BG-Mamma

Бременност и раждане => Проблемно забременяване => Темата е започната от: smile69 в вт, 12 май 2009, 13:48Титла: инвитро набързо - помощ
Публикувано от: smile69 в вт, 12 май 2009, 13:48
 Здравейте момичета от България и чужбина. Дойдохме си съпруга ми в БГ, за да правим инвитро и избираме лекар в Пловдив. С мъжки фактор сме и за това ни се иска да не е със замразена сперма, затова и бързаме да започнем процедурата. Имаме направени изследвания в чужбина- хормони, цветна снимка и спермограми,  но от преди 2 години. Един от лекарите ни предлага да започнем веднага от следващия месец, като ни пусна само микробиология и цитонамазка и ни каза, да се обадим на 1 ден от цикъла, за да назначи хормоналните изследвания и , че ако всичко е наред с тях, може да се пристъпи към стимулация на яйчниците и след това към пункция. Звучи много добре за нас, защото ще ни спести време и ще ползваме жива сперма и съпругът ми може да се върне обратно в чужбина, а аз да си остана тук и да бъда наблюдавана. Много ме смущава факта, обаче, дали ще бъде редно от медицинска гледна точка да бъде  направено точно инвитрото, без предварителни изследвания от предния месец. Може ли инвитрото да се прави паралелно с изследванията за хормоните? Защото  на 3 ден от цикъла може да се направят едните хормони, а другите, които се изследват на 21 ден ще се правят, след като аз вече ще съм започнала стимулацията. Как ще се назначат медикаменти за стимулация, без да се има информация за  хормона на 21 ден. Може ли да се прави така инвитро набързо? Моля ви, който знае нещо да ми пише. Избрахме БГ като наша родина да направим инвитро, въпреки, че в чужбина ще ни е безплатно. Вярваме в големия професионализъм на българските лекари, но знаем също и за корупцията в медицината. Затова бихме желали да знаем дали може да се прескочи предварителния месец за изследвания и да се пристъпи към процедурата веднага. Бихте ли ни препоръчали добър икси специалист в Пловдив и София? Благодаря предварително на всички, които отговорят.


Титла: Re: инвитро набързо - помощ
Публикувано от: pikolinka в вт, 12 май 2009, 15:05
smile69, според мен малко бърза лекаря. Нищо чудно да се окаже така, понеже идвате от чужбина.

По принцип, ако сте само с мъжки фактор и при теб всичко е наред, можете да започнете. За теб ще искат естрадиол и прогестерон евентуално.

Успех.


Титла: Re: инвитро набързо - помощ
Публикувано от: smile69 в вт, 12 май 2009, 15:44
Николина, ами този прогестерон не се ли изследва на 21 ден? Иначе при мен няма проблеми, факторът е мъжки.


Титла: Re: инвитро набързо - помощ
Публикувано от: pikolinka в вт, 12 май 2009, 15:57
Ще те излъжа ако ти дам точен ден. Ние сме с мъжки фактор и преди първото ИСКИ бяхме правили изследвания в друга клиника. До колкото знам, лекарите не признават много чужди мнения и изследвания.

Иначе аз лично съм правила хормони, имунологични и цветна снимка, и спермограма за мъжа ми. Иначе той винаги може да ви вземе парите и да направи инвитро, а щом сте с мъжки фактор, ти пожелавам да е успешно и скоро да се радвате на здраво бебе.


Титла: Re: инвитро набързо - помощ
Публикувано от: shine_on75 в вт, 12 май 2009, 16:07
Ако само този прогестерон те притеснява, някои от най-известните лекари дори и не го изследват, независимо с колко време разполагаш.Той няма чак такова значение, защото след процедурата ще си на ударни дози прогестерон, дори и да ти е в норма :peace:.
В една от варненските клиники процедират също така-хормоните са успоредно с процедурата.Предполагам, че това е възможно основно при мъжки фактор.
Но общо взето другият ви вариант е всичко от А и Б- ЦС, лапаро и т.н., за което ще ви трябва поне няколко месеца.


Титла: Re: инвитро набързо - помощ
Публикувано от: Magnum в вт, 12 май 2009, 16:18
smile69,моето инвитро също беше много набързо  :hug: Прегледа ми беше на 18.04 ,нямах хормони правени поне от година и половина,само ЦС правена 2 месеца преди това.На прегледа правихме и спермограма и това беше .СТартирахме веднага с противозачатъчни,декапептил и на 13.05 стимулацията .Резултата го виждаш в подписа ми  :hug:


Титла: Re: инвитро набързо - помощ
Публикувано от: Zumbul в вт, 12 май 2009, 16:56
  Здравей smile69 , аз също живея в чужбина и минах по този път, който ти сега се готвиш да извървиш дай боже успешно.
Аз също се насочих към Пловдив по простата причина, че в София записваха за след месеци, дори година. Бях се записала за преглед предвидливо в две различни клиники находящи се Пловдив, но за едната изтървах часа поради дългото пътуване към БГ, и естествено отидох на другия си уговорен час в клиника "Селена". Оказа се, че едната ми тръба е раздута от течности и само след 4-5 дни вече бях легнала на лапароскопия за прекъсване на същата, защото иначе Инвитрото било безсмислено.
Мина операцията, при която се оказа в последствие, че са ми прекъснали и двете тръби:(. Описах ти подробно какво се случи с мен, поради простата причината, че разполагаме с броени дни в България и не успяваме да се ослушаме за второ трето мнение, защото си е път било то до Пловдив, Плевен, София, а кой лекар друг да изберем, че и да има свободни часове и т.н.
След 3 месеца се завърнах в същата клиника вече за Инвитро, което завърши неуспешно :(
Сега съжалявам, че изобщо се върнах в БГ, но не мога да върна времето назад, защото единственият ми шанс за евентуална бременност е вече само и единствено Инвитрото!   


Титла: Re: инвитро набързо - помощ
Публикувано от: smile69 в ср, 13 май 2009, 00:59
Мерси, Николина! Зарадва ме с отговора си и ми напомни добре да не забравям, че ако си идвам от чужбина съм още по-апетитен пациент от местните. Не че, парите които се дават от хората в БГ са по-малко. Жалко е, че има лекари, които се възползват от всички нас, без значение къде сме в БГ или извън страната.
Шайн, даде ми много ценна информация, че по принцип е възможно и така по-бързо да премина към инвитро. Много ти благодаря! Зъбче, браво на вас за успеха! Искрено се радвам на щастието ти.. и благодаря, че ми писа, така ми даваш надежда и на мен..
Зюмбюл, много съжалявам, за това, което са ти причинили в Селена. Това е най-тъжното - да се върнеш в БГ и да ти навредят. Напълно те разбирам..Искрено ти пожелавам да не се отказваш от борбата за рожба, ако има шанс и го желаеш, дерзай! Би ли споделила, кой е въпросният лекар в Селена, причинил ти това нещо. Аз мисля да правя икси в Селена, и въпросното инвитро набързо ми е предложено точно в Селена...


Титла: Re: инвитро набързо - помощ
Публикувано от: pikolinka в ср, 13 май 2009, 10:05
smile69 пожелавам ти каквото и да избереш да е с щастлив край. Само някак си страшно ми звучи ин-витро набързо. Това не е шега работа, трябва време и спокойствие.

Дано вземеш правилното решение и попаднеш в добри ръце.


Титла: Re: инвитро набързо - помощ
Публикувано от: bebu в ср, 13 май 2009, 19:34
smile 69 .Здравей мила искам да ти кажа че и ние сме с мъжки фактор и се подготвяме за iksi.Ходим при д-р Владимиров от София и сме доволни от него и смятаме там да си направим процедурата.До колкото ми е известно неговата клиника и клиниките на д-р Стаменов и д-р Щерев са едни от най- известните в София и едни от най-добрите.Обаче за консултация се запазват часове с седмици наред,понеже има много семейства с проблеми като нашите.Като звънях в клиника Малинов март месец ми даваха час за догодина по същото време . :sick: :( :(но аз не се отказах и си изчаках няколко месеца само че за д-р Владимиров.В клиниките в Пловдив по възможно е да си запишеш час без много да чакаш , чела съм някъде че д-р Даскалов от Пловдив бил много - добър лекар  .Изкам също да ти кажа че за първи път чета  ин витро на бързо , немога да си го представя , звучи ми добре понеже и ние си чакаме с нетърпение мечтаното бебче и ако можеше да стане от веднага щеше да е много хубаво . Според мен обаче с тази продцедура трябва всичко да се изпипа внимателно и да се направи както трябва .Пожелавам ти от сърце по скоро да забременееш и да се похвалиш  с бебче :hug :hug: :hug: :hug: :hug: :hug: :hug: :hug:


Титла: Re: инвитро набързо - помощ
Публикувано от: smile69 в ср, 13 май 2009, 21:47
Bebu, мерси за инфото. И ние така се колебаем и харесваме  д-р Владимиров. Преди месеци се обадихме в Селена и ни казаха, че ни искат 5 дни преди цикъла и че  може да се започне инвитро и ние всичко планирахме и пристигнахме в БГ, обаче се оказахме изненадани от различни препоръки за лапаро и хистероскопия - защо ли???. В крайна сметка сметка други лекари казаха, 4е  няма проблеми и не са нужни тези процедури  и може да се започне инвитро и ме викат на 1 ден от цикъла за план-програма за инвитро. И аз самата се питам дали е възможно да се направи това инвитро набързо в Селена. Момичетата , които се обадиха в темата, казаха, че може и се прави, дано е така, защото не искаме да го правим на всяка цена, а само ако е реално осъществимо да се направят нужните изследвания и правилната стимулация и избор на лекарства. Иначе ние имахме стари изследвания , но от преди 2 год...Желая ви успех на вас! По цял ден  съм във форума и чета теми и мнения, има цял раздел за Селена, но е повече за раждане. Мили момичета, ако някой има повече инфо за инвитро икси в Селена ,моля ви, пишете ми - добри ли са там?


Титла: Re: инвитро набързо - помощ
Публикувано от: shine_on75 в ср, 13 май 2009, 22:03
Смайл, ако разполагате с време, няма нищо по-хубаво от това да се направят всички изследвания.Но всичко зависи от това как ще поставите въпроса пред лекаря.Едно е да кажеш , че разполагаш с един или два месеца и трябва да се вместите в това време, друго е ако кажеш , че си на разположение за всички необходими изследвания..
А лапаро и хистеро е редно да се прави ако има някакви индикации за това.Имам чувството, че напоследък това се превърна в част от първичния преглед.
аз имам направена лапароскопия, заключението от която е , че всичко е Ок.След това имам и хистеро при лекар, занимаващ се със стерилитет.Три месеца след това в софийска клиника ми предложиха нова лапароскопия и хистероскопия без да има никакви показания за това.
С всичко това исках да ти кажа, че така няма как да направиш преценка за това колко е надежден даден лекар.


Титла: Re: инвитро набързо - помощ
Публикувано от: bebu в ср, 13 май 2009, 23:58
Според мен ако проблема е при мъжа ти а ти си здрава не виждам защо искат да правят лапароскопия и хистероскопия .Попитай доктора да ти обясни че и на мен ми е интересно. :hug:


Титла: Re: инвитро набързо - помощ
Публикувано от: pikolinka в чт, 14 май 2009, 11:32
smile69 както вече писах по-горе, при нас горе долу бяха така нещата. Не съм правила хистеро или лапаро, а в клиниката само имунологични и спермограма. Започнахме стимулация по дълъг протокол, 13 дни, 16 фоликула, пункция и трансфер. Резултата беше положителен, но при нас имаше и редукция.

Т.е. с две думи ако при теб по принцип нещата са ок и сте с мъжки фактор няма грижа.

Имах предвид, че резултати от хистеро и лапаро излизат за 2 седмици поне. Което си е и една процедура по ин-вирто или ИКСИ. А щом сте с мъжки фактор задължително според мен при вас е ИКСИ.


Титла: Re: инвитро набързо - помощ
Публикувано от: white в чт, 14 май 2009, 12:59
За мен позоваването на изследвания отпреди 2 години, без да се опреснят, е направо престъпно. :twisted:
Оттогава до сега може да са се случили доста неща. Организмът не е с константни показатели.
По-добре да загубите още някой и друг месец в консултации, отколкото да плачете след месец.
Освен това процедурата със замразен материал с нищо не е по-лоша от другата. Даже казват, че при размразяване оцеляват само най-виталните плувци.
За Селена съм чела предимно лоши отзиви. Затова и толкова бързо сте се доредили за час.
Съветът ми е да обмислите още малко нещата. Може да опитате да се консултирате онлайн с някои от клиниките, за да спестите времето в БГ.
Не е важно да започнете борбата, важно е да я спечелите. Пътят до това може да бъде кратък или безкрайно дълъг. Направете максимумът, за да го скъсите.
Късмет.


Титла: Re: инвитро набързо - помощ
Публикувано от: dazel в чт, 14 май 2009, 14:33
Лапароскопия се прави, защото така се получава най-добра информация за проходимост на тръбите, състоянието на матката, яйчниците и фимбриларния апарат.Нашият проблем се откри при профилактичен преглед, при лекар от "Селена", при когото отидох съвсем случайно.Споменах между другото, че от два месеца правим опити и не се получава.Очаквах да ме прати да правим опити поне още половин година, но човека каза , ако искам, да направим спермограма.Оказа се че мъжа ми има проблем.След три месеца фоликулометрия се разбра, че при мен всичко е наред.Но впредвид възраста ми: на 35 години съм за 4 месеца направих две инсеминации.Неуспешни.Лекарят ме предупреди, че без проверка на тръбете гаранция няма и само мога да си дам парите на вятъра.Аз бях толкова объркана и притеснена и казах че поемам риска.На шестия месец се освестих малко, попрочетох това онова и взех да мисля по позитивно.Тогава направих и лапароскопията.Пак всичко беше наред.Забременях спонтанно, защото имаше подобрение в спермограмата и то точно в месеца когато бях решила , че ако и сега не стане ще правя инвитро, лично за мен е че освен добрите лекари и модерните клиники, трябва и малко късмет.Пожелавам на всички скоро да преглеждате този форум само информативно като мен.


Титла: Re: инвитро набързо - помощ
Публикувано от: Мецани в чт, 14 май 2009, 14:34
Абсолютно несериозно звучи да се почва процедура с изследвания от преди 2 години.Давността на изследванията по принцип е 6 месеца.Задължително трябва да се направи и ЦС,независимо че лекарите са казали,че при теб няма проблем,все пак за 2 години могат много неща да се променят в организма на една жена.
Освен хормоналните изследвания,добре е да се направят и имунологични,евентуално и генетични,но тях ги назначават след 1 неуспешно ИКСИ.Също така се правят и изследвания и на двамата за Спин,Васерман,Хепатит В и С и ПКК.
Не бързайте бе хора,всичко трябва да се прави внимателно и прецизно!
Успех!!!


Титла: Re: инвитро набързо - помощ
Публикувано от: pikolinka в чт, 14 май 2009, 15:15
White много добре го е казала  - "Не е важно да започнете борбата, важно е да я спечелите. Пътят до това може да бъде кратък или безкрайно дълъг. Направете максимумът, за да го скъсите".
Титла: Re: инвитро набързо - помощ
Публикувано от: smile69 в чт, 14 май 2009, 18:28
Бързаме, защото ни казаха лекари, че  по-добре било да се прави икси с пресен материал, защото факторът е мъжки. При замразяването не се знаело колко ще оцелят. Сега виждам противоположно мнение, че не е проблем замразяването. Има ли други мнения за това, базирани на лекарски консултации?
За да бъда по-точна, ще кажа, че имаме всички хормони, цветна снимка -проходими тръби, вярно с давност от 2 год. Спермограмата последно е от 8 месеца. Аз нямам проблеми с цикъла и следях овулацията с температурен метод и тестове. Тук в БГ  направиха микробиология, цитонамазка, спермограма и разбира се преглед на ехограф. Затова не виждам смисъл в лапароскопия за мен и хистеро, освен, ако не е финансова причината. Аз съм ок, спермограмата- не и  лекарят казва, че с новия цикъл започваме, ако желаем. Имунологични, генетични и кръвни няма. Спин, васерман, хепатит имаме скорошни. Затова питах, може ли липсващите и необходими изследвания да се направят в началото на цикъла и да се продължи с иксито. Ако приемем, че лекарят е добър може ли да го направи, има ли времето? А май за Селена не виждам много отзиви, поне тук във форума.. Познавам няколко момичетя с успешно инвитро, но не с иски. Та няма ли никой от вас с успешно икси от Селена?


Титла: Re: инвитро набързо - помощ
Публикувано от: smile69 в нд, 09 авг 2009, 11:59
Искам да благодаря на всички, които писаха в тази тема и да кажа какво се случи с мен, за да мога да помогна на други момичета, които биха попаднали в подобна ситуация.
В крайна сметка направих инвитро в друга клиника с всички необходими изследвания, както си му е реда. Неуспешно...
Но да се върна на въпроса. В Селена Пловдив ми казваха, че преди инвитрото трябва да се направи задължително оперативна лапароскопия, защото иначе не може да се направи пункцията на яйчника, че не си бил ма мястото:). След това, след консултации с други лекари и най-вече при самата пункция лекарят, който ми прави инвитрото, каза, че ИЗОБЩО никакъв проблем не е имало, нито е срещнал за пункцията. Твърдението на селеновия специалист беше огромна лъжа. Освен това това, бях убеждавана от самия доктор, че не е нужно да си плащам здравните осигуровки, а да си платя на частно и то с 25% отгоре, защото само съботните дни били свободни, а тогава се плащало допълнително.......

В софийската клиника, където правих иксито, първият ми въпрос беше - ще има ли проблем, ако замразим спермата, въпреки, че сме с мъжки фактор. Правиха опит замразяване и размразяване на спермата и казаха- няма проблем, икси може да стане и със замразена. Когато обаче се стигна до размразяването на сперматозоидите за оплождането на яйцеклетките, подвижността рязко падна и много трудно е станало оплождането.
Момичета, не замразявайте сперма при мъжки фактор!
Успех на всички в борбата! Тя не е лека, но когато имаме вярна информация, поне можем да избягваме грешки и да не се оставяме да бъдем манипулирани. И не бързайте...
 


Титла: Re: инвитро набързо - помощ
Публикувано от: dazel в нд, 09 авг 2009, 13:02
Малко ми е странно това което пишеш за "Селена".Къде точно казаха, че ти се намира яйчника.Аз съм правила инсеминация в 21.30 вечерта в събота, защото почувствах болки, обадих се на лекаря, прегледа ме, фоликулът се беше спукал по-рано.Извикаха ембриолога и ми направиха инсеминацията и не съм платила нищо повече, освен цената на процедурата.Иначе самата инсеминация беше таймирана за понеделник сутрин.Как така работят само в събота?Лапароскопията съм я правила в петък.


Титла: Re: инвитро набързо - помощ
Публикувано от: smile69 в нд, 09 авг 2009, 16:36
Казаха, че яйчникът ми е изместен наляво и, че това ще попречи на достъпа за пункция и че е необходима лапароскопия, за да се върне на мястото си, което се оказа гнусна лъжа.  Аз не бях здравно осигурена тогава- идвах си от чужбина, и затова вместо да си платя осигуровките и да си възстановя правата(което беше само 250 лева и стана за 2 дни) ме убеждаваха, че по-бързо ще стане ако си платя на Селена сумата за лапароскопия като нездравноосигурено лице, която е почти двойна от тази за здравно осигурени лица и тъй като исках да започна инвитро до 1 месец, единствено свободните дни за лапароскопия били само съботите, тогава се плащало 25% повече.


Титла: Re: инвитро набързо - помощ
Публикувано от: Миле в нд, 09 авг 2009, 18:02
smile69, съжалявам zа неуспеШния опит. Поzдравявам те и zа реШението ви да се откажете от Селена.
Там където сте в чужбина не сте ли zдравно осигурени? Аz съЩо не съм в България и тук zаконитите zа АРТ (тук има такива zакони) много ограничават лекарите в действията си. Въпреки това смятам, че по добрият вариант е да си правим процедурите тук. Не мисля, че е от полzа да правим процедурите на бърzо. 


Титла: Re: инвитро набързо - помощ
Публикувано от: smile69 в нд, 09 авг 2009, 18:38
Да, здравно осигурени сме в тази държава, където живеем, но просто искахме да опитаме в България, защото вярваме, че има и добри професионалисти в тази област. Само, че когато кажеш, че идваш от чужбина, за съжаление в България гледат на теб комерсиално. Процедурата в другата клиника  беше направена перфектно, с изключение на това, че замразихме сперма. Наистина не може да се направи инвитро набързо, както в Селена ме убеждаваха, че може. Нужно е време, спокойствие, пресен материал и екип от професионалисти на всеки етап от процедурата.


Титла: Re: инвитро набързо - помощ
Публикувано от: geripetrowa в нд, 09 авг 2009, 19:05
Smile и аз правя в момента в 4ужбина. Преди няколко месеца си бях в БГ, отидох на преглед, не ми допадна отноШението и се отказах. Просто наистина комерсиалния фактор си имаШе зна4ение. Съжалявам 4е майка ми се е изпуснала и е казала 4е не живеем там, но това, е може и да е за добро. И на мен ми предложиха мног бързо , ако искате сега запо4ваме, аз се опулих и казах 4е Ще си помисля. Дори и не се обърнах назад. НЕ искам моми4етата, които са в БГ да ме съдят, познавам мног добри лекари в БГ , от които съм била изклу4ително доволна. НО в този слу4ай просто не си заслужава да се рискува.
Успех.


Титла: Re: инвитро набързо - помощ
Публикувано от: Миле в нд, 09 авг 2009, 19:15
Убедена съм, че има много добри профисионалисти в България. Всеки ден чета тук на колко семейства са помогнали да осъЩествят мечтата си. Отрицателното ми мнение е само zа лекар от Селена.
Но мисля, че при една ин витро процедура е необходимо много спокойствие, а не стрес и напрежение дали Ще се вместим в отпуската ни и т.н. За това и съм иzбрала да правим наШите процедури в Германия.
Знам че в чужбина не е лесно да попаднеШ на добра клиника, но не е невъzможно. АЗ съм иzключително доволна от иzбора си и вярвам, че съм попаднала на професионалисти.


Титла: Re: инвитро набързо - помощ
Публикувано от: dazel в пн, 10 авг 2009, 10:22
Е добре де, коя е другата клиника.Съобщавайте подробности и за двете.Всички знаят колко са некадърни лекарите в "Селена".Дайте да видим и кадърните.Все пак доколкото видях в "Селена" са те предупредили да не замразяваш сперма.А и лапароскопията не е кой знае какво.Цветната снимка ако получиш спазъм или е направена некачествено, може да обърка още повече положението.А ако имаш сраствания, вследствие на прекарана и нелекувана инфекция не е невъзможно да има лека промяна на положението на яйчника.Но това само с преглед може да се гадае.И единият и другият може да греши.Пък и ти имаш два яйчника.В другата клиника може да са направили пункцията от този до когото има по-добър достъп.За съжаление форумите и лекарите, които се критикуват едни други не са от полза на пациентите.Това в чужбина го няма.Тук всички сме по католици от Папата.Истината е че инвитро може да се направи наистина много бързо.Говорим за самата процедура.Подготовката под формата на допълнителни изследвания и процедури отнема време.И аз исках бързи резултати.И правих инсеминации без проходимост въпреки предупрежденията, но в един момент се освестих и си го подкарах подред.Знам всички лекари от които са доволни или недоволни.Те се споменават във всички теми и са едни и същи.Но времената се променят.Няма само добри или само лоши лекари.Аз съм късметлийка, че не ми се наложи да обиколя половината специалисти в България.Мен никой за нищо не ме е убеждавал.Парите са си мои и аз преценявам кога и за какво да ги дам.


Титла: Re: инвитро набързо - помощ
Публикувано от: smile69 в пн, 10 авг 2009, 12:09
Ти откъде знаеш кое го няма и има в чужбина? Колко процедури си направила в чужбина? Всеки, който живее в чужбина легално знае, че тази комерсиалност и корупция като в България с пациентите е немислима. А също съм твърдо убедена, че форумите и различните мнения помагат много на пациентите. Само, че трябва да можеш да различиш кои са истинските мнения на база лични преживявания и кои са рекламните постинги. Защото форумите са и място за реклама и манипулация, за съжаление.
Разбирам, че имаш доста медицински познания и си доволна от Селена и умееш добре да преценяваш на кого да си даваш парите. Надявам се обаче, моят постинг за Селена да го прочетат повече хора. Недопустимо е да се лъже за диагноза, само за да се вземат пари за операция. Недопустимо е да се почва стимулация за инвитро буквално от днес за утре, само  на база на изследвания от предния ден. Аз говоря за комерсиалност на лекарите там, те може да са добри специалисти.


Титла: Re: инвитро набързо - помощ
Публикувано от: plams в пн, 10 авг 2009, 12:24
А защо не кажеш кой лекар в Селена ти е предложил манипулациите и  е искал да ти вземе парите, защото в Селена не работи само един човек. Споменавайки само името на клиниката човек остава с впечатлението, че всички са такива, а аз съм една от пациентките на Селена и мога да кажа че доктора при който съм аз не ми е взел 1 излишен лев.
И стига вече с това плюене на България. Като отидете да живеете в чужбина и забравяте от къде сте, и тук си имаме кадърни лекари, това че ти си попаднала на сметкаджия не значи че в нашата страна няма нито един свестен доктор. Щом смяташ че в чужбина е по-добре, защо реши тук да правиш инвитрото? Какви сме такива българите не знам, нито една друга нация не оплюва така собствената си страна, а ние вечно сме недоволни. Няма никакъв национализъм. За да не сметните че приказвам празни приказки и аз съм живяла в чужбина, но нито за момент не съм забравяла че съм БЪЛГАРКА и не съм плюла страната си.
Може и някой да ми се обиди, но това си е истината за нас българите. А истината боли, но трябва да се казва.


Титла: Re: инвитро набързо - помощ
Публикувано от: dazel в пн, 10 авг 2009, 12:41
Не знам как е прозвучало, но точно това исках да кажа за чужбина, което и ти си казала.А що се отнася до познанията.Неволята учи.Когато видяхме спермограмата и лекарят ми каза дирекно и лаконично какво ме очаква от тук нататък, останах като гръмната.Не ми хрумна нито един смислен въпрос.Излезнах от кабинета с намерението да не стъпя повече там.Но на другия ден се взех в ръце.Намерих литература: учебници, статии и публикации, но не на форумки, а медицински публикации и изчетох толкова информация, все едно ще се явявам на изпит.На следващия месец вече разбирах какво ми говори доктора и задавах смислени въпроси.Обсъждахме подробно кое, как и кога ще е най-добре да се направи.Аз също отложих лапароскопията.Никога не съм имала оплаквания, но се оказа, че съм имала леко срастване на едната тръба, което променя естественото и местоположение и това съчетано с по-дълги и по тесни тръби, които трудно пропускат контрастно вещество, усложнава още повече нещата.Дългите и тесни тръби пък предразполагат към извънматочна бременност и т.н.......В медицината нещата са навързани.Ако след всичката информация, която събрах бях преценила, че лекарят ме лъже за да ми вземе парите, веднага щях да го сменя.Но да търся мнения на още 5 лекари и да се чудя кой казва истината.Много е лоша тази практика в България.Всеки лекар критикува другия и пациентите се объркват тотално.А що се отнася до комерсиалност.Толкова безплатни прегледи имам при въпросния лекар, включително и за това че го вдигнах в три през ноща за раждане.П.П.И през ум не ми минава да рекламирам някого.И на други места съм писала, че разчитам единствено на собствена преценка.И че е коректно като не си доволен от някого, да споменеш и другата страна т.е. от кого си доволен.Но май се чете между редовете това което пиша.


Титла: Re: инвитро набързо - помощ
Публикувано от: smile69 в пн, 10 авг 2009, 12:44
Скъпо, момиче. Става дума за д-р Минев и за д-р Топалова и Никой не оплюва България. Става дума за комерсиалност, която у нас е на на всички нива и сфери. И не смятам, че тук е мястото да развиваме темата за живеещите тук и в България. Има си други форуми за това:). Навсякъде по света има и добри и лоши лекари. Дълги години не си бях идвала тук и си помислих, че пък може нещо да се е променило в здравеопазването ни. За щастие има все още много добри специалисти.


Титла: Re: инвитро набързо - помощ
Публикувано от: smile69 в пн, 10 авг 2009, 13:02
Разел, аз не съжалявам, че отложих лапароскопията. Просто едно е да четеш медицинска литература и статии в интернет, което е много важно. Съвсем друго е да те видят на ехограф съвсем независими специалисти и никой да не потвърди необходимостта от лапароскопията. Никой лекар не си  е позволил да оплюва колегата си. Радвам, се че намерих много добри специалисти в Пловдив: д-р Заимов, д-р Матеев, д-р Танев, д-р Кръшков. Извадиха ми и от двата яйчника прекрасни фоликули, не е била необходима тази лапароскопия. Иначе ако имаше и най-малкото съмнение, 4е е нужно да се направи, щях да го направя. Преди инвитро не е лошо като информация и в твоя случай, ти е помогнала.


Титла: Re: инвитро набързо - помощ
Публикувано от: dazel в пн, 10 авг 2009, 13:24
Моята лапароскопия беше диагностична.Никога не съм имала гинекологични оплаквания, гъбички, хламидии и др. подобни.Просто проверка.Исках да съм наясно.Съмнения винаги има.Чудесно е че са успели да извадят добри яйцеклетки.Но добре е да си провериш тръбите, ако още си със снимката от преди две години.Аз  имам дъщеря си точно благодарение на д-р Минев.Чудех се дали да го напиша, защото едва ли някой ще ми повярва.


Титла: Re: инвитро набързо - помощ
Публикувано от: smile69 в пн, 10 авг 2009, 13:41
При мен ставаше дума за оперативна лапароскопия. Не е хуманно да правиш операция на някого без причина. За тръбите може би си права, все пак са минали 2 години. Мисля, че д-р Минев е добър гинеколог. Да ти е жива и здрава дъщеричката. Знам, че благодарение на него много жени са родили и са щастливи. Аз говорех за комерсиалната му страна.


Титла: Re: инвитро набързо - помощ
Публикувано от: tsveti77 в пн, 10 авг 2009, 13:43
Smile69, аз миналата година си правих ИКСИ поради мъжки фактор в Селена при доктор Минев.При мен нещата се случиха също тъй бързо, на 31.07.08 ми дойде МЦ, на 3-тия ден започнахме стимулацията и на 15.08.2008 ми беше  трансфера на ембриончето.От първия път- успешно ИКСИ.Безкрайно съм благодарна на доктор Здравко Минев за моята принцеса Мая, която се роди на 16.04.2009г.Мога само да те посъветвам, който и доктор да си избереш да му имаш доверие, знай че той си разбира от работата и твоята успешна бременност ще бъде и негов личен успех, не само материален.


Титла: Re: инвитро набързо - помощ
Публикувано от: dazel в пн, 10 авг 2009, 13:58
Ами моята лапароскопия от диагностична е минала в оперативна, защото е имало леко срастване на дясната тръба и яйчника съм тазовата стена.Освен това са ми премахнали и параовариална киста, която докторът видя още на ехографския преглед, но каза че тя не е проблем за забременяването.В последствие забременях със същата киста на същия яйчник.Няма да досаждам какво представляват параовариалните кисти и как се образуват.Могат да се появят отново и са различни от функционалните и ендометриозните.Доверието наистина и много важно.И май е ключов фактор.А за финансовата страна вече писах.Ходила съм на фоликулометрия по няколко пъти в месеца.Едната винаги ми е била безплатна.Да не говорим за консултациите по време на бременността.


Титла: Re: инвитро набързо - помощ
Публикувано от: Цецинка в пн, 10 авг 2009, 14:05
Защо да не ти повярва някой, Разел, че имаш дъщеричка, благодарение на Минев. Ти знаеш моята история и че аз съм супер разочарована от Минев, но това не ми пречи да вярвам, че е помогнал все пак на някой. Точно както аз съм склонна да вярвам, че е възможно да помага на двойки с проблемно забременяване, защо и вие да не повярвате, че лично мен ме увреди и че Smile69 наистина е преживяла това, което описва и още доста момичета, които не пишат точно в този подфорум, но ако пуснете търсачката може да прочетете какво са споделили за отношението на повечето лекари, практикуващи в Селена. Винаги съм се чудила защо като някой изрази негативното си мнение за даден лекар или клиника не му се вярва и се отрича това, което му се е случило, а по презумпция едва ли не трябва да се вярва на всичко положително, казано за същия лекар. Медалът винаги има две страни и няма нищо лошо всеки да изкаже мнението си, а този, който чете сам да си прави изводи. Подходът на Минев към мен беше повече от непрофесионален и комерсиален, който иска да вярва, който иска да не вярва. Благодаря на Бог, че попаднах на точното място. Smile69, същото желая и на теб!


Титла: Re: инвитро набързо - помощ
Публикувано от: dazel в пн, 10 авг 2009, 14:25
Ами защото такива мнения има за всеки лекар.Преди години за д-р Даскалов и д-р Стаменов имаше само положителни мнения.Сега гледам, че и за тях започнаха да публикуват отрицателни отзиви и заклинания да се пазят от тях.Стигнала съм до много изводи през годините.Никой не отрича.Споделям че с мен това не се е случило.Много точно си го казала.Пожелавам всеки да попадне на точното място и използвам случая да ти кажа, че много се радвам за лентичката.Пожелавам ти лека и безпроблемна бременност.П.П.Няма да се уморя да повтарям, че аз вярвам само на себе си.Може де е клише, но хората са различни.Не го препоръчвам и не му правя реклама.Не мога да поема такава отговорност.


Титла: Re: инвитро набързо - помощ
Публикувано от: Миле в пн, 10 авг 2009, 20:31
Ами повечето от вас zнаят, но и аz съм беzкрайно недовлна и раzочарована от Минев. И аz като smile69 смятам, че той сигурно е добър лекар и е помогнал на много жени, но е ужасно комерсиален. И от това, което продължавам да чувам лично от момичета, който не ми вярват само ме убеждава, че все по комерсиален и алчен става.

Цитат
И стига вече с това плюене на България. Като отидете да живеете в чужбина и забравяте от къде сте, и тук си имаме кадърни лекари, това че ти си попаднала на сметкаджия не значи че в нашата страна няма нито един свестен доктор.

Понеже пиШеШ в множествено число се чувствам zадължена да се zаЩитя. Никога не съм каzала, че в България няма кадърни лекари. Не съм и zабравила от къде съм, напротив, гордея се с проиzхода си. Цял живот Ще съм благодарна на проф. Павлов и на доц. Андреева. Лекуваха ме дълги години много адекватно и благодарение на тях се справих с един доста голям zдравословен проблем.
Иzбрах да правя процедурите в Германия, zаЩото искам да съм спокойна и сигурна, че преди процедурата са направени всички необходими иzследвания. Да, наистина процедурата може да се направи на бърzо, но диагностиката преди това не е zа подценяване. Отделно смятам, че иzбраният от мен лекар е много голям професионалист и определено не е комерсиален. Напротив, една инсеминация при него ми иzлиzаШе 120 лева, от които касата поема половината.

Цецинка е права, винаги, когато някой напиШе отрицателното си мнение zа определена клиника или лекар и веднага 100 дуШи се нахвърлят върху него.  :tired:


Титла: Re: инвитро набързо - помощ
Публикувано от: frucka в вт, 11 авг 2009, 19:45
Чета, чета и се питам как така до сега всички вие не сте разбрали, че "всеки" лекар изхожда първо от паричната страна за себе си, а тогава следва да се помисли за пациента. За 15 години това на мен ми е пределно ясно ходила съм в Пловдив при много лекари и в София съм била и стигнах до там, че при всички е едно и също. Даже едно от тези светила ми каза да се оперирам за кой ли пореден път за нещо което не съществува, а той къде го е видял не знам.Сега съм избрала от всичките поне да ми е по близко и дай Боже този който съм избрала да ми помогне. Един лекар може да помогне на един пациент, а на друг пациента да не може. Всичко е късмет важното е да намерите лекаря който ще ви помогне. Успех на всички и пожеланието ми е да не се нападате взаимно защото този форум е за споделяне, а не за да се нападаме. Всички сме изстрадали и търсим решението на проблема си!


Титла: Re: инвитро набързо - помощ
Публикувано от: Nataly_Taly в ср, 12 авг 2009, 12:45
И аз като frucka чета, чета и се чудя!!!
Момичета, истината е само една: ако всеки лекар можеше да помогне на 100 % на всичките си пациенти то не мислите ли, че би бил БОГ!
Естествено, че винаги има доволни и недоволни!

На мен едно светило във Варна ми каза, че не правело ин-витро с тръби и оплю колегите си така, както само българина си го може. Дори ми каза: ми ти си ходила на толкова много места, сега какво искаш от мен" Никога няма да забравя този човек, сякаш не бях отишла там с болката и парите си, а да го изнудвам за нещо.

Но както и да е

Истината е, че успех може да има, само и единствено тогава когато повярваме на лекаря си! А относно ин-витрото, прави се за 1 цикъл. И се следи стимулацията чрез хормонални изследвания, защото не се знае как ще реагира организма. Има момичета, на които прекъсват стимулацията.
И моля Ви, всички са меркантилни? Нали с това си вадят хляба! Важното е доколко вие можете да понесете показността! И вярвайте ми, в България, с техниката с която българските лекари разполагат се правят чудеса. А ние сме доволни, когато нашето чудо се случи.


Титла: Re: инвитро набързо - помощ
Публикувано от: smile69 в чт, 13 авг 2009, 11:25
Един лекар помага на едни, друг на други и така надеждата не умира и всеки намира или не намира неговия си лекар. Искам да се върна на темата. Инвитро набързо може да се направи - за един цикъл, това е ясно. Но  Д-р Минев ми каза, обаче че са му необходими 5 дни преди цикъла за изследванията на хормоните, а д-р Топалова беше още по-смела, тя каза, че само 1 ден  преди цикъл е достатъчен за изследванията и от 2 ден може да се започне стимулацията. Всеки, който е правил инвитро знае, че един месец е необходим преди самото инвитро за изследвания на хормоните на 3 ден, 20 ден и фоликулометрия. Аз знаех , че е така също и попитах въпросните лекари, за това - те ми отговориха, че няколкото дни са им достатъчни...За момичетата от чужбина, които искат инвитро в БГ е ясно, че не можем да се вместим в отпуската си от точно определени дни, освен ако не планираме поне 2, та дори и 3 месеца в БГ. И не замразявайте сперма, каквото и да ви казват лекарите.
А за нашите лекари, наистина правят чудеса. Ако можеше само да имат условията и техниката на чуждоземните си колеги.. Ние сме щастливци, че имаме толкова добри специалисти.., и ощетени от тяхната комерсиалност. Добре, че тя е в различна степен при различните лекари...
Натали, това за кой лекар става дума във Варна?


Титла: Re: инвитро набързо - помощ
Публикувано от: ddnchv в чт, 13 авг 2009, 18:13
Един лекар помага на едни, друг на други и така надеждата не умира и всеки намира или не намира неговия си лекар. Искам да се върна на темата. Инвитро набързо може да се направи - за един цикъл, това е ясно. Но  Д-р Минев ми каза, обаче че са му необходими 5 дни преди цикъла за изследванията на хормоните, а д-р Топалова беше още по-смела, тя каза, че само 1 ден  преди цикъл е достатъчен за изследванията и от 2 ден може да се започне стимулацията. Всеки, който е правил инвитро знае, че един месец е необходим преди самото инвитро за изследвания на хормоните на 3 ден, 20 ден и фоликулометрия. Аз знаех , че е така също и попитах въпросните лекари, за това - те ми отговориха, че няколкото дни са им достатъчни...За момичетата от чужбина, които искат инвитро в БГ е ясно, че не можем да се вместим в отпуската си от точно определени дни, освен ако не планираме поне 2, та дори и 3 месеца в БГ. И не замразявайте сперма, каквото и да ви казват лекарите.
А за нашите лекари, наистина правят чудеса. Ако можеше само да имат условията и техниката на чуждоземните си колеги.. Ние сме щастливци, че имаме толкова добри специалисти.., и ощетени от тяхната комерсиалност. Добре, че тя е в различна степен при различните лекари...
Натали, това за кой лекар става дума във Варна?

от опит по къс протокол мога да споделя, че стимулацията започва от 1-2 ден от цикъла и спокойно може да се вместите за около 20 дни, като включвам 1-2 дни почивка след ЕТ. това за изследванията предходния месец не е задължително, както и фоликулометрията, разбира се зависи при кой лекат си. накои могат да поискат безброй изследвания и предварителни "лечения", за да "изсмучат" пари, но инвиртото се е превърнало в " стока" и всеки я продава по законите на "пазарната икономика"


Титла: Re: инвитро набързо - помощ
Публикувано от: smile69 в чт, 13 авг 2009, 23:47
това не важи за дълъг протокол.


Титла: Re: инвитро набързо - помощ
Публикувано от: lori1234 в пт, 14 авг 2009, 00:51
Здравейте
Аз съм нова в бг мама ,но искам да се включа в темата.Има различни протоколи.Лично аз след 4 години лутане по клиники си избрах да направя инвитро извън БГ.Моята стимулация е 2 цикъла и живот и здраве другата седмица ще правим ин витрото.


Титла: Re: инвитро набързо - помощ
Публикувано от: smile69 в пт, 14 авг 2009, 16:34
Едно от важните условия за успех при инвитро е изборът на верния протокол. В моя случай селеновите специалисти си бяха решили къс протокол от еднодневни изследвания. Аз бързах и това беше тяхното предложение за мен. Добре, че се отказах.  Оказа се, че при мен е успешен дългия протокол, но затова беше нужно малко време на лекаря и предварителна диагностика. Така е и в чужбина, поне там , където аз правих стимулацията първия път. Един месец се прави наблюдение и задължителните изследвания. Иначе ако става дума за това, да се започва инвитрото, и ако не стане с къс протокол, нищо вторият път ще опитаме с дълъг, няма проблем. Нали после има и втори опит..
Лори, желая ти искрено успех в инвитрото! Ще видиш разликата в отношението към пациентите.
Успех на всички момичета, започващи процедурите сега!
Няма значение къде ги правим, у нас или някъде по света ни е нужен и късмет. От сърце го желая на всички!


Титла: Re: инвитро набързо - помощ
Публикувано от: lori1234 в ср, 19 авг 2009, 19:57
dnes mi be6e punkciqta.vsi4ko e Ok, v sabota 6te e transfera i zapo4va golqmoto stiskane na palci.


Титла: Re: инвитро набързо - помощ
Публикувано от: Mamagemelar в чт, 20 авг 2009, 02:58
 Живея в чужбина и правих инвитро за много кратък период във Варна при доц.Маркова.
1.не е вярно,че само защото сме от чижбина чакат да ни вземат парите- аз се молих да ме приеме за стимулация и инвитро-ревах буквално, а тя ми казваше ,че й е невъзможно-90двойки на цикъл прави!Слава Богу,смили се над мен, и направи чудо-от първи опит ,за малко повече от месец ,бях бременна с две прекрасни създания !
2.аз имах изследвания от тук-хормони само,приеха ми ги!на мъжа ми също!правих само цветна снимка.
3.стимулацията започна в деня на следващата менструация -ежедневен контрол,много бързане,претупване на всяко момиче/ в смисъл никакво време за въпроси и отговори/,но също така много загриженост,прямота ,нищо скрито-покрито,право на избор за всяка процедура! Аз предпочитам такива отношения,пред супер-обгрижената обстановка в някои софийски болници-там останах с впечатлението ,че се лекуват чупливи кристали-аз не съм била ,и не смятам,че другите борещи се за живот жени са кристали  :peace:
4.В чужбина винаги избират дълъг протокол,просто са винаги предпазливи-затова се чудят как нашите имали толкова успехи !Никоя чужбинска клиника /европейска!/не може да се похвали с успеваемост над 45%-само нашенски!
5.едно от най-важните условия за инвитрото е верният избор на лекарства-повечето клиники ползват една камара стимулиращи лекарства,чието действие се недооценява ,сменят се рязко,предвидимите последствия стават непредвидими ...

lori ,дано имаш две чертички на 30-31 август  :peace:


Титла: Re: инвитро набързо - помощ
Публикувано от: Миле в чт, 20 авг 2009, 10:10
Цитат
4.В чужбина винаги избират дълъг протокол,просто са винаги предпазливи-затова се чудят как нашите имали толкова успехи !Никоя чужбинска клиника /европейска!/не може да се похвали с успеваемост над 45%-само нашенски!
5.едно от най-важните условия за инвитрото е верният избор на лекарства-повечето клиники ползват една камара стимулиращи лекарства,чието действие се недооценява ,сменят се рязко,предвидимите последствия стават непредвидими

Това не е вярно.
Аz бях по къс протокол.
Стимулираха ме само и единствено с меногон и то по 150 единици на ден. Имах достатъчно яйцеклетки, даже останаха оплодени zа zамраzяване.
Моята клиника имат над 50% успеваемост при жени от моята група.

Недей да говориШ/пиШеШ на иzуст беz да си zапоzната.


Титла: Re: инвитро набързо - помощ
Публикувано от: smile69 в чт, 20 авг 2009, 11:30
Лори, стискам палци за успешен трансфер и положителен резултат!
Mamagemelar, имала си късмет да попаднеш на добър лекар. За Варна се чуват много хубави отзиви. Явно са добри и имат голяма успеваемост.


Титла: Re: инвитро набързо - помощ
Публикувано от: Mamagemelar в чт, 20 авг 2009, 13:12
Миле, не съм никак незапозната, въпреки че ,не във всички страни съм разучила как стои въпроса. :peace:
Законодателството е различно навсякъде-имам информация за Португалия ,Испания, Италия ,Швеция и Гърция.С няколко клиники водех кореспонденция,преди да избера, в крайна сметка избрах да си идем в Бг!
Нашият случай е малко по-особен,така че ,може и това да е имало значение :peace:
Пишеш ,че в твоята клиника имат успеваемост над 50% при жени от твоята група!- а при жени,които не произвеждат яйцеклетки?Такива никога не биха достигнали бройка ,достатъчна чак и за замразяване! Много добре знам какво съм написала- 45% обща успеваемост могата да отчетат само в Бг!
За клиниките в Португалия ,например ,тя е от23 до 30%!
  :bouquet:


Титла: Re: инвитро набързо - помощ
Публикувано от: Миле в чт, 20 авг 2009, 14:07
Ами всеки гледа своя случай, аz като съм си иzбирала клиниката съм гледала успеваемостта в моята група. В наШата клиника групите са раzделени по въzраст на жената. В групата на жени под 38 години успеваемостта е 55 %.
Не можеШ да бъдеШ сигурна коя клиника колко процента обЩа успеваемост има, zаЩото много малко клиники дават такава информация. За България zнам, че само във Варна иzкарват такива данни.
5те страни, zа които имаШ информация не са целия европейски съюz.

В България има много добри специалисти, това не го отричам. Такива са и в моята клиника в Германия. Иzбрах Германия zа процедурата, zаЩото не искам да съм под натиск от към време, отпуски и т.н.


Титла: Re: инвитро набързо - помощ
Публикувано от: Mamagemelar в чт, 20 авг 2009, 14:54
 Точно това казах- не съм изследвала целият европ.съюз ,но имам представа от повече от една клиника  :peace:
В крайна сметка -не можем да сравним дори 2 български клиники,камо ли всички европейски  :peace:
Навсякъде има и доволни ,и недоволни- всеки лекар си има подход, и не всеки пациент е подходящ  за съответният лекар  :peace:
А относно разделянето на групи по възраст- как мислиш какво общо има една жена на 24 без една или дори две тръби , и жена на 38, в добро  здраве ,с мъжки фактор на стерилитета ?!   :bouquet:


Титла: Re: инвитро набързо - помощ
Публикувано от: Миле в чт, 20 авг 2009, 15:18
Иzлиzаме от темата, но все пак Ще отговоря на въпроса ти. Жена на 24 години, тубарен проблем, беz имунологични, генетични и други проблеми. Според мен Шанс zа успеваемост е голям. Процедура се налага само zаради липса на тръби. Т.е. след преодоляване на проблема Шансът е почти като при 38 годиШна жена беz проблеми, но с мъжки фактор. Само дето при 38 годиШната Шансовете доста спадат zаради въzрастта. А и при 38 годиШна дали Ще иzвадят толкова яйцеклетки, колкото при 24 годиШната?

Цитат
Точно това казах- не съм изследвала целият европ.съюз ,но имам представа от повече от една клиника 

Тогава zаЩо пиШеШ, че

Цитат
4.В чужбина винаги избират дълъг протокол,просто са винаги предпазливи-затова се чудят как нашите имали толкова успехи !Никоя чужбинска клиника /европейска!/не може да се похвали с успеваемост над 45%-само нашенски!


За това най ме хвана яд, все пак не си толкова zапоzната.
Аz нямам представа от много клиники. Интересувала съм се само от теzи, между които съм се колебаела.


Титла: Re: инвитро набързо - помощ
Публикувано от: Mamagemelar в чт, 20 авг 2009, 16:11
Миле ,недей да те е яд,че бързо се остарява  :peace:
Не искам да спорим,още повече,че няма смисъл- всеки си има негова истина- за мен успеваемостта на клиниката във Варна на доц.Маркова е 100%-просто при мен така се развиха нещата  :peace:
Дадох примера на прима виста, не съм задълбавала в яйчников резерв и т.н.А именно това е основната разлика в плодовитостта на повечето здрави жени  :peace:-ти спомена ,че в клиниката,която си посещавала има разделение по възрастов признак- това ме накара да приведа произволен пример-не можа да се селят по възраст ,защото аз на 28 нямах яйчникова функция, а приятелката ми,на 36 ,която по същото време правеше ИКСИ в Испания-нямаше никакъв проблем и извади 42 яйцеклетки на яйчник- ако си запозната-няма  нужда да ти разяснявам последиците!Наистина изместихме темата!
извинявам се ,ако съм те подразнила с нещо  :peace:
  :bouquet:


Титла: Re: инвитро набързо - помощ
Публикувано от: dazel в пт, 21 авг 2009, 09:15
Вижте сега, дали у нас или в чужбина, успеваемостта рязко се повиши в последните години.Пациентките станахме доста капризни.Критериите ни се повишиха до толкова че да даваме оценки за кадърността на лекарите без да имаме необходимата квалификация за това.Явно българина освен от футбол и политика, разбира и от медицина по-добре от лекарите.Имам познати, които осиновиха дечица след дълги години ходене по мъките и тук и в Европа, но това се случва преди 15 години.Тогава ги нямаше сегашните лекари, а за модерно оборудваните клиники и дума не можеше да става.И двете вече са над 45 години, а не всяка жена на 52 години ражда близнаци.Така че днес, с развитието в тази област, всичко е въпрос и на късмет.Въпросът може ли да се направи ивнвитро набързо получи отговора.Може.Целият процес е контролиран от самото начало, пък и първият опит винаги е с малко опознавателна цел, както и да ви звучи.Колкото и изследвания да сте правили няма как да се предвиди реакцията на организма.Ако завърши успешно е най-добрият вариант.Пожелавам го на всички.


Титла: Re: инвитро набързо - помощ
Публикувано от: smile69 в пт, 21 авг 2009, 15:11
Не съм съвсем съгласна с теб, Разел. Всъщност, аз зададох въпроса може ли да се направи инвитро набързо. Имах предвид за 5, та дори и за 1 ден преди цикъл. Отговорът е да, може, ако става дума за къс протокол и се стреля напосоки и наистина "ако  завърши успешно е най-добрият вариант".  Не може да се направи, обаче изключително важното изследване за яйчниковия резерв, който дава много ценна информация и ако е необходим дълъг протокол, 5 дни преди цикъл не са достатъчни.  Инжекциите започват една седмица преди цикъла. Да не говорим, че лекарят може да предпише 1 месец преди това противозачатъчни.Това го преценя лекаря и за съжаление ние не сме специалисти, за да го преценим. Форумът е да си помагаме, а не да се критикуваме кой от какво разбира. Ние ако разбирахме, нямаше да питаме с въпроси за помощ. Имаме право да споделяме какво се е случило с нас, кой лекар е бил комерсиален, за да помагаме на други момичета, които четат темите. А всеки да си преценява сам, на база информацията. Аз мога да кажа само огромно благодаря на всички момичета, които се включиха в тази тема и в други подобни теми. Много ми помогнахте, момичета. Наистина звучи зловещо, че първият опит е с опознавателна цел. Дали е така, го знаят лекарите. Аз като пациент зная, че средствата не са никак малко, емоциите и преживяванията още повече. И се моля лекарите да бъдат коректни и да полагат максимални усилия за успех  още при първия опит.


Титла: Re: инвитро набързо - помощ
Публикувано от: Mamagemelar в пт, 21 авг 2009, 16:02
smile69 , само уточнение- моите инжекции започнаха в деня на цикъла, а не преди това :peace:
не съм пила противозачатъчни -по моя информация-от четене тук и там-дават ги ,за да са сигурни в деня на цикъла, когато пациентката няма редовен такъв ,или когато има някаква схема на работа- т.т. трябв ада се почне процедурата в еди -кой си ден :peace:


Титла: Re: инвитро набързо - помощ
Публикувано от: smile69 в пт, 21 авг 2009, 16:27
Mamagemelar, аз говоря за дълъг протокол.  При дълъг протокол се започва 1 седмица преди цикъла. При къс, стимулацията започва в началото на цикъла. Противозачатъчните са по преценка на лекаря и ако все пак са необходими, няма как 5 дни преди цикъла да изпиеш 21 таблетки.


1