BG-Mamma

Деца => Кърмене => Темата е започната от: Ani111 в нд, 07 авг 2005, 11:12Титла: Цица слещу колики?
Публикувано от: Ani111 в нд, 07 авг 2005, 11:12
Наскоро разказах на една приятелка как лекувахме коликите с Маргаритка - давах цица. Само това я успокояваше, нищо друго не помагаше. Добре де, те са с много тежки колики (ако си спомняте темата - Няколко проблема - нека да помогнем). Само че са посетили няколко лекари и всички са й обяснили, че това не е правилно, и че ще доведе до по-тежки последици - ще й става тежко на бебка и коликите ще се засилят. Така или иначе вече го практикува, защото с нищо друго не може да успокои бебенцето, но се замислих при толкова лекарски мнения, дали не бъркам нещо? Да не й давам грешен съвет и да утежним положението?  :ooooh:


Титла: Re: Цица слещу колики?
Публикувано от: hedra в нд, 07 авг 2005, 11:52
Тук теорията не помага,а само практиката и опита - ако детенце се успокоява,да дава гърдата,очевидно това е решението.Ако става по-зле положението,значи не е това начина и ще е по-добре да изчаква примерно час и половина-два,преди отново да предложи гърдата.
Всъщност коликите биха се засилили основно при неправилна организация на кърменето,т.е. ако всеки път,когато предлага на бебе да суче, сменя гърдата,така че бебето получава повече от предното мляко.То е по-богато на лактоза,която предизвиква бурна ферментация в червата,зеленикави изпражнения и допринася за коликите.Така че да си дава гърдата колкото често иска,но в продължение на около 3 часа всеки път,когато предлага,да е само една и съща гърда - като минат три часа,да предлага само другата пак в продължение на 3 часа.По този начин няма натрупване на лактоза и се избягват коликите.
Иначе ето относно обичайните приказки,как ще се нагълтва с въздух и от това ще са коликите:
Other “windy” babies:
Contrary to popular community folklore, our observation is that air swallowed by babies while feeding appears to bear no clinical relationship to flatus and colic symptoms in babies. This has been noted by other practitioners.(


Титла: Re: Цица слещу колики?
Публикувано от: Tsvety в нд, 07 авг 2005, 15:49
Ами аз даже тема бях пуснала тук, като реших да пробвам с кърменето на поискване, дали няма да се засилят коликите.Май Бу ме успокояваше, че няма логика-коремчето се пълни по-често и млякото се усвоява по-лесно, а не гладното бебе да бърза да суче и да гълта въздух в бързината. След като започнах да я кърмя на поискване, коликите и отминаха. Дали от това, дали защото и беше време- вече беше на 2 месеца почти, но стана коренно различно бебе- кротичко такова!!! Преди- тя реве, а аз гледам часовника дали са минали 3 часа. Майка-садист съм била. :sick:


Титла: И още нещо ...
Публикувано от: Pela в нд, 07 авг 2005, 16:23
Кърмя АЛИСИА  на поискване от първия миг /10 мин. след като се роди, засука/.
И ние страдахме от колики, а още помня как с нея страдахме и аз и татко. Бяхме сами в Америка и ми се струваше, че те никога няма да свършат. А и малкото безпомощно същество сякаш викаше и молеше само нас за помощ... Просто и сега си спомням с мъка и болка. :cry:
При нас освен кърменето помагаха още 3 подхода:
1. Слагах я по коремче, към коляното си и потупвах лекичко гръпчето;
2. Затоплях пеленка с ютията и я полагах за минутки на коремчето;
3. Таня /БУ/, ми прати инфо за честото уригване: 1 гърда-5-10 мин, вдигаш и уригваш, 2 гърда 5-10 мин., вдигаш и уригваш. Знам че, е трудно и тейко с това често уригване, но имаше ефект.

И накрая: НЕ ЗАБРАВЯЙТЕ, че кърмените бебета порядко страдат от колики и по бързо ги израстват! Късмет в борбата с коликите!


Титла: Re: Цица слещу колики?
Публикувано от: pepelyashka в нд, 07 авг 2005, 18:26
Не знам какво съветват докторята, но и при мен помогна, давах или цица, или го разнасях в кенгурото. И вечер като легнех да го кърмя слагах една топла възглавничка между неговото коремче и мен.


Титла: Re: Цица слещу колики?
Публикувано от: alma в нд, 07 авг 2005, 23:14
Ух, понеже мсе изнервях от тоя колитен рев, те почнаха рано, към 10-тия ден коликите, та и аз пробутвах вимето за успокоение и имаше ефект. И лактацията се стимулира тъй, иначе нещо не бях сигурна кърмим ли се, ко играйм... Свърши добра работа, успокоявше се бебка, подремвахме си двечки.. Идилия...  :love:


Титла: Re: Цица слещу колики?
Публикувано от: belinda в пн, 08 авг 2005, 00:01
Аз давах.Не мога да кажа дали е помагало особено, защото бебко ми беше четири пълни месеца с много тежки колики, но поне временно му успокояваше болката.Друго, което съм правила - сешоар, насочен към коремчето.Хубавото е, че освен да облекчава положението тогава, доведе и до свикване на детенцето с бръмчащата машинка и сега си нямаме проблеми с правенето на прически :mrgreen:


Титла: Re: Цица слещу колики?
Публикувано от: Мери в пн, 08 авг 2005, 00:05
Цицата и при нас проработи безотказно срещу тия гадове. ;-)


Титла: Re: Цица слещу колики?
Публикувано от: Ani111 в вт, 09 авг 2005, 12:25
Благодаря на всички за отговорите! Хедра, признавам те! Толкова подробно инфо просто няма къде другаде да намеря на едно място  ;-)


1