BG-Mamma

Деца => Нашите деца от 1 до 6 години => Темата е започната от: Мон... в вт, 28 апр 2009, 21:15Титла: Заплашвате ли децата си с глупости-с какво и защо?
Публикувано от: Мон... в вт, 28 апр 2009, 21:15
Здравейте!
темата ми е провокирана от следната случка днес:отиваме със сина ми в един магазин за дрехи.той обикновено след като се е набеснял по пързалки и т.н. ме слуша и няма проблеми.затова решавам да пробвам един панталон.детето само за момент изтича в другия край на магазина и се скри зад една закачалка(без да прави нещо притеснително или опасно).аз го извиках,казах му ,че после ще си играем на криеница и той си застана пак до мен.до нас някакъв мъж също разглежда нещо.и тогава се включва продавачката:"ей,момченце,виж го този чичко.той взема непослушни деца,ако не слушаш,ще му кажа да те вземе..." :mrgreen:
аз й казах,че не одобрявам подобни "възпитателни практики" и си хванах детето да си ходим,че много се ядосах. :bad-words:
няма да коментирам как се е почувствал човекът,който беше в ролята на плашилото.той само й каза:"ама госпожо,моля ви недейте с тия заплашвания от миналото".
според мен подобни идиотски заплахи са неправилни,тъпи,опасни(защото пораждат ненужни страхове у децата) и не водещи до нищо добро...точно обратното.
мисля,че ги употребяват хора,които не могат да се справят по друг начин с децата,защото не им стига човещината,опита,акълът , образованието.... и ред още неща.
чувала съм за деца,които се плашат с Торбалан ,мечки и какво ли още не,за да ядат,за да слушат и за да направят нещо,което родителите им искат.
всички имаме моменти,в които ни е трудно да се справим с детския инат,непослушание и т.н.има доста "трудни" деца. има и много изнервени и уморени родители.
 и все пак мисля,че това не е правилно,да не кажа по-силни думи...  :mrgreen:
вие какво мислите?
ако заплашвате-защо го правите?мислите ли за последствията?или нямате нерви и просто така е по-лесно.
ако не заплашвате-пак защо?
на мен днес ми отне известно време,за да обясня на детето,че глупавата леля в магазина се е шегувала,че това,което е казала не е истина и т.н.
благодаря на отзовалите се!  :bouquet:Титла: Re: Заплашвате ли децата си с глупости-с какво и защо?
Публикувано от: Луда Мара в вт, 28 апр 2009, 21:22
И аз съм против плашенето, и никога не го правя, но ако го направи някой друг, няма да драматизирам, пък и чак да се разсърдя. Най-много обаче мразя, когато деца се плашат със животни - така се насажда истински страх от животните. Познавам едно такова дете - баба му я е страх от кучета и го е наплашила, та сига и него го е страх. Излишно е.
Мен са ме плашили и с Торбалан и с кво ли не, ама не съм се травмирала кой знае колко.

Но по принцип - против плашенето съм! Независимо дали с истински или с измислени неща.


Титла: Re: Заплашвате ли децата си с глупости-с какво и защо?
Публикувано от: Dandelion в вт, 28 апр 2009, 21:53
И аз съм категорично против. Не съм чувала и никой от приятелите и познатите ни да си плаши децата така. Случвало се е обаче някоя по-възрастна жена да ми "удари едно рамо" с възпитанието на дъщеря ми докато тичаме и се гоним по площадките или в магазина. Не обръщам внимание и гледам да не се дразня, а и тя засега само ги подминава леко неразбиращо.


Титла: Re: Заплашвате ли децата си с глупости-с какво и защо?
Публикувано от: ivben в вт, 28 апр 2009, 21:58
И аз съм против плашенето, но съм го правила признавам :oops:


Титла: Re: Заплашвате ли децата си с глупости-с какво и защо?
Публикувано от: baibibi в вт, 28 апр 2009, 22:01
Моите деца определено обичаха да ги плаша. Гледаха ме с едни ококорени очи и викаха "И после какво? Разкажи ни, мамо! Ис-ка-ме о-ще!!!!" И се налагаше един невинен образ, изскочил от въображението ми, да се превръща в герой от поредица, която никога не трябваше да се повтаря. Колкото по-ужасяващи и грозни сцени им рисувах, толкова по-очаровани оставаха те. Имаха си няколко любимци - Пердахон /от пердах/ и чичо Бойчо /от бой/. Страшно им се кефеха. Много им допадаше и "Големия Гадняр", който кара огромен джип и мачка наред хората по улиците /в тази приказка най-често се проявяваше моят син, в ролята на смел полицай с мотор, който хваща и арестува Големия Гадняр.
Друг любим образ беше Страшния Окоб /в превод от бебешки - Микроб/, който живее в локвите и изобщо навсякъде, където не искам да пипат. Той е ужасяващ - има огромни зъби, зелени очи, от устата му тече зловонна слуз. Ако те ухапе, пониква ти пъпка колкото планина и сърби повече от комарената.
Може би съм влагала доста чувство за хумор в обрисуването на тези "герои" и техните безчинства, та затова децата ми да бяха толкова привързани към тях. Но може би си е и до дете - някои приемат страховитостите като пикантен привкус на сивото ежедневие, а други се впечатляват и им се отразява зле.
Лошото е, че вече са големи и не се задоволяват с истории, тип "комикс". Искат истински страшни неща и започват да ме затрудняват.

С една дума - давайте го по-спокойно. Децата не са чак толкова неустойчиви, колкото изглеждат!


Титла: Re: Заплашвате ли децата си с глупости-с какво и защо?
Публикувано от: deyzyi в вт, 28 апр 2009, 22:02
Не я плаша ,че някой си щял да я вземе или пък нещо подобно.Казвам й ,че ще я лиша примерно от нещо.отколкото с другия вид заплашване.


Титла: Re: Заплашвате ли децата си с глупости-с какво и защо?
Публикувано от: Nia7 в вт, 28 апр 2009, 22:04
Категорично против. Баща ми дълго време е работил в Динспансер по психични заболявания.Още навремето ми е набивал в главата - никакво заплашване, никакво дърпане на уши и удряне по глава.


Титла: Re: Заплашвате ли децата си с глупости-с какво и защо?
Публикувано от: Jolene в вт, 28 апр 2009, 22:20
Синът ми е най-страхливото същество на света. Сърце не ми дава да го стряскам с допълнителни неща като Торбалан, Баба Яга и пр.


Титла: Re: Заплашвате ли децата си с глупости-с какво и защо?
Публикувано от: _venera в вт, 28 апр 2009, 22:26
То сигурно цялата тема ще е с подобни отговори, но така е ... :roll:
И аз не одобрявам разни такива сплашвания. Достатъчно стресови ситуации има в ежедневието , и нашето и на децата ни, че сега и ние да ги плашим.
Преди време знам, че много се е "подвизавал' Торбалан, караконджула, баба Яга , мечката и други знайни и незнайни. :lol: :roll: Не ми харесва. Всяко нещо с времето си.
Аз се дразня дори , когато майка ми каже например' Щом не слушаш , няма повече да излизаме навън или няма да ходиме там, или няма да си играем....'
Много се дразня. Точно , защото знам, че е далеч от всякакви подобни намерения и детето губи респект. Аз много' държа да държа' на думата си. И наказанията да са изпълними. Тогава ще имат сила, а не някакви измислени , скалъпени заплахи. Така и думите после не тежат пред детето.


Титла: Re: Заплашвате ли децата си с глупости-с какво и защо?
Публикувано от: Dandelion в вт, 28 апр 2009, 22:28
Моите деца определено обичаха да ги плаша. Гледаха ме с едни ококорени очи и викаха "И после какво? Разкажи ни, мамо! Ис-ка-ме о-ще!!!!" И.....

Е така описано според мен е нещо съвсем различно. Очевидно децата не са били травмирани и са приемали това, което им казваш като някакви любими страшни приказки.

Аз съм против обичайните "страшки" от типа "сега ще те вземе баба Яга с големия чувал", "ще те оставя тук и няма да се върна вече", "няма да те обичам повече", "баба Меца яде лошите деца" и т.н. Измислих си ги сега, знам че звучат наивно, обаче съм чувала подобни заплахи. Според мен не се знае как ще ги възприеме детето и в каква посока ще се травмира. Особено някое дете с по-развинтена фантазия...


Титла: Re: Заплашвате ли децата си с глупости-с какво и защо?
Публикувано от: МЕРЕЛИН в вт, 28 апр 2009, 22:29
опитах се да я плаша с една голяма ме4ка,която 4ука на вратата един път когато буквално се лигавеше 2 4аса на обяд и не искаше да заспива-резултата е,4е се хилеше и сега тя ми чука на леглото и ми вика"мамо ,идва ме4ката ли?" и се смее-е как да го плашиш такова :mrgreen:
и аз не одобрявам плашенето по принцип и избягвам да го правя-единствено много сериозно съм й обяснила,4е може да я открадне някой непознат когато реши в големите магазини да ти4а в разни посоки


Титла: Re: Заплашвате ли децата си с глупости-с какво и защо?
Публикувано от: Ивон в вт, 28 апр 2009, 22:35
И до днес много ясно помня какъв страх изпитвах, когато ме плашеха с подобни неща като малка.  :? Не бих причинила това на детето си.  :naughty:


Титла: Re: Заплашвате ли децата си с глупости-с какво и защо?
Публикувано от: Ret в вт, 28 апр 2009, 23:04
С умиление си спомням за "лошия вълк", много ми помагаше до преди година. Вече не върши работа.


Титла: Re: Заплашвате ли децата си с глупости-с какво и защо?
Публикувано от: anette1104 в ср, 29 апр 2009, 00:10
Не.Не разбирам и как би работило при деца на к всичко се обяснява до детайл и които ни вярват 100%.Подобно плашене е форма на лъжа която у дома не толерираме под никаква форма.Ако не слушат се говори,търси алтернатива,ако не става пак-има "наказания" които обаче спазвам и децата знаят че не размахвам празни приказки..


Титла: Re: Заплашвате ли децата си с глупости-с какво и защо?
Публикувано от: jmoto в ср, 29 апр 2009, 07:46
Не заплашвам и не одобрявам подобни методи.Но и ми е все едно когато някой на улицата се опита да ми "помогне' по този начин,все пак е чужд човек и неговите думи и действия не оказват голямо влияние върху дъщеря ми,а дори и да се впечатли много е лесно да обясня.Друго е когато свеки я е плашила с Торбалан,баба Меца или призраци  :bad-words:


Титла: Re: Заплашвате ли децата си с глупости-с какво и защо?
Публикувано от: Le soleil в ср, 29 апр 2009, 07:58
С никого не са ме плашили и аз с нищо не плаша детето си. Много манипулативно ми се струва, за да изпълни нещо, да го заплашвам с мечки, вълци и пр. Предпочитам да повтарям едно нещо стотици пъти, но да го разбере и така да го направи, а не да го принуждавам чрез уплаха.


Титла: Re: Заплашвате ли децата си с глупости-с какво и защо?
Публикувано от: renkata81 в ср, 29 апр 2009, 08:23
Ами ти сама си отговорила на този въпрос. Заплахите с мечки, торбалани т.н. са нелепи. Моят син по принцип си е страхлив. Дядо му се е опитвал да го плаши с мечката, казах му да не го прави и обясних на детето, че у нас мечки няма и те не взимат деца. Защото това наистина са глупости. Но виж, за лошия чичко, дето може да го вземе, изобщо не ми се струва глупост. Напротив, това си е съвсем реална заплаха и се опитвам да му втълпя в главичката, че при непознати не се ходи, от непознати нищо не се взима и т.н. Това не е глупава заплаха, а добиване на представа за самосъхранение.


Титла: Re: Заплашвате ли децата си с глупости-с какво и защо?
Публикувано от: Inkа в ср, 29 апр 2009, 09:12
Абсолютно съм против всякакви заплахи,а също така и  да се лъжат децата.И аз така преди време се ядосах на една съседка на нашите.Тя води внучетата си близнаци и им казва: -Ето дядо В. ви е взел топката и няма да ви я даде,защото сте непослушни! :shock:Така и не разбрах защо реши,че баща ми трябва да играе лошия в театрото и,но много ме издразни,а нашите много харесват внучетата и.


Титла: Re: Заплашвате ли децата си с глупости-с какво и защо?
Публикувано от: Тарталета в ср, 29 апр 2009, 10:03
Ех, чак пък толкова  :roll: И аз съм против, ама я плаша понякога. Изпитва респект към полицаи и често прибягвам до метода- Ще дойде полицаят, ако не направиш еди- какво- си. Ами действа. Какво като я манипулирам?! Не й се отразява пагубно на психиката. Освен на полицая, се е случвало да "използвам услугите" на циганката  :mrgreen:


Титла: Re: Заплашвате ли децата си с глупости-с какво и защо?
Публикувано от: Free Agent в ср, 29 апр 2009, 10:15
Гледам да не го правя. Вълци, мечки и торбалани никога не съм употребявала.
По едно време детето се плашеше от тропане, ама после ни разкри и почна да се смее.
Реалните опасности също ме дразнят : Ще се пребиеш, утрепеш, удариш.
Но... Габи страшно си чопли пръстите и вече почнах какви ли не глупости да измислям.
Последният ми хит е че няма да и пораснат пръстите.
Ама резутат няма. :(


Титла: Re: Заплашвате ли децата си с глупости-с какво и защо?
Публикувано от: Мон... в ср, 29 апр 2009, 10:19
благодаря на всички ви за отговорите!  :bouquet:
децата са различни,при някои страшните истории даже помагат за преодоляване на страховете.други просто се забавляват,в което разбира се няма нищо лошо.даже е супер.
има обаче деца като моето,което някакви такива заплахи истински ги плашат... :(
той сам си измисля какви ли не неща,оня ден ми разказваше за някакъв великан със спален чувал,който щял да влезе през прозореца... :crazy:явно много му работи фантазията,не знам...
за това детето да не ходи и да не тръгва никъде с непознати и че те са опасни понякога е така.полезно е децата да имат такъв страх,защото така ще се пазят по-добре. :peace:
случаят,който аз ви описвам е в друга плоскост-просто детето се стресна,защото аз не го плаша с такива простотии и явно го прие сериозно,притесни се, после говорихме,че това са глупости,че този чичко не е лош,че няма да го вземе наистина,че аз го пазя,че лелята говори простотии.че има опасни непознати,но че няма лош чичко ,който дебне и краде напослушни деца и т.н.тези,които отвличат деца са различно нещо и от тях трябва да се пазим ...


Титла: Re: Заплашвате ли децата си с глупости-с какво и защо?
Публикувано от: Клото в ср, 29 апр 2009, 10:38
Плаша го с полиция. На друго не се връзва.
Когато беше съвсем малък не съм го заплашвала с разни чудовища. Противник съм на този метод, детето на една приятелка заради подобни истории почна да се напикава нощем.


Титла: Re: Заплашвате ли децата си с глупости-с какво и защо?
Публикувано от: Мон... в ср, 29 апр 2009, 10:46
а, и майчета,още нещо да попитам: чувала съм ,че много хора си плашат децата с полицай.вярно е,че така се кротват и че по принцип полицаят би трябвало да пази реда,но имам едно питане:
 
не е ли по-добре децата да възприемат полицаите като добри хора,към които могат да се обърнат в случай на нужда:ако някой им прави нещо лошо,ако някой нещо им открадне,ако се загубят недай боже... :shock:

защото така те започват да се страхуват от полицаите,вместо да очакват и да потърсят помощ от тях в случай на нужда....объркват се представите за добро и лошо...а е много трудно да се обясни на дете,което е плашено дълги години с полицай,че всъщност това е било лъжа и че реално полицаите са добри хора и ни помагат...


Титла: Re: Заплашвате ли децата си с глупости-с какво и защо?
Публикувано от: Клото в ср, 29 апр 2009, 10:54
Изчакай малко детето ти да почне да гледа телевизия, ако все още не го прави. Тогава съвсем ще се объркат представите.  :lol:
А иначе, синът ми много добре знае, че полицаите не са гангстери и от тях трябва да се страхува само ако направи нещо нередно.
От тук следва родителят да обясни кое е правилно поведение и кое - не.


Титла: Re: Заплашвате ли децата си с глупости-с какво и защо?
Публикувано от: Free Agent в ср, 29 апр 2009, 10:54
Аз я плаша с полицая само когато реално се е "провинила" в колата.
Т.е. - не иска колан и се изправя на седалката.


Титла: Re: Заплашвате ли децата си с глупости-с какво и защо?
Публикувано от: Биляна в ср, 29 апр 2009, 10:59


 Не плаша.Като малка ме плашеха как как Торбалан ще се покаже от асансьора и ще ме вземе.И до ден днешен като се качвам в асансьор се сещам за този Торбалан, сърцето ми се свива и умирам от страх в асансьорите.


Титла: Re: Заплашвате ли децата си с глупости-с какво и защо?
Публикувано от: Мон... в ср, 29 апр 2009, 11:03
съгласна съм,че децата трябва да се страхуват от полицаите ако направят нещо нередно. :peace:

не съм съгласна ,че трябва да се страхуват от полицаите,защото не им се яде и не са си изяли манджата например.една майка беше писала,че имали измислен полицай само и само детето да яде.за мен това не е нормално :mrgreen:
а естествено,че ако краде,крещи,нарушава реда е добре да има респект от полицаите. :peace:


Титла: Re: Заплашвате ли децата си с глупости-с какво и защо?
Публикувано от: Mecho Pyx в ср, 29 апр 2009, 11:35
Използвам "лошия чичко полицай" когато не иска да се вози на детския стол в колата. 
Друг лош чичко или леля идват да взимат играчките му, когато ги хвърля и чупи.


Титла: Re: Заплашвате ли децата си с глупости-с какво и защо?
Публикувано от: samiramira в ср, 29 апр 2009, 11:40
Не го плаша с нищо и не съм привърженичка на плашенето.Но най-много се ядосвам когато синът ми ходи при непознати хора (особено бабите като кажат- айде тогава ще те взема с мен)и тръгва с тях.Как да му обясня,че не всички хора са добронамерени newsm78 и могат да го вземат?Няма никакъв страх от нищо.Надявам се като поотрасне малко да вземе да разбира някои неща.


Титла: Re: Заплашвате ли децата си с глупости-с какво и защо?
Публикувано от: D.Stoyanova в ср, 29 апр 2009, 12:34
Нямам представа защо трябва да се плашат децата - моите и двете са инати до безобразие, но аз съм против тези методи на възпитание и те не знаят какво е Торбалан, баба Яга и т.н. щуротии. Малко след като сина ми тръгна на ясла започна много да се страхува и да повтаря "тйах, мамо, тйах", като го питах от какво те е страх, той казваше "бабата", поразпитах още и се оказа, че в яслата им казват че непослушните ще ги вземе баба Яга ... после чух и че на ревящите им казвали, че щом реве мама няма да го вземе ... Леле, какъв скандал заформих на сестрите, всички отричаха виновно, ама моето дете се будеше нощем уплашено .... Не съм привърженик на теорията, че на едно дете трябва да му вземеш страха за да те слуша, опитвам се да съм приятел с децата си и да им обяснявам всичко на достъпен за тях език ..


Титла: Re: Заплашвате ли децата си с глупости-с какво и защо?
Публикувано от: Dahlia в ср, 29 апр 2009, 12:35
Не плаша дъщеря ми с животни или Торбалани и др.подобни страшилища, тя сама си измисля "плашила" - Царя на троловете беше актуален дълго време. Плашила съм я с полицай или охраната на магазина (който тя също възприема като полицай), когато търчи из него или  пипа нещо чупливо. Тя знае, че задължение на полицая е да следи за реда и той ще се скара, ако и когато го нарушава, но не е страшен по принцип.


Титла: Re: Заплашвате ли децата си с глупости-с какво и защо?
Публикувано от: Sis* в ср, 29 апр 2009, 13:58
Аз бях пускала тема за Турбалан,Баба Меца и тем подобни :crazy:
Но тя беше свързана с възпитанието,че насаждаме страх в тях.

Пробвала съм,но няма ефект от тия герои. 8)


Титла: Re: Заплашвате ли децата си с глупости-с какво и защо?
Публикувано от: valerie в ср, 29 апр 2009, 14:02
Не плаша, мен не са ме плашили, въобще не познавам този свят на страшилища. Искам и детето ми да расте свободно, без насадени, в повечето случаи, далеч от действителността, ужаси.


Титла: Re: Заплашвате ли децата си с глупости-с какво и защо?
Публикувано от: kylie_mylie в ср, 29 апр 2009, 14:05
Много ми е любима една случка.
В парка сме, разхождаме се и, за да не тича нагоре надолу детето й, майката го плаши, че мечката е в храстите. След малко започва да се стъмва и детето изпитва истински страх, че баба Меца ще дойде. На свой ред майката го успокоява "Няма от какво да се страхуваш. Аз съм тук и ще те пазя" Познайте дали детето се успокои.
Защо трябва да създаваме страхове в децата си, а после да се чудим как да ги успокоим?

Никога не съм плашила сина си и смятам това за доста елементарен похват.


Титла: Re: Заплашвате ли децата си с глупости-с какво и защо?
Публикувано от: anette1104 в ср, 29 апр 2009, 14:47
U дома полицията е положителен герой.Научени са ако се загубят д търсят униформа,дори 1 път се наложи и сработи добре.Имат респект на институцията,знаят какво би станало ако пътуват извън седалки,крадат и пр-но това не е безпочвена заплаха,а факт-глобите са зловещи,висенето по полиц.станции-реалност.


Титла: Re: Заплашвате ли децата си с глупости-с какво и защо?
Публикувано от: petti в ср, 29 апр 2009, 14:54
Ами пробвала съм честно казано няколко пъти, ама няма резултат, тя не се впечатлява от страшно.  :mrgreen: Затова и се отказах и като цяло гледам да не я плаша. Мен са ме плашили и може и да е смешно, но и до днес ме е страх от пълна тъмница, направо ми се свива сърцето.  :? Даже и да не съм сама. А малката се кефи на чудовища така, че няма смисъл да пробвам, онзи ден дори гледахме филм с дракони, доста добре са ги направили, само повтаряше възхитена "змия, змия, много зъби".... :mrgreen: И сега баща й й пуска за праисторическите животни.  :lol:


Титла: Re: Заплашвате ли децата си с глупости-с какво и защо?
Публикувано от: ДХ3 в ср, 29 апр 2009, 15:02
Не го плашех,но му обяснвах,че ако не ме слуша,ще дойде полицая,който ще му напише глоба.Глобата ще даде на дядо Коледа и накрая няма играчки за Коледа.Действаше безотказно,бе много впечатлен,че евентуално ще остане без подарък


Титла: Re: Заплашвате ли децата си с глупости-с какво и защо?
Публикувано от: yasmina в ср, 29 апр 2009, 15:10
и аз съм против плашене с разни баби яги, торбалановци....животни или пък лъжи от сорта кой ще го вземе
единственото което си позволявам като се тръшне на улицата например е да използвам чичко полицай и полицията , защото е имало моменти в който по никой начин не мога да го укротя и това не е заради мойто търпение или акъл какво да му кажа.


Титла: Re: Заплашвате ли децата си с глупости-с какво и защо?
Публикувано от: anita29 в ср, 29 апр 2009, 15:13
Не го плаша с глупости от сорта на баба Яга,дядо Торбалан,мечки и т.н.Единствено като сме на вън и имаме да свършим някои задачи или да пазарим,му казвам да ме държи за ръка,за да не го вземе някой. :peace:


Титла: Re: Заплашвате ли децата си с глупости-с какво и защо?
Публикувано от: Чиби в ср, 29 апр 2009, 15:14
Не, дори сме имали много сериозни разговори с майка ми по темата, защото тя го плашеше като много мъничък, че има какво ли не на балкона - вълци, мечки и подобни.


Титла: Re: Заплашвате ли децата си с глупости-с какво и защо?
Публикувано от: rdjvl в ср, 29 апр 2009, 15:30
Никога не съм заплашвала децата си, нито пък чужди деца.......Нямало е торбалановци, яги, полицаи и пр........


Титла: Re: Заплашвате ли децата си с глупости-с какво и защо?
Публикувано от: Мон... в ср, 29 апр 2009, 16:01
 и както беше писала една мама по-назад,още един безумен случай,на който станах свидетел:едно семйство седи на кафе,което е близо до улицата.едното дете тръгва към улицата,в този момент за щастие не минават коли.майката не казва:"спри,пази се от улицата,може да дойде кола" или нещо подобно,а :"ела тука,там в храста е баба Меца,ела веднага"...за такива простотии имам предвид аз,че са неправилни и вредни. и после вечерта детето като го е страх от мечки в тъмното ще му обяснява,че "няма страшно"...пълни идиотизми според мен. :mrgreen:


Титла: Re: Заплашвате ли децата си с глупости-с какво
Публикувано от: Светкавица в ср, 29 апр 2009, 16:15
Плаша го, ако може да се нарече плашене с лишаване от удоволствия и приятни неща.

"Ако не слушаш, не престанеш да викаш, не престанеш да се противиш на обличането и т.н." следват заплахи:
-Ще отида сама на рожден ден на.../някое другарче/ и няма да те взема с мен.
-Няма да те взема на пътешествие/ което дълго сме планирали/
-няма да идем на люлки
-няма да идем на разходка
-ще ти прибера играчките и два дни няма да играеш с тях и т.н., според случая.
Заплахата е предупреждение за лишаване от някаква екстра и определено има макар и не постоянен ефект.Моят син е голям купонджия и точно такива предупреждения го карат да се замисли.

Против съм заплахите с измислени персонажи, както и с полиция.Като дете в ДГ ме плашеха с "милиционер" и дълго имах ужас от униформени мъже/ а се омъжих за офицер от резерва :)/
Против съм дори, когато майката искрено се страхува от нещо, да насажда страх и ужас у детето.Заостряне на вниманието -да, но не и да живее все със свито сърце


Титла: Re: Заплашвате ли децата си с глупости-с какво и защо?
Публикувано от: katiABV в ср, 29 апр 2009, 17:33
Подобни практики са крайно противопоказни.
По ред причини.
Първо, могат да насадят постоянни страхове у детето.
Второ, могат да го убедят, че ред истински опасни неща, са безопасни. Примерно "ако тичаш далеч от мен - ще се изгубиш - и ще те вземе Торбалан / Мечката / Чичкото", то вижда, че веднъж не се случва = мама говори глупости, няма смисъл да й вярвам, няма смисъл да й се връзвам по принцип, безопасно е да се изгубя, мога спокойно да й се кача на главата.

Има един много добър принцип: не вади пистолет, ако в следващия миг не си готов да го използваш по предназначение.
За да не се озовеш от другата страна на дулото...

Никога не заплашвам детето - или който и да било - с нещо, което не съм готова да изпълня в следващия миг.
А бебето заплашвам с изгонване от стаята - и го изпълнявам, при наличие на условията, визирани в заплахата.

ПП
Казвам му, че на улицата ходят коли и е страшно, понеже са много по- големи от него и ако го прегазят ще стане трайно плосък... и затова не трябва да се дърпа да му пускам ръката.
Но не съм забелязала да е развил страх от автомобили.  8)


Титла: Re: Заплашвате ли децата си с глупости-с какво и защо?
Публикувано от: Киф в ср, 29 апр 2009, 19:16
Никога не съм плашила с нещо или с някой ,няма и да го правя..

Случка от вчера: дошъл у нас един господин и говори с мъжът ми нещо по работа,детето си играе в пясъчника спокойно.
По едно време господинът се обръща към детето "Знаеш ли малката,че тук наоколо има една Баба Меца,която се крие и вчера изпапкала едно момченце" :crazyeyes: :crazyeyes: :crazyeyes:
Страхотен начин да се запознаеш с едно малко момиченце ,няма що  :ooooh:


Титла: Re: Заплашвате ли децата си с глупости-с какво и защо?
Публикувано от: M_I_A в ср, 29 апр 2009, 19:38
Ние пък си имаме един Врабчо. Не е лош и страшен, но децата му си нямат достатъчно играчки и като види неприбрани играчки ги взима за своите врабченца. А е точно врабчо, защото много врабчета кацат на перваза ни и е реалистичен герой.

Полицая, съвсем невинно го използвах като го показах и казах, че ще ни вземе паричките за сладолед, ако не седне нормално в столчето и не си закопчае колана. Ми така де, истина си е  :xarms: Тя пък взе че се уплаши, та после сума време обяснявах, как полицаите са добри.
Ама ще ви питам аз вас, ако истерично ви крещят в колата: "Искам всички други коли да не вървяяяяят, а ти да минеш на червеееееено"  :crazy: лиготии без край  :ooooh:


Титла: Re: Заплашвате ли децата си с глупости-с какво и защо?
Публикувано от: цвети77 в ср, 29 апр 2009, 19:39
Не го плаша нито с реални ,нито с нереални персонажи , но баба ми имаше този лош навик да плаши с чичкото в гардероба. Като се прибра таткото малкия го поведе да гони чичкото. Иди и обяснявай после , че няма никакъв чичко и на таткото и на детето!!!  :lol: 


Титла: Re: Заплашвате ли децата си с глупости-с какво и защо?
Публикувано от: ~Бубето~ в ср, 29 апр 2009, 19:50
Никога не съм ги плашила с животни, чичковци, полицаи и др подобни. Веднъж в трамвая, по време на цялото ни пътуване, до нас бяха майка с детенце и баба, детето на възрастта на дъщеря ми. По време на пътуването се смрачи, бабата и майката не престанаха да плашат детето с мечката и не знам каквоси, дъщеря ми слуша, слуша, после ме попита - има ли мечка, е съответно аз трябваше да обяснявам, че няма, че те само плашат детето. Майката и бабата ме чуваха, какво обяснявам на дъщеря ми, но продължаваха да плашат детето с мечката, защото детенцето просто не можеше да застане мирно в препълнения трамвай.

Но практикувам заплашването, че няма да им позволя нещо, няма да получат нещо, отидат някъде или нещо такова, когато се налаг


Титла: Re: Заплашвате ли децата си с глупости-с какво и защо?
Публикувано от: ТраЛаЛа в ср, 29 апр 2009, 23:27
Никога не бих причинила подобно нещо на детето си.
Спомням си, че като бях малка изобщо не исках да ям и така след няколко дена "гладна стачка" майка ми ме приклещва с една паница сирена попара, а баща ми застава на вратата с една хавлиена кърпа на главата и започва да буботи, че "хавлиения" идва. От тази случка / не е била единствена, но и не са прекалявали родителите ми/ и до ден днешен като посегна да си избърша ръцете или излизам от банята ми се свива на топка стомаха.


Титла: Re: Заплашвате ли децата си с глупости-с какво и защо?
Публикувано от: MARIKA в чт, 30 апр 2009, 09:38
Плашех я по едно време с Баба Яга :lol:
Обаче тя не се трогваше изобщо и спрях.Сега я заплашвам,че ако не направи еди какво си,няма да и купя нещо което съм и обещала,или няма да отидем еди къде си...И така. :)


Титла: Re: Заплашвате ли децата си с глупости-с какво и защо?
Публикувано от: eddy6 в чт, 30 апр 2009, 10:23
О, при нас не вървят такива- баби Яги, Торбаланчовци....няма представа какво значат.
Преди около 2 години незнам как беше решила, че баба Меца живее в недвижещия са по-голям асансьор във входа ни. Доста време ми отне да й обясня, че няма как баба Меца да е там (че трябава да са храни и да пие водичка, не може да стой затворена в асаньора), че тя ( и другите животни) са в гората или зоопарка.
Та вече от такива измислени фигури не се бои.


Титла: Re: Заплашвате ли децата си с глупости-с какво и защо?
Публикувано от: Mrs S в чт, 30 апр 2009, 10:38
Дъщеря ми още е малка.Не използвам образи,за да сплашвам...
Понякога,когато се е развихрила навън й казвам че ще дойдат полицаите,за да й се скарат! :whistle:
За съжаление често се намесват всякакви баби,лелки и не знам си още какви женици,които никога не сме виждали,използващи подобни на описаните методи за плашене на децата.Не си мълча!!!


Титла: Re: Заплашвате ли децата си с глупости-с какво и защо?
Публикувано от: Н а т и в чт, 30 апр 2009, 13:28
Не си помагам с Торбалан и др. подобни герои  :lol:
Плаша я единствено с някаква санкция, но то не е голо плашене, защото става реалност, ако се наложи.
Но като цяло не обичам заплахите.


Титла: Re: Заплашвате ли децата си с глупости-с какво и защо?
Публикувано от: Free Agent в чт, 30 апр 2009, 13:42
Всъщност да си призная - има последствия от плашенето с тропането.
Сега не иска да се качва в единия асансьор, защото тропа от време на време.


Титла: Re: Заплашвате ли децата си с глупости-с какво и защо?
Публикувано от: veni9 в чт, 30 апр 2009, 14:56
Не одобрявам плашенето, но признавам си от време на време прибягвам до този "метод", когато положението е извън всякакъв контрол и другите начини за овладяване на положението не са свършили работа. Не че и този действа...


Титла: Re: Заплашвате ли децата си с глупости-с какво и защо?
Публикувано от: sisi1234 в чт, 30 апр 2009, 15:02
Категорично не!Има други начини!
Не съм плашила и няма да я плаша! Психическото спокойствие на малките дечица е много важно. По-добре е да им се обяснява кое , защо и как трябва или не трябва да се прави. Плашенето дава отражения в по-късна възраст. Мисля, че достатъчно ужасия и насилие гледат по телевизията, та и ние родителите да ги плашим допълнително. Ние сме тези , които трябва да ги успокояваме, да им вдъхваме надежда за утрешния ден.Титла: Re: Заплашвате ли децата си с глупости-с какво и защо?
Публикувано от: daninka в чт, 30 апр 2009, 15:20
В никакъв случай не заплашвам.
Като беше малка дъщеря ми бабите на няколко пъти  се опитаха  да я  плашат с Торбалан,"лелята долу ще те чуе" "тихо ,че виж миксера бръмчи" и тем подобни  ...веднага им  забраних.Мисля ,че този начин на "възпитание",чрез страх не е никак полезен.
Синът ми категорично не познава метода на сплашване  ,много държа на това. :peace:


Титла: Re: Заплашвате ли децата си с глупости-с какво и защо?
Публикувано от: ol4eto в чт, 30 апр 2009, 16:57
Ужасно ме дразни това плашене и мен и никога не бих прибягнала до такъв "метод", колкото и безсилна да се чувствам.


Титла: Re: Заплашвате ли децата си с глупости-с какво и защо?
Публикувано от: A.I.K. в чт, 30 апр 2009, 19:09
Против плашенето съм, но признавам, че ми се е случвало. Плашех сина ми със съседа отдолу, че ще дойде да го вземе да го погледа малко той, но нямаше ефект  :D


Титла: Re: Заплашвате ли децата си с глупости-с какво и защо?
Публикувано от: Оле затвори очички :)) в чт, 30 апр 2009, 22:24
а, и майчета,още нещо да попитам: чувала съм ,че много хора си плашат децата с полицай.вярно е,че така се кротват и че по принцип полицаят би трябвало да пази реда,но имам едно питане:
 
не е ли по-добре децата да възприемат полицаите като добри хора,към които могат да се обърнат в случай на нужда:ако някой им прави нещо лошо,ако някой нещо им открадне,ако се загубят недай боже... :shock:

защото така те започват да се страхуват от полицаите,вместо да очакват и да потърсят помощ от тях в случай на нужда....объркват се представите за добро и лошо...а е много трудно да се обясни на дете,което е плашено дълги години с полицай,че всъщност това е било лъжа и че реално полицаите са добри хора и ни помагат...
Като прочетох заглавието на темата и веднага се сетих за една случка отпреди 4-5дена: Пътуваме по магистралата и синът ми (на 3год) започва да се глези и пищи:"Махни ми коланаааааааа, махни гоооооооо" и аз какво - заплаших го с полицая  :ooooh:
Понеже никога не го плаша с нищо (много е чувствителен и емоционален, говори в съня си и изживява деня наново насън), той млъкна притеснен. След малко ме пита :"И като ме вземе няма да имам мама и татко ли?" Е, идваше ми да си забия шамар сама  :?
Започнах да обяснявам, че няма да го вземе, че полицаите помагат на хората и следят всички да карат колата не много бързо и да слагат колани, иначе взимат паричките на мама и тати, и така няма сладолед и играчки...защото децата не правят правилните неща като нямат колан, а родителите трябва да ги учат...И т.н. и т.н.
Каката преди година го беше стреснала, че има чичко в гардероба, още си спомня за него  :roll:  Даже братовчедите му (гърчета) за да му "избият" страха влизаха в гардероба и викаха "Аз съм тук, няма никакъв чичкоС"   :lol:
Не одобрявам образите за сплашване, аз като малка всяка вечер имах страхотни кошмари и живеех в страхове, все още не спя на напълно тъмно - винаги има нощна лампа или в банята свети...
Не желая децата ми да живеят в страх от нещо или някой - обясненията вършат чудесна работа  :peace:
Снощи малките закъсняха да спят, от 22 бяхме в леглото и близо час бесняха...Към 23 малкият ме попита: "Мамо, ще ми прочетеш ли за Франклин?" Аз му казах, че съм много уморена и ме болят очичките, но утре ще му прочета 2книжки като си поспя добре. Той кимна разбиращо и легна. Аз много се умилих и му казах:"Знаеш ли, ти си много умно детенце, и добричко, и разбрано" А той, хитрецът, ми вика:"Да, така е! Лека нощ, мамо, почивай си"  :love:  :love:  :love:


Титла: Re: Заплашвате ли децата си с глупости-с какво и защо?
Публикувано от: Джеронимо в чт, 30 апр 2009, 23:30
Аз лично насадих на детето си моя страх от хлебарки и паяци ,след като една сутрин докато се миеме в банята беше набарала хлебарка и -мамо виж :sick:Не я плаша за да яде или да направи нещо ,просто знае да не пипа ;БУБИТЕ;


Титла: Re: Заплашвате ли децата си с глупости-с какво и защо?
Публикувано от: gertrudka в чт, 30 апр 2009, 23:42
Против плашенето съм, досега не съм го практикувала, но предполагам, че дъщеря ми тепърва ще ме провокира да го правя :) Това в кръга на шегата, разбира се. Иначе мисля, че хората, особено по-възрастните, го правят просто защото така са свикнали.
В същото време обаче трябва да се възпитат децата да иамт едно на ум спрямо някои неща - например кучета и непознати хора. Например дъщеря ми умира за всякакви животни и хич не я е страх, на което аз много се радвам. Но в същото време малко се притеснявам, защото не се знае дали винаги ще попада само на дружелюбни кучета.


Титла: Re: Заплашвате ли децата си с глупости-с какво и защо?
Публикувано от: nin4 в чт, 30 апр 2009, 23:49
а, и майчета,още нещо да попитам: чувала съм ,че много хора си плашат децата с полицай.вярно е,че така се кротват и че по принцип полицаят би трябвало да пази реда,но имам едно питане:
 
не е ли по-добре децата да възприемат полицаите като добри хора,към които могат да се обърнат в случай на нужда:ако някой им прави нещо лошо,ако някой нещо им открадне,ако се загубят недай боже... :shock:

защото така те започват да се страхуват от полицаите,вместо да очакват и да потърсят помощ от тях в случай на нужда....объркват се представите за добро и лошо...а е много трудно да се обясни на дете,което е плашено дълги години с полицай,че всъщност това е било лъжа и че реално полицаите са добри хора и ни помагат...
Синът ми редовно го плашех с полицаите, но с уговорката, че те прибират лошите и се грижат за реда, толкова беше впечатлен, че когато се случеше да минем покрай полицай ставаше като мушичка. В последствие така ги зауважава, че почти всичките му играчки бяха полицейски коли, полицаи на мотор, белезници и други атрибути. С днешна дата 13г ми син иска да става следовател и във връзка с това страшно много харесва криминални истории.


Титла: Re: Заплашвате ли децата си с глупости-с какво и защо?
Публикувано от: Мон... в пт, 01 май 2009, 08:54
да,съгласна съм :peace:
аз писах и преди,че трябва да имат респект към полицаите и това даже е добре.
за мен е гадно и неправилно да каже някой на детето "яж,иначе идва полицаят да те вземе", "заспивай,защото полицаят..." и т.н. това за мен е идиотско. :mrgreen:
а иначе те трябва да знаят,че ако крадат,бият,нарушават реда и т.н полицаите наказват. :peace:
както и че ако се загубят или някой се опитва да им направи нещо лошо-полицаите помагат.


Титла: Re: Заплашвате ли децата си с глупости-с какво и защо?
Публикувано от: ЗК1 в пт, 01 май 2009, 09:55
Никога не съм го плашила,това е супер тъпо според мен.
По принцип не обичам да се налагам над детето си и всичко искам да става по взаимно съгласие и с разговори,като се старая да му давам точни и логични отговори на въпросите.
Случвало се е,разбира се да сме на различни мнения, и ако в този момент се налага да свърша нещо спешно,например да отидем на пазар,пък той иска да играе,просто казвам "моля"и готово :)
Разбира се и той знае,че винаги трябва да каже вълшебната думичка,ако иска някой да направи нещо за него.
Наскоро имахме една случка на люлките:люлката е свободна,а едно момиченце си играе около нея(на 5г.)Синът ми се качва да се люлее(той е на 6г.)и в същия момент момичето започва"иска да се люлям,слез,искам да се люлям"Синът ми и обяснява,че до сега люлката е била свободна,тя не се е люшкала,така че ще изчака той да се полюлее и тогава ще се качи тя.Обаче момичето не спира-слез,глупак :shock:,ще те дръпна да паднеш и т.н.След,което синът ми й казва:кажи ми вълшебната думичка и ще сляза.Момичето почва да плаче и отива да се оплаква на майка си и баща си.Тъй като се познаваме,аз им обяснявам какво се случва,те почват да се смеят,а момичето отива при сина ми и казва:ти си глупак :ooooh:Помолих го да й отстъпи,направи го но й каза:ти си невъзпитана и незнаеш коя е вълшебната думичка :mrgreen:


Титла: Re: Заплашвате ли децата си с глупости-с какво и защо?
Публикувано от: moni_801 в ср, 06 май 2009, 02:33
Категорично против!!!
Никога, ама никога не бих причинила на децата си подобна травма и страшно много се дразня, когато други майки покрай мен плашат децата си в присъствието на моите, тогава извиквам моите на страна и им обеснявам, че това са измишльотини и т.н


Титла: Re: Заплашвате ли децата си с глупости-с какво и защо?
Публикувано от: Desem в ср, 06 май 2009, 18:12
Моя го плаша с бацилите....
Бацилите ни правят болни и несилни. Те обичат много шоколад/вафли/сок..., но не харесват плодове/зеленчуци/манджа...
Бацилите живеят в мръсното, влизат под ноктите и затова трябва да се мие (и т.н. хигиена), когато има бацили в корема без храна (качествена) те ни ритат и хапят, затова ни боли коремче, т.е. хванали са ни бацилите. Когато се наядем няма място за бацилите, т.е те не могат да мърдат и да ни хапят и ритат... Естествено, че след свястната храна може и друго да се яде, шоколада и бонбоните никога не са били табу
Ако ядем сладко (боклуци) бацилите идват, тъй като обичат сладки коремчета, но ако има нещо друго за основа коремчетата не са много сладки
Естествено, че съм му ги показала и как изглеждат(снимки от инернет)
.... та всичко това е свързано с цел да спра да пиша в темите за Злоядко

...и с Чук и Пук е запознат.


Титла: Re: Заплашвате ли децата си с глупости-с какво и защо?
Публикувано от: Селма в ср, 06 май 2009, 21:55
  Не,не плаша детето си с нищо.Ако не се броят :опасно е!ще те заболи! или нещо от сорта.....
  За хората,които плашат моето дете,не му казвам,че са глупави.Както и самата аз не смятам,че те са!Просто имат други представи за възпитанието на децата.А на детето може да му се каже,че "лелята,явно, не е разбрала" или "просто се е пошегувала". :) :peace:
 


Титла: Re: Заплашвате ли децата си с глупости-с какво и защо?
Публикувано от: nin4 в ср, 06 май 2009, 23:11
Не мисля, че да плаша детето си, ако не върви до мен ще го вземат лоши хора или, че ако не си измие ръцете дълго и гадно ще го боли корем е глупост. Ми то всъщност в повечето случаи си е напълно реално, в случая не го плаша, а го осведомявам.
Дъщеря ми е много свидлива, не взима чужди играчки и своите ги брани с "нокти и зъби". Казах и, че другите деца просто ще престанат да играят с нея, което според мен не е заплаха, а прогноза как ще се развият събитията.


Титла: Re: Заплашвате ли децата си с глупости-с какво и защо?
Публикувано от: Des-Qna_Pleven в ср, 06 май 2009, 23:36
Използвала съм няколко пъти реплика от сорта, че полицая минава по къщите да види заспали ли са децата, това, за да накарам да легне и да си затвори очите за следобеден сън като беше малка
Иначе много се дразня на всякакви изброени плашенки, най-много ме дразни тази с цианката - ще те вземе циганката или по-гадното - ще те дам на циганката


Титла: Re: Заплашвате ли децата си с глупости-с какво и защо?
Публикувано от: Марена в чт, 07 май 2009, 09:22
Против съм, но отвреме навреме се налага да идва МИКРОБА, ако не иска да си измие ръцете , иначе не го плаша с животни и несъществуващи страшилища.


Титла: Re: Заплашвате ли децата си с глупости-с какво и защо?
Публикувано от: buni в чт, 07 май 2009, 09:55
Заплашвам го с полиция, когато си откопчава колана на столчето в колата, а също и когато се опитва да ме послъгва, обяснявам, че крадците и лъжците отиват в затвора.
Абсолютен противник съм на заплахата от чужд човек. Миналата година някаква жена в градинката казала на синът ми, че ако не слуша баба си ще го вземе и ще го сложи в казана  :shock:. И сега когато отидем в тази градинка и въпросната жена е там, детето умира от ужас независимо от всички обяснения, които съм му дала, дори го помолих да отидем при жената, тя да му обясни, че се е пошегувала гадно, но детето изпада в истерия и започва да ме дърпа да си отиваме.


Титла: Re: Заплашвате ли децата си с глупости-с какво и защо?
Публикувано от: Дъждец в чт, 07 май 2009, 10:19
Не я плаша с някакви небивалици, нито с лоши животни и хора. Когато сме на улицата й казвам обаче, че колите са опасни, защото ако ни блъснат, ще ни наранят и винаги трябва да пресича с мама за ръка. За колана в колата също обяснявам истината. Като не слуша много, казвам, че ще прибера някаква любима играчка и няма да играе с нея 2дни. В магазина (понеже там беснее изключително много) казвам, че ще ни изгонят и няма да ни пускат пак за определено време или че ще я сложа в количката.
Аз навремето бях много наплашена от черната ръка и черния нокът :35:


Титла: Re: Заплашвате ли децата си с глупости-с какво и защо?
Публикувано от: ioaniki в чт, 07 май 2009, 12:20
Против съм, разбира се, но в ежедневието се случва малката да чува заплахи от други хора. Например пътувахме с колата извън града и тя изведнъж започна да сочи в полето и да вика, че идва Баба Яга, а аз никога не съм споменавала дори за съществуването й :shock:. После разбрах, че в яслата децата се плашат взаимно с нея. Друг път леля й  каза, че нейното куче Карина много обича да яде палците на децата и ако продължава да си смуче палеца, кучето ще разбере и ще дойде да го изяде  :lol:, това само предизвика дребната да отида до кучето и да си подаде пръстчето да види дали ще го яде.  ;-). Та ние така реагираме на плашенето.


Титла: Re: Заплашвате ли децата си с глупости-с какво и защо?
Публикувано от: Благовеста в чт, 07 май 2009, 16:57
Не плаша малката с мечки, торбалани и тем подобни. Забранила съм и на баба й, която я гледа и я чух веднъж да казва "ела торбалане, че Рали не слуша". Забранила съм, защото преди 2 месеца малката така я беше уплашил някой с лоша баба меца, че не иска да легне да спи, защото на земята до спалнята имало баба меца. Аз я гоних тая баба меца, баща й я гони.... та едва се успокои. За нас може да е смешно, но това са мънички човечета и те тези неща ги приемат страшно сериозно и наистина се страхуват. Единствено и казвам когато си маха колана от столчето в колата, че чичо полицай ще ни се кара ако не го оправим.
Изкушавам се наистина понякога когато се заинати, но не я плаша така.


Титла: Re: Заплашвате ли децата си с глупости-с какво и защо?
Публикувано от: mylenka в чт, 07 май 2009, 17:01
Против съм, но отвреме навреме се налага да идва МИКРОБА, ако не иска да си измие ръцете , иначе не го плаша с животни и несъществуващи страшилища.
Аааааа, оня микроб- с големите зъби и моите деца го познават.
Дори са виждали и брат му в рекламата на Доместос... :crazy:


Титла: Re: Заплашвате ли децата си с глупости-с какво и защо?
Публикувано от: Mini_M в чт, 07 май 2009, 17:03
Не го плаша нито с реални ,нито с нереални персонажи , но баба ми имаше този лош навик да плаши с чичкото в гардероба. Като се прибра таткото малкия го поведе да гони чичкото. Иди и обяснявай после , че няма никакъв чичко и на таткото и на детето!!!  :lol: 
Извинявайте за спама, но си опръсках компа с кола от смях :lol:

По темата не заплашвам. Често ми "помагат" по този начин случайни непознати, защото с Влади сме торнада. Но засега не е имало неприятни последствия. Заплахите им обикновено започват с "Не....", а Влади като чуе "Не" и спира приемането :).


Титла: Re: Заплашвате ли децата си с глупости-с какво и защо?
Публикувано от: katrin2004 в чт, 07 май 2009, 18:32
Не плаша детето си със страшни персонажи, не давам и на бабите и баща й да го правят.
Понякога свеки й обяснява как я гледа някакъв лош човек отвън и пр. простотии.....Само че, детето отдавна вече не й се връзва, даже й се подиграва.
Някой беше споменал нещо за МИКРОБА  :lol: Това при дъщеря ми не е заплаха от измислен герой, а реална опасност, която тя знае, че съществува.


Титла: Re: Заплашвате ли децата си с глупости-с какво и защо?
Публикувано от: Sesylle в чт, 07 май 2009, 22:06
До сега не ми се е налагало да плаша дъщеря ми с нещо, нямам и намерение да го правя.
Много съм щастлива от факта, че лесно може да се убеди да отклони вниманието си от едно нещо и да го насоча към друго.

Аз също нямам спомени да са ме плашили с нещо....но и да са го правили...явно толкова ми е и пукало. ))


Титла: Re: Заплашвате ли децата си с глупости-с какво и защо?
Публикувано от: Мон... в чт, 07 май 2009, 22:21
радвам се,че повечето от вас не одобряват плашенето...
много мъчно ми става като гледам ужаса в очите не някои дечица след поредната глупост,която са им казали. :ooooh:
днес с детето пазарувахме в един голям магазин.едно момченце,малко по-малко от моето дете,нещо се беше разбесняло и искаше да купува неща,които майката и бабата не искаха.и тия две жени не намериха как иначе да го усмирят,дори и да се наложи едната да излезе с детето отвън докато другата плати примерно,ами почнаха едни простотии:"виж,виж,ей го Торбалан,идва да те вземе,защото не слушаш...ей го там...".и горкото детенце като взе да се оглежда...гледа към вратата на магазина и го чака с див ужас в очите...ама се укроти,от страх. и великите му възпитателки и те се успокоиха. :mrgreen:
а моят син (той все е много впечатлителен в такива ситуации)после почна да ме пита кой е този Торбалан,та пак се обяснявах,че тия глупави лелички са говорили глупости и измишльотини,за да укротят момченцето...


Титла: Re: Заплашвате ли децата си с глупости-с какво и защо?
Публикувано от: Mumy в чт, 07 май 2009, 22:55
Горкото дете. :?
"Плаша" с негледане на детски и прибиране на играчките.Знам, че съм страшна :mrgreen:,ама работи.


Титла: Re: Заплашвате ли децата си с глупости-с какво и защо?
Публикувано от: *Слънчице* в сб, 09 май 2009, 20:24
Днес на площадката се запознах с 3г. момиченце - Али. След щателен разпит - коя съм, кое е моето дете, къде е мъжът ми , защо работи и т.н. успях и аз да я попитам дали ходи на ДГ.

Али ми разказа че "  А г-жа Сотирова ми каза да лягам да спя, ако не Баба Яга ще ме вземе. Аз дори я чух ( баба Яга) как се смее, и веднага заспах, ама мама не ми вярва. А Калин се наака от ужас"

Явно госпожата им е спретнала цял театър за да си изпие кафето.
След този разказ така ме хвана яд на г-жа Сотиров, ако някой така плаши моето дете в ДГ, лошо му се пише. А Али само ме питаше наистина ли е толкова лоша баба Яга - аз не знаех на какво я учат родителите й и казах, че не знам.
После това момиченце седна да ми разказва как хората с каруците ( циганите) крадели деца от улицата и как тя трябвало много да внимава - определено беше много впечатлена. Започна да ме разпитва дали е вярно това с краденето на деца - казах й че трябва да слуша майка си и да не говори с непознати, да не се качва при тях ако са с кола, каруца или каквото и да било да не тръгва с тях. Майката си четеше вестник в другия край на площадката и  не я гледаше изобщо.  Али наистина е много сладко и добро дете.

Аз не плаша дъщеря ми с несъществуващи неща ( баба Яга), сега я заплашвам само че няма да излиза, или някакви такива наказания, забранила съм да я плащат с измислици.
Виж за лошите хора трябва да й говоря много, но не искам и да я направя параноичка. Не знам доколко дете на 2г, може да разбере , че не всички му мислят доброто.
 


Титла: Re: Заплашвате ли децата си с глупости-с какво и защо?
Публикувано от: slanced в нд, 10 май 2009, 15:18
Не,не плаша дъщеря ми с нищо и разказа на *Слънчице*ме хвърли в ужас.
За съжаление нищо не можем да промени в тъпите детски градини. :tired:
Дано успявам да си стърпя нервите и не се налага да я заплашвам някога с нещо. :pray:


Титла: Re: Заплашвате ли децата си с глупости-с какво и защо?
Публикувано от: jmoto в пн, 11 май 2009, 07:18

Друг любим образ беше Страшния Окоб /в превод от бебешки - Микроб/, който живее в локвите и изобщо навсякъде, където не искам да пипат. Той е ужасяващ - има огромни зъби, зелени очи, от устата му тече зловонна слуз. Ако те ухапе, пониква ти пъпка колкото планина и сърби повече от комарената.


Много благодаря за идеята  :hug: Аз си го кръстих "господин Микроб",който полепва по ръчичките,кубчетата,колите и всичко,което не искам да се пъха в носа и устата.За една седмица дъщеря ми се отучи да си рови в нослето и да облизва играчките си като куче.


Титла: Re: Заплашвате ли децата си с глупости-с какво и защо?
Публикувано от: Не съм в пн, 11 май 2009, 09:44
 Не го плаша с измислици и никога не съм го правила. Според мен истината е по-страшна от каквито и да било измишльотини.


Титла: Re: Заплашвате ли децата си с глупости-с какво и защо?
Публикувано от: crazy chick в пн, 11 май 2009, 10:11
Ужасно е да се плашат децата, ужасно и глупаво. Един родител няма нужда от външни авторитети, били те Баби Яги, чичковци, зъболекари, големи мечки и прочее. Какъв е проблемът да се каже, че еди-кое си просто не може и защо трябва непременно да се измислят зловещи последствия? Онзи ден наблюдавах майка, която при всяко отдалечаване на 2-3-годишното си дете започваше със страшен глас да реди, че там имало чудовище, че щяла да се оплаче на татко, че щели да я откраднат... Идиотска история. Никой не мисли за последствията.


Титла: Re: Заплашвате ли децата си с глупости-с какво и защо?
Публикувано от: mi6ka82 в пн, 11 май 2009, 13:43
Да, но мисля, че е за негово добро,за да си прибира играчките, за да яде и т.н.


Титла: Re: Заплашвате ли децата си с глупости-с какво и защо?
Публикувано от: Maika в пн, 11 май 2009, 14:10
Не го заплашвам и се ядосвам понякога на съседката, която плаши малката си дъщеричка с Ку4еТО и Полицая  :?


Титла: Re: Заплашвате ли децата си с глупости-с какво и защо?
Публикувано от: diddi в пн, 11 май 2009, 15:34
Не заплашвам детето си с нищо измислено. Всъщност никога не съм имала за цел да го изплаша. Предупреждавам за прибижаваща опасност със самата нея... няма значение дали съм аз, куче, микроби или нещо друго....


Титла: Re: Заплашвате ли децата си с глупости-с какво и защо?
Публикувано от: Deziderata в пн, 11 май 2009, 20:41
Не го правя, защото искам да ме послушат заради мен самата. Да престанат да правят еди какво си, защото мама не позволява.
Децата са интелигентни същества и разберат ли че ги будалкат, губят респект завинаги.
До днес си спомням как една съседка ме плашеше с баба Яга, а аз, тогава на 5 години бях убедена, че е умствено изостанала. И досега не е успяла да ме убеди в противното.
Не помня вече в чия книга прочетох това, но на детския въпрос "Защо?", е най-добре да се отговори "Защото така казвам."( Because I say so.")


Титла: Re: Заплашвате ли децата си с глупости-с какво и защо?
Публикувано от: йовета в пн, 11 май 2009, 21:00
не  с какво да заплашвам по скоро лишам


Титла: Re: Заплашвате ли децата си с глупости-с какво и защо?
Публикувано от: Лого5ка в пн, 11 май 2009, 23:48
Миналата седмица в детската на сина ми имаха сборна група. Явно бая зор са видели госпожите и са заплашвали въртящите се в леглата с това, че сестрата ще им сложи инжекция и дори, за да хване по-голям дикиш, са размахвали и една спринцовка. Тъй като моят хубостник е от спящите и послушните изобщо не се е изплашил и не се е почувствал застрашен, но определено беше впечатлен от това, как Влади щели да го боцкат. Аз се разхилих и му обясних, че това е абсурдно. Обясних му каква е работата на сестрата и че нарочно са говорили така, за да стреснат момченцето. Синът ми определено беше сащисан от това, че някой може да си измисля подобни хитрини. Разбрахме се да запази тайната и да не казва на Влади, че само се опитват да го сплашат, защото той и без това се е държал ужасно.


Титла: Re: Заплашвате ли децата си с глупости-с какво и защо?
Публикувано от: stelsi77 в вт, 12 май 2009, 11:46
По принцип съм против , но пък ми се налага да  използвам разни заплахи към сина ми , който  е вече на 7г. Като по -малък си беше страхлив и не ми  се е налагало да  го правя но като поотрасна и побесня .  :xarms: :ooooh:
Страхува  се от полицаи ( защото като  беше на 4г веднъж се  беше обадил на полицията случайно от  мобилния и си имаха разговор :bowuu: :35:) , страхува се да не му се "спече мозъка" от дълго стоене на компютъра, страхува се и от  големия микроб , за който и други мами бяха писали. Смятам че понякога се  налага да се използват заплахи но  в никакъв случай да не са брутални ...  :peace:  :bouquet:


Титла: Re: Заплашвате ли децата си с глупости-с какво и защо?
Публикувано от: kgb777 в вт, 12 май 2009, 13:36
Педи време , когато синът ми беше на градина ги бяха плашили с " баба Меца " която в момента била в мазето- резултата беше , че той веднага хуква към мазето да я види и ни викаха да го удържим , защото отказва да си легне докато не я види ! Това , което искам да ви кажа е - живо чудо е да намерите детска учителка , още повече "леля" с необходимото образование / не на книга / и сътветния коефициент !!!


Титла: Re: Заплашвате ли децата си с глупости-с какво и защо?
Публикувано от: Winnie в нд, 17 май 2009, 23:28
Никога не бих плашила детето си. Заявила съм това и на бабите и за сега слушат  :lol:


Титла: Re: Заплашвате ли децата си с глупости-с какво и защо?
Публикувано от: Free Agent в пн, 18 май 2009, 08:47
Снощи четох Морган Скот Пек.
Никога не плашете децата си, че ще ги изоставите!


Титла: Re: Заплашвате ли децата си с глупости-с какво и защо?
Публикувано от: ♥ Karamela ♥ в пн, 18 май 2009, 09:21
Не заплашвам детето си. Използвам други методи  - ограничения, но не и да всявам страх в мислите й.


Титла: Re: Заплашвате ли децата си с глупости-с какво и защо?
Публикувано от: Le soleil в пн, 18 май 2009, 09:27
Снощи четох Морган Скот Пек.
Никога не плашете децата си, че ще ги изоставите!

Дори не вярвам, че има родители, които изричат тази заплаха.Струва ми се прекалено, заедно с това, да кажеш на едно дете :"ти си лошо дете и затова няма да те обичам"  :crazyeyes: newsm78


Титла: Re: Заплашвате ли децата си с глупости-с какво и защо?
Публикувано от: Free Agent в пн, 18 май 2009, 09:39
Снощи четох Морган Скот Пек.
Никога не плашете децата си, че ще ги изоставите!

Дори не вярвам, че има родители, които изричат тази заплаха.Струва ми се прекалено, заедно с това, да кажеш на едно дете :"ти си лошо дете и затова няма да те обичам"  :crazyeyes: newsm78

Съседката ми редовно плаши сина си, че ще го остави, защото е лош и ще си вземе по-добро дете!
Иначе не е лоша майка.


Титла: Re: Заплашвате ли децата си с глупости-с какво и защо?
Публикувано от: Мон... в пн, 18 май 2009, 10:23
ако знаете колко често съм чувала по улиците,когато някое дете се запъне и не иска да върви или нещо друго:"ей сега тръгвам и те оставям тук". :ooooh:
и после как няма децата да имат болезнен страх от изоставяне(този страх по принцип е част от нормалното развитие,но когато ежедневно се чуват такива заплахи,става още по-голям).


Титла: Re: Заплашвате ли децата си с глупости-с какво и защо?
Публикувано от: stelsi77 в пн, 18 май 2009, 10:50
Снощи четох Морган Скот Пек.
Никога не плашете децата си, че ще ги изоставите!

Дори не вярвам, че има родители, които изричат тази заплаха.Струва ми се прекалено, заедно с това, да кажеш на едно дете :"ти си лошо дете и затова няма да те обичам"  :crazyeyes: newsm78

Съседката ми редовно плаши сина си, че ще го остави, защото е лош и ще си вземе по-добро дете!
Иначе не е лоша майка.
Когато моето момче ме обиди , че съм гадна майка и за нищо не ставам  :tired:, аз му казвам да си намери друга майка , от която ще е доволен.  :ooooh:


Титла: Re: Заплашвате ли децата си с глупости-с какво и защо?
Публикувано от: stelsi77 в пн, 18 май 2009, 10:52
ако знаете колко често съм чувала по улиците,когато някое дете се запъне и не иска да върви или нещо друго:"ей сега тръгвам и те оставям тук". :ooooh:
и после как няма децата да имат болезнен страх от изоставяне(този страх по принцип е част от нормалното развитие,но когато ежедневно се чуват такива заплахи,става още по-голям).
Да, и аз съм го правила - признавам! Иначе правим страхотен панаир - има рев, търкаляне по земята! Сега е голям и не ми прави подобни изпълнения, но се е случвало да  го ощипя истимарската за да се държи прилично!


Титла: Re: Заплашвате ли децата си с глупости-с какво и защо?
Публикувано от: veti_d в пн, 18 май 2009, 13:53
А как ви звучи такава заплаха и то от педагог - "ако не слушаш (не спиш) майка ти няма да дойде да те вземе". Това се случва преди около 12,5 г. в детската ясла на дъщеря ми. Детето ми се събуждаше с рев и писъци седмици наред и казваше "мамо ти няма да дойдеш да ме вземеш. Доста време мина докато я убедя че независимо какво е направила тя, или какво е казала леля-госпожа, аз ще дойда да я взема и няма да я изоставя в яслата.


Титла: Re: Заплашвате ли децата си с глупости-с какво и защо?
Публикувано от: stelsi77 в пн, 18 май 2009, 14:17
А как ви звучи такава заплаха и то от педагог - "ако не слушаш (не спиш) майка ти няма да дойде да те вземе". Това се случва преди около 12,5 г. в детската ясла на дъщеря ми. Детето ми се събуждаше с рев и писъци седмици наред и казваше "мамо ти няма да дойдеш да ме вземеш. Доста време мина докато я убедя че независимо какво е направила тя, или какво е казала леля-госпожа, аз ще дойда да я взема и няма да я изоставя в яслата.
да, от уста на педагог и то  в ясла звучи ужасно!  :tired:


Титла: Re: Заплашвате ли децата си с глупости-с какво и защо?
Публикувано от: zuki в пн, 18 май 2009, 15:46
Не одобрявам такива методи на сплашване. Предупреждавам го, че ще има наказание, но не уточнявам какво, докато не го измисля. Много се дразна на заплахи от рода на Торбалан, баба Меца, Кумчо Вълчо и пр. Дразня се на закани от рода на "Ако не направиш еди какво си, няма да те обичам".
Детето ми е много наплашено от подобни заплахи и ми е много трудно да го убедя, че подобни "персони" не съществуват. Това е практика на по-възрастните членове от семейството ни, но за съжаление и много млади хора ги използват.


Титла: Re: Заплашвате ли децата си с глупости-с какво и защо?
Публикувано от: Mime-to в пн, 18 май 2009, 22:37
Твърдо против съм такова плашене.Спомням си,че на мен ми казваха:сега ще те заведа при чичо доктор да ти бие инжекция.Сега макар и на 31г. фобията от всякакви медицински манипулации е на лице.


Титла: Re: Заплашвате ли децата си с глупости-с какво и защо?
Публикувано от: чайниче в вт, 19 май 2009, 08:46
А как ви звучи такава заплаха и то от педагог - "ако не слушаш (не спиш) майка ти няма да дойде да те вземе". Това се случва преди около 12,5 г. в детската ясла на дъщеря ми. Детето ми се събуждаше с рев и писъци седмици наред и казваше "мамо ти няма да дойдеш да ме вземеш. Доста време мина докато я убедя че независимо какво е направила тя, или какво е казала леля-госпожа, аз ще дойда да я взема и няма да я изоставя в яслата.
да, от уста на педагог и то  в ясла звучи ужасно!  :tired:

Ами този педагог явно не се с сблъсквал с активен родител - ще му кажа аз едно "няма да те вземе" :bad-words: Луда ще я направя!
И това с условната любов не е редно, никога не си позволявам да кажа, че няма да го обичам ако...! Все му казвам, че понеже го обичам, затова бих искала да е такъв и такъв, а не....
Иначе го плашим с Лиляна, това му стига. Все си казвам, че и така не трябва да правя, но се изпускам понякога и я споменавам. Не питайте що точно Лиляна просто така тръгна от едно приятелче, там е сложна семейната ситуация ;-)
Като направи веднъж поредната беля баща му го скубна предупредително. И си дадохме сметка, че така му даваме лош пример - родитрелите скубят, значи и аз мога да скубя, та обвинихнме една гарга. Сега баща му като се разправя с него и като види , че не става му казва, че гаргата го гледа... :thinking: И после започват да й говорят, че Тони вече е послушен, че не рита, Гарго махай се, детето е добро!  :ooooh: Дали няма да намрази птиците? Засега не проявява такива признаци, ама де да знам...
Думата "наказание" вече не е препоръчителна за педгози и родители, моята шефка все казваше, че според новите течения в детската психология не се споменава тази дума и ни правеше диви и щастливи ако някоя колежка кажеше "наказание"...и аз като трябваше да кажа, че ще последва "наказание" какво да кажа....та започнах да "санкционирам" ;-)


Титла: Re: Заплашвате ли децата си с глупости-с какво и защо?
Публикувано от: ankas в вт, 19 май 2009, 09:00
Не одобрявам такива методи на сплашване. Предупреждавам го, че ще има наказание, но не уточнявам какво, докато не го измисля. Много се дразна на заплахи от рода на Торбалан, баба Меца, Кумчо Вълчо и пр. Дразня се на закани от рода на "Ако не направиш еди какво си, няма да те обичам".
И аз мисля така  :peace:


Титла: Re: Заплашвате ли децата си с глупости-с какво и защо?
Публикувано от: World_of_Pain в сб, 13 юни 2009, 13:41
Мен постоянно ме заплашват с изключване на компютъра от бушона, което адски много ме дразни. Както и слагане на някаква програма, която изключва компа след определено време. :bad-words:


Титла: Re: Заплашвате ли децата си с глупости-с какво и защо?
Публикувано от: spirit в сб, 13 юни 2009, 13:46
Не ми харесва много това сплашване, а и моето момиченце още е малко, не ми се налага много. Единственото с което я плаша, ако това може да я уплаши, е че ще я прибера в къщи като ми върти номерца по улиците.


Титла: Re: Заплашвате ли децата си с глупости-с какво и защо?
Публикувано от: Гери на Никол в сб, 13 юни 2009, 14:24
И аз я заплашвам, че ще я прибера, или, че няма да излезе. :oops:


Титла: Re: Заплашвате ли децата си с глупости-с какво и защо?
Публикувано от: Ani 77 в сб, 13 юни 2009, 15:32
Не го одобрявам и не го правя. Сега съм в спор с една от бабите по повод, ако правиш/неправиш еди какво си не си добро дете  :xarms:


Титла: Re: Заплашвате ли децата си с глупости-с какво и защо?
Публикувано от: йовета в сб, 13 юни 2009, 15:38
не  в никакъв случай


Титла: Re: Заплашвате ли децата си с глупости-с какво и защо?
Публикувано от: Селма в сб, 13 юни 2009, 15:56
Не го одобрявам и не го правя. Сега съм в спор с една от бабите по повод, ако правиш/неправиш еди какво си не си добро дете  :xarms:
   Верно ли казва така?
   Лоша баба! :naughty: :mrgreen:


Титла: Re: Заплашвате ли децата си с глупости-с какво и защо?
Публикувано от: Гери на Никол в сб, 13 юни 2009, 15:58
Не го одобрявам и не го правя. Сега съм в спор с една от бабите по повод, ако правиш/неправиш еди какво си не си добро дете  :xarms:
   Верно ли казва така?
   Лоша баба! :naughty: :mrgreen:
Аз бих се обидила ако бабите и я плашат.


Титла: Re: Заплашвате ли децата си с глупости-с какво и защо?
Публикувано от: Toni4ka в сб, 13 юни 2009, 16:02
Против съм заплахите от този род, също и с инжекции, зъболекари и т.н., аман  :bad-words:


Титла: Re: Заплашвате ли децата си с глупости-с какво и защо?
Публикувано от: Мон... в сб, 13 юни 2009, 16:04
кажете на бабата,че се казва:"ти не постъпи добре" или направо:" постъпи лошо", но НЕ се казва на детето "ти си лошо".


Титла: Re: Заплашвате ли децата си с глупости-с какво и защо?
Публикувано от: Linofrina в сб, 13 юни 2009, 16:15
Твърдо против плашенето съм. Като дете едната ми баба ме плашеше с какво ли не и още ми става неприятно като си спомня.


Титла: Re: Заплашвате ли децата си с глупости-с какво и защо?
Публикувано от: Селма в сб, 13 юни 2009, 16:52
кажете на бабата,че се казва:"ти не постъпи добре" или направо:" постъпи лошо", но НЕ се казва на детето "ти си лошо".
    :peace: :peace: :peace:
     Даже и на възрастен не би трябвало да се казва така! :)


Титла: Re: Заплашвате ли децата си с глупости-с какво и защо?
Публикувано от: popova в сб, 13 юни 2009, 23:04
Случвало се е да й кажа, че някой ще я открадне, когато по центъра между множество хора се затича в съвсем различна посока. Но според мен това не е плашене, а по-скоро самата действителност.


Титла: Re: Заплашвате ли децата си с глупости-с какво и защо?
Публикувано от: katiABV в сб, 13 юни 2009, 23:19
Не го одобрявам и не го правя. Сега съм в спор с една от бабите по повод, ако правиш/неправиш еди какво си не си добро дете  :xarms:
   Верно ли казва така?
   Лоша баба! :naughty: :mrgreen:
Аз бих се обидила ако бабите и я плашат.

При подобно нещо бих й направила остра забележка пред детето. В стил "това, което ти (детето) направи е лошо, но в никакъв случай не означава, че си лошо дете. А ти (бабата) как може да говориш такива глупости на детето? Не знаеш ли, че децата са добрички винаги, само понякога правят лоши неща?"


Титла: Re: Заплашвате ли децата си с глупости-с какво и защо?
Публикувано от: овцa в сб, 13 юни 2009, 23:34
Плаша то единствено когато сме на бара с думите "Не пипай Цецо се кара" \Цецо ни е управител\ понеже той все иска да изключва фризера с тортите - не, че ме слуша де ама това друга тема. Иначе никога не съм се сещала да го плаша с каквото и да е, когато не слуша :thinking:.


Титла: Re: Заплашвате ли децата си с глупости-с какво и защо?
Публикувано от: Селма в нд, 14 юни 2009, 00:17

При подобно нещо бих й направила остра забележка пред детето. В стил "това, което ти (детето) направи е лошо, но в никакъв случай не означава, че си лошо дете. А ти (бабата) как може да говориш такива глупости на детето? Не знаеш ли, че децата са добрички винаги, само понякога правят лоши неща?"
  Подчертаното не бих казала пред детето,както и (пак пред детето)  бих избягвала да говоря с рязък тон на възрастен човек.
  Според мен ,това е все едно да учиш малкото да нагрубява възрастните.


Титла: Re: Заплашвате ли децата си с глупости-с какво и защо?
Публикувано от: rujanero в нд, 14 юни 2009, 02:22
Мен като дете майка ми ме плашеше с думите: "Който не си изяде последната хапка, майка му умира"...  :crazy: А последната винаги беше предпоследна и така... Още и още ми кънтят тези думи в главата щом ям.  Плашеха ме и с Торбалан, и то пак във връзка с яденето. Не бих причинила подобно нещо на детето си. Случвало ми се е да потропвам и да я плаша,че съседите чукат, защото не могат да заспят от виковете и, но ефект никакъв.  :? Затова спрях да го правя.  Чудя се как да накарам обаче бабата да проумее, че не бива да плаши детето с баба Меца и Кумчо Вълчо  :bad-words:


Титла: Re: Заплашвате ли децата си с глупости-с какво и защо?
Публикувано от: Гери на Никол в нд, 14 юни 2009, 14:11
Мен като дете майка ми ме плашеше с думите: "Който не си изяде последната хапка, майка му умира"...  :crazy: А последната винаги беше предпоследна и така... Още и още ми кънтят тези думи в главата щом ям.  Плашеха ме и с Торбалан, и то пак във връзка с яденето. Не бих причинила подобно нещо на детето си. Случвало ми се е да потропвам и да я плаша,че съседите чукат, защото не могат да заспят от виковете и, но ефект никакъв.  :? Затова спрях да го правя.  Чудя се как да накарам обаче бабата да проумее, че не бива да плаши детето с баба Меца и Кумчо Вълчо  :bad-words:
Ау, това е ужасно направо! :ooooh:


Титла: Re: Заплашвате ли децата си с глупости-с какво и защо?
Публикувано от: Le soleil в нд, 14 юни 2009, 14:24
Мен като дете майка ми ме плашеше с думите: "Който не си изяде последната хапка, майка му умира"...  :crazy:

Това е гадно и стресиращо за едно малко дете. Интересно ми е, сега, какво е отношението ти към храната?


Титла: Re: Заплашвате ли децата си с глупости-с какво и защо?
Публикувано от: ...Даниела... в нд, 14 юни 2009, 14:37
Единствено когато сме в магазина,например,и започне да капризничи,й казвам да спре,иначе ще дойде някой и ще ни се скара.
С друго не съм я плашила,приятелките ми масово го правят - кой с баба Меца,кой с лошия вълк,с голямото куче... а една от тях плаши детето си на 1г2м с кошарата  :shock:  "Който не слуша,отива в кошарата-затворен"  :ooooh:  Твърдо против съм.

Мен като дете майка ми ме плашеше с думите: "Който не си изяде последната хапка, майка му умира"... 

Не искам да обиждам майка ти,стана ми много мъчно,като прочетох това,но ми звучи психарско...
Ужасен метод...


Титла: Re: Заплашвате ли децата си с глупости-с какво и защо?
Публикувано от: rujanero в нд, 14 юни 2009, 14:44
Ами ужасно си е, да  :? Това разбира се имаше обратен ефект - направи ме още по-злояда.   :sick: Чак в студентските си години, когато заживях сама, започнах да възприемам  храненето не като  мъчение. Така че трябва мноого да внимаваме, какво говорим на децата си,чеее...  :ooooh:


Титла: Re: Заплашвате ли децата си с глупости-с какво и защо?
Публикувано от: jes в нд, 14 юни 2009, 14:50
Не плаша. Нито моето, нито чужди деца.
Изпадам в тих (засега ) бяс, когато на улицата непознати елементи плашат детето ми.
Когато беше на около 2 г. дъщеря ми, в магазин една баба да ми направи "услуга"  "Стой мирна, че вън има едно куче и яде непослушни деца". В резултат едвам изкарах детето си от магазина и ми отне около половин година да понамаля страха и от "ядящи кучета"  :bad-words:
Друга подобна - взимам дъщеря си от градина. Детето мрънка нещо си, аз бързам. Минаваме покрай майка с бебешка количка и тя (майката) "Я да слушаш, че ще те взема у нас"  :bad-words: Леле, като ревна мойто...


Титла: Re: Заплашвате ли децата си с глупости-с какво и защо?
Публикувано от: desi_h_d в нд, 14 юни 2009, 14:52
да-яж,че ще го дам да го изпапка твоята приятелка
нищо друго!


Титла: Re: Заплашвате ли децата си с глупости-с какво и защо?
Публикувано от: La Sombra в нд, 14 юни 2009, 15:47
Не. Ако трябва да се карам или да наложа нещо да бъде свършено, го правя и без глупави заплахи. Не съм била плашена като малка и може би затова нямах повечето от обичайните детски страхове. Но пък видях резултата от плашенето при племенницата на мъжа ми - от съвсем мъничка майка й и баба й я плашеха с Торбалан и Баба Яга за какво ли не, та детето го беше страх да остане само в стаята дори през деня. А да спи отделно от майка си - абсурд. Стана злоядо. В момента е на 14 години и още има някакви неопределени страхове от нещо си, което е само в нейната глава.


Титла: Re: Заплашвате ли децата си с глупости-с какво и защо?
Публикувано от: simoni в нд, 14 юни 2009, 22:33
не


Титла: Re: Заплашвате ли децата си с глупости-с какво и защо?
Публикувано от: D S в пн, 15 юни 2009, 01:48
заплашвам че ще спра детските филми, че няма да излиза, че ще ни се карат в магазина, че кучето може да го ухапе ако отиде близо или го дразни, че няма да го водя на моето ако прьска с вода...... сигурно има и още, но не го плаша с чудовища, мечки, тьмното......


Титла: Re: Заплашвате ли децата си с глупости-с какво и защо?
Публикувано от: irina_vas в пн, 15 юни 2009, 08:23
Ама той Торбалан не е лош! Питайте мъжа ми! Веднъж обясняваше на сина на моя приятелка как Торбалан седи на комина и дъвче дъвки  :35:


Титла: Re: Заплашвате ли децата си с глупости-с какво и защо?
Публикувано от: Magesta в пн, 15 юни 2009, 10:00
Ние пък си имаме домашна "Баба Яга"   :D
Седи си върху телевизора и ни пази от другите. Една кукла .
Разбирайте - прибягвам за помощ към нейните колежи  ;-)
Това не пречи разбира се любимите книжки да са за Яги и вещици. В недостиг съм даже вече на идеи ...  :flutter:
"Торбаланите ", които взимат деца се опитвам да ги вкарам в употреба , но уви - безуспешно .
На тази си възраст синът ми се лепва жизнерадостно за всеки сторил му се любопитен по улиците / т.е. .. всеки  :tired:/  , което
всички знаем, макар и много мило крие своите рискове .

Моето мнение е, че страшните герои трябва да ги има , но да са добри, справедливи и използвани логично и разумно.
Те трябва да помагат на децата в по- ранна възраст и на техните родители в ситуации, когато детето не е в състояние
още да разбере едно нещо защо точно не е правилно.
Заканите също трябва да са реални и да целят да предпазят детето , а не да го вкарат в подозрения и излишни страхове .


Титла: Re: Заплашвате ли децата си с глупости-с какво и защо?
Публикувано от: Steisi в пн, 15 юни 2009, 10:01
Не го заплашвам с глупости, но не мисля, че опасността някой да го вземе е от тях.


Титла: Re: Заплашвате ли децата си с глупости-с какво и защо?
Публикувано от: radost24 в вт, 16 юни 2009, 09:31
Случвало се е да я плаша с Лошия човек,когато не иска да заспива  след едночасово скачане върху главата ми.(визирам един съсед,който всеки път се шегува,че ще я вземе у тях и нея я е страх).Не виждам да се е травмирала особено,но знае ли човек.Други хора не ми се е случвало да я плашат.


Титла: Re: Заплашвате ли децата си с глупости-с какво и защо?
Публикувано от: TraYkovA в вт, 16 юни 2009, 09:43
Не,не заплашвам сина ми,не искам да плаша детето с разни глупости :naughty:


Титла: Re: Заплашвате ли децата си с глупости-с какво и защо?
Публикувано от: Анда в вт, 16 юни 2009, 13:36
Казвам на въпросната баба (щото най-често става въпрос за баба), че не плаша детето си така.
А на детето после казвам, че някои възрастни са забравили какво е да си дете и да те е страх, затова плашат с глупости.

Аз плаша само с истински страхотии, тоест със себе си  :mrgreen:


Титла: Re: Заплашвате ли децата си с глупости-с какво и защо?
Публикувано от: чайниче в чт, 03 сеп 2009, 19:42
Ако е опасно близо до портата на двора, или се катери по нея /а по улицата все пак минават хора и не е съвсем безопасно, знае ли човек/ го заплашвам, че Лиляна може да го вземе там ако стои, да слиза и да се пази от непознати. Ако е прекалено палав и непослушен, или се държи безобразно, звъним на Лиляна да каже дали ще дойде да го вземе, а после баща му ходи да я уговаря да не го взима, защото много го обичаме и той вече щял да слуша. ;-) Много е кофти това с плашенето, понеже се раждат страхове, които после дълги години тормозят децата :oops: Аз все си вобразявах, че в гардероба има някой, или от тъмнината навън се страхувах - спала съм на светната лампа до не знам кой клас, май докато не си хванах гадже :35:


Титла: Re: Заплашвате ли децата си с глупости-с какво и защо?
Публикувано от: Homesick в пт, 04 сеп 2009, 00:56
Не, не я плаша. Имам малко неприятности с баба й по този въпрос. По едно време започна да се страхува от кучета и баба й се възползваше от това, за да не търчим подире й нон стоп. Аз все й се карах. За моя радост детето си продоля страха и сега все тича след кучетата в парка да ги гали:))) Все пак има и някакъв страх от тях, но е здравословен страх. Все пак кучето е животно и не е зле да си има едно наум и да се пази от тях.

Напоследък се улавям, че я плаша с баща й :oops: Глупост от моя страна. Обикновено все по "хигиенни" въпроси, защото баща й е маняк на тая тема. Мине се не мине и все казвам: Олеле как си се оплескала, баща ти да те види... Ела да измием ръцете, че тати ще се кара... Пак си изподраскала мебелите си химикал, баща ти ще ни дърпа ушите... С една дума - глупости. Трябва да спра.


Титла: Re: Заплашвате ли децата си с глупости-с какво и защо?
Публикувано от: Zoia_Alex в пт, 04 сеп 2009, 08:05
Не заплашвам и не лъжа- обяснвам до посиняване и помага.Само трябват здрави нерви.


Титла: Re: Заплашвате ли децата си с глупости-с какво и защо?
Публикувано от: bobkas в пт, 04 сеп 2009, 08:12
Не заплашвам никога, смятам, че натрапването на излишни страхове може да има последствия. Моите родители никога не са ме заплашвали, няма да го направя и аз :peace:


Титла: Re: Заплашвате ли децата си с глупости-с какво и защо?
Публикувано от: Дзвер в пт, 04 сеп 2009, 09:00
Не плаша никого с нищо, но напоследък големия почна да се страхува от някакви турбалани, чичковци и др. подобни глупости. Оказа се, че с другите деца си разказват "страшни истории", а той понеже не е свикнал с тези заплахи, го приема доста навътре.


Титла: Re: Заплашвате ли децата си с глупости-с какво и защо?
Публикувано от: Mama Slan4ita в пт, 04 сеп 2009, 09:07
Не съм била заплашвана и не смятам за редно да заплашвам детето си, насаждайки му изкуствени страхове. Предпочитам да налагам родителския си авторитет с други средства, предимно като обяснявам и използвам реални факти за убеждаване.
По принцип не съм съгласна детето да си изгражда, съответно да живее с представата за някакви несъществуващи реалности. Приказните светове може да са както много страшни, така и неземно красиви и вълшебни, но всичко е "наужким". Чудовища и феи съществуват само в приказките.  :peace:


Титла: Re: Заплашвате ли децата си с глупости-с какво и защо?
Публикувано от: ZLATNA в пт, 04 сеп 2009, 09:08
На мен също ми се случи  :roll: на морето в заведение, седнали сме с двете деца /на 2г. и 8м. и бебе на 9 м./
Седнахме за миг, както се казва, да изпие голямото дете един сок, ние по една вода на екс  :lol: и да продължаваме разходката по алеята..
Идва една сервитьорка, децата за първи път много слушаха и двете, нито викаха, нито тичаха, нито пипаха нещо, просто си стояха на масата  :roll: и тя се обръща ама без никаква причина към по-голямото дете и му казва - да стоиш и да слушаш, майка ти да си изпие кафето, защото иначе ще те дам на дявола  newsm78 :crazyeyes:
Направо се потресох да Ви кажа  :shock:


Титла: Re: Заплашвате ли децата си с глупости-с какво и защо?
Публикувано от: Мон... в сб, 05 сеп 2009, 16:20
бабата на едно приятелче на сина ми,плашела детето всеки ден (понеже не искало да спи следобед),че баба Яга дебне на прозореца и ако не заспи ще дойде да го вземе и изяде...и горкото дете стиска очи,спи не спи,ама ги стиска,по два часа всеки ден... :mrgreen:
а на вратата на терасата стоял Торбалан... :ooooh:
и при най-малкото непослушание навън следва заплахата"ще те набия"... и конкретното й приложение...
няма обяснения,няма нормален разговор с детето...
моят син веднъж стана свидетел на този "метод" на отглеждане и възпитание и се шашна само докато я слушаше как с гордост обясняваше как "приспива" внучето си...
и после защо децата били стресирани,агресивни и правели простотии...еми какви да са при подобно отношение всеки ден?! :mrgreen: при това,сигурна съм,че има хора,които правят доста по-лоши и тъпи неща с децата си и внучетата си от въпросната баба...


Титла: Re: Заплашвате ли децата си с глупости-с какво и защо?
Публикувано от: asito80 в сб, 05 сеп 2009, 16:41
Мойта хубавица е на 2 г. и 7 мес. Баба и се опита да я плаши с торбалан, но номера нещо не минал. Почнала да вика, че Торбалан ще вземе баба, щото не слуша. Аз избягвам да я плаша, но честно казано случвало ми се е да използвам и този метод. Тя обича да крещи на инат и незнам дали въобще чува заплахите ми /камо ли обясненията по даден въпрос/.


Титла: Re: Заплашвате ли децата си с глупости-с какво и защо?
Публикувано от: ina.bg в сб, 05 сеп 2009, 16:44
Не заплашвам. Децата  си имат достатъчно страхове понякога, излишно е да им натрапваме нови.


Титла: Re: Заплашвате ли децата си с глупости-с какво и защо?
Публикувано от: silvi_mar в сб, 05 сеп 2009, 17:05
Плаша с конкретни неща - пътното движение, например. Пресичаме само на "зелено човече" с много бърза крачка. Ако не пресичаме правилно колите могат да ни бутнат.
Загубване в магазин, хотел и т.н.
Падане в басейн.
Т.е. заплашвам с резултата от действието.


Титла: Re: Заплашвате ли децата си с глупости-с какво и защо?
Публикувано от: SEMEINA_25_SF в сб, 05 сеп 2009, 21:40
ДА единственото което заплашвам е че когато лъжат дявола реже вечер когато заспят по малко от езика докато не станат нями   :twisted: :twisted: деиства без отказно  :oops:


Титла: Re: Заплашвате ли децата си с глупости-с какво и защо?
Публикувано от: Селма в сб, 05 сеп 2009, 21:48
 :shock: :shock: :shock:


Титла: Re: Заплашвате ли децата си с глупости-с какво и защо?
Публикувано от: slan4ogled в сб, 05 сеп 2009, 22:21
Не заплашвам с излисмици
Казвам веднъж,че ако не спре с дадено нещо ще бъде накзан,ако не ме послуша аз си изпълнявам обещанието
Баби Яги,измислени духове ,хора,животни ....мисля ,че само биха му внушили страх от непознто :ooooh:


Титла: Re: Заплашвате ли децата си с глупости-с какво и защо?
Публикувано от: *Тони* в сб, 05 сеп 2009, 22:24
Когато упорито отказва да изпие някое лекарство или сироп - заплашвам с Баба Яга.


Титла: Re: Заплашвате ли децата си с глупости-с какво и защо?
Публикувано от: mill77 в вт, 08 сеп 2009, 11:22
аз съм против, но баща й понякога й казва неща от рода на "ще те вземе баба Меца ако не слушаш". Още е малка и не разбира - не знам как ще го приеме. В крайна сметка обаче едва ли е фатално - аз като бях малка, хич не ми и правеше впечатление.


Титла: Re: Заплашвате ли децата си с глупости-с какво и защо?
Публикувано от: chanel 5 в вт, 08 сеп 2009, 11:33
Не плаша с измислени заплахи, за да мога да ги реализирам при нужда.


Титла: Re: Заплашвате ли децата си с глупости-с какво и защо?
Публикувано от: villiana в вт, 08 сеп 2009, 13:11
Избягвам да заплашвам, но си признавам, че се е случвало.
Например - седни в столчето, защото ще ни спре полицаят. То не е лъжа, де.  :mrgreen:
Сега, като бяхме на планина: Не излизай навън, че е тъмно и баба Меца е там.
За Баба Яга, Торбалан и други такива не съм споменавала.


Титла: Re: Заплашвате ли децата си с глупости-с какво и защо?
Публикувано от: Пълна луна в вт, 08 сеп 2009, 13:45
Ами, не. За столчето за кола, май ми се е случвало да кажа, че ще ни спре чичко полицай, но не го смятам към глупостите.


Титла: Re: Заплашвате ли децата си с глупости-с какво и защо?
Публикувано от: tini-mini в вт, 08 сеп 2009, 13:51
Не, не заплашвам с глупости. Информирам я за реалните последствия от действията й.  :peace:


Титла: Re: Заплашвате ли децата си с глупости-с какво и защо?
Публикувано от: Ерин. в вт, 08 сеп 2009, 15:12
При нас само и единствено чичко Полицай, който арестува и глобява е ефективен. То поне децата да имат респект :party: :lol:


Титла: Re: Заплашвате ли децата си с глупости-с какво и защо?
Публикувано от: bandi в вт, 08 сеп 2009, 16:36
Никога не заплашвам с измислени герои,горски животни,съмнителни чичковци....Казвам си нещата каквито са и предупреждавам,а не заплашвам :peace:


Титла: Re: Заплашвате ли децата си с глупости-с какво и защо?
Публикувано от: katiABV в вт, 08 сеп 2009, 18:03
Ами, не. За столчето за кола, май ми се е случвало да кажа, че ще ни спре чичко полицай, но не го смятам към глупостите.

Не само ще ви спре, ами и ще ви глоби. И после няма да има парички за... нещо си, или няма вече да ходите никъде с кола... това не е плашене - а напълно реална опасност. Все едно да кажеш, че ако изтича на улицата може да бъде прегазено от кола.

На мен не ми се е налагало - слава Богу - просто си знае, че в колата всички са с колани и изобщо не се и опитва да нарушава това правило, но... това си е Правилника.

ДА единственото което заплашвам е че когато лъжат дявола реже вечер когато заспят по малко от езика докато не станат нями   :twisted: :twisted: деиства без отказно  :oops:

 :shock:  :shocked:  :sick:


нЯм - нЕми

неми

  прилагателно име - мн.ч.
  ням                           основна форма
  ням                           м.р., ед.ч.
  немия                         м.р., ед.ч., непълен член
  немият                        м.р., ед.ч., пълен член
  няма                          ж.р., ед.ч.
  нямата                        ж.р., ед.ч., членувано
  нямо                          ср.р., ед.ч.
  нямото                        ср.р., ед.ч., членувано
  неми                          мн.ч.
  немите                        мн.ч., членувано


деЙства
безотказно


Титла: Re: Заплашвате ли децата си с глупости-с какво и защо?
Публикувано от: санела в вт, 08 сеп 2009, 19:19
 Защо мислите, че баба Меца е по-безобидна от баба Яга или Торбалан? Развитото детско въображение може да я превърне в по-голямо чудовище от тях! Като малка баща ми беше измислил някакъв орангутан, който живеел на тавана на съседното училище. Идея си нямах какво е това, но умирах от страх и не смеех да заспя вечер, сърцето ми беше на топка. Все ми се привиждаше и причуваше нещо, вглеждах се дори през деня във всяка дупчица и я заобикалях, да не би да се крие там. Сега съм забранила категорично да се плашат децата ми и се дразня, когато играе с някое дете, чиято майка реши да ги плаши заедно, най-често с баба Меца.


Титла: Re: Заплашвате ли децата си с глупости-с какво и защо?
Публикувано от: Селма в вт, 08 сеп 2009, 19:49
  А бе,не знам....
  Нямам думи за тез' заплахи! :ooooh:


Титла: Re: Заплашвате ли децата си с глупости-с какво и защо?
Публикувано от: chanel 5 в вт, 08 сеп 2009, 23:16
Наблюдавам, че бабите по си падат по баба Меца, Яга и пр.


Титла: Re: Заплашвате ли децата си с глупости-с какво и защо?
Публикувано от: emibopo в ср, 09 сеп 2009, 14:34
Все пак зависи от възрастта на детето. Ако е на 3 и все е пред очите на някой възрастен, няма нужда да се прибягва до торбалан и др. , достатъчно е човек да е малко по-строг и да не се колебае, според мен, но когато детето порастне достатъчно, че да излиза само, може би е добре да бъде информирано за действителните опасности. Всъщност дори и на 3-4 може да му се кажат някои страшни неща. Като се замислим какво пречи на някой чичко наистина да го вземе, докато се крие от нас. Такива неща се случват. Според мен страха пази, а и има разлика между страх и стрес, паника.  newsm78


Титла: Re: Заплашвате ли децата си с глупости-с какво и защо?
Публикувано от: katiABV в ср, 09 сеп 2009, 16:17
"Ако бягаш от мен / криеш се от мен може някой лош човек да те вземе, да те открадне и повече никога да не ме видиш и край" не е заплашване с глупост. Това си е реална заплаха, която съществува - по- скоро е обясняване на действителна опасност. Също като "ако изтичаш на улицата, без да се огледаш / без да ме държиш за ръка - в зависимост от възрастта - може да те прегази кола и да умреш или много, ама наистина много да те боли, да отидем в болница, да те завържат за леглото и да лежиш там много дни и никакви игри, книжки и забавления" не е заплашване с глупост, а предпазване от нещо истинско.


Титла: Re: Заплашвате ли децата си с глупости-с какво и защо?
Публикувано от: polito_87 в ср, 09 сеп 2009, 21:47
Не заплашвам с животни (не искам да се страхува от тях), не заплашвам и с измислени герои (не искам да се страхува от приказкаите, които й чета и да сънува кошмари). Единствено я плаша с това, че ще я заведа да я боцка чичо Доктор, само и единствено в случаите, когато прави нещо лошо от хигиенична гледна точка.


Титла: Re: Заплашвате ли децата си с глупости-с какво и защо?
Публикувано от: SEMEINA_25_SF в чт, 10 сеп 2009, 08:44
"Ако бягаш от мен / криеш се от мен може някой лош човек да те вземе, да те открадне и повече никога да не ме видиш и край" не е заплашване с глупост.
Така си е истината много говоря на сина заюото е малко по палав . :hug: :hug:


Титла: Re: Заплашвате ли децата си с глупости-с какво и защо?
Публикувано от: Беки в чт, 10 сеп 2009, 10:40
Никога не съм заплашвала дъщеря си с хора или животни. На нея й звучи заплашително, че ако не ме слуша за дадено нещо, ще бъде наказана.  ;-)


Титла: Re: Заплашвате ли децата си с глупости-с какво и защо?
Публикувано от: Катёнок в чт, 10 сеп 2009, 11:47
"Ако бягаш от мен / криеш се от мен може някой лош човек да те вземе, да те открадне и повече никога да не ме видиш и край" не е заплашване с глупост. Това си е реална заплаха, която съществува - по- скоро е обясняване на действителна опасност. Също като "ако изтичаш на улицата, без да се огледаш / без да ме държиш за ръка - в зависимост от възрастта - може да те прегази кола и да умреш или много, ама наистина много да те боли, да отидем в болница, да те завържат за леглото и да лежиш там много дни и никакви игри, книжки и забавления" не е заплашване с глупост, а предпазване от нещо истинско.
Мааалееей, още не ми се е налагало да "предпазвам", но определено думите ще са различни и описаният трагичен сценарий (с детето в главна роля :shock:) със сигурност ще отсъства. Най-вероятно ще използвам различен метод - вкъщи на спокойствие, с картинки (не от катастрофи и с прегазени хора :ooooh:), с помощта на книжки ще обясня как стоят нещата, какви са правилата и какво трябва да се избягва. А на живо ще казвам нещо от рода на : "сещаш ли се как се учехме, че не се тича на улицата, опасно е" и т.н. 

По темата - не заплашвам с простотии.


Титла: Re: Заплашвате ли децата си с глупости-с какво и защо?
Публикувано от: Мон... в чт, 10 сеп 2009, 16:49
не знам вие какво мислите и с какви наблюдения сте по въпроса,но на мен ми прави впечатление (по това което виждам и чувам навън),че най-много и с най-големи глупости заплашват хората,които не могат по друг начин да се справят с децата...може би са просто глупави ,може би не им се занимава,защото са изморени и нямат нерви,просто така им е по-лесно...
и определено виждам повече баби,които заплашват,не толкова майки...поколението им е такова...и културата.ама е гадно за дечицата...
освен това-едно е човек да обясни нещата,да разясни връзката между причина и следствие и т.н.,съвсем друго е да всява страх...
логично е примерно детето да знае,че не бива да отваря на непознати,а не да тръпне в ужас,че баба Меца/Торбалан/баба Яга/или някой друг подобен пресонаж, ходи и дебне по стълбите... :crazy:
хората сякаш ги мързи да обясняват не знам...но всеки ден чувам по някоя "велика" глупост по площадките ...явно е масова практика така да заплашват децата...мен самата никога не са ме плашели с нищо и ми е много чужда,тъпа и гадна всяка измислена заплаха....аз знаех какво трябва да правя и защо,а не да постъпвам правилно от страх...


Титла: Re: Заплашвате ли децата си с глупости-с какво и защо?
Публикувано от: emibopo в чт, 10 сеп 2009, 17:01
Малееее, Беки, с какви наказания можеш да се похвалиш. Дай нещо и насам ;-)


Титла: Re: Заплашвате ли децата си с глупости-с какво и защо?
Публикувано от: санела в чт, 10 сеп 2009, 17:48
 На мен не ми се е налагало да заплашвам с колите. След като малката видя сгазено гълъбче и разбра, какво му се е случило, бяга до средата на тревните площи, само като чуе бръмченето. Това също малко ме притеснява, въпреки че е по-добрия вариант от тичане към улицата.


Титла: Re: Заплашвате ли децата си с глупости-с какво и защо?
Публикувано от: katiABV в чт, 10 сеп 2009, 17:58
"Ако бягаш от мен / криеш се от мен може някой лош човек да те вземе, да те открадне и повече никога да не ме видиш и край" не е заплашване с глупост. Това си е реална заплаха, която съществува - по- скоро е обясняване на действителна опасност. Също като "ако изтичаш на улицата, без да се огледаш / без да ме държиш за ръка - в зависимост от възрастта - може да те прегази кола и да умреш или много, ама наистина много да те боли, да отидем в болница, да те завържат за леглото и да лежиш там много дни и никакви игри, книжки и забавления" не е заплашване с глупост, а предпазване от нещо истинско.
Мааалееей, още не ми се е налагало да "предпазвам", но определено думите ще са различни и описаният трагичен сценарий (с детето в главна роля :shock:) със сигурност ще отсъства. Най-вероятно ще използвам различен метод - вкъщи на спокойствие, с картинки (не от катастрофи и с прегазени хора :ooooh:), с помощта на книжки ще обясня как стоят нещата, какви са правилата и какво трябва да се избягва. А на живо ще казвам нещо от рода на : "сещаш ли се как се учехме, че не се тича на улицата, опасно е" и т.н. 

По темата - не заплашвам с простотии.

Е... сигурно си зависи от темперамента на детето. Давид на годинка и ... 2 - 3 месеца държеше да избяга от мен и да се скрие някъде. Понеже в къщи си играем да се крие. И това, както и хукването към улицата, си бяха внезапни, непредвидими пориви... за колите май най- голям ефект имаше "я виж тя колко е голяма и колко бързо се движи, а ти колко си малък; нея няма да я заболи, но теб много, много ще те заболи и много ще плачеш"...


Титла: Re: Заплашвате ли децата си с глупости-с какво и защо?
Публикувано от: katiABV в чт, 10 сеп 2009, 18:02
логично е примерно детето да знае,че не бива да отваря на непознати,а не да тръпне в ужас,че баба Меца/Торбалан/баба Яга/или някой друг подобен пресонаж, ходи и дебне по стълбите... :crazy:

Ами... на сина ми подробно му обясних, че има хора, които са лоши и искат да го наранят - понеже са лоши. Повечето хора са добри и искат да му е хубаво и на него и изобщо са много добрички, обаче има и лоши. И понеже те приличат на добрите, никога не бива сам да отваря, само с мама, тати, баба, дядо, ... и тук се изброяват подробно всички с "права" на възрастни в неговия свят. И бързо се контрира при всеки опит да включи "и Иси" в тази категория - братовчед му е с 10 месеца по- голям...  :lol:


Титла: Re: Заплашвате ли децата си с глупости-с какво и защо?
Публикувано от: Беки в чт, 10 сеп 2009, 18:42
Малееее, Беки, с какви наказания можеш да се похвалиш. Дай нещо и насам ;-)
  :lol: emibopo наказанията ми не са нещо особено стряскащо, но за дъщеря ми са от голямо значение.  ;-) Едно от най - важното за нея е да не й се разсърдя и да спра да й говоря за повече от 30 мин. или да спим отделно една от друга. (тук трябва да вметна, че от както се е родила спим заедно, а и си живеем само двете). Също така много вървежно е наказанието, ако не ме слуша или направи беля няма да си гледа любимото филмче по ТВ или няма да излезе да играе с децата.  Но, никога не съм заплашвала с хора или животни или други глупости от този род.


Титла: Re: Заплашвате ли децата си с глупости-с какво и защо?
Публикувано от: Kozlio в чт, 10 сеп 2009, 23:31
Не, не я плаша с нищо. Идиотско е. И е подход срещан най-вече у третата възраст. Виждала съм баба и майки, които плашат децата си с лекари. Не зная, как се чувстват такива деца, когато ги водят на лекар. Може би си мислят, че са наказани. А съм чувала бабички да плашат и с полицаи, не зная как един ден тези деца ще потърсят полицейска помощ при нужда.
Да не говорим за простотии от сорта на буболечката ще те изяде или циганина ще те вземе. Най-много детето да получи фобия от насекоми и да започне да се напикава като види циганин. За това не си и помислям да я плаша.


Титла: Re: Заплашвате ли децата си с глупости-с какво и защо?
Публикувано от: nin4 в пт, 11 сеп 2009, 00:58
Писах и по- напред в темата, синът ми на две години и осем месеца някъде се качи на дванайската на една от най- натоварените спирки в Бургас около18ч., докато аз му купувах кроасан от павилиончето. Пуснах ръката му за да извадя пари от чантата и когато подавах кроасана надоло и чаках за рестото осъзнах, че няма кой да вземе кифлата. Паникьосах се и започнах да търча като безумна по кръстовището на "Трапезица", бургазлийки разбират за какво иде реч. Накрая застанах на островчето между платната и се разревах с глас незнаейки на къде да хвана, в къщи да звъня на полицията, ами ако през това време той се появи от някъде и мен ме няма. Никога няма да забравя как далече в началото на улицата видях един мъж да води русо момченце за ръка, навело глава и някак си върви на разстояние, за ръчичка, но някак дръпнато и уплашено, после след като разбрах, че е той на бегом и със силен рев ги посрещнах за да го прегърна. Качил се наследника за да ходи в София и след като аз не съм го последвала ревнал, човека слезнал на следващата спирка на "Ботева" и ми го води.
Така и не успях да му благодаря, аз толкова силно плачех, че май го изплаших, или просто си е имал работа човека и след като е свършил едно добро дело си е тръгнал по делата незнам, но по късно се замислих и сериозно се уплаших, че можеше и да не ми го доведе, по какво ще разберат околните, че детето не е негово, вярно, че изглеждаше уплашено и дръпнато, но това мисля го виждах само аз.
След тази случка редовно го плаших с каквото се сетя и най- вече с полицаи, но с уговорката, че те са тези които прибират лошите и бездомните, водят ги в ареста където има наистина зли и безмилостни хора и ги оставят с тях сами в тъмната килия.
Толкова беше впечатлен, че до скоро искаше да става полицай.
Сега се сетих за едно друго момченце от случка преди дни. След като приберем чаветата от яслата се събираме в двора на градината и стоим до като се стъмни. Двора е хубав, тревичка, храсти, дървета и като цяло доста широк. Една от майките извика на дъщеря си да не се отдалечава, че там в храстите има меца, вече се здрачаваше и всички хлапетии на бегом всеки при майка си и за полите, но едно момченце в обратна посока да търси меца и къде е? та къде е? Как да заплашиш такова дете Колумб? Как и да не го заплашваш?


Титла: Re: Заплашвате ли децата си с глупости-с какво и защо?
Публикувано от: chanel 5 в пт, 11 сеп 2009, 13:12
Ако говорим за площадките, то там съм чувала и " Ако правиш така , няма да те обичам повече".Това е по-тъпо и от баба Яга!Аз едно не мога да разбера.Ако заплашваме детето с измислени неща как ще постъпим когато то направи това, което не е редно?От къде ще вземем Торбалан ,който да дойде?И  тогава как детето ни ще е убедено, че когато се провини ще си понесе последствията.
На една позната детото на 5год. прозря измислицата и сама започна да чука по вратата и да казва на майка си" Баба Меца идва." и да се подсмихва.


Титла: Re: Заплашвате ли децата си с глупости-с какво и защо?
Публикувано от: katiABV в пт, 11 сеп 2009, 17:32
Писах и по- напред в темата, синът ми на две години и осем месеца някъде се качи на дванайската на една от най- натоварените спирки в Бургас около18ч., докато аз му купувах кроасан от павилиончето. Пуснах ръката му за да извадя пари от чантата и когато подавах кроасана надоло и чаках за рестото осъзнах, че няма кой да вземе кифлата. Паникьосах се и започнах да търча като безумна по кръстовището на "Трапезица", бургазлийки разбират за какво иде реч. Накрая застанах на островчето между платната и се разревах с глас незнаейки на къде да хвана, в къщи да звъня на полицията, ами ако през това време той се появи от някъде и мен ме няма. Никога няма да забравя как далече в началото на улицата видях един мъж да води русо момченце за ръка, навело глава и някак си върви на разстояние, за ръчичка, но някак дръпнато и уплашено, после след като разбрах, че е той на бегом и със силен рев ги посрещнах за да го прегърна. Качил се наследника за да ходи в София и след като аз не съм го последвала ревнал, човека слезнал на следващата спирка на "Ботева" и ми го води.
Така и не успях да му благодаря, аз толкова силно плачех, че май го изплаших, или просто си е имал работа човека и след като е свършил едно добро дело си е тръгнал по делата незнам, но по късно се замислих и сериозно се уплаших, че можеше и да не ми го доведе, по какво ще разберат околните, че детето не е негово, вярно, че изглеждаше уплашено и дръпнато, но това мисля го виждах само аз.
След тази случка редовно го плаших с каквото се сетя и най- вече с полицаи, но с уговорката, че те са тези които прибират лошите и бездомните, водят ги в ареста където има наистина зли и безмилостни хора и ги оставят с тях сами в тъмната килия.
Толкова беше впечатлен, че до скоро искаше да става полицай.
Сега се сетих за едно друго момченце от случка преди дни. След като приберем чаветата от яслата се събираме в двора на градината и стоим до като се стъмни. Двора е хубав, тревичка, храсти, дървета и като цяло доста широк. Една от майките извика на дъщеря си да не се отдалечава, че там в храстите има меца, вече се здрачаваше и всички хлапетии на бегом всеки при майка си и за полите, но едно момченце в обратна посока да търси меца и къде е? та къде е? Как да заплашиш такова дете Колумб? Как и да не го заплашваш?

Олеле, изтръпнах докато прочета историята...

Крайно време е да започнат да се продават каишки / поводи за деца...
Веднъж съм ходила на пазар с дребния - ами, за да си избера зеленчуците и плодовете, да взема плика, да извадя парите, да прибера рестото... мушках си го между коленете, отпред, между мен и тезгяха, горкото дете от всякъде притиснато - сега виждам, че не е бил страх, дължащ се единствено на моята параноя... той бързичко изчезва... а като е пълно с хора... ужас, добре, че ти се е разминало само с уплахата, но...  :crazy:

ПП
Моето също би тръгнало да търси къде е Мечо.


Титла: Re: Заплашвате ли децата си с глупости-с какво и защо?
Публикувано от: emibopo в пт, 11 сеп 2009, 17:36
Има достатъчно страшни и истински неща, няма нужда да се лъжат децата за да се пазят. Просто ако им се каже истината по подходящ за възрастта им начин, те може и да измислят по-добър начин да се пазят от нас самите. Вярвам, че са по - изобретателни от големите. Надявам се естествено никога да не им се налага :pray:


Титла: Re: Заплашвате ли децата си с глупости-с какво и защо?
Публикувано от: sonka в пт, 18 сеп 2009, 19:58
Никога досега не съм го плашила с разни чудовища,баби яги и др.,щото ме е страх  да не вземе да се вманиячи и той от страхове.Позволявам си само да му кажа,че баба му и дядо му няма да го вземат ако не слуша примерно.


1