BG-Mamma

Деца => Нашите деца от 7 до 18 години => Темата е започната от: nlight в ср, 27 май 2009, 14:53Титла: "Принцесата и огледалото"
Публикувано от: nlight в ср, 27 май 2009, 14:53
Здравейте:)
Имам дъщеря на 7г и половина. От известно време я наблюдавам, че прекарва все повече време пред огледалото. Иска да си прави прически, да си облича разни дрешки, които според нея са хубави..Гледа се, пули се в огледалото...върти се, чупи стойки...и пита "мамо, хубава ли съм"
Абе аз на нейната възраст изобщо не съм се вълнувала как изглеждам. Започнах да съзерцавам огледалото 4ак към 7ми клас. А тя е толкова малка още!!. Обяснявам и че не е необходимо да стои пред огледалото толковаа време гледайки се, казвам и че има къснет да е хубава(което си е факт) и не е необходимо да се вторачва толкова в образа си, а е важно да наблегне на по-важни неща, като това да слуша повече, да се учи и като цяло да се стреми да се развива пълноценно..а не да гледа на коя страна да си врътне опашката. Иска да се гримира..абе ужас някакъв. Обяснявам и колко е смешно малко момиченце да е гримирано, как биха я гледали хората и какво биха си помислили за нея и за родителите и...Абе мъча се да и разкарам тия мераци от главата, та тя е още толкова малка!!

Как мислите, дали трябва да я оставя да и мине от само себе си или да продължавам с обясненията, които тя очевидно не чува..
Нормално ли е това за 7-8 годишните момиченца?


Титла: Re: "Принцесата и огледалото"
Публикувано от: *Star* в ср, 27 май 2009, 15:34
Дъщеря ми се начерви с червило цялата, когато беше на една година.Виждаха и се само очите :lol:.Едвам я измих, голямо търкане падна. Голямо висене и оглеждане на това огледало продължи и в детската градина, все пак е момиче, щях да се притеснявам, ако изобщо не се забелязваше и не проявяваше интерес към всички, пудри, помади, червила и т.н.Но аз явно съм от по-консервативните, едва от тази година- 7 клас си слага сенки в бледо розово и гланц. Обяснила съм, че за всичко останало има време, няма да и "избягат" и гримовете, и обувките с токчета и т.н.Нейното задължение на тези години е да заляга над уроците, другото ще си дойде с времето. :peace:


Титла: Re: "Принцесата и огледалото"
Публикувано от: nlight в ср, 27 май 2009, 15:49
хахаха, представям си какво червено доматче е била намацана с червилото  :lol:
Мойта имаше преди година някъде мерак да и купя от онези комплекти (детските) с гримове лакове и т.н..
Мнооого искаше и аз за да и мине мерака и да не го иска после още-повече и купих едно такова куфарче с гримове. Те разбира се са толкова бледи, че едва се забелязва разликата, но все пак идеята е да се клепа там на воля.
Тя тогава се маца, маца..и бързо и мина... да ама ето че пак се е сетила, само дето сега е по-глобално - т.е. как и стоят дрешки, стойки, чупки в кръста, прически и т.н. Сега майка ми ми каза, че като е била на гости у тях пак е изровила гримовете и пак е почнала с плескането.

Не знам...гледам да не я дърпам от огледалото насила, но не пропускам да и кажа, че това е смешно за момиче на нейната възраст. Тогава почваме дебатите "ами кога ще може да се гримирам?..., като стана на колко години?...а ти защо се гримираш?...ами и аз също съм жена, ама по-малка...?...и други такива.

Казано направо...малко ме е страх да не тръгне лека-полека по онзи път който ще я направи да изглежда като леснодостъпно момиче в една по-късна възраст.  Дали не преувеличавам, и дали това е нормален етап през който минават момиченцата осъзнавайки се като такива..?


Титла: Re: "Принцесата и огледалото"
Публикувано от: angel? в ср, 27 май 2009, 16:08
Децата са различни. Голямата ми дъщеря още не е застанала пред огледалото да се огледа, а малката не мърда от него- все се оглежда и любува  :35:. Това нищо не означава все още. Виж, ако малката беше момче, щях повече да се притеснявам. :)


Титла: Re: "Принцесата и огледалото"
Публикувано от: *Star* в ср, 27 май 2009, 16:13
Все пак момиченцата копират  майките си, и изобщо децата копират поведението на възрастните.Ако вижда теб , как се обличаш, гримираш, лакираш, тя те копира, защото си и майка. Не се притеснявай толкова, просто наблегни на диалога, разговорите, опитай се да и внушиш, че на тези години е важно да учи, да чете книги, да спортува, да играе с децата, че е красива и умна, но не защото е нагримирана и лакирана, а за всичко останало си има време. Но разговорите са много важни. Ти си тази, която трябва да я насочва и се радвам, че има и майки, които не одобряват това ранно правене на кокони, много са ми смешни, да не казвам направо грозни, малки момиченца нагласени, като "кабаретни дами".


Титла: Re: "Принцесата и огледалото"
Публикувано от: nlight в ср, 27 май 2009, 16:23
:) Дано да е така, като цяло съм изненадана от това, че се изявява твърде "по женски" от малка. Дори си имаше и "гадже":))) естествено много знае какво значи това, но с едно момченце от градинката в която я водя да си играе се сближиха и тя с лек срам ми каза "той ми е гадже"...предложил и да станат гаджета и тя се съгласила. Оставих я да си играя е "гаджето", който видимо беше много мил, подаваше и топката внимателно. Казвал и "лаленце" и тя примираше от кеф...:)) След няколко дена ми каза "Жоро има още 2 гаджета освен мене" :))) Тогава беше момента да и разясня, че със Жорко не са гаджета а просто приятелчета, и за гаджета има време, гаджето е нещо различно... Но когато играеше с него искаше да си маха опашките за да е спусната коса, припка като зайче около него, сваля си горната дрешка за да и се вижда хубавата блузка и т.н.. изобщо..типично женски похвати... :shock:


Титла: Re: "Принцесата и огледалото"
Публикувано от: nlight в ср, 27 май 2009, 16:28
Star2, аз не само не одобрявам, а направо яко се дразня от такива "накоконени" без време момичета, че и големи жени дори които са прекалили с грима и джунджуриите. Изглежда ми пошло и довежда до курвенлък, това което би трябвало да е женствено и наистина привличащо.

Говоря и аз, разбира се без да драматизирам нещата ..пък да видим до къде ще я докараме. Мисля, че в тая насока ще трябва да си говорим повечко с нея..може би в по-късен етап...

Иначе, аз същи се гримирам, лакирам и т.н, тя го вижда, но все и казвам, че това го правят само големите жени, а малките момиченса са си най-красиви когато са естествени.


Титла: Re: "Принцесата и огледалото"
Публикувано от: Franceska в ср, 27 май 2009, 17:03
Спокойно, етап е, ще отмине!
Мойта в детската започна да иска да си слага гланц.После в 1ви клас искаше и сенки.Сега е в 4 ти клас и се гримира ,само, когато е по рожденни дни или други празненства.Недай си, грима да дойде в повече, баща й я кара да се мие цялата, затова нямаме проблеми!Но е факт, че много се сниши границата.Има съученичка, която отсега е с черния молив на очите(ужас) :ooooh:


Титла: Re: "Принцесата и огледалото"
Публикувано от: leni_rad в чт, 28 май 2009, 09:47
Май в повечето случаи малките принцеси са такива - интересно им е да се гримират и обличат , да носят обувки на високи токчета.И при мойта дъщеря  / 7 г. / е по същият начин , винаги я интересува как изглежда ,  а пък за лакираните нокти да не говорим - непрекъснато е с лак .Не копира от мен защото аз не съм пристрастена към гримове и червила , за високите токчета също.Имам майки познати , чийто дъщери въобще не ги вълнуват подобни проблеми .Да се развиват дацата както им харесва - това според мен е моментно състояние и не го намирам за лошо :bowuu:


Титла: Re: "Принцесата и огледалото"
Публикувано от: baibibi в чт, 28 май 2009, 11:36
Моята дъщеря се увличаше от гримове и бижута, когато беше по-малка от твоята - на 4-5 г. Сега само за дрехите обръща внимание, но в повечето случаи се съобразява с моя избор.
Мисля, че е нормално момиченцата да са суетни, но грим и лак не разрешавам. Не заради естетиката, а заради химията, за която мисля, че е още много рано да мацат по лицата и ноктите си.


Титла: Re: "Принцесата и огледалото"
Публикувано от: albena_vlady в чт, 28 май 2009, 12:44
Не съм съгласна, че момичетата копират всичко от майките си ;-) Аз почти не заставам пред огледалото, глася се доколкото имам възможност в движение. Но дъщеря ми, ако има как само пред огледалото ще стои :D Постоянно иска да види дали е хубава, пее пред огледалото, банан яде пред огледалото и какво ли още не... Лъвичка е, какво да я правя, пък няма още 3 години :peace:


Титла: Re: "Принцесата и огледалото"
Публикувано от: stefani66 в чт, 28 май 2009, 14:42
Дъщеря ми след обстойно изучаване на фигурата си пред огледалото онзи ден,съвсем сериозно ме запита"Мамо,кажи ми какво да направя,че да си запазя фигурата точно такава.Много си се харесвам така" :D


Титла: Re: "Принцесата и огледалото"
Публикувано от: nlight в пт, 29 май 2009, 11:30
Stefani6, тва е супер, че се харесва, а на колко години е? Защото ако е на 10-12, ще трябва да и обясниш, че това е детска фигура и няма как да я запази завинаги.

Замислям се за периода в който ще почнат "ох, дебела ли съм", "ох, кога ще ми пораснат гърдите" :))
Мисля, че от нас доста зависи да ги научим да се харесват, а ако искат (и трябва наистина) да променят нещо в себе си да им помогнем.

Замислям се като дойде момента с образа който мечтаят да имат, образа наложен от списанията, рекламите, модните подиуми..диетите и самоизтезанията в иметото на мечтаната фигура. За съжаление живеем в такова време с такъв модел на подражание - силиконови фолк диви, кльощави манекенки...

За сега на нас ни е далече този момент, и много се надявам да няма проблеми от такъв характер. Засега върви супер клечка и уж няма откъде да наследи овални форми, но все пак....
Гледам по тв разни предавания, за това колко момичета се разболяват от анорексия, булимия... :(


Титла: Re: "Принцесата и огледалото"
Публикувано от: stefani66 в пт, 29 май 2009, 13:58
На 6 години е :D Умирам си от смях с нея.Интересното обаче е,че не е прекалено суетна,не се гримира с разни детски гримове,но всеки ден преди лягане си гледа фигурата.Много ме развеселява.


Титла: Re: "Принцесата и огледалото"
Публикувано от: kopche в пт, 29 май 2009, 14:07
Аз пък не виждам нещо необикновено тука.  ;-)
Че то моята щерка-лъвица, като и някой по-горе спомена, че е характерно за тях  :mrgreen:, се върти от 3 годишна и си се фръцка пред огледалото.
Аз пък намирам това за много забавно и никога не я упреквам че се гледа много в огледалото или нещо подобно.
Даже като беше по-малка разговаряше с образа си :lol:. Беше в диалог с огледалото непрекъснато като се изпречи пред него.  :mrgreen:
После започна все повече да осъзнава, че това е просто нейното отражение, а сега като попорасна, вече изучава себе си.
Аз мисля, че е в съвсем в рамките на нормалното детето да изучава образът си в огледалото.
Още не ми е поискала да се гримира, но имам приятелки, които купуват въпросните детски гримове на 4-5 годишните си момиченца. И не виждам нищо обезпокоително в това.
Напротив, детето трябва да свикне с образа си, да го обича и да оценява и харесва това, което природата му е дала. :)


Титла: Re: "Принцесата и огледалото"
Публикувано от: La Sombra в пт, 29 май 2009, 16:06
Моята голямата хич не се вълнува от това как изглежда. Но пък малката си трепери във всяко отношение - като се почне от претенциите за облеклото всяка божа сутрин, мине се през прическата, гланца и парфюма, та се стигне до това, отиват ли чорапите на обувките. И през две минути търчи на огледалото да прецени как изглежда. Много държи и на лака - не само на ръцете, но и краката. А, и ластиците на косата трябва да са в тон с облеклото. Видяла съм се в чудо.


Титла: Re: "Принцесата и огледалото"
Публикувано от: asefa в чт, 04 юни 2009, 16:30
Има детски гримове купи и от тях да не си развали кожата Ще и минат тези мераци малка е още


Титла: Re: "Принцесата и огледалото"
Публикувано от: 2001 в чт, 04 юни 2009, 18:35
Моята дъщеря също стои пред огледалото. Обича да се облича с различни дрехи и да се превръща в принцеса. По нейни думи.
Суетна е, подбира си дрехите по цветове, но не мисля, че това е лошо.
За мен е нормално, не се страхувам, че може да се превърне в "онзи" тип момичета.
При тях проблема не е само начин на обличане, а и начин на живот.

Аз си мисля, че при нормални обстоятелства, суетността на тази възраст е повече като преходен период. Това е начин да започнат да откриват света на по-възрастните. Който, колкото и на мен да не ми се ще - все повече виждам в дъщеря си.

Съвсем наскоро, например за първи път ми каза, че може и да поиска да си махне космите на краката това лято. Видя една реклама по телевизията и беше много ентусиазирана.
Мина се малко време и напълно забрави за това. Сега отново е на по-бебешка вълна.

Но, вече виждам не само детското в нея, има периоди, в които се усеща сякаш едно по-голямо момиче. Като две отделни момиченца е понякога.
Затова и считам, че проявите "на голяма" са нормални, моя отговорност е вече как аз ще реагирам на тях и как ще съумея да покажа разликата и границата между естетиката и кича.


Титла: Re: "Принцесата и огледалото"
Публикувано от: marypopins в ср, 10 юни 2009, 01:08
nlight,
това е нормален етап от израстването и съзряването на всяко едно момиченце.При едни по-ярко изразено,при други по-малко и тъй.....
Нищо страшно не вещае това, изобщо не е признак, че ще стане празноглава и наклепана мадама.
Моите и двете са минали през този момент, в който имат безброй въпроси към огледалцето.......
Голямата ще стане на 20, малката на 13, но нямат мания за гримиране и мазане или обличане като от стрийп бар.
Не се притеснявай, напротив, хубаво е детето ти да държи на добрият и спретнат вид и на себе си.Спокойно.


Титла: Re: "Принцесата и огледалото"
Публикувано от: Анда в ср, 10 юни 2009, 13:39
Грим, лак и обеци не давам, обяснила съм за боядисването на розата, тя го прие, даже се опитваше да просвещава момиченцата от групата в дг - без успех. Пръстенчета с калинка - може, ама ги губи. Има комплекти със синци, ако иска, да си прави герданчета.
Роклички на цветенца, хубави дрешки по принцип - да. Позволявам сама да си избира какво (от купеното) да си облече, заедно гледаме какво ще е времето.
Връткането пред огледалото го има, явно е доволна от резултата, щото не пита "хубава ли съм". Откакто й дадох собствено огледало за стаята, много намаля. Грим не ще, даже като рисуват лицата на някой празник, идва да ме пита може ли.
Дадох й няколко пъти да се почувства принцеса по своите си критерии - на рождения й ден и на някои празници - принцески рокли с всичките му джувки, розички и т.н. в пастелни цветове, прически и т.н.
Оттогава не я вълнува чак толкова, спокойно си избира шортички и тениска вместо предложената от мен рокля и т.н. Момчетата не я вълнуват, вълнува я дали ще е в крак с приятелките си.

Личи си, че се харесва, даже се опитва да ме убеди, че съм имала вълниста коса точно като нейната (дръжки, моята е като праз).


Титла: Re: "Принцесата и огледалото"
Публикувано от: vaanq в нд, 21 юни 2009, 21:48
Това са нормални периоди за всяко момиченце, я си спомнете и вие колко пъти сте взимали гримовете на мойките си и сте се гримирали тайно :lol: Поне на мен ми се е случвало!
А за да не се превръща в постоянно висене пред огледалото и кипрене може да се замести със съвместни дейности!
Награди от типа на сплетени плитки, навита коса...  може да се правят при изпълнение от децата на нещо възложено от родителите.


Титла: Re: "Принцесата и огледалото"
Публикувано от: ♥ Karamela ♥ в пн, 22 юни 2009, 14:57
Дъщеря ми от малка обича да се облича в мои дрехи, да обува обувки с токчета, да омотава разни покривки и да се прави на булка, принцеса, балерина. Не се задържа пред огледалото, гледа да играе повечко с пердетата, покривки, шалове и бижута.


1