не помня точно в кой дял от мозъка.Дали това са симпотми на Паркинсон?взели сме час за преглед при проф.Иван Миланов от СВ.Наум,всъщност академик Миланов,който е за 27 януари догодина.Дали е добър специалист и бихте ли препоръчали друг такъв,който евентуално да може да постави някаква диагноза,защото от 6 месеца ходим при различин специалисти и без резултат.


Титла: Re: Имате ли близки с болест на Паркинсон ?
Публикувано от: luchi92 в ср, 23 дек 2015, 23:07
Доколкото съм наясно до момента установяването на болестта е само симптоматично. Никакви изследвания не могат да го  установят, освен гамакамера (датскан).  А симптомите са толкова различни и вече се убедих, че НИКОЙ  лекар не може да е сигурен и започват да си правят опити. Само  мога да ви посъветвам да внимавате с количеството  и задължително да пробвате с други лекарства преди това. Много четете и не се доверявайте сляпо на докторите.


Титла: Re: Имате ли близки с болест на Паркинсон ?
Публикувано от: misssixty223 в чт, 24 дек 2015, 10:41
Благодаря ви


Титла: Re: Имате ли близки с болест на Паркинсон ?
Публикувано от: acidrain в пт, 25 дек 2015, 12:11
Доколкото съм наясно до момента установяването на болестта е само симптоматично. Никакви изследвания не могат да го  установят, освен гамакамера (датскан).  А симптомите са толкова различни и вече се убедих, че НИКОЙ  лекар не може да е сигурен и започват да си правят опити. Само  мога да ви посъветвам да внимавате с количеството  и задължително да пробвате с други лекарства преди това. Много четете и не се доверявайте сляпо на докторите.
Абсолютно потвърждавам горното!В края на живота на майка ми,си признаха ,че е било не Паркинсон,а всъщност корова атрофия.Преди това премина прсз предозировка на Синемет,която сама спря,усети по състоянието си,през какво ли не др. лекарства,които ,оказа се,не са били точните и са довели до мъки за нея и за всички нас,около нея...


Титла: Re: Имате ли близки с болест на Паркинсон ?
Публикувано от: shekspir в вт, 12 яну 2016, 20:26
майка ми също е болна от ПБ ,лекарствата и са ПК-мерц ,мадопар ,прамапексол на тева и менкарт . Но около 2 седмици се оплаква от затруднено дишане ,но токова затруднено дишане се появява само когато е в криза ,т.е когато е скована . С тази болест е от 8 години ,но странното при нея ,че когато не е скована няма никакви признаци ,че е болна от Паркинсон ,това направи впечатление и на докторите в болница Свети Наум ,няма типичното за пакринсон -тремор ,и запчато колело ,но когато се скове става нещо ужасно ,тогава е неподвижна трудно се разбира какво иска да каже ,трудно диша ,неможе да си поеме въздух . Но след като мине кризата ,става съвсем друг човек , тогава не може да кажеш ,че този човек е болен от такава болест ,походката е съвсем нормална ,тогава се чувства като пеперуда ,просто лети . Но стези кризи става страшно ,интересуваме дали при други болни от ПБ дишат затруднено .


Титла: Re: Имате ли близки с болест на Паркинсон ?
Публикувано от: sunrise_67 в ср, 13 яну 2016, 09:42
здравей искам да те попитам, колко време са и тези кризи и колко е светлия период, при баща ми беше непрекъснато скован със силен тремор преди и след вземане на дозата, а после за много кратко време му светваше и беше пеперуда , но за около 30-40 мин беше добре после все на легло скован и с тремор, но с дишането не съм забелязала проблем, само много се потеше


Титла: Re: Имате ли близки с болест на Паркинсон ?
Публикувано от: luchi92 в сб, 16 яну 2016, 01:20
Проявите на болестта са различни. Ние имаме само тремор. Наш познат има само сковаване, но не съм разбрала да има проблеми с дишането.


Титла: Re: Имате ли близки с болест на Паркинсон ?
Публикувано от: М.Великова в сб, 16 яну 2016, 21:44
Здравейте, аз също съм с Паркинсон вече шеста година. В периодите на криза - обикновено когато наближи да изтича действието на поредната доза  - вземам мадопар през 4 часа, започвам да се сковавам и от известно време имам проблеми с дишането, по скоро с издишването. Не мога да "издишам" всичкия въздух, който трябва и чак на 4-тото  или 5 -тото издишване се получава както трябва. Тремора ми се появява при емоционално, психическо или физическо натоварване. 


Титла: Re: Имате ли близки с болест на Паркинсон ?
Публикувано от: Dream Team в нд, 07 фев 2016, 01:25
Правили ли сте L-Dopa-Test в България и къде?


Титла: Re: Имате ли близки с болест на Паркинсон ?
Публикувано от: nana123 в нд, 07 фев 2016, 11:12
Здравейте,
На баща ми който е с Паркинсон му одобриха лечение с помпа.Чувала съм,че е рисково и не много удобно за ежедневния живот на пациента,знае ли някой нещо?Имате ли познати хора които живеят с тази помпа и как се чувстват?


Титла: Re: Имате ли близки с болест на Паркинсон ?
Публикувано от: Dream Team в нд, 07 фев 2016, 11:20
Здравейте,
На баща ми който е с Паркинсон му одобриха лечение с помпа.Чувала съм,че е рисково и не много удобно за ежедневния живот на пациента,знае ли някой нещо?Имате ли познати хора които живеят с тази помпа и как се чувстват?

http://lekuva.net/25210/ten-o-todorov-byah-invalid-ovladyah-bolestta-na-parkinson-s-nova-terapiya.html

Не мисля, че е много удобно да ходи по цял ден с тази помпа прикачена към тялото му


Титла: Re: Имате ли близки с болест на Паркинсон ?
Публикувано от: sunrise_67 в нд, 07 фев 2016, 13:07
Здравейте,
На баща ми който е с Паркинсон му одобриха лечение с помпа.Чувала съм,че е рисково и не много удобно за ежедневния живот на пациента,знае ли някой нещо?Имате ли познати хора които живеят с тази помпа и как се чувстват?
Баща ми е с такава помпа, не е толкова неудобно, носи се в чантичка , на кръста, от корема излиза мъничка тръбичка, за подобрение не знам, няма такава скованост и в началото се движеше много добре, сега лекуваме депресията късно го усетихме, за това сега е апатичен и не му се мърда многоТитла: Re: Имате ли близки с болест на Паркинсон ?
Публикувано от: luchi92 в нд, 07 фев 2016, 16:19
Здравейте,
На баща ми който е с Паркинсон му одобриха лечение с помпа.Чувала съм,че е рисково и не много удобно за ежедневния живот на пациента........
  Какво сте чували по въпроса , че е рисково.
  Съпруга ми  го запознаха с един човек, който има такава помпа и беше казал че е много доволен.


Титла: Re: Имате ли близки с болест на Паркинсон ?
Публикувано от: nana123 в нд, 07 фев 2016, 16:53
Операция е все пак а баща ми не е много добре,чувала съм за кръвоизлив а и отвора за тръбичката можело да предизвика инфекции.Мисля си дали има със сигурност полза?Мисля си и какво ще е ежедневието с тази тръбичка,а къпането как ще става?


Титла: Re: Имате ли близки с болест на Паркинсон ?
Публикувано от: nana123 в нд, 07 фев 2016, 17:00
Имам и още един важен въпрос за придружителя.През цялото време ли е с пациента,може ли да се прибира до дома?Питам заради майка ми защото тя ще е придружител но работи и се интересува колко време ще и трябва отпуск?


Титла: Re: Имате ли близки с болест на Паркинсон ?
Публикувано от: sunrise_67 в нд, 07 фев 2016, 17:10
Мисля , че за седмица са в болницата може да попитате, операцията не е сложна за общо взето здрав човек, за къпането се сваля машинката слага се лепенка на корема и това е


Титла: Re: Имате ли близки с болест на Паркинсон ?
Публикувано от: nana_123 в пн, 22 фев 2016, 10:40
 Проблема с лечението и съжителството с болните от паркинсон е сериозен! Имам брат който е болен вече 7-8 година. В момента сковаването което получава е повече от 2/3 от денонощието. Трудно се намира болногледач който да помага при раздвижването и даването на лекарства по време когато остава сам. Най- големия проблем е ,че при това сковаване има затруднено дишане, не може да преглъща , не може да говори ясно  и  няма добър сън. Той реално спи максимум около 4-5 часа на денонощие с много   прекъсвания . При това състояние реално се изисква денонощна грижа. Това предизвиква много стрес за хората около него - но ...за сега това е положението.
Запознах се с алтернативните лечения - ако мога така да ги нарека в България. Единия  помпа, с която веществото- (допата), се подава директно в стомаха чрез дозиметър и другия - дълбоката мозъчна стимулация .
Моля Ви за Вашето виждане и мнения при прилагане на тези методи. Ако някой познава пациенти преминали през тези терапии моля ви да ми отговори. Чета известия за лечения на болестта в световен мащаб и може да коментираме темата по-широко за да си помагаме .Титла: Re: Имате ли близки с болест на Паркинсон ?
Публикувано от: Elea Lea в ср, 24 фев 2016, 08:32
Ние имаме също толкова тежък проблем. Не е паркинсон, но състоянието е подобно. И аз не знам в коя група да пиша. Писах в групата за болни от Алцхаймер, макар че и това не е. При нас проблема е нервност, депресия и отключване на психоза от високи дози антипсихотици. По скенер от преди 3 год.има корова атрофия. Повече прилича на деменция, но няма типичното забравяне. Всичко тръгва от влошаване на депресия. Чудя се за този ЛДН, дали може да помогне. За съжаление ние приемаме кортикостероиди, които са довели до тези проблеми.


Титла: Re: Имате ли близки с болест на Паркинсон ?
Публикувано от: sunrise_67 в ср, 24 фев 2016, 13:27
депресията казват, че е по-малката сестра на паркинсона, а парконсона по-късно все го откриват, така ,че нищо чудно да е това, допитайте се до друг лекар


Титла: Re: Имате ли близки с болест на Паркинсон ?
Публикувано от: Elea Lea в ср, 24 фев 2016, 14:42
Къде се изследва ПБ, какво е изследването точно, и някаква препоръка за добър невролог? Нямаме симптомите на тази болест, но и аз вече не знам..


Титла: Re: Имате ли близки с болест на Паркинсон ?
Публикувано от: sunrise_67 в ср, 24 фев 2016, 15:31
попитайте вашия личен лекар да ви насочи, идея нямам какво и как се прави


Титла: Re: Имате ли близки с болест на Паркинсон ?
Публикувано от: nonsense name в ср, 24 фев 2016, 21:34
Елеа, в Св. Наум се правят такива изследвания, доколкото знам от една позната, която диагностицираха там. Майка ми я диагностицираха в ИСУЛ, но май само от анамнеза . Ще Ви пиша на ЛС, защото ме интересуват за мозъчната атрофия някои неща.


Титла: Re: Имате ли близки с болест на Паркинсон ?
Публикувано от: Elea Lea в ср, 24 фев 2016, 22:03
Ако искате, питайте тук. Мненията по тези въпроси са полезни за всички, така че бих отговорила и не на лични.Ние сме били в Св. Наум, правили сме скенер на глава там.Нямаме Паркинсон.Скенера показа корова атрофия.Обаче, диагнозата ни беше Тревожно-депресивно разстройство, с препоръка до 1 година да идем при проф. Трайков от Александровска, е така й не стигнахме до него.Майка ми се оправи благодарение на един психиатър, но след година пак изпадна първо в депресия, после амнестичен синдром.Псих.,мисли,че няма останал здрав мозък, но аз не мисля...боря се да обърна нещата.Преди 3 месеца си беше много добре, самообслужваше се, всичко. Не знам,какъв е точно проблема, но писах тук защото ми е толкова тежко, колкото и на вас.


Титла: Re: Имате ли близки с болест на Паркинсон ?
Публикувано от: nonsense name в ср, 24 фев 2016, 22:32
Майка ви пи ли някакви лекарства за атрофия та? То и аз не знам какво точно да питам все още. Боли ли я главата? По принцип сме писали по- напред в темата за др Клисурски. Той е добър невролог. А за да се потвърди разпада на целия мозък не трябва ли да се направи нов скенер или ЯМР?


Титла: Re: Имате ли близки с болест на Паркинсон ?
Публикувано от: Elea Lea в вт, 01 мар 2016, 09:07
За атрофията, психиатъра й беше сложил сермион вечер по 1т.от 30мг, а сутрин по 100мг. гинко билоба, после след 3 месеца ни даде Мемигмин мисля от 10мг., тя няма главоболие, при нея като се влоши е все нервност. Но майка ми пие котикостероиди за автоимунна тромбоцитопения.Кортикостероидите - при продължителна употреба правят нервност, психози, дори коровата атрофия може да е от тях.Този д-р Клисурски , къде му е кабинета?


Титла: Re: Имате ли близки с болест на Паркинсон ?
Публикувано от: Really в вт, 01 мар 2016, 09:59
Проблема с лечението и съжителството с болните от паркинсон е сериозен! Имам брат който е болен вече 7-8 година. В момента сковаването което получава е повече от 2/3 от денонощието. Трудно се намира болногледач който да помага при раздвижването и даването на лекарства по време когато остава сам. Най- големия проблем е ,че при това сковаване има затруднено дишане, не може да преглъща , не може да говори ясно  и  няма добър сън. Той реално спи максимум около 4-5 часа на денонощие с много   прекъсвания . При това състояние реално се изисква денонощна грижа. Това предизвиква много стрес за хората около него - но ...за сега това е положението.
Запознах се с алтернативните лечения - ако мога така да ги нарека в България. Единия  помпа, с която веществото- (допата), се подава директно в стомаха чрез дозиметър и другия - дълбоката мозъчна стимулация .
Моля Ви за Вашето виждане и мнения при прилагане на тези методи. Ако някой познава пациенти преминали през тези терапии моля ви да ми отговори. Чета известия за лечения на болестта в световен мащаб и може да коментираме темата по-широко за да си помагаме .Според мен задължително трябва да кандидаствате за помпата. Мозъчната стимулация е по-рискова и като операция, и като ефект - не е много сигурно дали ще има подобрение след нея. И по телевизията имаше репортажи за хора без никакъв ефект след интервенцията. За помпата - досега знам, че само един пациент не се повлиял от нея и лечението е спряно. Всички останали, а те вече са доста в България, имат чувствително подобрение. Някой спомена депресията - при почти всички пациенти, в началото след поставянето на помпата, това е най-силно изразеният страничен ефект, направо потъват. След време обаче отшумява, с подходящите медикаменти и помощта от близките. Изобщо няма неудобство от носенето й, особено имайки предвид предимствата! Къпят си се нормално, промива се тръбичката, няма нищо страшно и опасно. Това наистина е огромен шанс за болните за по-добър (а и по-дълъг) живот с тази отвратителна болест.


Титла: Re: Имате ли близки с болест на Паркинсон ?
Публикувано от: nonsense name в вт, 01 мар 2016, 10:52
Пиша в темата, защото майка ми е с диагноза Паркинсон от 8 г - треморна форма. Преди 1 година започна и да се сковава и да се движи по-трудно. Приеха я в Св. Наум за смяна на лекарствата и с новата схема се почувства по-добре и започна да спи. Там на място уговори да я приемат след време направление № 3 за рехабилитация. Стоя 1 седмица през това време прави лечебна гимнастика, йонофореза (с някакви електроди в носа) и интракранеална електро стимулация от тези процедури се почувства много добре и казва, че й е олекнало на краката. Доколкото знам такъв апарат има и в Александровска болница.

По повод атрофията на мозъчната кора попитах във връзка със свекърва ми, която беше диагностицирана преди около месец след ЯМР. Невролога предписа Сомазина - това е за възстановяване на невроните и мозъчната функция след прекаран инсулт. Пие го вече 3-та седмица и мисля, че има ефект от него. По-стабилна е главоболието й намалява. Разрових се и за разни добавки и намерих това:

http://apteka.framar.bg/30049656/%D0%BD%D0%B5%D0%B2%D1%80%D0%BE%D1%85%D0%B5%D0%BB%D1%82-%D0%BA%D0%B0%D0%BF%D1%81%D1%83%D0%BB%D0%B8-40

или по-специално гъбата Лъвска грива, която дават и за лечение и на Паркинсон. Все още не съм успяла да ги закупя, за да дам отзиви.

Ето и за нея:
http://lekuva.net/95098/gabata-lavska-griva-lek-za-6-ot-naj-tezhkite-bolesti.html

http://lekuva.net/94751/chudo-kitajska-gaba-vazstanovyava-sled-insult.html


Титла: Re: Имате ли близки с болест на Паркинсон ?
Публикувано от: sunrise_67 в вт, 01 мар 2016, 10:57
а как си взаимодейства с други лекарства, страхувам се дори и от добавки , при наличието на толкова
много хапчета дневно, при последното посещение за първи път предписаха на баща ми витамини бевитфорте, знам че за паркинсона има някаква задължителна комбинация от витамини, която подобрява състоянието им, но никой досега не ни е предписвал нищо


Титла: Re: Имате ли близки с болест на Паркинсон ?
Публикувано от: nonsense name в вт, 01 мар 2016, 11:05
Нямам представа. Прочетох го преди няколко дни. Просто споделям информацията. Иначе майка ми получи анемия от липса на вит. В 12, който не се усвоява добре от организма заради леводопата. Хематолог й назначи инжекции вит. В 12 и фолиева киселина таблетки по схема и каза, че като й бият инжекцията има прилив на енергия. Личната лекарка каза, че това била практиката преди години да се назначават тези витамини на възрастни хора. С тях също трябва да се внимава, защото В 12 е противопоказен при онкологични заболявания.


Титла: Re: Имате ли близки с болест на Паркинсон ?
Публикувано от: sunrise_67 в вт, 01 мар 2016, 11:11
трябва пак да попитаме :) с риск да ни се накарат


Титла: Re: Имате ли близки с болест на Паркинсон ?
Публикувано от: luchi92 в пт, 04 мар 2016, 16:44
....... В периодите на криза - обикновено когато наближи да изтича действието на поредната доза  - вземам мадопар през 4 часа,........

 ....какъв мадопар пиеш. Кръглия розов или сините капсули. Ние пиехме кръглия и не беше много ОК. Замениха ни го  със синия и сега положението е много добро. Той е с бавно освобождаване и на практика като го взимаме през 4 часа, няма период на  дефицит. Взимаме още и ПК Мерц и Аконетон в различни комбинации. Доста добре  се чувства.
 


Титла: Re: Имате ли близки с болест на Паркинсон ?
Публикувано от: luchi92 в пт, 04 мар 2016, 17:12
Къде се изследва ПБ, какво е изследването точно, и някаква препоръка за добър невролог? Нямаме симптомите на тази болест, но и аз вече не знам..
Копирам поста си от по-рано:
 Доколкото съм наясно до момента установяването на болестта е само симптоматично. Никакви изследвания не могат да го  установят, освен гамакамера (датскан).  А симптомите са толкова различни и вече се убедих, че НИКОЙ  лекар не може да е сигурен и започват да си правят опити. Само  мога да ви посъветвам да внимавате с количеството  и задължително да пробвате с други лекарства преди Мадопар. Много четете и не се доверявайте сляпо на докторите.


Титла: Re: Имате ли близки с болест на Паркинсон ?
Публикувано от: Dream Team в сб, 12 мар 2016, 21:18
Имате ли впечатление от лечение със синепар /предполагам, че е заместител на синемета/? Води ли до сънливост и отпадналост?


Титла: Re: Имате ли близки с болест на Паркинсон ?
Публикувано от: acidrain в чт, 31 мар 2016, 01:22
Къде се изследва ПБ, какво е изследването точно, и някаква препоръка за добър невролог? Нямаме симптомите на тази болест, но и аз вече не знам..
Копирам поста си от по-рано:
 Доколкото съм наясно до момента установяването на болестта е само симптоматично. Никакви изследвания не могат да го  установят, освен гамакамера (датскан).  А симптомите са толкова различни и вече се убедих, че НИКОЙ  лекар не може да е сигурен и започват да си правят опити. Само  мога да ви посъветвам да внимавате с количеството  и задължително да пробвате с други лекарства преди Мадопар. Много четете и не се доверявайте сляпо на докторите.

Послушайте тези съвети!


Титла: Re: Имате ли близки с болест на Паркинсон ?
Публикувано от: Hristina0123456789 в чт, 14 апр 2016, 19:47
Здравейте,
Баща ми е с Паркинсон от 8 години. Той става все по зле. Онзи ден отидохме отново на преглед във ВМИ- Пловдив. Доктора не дава никакви надежди, но ни изпрати за скенер. На скенера се отчетоха други неща, но без паркинсон. Искам да попитам има ли други, близките, на които са били изпратени на скенер и на него заболяването не се е отчело? Ние имаме съмнение, че диагнозата може да е била сбъркана? Случвало ли се и при друг?


Титла: Re: Имате ли близки с болест на Паркинсон ?
Публикувано от: acidrain в чт, 14 апр 2016, 22:16
Здравейте,
Баща ми е с Паркинсон от 8 години. Той става все по зле. Онзи ден отидохме отново на преглед във ВМИ- Пловдив. Доктора не дава никакви надежди, но ни изпрати за скенер. На скенера се отчетоха други неща, но без паркинсон. Искам да попитам има ли други, близките, на които са били изпратени на скенер и на него заболяването не се е отчело? Ние имаме съмнение, че диагнозата може да е била сбъркана? Случвало ли се и при друг?
Да!Да!Да!
Всичко ,което е с някакъв паркинсонов синдром,който,доколкото разбрах в последствие ,не означава ,че човека има паркинсон-го пишат като паркинсон.Преди да умре майка ми,разбрахме ,че 30 години,от които 1 та най брутално са и изписали доза Синемет-3 по 1 на ден!!!-която е като за умиращи.Тя сама се е усетила-не знам как просто...:( и е започнала да взема по 1 на ден -на 3 пъти,ала за жалост все пак голямата доза ,предписана от идиотка,която еди  ден ще си плати на този или на онзи свят-е увредила доста мозъка.Та преди смъртта и я заведох на ямр и измънкаха ,че това не е паркинсон,но не смениха ни лекарства ,ни ми дадоха листа с реалната диалгноза-защото имало клинична пътека и сега ,ако напишели,нямало да могат да си усвоят парите......Един ден ще се събудят в ада!Бях толкова съкрушена и преиморена ,че не се борих с тях ,а и виждах ,че тя си гаснеше.Това ,което едва,едва разбрах беше ,че май имала корова атрофия.Аз имах съмнения отдавна и ги изразих пред лекаря,невролога и,но той най нагло отхвърляше всичко.Например-тя спеше,а в картона и пишеше ,че е нервна и страда от безсъние-характерно за паркинсониците.А ТЯ СПЕШЕ НОН СТОП!!нЯМАШЕ НИКАВА ПРОМЯНА В ПОВЕДЕНИЕТО,ХАЛЮЦИНАЦИИ И Т.Н.///Охххх...много неща,но :( Досега ,вече 4 г след смъртта и следя тази тема и всяка нощ се моля на Бога да ми прости ,че нищо не съм направила ,въпреки ,че толкова се старах да открия нещо по подходящо за лекуването и облекчаването и....Също много интересно,че получаваше леки инсулти-не знам как хващах това и и купувах -със съвет от аптекарките ,най скъпите лекарства.По късно скенера и ЯМР показа ,че действително е получавала такива...
Съжалавам за емоционалното излеяние...Не само милата ми майка,но и други случаи имаше като нейния.Просто най лесно им е да обявят за Паркинсон болести,които нямат нищо общо...Една съседка си бе спряла Мадопара и сякаш се съживи,по своя воля,усещала е,ЧЕ ТОВА Я УБИВА.
УСПЕХ.НЕ ЗНАМ ,НЕВЕЖА СЪМ,САМО ОТ СВОЯ ОПИТ МОГА ДА ГОВОРЯ,НО СМЯТАМ ,ЧЕ ЗА ДА НЕ СГРЕШИТЕ ТРЯБВА ЯМР.

Сега се сетих за нещо много важно.Когато ,за да съм сигурна ,че това е паркинсон,я записах на комисия,която идваше от Сф,чакахме с часове ,за да влезем-та имаше един лекар-Огнянов,който само като я видя и каза-ТОВА НЕ Е ПАРКИНСОН!.....ВСЪЩНОСТ ТОЙ ПУСНА И ДАДЕ НАСОКИ ,ЗА ДА Я ЗАВЕДЕМ НА ЯМР.Спомняла съм си за него-млад мъж,но явно с опит.Няма да забравя това,защотобях потресена ,когато го каза....


Титла: Re: Имате ли близки с болест на Паркинсон ?
Публикувано от: Dream Team в чт, 14 апр 2016, 22:38
Здравейте,
Баща ми е с Паркинсон от 8 години. Той става все по зле. Онзи ден отидохме отново на преглед във ВМИ- Пловдив. Доктора не дава никакви надежди, но ни изпрати за скенер. На скенера се отчетоха други неща, но без паркинсон. Искам да попитам има ли други, близките, на които са били изпратени на скенер и на него заболяването не се е отчело? Ние имаме съмнение, че диагнозата може да е била сбъркана? Случвало ли се и при друг?

А какви са симптомите на болестта му, понеже има няколко типа паркинсон?


Титла: Re: Имате ли близки с болест на Паркинсон ?
Публикувано от: Hristina0123456789 в пт, 15 апр 2016, 12:21
Симптомите започнаха с треперене на дясната ръка...досега не са му правили скенер, или кръвни или каквито и да е било други изследвания...диагнозата се постави преди 8 години във ВмИ - Пловдив.  В момента пие синемет (4Х1) и синепар 1 табл. вечер. Правена му е смяна на лекарствата, докторът беше обещал 45 % подобрение, което така и не се случи. Никакви лекарства не му помагат, постоянно му вдигат дозите. Има страшни халюцинации. Краката му се вковават и има постоянни болки в краката. Няма тремор, а и скенера не показа нищо за паркинсон.....мислите ли, че е възможно диагнозата да му е объркана, защото на скенера излезна корова атрофия и съдова енцефалопатия. случвало ли се и на друг?


Титла: Re: Имате ли близки с болест на Паркинсон ?
Публикувано от: sunrise_67 в пт, 15 апр 2016, 12:33
на баща ми симптомите бяха сковаване, главата, ръце, крака, правен миу е скенер , пак нищо не откриха, но било паркинсон, преди колко време се е разболял, всички ли стават така с халюцинации


Титла: Re: Имате ли близки с болест на Паркинсон ?
Публикувано от: Hristina0123456789 в пт, 15 апр 2016, 12:43
Докторите ни казаха, че това е от многото лекарства...те не му помагат по никакъв начин, възможно е при други и да няма халюцинации. Диагностициран е преди 8 години. А на баща ти след като му направиха скенер и нищо не откриха, не му ли направиха някакви други изследвания?


Титла: Re: Имате ли близки с болест на Паркинсон ?
Публикувано от: sunrise_67 в пт, 15 апр 2016, 13:10
вече нямам спомен какви изследвания правиха, скенер и доплер( може да бъркам името), тези халюцинации наистина може да са от многото лекарства, баща ми много зле беше в началото с тежка депресия, бяха го натъпкали с лекарства, не е лошо да отидете при психиатър- добър и да види и той какви лекарства взема други, на татко му дадоха скоро антидепресанти защото пак се беше влошил, трябва да се следи


Титла: Re: Имате ли близки с болест на Паркинсон ?
Публикувано от: Hristina0123456789 в пт, 15 апр 2016, 13:22
Ходихме на психиатър...той му даде лекарства, но баща ми получи свръхвъзбудимост от тях...не можеше да спи, да яде и докторката каза, че проблемът е в многото лекарства...някъде четох, че с хапчетата е необходимо да му изпишат и витамини, защото в някои случай се появява и анемия


Титла: Re: Имате ли близки с болест на Паркинсон ?
Публикувано от: sunrise_67 в пт, 15 апр 2016, 14:43
да Б комлекс бил подходящ


Титла: Re: Имате ли близки с болест на Паркинсон ?
Публикувано от: Hristina0123456789 в пт, 15 апр 2016, 17:00
Здравейте,
Баща ми е с Паркинсон от 8 години. Той става все по зле. Онзи ден отидохме отново на преглед във ВМИ- Пловдив. Доктора не дава никакви надежди, но ни изпрати за скенер. На скенера се отчетоха други неща, но без паркинсон. Искам да попитам има ли други, близките, на които са били изпратени на скенер и на него заболяването не се е отчело? Ние имаме съмнение, че диагнозата може да е била сбъркана? Случвало ли се и при друг?
Да!Да!Да!
Всичко ,което е с някакъв паркинсонов синдром,който,доколкото разбрах в последствие ,не означава ,че човека има паркинсон-го пишат като паркинсон.Преди да умре майка ми,разбрахме ,че 30 години,от които 1 та най брутално са и изписали доза Синемет-3 по 1 на ден!!!-която е като за умиращи.Тя сама се е усетила-не знам как просто...:( и е започнала да взема по 1 на ден -на 3 пъти,ала за жалост все пак голямата доза ,предписана от идиотка,която еди  ден ще си плати на този или на онзи свят-е увредила доста мозъка.Та преди смъртта и я заведох на ямр и измънкаха ,че това не е паркинсон,но не смениха ни лекарства ,ни ми дадоха листа с реалната диалгноза-защото имало клинична пътека и сега ,ако напишели,нямало да могат да си усвоят парите......Един ден ще се събудят в ада!Бях толкова съкрушена и преиморена ,че не се борих с тях ,а и виждах ,че тя си гаснеше.Това ,което едва,едва разбрах беше ,че май имала корова атрофия.Аз имах съмнения отдавна и ги изразих пред лекаря,невролога и,но той най нагло отхвърляше всичко.Например-тя спеше,а в картона и пишеше ,че е нервна и страда от безсъние-характерно за паркинсониците.А ТЯ СПЕШЕ НОН СТОП!!нЯМАШЕ НИКАВА ПРОМЯНА В ПОВЕДЕНИЕТО,ХАЛЮЦИНАЦИИ И Т.Н.///Охххх...много неща,но :( Досега ,вече 4 г след смъртта и следя тази тема и всяка нощ се моля на Бога да ми прости ,че нищо не съм направила ,въпреки ,че толкова се старах да открия нещо по подходящо за лекуването и облекчаването и....Също много интересно,че получаваше леки инсулти-не знам как хващах това и и купувах -със съвет от аптекарките ,най скъпите лекарства.По късно скенера и ЯМР показа ,че действително е получавала такива...
Съжалавам за емоционалното излеяние...Не само милата ми майка,но и други случаи имаше като нейния.Просто най лесно им е да обявят за Паркинсон болести,които нямат нищо общо...Една съседка си бе спряла Мадопара и сякаш се съживи,по своя воля,усещала е,ЧЕ ТОВА Я УБИВА.
УСПЕХ.НЕ ЗНАМ ,НЕВЕЖА СЪМ,САМО ОТ СВОЯ ОПИТ МОГА ДА ГОВОРЯ,НО СМЯТАМ ,ЧЕ ЗА ДА НЕ СГРЕШИТЕ ТРЯБВА ЯМР.

Сега се сетих за нещо много важно.Когато ,за да съм сигурна ,че това е паркинсон,я записах на комисия,която идваше от Сф,чакахме с часове ,за да влезем-та имаше един лекар-Огнянов,който само като я видя и каза-ТОВА НЕ Е ПАРКИНСОН!.....ВСЪЩНОСТ ТОЙ ПУСНА И ДАДЕ НАСОКИ ,ЗА ДА Я ЗАВЕДЕМ НА ЯМР.Спомняла съм си за него-млад мъж,но явно с опит.Няма да забравя това,защотобях потресена ,когато го каза....

Благодаря Ви много за отговора. Светла й памет на майка ви. Вие звучите като наистина много добър човек.
Ще потърсим след ядрено магнитния резонанс този д-р Огнянов, надявам се да се вземат адекватни мерки и баща ми да се почувства поне малко по-добре. Един въпрос само за комисията - как се свиква?
Благодаря ви още веднъж за отделеното време! Господ да пази Вас и близките ви.


Титла: Re: Имате ли близки с болест на Паркинсон ?
Публикувано от: acidrain в пт, 15 апр 2016, 20:06
@ Христина За да се сменят лекарствата при хора с ТЕЛК и установено лечение по здравна каса,трябваше невролога да ни даде направление за специална комисия,която е оторизирана да извърши това.И така попаднах на съкрушителната констатация ,че е объркана диагнозата. :(
Благодаря и аз за милите думи...


Титла: Re: Имате ли близки с болест на Паркинсон ?
Публикувано от: Dream Team в сб, 16 апр 2016, 01:54
Халюцинациите са от лекарствата...повечето са с такива странични ефекти. Много е важно как се усвоява леводопа от организма. Какви са наблюденията ви от приема на синепар?


Титла: Re: Имате ли близки с болест на Паркинсон ?
Публикувано от: Hristina0123456789 в вт, 19 апр 2016, 14:48
Баща ми имаше период  в който пиеше синемет 3 по 1, след това му добавиха синемет СR, което е с удължено освобождаване. След консултацията с доктор Асенов, който направи първата консултация в Смолян и каза, че ще подобри състоянието му с около 40 процента, ако замени синемета със Сталево, Дефакто лекарството бе заменено, но подобрението още го няма.
Последните лекарства бяха комбинация сталево 4 пъти по 1 и синепар 1 хапче вечер. Полза от всичките хапчета всъщност нямаше. Има ли и друг, на който се е случило? Има ли надежда за добър изход според вас?


Титла: Re: Имате ли близки с болест на Паркинсон ?
Публикувано от: Dream Team в вт, 19 апр 2016, 16:20
Не мисля, че лекарите имат реална представа как да помогнат на пациента, самата болест не е изследвана достатъчно. Действат на принципа проба-грешка...имат си набор от лекарства, които предписват, ако подействат...добре, ако не - ги сменят


Титла: Re: Имате ли близки с болест на Паркинсон ?
Публикувано от: sunrise_67 в вт, 19 апр 2016, 16:45
да права си за проба -грешка, защото в къщи ни пратиха да увеличваме или намаляваме дозата , както кажел болния , не мисля ,че болния е наясно какво чувства, те и без това са си в постоянен стрес и не преценяват правилно, за това си изписват скъпите лекарства, помните ли какви цифри бяха мадопарите по едно време около 200 лв. опаковката,налагало се е да купуваме свободно , за да стигнат, а после изведнъж паднаха на около 40, сега не знам как са


Титла: Re: Имате ли близки с болест на Паркинсон ?
Публикувано от: Dream Team в вт, 19 апр 2016, 17:17
Никой не знае какво е, докато не го изпита на собствен гръб...лекарите въобще не са наясно. Използват болните като опитни зайчета. Дали филипинският лечител Алекс Орбито би помогнал в тези случаи?


Титла: Re: Имате ли близки с болест на Паркинсон ?
Публикувано от: sunrise_67 в вт, 19 апр 2016, 22:00
Как лекува той


Титла: Re: Имате ли близки с болест на Паркинсон ?
Публикувано от: Dream Team в ср, 20 апр 2016, 01:47

http://mit777.blog.bg/novini/2015/10/10/aleks-orbito-operira-s-goli-ryce-na-kafe-09-10-2015-video.1398253


Титла: Re: Имате ли близки с болест на Паркинсон ?
Публикувано от: luchi92 в чт, 21 апр 2016, 04:45
 Няколко пъти писах и по-напред. Със скенер и ЯМР не може да се установи  паркинсон. Това е изключително неясна за установяване болест и всеки лекар си експериментира и си приказва каквото си иска.


Титла: Re: Имате ли близки с болест на Паркинсон ?
Публикувано от: Dream Team в чт, 21 апр 2016, 09:28
Няколко пъти писах и по-напред. Със скенер и ЯМР не може да се установи  паркинсон. Това е изключително неясна за установяване болест и всеки лекар си експериментира и си приказва каквото си иска.

Това е самата истина

На лекарите болестите Паркинсон и Алцхаймер са им абсолютно неясни. Дори за по-лесно, понеже не знаят кое ги причинява, казват, че е наследствено


Титла: Re: Имате ли близки с болест на Паркинсон ?
Публикувано от: Hristina0123456789 в чт, 21 апр 2016, 11:24
Няколко пъти писах и по-напред. Със скенер и ЯМР не може да се установи  паркинсон. Това е изключително неясна за установяване болест и всеки лекар си експериментира и си приказва каквото си иска.

Аз съм чела, че с ядрено магнитен резонанс трябва да може да се диагностицира заболяването. Би трябвало да има начин да се потвърди или отхвърли...има заболявания със сходни симптоми...правилно поставената диагноза е изключително важна за лечението, а за съжаление на никой от лекарите не му пука какво се случва с нашите близки....


Титла: Re: Имате ли близки с болест на Паркинсон ?
Публикувано от: Dream Team в чт, 21 апр 2016, 11:46
Няколко пъти писах и по-напред. Със скенер и ЯМР не може да се установи  паркинсон. Това е изключително неясна за установяване болест и всеки лекар си експериментира и си приказва каквото си иска.

Аз съм чела, че с ядрено магнитен резонанс трябва да може да се диагностицира заболяването. Би трябвало да има начин да се потвърди или отхвърли...има заболявания със сходни симптоми...правилно поставената диагноза е изключително важна за лечението, а за съжаление на никой от лекарите не му пука какво се случва с нашите близки....

Нито един лекар не е правил скенер и ЯМР на баща ми, за да установи заболяването. Правят L-Dopa тест или го лекуват по схема, после спират лечението и ако се влоши, значи лекарството действа, ако не - му изписват друго. Такова им е лечението на лекарите


Титла: Re: Имате ли близки с болест на Паркинсон ?
Публикувано от: Hristina0123456789 в чт, 21 апр 2016, 12:21
Няколко пъти писах и по-напред. Със скенер и ЯМР не може да се установи  паркинсон. Това е изключително неясна за установяване болест и всеки лекар си експериментира и си приказва каквото си иска.

Аз съм чела, че с ядрено магнитен резонанс трябва да може да се диагностицира заболяването. Би трябвало да има начин да се потвърди или отхвърли...има заболявания със сходни симптоми...правилно поставената диагноза е изключително важна за лечението, а за съжаление на никой от лекарите не му пука какво се случва с нашите близки....

Нито един лекар не е правил скенер и ЯМР на баща ми, за да установи заболяването. Правят L-Dopa тест или го лекуват по схема, после спират лечението и ако се влоши, значи лекарството действа, ако не - му изписват друго. Такова им е лечението на лекарите


На баща ми не му са правили абсолютно никакви изследвания, дори L-Dopa тест...увеличавали са доза...променяли са лекарства, но той все се влошава... и за съжаление на никой от лекарите не му пука.. а ние дори не знаем дали действително има Паркинсон


Титла: Re: Имате ли близки с болест на Паркинсон ?
Публикувано от: luchi92 в пт, 22 апр 2016, 05:30
Не, няма апарат, с който да се постави точната диагноза освен, гама камера. Ние  се лекуваме в САЩ и тук положението е същото. Затова всичко около заболяването е толкова объркано и се лекуват хора, които не са болни от паркинсон, само по догадки на лекари. Тук му правиха какви ли не ядрено магнитни резонанси, за да отхвърлим други болести, вкл. и инсулти и запушвания, гама камера нещо се офлянкват и не правят. Явно е много скъпо. Казват че нямало смисъл, паркинсон си било. Явно нашите застраховки не покриват такова изследване. В БГ се прави, но със записване за след много време и то май само на млади хора, в началото на откриването на болестта.


Титла: Re: Имате ли близки с болест на Паркинсон ?
Публикувано от: Dream Team в пт, 22 апр 2016, 09:32
Лек за тази болест няма. Опитват се да я стопират, но без резултат според мен


Титла: Re: Имате ли близки с болест на Паркинсон ?
Публикувано от: luchi92 в пт, 22 апр 2016, 17:04
Да, не се лекува, за сега.  Единствения ни стремеж е да взима много малко  Мадопар. Взимаме още Акинетон и ПК Мерц и се чувства много добре. Болестта е с много разнообразни симптоми и развитието и  е много индивидуално. При нас има тремор, но не и сковаване. Мъжа ми е на 50г. и основния ми стремеж е да се чувства добре и спокоен.

http://parkinson.bg/%D0%B0%D0%BA%D0%B0%D0%B4-%D0%B8%D0%B2%D0%B0%D0%BD-%D0%BC%D0%B8%D0%BB%D0%B0%D0%BD%D0%BE%D0%B2-%D0%BF%D0%B0%D1%80%D0%BA%D0%B8%D0%BD%D1%81%D0%BE%D0%BD%D0%BE%D0%B2%D0%B0%D1%82%D0%B0-%D0%B1%D0%BE%D0%BB/
 


Титла: Re: Имате ли близки с болест на Паркинсон ?
Публикувано от: luchi92 в ср, 11 май 2016, 20:40
http://parkinson.bg/%D0%B4%D1%83%D1%85%D1%8A%D1%82-%D0%BD%D0%B0-%D0%B7%D0%B4%D1%80%D0%B0%D0%B2%D0%B5%D1%82%D0%BE-%D1%82%D0%B0%D0%B9%D0%BD%D1%81%D1%82%D0%B2%D0%BE%D1%82%D0%BE-%D0%BD%D0%B0-%D0%B1%D0%BE%D0%BB%D0%B5%D1%81/

 линка подкрепя това, което ви повтарям вече няколко пъти.......и не вярвайте сляпо на докторите. Четете много и отсявайте това, което е полезно за вас.


Титла: Re: Имате ли близки с болест на Паркинсон ?
Публикувано от: Dream Team в пт, 13 май 2016, 11:01
http://parkinson.bg/%D0%B4%D1%83%D1%85%D1%8A%D1%82-%D0%BD%D0%B0-%D0%B7%D0%B4%D1%80%D0%B0%D0%B2%D0%B5%D1%82%D0%BE-%D1%82%D0%B0%D0%B9%D0%BD%D1%81%D1%82%D0%B2%D0%BE%D1%82%D0%BE-%D0%BD%D0%B0-%D0%B1%D0%BE%D0%BB%D0%B5%D1%81/

 линка подкрепя това, което ви повтарям вече няколко пъти.......и не вярвайте сляпо на докторите. Четете много и отсявайте това, което е полезно за вас.


Видеото го няма  newsm78

Не съм убедена, че болестта има лечение, но при тези лекарства, които изписват, няма и как да има  :peace:


Титла: Re: Имате ли близки с болест на Паркинсон ?
Публикувано от: luchi92 в пт, 13 май 2016, 16:24
......ми......  на мен ми се отваря.....
 НЕ, няма лечение. Това е начин за поддържане на добро състояние на болния.


Титла: Re: Имате ли близки с болест на Паркинсон ?
Публикувано от: Dream Team в пт, 13 май 2016, 16:40
......ми......  на мен ми се отваря.....
 НЕ, няма лечение. Това е начин за поддържане на добро състояние на болния.

В линка има видео за предаването със Симеон Варчев...пише, че не е налично


Титла: Re: Имате ли близки с болест на Паркинсон ?
Публикувано от: luchi92 в пт, 13 май 2016, 17:39
В линка има видео за предаването със Симеон Варчев...пише, че не е налично

...... аз не съм в БГ и го отварям и сега, което е учудващо. Нещата на БТВ обикновено не са достъпни извън БГ.

опитай и от тук.
http://www.btv.bg/video/shows/predi-obed/videos/duhat-na-zdraveto-tajnstvoto-na-bolestta-na-parkinson.html


Титла: Re: Имате ли близки с болест на Паркинсон ?
Публикувано от: Dream Team в пт, 13 май 2016, 17:49
Благодаря за линка...тук става въпрос за помпата, но не всеки се решава и има възможност да си я сложи, а предполагам е и доста неудобна


Титла: Re: Имате ли близки с болест на Паркинсон ?
Публикувано от: sunrise_67 в пн, 16 май 2016, 10:52
аз пак да кажа за помпата, ако под възможност имате предвид финансова, тя не се плаща , нито пък лекарството за нея, единствено пътни разходи около нея ,за ходене до болница престой , придружител, помпата не е неудобна, има тъничка тръбичка по която тече лекарството тя е извън корема, машинката е на кръста на колан в чантичка, не пречи за разходка и движение, по време на сън се сваля- вечер


Титла: Re: Имате ли близки с болест на Паркинсон ?
Публикувано от: Dream Team в пн, 16 май 2016, 11:14
аз пак да кажа за помпата, ако под възможност имате предвид финансова, тя не се плаща , нито пък лекарството за нея, единствено пътни разходи около нея ,за ходене до болница престой , придружител, помпата не е неудобна, има тъничка тръбичка по която тече лекарството тя е извън корема, машинката е на кръста на колан в чантичка, не пречи за разходка и движение, по време на сън се сваля- вечер

А кой трябва да я предпише и как стои въпроса с къпането? Само в София ли се слага?


Титла: Re: Имате ли близки с болест на Паркинсон ?
Публикувано от: sunrise_67 в пн, 16 май 2016, 11:34
ами с къпането машинката се сваля остава тръбичката да виси от корема само, а за предписването знам,че има комисия с набор от документи, мисля че само в софия, в този сайт има телефони за връзка


Титла: Re: Имате ли близки с болест на Паркинсон ?
Публикувано от: Really в пн, 16 май 2016, 13:40
аз пак да кажа за помпата, ако под възможност имате предвид финансова, тя не се плаща , нито пък лекарството за нея, единствено пътни разходи около нея ,за ходене до болница престой , придружител, помпата не е неудобна, има тъничка тръбичка по която тече лекарството тя е извън корема, машинката е на кръста на колан в чантичка, не пречи за разходка и движение, по време на сън се сваля- вечер

А кой трябва да я предпише и как стои въпроса с къпането? Само в София ли се слага?

Ходи се на комисия, чака се одобрение и положителният ефект от терапията също не е гарантиран. Но трябва да се пробва все пак!


Титла: Re: Имате ли близки с болест на Паркинсон ?
Публикувано от: Zorni44ka в нд, 29 май 2016, 18:26
Здравейте на всички! Днес реших да се разровя за такава тема и открих тази. Искам да ви споделя моят опит с цел да насоча вниманието на всички към определени проблеми, които поради кофтито ежедневие на хората свързани с тази болест и на тези които се грижат за тях може да убегне. Надявам се да помогна на някого по този начин.

Аз съм дете на болен от паркинсон. Баща ми беше диагностициран с тази болест когато бях 5-ти, 6-ти клас, но по заключенията на лекарите се разбра, че я е имал вече от няколко години. Ходи се по много лекари тогава, докато въобще се разбере, че е това. За сравнение, сега съм на 23 години. Тоест прекарах най-трудните си години тийнеъджърските с родител с тази болест. Знам, че има случаи на деца, коиъто още от невръстна възраст трябва да се справят с това. Но някак става по-особено когато си в подрастващата, юношеска възраст. Трудно е, винаги е трудно. Затова искам да кажа на болните специално -  не се отчайвайте! Знам, че особено напредналата болест ви кара да чувствате силна депресия. Не се отчайвайте! Както вие имате нужда от тези, които се грижат за вас, така и тези, които се грижат за вас имат нужда от вас! А на тези, които се грижат за болен от паркинсон искам да напомня - помагайте с каквото можете, но не отъждествявайте живота си с този на болния, независимо от това колко ви е близък! Вие сте различни хора! Ако направите това вие слагате товар на раменете на самия болен, а и на децата ви ако болният е съпруг/ата ви. Грижите в напреднал стадий изискват голяма отдаденост и време, но се уверете, че децата ви знаят колко много ги обичате и че вината за състоянието на болния няма нищо общо с вас и с тях. Това важи особено ако детето е  малко, защото то не може да разбере състоянието на болестта. Колкото до юношите в такова положение - повтарайте им колко ги обичате, показвайте им го, казвайте им колко много държи на тях и болният член на семейството и че това, че не може да го изрази,че забравя, че проявява капризи, че често е в депресия и се разтройва няма нищо общо с тях, и че не значи, че  не ги обича. Повярвайте ми ще спестите на детето много лични проблеми и много страдания в бъдеще! Пак повтарям всички сме свързани, семейство сме - но всеки има различен път в живота! Можем само да помагаме и да оказваме подкрепа и да приемем нещата такива, каквито са! Благославям всички ви, бъдете здрави и силни, за да се справяте с предизвикателствата на живота!
П.С.
Колкото до различните симптоми - халюцинации се предизвикват предимно от лекарствата, заради тях болният има запек, изпада често в депресивни състояния (това е и от самата болест, но и лекарствата спомагат), смяна на настроенията, болки в главата. С обездвижаването и заради тремора се увеличава възможността от падания, които могат да бъдат много опасни! Колкото до лекари - като цяло тази болест е много специфична и все още на световно ниво не може да се открие еднозначно причинителя и каквото и да било лечение. Т.е. не взимайте казаното от лекаря за съвсем чиста монета.


Титла: Re: Имате ли близки с болест на Паркинсон ?
Публикувано от: luchi92 в пн, 30 май 2016, 02:18
 Много съжалявам, че си потърпевша(вероятно) и ти от болестта на татко си. Може би се стараем да обгрижваме болния прекалено много и от това понякога страдат околните. Съжалявам ако и моите деца се чувстват така, но може би стремежа да избегнем депресията ни кара да постъпваме така. На колко години е той и какво е състоянието му сега. Ако правилно разбирам се е разболял преди около 10-ина години, на колко години е бил тогава.


Титла: Re: Имате ли близки с болест на Паркинсон ?
Публикувано от: nana_123 в пн, 06 юни 2016, 11:40
Към Zorni44ka
Това което си написала отговаря на самата истина и те подкрепям напълно мило дете .Аз също имам брат който е болен от 6-7 години - архитект по професия и съм съпричастна. Той е семеен и има две прекрасни деца, едното от които е на 16 години. Много умно и интелигентно дете ,но изключително затворено в себе си.Стремим с всички сили  да създаваме добра атмосфера независимо от тежката съдба в семейството.
Трябва разбиране и съпричастност към болния ,трябва да се въоръжим с голямо търпение и никакво падане духом. Болния е много чувствителен и същевременно безпомощен. Трябва да му се създава ведра и оптимистична атмосфера колкото и да ни е трудно . Наред с това нашия нормален живот трябва да продължи защото рухнем ли  - това няма да помогне на никому. Не знам защо социалното и здравно министерство не решат проблема с придружител - който да помага и отменя поне часово  хората които денонощно са покрай такъв тип болни. Болестта прогресира и състоянието на болните се влошава ,независимо от лекарства ,помпи и др. средства - затова трябва да бъдем силни ,разумни и да има подкрепа ,разбиране от всички .Пожелавам кураж и сила на всички които са засегнати от тези проблеми и са съпричастни!


Титла: Re: Имате ли близки с болест на Паркинсон ?
Публикувано от: Dream Team в пн, 06 юни 2016, 16:51
http://www.vesti.bg/lyubopitno/lyubopitno/ot-kasius-klej-do-mohamed-ali-6054634

По  новините съобщиха, че е починал в борбата с Паркинсон. Според мен от тази болест не се умира, но болният и близките му се мъчат много.

А вчера излезе съобщение, че е починал вследствие на септичен шок по естествени неизяснени причини


Титла: Re: Имате ли близки с болест на Паркинсон ?
Публикувано от: sunrise_67 в пн, 06 юни 2016, 17:01
умира се , накрая всичко спира да функционира, жестоко е не могат дори да пият вода и дишането е трудно , не се контролират мускулите


Титла: Re: Имате ли близки с болест на Паркинсон ?
Публикувано от: lovely в ср, 13 юли 2016, 16:54
Здравейте. Аз идвам от темата за близки на болни от Алцхаймер. Баща ми е болен от няколко години. Проблемът е там, че при него има някаква недоизяснена комбинация с лека форма на Паркинсон, по симптомите го определиха, но не са му правили други изследвания. Симптомите са скованост на мускулите, наситнена и скована походка (макар че той от няколко седмици не иска и да ходи), изобщо ограничени движения. Четох, че тази скованост се казва ригидност на мускулите и я има при Паркинсона. Вие сблъсквали ли сте се с този проблем и изобщо има ли той някакво решение? Лекарства за отпускане на мускулите..? Мускулите са му камък. Не можем да го помръднем, не можем да му разгънем ръцете, едвам го обличаме и къпем. Моля, ако имате представа какво може да се направи, пишете.


Титла: Re: Имате ли близки с болест на Паркинсон ?
Публикувано от: sunrise_67 в ср, 13 юли 2016, 16:59
Здравей, lovely, на нас от известно време ни каза да приема и витамин Б комплекс, на много места съм чела за Паркинсона,че трябва да се пие Б комплекс за мускулите, сега вече се сетиха да ни кажат, повечето лекари изписват само стандартното, може да ми давате  витамините, а същи трябва да се движи, баща ми когато 2 дни не направи малките си разходки и положението става страшно, така че опитайте това, успех


Титла: Re: Имате ли близки с болест на Паркинсон ?
Публикувано от: lovely в ср, 13 юли 2016, 17:38
Здравей, lovely, на нас от известно време ни каза да приема и витамин Б комплекс, на много места съм чела за Паркинсона,че трябва да се пие Б комплекс за мускулите, сега вече се сетиха да ни кажат, повечето лекари изписват само стандартното, може да ми давате  витамините, а същи трябва да се движи, баща ми когато 2 дни не направи малките си разходки и положението става страшно, така че опитайте това, успех
Много благодаря! Определено ще опитаме с Б комплекс. Аз съм много объркана по отношение на лекарствата, защото предполагам, че при Паркинсона се дават други за оправяне на сковаността, но лекар ми е кавал, че тези за Деменция и тези за Алцхаймер са несъвместими. Проблема е, че при нас има едно неразбиране вече какво става-от деменцията и той не иска да става да се разхожда. Оросяването му е кошмарно-колената му стават тъмно лилави от стоене на стола в седнало положение. Жегите нас ни влошават положението всяка година и сега от няколко седмици не иска да мръдне от стола.


Титла: Re: Имате ли близки с болест на Паркинсон ?
Публикувано от: sunrise_67 в ср, 13 юли 2016, 21:57
И на татко му е зле от жегата, но трябеа да се движи, да не станат рани, ако има паркинсон значи има и депресия, водихме го на психиатър за антидепресанти


Титла: Re: Имате ли близки с болест на Паркинсон ?
Публикувано от: Wahrheit в пт, 05 авг 2016, 11:44
Баща ми е с диагноза Паркинсон от 2009г. след като започна да му трепери дясната ръка. Отначало Лекарите имаха противоречиви мнения за точността на диагнозата, затова направихме изотопното изследване на мозъка и там се подвърди ( от "лека до умерена форма-така пише" ). Преди година и половина получи отток на десния крак около глезена и лекарите му казаха ,че не е свързано с Паркинсона. И се започна едно ходене по мъките. Съдовите лекари казаха ,че няма венозно заболяване, кардиолозите : сърцето е наред, бъбреците също......никой не ни казва какво му е. Накрая проф. Миланов предположи че това е следствие от лекарствата. Някой имал ли е подобен проблем?
Иначе до сега нямаше никакви други оплаквания освен треперенето на ръката. Но този крак го боли и започна трудно да се движи   :( :(


Титла: Re: Имате ли близки с болест на Паркинсон ?
Публикувано от: luchi92 в пт, 05 авг 2016, 11:56
Не, аз имам двама вкъщи с паркинсом. Нямаме такива подувания


Титла: Re: Имате ли близки с болест на Паркинсон ?
Публикувано от: Wahrheit в пт, 05 авг 2016, 12:38
Благодаря за отговора Luchi92 ! Той пиеше Синамет и Прамипексол. Сега му ги спряха и ги сменят с Мадопар, заради този крак... Не занам какво да мисля. От една седмица ги е спрял, влоши се и отока не спадна........


Титла: Re: Имате ли близки с болест на Паркинсон ?
Публикувано от: Dream Team в пт, 05 авг 2016, 13:23
Благодаря за отговора Luchi92 ! Той пиеше Синамет и Прамипексол. Сега му ги спряха и ги сменят с Мадопар, заради този крак... Не занам какво да мисля. От една седмица ги е спрял, влоши се и отока не спадна........

Най-вероятно задържа лимфа...На съдов хирург ходихте ли?  При баща ми и двата крака се бяха подули, даже до коляното


Титла: Re: Имате ли близки с болест на Паркинсон ?
Публикувано от: luchi92 в пт, 05 авг 2016, 13:48
Прамипексола( мирапексин) е много важно лекарство, да се пие докато има ефект


Титла: Re: Имате ли близки с болест на Паркинсон ?
Публикувано от: Wahrheit в пт, 05 авг 2016, 13:55
Ох, точно съдов хирург от трета градска в София каза, че не са проблем венозните съдове и да "търсим отговора от невролозите" (цитирам). Прегледаха го и на доплер три пъти....


Титла: Re: Имате ли близки с болест на Паркинсон ?
Публикувано от: Wahrheit в пт, 05 авг 2016, 22:49
Dream Team, при вас съдов хирург ли установи задържането на лимфа и как се лекувате?


Титла: Re: Имате ли близки с болест на Паркинсон ?
Публикувано от: Dream Team в сб, 06 авг 2016, 01:00
Dream Team, при вас съдов хирург ли установи задържането на лимфа и как се лекувате?

Да, изписа му ендотелон и специални ластични чорапи за прибиране на лимфата, в които не се побра. Затова препоръча специални ластични бинтове с подложки, които трябваше да носи всеки ден


Титла: Re: Имате ли близки с болест на Паркинсон ?
Публикувано от: Wahrheit в сб, 06 авг 2016, 12:39
Dream Team, при вас съдов хирург ли установи задържането на лимфа и как се лекувате?

Да, изписа му ендотелон и специални ластични чорапи за прибиране на лимфата, в които не се побра. Затова препоръча специални ластични бинтове с подложки, които трябваше да носи всеки ден
Благодаря от сърце !


Титла: Re: Имате ли близки с болест на Паркинсон ?
Публикувано от: lovely в нд, 07 авг 2016, 01:08
Wahrheit Баща ми, както споменах по-нагоре не е с диагноза Паркинсон, а само има някакви симптоми от болестта, така и не знам дали я има-до колкото разбрах му е придружаващо заболяване. Но исках да кажа, че той всяко лято получава същия отток на единия крак и засега нищо не са ни давали да мажем или да приема като хапчета, само ни казаха студени кърпи да му слагаме. Личната ни го препоръча, според нея е лимфен проблем също. А като настанат студените месеци почти винаги до сега му се оправя крака, та може би студеното наистина подобравя ситуацията. Студените кърпи на него са му доста неприятни и рядко ги слагаме, но мисля че от тях също има леко подобрение.


Титла: Re: Имате ли близки с болест на Паркинсон ?
Публикувано от: acidrain в нд, 07 авг 2016, 15:06
На мама се подуваше единия крак,много фрапантно.Също нищо не съм правила-само повдигах на възглавница испадаше.Моята тревога за това идваше от факта ,че е левия..тревожех се за сърцето.


Титла: Re: Имате ли близки с болест на Паркинсон ?
Публикувано от: Wahrheit в нд, 07 авг 2016, 20:09
Благодаря ви момичета! При татко е подут от година и половина :( ,не спада нито летем нито зиме,повдига го непрекъснато и компреси прави и за вени лекарства пи... :( .Озадачена съм ,защото съдовите хирурзи казаха,че причината не са кръвоносните съдове..


Титла: Re: Имате ли близки с болест на Паркинсон ?
Публикувано от: Dream Team в нд, 07 авг 2016, 21:50
Благодаря ви момичета! При татко е подут от година и половина :( ,не спада нито летем нито зиме,повдига го непрекъснато и компреси прави и за вени лекарства пи... :( .Озадачена съм ,защото съдовите хирурзи казаха,че причината не са кръвоносните съдове..

А какви изследвания му направиха? Как разбраха, че не е тази причината? Може да задържа лимфа в по-долен слой...Направиха ли му доплер ехография?


Титла: Re: Имате ли близки с болест на Паркинсон ?
Публикувано от: Wahrheit в нд, 07 авг 2016, 22:22
qu
Благодаря ви момичета! При татко е подут от година и половина :( ,не спада нито летем нито зиме,повдига го непрекъснато и компреси прави и за вени лекарства пи... :( .Озадачена съм ,защото съдовите хирурзи казаха,че причината не са кръвоносните съдове..

А какви изследвания му направиха? Как разбраха, че не е тази причината? Може да задържа лимфа в по-долен слой...Направиха ли му доплер ехография?
Направиха му 3 доплера в Пловдив и един в София.... Наистина се обърках.А невроложката му мисли твърдо че си има венозни проблеми....Миланов каза че е следствие от прамипексола   :roll:


Титла: Re: Имате ли близки с болест на Паркинсон ?
Публикувано от: Dream Team в пт, 09 сеп 2016, 12:11
Някой запознат ли е с действието на билките Кавча и Ашваганда /индийски жен-шен/?

Това ми обясниха от Органик лайф за болестта Паркинсон

Болестта Паркинсон, както всички неврологични заболявания е предизвикано от излизането на Вата доша от баланс- в този случай имаме натрупване на голямо количество Вата енергия, която най-вероятно се е изляла и в мускулната тъкан, тъй като имаме схващания. Две са основните билки при този проблем - Jatamansi и Shankapushpi . Задължителна е олеацията за успокояване на Вата - сусамово масло + прибавени Ашваганда и Бала . Ако пациентът е силен може да е направи щадящо пречистване с клизми и масла, но това вече е от компетенцията на лекари Аюрведисти. Препоръчвам д.р Заркова. Поздрави. Ние предлагаме Ашваганда, а другите билки ги имаме само в различни комбинации, някои от които към днешна дата са изчерпани и очакваме зареждане в края на месеца.


Титла: Re: Имате ли близки с болест на Паркинсон ?
Публикувано от: luchi92 в пт, 09 сеп 2016, 12:20
Не, не съм чувала, но признавам си, не съм се интересувала. Болестта е толкова неясна, че не се знае какво би помогнало. Ако имате възможност, пробвайте, ако не помогне, то няма и да навреди.


Титла: Re: Имате ли близки с болест на Паркинсон ?
Публикувано от: sunrise_67 в пт, 09 сеп 2016, 12:22
и аз се съмнявам, загадка си е , баща ми пи, какви ли не билки и комбинации, покълнало жито , мляко с канела мед орехи ..........., не помня всичко, полза никаква


Титла: Re: Имате ли близки с болест на Паркинсон ?
Публикувано от: Dream Team в пт, 09 сеп 2016, 12:42
Може би зависи колко време се пие и как се приема от организма. Мисля, че и лекарите не са много наясно с действието на повечето лекарства. Пробват ...за всеки е различно. Четох за д-р Кметска добри отзиви:

Миналата година,бях в една стая,с болен от Паркинсон човек на около 40 год. възраст.Трепереше,имаше голям тремор,схванатост,която го правеше трудно подвижен.За две седмици в "Свети Наум" при доктор Кметска,доц. Георгиев и проф. Миланов,с този човек се разхождахме съвсем спокойно до хотел Плиска и зала Академик.Смениха му лечението и правеше 1 час гимнастика всеки ден с едно младо момче.Така че невъзможни неща няма,стига да имаш вяра и желание!Успех на твоят познат


Титла: Re: Имате ли близки с болест на Паркинсон ?
Публикувано от: luchi92 в пт, 09 сеп 2016, 12:48
При Д-р Кметска и ние ходим и сме много доволни. При нас размести лекарствата. Намали мадопара и сме много по -добре.


Титла: Re: Имате ли близки с болест на Паркинсон ?
Публикувано от: acidrain в пт, 09 сеп 2016, 15:33
Нали не сте луди,за да четете и се поддавате на езически източни практики?!Че и да имате очаквания?! Най малкото противоречи на здравия разум всичко ,което тук ''хвърля"  @Dream Team.
Възмутена съм.


Титла: Re: Имате ли близки с болест на Паркинсон ?
Публикувано от: Dream Team в пт, 09 сеп 2016, 21:27
Не хвърлям, а просто питам  :ooooh:, защото не вярвам, но все пак може да има някой, който е пил такива билки и може да разкаже дали има ефект. Човек се лови и за сламката, когато е в безизходица


Титла: Re: Имате ли близки с болест на Паркинсон ?
Публикувано от: Really в сб, 10 сеп 2016, 09:34
Боготворим д-р Кметска, направи чудеса за баща ми, ако не беше тя, сега да е в крайна фаза (в най-добрия случай)!


Титла: Re: Имате ли близки с болест на Паркинсон ?
Публикувано от: Dream Team в сб, 10 сеп 2016, 09:47
Боготворим д-р Кметска, направи чудеса за баща ми, ако не беше тя, сега да е в крайна фаза (в най-добрия случай)!

За съжаление не всеки има възможност да заведе болния  до София /особено ако той не желае/


Титла: Re: Имате ли близки с болест на Паркинсон ?
Публикувано от: Really в сб, 10 сеп 2016, 10:12
Боготворим д-р Кметска, направи чудеса за баща ми, ако не беше тя, сега да е в крайна фаза (в най-добрия случай)!

За съжаление не всеки има възможност да заведе болния  до София /особено ако той не желае/

Така е :(, и тук обстоятелствата играят голяма роля...


Титла: Re: Имате ли близки с болест на Паркинсон ?
Публикувано от: FBID219498561760991 в сб, 28 яну 2017, 21:40
Здравейте, моя дядо беше с тази диагноза. След три месечни мъки почина. Имам 2 опаковки Юмекс в срок на годност до 5.2017 и другата до 10.2018
По 5 блистера в опаковка. Ако някой има нужда бих ги подарила.
Може да се свържете с мен по имейл. Adisan_@abv.bg
Бъдете здрави.


Титла: Re: Имате ли близки с болест на Паркинсон ?
Публикувано от: lovely в вт, 07 фев 2017, 19:52
Здравейте, преди време бях писала в темата. Баща ми е с деменция. Водят го Алцхаймер, но все повече става ясно, че е от смесен вид. По някаква причина има и симптоматика на Паркинсон, която се изразяваше в затруднено ходене, но от лятото не ходи и сега е скован. Просто като камък. И преди го имаше това сковаване на ръцене най-вече, но сега стана ужасно зле. Не можем да го облечем, до таква степен ръцете са сковани, че не могат да се разгънат. Мускула е камък. Опитвахме с бе комплекс, но не помага. В Александровска ни препоръчват да почнем Мадопар. Но аз знам от едно време, че лекарствата за деменция и тези за Паркинсон не е добре да се комбинират. Отделно в листовката на Мадопара пише да не се взима от хора с глаукома, а баща ми има. Чудя се какво да правя. И на невролог не можем да го заведем. Освен на домашен преглед...


Титла: Re: Имате ли близки с болест на Паркинсон ?
Публикувано от: acidrain в вт, 07 фев 2017, 20:34
Здравейте, преди време бях писала в темата. Баща ми е с деменция. Водят го Алцхаймер, но все повече става ясно, че е от смесен вид. По някаква причина има и симптоматика на Паркинсон, която се изразяваше в затруднено ходене, но от лятото не ходи и сега е скован. Просто като камък. И преди го имаше това сковаване на ръцене най-вече, но сега стана ужасно зле. Не можем да го облечем, до таква степен ръцете са сковани, че не могат да се разгънат. Мускула е камък. Опитвахме с бе комплекс, но не помага. В Александровска ни препоръчват да почнем Мадопар. Но аз знам от едно време, че лекарствата за деменция и тези за Паркинсон не е добре да се комбинират. Отделно в листовката на Мадопара пише да не се взима от хора с глаукома, а баща ми има. Чудя се какво да правя. И на невролог не можем да го заведем. Освен на домашен преглед...

ужасно! :( Не може ли със Синемет.След като е скован,значи трябва нещо за Паркинсоновия синдром..
Дано намерите лекарството!


Титла: Re: Имате ли близки с болест на Паркинсон ?
Публикувано от: lovely в ср, 08 фев 2017, 00:10
Сега го гледах Синемет и там пише да не се взима при тесноъгълна галукома, а нашата май е широкоъгълна. Може би трябва с очен лекар да се консултирам. Ох...а има ли някои в подобно положение като нас със смесена диагноза? Чудя се дали мога с Аксура (за Алцхаимера) да комбинирам лекарствата. Говорих с невролог по телефон, той ми казва, ами то се гледа основната диагноза, а това с гаукомата е придружаващо. Един вид избирайте по-малкото зло. ама то има ли такова и аз не знам...
В листовките не пише нищо за лекарства за деменция, моята информация е от преди години, може би сега нямат проблем да се взимат и двете...много е гадна ситуацията. За това сковаване дали няма някакъв друг по-лек начин, по-леко лекарство?
На доктор Кметска дали има някой контакт, къде работи тя, има ли телефон...може да опитам да говоря с нея, нашия случаи е ужасно заплетен явно?


Титла: Re: Имате ли близки с болест на Паркинсон ?
Публикувано от: nonsense name в ср, 08 фев 2017, 12:50
lovely, майка ми е с паркинсонов синдром и глаукома и да, прав е лекарят. Паркинсонът се води основно, глаукомата придружаващо заболяване. В началото започна с Мадопар, но тъй като е с мн. ниско кръвно не се повлия добре. В момента взема Синемет и Синепар комбинирано. Няма проблеми с глаукомата /няма прогрес/. Следи се редовно и слага капки, разбира се.

Исках да споделя с всички ви за билката Котешка стъпка. По друг повод попаднах на нея и видях, че повлиява и стопира развитието на Паркинсона.

http://www.bgbilka.com/518/%D0%BA%D0%BE%D1%82%D0%B5%D1%88%D0%BA%D0%B0-%D1%81%D1%82%D1%8A%D0%BF%D0%BA%D0%B0/

Майка ми е я приема по опосаната в линка рецепта /с пчелен прашец и Петопръстник/ от около 10 дни и има видим резултат. Сковаността изчезна, движенията й са много по-бързи, може да стане отведнъж от стола /преди го правеше след няколко опита и подпиране - сега става директно/, тръгва веднага и самата тя признава, че е по-бърза и не усеща скованост. И стойката й се изправи - преди това беше много прегърбена. Единствено в статията пише, че треморът изчезва, но при нея все още не е, дори тя твърди, че движенията й са станали по "широки". Но все пак са минали 10 дни от приема. Ще пиша по-натам как е.


Титла: Re: Имате ли близки с болест на Паркинсон ?
Публикувано от: sunrise_67 в ср, 08 фев 2017, 13:41
от колко време е болна майка ти?


Титла: Re: Имате ли близки с болест на Паркинсон ?
Публикувано от: nonsense name в ср, 08 фев 2017, 21:18
Поставиха й диагнозата преди 8 години.


Титла: Re: Имате ли близки с болест на Паркинсон ?
Публикувано от: sunrise_67 в ср, 08 фев 2017, 21:32
Никак не са малко, значи наистина билката помага, радвам се :bouquet:


Титла: Re: Имате ли близки с болест на Паркинсон ?
Публикувано от: lovely в ср, 08 фев 2017, 23:36
nonsense name, много благодаря за информацията. Нашата глаукома е широкоъгълна мисля, вашата каква е?
Той баща ми де факто и Паркинсона му е придружаващо, затова нещата са толкова сложни при нас. Основното му е Деменцията (Алцхаймер).
Това за билката много ме заинтигува. Бих опитала определено първо с нея щом при вас е имало толкова добро влияние за сковаността и движенията. Предполагам билката няма странични ефекти.
Баща ми също е вече с ниско кръвно и другото, което му предложиха е също Синемет. Явно ще трябва да опитваме. Но аз все се страхувам от нови лекарства, защото той е много крехък вече и взима вече доста тежки лекарства милия.


Титла: Re: Имате ли близки с болест на Паркинсон ?
Публикувано от: Dream Team в чт, 09 фев 2017, 00:42
За котешката стъпка пише много хубави неща, но основно, че задържа болестта. Иначе я има под формата на хапчета, сироп и билков екстракт. Кое е по-ефикасно според вас?


Титла: Re: Имате ли близки с болест на Паркинсон ?
Публикувано от: nonsense name в пт, 10 фев 2017, 13:25
Dream Team, да, така пише, но ако в действителност е така и това е нещо. Яд ме е, че майка ми го е прочела още в началото, но тогава не е пила билката. Според мен отварата или екстракта ще са най-добре. Тя пие отвара.

lovely, питах я за глаукомата, но ми каза, че не знае какъв й е типът /в епикризите не пише/ и тя все забравяла да пита. Но глаукомата й е диагностицираха преди Паркинсона - може би от преди 12-13 години. И си спомням, че лично питах очната лекарка за лекарствата и тя ми каза, че в случая Глаукомата се води съпътстващо и се лекува по-тежкото заболяване. Със стрикната употреба на капките я контролира много добре.
Виж тук и един линк с рецепта за кокичета:
http://pik.bg/%D0%B1%D0%B0%D0%B1%D0%B8%D0%BD-%D0%BB%D0%B5%D0%BA-%D1%81-%D0%BA%D0%BE%D0%BA%D0%B8%D1%87%D0%B5%D1%82%D0%B0-%D0%BD%D0%B0%D0%BA%D0%B8%D1%81%D0%BD%D0%B0%D1%82%D0%B8-%D0%B2-%D1%80%D0%B0%D0%BA%D0%B8%D1%8F-%D0%BB%D0%B5%D0%BA%D1%83%D0%B2%D0%B0%E2%80%A6-news630852.html


Титла: Re: Имате ли близки с болест на Паркинсон ?
Публикувано от: Dream Team в сб, 11 фев 2017, 01:12
За употребата на билката пише различни неща - като се започне от отвара на 1ч.л в 400 гр вода и се кисне 1 час, 2 часа и 20 мин и се стигне до варене 20 мин или 1 час в 600 мл вода с 1 супена лъжица котешка стъпка. Някъде четох, че се добавя мед и лимон...кое е ефикасно?  newsm78


Титла: Re: Имате ли близки с болест на Паркинсон ?
Публикувано от: nonsense name в нд, 12 фев 2017, 21:59
Майка ми си е избрала този начин, който й действа:

В 600 мл вода се варят 20 мин. 1 чаена лъжичка котешка стъпка. На 15-тата минута от варенето /т.е. 5 минути преди края/ се прибавя 1 ч.л. петопръстник - той ври само 5 минути и се спира. Отварата се оставя да изстине 20-ина минути и се прецежда.
Остават някъде около 400 грама отвара, която се разделя на 4 части и се изпива за един ден 15 мин. преди ядене. 
Паралелно с това се приемат сутрин обед и вечер по 1 ч.л. мед + 1 ч. л. пчелен прашец + 1/4 лимон, се прибавя в чая и се изпива.


 

Отварата + пчелните продукти се пие 45 дни, след което се почива 15 дни и се започва отново.


Титла: Re: Имате ли близки с болест на Паркинсон ?
Публикувано от: М.Великова в нд, 05 мар 2017, 09:05
nonsense name, как подготвяте билките за приготвянето на отварата, как отмервате 1 ч.л. Аз си вземах от билковата аптека, но в пакетчето има цвят, листа, дръжки, не могат да се мелят. Пробвах с кафемелачка и чопър. Благодаря ви предварително.


Титла: Re: Имате ли близки с болест на Паркинсон ?
Публикувано от: Gifty в нд, 19 мар 2017, 17:54
Здравейте. Радвам се (но с тъга и свито сърце), че намерих тази тема.

Майка ми няма определена диагноза "Паркинсън" но ръцете и треперят много напоследък. Няма скованост на мускулите, само обичайното за нейната възраст (80г.). Кръстът я боли много, но това е от много, много години. Прекарала е лек инсулт преди около десетина години. Преди около няколко седмици започна да има халюцинации, че и се обаждат по телефона да я заплашват, че съседите слизат по водопроводните тръби и канали (това е невъзможно, разбира се), че минават през панелите и влизат при нея. По принцип нервите са и разбити от години, а и тя е такъв тип, все за нещо се притеснява и от най-малкото нещо плаче. Не може да спи добре. Ще я водим на психиатър, но не знам дали не е по-добре на невролог.

Пие няколко вида лекарства за главата и май за оросяване ли (не съм експерт) - пие Кавинтон, Ритмонорм, Тромбекс и Ноотропил, и те са от да речем 5-6-7 години. Чудя се, въпреки че са изписани по предназначение, дали те пък нямат странични ефекти, допринасящи за халюцинациите. Ако някой от вас има мнение по този въпрос, ще бъда благодарна да сподели своя опит.

Свило ми се е сърцето от притеснение. Ще следя темата, самата аз не мога да дам полезно инфо и съвети, но се надявам, че вашият опит ще ми бъде (не само на мен разбира се) много полезен в този процес.

Благодаря ви още веднъж.


Титла: Re: Имате ли близки с болест на Паркинсон ?
Публикувано от: acidrain в пн, 20 мар 2017, 20:15
Здравейте. Радвам се (но с тъга и свито сърце), че намерих тази тема.

Майка ми няма определена диагноза "Паркинсън" но ръцете и треперят много напоследък. Няма скованост на мускулите, само обичайното за нейната възраст (80г.). Кръстът я боли много, но това е от много, много години. Прекарала е лек инсулт преди около десетина години. Преди около няколко седмици започна да има халюцинации, че и се обаждат по телефона да я заплашват, че съседите слизат по водопроводните тръби и канали (това е невъзможно, разбира се), че минават през панелите и влизат при нея. По принцип нервите са и разбити от години, а и тя е такъв тип, все за нещо се притеснява и от най-малкото нещо плаче. Не може да спи добре. Ще я водим на психиатър, но не знам дали не е по-добре на невролог.

Пие няколко вида лекарства за главата и май за оросяване ли (не съм експерт) - пие Кавинтон, Ритмонорм, Тромбекс и Ноотропил, и те са от да речем 5-6-7 години. Чудя се, въпреки че са изписани по предназначение, дали те пък нямат странични ефекти, допринасящи за халюцинациите. Ако някой от вас има мнение по този въпрос, ще бъда благодарна да сподели своя опит.Свило ми се е сърцето от притеснение. Ще следя темата, самата аз не мога да дам полезно инфо и съвети, но се надявам, че вашият опит ще ми бъде (не само на мен разбира се) много полезен в този процес.

Благодаря ви още веднъж.

Здравей!
От Кавинтона мама имаше халюцинации ,а и много зле и действаше.Аз не дадох на майка ми антидепресанти и досега,вече 5 година,откак си отиде-нямам мир и чувствам вина и за това.Тези болни страдат от много силна депресия и по моему е много важно да вземат точно такива лекарства.Даже сега си мисля,че няма значение дали ще се пристрастят ...така ,или иначе са обречени,поне да не са нещастни!Познавам приятели,които повече от 20 г вземат-инак не са годни да работят и какво-нищо не им се е случило.Чов.организъм не се разрушава току така...Не знам.не знам.Голям ужас,който продължава и няма спасение!Даже след смъртта на милите ни близки! :(


Титла: Re: Имате ли близки с болест на Паркинсон ?
Публикувано от: warmy в ср, 17 май 2017, 22:14
https://lekuva.net/132799/desi-rayanova-lekuva-mnozhestvena-skleroza-s-magnitna-terapiya-i-postigna-znachitelno-podobrenie.html/kateva-sclerosa-desi pishe che moje da pomogne i pri parkinson..


Титла: Re: Имате ли близки с болест на Паркинсон ?
Публикувано от: ves77 в чт, 15 юни 2017, 11:17
Здвавейте, момичета. Моля да ми препоръчате добър невролог в София за диагностицитане на болестта. Някой, който се отнесъл с внимание и професионализъм към Вас и близките Ви. Притеснявам се да не попаднем при арогантен и незаинтересован лекар. И без друго е деликатно положението...


Титла: Имате ли близки с болест на Паркинсон ?
Публикувано от: gerka в ср, 12 юли 2017, 21:06
Привет!
Майка ми прави изследвания в Софиямед и я диагностицираха с начална форма на паркинсон.
Близки я посъветваха да вземе второ мнение.
Д-р Цонев или д-р Кметска/Св. Наум и двамата/ бихте ми препоръчали?
Освен добър лекар се надявам да попаднем и на някой човечен, да обясни подробно.
Благодаря!


Титла: Re: Имате ли близки с болест на Паркинсон ?
Публикувано от: Really в ср, 12 юли 2017, 21:26
Привет!
Майка ми прави изследвания в Софиямед и я диагностицираха с начална форма на паркинсон.
Близки я посъветваха да вземе второ мнение.
Д-р Цонев или д-р Кметска/Св. Наум и двамата/ бихте ми препоръчали?
Освен добър лекар се надявам да попаднем и на някой човечен, да обясни подробно.
Благодаря!

Д-р Кметска! С двете ми ръце, сърце и душа я препоръчвам!


Титла: Имате ли близки с болест на Паркинсон ?
Публикувано от: gerka в ср, 12 юли 2017, 21:29
Много ти благодаря.
Още утре майка ще се обади в болницата, за да си запише час.
Ти имаш ли нейн телефон, ако е удобно да и се звъни. Може на лични.


Титла: Re: Имате ли близки с болест на Паркинсон ?
Публикувано от: FBID1033806890021661 в пн, 04 сеп 2017, 21:32
Моята маминка е с тази болест.Била е на около 40 години,когато са забелязали първите симптоми,сега е на 82.При нея са засегнати само ръцете,понякога завалва говорът,но от скоро.Мадопар пиеше преди много години.По едно време и бяха изписали сума лекарства,които я държаха като в транс,полу-отнесена,нищо не се наемаше да свърши сама(даже я обличахме,къпехме и хранехме като малко дете).Преди няколко години наблюдаващите я невролог и психиатър промениха тотално схемата на прием и лекарствата.Спряха и всички такива,водещи до "затъпяване" според тях.Сега е на син Синемет,1/4 ривотрил вечер,билкови таблетки Ментат и Дузофарм.Сега маминка е добре,друг човек е.Тече и мисълта,съвсем спокойно разговаря на всякакви теми,следи сериали,дръвца си носи,компоти от мазата,храни се и се къпе съвсем сама.Съветът ми е,да направите профилактични прегледи на жената(за да се изключи инсулт,например).Консултирайте се с невролог,щом от настоящото лечение няма полза-нека назначи друго.Бъдете търпеливи с жената,тази болест е голямо страдание...Пожелавам ви успех!


Титла: Re: Имате ли близки с болест на Паркинсон ?
Публикувано от: misssixty223 в чт, 23 ное 2017, 09:56
От много време се опитваме да се свържем с д-р Кметска,но всички телефони,които ни дават не отговарят или са изключени.Как успявате да се свържете с нея?


Титла: Re: Имате ли близки с болест на Паркинсон ?
Публикувано от: gerka в чт, 23 ное 2017, 14:19
Не успяхме. Два месеца звъняхме и се отказахме.


Титла: Re: Имате ли близки с болест на Паркинсон ?
Публикувано от: misssixty223 в пт, 24 ное 2017, 18:25
Да наистина,чак пък толкова.


Титла: Re: Имате ли близки с болест на Паркинсон ?
Публикувано от: nikolaeva в ср, 03 яну 2018, 21:29
И аз бих искала координатите на др Кметска,моля.


Титла: Re: Имате ли близки с болест на Паркинсон ?
Публикувано от: luchi92 в чт, 04 яну 2018, 01:21
 Ходете в отделението  и и се опитвайте да се свържете лично с нея и тя да ви каже кога ще ви приеме. Наистина е много трудно, но с търпение и упоритост ще се свържете с нея. Уникален лекар е .


Титла: Re: Имате ли близки с болест на Паркинсон ?
Публикувано от: Dream Team в чт, 04 яну 2018, 14:45
Лошото е, че преглежда само в София


Титла: Re: Имате ли близки с болест на Паркинсон ?
Публикувано от: nikolaeva в пн, 15 яну 2018, 00:46
Не сме от София и работата ми не предполага отсъствие делнични дни, за да отида до София. Наистина ли е толкова трудно да се свържа с нея по телефона. Искаше ми се да уговоря преглед за майка ми, а после да си уредим и пътуването и престоя в София.


Титла: Re: Имате ли близки с болест на Паркинсон ?
Публикувано от: kateto_85 в сб, 27 яну 2018, 16:03
Момичета, попадам на тази тема случайно. Искам да ви споделя опита си с тази болест. Свекър ми от 5 години  има поставена такава диагноза - тремор на едната ръка, малки ситни стъпки, прегърбена стойка. Откриха му го към 55 годшна възраст. Сега е на 60. От октомври тремор вече няма. Може вече да прави големи стъпки и има цялостно подобрение. И всичко това от Б12. Изследвахме и беше под нормата. Три месеца вече пие всеки ден Б12.  Последно изследвахме витамина преди седмица и наистина има покачване макар и не в норма все още. Истинската норма трябва да е над 500, нищо, че на изследването пише друго. Има много информация. Казвам ви, едно толкова дребно нещо може да е толкова важно. Прочетете книгата на Сали Пачолок - А дали не е Б12? ..Има много информация в нея. Нямаше да повярвам, ако не се беше случило с нас. За съжаление за него вече е късно да се върне всичко в първоначален вид, защото са минали много години, но все пак има драстично подобрение. Така, че действайте бързо и не се доверявайте сляпо на лекарите. Той къде ли не беше ходил през тези години и никой не му каза да се изследва. Реално, щом от това има подобрение, вероятно изобщо не е болен от паркинсон, но няма лекар, който да не твърди това. Симптомите на Б12 наподобяват много и най-различни болести. Обърнете внимание...Също така като допълнение пие от октомври Лъвска Грива, Рейши и Шийтаке на таблетки. Има ги в интернет..аз от чужбина ги поръчвам. Те имат много добро въздействие на мозъка..


Титла: Re: Имате ли близки с болест на Паркинсон ?
Публикувано от: sunrise_67 в сб, 27 яну 2018, 19:08
Явно не е било паркинсон, баща му взема изледват го постоянно, защото при паркинсна има липси на б12, но има липси и на това бяло вещество в мозъка


Титла: Re: Имате ли близки с болест на Паркинсон ?
Публикувано от: Dream Team в нд, 28 яну 2018, 00:54
Очевидно не е било Паркинсон


Титла: Re: Имате ли близки с болест на Паркинсон ?
Публикувано от: FBID405673186533889 в пн, 05 фев 2018, 20:52
Добър ден , Мама (82) е може би със смесен тип Паркенсон-Алцхаймер тоест най-вероятно с Деменция Телцето на Люй (Lewy Body Disease) "Болест с Телцета на Леви"
Добра информация за болеста намирам тук : https://youtu.be/rafZgUAGfhY?t=1

Някой имали опит с този тип заболяване -Lewy Body Disease (LBD)?
Благодаря


Титла: Re: Имате ли близки с болест на Паркинсон ?
Публикувано от: FBID405673186533889 в вт, 06 фев 2018, 14:15
Някой имали опит с прием на допамин от екстракт на кадифен боб (Mucuna pruriens) Мама сега е на 100 мг Mucuna pruriens естествен допамин. Твърди се че този естествен допамин е приблизително около 3.5 пъти по активен от синтезираният, Но което е най-важно! твърди се че няма страничните действия на синтезираният допамин.
Някой има ли опит?
Благодаря


Титла: Re: Имате ли близки с болест на Паркинсон ?
Публикувано от: FBID10215645439188750 в чт, 08 фев 2018, 15:41
До Rado Nakev: Здравейте! За първи път съм в този форум и аз също търся лек за паркинсон и чета с интерес всичко, написано тук. Съпруга ми е на 49г и от лятото получи тремор първо на крака, след това на ръката и сега на главата. От няколко месеца пие всичко, каквото намерих, като алтернатива - чай от котешка стъпка, други комбинирани билкови чайове, лъвска грива и мукуна пруриенс 2 пъти дневно по 350мг. За съжаление никакъв ефект. Моя близка в Испания пие мукуна 400 мг веднъж дневно и каза,че има ефект при нея, но тук не намерих същата опаковка /т.е. като вносител на билката/.  Или това, което продават тук не е никаква мукуна, или при нас не се повлиява. Аз я купих от аптека Фрамар, онлайн... Бъдете здрави всички!


Титла: Re: Имате ли близки с болест на Паркинсон ?
Публикувано от: sunrise_67 в чт, 08 фев 2018, 16:27
а лекарства някакви приема ли съпругът ви


Титла: Re: Имате ли близки с болест на Паркинсон ?
Публикувано от: FBID405673186533889 в пт, 09 фев 2018, 11:44
До Rado Nakev:Моя близка в Испания пие мукуна 400 мг веднъж дневно и каза,че има ефект при нея, но тук не намерих същата опаковка /т.е. като вносител на билката/.  Или това, което продават тук не е никаква мукуна, или при нас не се повлиява. Аз я купих от аптека Фрамар, онлайн... Бъдете здрави всички!
Благодаря за отговора Моля питайте вашата Испанска позната какво точно пие? Екстрат от мукуна или стрита пудра от мукуна??? Като чета в академичните публикаций по въпросите на "Допамин, Пре-Допамин Мукуна Пруриенс и методите на за нискобюджетно и стандартизирано използване на природен допамин от Мукуна Пруриенс като заместител на допаминова терапия с синтезиран допамин РАЗБИРАМ ЧЕ:
1. Мукуна пруриенс екстрактите са температурно нестабилни и е необходимо да се СЪХРАНЯВАТ ПРИ МАКСИМАЛНА ТЕМПЕРАТУРА +4 градуса. В противен случай оксидират за по малко от 24 часа.
Тоест екстракрите от Мукуна Пруриенс са НЕ надежден начин на прием на допамин. Купуваме си нещо и не се знае какво пием точно защото никой по веригата доставчици НЕ знае кой-как е съхраняван екстракта .
Благодарение на безплатната академична публикация  на прекрасния научен колектив от Миланският Паркинсонов институт имаме  резултатите от научно проучване за стандартизиран и евтин начин на употреба на естесвен допамин от  Мукуна Пруриенс
2. Печене при 150 градуса за 15 минути . Обелване и стриване с кафемелачка запазва на 100 процента наличният естесвен допамин . Може да съхранен на сухо  и тъмно с години.
СНИМКА НА КОЛЕКТИВА :(https://bg-mamma.s3.eu-central-1.amazonaws.com/qU0k/36258204_5d2f5da0)

ВИДЕО НА МЕТОДА:[video]http://ars.els-cdn.com/content/image/1-s2.0-S0022510X16301836-mmc1.mp4 (http://ars.els-cdn.com/content/image/1-s2.0-S0022510X16301836-mmc1.mp4)[/video]
Публикация в Journal of the Neurological Sciences (15 June 2016)
Title: Mucuna pruriens for Parkinson’s disease: Low-cost preparation method, laboratory measures and pharmacokinetics profile.
https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0022510X16301836

НАКРАТКО :БЕЗ ДА СЪМ СИГУРЕН си мисля че  това си е просто фасул  от който трябва да си доставим няколко килограма за да изпечем и да го пием смлян  и да знаем какво пием.

КАКВО МИСЛИТЕ ВИЕ ?Титла: Re: Имате ли близки с болест на Паркинсон ?
Публикувано от: FBID10215645439188750 в вт, 20 фев 2018, 11:36
Здравейте! Не знам дали ще отвори тук този линк, но Ви поствам снимка на опаковката на Мукуна и Моринга, които моята позната пие. Тя има полза, но ние не намерихме, но и не ползвахме това, което тя ми показа. И както казвате, най-вероятно това е фасул. https://www.degezondheidslijn.nl/mucuna-pruriens-bonusan-60vcap


Титла: Re: Имате ли близки с болест на Паркинсон ?
Публикувано от: Dream Team в вт, 20 фев 2018, 23:11
https://biomall.bg/bio-naturalni-hranitelni-dobavki/za-mujko-zdrave/kadifen-bob-300-mg-kapsuli-bulgaricus-cena

доста противоречиви неща пишат за него


Титла: Re: Имате ли близки с болест на Паркинсон ?
Публикувано от: FBID405673186533889 в чт, 22 фев 2018, 20:08
Здравейте! Не знам дали ще отвори тук този линк, но Ви поствам снимка на опаковката на Мукуна и Моринга, които моята позната пие. Тя има полза, но ние не намерихме, но и не ползвахме това, което тя ми показа. И както казвате, най-вероятно това е фасул. https://www.degezondheidslijn.nl/mucuna-pruriens-bonusan-60vcap

Irina  БЛАГОДАРЯ  и специални поздрави в Испания а също и на съпруга!  Ви. Подкрепяйте се 365/24 чрез обич и малко спорт  но всеки ден!


Титла: Re: Имате ли близки с болест на Паркинсон ?
Публикувано от: FBID405673186533889 в чт, 22 фев 2018, 20:11
https://biomall.bg/bio-naturalni-hranitelni-dobavki/za-mujko-zdrave/kadifen-bob-300-mg-kapsuli-bulgaricus-cena

доста противоречиви неща пишат за него
зависи кой как умее да чете


Титла: Re: Имате ли близки с болест на Паркинсон ?
Публикувано от: FBID405673186533889 в пн, 26 фев 2018, 21:05

Радо, баща ми беше със смесена деменция. Не беше доказано тази на Леви, но аз в БГ не знам някой да ги различава. Лечението е същото. Но е тежко, защото Паркинсона остава без лечение и довежда до силно сковани мускули и трудна походка. Но няма как и за него лекарства, защото ще тежи много на организма, а и едно време се говореше, че двата вида терапиш се самоизключват. Ако са открили някакъв нов метод за терапия...аз лично не съм запозната.

Да така е  много трудно се повлиява деменцията на телцата на Леви(ние НЯМАМЕ диагноза) ,защото трябва да се "тушират/подтискат" едновременно Паркинсон и Алцхаймер проблемите. ОСОБЕННО ДА СЕ ВНИМАВА И ДА НЕ СЕ ДАВАТ НИКАКВИ НЕВРОЛЕПТИЦИ Единственно разрешават вечер МИНИМАЛНО количество Clonazepan(Клонарекс). Доказано е че Clonazepan макар и да е  за лечение Епилепсия в МИНИМАЛНА!!! ДОЗА ВЕЧЕР ПОМАГА ЗА ЛЕЧЕНИЕ НА ТРЕМОРА И МОЖЕ ДА СЕ КОМБИНИРА С МЕЛАТОНИН ВЕЧЕР  . Ние сме на Клонарекс-1/4 от 0.5мг + Мелантонин 2.5 мг може до 5 мг. Сутрин Мадопар 50мг-Л-допа и обед Мукуна пруриенс 100мг Л-Допа. Яде по 20-30 грама на ден студено пресовано Кокосово масло и  антиоксиданти(Глутатион+куркума+ресвератрол заради допамина!!!) Мама (82) е болна лятото на 2016 диагнозата е Паркинсонов синдром Аз предполагам (80-90%сигурен) че е деменцията на телцата на Леви (едновременно симптоматика на Паркинсон и Алцхаймер).2017-Януари направи тежка фрактура от падане на Торакален-12 и Лумбален-1 прешлени.
72 часа след перкутанна вертебропластика(местна упойка) беше на крака и от тогава всеки ден ходят около 2 км (80-90 мин) с баща ми (91). Изобщо Благодаря на Господ че такива стршни неща се развиват за сега лесно мнооооооого лесно.

ПС. За болните с деменцията на телцата на Леви НЕВРОЛЕПТИЦИ са наистина живото застрашаващи.Специалистите по тази болест определено казват че неправилното медикаментозно лечение (НЕВРОЛЕПТИЦИ) на деменцията на телцата на Леви като чист Алцхаймер води до драстично скъсяване живота на пациента от примерно десетина и повече години на две три. Трябва да се стремите да давате МИНИМАЛНО ВЪЗМОЖНОТО ПОЛЕЗНО КОЛИЧЕСТВО ДОПАМИН Допамина помага много НО СЪЩО ПОВРЕЖДА НЕВРОНИТЕ (кара 2-3 години и след това проблемите са повече от ползите) затова се дават кореописаните антиоксиданти.   Моя план е да спра напълно Допамина след 6 месеца.
Аз НЕ съм медицинско лице и ВИЕ НЕ БИВА ДА СЕ ПОВЛИЯВАТЕ ОТ НЕ ДОКАЗАНИТЕ МИ ТВЪРДЕНИЯ.
Титла: Re: Имате ли близки с болест на Паркинсон ?
Публикувано от: FBID405673186533889 в ср, 28 фев 2018, 16:09
Здравейте, преди време бях писала в темата. Баща ми е с деменция. Водят го Алцхаймер, но все повече става ясно, че е от смесен вид. По някаква причина има и симптоматика на Паркинсон, която се изразяваше в затруднено ходене, но от лятото не ходи и сега е скован. Просто като камък. И преди го имаше това сковаване на ръцене най-вече, но сега стана ужасно зле. Не можем да го облечем, до таква степен ръцете са сковани, че не могат да се разгънат. Мускула е камък. Опитвахме с бе комплекс, но не помага. В Александровска ни препоръчват да почнем Мадопар. Но аз знам от едно време, че лекарствата за деменция и тези за Паркинсон не е добре да се комбинират. Отделно в листовката на Мадопара пише да не се взима от хора с глаукома, а баща ми има. Чудя се какво да правя. И на невролог не можем да го заведем. Освен на домашен преглед...
Това което описвате много ми прилича Деменцията на Телцата на Леви(комбинирани симптоми на Алцхаймер и Паркинсон или паркинсонов синдром) картината е разнообразна смесица от двете заболявания. Например мама халюцинира  и движи ръце и крака(по 10, 15,20,30 мин.) от повече от 10 години предимно нощем(5-6 до 10 пъти месечно). Халюцинацийте й не са застрашителни вижда обемни картинини на непознат но не застрашителен човек ей така на стената или до вратата.Също така мама която е на 82 има прекрасна краткосрочна/дългосрочна памет и не забравя необичайно много. Ако вашите близки имат неясна/смесена Алцхаймер и Паркинсон проблеми  не им давайте  НЕВРОЛЕПТИЦИ.  ПРИЕМАЙТЕ МИНИМАЛНО ВЪЗМОЖНОТО ПОЛЕЗНО КОЛИЧЕСТВО ДОПАМИН Особенно важно е Допамина да НЕ! се приема с храни богати на протеин.
Хората които са отговорни към здравето си и знаят какво правят са на така наречената "нощна протеинова диета" - тоест само нощно време се хранят с протеинови храни защото вечер не приемат Допамин .
Освен "нощна протеинова диета" заради допамина трябва да се приемат   и антиоксиданти(Глутатион+куркума+ресвератрол)
Много качественно и отговорно описание на различните варианти и подходи за лечение тукОт световно известния водещ учен и Главен Консултант Деменций повече от 9 години в Английското здравеопазване Professor Ian McKeith : https://youtu.be/rafZgUAGfhY?t=1

Аз НЕ съм медицинско лице и ВИЕ НЕ БИВА ДА СЕ ПОВЛИЯВАТЕ ОТ НЕ ДОКАЗАНИТЕ МИ ТВЪРДЕНИЯ.Титла: Re: Имате ли близки с болест на Паркинсон ?
Публикувано от: Dream Team в нд, 04 мар 2018, 18:12
Как се проявява болестта при вас? При баща ми /особено вечер/ се сковават краката и не може дори една крачка да направи. Сутрин около 5-6 часа не може да си поеме въздух. Доскоро  я нямаше така наречената маска на лицето, но от вчера каза, че му се изкривява челюстта /видимо не се виждаше/
Може би трябва да му се сменят лекарствата, но вече не знам към кого да се обърнем. Беше на комисия преди две години при проф. Капрелян и той му изписа синепар


Титла: Re: Имате ли близки с болест на Паркинсон ?
Публикувано от: sunrise_67 в нд, 04 мар 2018, 19:26
Говорихте ли с лекар за тези нови симптоми , от когА е с тази диагноза, това с задуха и изкривяването е страшно, сковаването го има и при моя татко, както и маската изглежда тъжен, друго не съм забелязсла


Титла: Re: Имате ли близки с болест на Паркинсон ?
Публикувано от: Dream Team в нд, 04 мар 2018, 20:47
Говорихте ли с лекар за тези нови симптоми , от когА е с тази диагноза, това с задуха и изкривяването е страшно, сковаването го има и при моя татко, както и маската изглежда тъжен, друго не съм забелязсла

При моя баща няма ясно изразена депресия, не е загубил и чувството си за хумор. Изкривяване няма, той си мисли така... Относно задуха, лекарката смята, че е от липса на движение, от възрастта и от състоянието на безпокойство вечер. Изписва му някакви успокоителни лекарства и сиропи, на принципа на изключването


Титла: Re: Имате ли близки с болест на Паркинсон ?
Публикувано от: Dream Team в нд, 04 мар 2018, 22:11
Говорихте ли с лекар за тези нови симптоми , от когА е с тази диагноза, това с задуха и изкривяването е страшно, сковаването го има и при моя татко, както и маската изглежда тъжен, друго не съм забелязсла

При моя баща няма ясно изразена депресия, не е загубил и чувството си за хумор. Изкривяване няма, той си мисли така... Относно задуха, лекарката смята, че е от липса на движение, от възрастта и от състоянието на безпокойство вечер. Изписва му някакви успокоителни лекарства и сиропи, на принципа на изключването

Търсих и кадифен боб на Фрамар
:
https://apteka.framar.bg/30055922/%D0%B1%D1%83%D0%BB%D0%B3%D0%B0%D1%80%D0%B8%D0%BA%D1%83%D1%81-%D0%BA%D0%B0%D0%B4%D0%B8%D1%84%D0%B5%D0%BD-%D0%B1%D0%BE%D0%B1-%D0%BA%D0%B0%D0%BF%D1%81%D1%83%D0%BB%D0%B8300%D0%BC%D0%B3-60

но нямало наличен


Титла: Re: Имате ли близки с болест на Паркинсон ?
Публикувано от: sunrise_67 в пн, 05 мар 2018, 10:51
Трябва да го следи лекар за тази депресия , психиятърът ни каза,че тази болест върви с депресията, може да е скрита, трябва да се взема и витамин б комплекс , забравих как му беше специалното име с високата концентрация


Титла: Re: Имате ли близки с болест на Паркинсон ?
Публикувано от: Dream Team в пн, 05 мар 2018, 12:18
Кой по-точно да го следи? Те като чуят на каква възраст е и го използват за опитно зайче...Той не може да отиде на лекар, защото не може да ходи, а лекарят не го посещава у дома


Титла: Re: Имате ли близки с болест на Паркинсон ?
Публикувано от: sunrise_67 в пн, 05 мар 2018, 12:24
ами ние ходихме при психиатър , когато стана зле положението и ни предписа лекарства, ние като обикновени хора не разпознахме депресията и другите екстри, при тях е опасно много лекари не знаят тези лекарства за паркинсона как си взаимодействат с другите, и трябва да взема и тези вит,Б комплекс, разпитай , правят се кръвни изследвания за  наличието на витамин  Б, за тях е много важно


Титла: Re: Имате ли близки с болест на Паркинсон ?
Публикувано от: FBID405673186533889 в пн, 05 мар 2018, 15:29

При моя баща няма ясно изразена депресия, не е загубил и чувството си за хумор. Изкривяване няма, той си мисли така... Относно задуха, лекарката смята, че е от липса на движение, от възрастта и от състоянието на безпокойство вечер. Изписва му някакви успокоителни лекарства и сиропи, на принципа на изключването


Търсих и кадифен боб на Фрамар
:
https://apteka.framar.bg/30055922/%D0%B1%D1%83%D0%BB%D0%B3%D0%B0%D1%80%D0%B8%D0%BA%D1%83%D1%81-%D0%BA%D0%B0%D0%B4%D0%B8%D1%84%D0%B5%D0%BD-%D0%B1%D0%BE%D0%B1-%D0%BA%D0%B0%D0%BF%D1%81%D1%83%D0%BB%D0%B8300%D0%BC%D0%B3-60

но нямало наличен


кадифен боб има тук   но по-добре се замислете ЗАЩО ТОЧНО ВЕЧЕР СЕ СКОВАВАТ КРАКАТА а не по обед например . Времето за полуразпад на допамина в организма (доколкото си спомням) е около 80-90 минути . (http://www.bulgaricus.bg/?subcats=Y&pcode_from_q=Y&pshort=Y&pfull=Y&pname=Y&pkeywords=Y&search_performed=Y&pshort=N&pfull=Y&pname=Y&pkeywords=Y&pcode=Y&match=all&q=kadifen+bob&dispatch=products.search&security_hash=c853163e08d4e29d3a9fbe1b9ebda358)


Титла: Re: Имате ли близки с болест на Паркинсон ?
Публикувано от: sunrise_67 в пн, 05 мар 2018, 15:50
и защо е така


Титла: Re: Имате ли близки с болест на Паркинсон ?
Публикувано от: FBID405673186533889 в пн, 05 мар 2018, 16:34

не разбирам за кое точно питате?


Титла: Re: Имате ли близки с болест на Паркинсон ?
Публикувано от: sunrise_67 в пн, 05 мар 2018, 18:59
Защо сковаването е вечер, явно знаете и при татко е вечер


Титла: Re: Имате ли близки с болест на Паркинсон ?
Публикувано от: FBID405673186533889 в пн, 05 мар 2018, 22:06
Защо сковаването е вечер, явно знаете и при татко е вечер
Съжалявам но нямам представа. Само мъгливи предположения имам.Ако давате допамин (той има период на полуразпад под два часа) Да давате предписаната му доза в по-късен следобеден час за да "отключите/осигурите" по голяма мускулна активност по-равномерно  и  в късният следобед или когато има най-сериозна скованост.

Аз НЕ съм медицинско лице и ВИЕ НЕ БИВА ДА СЕ ПОВЛИЯВАТЕ ОТ НЕ ДОКАЗАНИТЕ МИ ТВЪРДЕНИЯ.


Титла: Re: Имате ли близки с болест на Паркинсон ?
Публикувано от: sunrise_67 в пн, 05 мар 2018, 22:51
Разпада е започване на действието му ли?


Титла: Re: Имате ли близки с болест на Паркинсон ?
Публикувано от: FBID405673186533889 в пн, 05 мар 2018, 23:29
Разпада е започване на действието му ли?
   Не .
Обяснявам: Болните от паркинсон имат недостиг на допаминови молекули в мозъка
1. Мадопар , Синемет и тн.  това Не са лекарства, Не лекуват а доставят в мозъка молекули допамин . Допамина най-общо казано подпомага невроните в мозъка да работят правилно и да разпращат импулси към всички мускули и да ги движат за да ходим дишаме и тн.
2. Ако сте пили Мадопар с 100 милиграма допамин в 8 часа след 90 мин.(заради разпада на половина на всеки около 90 мин.) в мозъка ще имате на половина допамин или около 50 милиграма (около9:30) след още 90 мин. (около11 часа)в мозъка ще имате само 25 милиграма допамин  които МОЖЕ БИ няма да са достъчни невроните да изпращат "мощни" импулси за да движат например краката.

Ако болният има неблагораумието да се храни с храни богати на протеини около часовете за прием на допамин тогава един господ знае колко допаминови молекули достигат до мозъка а може и нищо да не стига
Протеина се свързва с допамина и изобщо не достига  до мозъка.
Протеини могат да се ядат НАЙ-МАЛКО 1 час преди и 1час след прием на допамин.

Аз НЕ съм медицинско лице и ВИЕ НЕ БИВА ДА СЕ ПОВЛИЯВАТЕ ОТ НЕ ДОКАЗАНИТЕ МИ ТВЪРДЕНИЯ.


Титла: Re: Имате ли близки с болест на Паркинсон ?
Публикувано от: Dream Team в вт, 06 мар 2018, 01:04
А аз се чудя дали недостига на въздух се дължи на болестта?

Предвид горенаписаното, кога е най-добре да се пие синепар/синемет/мадопар? Вечер преди лягане ли? Баща ми пие 4 пъти по 1/2 табл, но тъй като се режат трудно лекарката каза да пие 2 пъти по 1 таблетка


Титла: Re: Имате ли близки с болест на Паркинсон ?
Публикувано от: FBID405673186533889 в вт, 06 мар 2018, 09:13
аз съм безкрайно неук и твърде НЕкомппетентен за да давам съвети за това наистина тежко прогресивно заболяване което за съжаление все още няма лечение.

1. КАЗАХМЕ че синепар/синемет/мадопар не са лекарства (не лекуват) а доставят в метаболизма на мозъка липсващите/недостигащите молекули допамин. Образно казано да пиете допамин е като да пиете една ракия. Алкохола стига след минути до мозъка и му въздейства като се опияняваме а след няколко часа молекулата на алкохола е разложена/разградена и ние сме хрисимими трезвени . Нормално организма сам произвежда нужният ни естествен допамин и ние НЕ сме болни от паркоинсон. Синтетичният допамин КОЙТО СЕ ПИЕ ПРЕЗ УСТАТА!!! синепар/синемет/мадопар   е много важен за подпомагане мускулните движения НО СЪЩЕВРЕМЕННО може да уврежда и  невроните в мозъка и обикновенно НО НЕ ВИНАГИ след 2-3 години синтетичен допамин през устата се налага да се увеличат драстично дневните дози  допамин а това води до драстично увеличаване на вредата за невроните.
ЗА ТОВА КАТО ЖИВОТОСПАСПАВАЩА МЯРКА (след 2-3 години допамин през устата)НО НЕ СЕ НАЛАГА ВИНАГИ се поставя машинката с директно впръскване на допамин в стомаха. ТОЗИ ДОПАМИН (впръскан в стомаха не уврежда или уврежда значително по малко) невроните. ТАКА че това не е някаква прищявка "да си сложим допаминова помпа та да не пием през устата". Имаите предвид че някои хора пия допамин през устата с десетилетия и нямат проблем . НАЙ–ВЕРОЯТНО обаче го пият внимателно без предозиране

Аз се стремя да давам МИНИМАЛНАТА ПОЛЕЗНА ДОЗА ДОПАМИН ПРЕЗ УСТАТА. ЗА ВСЕКИ БОЛЕН ТЯ Е РАЗЛИЧНА според фазата на заболяване тежеста на заболяване и тн. Така се надявам да минимизирам вредата от допамин върху невроните. Дават се и антиоксиданти. Антиоксидантите могат да намалят вредата върху невроните но НЕ напълно. (писал съм преди) и НЕ се похапват храни с протеини около часа за допамин

КАК РАЗБИРАМ КОЯ Е МИНИМАЛНАТА ПОЛЕЗНА ДОЗА ? ами просто наблюдавам много внимателно и от близо движенията на майка ми (ръце крака глава) Майка ми няма проблеми с дишането затова спокойно намалих предписната и доза мадопор (допамин 300 милиграма дневно)  на 2 пъти по 50 милиграма. 30 дни!!! внимателно наблюдавах какво се случва с движенията и ,ходене,.хранене и намирам че движенита и са леко забавени леко влошени леко по-неточни  в сравнение с дневна доза 300 милиграма. И сме на  дневна доза 100 милиграма по собственно желание. ПАК ПОВТАРЯМ мама няма задух!!!  ако причината за задуха е липста на допамин(защото може да е друга), просто аз бих приближил часа за прием на допамин по близо до периода с най-тежък задух.

АКО имам задух заради липса на допамин в 2 часа през ноща ЗА ПРОБА БИХ ПИЛ допълнително 25 до 50 милиграма допамин в 1 часа през ноща, НО САМО две три нощи!!! АКО ИМАМ ЗНАЧИТЕЛНО ПОДОБРЕНИЕ с дишането обяснявам на лекар, тои би следвало да промени схемата на прием на допамин. НЕ УВЕЛИЧАВАЙТЕ ДНЕВНАТА ДОЗА ДОПАМИН НА СОБСТВЕННА ГЛАВА

Аз НЕ съм медицинско лице и ВИЕ НЕ БИВА ДА СЕ ПОВЛИЯВАТЕ ОТ НЕ ДОКАЗАНИТЕ МИ ТВЪРДЕНИЯ.

ПС. както казах по собственно желание сме намалили три пъти дневната доза допамин от 300 милиграма на 100 милиграма дневна доза. скоро ще направи 6 месеца с намалената доза, мама е сравнително добре за тежеста на това заболяване. Планирам да намаля дозата допамин на 50 милиграма  НО ЩЕ НАБЛЮДАВАМ ЕЖЕДНЕВНО МНОГО ВНИМАТЕЛНО КАКВО СЕ СЛУЧВА С ДВИЖЕНИЯТА НА МАМА (поне 30 дни) ако няма драстично влошаване ще останем на 50 милиграма допамин дневна доза за 5-6 месеца. А след това може да "опитам" да спра напълно допамина НО ВСЕ ОЩЕ НЕ ЗНАМ ДАЛИ ЩЕ Е ВЪЗМОЖНО???? - ще видим живот и здраве....

ПС. ll
Горещо препоръчвам ежедневни разходки от поне 40 минути.  ТОВА СТИМУЛИРА  и АКТИВИРА МОЗЪКА И НЕВРОНИТЕ ,КАТО БЕЗ ДА СЪЗНАВАМЕ ТОВА ПРИ при всяка  крачка повтарям при всяка  крачка караме стотици хиляди  (иначе "успали" се от болеста не свързани) неврони да се автостимулират и комуникират наново помежду си.

Същият ефект има ако плетем  с шишове 1-2 часа дневно. Стимулиращият  за невроните при плетене ефект  е  значителен и по голям от решаване на кръстословици 2 часа.Защото при плетене (това са повтарящи се до безкрай едни и същи но ФИННИ! с голяма краина точност движения) за всяко вкарване на бримка в бримка активираме стотици хиляди неврони и отново и отново а това води след няколко седмици до  общо активиране и пластичност на мозъка .
ТОЛКОВА Е ПРОСТО! - мъже и жени, плетете прав шал ако е студено за разходки (плетете-разплитате, плетете-разплитате)
Гледането на телевизия НЕ стимулира невроните.


Титла: Re: Имате ли близки с болест на Паркинсон ?
Публикувано от: Dream Team в вт, 06 мар 2018, 10:56
Интересно как бихте отделили 25-30 гр от синемепа/синемет, при положение, че самото хапче е толкова малко и се троши лесно.
Вчера писах на аптека Фрамар за кадифения боб и те ми отговориха следното:
:
Здравейте! Не разполагаме с информация за наличността на продукти в други вериги аптеки.
При нас точно този продукт не е наличен. Освен това към този момент нямаме аптеки във Варна.
Ако желаете, можем да Ви предложим други продукти, съдържащи екстракт от кадифен боб, като би могло да направите онлайн поръчка.

Предложили са ми други 2 продукта, за които не пише, че се ползват при Паркинсон


Титла: Re: Имате ли близки с болест на Паркинсон ?
Публикувано от: FBID405673186533889 в вт, 06 мар 2018, 11:17
Интересно как бихте отделили 25-30 гр от синемепа/синемет, при положение, че самото хапче е толкова малко и се троши лесно.
Вчера писах на аптека Фрамар за кадифения боб и те ми отговориха следното:
:
Здравейте! Не разполагаме с информация за наличността на продукти в други вериги аптеки.
При нас точно този продукт не е наличен. Освен това към този момент нямаме аптеки във Варна.
Ако желаете, можем да Ви предложим други продукти, съдържащи екстракт от кадифен боб, като би могло да направите онлайн поръчка.Предложили са ми други 2 продукта, за които не пише, че се ползват при Паркинсон

аз съм писал че аз лично бих пил 25 до 50 милиграма допамин около часа с най тежък задух Никъде НЕ КАЗВАМ ДА РАЗДЕЛЯТЕ синемепа/синемет особенно  ако нямат делителна линия . ВИЕ ПРОИЗВОЛНО НАХВЪРЛЯТЕ ДУМИ В ИЗРЕЧЕНИЯТА СИ и използвате думата "Интересно" като единственна разумна предпоставка за това.

Ако ви трябва Мукуна пруриенс ще намерите в http://www.bulgaricus.bg/


ще повторя
аз съм безкрайно неук и твърде НЕкомппетентен за да давам съвети за това наистина тежко прогресивно заболяване което за съжаление все още няма лечение.  И дано някои има полза от това което споделям тук


Титла: Re: Имате ли близки с болест на Паркинсон ?
Публикувано от: Dream Team в вт, 06 мар 2018, 12:39
В листовката пише "Таблетките
НЕ ТРЯБВА ДА СЕ РАЗЧУПВАТ , ДЪВЧАТ ИЛИ СТРИВАТ ,
тъй като това ще
попречи на бавното и постепенно освобождаване на активните съставки.
Много е важно да спазвате препоръките на Вашия лекар за това кога и по колко от таблетките да вземате"

Въпреки това лекарите го предписват на половинки


Не се заяждам с Вас, само питам как да отделя 30 мг, защото не съм намирала таблетки с по-малко съдържание на допамин


Титла: Re: Имате ли близки с болест на Паркинсон ?
Публикувано от: Dream Team в вт, 06 мар 2018, 13:01
В листовката пише "Таблетките
НЕ ТРЯБВА ДА СЕ РАЗЧУПВАТ , ДЪВЧАТ ИЛИ СТРИВАТ ,
тъй като това ще
попречи на бавното и постепенно освобождаване на активните съставки.
Много е важно да спазвате препоръките на Вашия лекар за това кога и по колко от таблетките да вземате"

Въпреки това лекарите го предписват на половинки


Не се заяждам с Вас, само питам как да отделя 30 гр, защото не съм намирала таблетки с по-малко съдържание на допамин

Абсолютно съм убедена, че в БГ дистрибуторите и търговците на хранителни добавки нищо не разбират от това. Още като прочета листовките на различните производители и започвам да се съмнявам в това, което пишат за качествата на продукта. На едната фирма пише, че кадифеният боб бил африканско растение, а на другата - индийско. Последно какво е? Въобще в БГ всичко е на принципа оправяй се сам и на "проба грешка". Важно е търговията с лекарства да върви!!!


Титла: Re: Имате ли близки с болест на Паркинсон ?
Публикувано от: FBID405673186533889 в вт, 06 мар 2018, 14:57
В листовката пише "Таблетките
НЕ ТРЯБВА ДА СЕ РАЗЧУПВАТ , ДЪВЧАТ ИЛИ СТРИВАТ ,
тъй като това ще
попречи на бавното и постепенно освобождаване на активните съставки.
Много е важно да спазвате препоръките на Вашия лекар за това кога и по колко от таблетките да вземате"

Въпреки това лекарите го предписват на половинки


Не се заяждам с Вас, само питам как да отделя 30 гр, защото не съм намирала таблетки с по-малко съдържание на допамин
 

Има Madopar 100 mg/25 mg Dispersible Tablets     100 таблетки 22 лева
Мадопар 100 mg/25 mg диспергиращи се таблетки
Всяка диспергираща се таблетка съдържа 100 mg леводопа (levodopa) и 25 mg бензеразид (benserazide) (като бензеразидов хидрохлорид).
Таблетките имат делителна линия тоест разчупвате по нея и имате 50 милиграма допамин +12.5 мгбензеразидов хидрохлорид
ВИЕ ПОСТОЯННО ПИШЕТЕ ЗА 30 грама ТОВА Е ГРЕШКА НЕ ГРАМА А МИЛИГРАМА


Титла: Re: Имате ли близки с болест на Паркинсон ?
Публикувано от: Dream Team в вт, 06 мар 2018, 17:23
Да, грешката е моя

Баща ми пие синепар 100 мг /предписан от проф. Капрелян/. Таблетката е без разделителна линия, малко драже, което много трудно се реже и невроложката му разреши да го пие 2 х 1 табл на ден, вместо изписаните от професора 4 пъти по половин таблетка.


Титла: Re: Имате ли близки с болест на Паркинсон ?
Публикувано от: FBID405673186533889 в вт, 06 мар 2018, 18:32
Да, грешката е моя

Баща ми пие синепар 100 мг /предписан от проф. Капрелян/. Таблетката е без разделителна линия, малко драже, което много трудно се реже и невроложката му разреши да го пие 2 х 1 табл на ден, вместо изписаните от професора 4 пъти по половин таблетка.
Питайте невроложката дали може пробно да му дадете 1/4 Мадопар 100 mg/25 mg диспергиращи се таблетки ТОЕСТ 25 милиграма леводопа. Мадопар 100 mg/25 е  с незабавно освобождаване. За това ако имам най-тежък задух в 5 часа Бих пил 1/4 Мадопар 100 mg/25 mg около 4 часа или 4:30


Титла: Re: Имате ли близки с болест на Паркинсон ?
Публикувано от: FBID405673186533889 в пт, 16 мар 2018, 18:59
Да, грешката е моя

Баща ми пие синепар 100 мг /предписан от проф. Капрелян/. Таблетката е без разделителна линия, малко драже, което много трудно се реже и невроложката му разреши да го пие 2 х 1 табл на ден, вместо изписаните от професора 4 пъти по половин таблетка.
Често НО НЕ ВИНАГИ внимателното разчупване на таблетките само с пръсти и ползването на нокти, разчупва точно и правилно таблетката по линията на която са притиснати ноктите ЗА РАЗЛИКА ОТ хвърчащите наоколо парчета при разчупване с нож


Титла: Re: Имате ли близки с болест на Паркинсон ?
Публикувано от: Dream Team в пт, 16 мар 2018, 21:32
Да, грешката е моя

Баща ми пие синепар 100 мг /предписан от проф. Капрелян/. Таблетката е без разделителна линия, малко драже, което много трудно се реже и невроложката му разреши да го пие 2 х 1 табл на ден, вместо изписаните от професора 4 пъти по половин таблетка.
Често НО НЕ ВИНАГИ внимателното разчупване на таблетките само с пръсти и ползването на нокти, разчупва точно и правилно таблетката по линията на която са притиснати ноктите ЗА РАЗЛИКА ОТ хвърчащите наоколо парчета при разчупване с нож


Линия за разчупване няма, а в упътването пише, че таблетките не трябва да се разделят


Титла: Re: Имате ли близки с болест на Паркинсон ?
Публикувано от: ilianab в ср, 21 мар 2018, 15:14
Здравейте,
Можете ли да ми препоръчате добър невролог за София с опит при паркинсон? Искам да направя консултация за баща си. По възможност прием в частен кабинет, за да избегна чакане. Благодаря предварително


Титла: Re: Имате ли близки с болест на Паркинсон ?
Публикувано от: FBID405673186533889 в пт, 27 апр 2018, 22:00
До Rado Nakev: Здравейте! За първи път съм в този форум и аз също търся лек за паркинсон и чета с интерес всичко, написано тук. Съпруга ми е на 49г и от лятото получи тремор първо на крака, след това на ръката и сега на главата. От няколко месеца пие всичко, каквото намерих, като алтернатива - чай от котешка стъпка, други комбинирани билкови чайове, лъвска грива и мукуна пруриенс 2 пъти дневно по 350мг. За съжаление никакъв ефект. Моя близка в Испания пие мукуна 400 мг веднъж дневно и каза,че има ефект при нея, но тук не намерих същата опаковка /т.е. като вносител на билката/.  Или това, което продават тук не е никаква мукуна, или при нас не се повлиява. Аз я купих от аптека Фрамар, онлайн... Бъдете здрави всички!

Давам ви много интересна информация за диуритика  𝔹𝕦𝕞𝕖𝕥𝕒𝕟𝕚𝕕𝕖 (𝔹𝕦𝕞𝕖𝕩) и Паркинсон. Проучето го внимателно! за да решите дали да го ползвате. Аз все още проучвам дали  този диуритик е подходящ за използване при маменият Паркинсон. Не съм се решил все още но наистина е доста обещаващо и най-вероятно ще се пробваме много внимателно заради възраста й 82  г.
Информацията е на английски

буметанид
използва се за лечение на отоци от различен произход (хронична сърдечна недостатъчност, портална хипертония, нефротичен синдром) и aртериална хипертония (високо кръвно налягане).


𝔹𝕦𝕞𝕖𝕥𝕒𝕟𝕚𝕕𝕖 ( (trade names Bumex or Burinex)
ℂ𝕠𝕦𝕝𝕕 𝕙𝕖𝕒𝕣𝕥 𝕗𝕒𝕚𝕝𝕦𝕣𝕖 𝕞𝕖𝕕𝕚𝕔𝕒𝕥𝕚𝕠𝕟 𝕓𝕖 𝕘𝕠𝕠𝕕 𝕗𝕠𝕣 ℙ𝕒𝕣𝕜𝕚𝕟𝕤𝕠𝕟’𝕤? https://scienceofparkinsons.com/2018/04/24/bumetanide


Титла: Re: Имате ли близки с болест на Паркинсон ?
Публикувано от: kata_lina58 в ср, 02 май 2018, 19:13
Може ли някой да ми препоръча  добър невролог от Бургас ,на който да се доверя за проследяване на състоянието на болният ми съпруг от паркинсон. Благодаря ви


Титла: Re: Имате ли близки с болест на Паркинсон ?
Публикувано от: Анонимен в чт, 03 май 2018, 09:29
Момичета, попадам на тази тема случайно. Искам да ви споделя опита си с тази болест. Свекър ми от 5 години  има поставена такава диагноза - тремор на едната ръка, малки ситни стъпки, прегърбена стойка. Откриха му го към 55 годшна възраст. Сега е на 60. От октомври тремор вече няма. Може вече да прави големи стъпки и има цялостно подобрение. И всичко това от Б12. Изследвахме и беше под нормата. Три месеца вече пие всеки ден Б12.  Последно изследвахме витамина преди седмица и наистина има покачване макар и не в норма все още. Истинската норма трябва да е над 500, нищо, че на изследването пише друго. Има много информация. Казвам ви, едно толкова дребно нещо може да е толкова важно. Прочетете книгата на Сали Пачолок - А дали не е Б12? ..Има много информация в нея. Нямаше да повярвам, ако не се беше случило с нас. За съжаление за него вече е късно да се върне всичко в първоначален вид, защото са минали много години, но все пак има драстично подобрение. Така, че действайте бързо и не се доверявайте сляпо на лекарите. Той къде ли не беше ходил през тези години и никой не му каза да се изследва. Реално, щом от това има подобрение, вероятно изобщо не е болен от паркинсон, но няма лекар, който да не твърди това. Симптомите на Б12 наподобяват много и най-различни болести. Обърнете внимание...Също така като допълнение пие от октомври Лъвска Грива, Рейши и Шийтаке на таблетки. Има ги в интернет..аз от чужбина ги поръчвам. Те имат много добро въздействие на мозъка..


Титла: Re: Имате ли близки с болест на Паркинсон ?
Публикувано от: kata_lina58 в чт, 03 май 2018, 09:32
Здравейте, също сме от Бургас.Бихте ли споделили моля за добър невролог в нашия град, към който да се насочим за проследяване на "паркинсон" - диагноза, поставена в Александровска болница, преди 9 мес. на моя съпруг.


Титла: Re: Имате ли близки с болест на Паркинсон ?
Публикувано от: papii99f в пн, 16 юли 2018, 16:38
Здравейте,
Баща ми е на 54години и е диагностициран с болест на Паркинсон от 8 години насам. До миналата година се чувстваше много добре, след което настъпи рязко развитие на болестта, което доведе до поставянето му на гел-пампа в началото на тази година.  Помогна му много, но очакванията бяха да стане като нов човек, а в действителност сковаванията и тремора си остана в по-голямата част от деня. След като настъпи разочарованието, почнахме с различни методи и алтернативна медицина, които поне засега няма видим ефект.
Наскоро прочетох една книга на българска авторка, която е спряла развитието на множествена склероза чрез промяна на храненето, или по-точно чрез спазване на ниско-въглехидратна високо-мазнинна диета. Аз веднага се вдъхнових и в момента съм в процес на налагане вкъщи.
Въпросът ми е дали някой от Вас или Ваш близък е пробвал да промени начина си на хранене и дали това е дало някакви отражение върху здравословното състояние на болния? Ще се радвам, ако някой сподели опита си.
Благодаря предварително!


Титла: Re: Имате ли близки с болест на Паркинсон ?
Публикувано от: sunrise_67 в пн, 16 юли 2018, 19:27
Здравей, баща ми също е с гел помпа, ъой също очакваше едва ли не, че с нея ще изчезне болестта, но не и съвсем се отпусна и отчая.Твоя е много млад карай го да се движи и да " работи" нещо из къщи, ефект от помпата ще се види след годинс, докато се нацелят точните дози на гела, за храненето не знам, изобщо не съм сигурна в ползите, една позната правеше за майка си сокове по Гайдутков, но полза нянаше, татко ядеше покълнало жито, чай от котешка стъпка и още не помня всичко, но нищо


Титла: Re: Имате ли близки с болест на Паркинсон ?
Публикувано от: nalekova в пн, 23 юли 2018, 12:35
Здравейте, много съм отчаяна! Моята майка е с паркинсон от 10 години, в момента приема следната терапия : в 8,30ч., 12,00ч., 15,30 и 18,30ч. - 75мг. мадопар + половин табл. прамипексол0,18мг., а вечер преди лягане 2 хапчета мадопар hbs. От близо месец е много скована и трепери  и освен това изпада в състояния на лудост. Повтаря едно и също и иска непрекъснато някой да я мести и обръща, да и хваща ръката и пр. . Не мога да разбера дали това не са паник атаки. Ако някой може да помогне със съвет ще съм много благодарна


Титла: Re: Имате ли близки с болест на Паркинсон ?
Публикувано от: М.Великова в ср, 08 авг 2018, 23:20
Здравейте, много съм отчаяна! Моята майка е с паркинсон от 10 години, в момента приема следната терапия : в 8,30ч., 12,00ч., 15,30 и 18,30ч. - 75мг. мадопар + половин табл. прамипексол0,18мг., а вечер преди лягане 2 хапчета мадопар hbs. От близо месец е много скована и трепери  и освен това изпада в състояния на лудост. Повтаря едно и също и иска непрекъснато някой да я мести и обръща, да и хваща ръката и пр. . Не мога да разбера дали това не са паник атаки. Ако някой може да помогне със съвет ще съм много благодарна
Здравейте, при всеки е различно и си мисля, че все пак трябва да се консултирате с лекуващия невролог. Не знам от кога е на тази терапия,  може да и е силна , може да не и понася комбинацията на лекарствата. Аз съм с тази диагноза от 8 години и терапията ми в момента е подобна - в 8 ч - 100 мг мадопар + 8 мг рапонер;, в 11.30 ч, 14.30ч и 17,30 ч - по 150 мг мадопар и в 20 ч 1 мадопарHBS. Предписанията ми бяха рапонера да е 16 мг, но след два месеца употреба ми го намалиха, защото се предозирвах и след обяд започвах да се клатя /без да мога да се контролирам/, ставаше ми много нервно. Сега като наближи времето на приема и/или и при най-малкото притеснение  ръката ми започва да трепери, но след това се успокоява за около 2 ч - 2,30 ч и после пак същата процедура. Все още ходя и  на работа, защото пък ако не съм ангажирана с нещо, съвсем ще се депресирам. Желая ви успех в борбата с болестта.


Титла: Re: Имате ли близки с болест на Паркинсон ?
Публикувано от: luchi92 в сб, 11 авг 2018, 23:32
  Знаете ли, че един час преди и след хранене не трябва да се приема Мадопар, защото не действа пълноценно. Опитайте се  да разделите дозите на равни интервали през деня, като първата е веднага след ставане, а последната преди лягане. Не е необходимо да е в едни и същи часове на деня, а да е разделена равномерно в деня.
 Ако ви се наложи да станете по-рано или по-късно си я подредете за самия ден. Ако деня ви е ненормално дълъг или къс можете да вземете една доза повече или по-малко. Подредете си ги през 4 часа. Това лекарство не лекува, а помага деня ви да е пълноценен, така че  не спазвайте стриктно график на пиене. Трябва да си направите ваш си график и сами да си налучкате дозата на лекарството. Това невролог няма как да ви го направи или трябва да ходите при него всяка седмица.


Титла: Re: Имате ли близки с болест на Паркинсон ?
Публикувано от: luchi92 в сб, 11 авг 2018, 23:56
Здравейте, много съм отчаяна! Моята майка е с паркинсон от 10 години, в момента приема следната терапия : в 8,30ч., 12,00ч., 15,30 и 18,30ч. - 75мг. мадопар + половин табл. прамипексол0,18мг., а вечер преди лягане 2 хапчета мадопар hbs. От близо месец е много скована и трепери  и освен това изпада в състояния на лудост. Повтаря едно и също и иска непрекъснато някой да я мести и обръща, да и хваща ръката и пр. . Не мога да разбера дали това не са паник атаки. Ако някой може да помогне със съвет ще съм много благодарна

 Както описваш състоянието ми прилича на предозиране.  Пробвайте 4 приема на ден и махнете единия дневен Мадопар.  За период от 10 дни може да разберете  дали има промяна.  Тези дози, които си описала , нещо не ги разбирам. Тези 75мг. каква част от хапчето е и това 0.18мг също.
 


Титла: Re: Имате ли близки с болест на Паркинсон ?
Публикувано от: TanyaAlex в чт, 06 сеп 2018, 08:57
Здравейте ! Моят баща е болен от 6 години от Паркинсон. Вече няколко пъти ходи във Варна на Паркинсонова комисия която вече 4 пъти му сменя лекарствата. В момента е на Мадопар през 3 часа като вечер приема в 11 друга синя таблетка Мадопар. През деня ръцете му треперят,има моменти в които тялото му се сковава и неможе да ходи и да прави нищо. Често губи равновесия. От както започна тази схема с Мадопар състоянието му драстично се влоши.  Вече от нерви не мога да спя. Намерих тази тема и се радвам че много хора пишат тук и се опитват да си помогнат взаимно. Мисля че схемата по която взима лекарствата е неправилна и се убедих че тези "светила" от комисията си правят екперименти с болните. Моля някой да ми препоръча добър невролог от Варна.


Титла: Re: Имате ли близки с болест на Паркинсон ?
Публикувано от: nikolaeva в чт, 06 сеп 2018, 09:37
Ох, Таня, някакво т.нар. светило от Варна питал майка ми колко хапчета на ден да и предпише. Сякаш тя е лекар. Накрая написал становището си на един хвърчащ кариран лист.


Титла: Re: Имате ли близки с болест на Паркинсон ?
Публикувано от: Dream Team в чт, 06 сеп 2018, 11:21
Здравейте ! Моят баща е болен от 6 години от Паркинсон. Вече няколко пъти ходи във Варна на Паркинсонова комисия която вече 4 пъти му сменя лекарствата. В момента е на Мадопар през 3 часа като вечер приема в 11 друга синя таблетка Мадопар. През деня ръцете му треперят,има моменти в които тялото му се сковава и неможе да ходи и да прави нищо. Често губи равновесия. От както започна тази схема с Мадопар състоянието му драстично се влоши.  Вече от нерви не мога да спя. Намерих тази тема и се радвам че много хора пишат тук и се опитват да си помогнат взаимно. Мисля че схемата по която взима лекарствата е неправилна и се убедих че тези "светила" от комисията си правят екперименти с болните. Моля някой да ми препоръча добър невролог от Варна.

Страшно съм недоволна от комисията с председател проф. Капрелян...Ходихме на свободен прием при него /100 лв е прегледа/, чакахме около час и половина /знаете колко трудно е това за болните от Паркинсон, при положение, че трябва да се чака на асансьора, който винаги е претъпкан/. Не му обърна никакво внимание! Даде час за комисия, на която дори не се яви. Излезе някакво момиче, което непрекъснато влизаше и излизаше при него, защото аз задавах въпроси, на които тя не можеше да отговори! Светилото на неврологията изписа на баща ми да пие  3 пъти  по половин таблетка Синепар /при положение, че ясно в упътването пише, че таблетките не се разделят/... и така 3 години, докато накрая питах лекуващата невроложка и него, защо не му даваме цели таблетки 2 пъти дневно, първо защото трудно се делят и второ, защото в упътването пише, че не трябва да се разделят и те ми отговориха, щом така пише, така да ги давам!!! Това ли е нормалното отношение на невролозите към болните от Паркинсон? Много съм разочарована!!!


Титла: Re: Имате ли близки с болест на Паркинсон ?
Публикувано от: TanyaAlex в чт, 06 сеп 2018, 16:16
DreamTeam и ние бяхме при него. Последния път майка отиде с него и след излизане от стаята седна и се разплака. Каза че питала защо така се случват нещата да му се намалят лекарствара. А той я попитал дибре какво искате да Ви изпиша. Накрая завъртял химикалкара написал схемата за Мадопар и им пожелал приятен ден. А татко  беше ходил в Балчик на санаториум,казваше че се чувства  сравнително добре. Започна да пие Мадопар и за седмица стана развалина. Не смее сам да излезе,страхува се че ще падне майка има 2 години до пенсия и все плаче че ще го загуби. Момичета незнам какво да правя...


Титла: Re: Имате ли близки с болест на Паркинсон ?
Публикувано от: nikolaeva в чт, 06 сеп 2018, 19:30
И майка ми вече не иска да излиза. Тя все повече започва да не може, трепери, но има и на психична основа според мен. От 10г е с диагнозата, на 62 е. И аз се чудя къде да я заведа. В София , в Св. Наум хвалят една докторка, но връзката с нея е невъзможна, а без уговорка не мога да тръгна. В Разград живее майка ми и затова годи на комисия във Варна, но без резултат.


Титла: Re: Имате ли близки с болест на Паркинсон ?
Публикувано от: Dream Team в чт, 06 сеп 2018, 19:56
Във Варна само една ли е комисията, начело с този Капрелян?


Титла: Re: Имате ли близки с болест на Паркинсон ?
Публикувано от: TanyaAlex в пт, 07 сеп 2018, 01:25
Dream Team доколкото знам да. Не съм чувала за друга да има. То затова и като отидем всеки път е един кошмар.Опашка,народ някакъв ужас просто.


Титла: Re: Имате ли близки с болест на Паркинсон ?
Публикувано от: Dream Team в пт, 07 сеп 2018, 02:04
Dream Team доколкото знам да. Не съм чувала за друга да има. То затова и като отидем всеки път е един кошмар.Опашка,народ някакъв ужас просто.


Това не е нормално предвид заболяването. Тези хора трудно се движат. Самото посещение на комисията е някакъв ад, а камо ли да чакат с часове. Може ли да е толкова трудно всичко? Отчаяна съм


Титла: Re: Имате ли близки с болест на Паркинсон ?
Публикувано от: sunrise_67 в пт, 07 сеп 2018, 12:10
момичета свържете се с предстваителите от сайта, за да видите какво могат да направят за близките ви, безплатно е всичко, свържете се и  разкажете
http://parkinson.bg/%D0%BA%D0%BE%D0%BD%D1%82%D0%B0%D0%BA%D1%82%D0%B8/

не знам дали сте го срещали сайта, опитайте


Титла: Re: Имате ли близки с болест на Паркинсон ?
Публикувано от: Dream Team в пт, 07 сеп 2018, 17:17
Аз този сайт отдавна го знам, но все едно  не е писан за нашите условия

И с какво могат да помогнат в случая?


Титла: Re: Имате ли близки с болест на Паркинсон ?
Публикувано от: sunrise_67 в пт, 07 сеп 2018, 20:55
Свързахте ли се с някой от хората, говорихте ли с тях, какво значи не е за нашите условия, не разбрах


Титла: Re: Имате ли близки с болест на Паркинсон ?
Публикувано от: TanyaAlex в вт, 11 сеп 2018, 16:35
Момичета купих магнезиево олио и витамин B12 за татко. Сега ще започна да ги прилагам. Казаха ми че B12 ще помогне за метаболизма а олито да намали болката и честотата на тремора. И това ще опитам а пък да видим. Сигурно ще отнеме време ама ще опитам


Титла: Re: Имате ли близки с болест на Паркинсон ?
Публикувано от: Dream Team в ср, 12 сеп 2018, 10:22
А има ли при някой от вашите близки поява на задух вечер или през деня да не могат да си поемат въздух?


Титла: Re: Имате ли близки с болест на Паркинсон ?
Публикувано от: nikolaeva в ср, 12 сеп 2018, 11:54
А има ли при някой от вашите близки поява на задух вечер или през деня да не могат да си поемат въздух?
О да. И задух, и сърцебиене, и честа промяна в кръвното, ту ниско, ту високо. А когато отиде при ЛЛ кардиограмата и всичко друго при преглед е ок.


Титла: Re: Имате ли близки с болест на Паркинсон ?
Публикувано от: Dream Team в ср, 12 сеп 2018, 12:45
А има ли при някой от вашите близки поява на задух вечер или през деня да не могат да си поемат въздух?
О да. И задух, и сърцебиене, и честа промяна в кръвното, ту ниско, ту високо. А когато отиде при ЛЛ кардиограмата и всичко друго при преглед е ок.

И при нас е така  :peace: Последният път му откриха сърдечна недостатъчност

За задух какви лекарства давате?


Титла: Re: Имате ли близки с болест на Паркинсон ?
Публикувано от: nikolaeva в ср, 12 сеп 2018, 15:03
Dream Team майка ми пие лекарство за кръвно и то само ако е много високо. Правила е консултация с кардиолог и белодробен и всичко уж е наред. От няколко години е леко прегърбена и изкривена на една страна вследствие на остеопорозата и казват че от това са симптомите.


Титла: Re: Имате ли близки с болест на Паркинсон ?
Публикувано от: TanyaAlex в сб, 15 сеп 2018, 08:00
Момичета Здравейте отдавна не съм писала. При нас както вече упоменах започнахме магнезиевото олио разтривки и витамин B12. Сега ми казаха за един невролог доктор Марин Станоев. във Варна. Искам да попитам някой ходил ли е при него на преглед? Дори руснаците пишат че мадупара и леводопа е противопоказен за Паркинсон. Трябва да сменя лекарствата на татко преди състоянието му да се влоши окончателно. Не желая да го водя при този доктор Каприлян. Има ли хора които да не са се явявали на Паркинсонова комисия във Варна и да имат предписана схема за лекарства от техния невролог. Упасявам се че ако го заведа нещата няма да са по различни.


Титла: Re: Имате ли близки с болест на Паркинсон ?
Публикувано от: Dream Team в нд, 16 сеп 2018, 22:25
Ако се явите на комисия, лекарставата са безплатни, иначе си ги купувате

Баща ми пие синепар


Титла: Re: Имате ли близки с болест на Паркинсон ?
Публикувано от: Dream Team в ср, 03 окт 2018, 12:04
При вашите близки има ли състояние на обърканост, да не знаят къде се  намират, да не познават къщата, стаята, понякога и да халюцинират?


Титла: Re: Имате ли близки с болест на Паркинсон ?
Публикувано от: sunrise_67 в ср, 03 окт 2018, 14:41
при нас имаше и халюцинации, чуване на гласове, при вас така ли е, трябва да се наблюдават, опасно е


Титла: Re: Имате ли близки с болест на Паркинсон ?
Публикувано от: Dream Team в ср, 03 окт 2018, 16:44
при нас имаше и халюцинации, чуване на гласове, при вас така ли е, трябва да се наблюдават, опасно е

Не, гласове не чува, но къщата му се вижда променена...не може да намери другата стая понякога


Титла: Re: Имате ли близки с болест на Паркинсон ?
Публикувано от: sunrise_67 в ср, 03 окт 2018, 16:55
Отидете при лекаря и му разкажете, може да е нещо като деменция , паркинсона знам ,че не се развива самостоятелно върви с депресия и  също и суицидни идеи, нека да го види лекар, важни са витамините б12 и правилната комбинация на лекарствата


Титла: Re: Имате ли близки с болест на Паркинсон ?
Публикувано от: Dream Team в ср, 03 окт 2018, 17:11
Отидете при лекаря и му разкажете, може да е нещо като деменция , паркинсона знам ,че не се развива самостоятелно върви с депресия и  също и суицидни идеи, нека да го види лекар, важни са витамините б12 и правилната комбинация на лекарствата

Лекарката каза, че така се развива болестта и нищо не може да се направи

Защо си мислите, че лекарите знаят нещо за тази болест и за мозъка въобще. Според мен невролозите са най-защитените лекари...сменят лекарствата и чакат. Никой не е изследвал мозъка и не се знае какви процеси протичат в него. Да  не се залъгваме!!!


Титла: Re: Имате ли близки с болест на Паркинсон ?
Публикувано от: Dream Team в ср, 03 окт 2018, 18:31
Отидете при лекаря и му разкажете, може да е нещо като деменция , паркинсона знам ,че не се развива самостоятелно върви с депресия и  също и суицидни идеи, нека да го види лекар, важни са витамините б12 и правилната комбинация на лекарствата

Лекарката каза, че така се развива болестта и нищо не може да се направи

Защо си мислите, че лекарите знаят нещо за тази болест и за мозъка въобще. Според мен невролозите са най-защитените лекари...сменят лекарствата и чакат. Никой не е изследвал мозъка и не се знае какви процеси протичат в него. Да  не се залъгваме!!!

https://www.lechitel.net/%d0%bf%d0%b0%d1%80%d0%ba%d0%b8%d0%bd%d1%81%d0%be%d0%bd/


Титла: Re: Имате ли близки с болест на Паркинсон ?
Публикувано от: TanyaAlex в пн, 15 окт 2018, 15:23
Dream Team при нас беше така от едно от лекарствата които баща ми пиеше. Моля прочете указанията и се посъветвайте с лекар незабавно. При нас лекарството беше спряно и състоянието му се подобри.


Титла: Re: Имате ли близки с болест на Паркинсон ?
Публикувано от: TanyaAlex в пн, 15 окт 2018, 15:43
Пропуснах да кажа че лекарството беше Прамипексол.

https://apteka.framar.bg/30025492/прамипексол-табл-0-18-мг-0-25-мг-30-тева


Титла: Re: Имате ли близки с болест на Паркинсон ?
Публикувано от: Dream Team в пн, 15 окт 2018, 21:46
Dream Team при нас беше така от едно от лекарствата които баща ми пиеше. Моля прочете указанията и се посъветвайте с лекар незабавно. При нас лекарството беше спряно и състоянието му се подобри.

С кой лекар? Никой не ти обръща внимание...такава била болестта. Такъв беше коментарът!!!


Титла: Re: Имате ли близки с болест на Паркинсон ?
Публикувано от: TanyaAlex в пн, 15 окт 2018, 22:00
Аз отидох миналата седмица в София при доктор Ангелова. Тя му направи нов план. Сега сме на Мадопар и Пекамерц. Вече се движи по стабилно и излиза навън. Във Варна нищо не струват докторите- нищо.


Титла: Re: Имате ли близки с болест на Паркинсон ?
Публикувано от: Dream Team в пн, 15 окт 2018, 22:45
Аз отидох миналата седмица в София при доктор Ангелова. Тя му направи нов план. Сега сме на Мадопар и Пекамерц. Вече се движи по стабилно и излиза навън. Във Варна нищо не струват докторите- нищо.

Така е!!! Но до Сф няма как да го заведем

Много е лошо, когато няма към кого да се обърнеш


Титла: Re: Имате ли близки с болест на Паркинсон ?
Публикувано от: Dream Team в ср, 24 окт 2018, 17:53
Да ми препоръчате добър пулмолог във Варна, който ходи по домовете? С този задух не знам как може да се справим...отделно баща ми няма никакво желание да ходи на лекар и да се бори, изцяло се е предал, депресиран и отчаян е


Титла: Re: Имате ли близки с болест на Паркинсон ?
Публикувано от: TanyaAlex в нд, 28 окт 2018, 01:38
DreamTeam говорете му,подкрепяйте го за съжаление и моят баща беше така. След като му сменихме лекарствата и наех почасова болногледачка за да му настоява да прави упражнения малко се подобри. За двата часа които тя е там прави упражнения,излиза с нея на кратка разходка,има с някой с който да си поговори различен от нас. Трябва много да го подкрепяте и укоръжавате да продължава да се движи и лекува доколкото разбира се болестта изобщо позволява.


Титла: Re: Имате ли близки с болест на Паркинсон ?
Публикувано от: nikolaeva в нд, 28 окт 2018, 10:05
DreamTeam говорете му,подкрепяйте го за съжаление и моят баща беше така. След като му сменихме лекарствата и наех почасова болногледачка за да му настоява да прави упражнения малко се подобри. За двата часа които тя е там прави упражнения,излиза с нея на кратка разходка,има с някой с който да си поговори различен от нас. Трябва много да го подкрепяте и укоръжавате да продължава да се движи и лекува доколкото разбира се болестта изобщо позволява.
Може ли да споделите какви са упражненията.


Титла: Re: Имате ли близки с болест на Паркинсон ?
Публикувано от: Dream Team в нд, 28 окт 2018, 11:14
Не може да излиза и няма желание, но поне въздух да имаше да диша. Всяка вечер е голяма мъка с този задух


Титла: Re: Имате ли близки с болест на Паркинсон ?
Публикувано от: m a y a в пн, 29 окт 2018, 22:12
Упражнения при паркинсон https://www.youtube.com/watch?v=JW9iXay1_Ig
 


Титла: Re: Имате ли близки с болест на Паркинсон ?
Публикувано от: TanyaAlex в вт, 30 окт 2018, 06:31
Здравейте момичета първите две от упражненията които Мая е изпратила само съвпадат. Имаме един уред за крака и с него си движи краката нагоре надолу. Упражненията бяха показани от рехабилитатор който дойде у дома. Още да Ви споделя че му правим масаж на гърба ръцете и краката. Идваше едно момиче преди  у дома и взимаше 10 лева за масаж. Но сега майка се опитва сама с магнезиево олио да го масажира всяка вечер. Рехабилитация, масаж и движение им трябва имаче заседят ли се не е добре.


Титла: Re: Имате ли близки с болест на Паркинсон ?
Публикувано от: nikolaeva в вт, 30 окт 2018, 14:19
Упражнения при паркинсон https://www.youtube.com/watch?v=JW9iXay1_Ig
 
Благодаря.


1