BG-Mamma

Деца => Нашите деца от 7 до 18 години => Темата е започната от: katin в ср, 10 юни 2009, 16:05Титла: съдействие
Публикувано от: katin в ср, 10 юни 2009, 16:05
Търся училище, което от първи клас за изучават децата френски, немски или руски език. Не искам дъщеря ми да учи английски, защото е лесен, а на тази възраст децата помнят по-лесно. Трудните езици се учат именно по-рано. Опитах в училищата до нас - 23-то, 129-то, 12-то, 31-во - навсякъде само английски. Руското училище изисква бащата на детето да е или депутат или кмет... това не съответства на възможностите ми. Ако някои знае такова училище в района на Ситняково, Оборище в София моля да ме упъти. :ooooh:


Титла: Re: съдействие
Публикувано от: Фран Ческа в ср, 10 юни 2009, 16:10
55-то СОУ.Немски език.


Титла: Re: съдействие
Публикувано от: pep_si в ср, 10 юни 2009, 16:16
Има тема по въпроса за училища с френски - малко е стара наистина
 http://www.bg-mamma.com/index.php?topic=205069.0


Титла: Re: съдействие
Публикувано от: Захарно цвекло в ср, 10 юни 2009, 16:43
Ако успееш да намериш - свиркай. За сега сме се насочили към 129 с испански. За мен вече няма значение какъв е езика, стига да не е ангрийски.
Не знам защо училища с ресурси и налични преподаватели по различни езици, не обявяват една паралелка със задължителен друг език. Така ще съберат такива родители като нас - с по-нестандартни изисквания. Въпреки че за мен няма нищо нестандартно да искаш детето ти да знае два езика от училище. Голямата ми дъщеря учи в момента английски, немски и испански като висотата на знанията и са в същия ред. Скоро чух, че в Европа като се излиза точно с три езика от училище, а тук родителите ги е страх да не натоварят децата си. Аз също смятам, че това е много благодатна възраст за език и ще се възползнам максимално.


Титла: Re: съдействие
Публикувано от: leni_rad в чт, 11 юни 2009, 12:54
17 СОУ в Западен парк - Усилено изучаване на френски език.Още от първи клас децата учат сутрин по 3 учебни часа и след обяд задължителна занималня , от която 3 часа само френски.Хубаво училище с добра база.Има и платен транспорт.Пряки впечатления от ученици нямам , просто подавах документи за дъщеря ми за първи клас , но я приеха в друго по-близко езиково у-ще.


Титла: Re: съдействие
Публикувано от: ом в нд, 14 юни 2009, 01:03
И за мен е лудост да искаш детето да учи англисйки...
Толкова лесен език трябва да е втори.
Но явно повечето родители смятат, че един стига. Тези които познавам и не знаят и един, искат детето да знае английски /като най-масов/. Тези, които знаят англисйки и имат понятие от друг, искат англисйкия да е втори.


Титла: Re: съдействие
Публикувано от: Andariel в нд, 14 юни 2009, 12:04
И кой ви каза, че има по-лесни и по-трудни езици? Глупост велика! Всеки език е сам за себе си и ако някой твърди, че този език е лесен, а онзи е по-труден е чисто и просто некомпетентен.


Титла: Re: съдействие
Публикувано от: eve-nadine в нд, 14 юни 2009, 12:13
И кой ви каза, че има по-лесни и по-трудни езици? Глупост велика! Всеки език е сам за себе си и ако някой твърди, че този език е лесен, а онзи е по-труден е чисто и просто некомпетентен.
Аз също смятам,че английския език  е най-лесния от тези , на които свободно говоря и пиша. а именно- английски, френски, арабски и руски. И граматиката е много лесна, за разлика от останалите.
Освен това е много популярен, и дето се казва- и на улицата ще се научи.
Затова и именно съм записала дъщеря ми на френски. Честно казано- направо ми се повдига от този английски. Преди 35 години, когато аз ходех на частни уроци по английски, си беше направо революция. Но сега е загуба на време децата от малки да започват с английски.


Титла: Re: съдействие
Публикувано от: Andariel в нд, 14 юни 2009, 12:43
Няма да навлизам в обяснения. Все едно да кажеш, че ябълките са по-хубави от крушите. Пълна заблуда. Твърде много са факторите, които влияят върху усвояването на езин език, за да се правят някакви изводи за това дали е лесен или труден. Всеки съвсем субективно приема едно нещо за лесно или трудно.
Нищо де, мислете си каквото искате. Децата са си ваши.


Титла: Re: съдействие
Публикувано от: ом в нд, 14 юни 2009, 13:21
Вече знам, че не си заслужава да спорим, но за някой друг, който се чуди:
Няма род, склонения и падежи в англисйкия.
Има 4 типа времена в няколко вариации, малко по-разчупена употреба на предлози.... Но двете неща са несравними.
Езикът е по-лесен от немски и френски. Както и от български и руски :)
В българския не можеш да кажеш аз ходя, те ходя, тя ходя  без да се замисляш :)
Нито да прочетем 2009 като 20 09.. и т.н. А как се чете година на руски,  може да каже, само човек, доста навлязъл в езика...Титла: Re: съдействие
Публикувано от: eve-nadine в нд, 14 юни 2009, 13:24
А как се чете година на руски,  може да каже, само човек, доста е навлязъл в езика...


da  не говорим за френски. 1977 е хиляда деветстотин шейсет седемнайсет
или 98 - четири двайсет десет осем


Титла: Re: съдействие
Публикувано от: Andariel в нд, 14 юни 2009, 14:47
Може да няма род и склонения, но има други особености, които са препъникамък за изучаващите го. Човешкият мозък е достатъчно гъвкав, за да се справи. Няма нещо, което да е измислено от човек и да не може да бъде научено (или развалено) от друг човек. А това, за което вие говорите е предразсъдък. Същото като навремето, когато се е смятало, че има примитивни и напреднали езици или култури.
Голяма работа, че руският имал падежи! Голяма работа, че английският нямал! По-точно при него са отпаднали вторично. Руският не е по-труден от английския, а е по-различен. В началото ми беше странно да приема, че при немския назоваването на числата и парите е обърнато, но свикнах. Или че трябва наизуст да помня кое съществително кой род е. Е, научих поне тези, които използвам.


Титла: Re: съдействие
Публикувано от: Judy в пн, 15 юни 2009, 09:47
Не учете български, той ви е майчин и така или иначе ще го научите, а е и лесен, за мен е най- лесният език на света.  :lol:
То и английски много хора си мислят, че знаят и то- че го знаят добре.  :D
В английския има доста трудности с многозначното значение на думите, трудности при писането на всяка дума и изговорът й, както и с предлозите. А че следва да се знае, защото е универсален, е вярно. И знаето на английски не е пречка за изучаването на други езици- желание да има и възможности.
Пък дали ще се учи като първи или трети не е от голямо значение. Бих искала децата ми да го владеят добре, а ако научат и друг- добре дошло. Този е задължителен.
По- труден и по- лесен език... А между географията и историята кое е по- лесното?


Титла: Re: съдействие
Публикувано от: ом в пн, 15 юни 2009, 09:53
Българският явно е толкова труден, че на едно мастито тукашно училище името е написано "Свети свети...", което е всичко друго, но не и правилен български език. Онзи ден забелязах надписа и бях изумена...
А ако послушаш малко националното радио този извод се затвърждава...


Титла: Re: съдействие
Публикувано от: Judy в пн, 15 юни 2009, 09:57
И друг път съм давала пример с надпис в датски речник: "В езика няма по- правилно, то е все едно да кажеш, че африканският слон е по- правилен от индийският".
Има езици, в които няма строги правила за правилност, английският е към тази група. Както има и държави, при които правото е такова на прецедента, а не на предварително разписания закон. Вероятно това зависи и от манталитета на дадена нация. Една търси сигурност в предварително написани правила, друга не се нуждае от това. За българина е трудно да вирее там, където правилата са гъвкави. Той обича твърдите постановки, дори и само за да си направи сметката как да ги заобиколи.
Защо най- добре разбираме английският, когато се говори с чужденци, на които той не им е роден?  :lol: Всички знаем защо.


Титла: Re: съдействие
Публикувано от: ом в пн, 15 юни 2009, 10:02
Това обяснение цели да обясни, че може да се казва, че и пише,  "свети, свети" и да се претендира за правилност?...


Титла: Re: съдействие
Публикувано от: Judy в пн, 15 юни 2009, 10:10
Съвсем не цели това.
Ще обясня, щом има интерес- има езици, при които част от трудността в изучаването им е тази, че просто няма един верен отговор за всичко и човек с типично нашенски манталитет се обърква. Когато една дума има много и то различни значения, когато няма строго правило за изписване на всеки звук и прочитането на изписана дума, когато даден израз не може да се преведе буквално, като набор от думи, това затруднява. Трудности има не само при една сложна и всеобхватна граматика, а и при една подвижна и не вкарана в строги рамки езикова система.


Титла: Re: съдействие
Публикувано от: ом в пн, 15 юни 2009, 10:14
Разбрах,/ мерси!/, но ми звучи имагинерно :)
Обикновено човек, който учи език за да го говори и използва, а не за да го изучава и преподава, не познава до такава степен богатството за да се обърква. Книги, разговори и книги бързо изграждат усета, кое кога е правилно, приемливо, допустимо или неудачно в живия език.


Титла: Re: съдействие
Публикувано от: Захарно цвекло в пн, 15 юни 2009, 10:16
Темата се измести и отиде в посока "за" или "против" ученето на английски.
Аз съм казала - децата ми ще учат английски, но няма да е в училище, дори голямата сме я предупредили, че дори няма да кандидатсвта в английски гимназии. Всеки има своите доводи в едната или другата посока, и това, че моите не съвпадат с вашите или масовите, не означава, че са по-правилни или неправилни.
Ние най-сетне взехме решението си и записахме малката в 129 Антим І с испански. В 7-мо не успяха да формират паралелка. Всъщност дадох си сметка, че май финансово нямат стимул да правят такава, защото една госпожа ще предава на две паралелки английски, а не две госпожи на две паралелки, в случай, че организират и клас с немски например.


Титла: Re: съдействие
Публикувано от: Judy в пн, 15 юни 2009, 10:18
Английският подвежда именно с привидната си простота, затова започнах с твърдението, че доста хора смятат, че го знаят, а това не е така. Получават се често излияния от типа на "Искам сладко от мед."- пример, даден ни навремето от учителка по английски.
Езикът подвежда с това, че се смята "за лесен", което не е вярно. Просто е най- употребим и универсален.
Включването бе именно за да изразя несъгласие с "лесен език"- "труден език", точно като "географията е по- лесна от историята".
Тъй като действително е в страни от въпроса с това приключвам участието тук.


Титла: Re: съдействие
Публикувано от: Andariel в пн, 15 юни 2009, 10:23
А вие не знаете суахили какъв труден език е! Пробвала съм го и голяма мъка беше. Започвайте първо с него, че там рядко има интервали между думите. Представките и наставките се една боза и не можеш да го хванеш коренът на думата кой е. :lol:


Титла: Re: съдействие
Публикувано от: Judy в пн, 15 юни 2009, 10:53
Ох, няма как да се стърпя, няма да има конкуренция и знаещите го ще са изключително редки и ценени кадри.


Титла: Re: съдействие
Публикувано от: aunt Ogg в пн, 15 юни 2009, 15:02
Вярно е,че много се измести темата.  :D
Аз разсъждавам просто: Един чужд език се учи , за да се ползва. Като не се ползва е твърде много труд и време, хвърлено на вятъра. До 7-8 клас детето ми няма да замине за чужбина(предполагам) и чужд език ще му е необходим дотолкова,че да си ползва интернет, да гледа филми, да припява на някоя песен и естествено-комп. игри.  :mrgreen: Както и да погледнем-английският е най-масов и съответно-най-много ще го ползва. Има вероятност да му е интересно и да го научи доста добре, как иначе ще играе на игри и ще гледа пиратски филми.  :hahaha:
Та затова си мисля,че английски извънкласно и руски в клас, са доста добра комбинация. След 7 клас-немска , испанска, френска....(езикова) гимназия и после-какъвто друг иска, няма да му се меся.  :lol:


1