BG-Mamma

Дом и семейство => IT, компютри, програми => Темата е започната от: berina в вт, 17 мар 2009, 15:38Титла: Лаптоп - дефект или къде греша в употребата
Публикувано от: berina в вт, 17 мар 2009, 15:38
Имам един проблем който се надявам с ваша помощ да реша.... :pray:
Преди година и един месец си закупих Лаптоп Тошиба и след един месец му изгоря дънната платка.....Понеже си беше в гаранция,която според Тошиба е 1год,а според българските закони би трябвало да е 24мес. го изпратихме в сервиза в София и го поправиха.А преди 10 дни/1год.и месец след закопуването/ отново се яви същия проблем......Естественно Тошиба отказаха да го поправят тъй като според тях му е изтекла гаранцията......но аз се си потърсих правата възоснова на нашите закони и те с триста зора го оправиха,но просто не мога да разбера как в рамките на една година два пъти гори дънната платка newsm78......Ние ли нещо грешим в употребата му или може да е някакъв дефект?....Има ли някакви по особенни правила при ползването на Лаптоп?....Ползвам го единственно за интернет..... :peace:
Моля да ми помогнете със съвет.... :pray:


Титла: Re: Лаптоп - дефект или къде греша в употребата
Публикувано от: A m b e r в вт, 17 мар 2009, 15:45
Ползваш ли някаква защита от токови удари, че с нашето електрозахранване, всичко е възможно.
Нещо такова http://ijdesign.blogspot.com/2007/09/multiprotector-package-design.html


Титла: Re: Лаптоп - дефект или къде греша в употребата
Публикувано от: tinta в вт, 17 мар 2009, 16:15
преди година сестра ми си взе лаптоп на същата марка за около 1400 лв с ддс (пиша и цената, защото все пак не е под 1000 лева. До колкото си спомням за втората година гаранция се доплащаше. Много нерви скъса в началото с този компютър. На втората седмица беше започнал след като поработи 1 час да се изгасва, занесе го в сервиза им и стоя около 2 месеца там - оказа се че са сменили дъното. Май е някакъв проблем - дефект по скоро, а не неправилна употреба от което ти се притесняваш. Неприятното е че ремонта вече няма да е за тяхна сметка.


Титла: Re: Лаптоп - дефект или къде греша в употребата
Публикувано от: ellia в вт, 17 мар 2009, 16:32
На наши познати им изгоря дънната платка,понеже дъщеря им си гледала филмчета в леглото,а когато лаптопа е поставен върху мека повърхност без възможност за вентилация от  долу прегрява.Преди 1-2месеца нашата също я сменяха но проблема беше токов удар.


Титла: Re: Лаптоп - дефект или къде греша в употребата
Публикувано от: Тарталета в вт, 17 мар 2009, 16:59
Не мисля, че е от неправилна употреба  :naughty: По- скоро е дефект на компютъра, даже и след ремонта.


Титла: Re: Лаптоп - дефект или къде греша в употребата
Публикувано от: desinkata_85 в вт, 17 мар 2009, 21:01
аз не съм специалист,но мъжа ми е,та дочувам туй-онуй. :lol:значи в момента тошиба са най-добрите лаптопи и имат най-добрия сервиз в българия.ние също сме с тошиба и работи перфектно,пу-пу. :mrgreen:
дънна платка може да изгори ако вентилатора е бил "запушен"-тоест бил е оставен на меко и не е могъл да засмуква въздух.
възможно е и самият лаптоп да е дефектен,но разбира се това не важи за всички "тошиби",като цяло лаптопите им са добри.


Титла: Re: Лаптоп - дефект или къде греша в употребата
Публикувано от: martinharry в вт, 17 мар 2009, 21:18
Тока като причина, ми не ми се вярва защото има зарядно/преобразовател преди да стигне до лаптопа.
Прегряването като причина - малко вероятна, като се има в предвид че има защити и сам ще спре или ще се рестартира безпричинно в такива ситуации.
Погледни малко из гоогле с точния модел на лаптопа дали няма същите оплаквания като дефект на серия или на целия модел.


Титла: Re: Лаптоп - дефект или къде греша в употребата
Публикувано от: RS в вт, 17 мар 2009, 21:46
Въпрос на "късмет" е това според мен. Моя беше чисто нов на 1 седмица и ми се скапа хард диска :tired:
За 2 седмици ми го смениха и от тогава да чукна на дърво е ок


Титла: Re: Лаптоп - дефект или къде греша в употребата
Публикувано от: vl в ср, 18 мар 2009, 02:20
Нашият е точно такъв, купихме го от Италия преди 2г. Досега не е създавал проблеми. Можехме да избираме 2г. или 3г. гаранция, но не 1г.! За да бъде гаранцията 3г., те искаха още 45евро, а той струваше 1050евро. Още първите дни забелязах, че доста загрява отдолу. Веднага му подложих кутии от дискове от 2-те страни. После потърсих дебела гума-10мм, изрязах от нея 4правоъгълни крачета 20-30мм и ги залепих към неговите отдолу. Така подобрих охлаждането му и сега е леко затоплен, но не пари. Помислете какво означава да пари пластмасовият му капак отдолу, тогава вътре колко ще е загрял! Важно е, да не го товарите със записани филми на харддиска! Не е изключено качеството на продаваните тук да е по-лошо от това на тези продавани в Италия, Германия или другаде. Не забравяйте че сме боклукчийско кошче за всичко. Не съм специалист по компютри, но съм радиоинженер и като специалист казвам, че ако охлаждането е лошо, настъпват необратими промени във всеки полупроводников кристал и той излиза от строя. И още, ако усетим токов удар или гъмотевици, би трябвало веднага да го спрем. При гръмотевици щепселът се вади от контакта, куплунгът на интернета-също. Ако е телевизор, щепселът от контакта и куплунгът от антената или кабелната.


Титла: Re: Лаптоп - дефект или къде греша в употребата
Публикувано от: berina в ср, 18 мар 2009, 08:52
Благодаря ви много за съветите :hug:.....това за охлаждането не ми беше идвало на ум.....и не съм проверявала дали загрява newsm78.....Но ще си взема нещо с което да го повдигна....А дали има определено време през което да работи newsm78....примерно не повече от 3-4часа на ден или нещо такова.Все за това си мисля...иначе на него не гледаме филми само ги тегля и веднага записвам на диск и си гледаме на телевизора....Детенцето ми играе предимно на игри.... :peace:


Титла: Re: Лаптоп - дефект или къде греша в употребата
Публикувано от: Вени*** в ср, 18 мар 2009, 09:48
Продават специални поставки за охлаждане на лаптопи.
Аз лично нямам такава, но от скоро имам лаптоп и се замислям дали да не си купя, за да "удължа" живота му така да се каже  :mrgreen:
Ето и линк към първото, което ми попадна от гугъл http://www.orderbg.com/index.php?main_page=product_info&products_id=4018, съвсем поносими са като цена.

ПС: На сестра ми и подариха масичка за сервиране на закуска в леглото. Гледам, че не я ползва по предназначение, ами слага на нея лаптопа като мързелува с него в леглото  :35:, но пък не го прегрява из завивките!


Титла: Re: Лаптоп - дефект или къде греша в употребата
Публикувано от: get_real в ср, 18 мар 2009, 09:58
И аз имах подобен проблем със Сони Вайо, сменихме цялото охлаждане, защото го ползвах вечер в леглото върху завивките... ами не знаех, въпреки, че е логично, но кой да се сети  :roll:

сега пак си го ползвам, но го държа върху една поставка - нещо като панер от тези, дето перфектните половинки трябва да носят в него закуска в леглото  :lol: Така е винаги на равна повърхност и отдолу му остава достатъчно място за охлаждане. А и е много удобно за ползване въобще. Мога например да си седна на терасата в мек стол и да си пиша разните документи на въздух без да се налага да нося масичка например


Титла: Re: Лаптоп - дефект или къде греша в употребата
Публикувано от: Slava Markova в ср, 18 мар 2009, 14:14
Аз съм с НР и съм много доволна и според мен проблема е от прегряването. И аз като много други си ползвах лаптопа в леглото и почна да гасне , попитах мой познат компютърджия и той ми се накара че го слагам на меко . Или да си купя охладител за лаптоп или поне да го слагам на нещо твърдо като съм в леглото. От тогава нямам проблеми  :peace:


1