BG-Mamma

Родителски групи => Живеещи в чужбина => Темата е започната от: *vilee в сб, 30 май 2009, 19:39Титла: Осигуровки и детска ясла в Гърция...
Публикувано от: *vilee в сб, 30 май 2009, 19:39
 Здравейте! Съпруга ми е от 6 месеца в Гърция и скоро ще му правят документи. Искаме да идем и ние с малкия при него, но разбрахме, че за да запишем синчето на детска ясла, трябва мъжа ми да е осигуряван, застрахован, регистриран като жител, както и аз. Въпроса ми е колко месеца преди това трябва да сме осигурявани и има ли значение дали ще е на половин или цял работен ден? Бързо ли стават документите? Защото преди години знам, че бая се чакаше...


Титла: Re: Осигуровки и детска ясла в Гърция...
Публикувано от: mama slivka в нд, 31 май 2009, 08:07
Записването за детска ясла е до 15юни,ако искате да запишете детето трябва да стане сега. Доколкото зная искат декларация от работодателя на майката и на бащата,за да се докаже че и двамата работят.Също така в тази декларация трябва да пише и колко пари получават. За това не съм много сигурно,но ми казаха че колкото е по-малка сумата толкова е по-вероятно да ви приемат в дет.ясла.Ако това е така значи няма поблем да сте осигурени на половин работен ден.Също така искат и договор от квартирата където живеете да е на ваше име . А за частните дет. ясли не искат документи и може да запишете детето по всяко време.


Титла: Re: Осигуровки и детска ясла в Гърция...
Публикувано от: det в нд, 31 май 2009, 13:31
  За около 2-3 седмици стават документите.Мога да отговоря само за частните детски ясли-искат преведен и легаризиран акта за раждане на детето,ваксинационна книжка(може да отидете при частен педиатър,който да подпечата книжката,но не знам с превода как става).


Титла: Re: Осигуровки и детска ясла в Гърция...
Публикувано от: liliana_R в нд, 31 май 2009, 14:13
От ХЕИ си вадите справка за поставените ваксини, която се превежда на гръцки, ние я легализирахме за всеки случай, в Гърция в някоя болница се отива, там ще ви дадат ΒΙΒΛΙΑΡΙΟ ΥΓΕΙΑΣ ΠΑΙΔΙΟΥ и някой лекар вписва поставените ваксини, с тази книжка отивате при педиатър и той ще ви назначи нужните изследвания за яслата. Но трябва таткото да впише детето към здравната си осигуровка.


Титла: Re: Осигуровки и детска ясла в Гърция...
Публикувано от: *vilee в вт, 02 юни 2009, 16:41
 Много Ви благодаря!  :hug:


Титла: Re: Осигуровки и детска ясла в Гърция...
Публикувано от: natali.gric в вт, 02 юни 2009, 20:16
Здравеите!Вили задължително трябва да имаш докумунтете легализирани и документ за семейно положение.


1