BG-Mamma

Деца => Нашите деца от 1 до 6 години => Темата е започната от: mvelkova в нд, 04 сеп 2005, 11:24Титла: Гледат ли децата телевизия/видео/чалга в детската градина/ясли?
Публикувано от: mvelkova в нд, 04 сеп 2005, 11:24
Много съм възмутена и обезпокоена! :bad-words:

Вчера фризьорката ми се оплака, че нейният син по цял ден гледал телевизия в детската градина. Така идвало по-лесно на УЧИТЕЛКИТЕ, нали децата мируват и не трябва да им измислят игри и забавления. А, от време на време го хваща, че знае текстовете и музиката на чалга песни - това дали от телевизора, дали един друг се учат не е ясно.

Та, въпросът ми е гледат ли децата ви телевизия/видео/чалга в детската градина/ясли? Ако гледат по-колко часа и какво точно? Съгласни ли сте с тази практика? Родителите имат ли някакво влияние въобще какво се прави в детската градина с децата им?


Титла: Re: Гледат ли децата телевизия/видео/чалга в детската градина/ясли?
Публикувано от: SAKRI в нд, 04 сеп 2005, 17:18
Родителите имат ли някакво влияние въобще какво се прави в детската градина с децата им?
Естествено, че имат.Нещо ако те безпокои първо говориш с учителката.И ако тя не отлепва отиваш при директорката да вдигаш гири.Имах проблеми и то големи, както казва сина ми преди 7-8 години.Поради тази причина забравихме пътя до старата детска градина и до ден днешен минавам по 30 км. на ден до детската на щерка ми, където ходеше и сина ми едно време.Очите на 16 по всяко време :crazyeyes:.Това е положението.


Титла: Re: Гледат ли децата телевизия/видео/чалга в детската градина/ясли?
Публикувано от: ♥♥рина в нд, 04 сеп 2005, 17:29
И в яслата, и сега в градината на дъщеря ми в групата има телевизор. Виж, какво гледат обаче, това не знам. Май ми беше споменавала, че в яслата лелките си гледали сериалите. Тогава по Нова тв вървешв Клонинг и аз също го следях, та на дъщеря ми и беше направило впечатление.


Титла: Re: Гледат ли децата телевизия/видео/чалга в детската градина/ясли?
Публикувано от: Katia в пн, 05 сеп 2005, 08:46
В детската градина имат телевизор, но гледат само с научна цел (филмчета с животни, как се произнасят думите, мн.ч. ед.ч. и т.н.). В къщи Георги гледа най-много един час, вечер докато приготвя яденето. Но не е всеки ден.


Титла: Re: Гледат ли децата телевизия/видео/чалга в детската градина/ясли?
Публикувано от: A6 в пн, 05 сеп 2005, 09:43
И аз съм ужасно възмутена - гледат всичките му там сапунки и сериали - тва сценария на клонинг и дързост и красота го знае на изуст.....
Чалга? - случвало ми се е сутрин като я водя /а това е доста рано/ лелката да си денси на няква бясна чалга.
Ама вече опитах /по други въпроси/ да вдигам скандали и да се боря - ами не става - една такава мафийка са и си помагат едни на други. Едва ли не - като не ти харесва  мести си детето.
Да де ама ако имаше къде......


Титла: Re: Гледат ли децата телевизия/видео/чалга в детската градина/ясли?
Публикувано от: yanich в пн, 05 сеп 2005, 10:00
В градината, където ходи дъщеричката ми, нямат телевизор в групата, а само в "музикалната зала". До сега не ми е казвала да са гледали телевизия, но и тя не се заседява особено пред телевизора вкъщи.Денят им е  строго разграфен, сообено като почнат заниманията след около 15 септември.
Чувала съм за такива градини и мисля, че това е много порочна практика. Лошото е, че казвате, че не може да се противодейства. Не знам, трябва да се измисли нещо в такива случаи - може да се обърнете с питане към МОН - да изкажат становище по този въпрос...


Титла: Re: Гледат ли децата телевизия/видео/чалга в детската градина/ясли?
Публикувано от: mvelkova в пн, 05 сеп 2005, 11:31
И аз съм се замислила какво може да се направи и затова пуснах питането - нямам никакъв личен опит, но отсега съм се замислила за всички аспекти на детските градини/яслите, но от всички ужасяващи неща, които чувам гледането на телевизия ми се струва най-опасният, убедена съм във вредното въздействие на телевизията. Може би наистина, ако е с обучителна цел - до 30мин-1 час на ден, без никакви реклами, и ако възпитателките обсъждат с децата видяното има смисъл, но иначе категорично не.

Мисля наистина да пиша до МОН, МЗ, а после и до някой вестник като чуя отговорите им. За съжаление до сега опитът ми с институциите води до учтиви отговори: напрвихме проверка, написахме предписание, и прочие.

Та затова ще съм благодарна на възможно най-много отговори и искрени мнения, знам че мнението на родителите не е винаги едно.


Титла: Re: Гледат ли децата телевизия/видео/чалга в детската градина/ясли?
Публикувано от: SAKRI в пн, 05 сеп 2005, 11:40
Всичко зависи от учителките, от директорката и от градината въобще.Но съществено влияние, според мен би оказал натиска на родителите, но като цяло.Една птичка пролет не прави.Можете ли да се обедините, да направите някаква подписка и първо да се опитате да промените нещата на местно ниво - в детската.И после МОН , БОН и т.н.Да видите как ще им истине мястото.В едно родопско село реват за деца, искат да им затворят и детската и у-щето...А тук гледат децата като стадо овце !Така ли ?Може и да не са много 40лв за някои, но не ги даваме за треските в латиносериялите.Много се дразня, като чуя, че в някои градини смятат, че децата са там само за да не са сами.Оставени да пасат и да блеят в една точка.Стройте ги лелките в две редици, брееех !!! [smilie=smile3515.gif]


Титла: Re: Гледат ли децата телевизия/видео/чалга в детската градина/ясли?
Публикувано от: Шани в пн, 05 сеп 2005, 14:36
При нас как е:
Само в Музикалния салон има ТВ и то работи изключително вечер, когато събират останалите след 17.30ч. деца от всички групи и ги забавляват. НЕ всяко дете гледа. даже НЕ всеки път се пуска ТВ-то. Бе доволна съм, но директорката е много разбран човек, както и останалите г-жи, така че нямаме никакви проблеми от това естество.
Гласувах с 2-3 филма седмично! Като някое дете, ако иска може да донесе собствена видео-касета.

Ето сега се сетих, че обещах да им запиша 2-3 CD-та с детски песнички  :)
Това съвсем ще ги откаже от ТВ-то(надявам се).


Титла: Re: Гледат ли децата телевизия/видео/чалга в детската градина/ясли?
Публикувано от: Нина в пн, 05 сеп 2005, 15:30
Не ,не гледат.Само в Методичният кабинет има ТВ с DVD в градината и водя децата,ако някое дете е донесло диск ,за да гледаме всички.Защото само един диск има в градина с "Пинокио"и го знаят децата наизуст,поради дъждовното време и невъзможността да се излезе за игри на открито . Всичко си зависи от директорката и възпитателките-може спокойно да обсъдите въпроса с тях или да го поставите на разискване на родителската среща.


Титла: Re: Гледат ли децата телевизия/видео/чалга в детската градина/ясли?
Публикувано от: Fairy в пн, 05 сеп 2005, 18:42
Моята майка работи в детска градина и в нейната група практиката е следната: телевизора се пуска не повече от половин час на ден (и то не всеки ден, обикновено в зимните дни, когато е много лошо времето, не могат да излязат навън и изкукват, колкото и да ги занимаваш) като им пуска детски филмчета на видеокасети от рода на Пинокио, Том и Джери и т.н.
Но наистина, говорете си с учителките, разпитайте, обяснете им какво не ви харесва и какво очаквате и изисквайте да променят нещата. Проблемът е, че ако само на теб ти пречи, а на останалите майки- не, трудно ще промениш каквото и да било :?


Титла: Re: Гледат ли децата телевизия/видео/чалга в детската градина/ясли?
Публикувано от: Roshalche в пн, 05 сеп 2005, 18:54
Нас даже ни успокояват с думите "Ааааа, не се притеснявай, Ради не плаче, аз съм им пуснала детско филмче и те гледат" :shock:
Но по колко време гледат нямам идея newsm78
Аз не я ограничавам, защото тя радко се заглежда.


Титла: Re: Гледат ли децата телевизия/видео/чалга в детската градина/ясли?
Публикувано от: Desert tear в пн, 05 сеп 2005, 21:36
Да, брат ми гледаше телевизия в детската-фокс кидс...за сапунки не знам... А иначе вкъщи пере Картуун Нетуърк по 4 часа на ден някъде общо... може и по-малко. И тъй като е инато магаре сигурно ще носи очила като любимия си Декстър :sick:


Иии...абе не са чак толкова лоши тея филмчета бре newsm78 гледах аз веднъж, ми интересни са ми :xarms:   Пък и брат ми толкова много английски е научил покрай картуна...направо му се чудя, а и братовчеда също... И прави напълно свързани граматически изречения...даже си говори с едно англичанче на неговата възраст в Албена...


Така, че има файда, поне енглиша да научи newsm78


Титла: Re: Гледат ли децата телевизия/видео/чалга в детската градина/ясли?
Публикувано от: terry в пн, 05 сеп 2005, 21:53
В групата на сина ми една майка подари телевизор  :2gunfire:
След това учителките решиха да купят със събраните от родителите пари видео  :bad-words:
Аз бях единствената която застана против и много ме убеждаваха - щяли да им пускат образователни филмчета, била съм ретроградна. Е след като се оборудваха не чух да им се пускат такива филмчета - сина ми обаче изгледа всички популярни детски филмчета начело с ЮГиО  :bad-words:.
Няма нищо лошо, но се бъркат в моя възпитателен процес - аз не бих пуснала ЮГиО, а другите филмчета ги гледаше за награда - по едно на седмица.
Разбирам, че са им ниски заплатите и вместо да ги занимават е по-лесно да ги курдисат пред телевизора, но трябва да има ред. Пък и тази майка защо й трябваше да подарява телевизор :2gunfire:.


Титла: Re: Гледат ли децата телевизия/видео/чалга в детската градина/ясли?
Публикувано от: dete_viara в вт, 06 сеп 2005, 15:26
Значи ние в къщи ограничаваме.

Обаче точно на 11 септември 2001 г. в градината цял ден е работил телевизора и госпожите (и децата разбира се) са гледали цял ден как самолета се разбива, после как сградите падат и т.н... вероятно с педагогическа цел...

Иначе самата телевизия оказва влияние не толкова на очите, колкото на психиката на детето. Самият факт да гледат нещо, в което мисловния процес не участва, в продължение на часове... ми те се зомбират децата.

А компютърните игри - нервите се съсипват. След като играе повече от 1 час, то синът ми е неспособен да говори нормално. Само крещи и се ядосва.

Таткото беше чел някъде, според психолози, че от 1 до 3 часа на ден не е вредно. Тази граница зависи от индивида..

Да не забравяме, че вече в Китай има и лечение на "пристрастени към компютърните игри".


Титла: Re: Гледат ли децата телевизия/видео/чалга в детската градина/ясли?
Публикувано от: майчето в вт, 06 сеп 2005, 19:07
Моя приятелка беше сюрпризирана от 3 гпдишния си син с песента "Гъци-гъци" :shock: У тях не се слуша такава музика и попитала сина си откъде знае тази песен, а той невъзмутимо й казва-"ами от детската". Приятелката ми е начална учителка и беше доста възмутена!


Титла: Re: Гледат ли децата телевизия/видео/чалга в детската градина/ясли?
Публикувано от: SAKRI в вт, 06 сеп 2005, 19:54
Моя приятелка беше сюрпризирана от 3 гпдишния си син с песента "Гъци-гъци" :shock: У тях не се слуша такава музика и попитала сина си откъде знае тази песен, а той невъзмутимо й казва-"ами от детската". Приятелката ми е начална учителка и беше доста възмутена!
Не искам да ви хвърлям в оркестъра.И у нас не се слуша основно такава музика.Сина ми я довлече от у-ще и то със съответните гюбеци, щракане на пръсти и подходящи физиономии... :crazyeyes: :crazyeyes: :crazyeyes: Пък там няма телевизор.Ужас!!!


Титла: Re: Гледат ли децата телевизия/видео/чалга в детската градина/ясли?
Публикувано от: wellroundedwoman в вт, 06 сеп 2005, 21:13
Не, не съм виждала нито една детска градина с телевизор тука, а и да имаше, нямаше да пусна децата на нея: нали част от идеята на градината е да общуват, да си играят и да се учат децата, а не да висят като зомбита пред телевизора.
В къщи "кандисвам" и докато кърмя бебето например пускам някое детско филмче на каката, за да не прави бели, ама в градината да се гледа телевизия за мен е абсурд.


Титла: Re: Гледат ли децата телевизия/видео/чалга в детската градина/ясли?
Публикувано от: bubanka в вт, 06 сеп 2005, 23:27
имат телевизор в гладината и децата гледат всякакви глупости!


Титла: Re: Гледат ли децата телевизия/видео/чалга в детската градина/ясли?
Публикувано от: Етиа в ср, 07 сеп 2005, 09:17
  И в нашата детска има телевизор с видео. Досега не съм чула да се пуска чалга или да се гледат сериали. Децата си носят касетки от вкъщи и гледат филмчета. Това не означава че съм доволна. Отивам един ден по-раничко и виждам дечицата насядали на половин метър  от телевизора и гледат някакво филмче, а учителките ги няма. На тях така им е по-лесно.
 Дъщеря ми ходи една година на детска при майка ми, защото тук нямаше места - искам да кажа, че там занимаваха децата с най-различни игри, учеха ги сами да разказват приказки и хиляди неща заради които детете не искаше да си тръгне. А сега за по-лесно - гледат телевизия! Но не мисля, че ще постигна нещо дори да се разбунтувам. Понеже градините са пълни - отговорът е едва ли не "Щом не Ви харесва не си водете детето тук" .


Титла: Re: Гледат ли децата телевизия/видео/чалга в детската градина/ясли?
Публикувано от: Karmen_mery в ср, 07 сеп 2005, 11:11
gwenllian  Би ти казала за кое детско заведение става въпрос?
 
 


Титла: Re: Гледат ли децата телевизия/видео/чалга в детската градина/ясли?
Публикувано от: Миоки в ср, 07 сеп 2005, 21:41
Борис е на две. Не го ограничавам от гледане на телевизия, но зъщото той не проявява особен интерес - гледа само реклами. Чалга у нас не се гледа и слуша, така че и това отпада, а в яслата не им пускат телевизия изобщо с изключение на детски филмчета, но съм сигурна, че Бо и тях не гледа.


Титла: Re: Гледат ли децата телевизия/видео/чалга в детската градина/ясли?
Публикувано от: НелиСА в ср, 07 сеп 2005, 21:50
В яслата на дъщеря ми не съм видяла да има ТВ, а вкъщи не я ограничавам, но тя не проявява никакъв интерес, въобще не се заглежда.
Когато беше по- малка, около 7-8 месечна, я привличаха много рекламите, но сега съвсем други неща я вълнуват, по скоро как да докопа, това което мама е качила на високо  :)


Титла: Re: Гледат ли децата телевизия/видео/чалга в детската градина/ясли?
Публикувано от: mvelkova в вт, 13 сеп 2005, 14:47
Не знам как се казва детската градина, но се намира зад полиграфическия комбинат.

Явно има детски градини, в които се гледа и в които не се гледа телевизия. Дано поне тези родители, които предпочитат децата им да не гледат телевизия да имат възможност на избор, но разбира се изборът, ако въобще го има ще означава най-малко детската градина да не е най-близката възможно или пък ще има някакъв друг недостатък, а не трябва да бъде така!


Титла: Re: Гледат ли децата телевизия/видео/чалга в детската градина/ясли?
Публикувано от: Kally в вт, 13 сеп 2005, 15:07
Валентина е все още на ясла, но в групата им нямат телевизор, и по-добре.
Когато я записвахме в тази ясла ме вкараха в една друга група, за да видя за какво става въпрос. Там имаше телевизор, но никое от децата не гледаше-само учителките и лелките гледаха.
Аз съм против това да има телевизор в яслите и градините. Виж ако става въпрос само за 1 филмче седмично например-да ги съборат и да и пускат, ама пък в яслата как да ги накараш да стоят на 1 място...
Мисля си обаче, че в градината няма да ни се размине телевизора... Ще видим.Титла: Re: Гледат ли децата телевизия/видео/чалга в детската градина/ясли?
Публикувано от: agneshka в вт, 13 сеп 2005, 22:26
Там имаше телевизор, но никое от децата не гледаше-само учителките и лелките гледаха.
а докато те блеят в телевизора, кой гледа децата?! :bad-words:
аз съм твърдо против телевизора в яслата/градината...колежките в офиса, обаче ме убеждаваха колко хубаво било да си гледат детски филмчета newsm78...не ги разбирам аз тез работи...а и не съм чула в програмата на ДГ, удобрена от МОН /или там който отговаря за това/ да се включва Фокс Кидс, примерно...или аз не съм в час :thinking:


Титла: Re: Гледат ли децата телевизия/видео/чалга в детската градина/ясли?
Публикувано от: Morgana в ср, 14 сеп 2005, 11:59
На нас ни предстои ясла/градина и също съм се замислила по въпроса. За телевизора - вярно, че не ми се иска да се зомбира със сапунки или тъпи анимации (не твърдя че ВСИЧКИ анимации са тъпи), но като че повече ме обхваща ужас да не ми пристигне с репертоара на някоя турбо-чалгия в къщи! До колкото разбрах в градината, където намерих място за малката не били фенове на чалгата.....ама....Моя приятелка беше занесла детски касети в яслата, за да не им пускат чалга на децата......


Титла: Re: Гледат ли децата телевизия/видео/чалга в детската градина/ясли?
Публикувано от: emibademi в вт, 20 сеп 2005, 11:17
момичета знае ли някоя от Вас дали в методичните ръководства наличието на телевизор в детската градина е одобрено или препоръчано и дали наличието на кабелна телевизия в детските градини е регламентирано и одобрено от съответните отдели за просвета в общините.
Днес завеждайки дъщеря ми на детска градина чашата с търпението ми преля значително. Повод за това даде поредното посрещане с гърмящ телевизор. И друг път съм засичала този вид "възпитание с образователна цел" в групата, а и малката ми е разказвала за разни иначе в къщи непознати герои от ефира на кабеларките, но днес бяхме малко закъсняли и закуската беше почнала. Децата седнали, хапват филийките, пият чайчето и попиват с широко отворени очи на метър и половина от телевизора неистовите опити на г-н Бареков от БТВ да "произведе" поредната новина.
За "щастие" излизайки от градината срещнах "всеотдайната, ангажирана, невероятна педагожка" г-жа Директорката и я запитах каква е ролята на телевизора в групата и дали тя смята за правилно това децата да "затъпкват" най-важното за деня ядене с телевизионно предаване от рода на Тази Сутрин и въобще.
Не мога да опиша с думи грубостта и високомерието, с която беше посрещнат въпроса ми към гореописаната в кавички персона. За ролята на телевизора в детската градина така и не научих нищо, а за съпровождащите закуската странични занимания едва изкопчих едно "да, не е редно" и проверка на "местопрестъплението", с което бях отметната като поредната нахалница позволила си да се бърка в реда на нейното царство-господарство.
Е, аз не се чувствувам удовлетворена от това, което постигнах (на практика нищо), но ще се разтърся и ще продължа с въпросите. Не може ние родителите бъдем третирани само като средство за попълване на бюджета, а когато зададем неудобен въпрос да ставаме лоши. Тука става въпрос за нашите деца, а не за душевния комфорт и спокойствие на директорката.
Ако има други майки, които имат същия проблем може да се организираме и да направим акция срещу кабелната телевизия в детските градини.


Титла: Re: Гледат ли децата телевизия/видео/чалга в детската градина/ясли?
Публикувано от: Flash* в вт, 20 сеп 2005, 11:30
Нямат телевизор и доколкото зависи от мен това няма да се промени.
Четат приказки...


Титла: Re: Гледат ли децата телевизия/видео/чалга в детската градина/ясли?
Публикувано от: Приказливка в вт, 20 сеп 2005, 15:34
СИна ми е на ясла. Там не гледа телевизия - нямат телевизор. Вкъщи по принцип се опитвам да не му давам, но той много обича Том и Джери (само това гледа) така че отвреме навреме - му пускам по окло 30 минути. Е имало е и ексцесии - по 1 час, например, но се опитвам да не е много често. Откак пак почна яслата има и случаи по няколко дена да не е гледал.

Различно, както се случи. Гледам да не се вманиачавам на такива теми - твърдо за или против.


Титла: Re: Гледат ли децата телевизия/видео/чалга в детската градина/ясли?
Публикувано от: online в пн, 31 окт 2005, 12:07


Обаче точно на 11 септември 2001 г. в градината цял ден е работил телевизора и госпожите (и децата разбира се) са гледали цял ден как самолета се разбива, после как сградите падат и т.н... вероятно с педагогическа цел...


Това ме подсеща как преди много години, когато аз бях в детската градина, под строй гледахме по телевизията няколко погребения на руски партийни лидери. И тогава педагогическите цели сигурно са били блестящи...Титла: Re: Гледат ли децата телевизия/видео/чалга в детската градина/ясли?
Публикувано от: Гита Ог в пн, 31 окт 2005, 12:13
Танти е достатъчно голяма, за да ми разказва какво става в дет. градина. Досега не съм забелязала нещо нередно. От време на време им пускат по някое филмче, но те са от тези, които и в къщи гледа. Това е рядкост за градината.  За чалгата съм убедена, че не слушат, защото това все още й е абсолютно непознато/в къщи такова нещо не се пуска/. Преполагам, че щях да забележа, ако поназнайва нещо от чалгията. Повече слушат истински детски песнички, от време на време имат театър.


Титла: Re: Гледат ли децата телевизия/видео/чалга в детската градина/ясли?
Публикувано от: Noirette в пн, 31 окт 2005, 12:24
В групата имат телевизор, но не работи цял ден, пускат го в края на деня, когато не са останали много деца, който иска - да гледа.Титла: Re: Гледат ли децата телевизия/видео/чалга в детската градина/ясли?
Публикувано от: universe в ср, 16 ное 2005, 13:08
сутринта, преди да тръгна на работа много строго се скарах на дъщеря ми, която е на 3 години да не гледа по цял ден видеофилмчета.прибрах видеото, сериозно обезпокоена за зрението на детето ми. в момента няма индикации за увредено зрение, но ако нещата продължат така, след година-две може да се вложи. Очите дори на възрастен човек се преуморяват от дълго взиране в екраните на къмпютрите в службата, и на телевизора у дома. Детето ми не е на детска градина, грижат се за него у дома родителите ми, глезят го и му угаждат на всяка прищявка. от 8 ч. сутринта пускат телевизора и до вечерта по цял ден детето гледа телевизия и видоефилмчета.Мечо Пух, Барби и т.н. Дори вечер се налага да се маха бушона, за да се излъже детето, че уж токат е спрял и да се подготви за сън. Че децата се забавляват страхотно пред екрана с филмчетата, спор по това няма, но ми прави впечатление, че никой, освен една-две майки тук във форума не го смущава факта, че детето му може да си увреди зрението от постоянното взиране в екрана. За родителите май е по-важно децата да се занимават сами с нещо, за да не ги обезпокояват непрекъснато. Възмутително е това според мен. Ето защо предприех тези крути мерки със скриването на видеото и спирането на телевизора през деня.Сериозно съм решена и вечер да не позволявам да гледа телевизия повече от половин час. Има толкова много начини да се забавляват децата. Здравословно при това. Раждаме ги с любов и какво- след това ги паркираме пред телевизора, за да си свършим някаква домашна работа. И ден след ден, проблемат ще почука на вратата - нервни деца, невиждащи деца, ужасно е. Интересно ми е да разбера мнение на професионалист по очни болести, опасно ли е да гледат телевизия малките деца повече от 1 час на ден


Титла: Re: Гледат ли децата телевизия/видео/чалга в детската градина/ясли?
Публикувано от: Iva_D в ср, 16 ное 2005, 14:14
Отивам онзи ден да взема Ради от градина. Докато се обличаме, го разпитвам какво са правили и той ми отговаря, че преди малко са гледали за лошата царица по телевизията.
Аз, ей така :shock:. Ма как, нали нямате телевизор?!
Той със една своя приятелка: Имаме, имаме.
Аз: Как така, откъде ви е?
А те се хилят. Питам аз учителката, след което тя ми обясни, че наистина имат, но ... въображаем. И тя не е знаела, но "Ради и Габи ме научиха как да си направим. Ето това е дистанционното (сочи част от конструктор). До преди малко гледахме Снежната царица". :D 8)


Титла: Re: Гледат ли децата телевизия/видео/чалга в детската градина/ясли?
Публикувано от: nsolarova в ср, 16 ное 2005, 15:22
В 50-то ОДЗ /къдете беше дъщеря ми до миналата година/ имаше телвизор и видео и учителките пускаха през зимния период в следобедните часове детски видеокасетки. Даже молеха всеки, който има да носи и децата се разбираха по график. Донякъде беше разбираемо, защото през целия ден децата не излизаха навън и им омръзваше всеки ден едно и също. Аз като цяло съм против  предвид че през зимата и в къщи разнообразията не са много, но не съм протестирала, защото поне гледаше детски филми.


Титла: Re: Гледат ли децата телевизия/видео/чалга в детската градина/ясли?
Публикувано от: SaRaNia в ср, 16 ное 2005, 15:44
В яслата на малката има телевизор, който е включен постоянно- пускат анимация и който иска- гледа, другите- играят.
В детската градина на голямата събираха по 30 лв. и миналата седмица купиха ТВ и ДВД. Обясниха, че новите учебни материали са на ДВД. Но освен това и им пускат и филмчета.
Аз пък нямам нищо против да гледат телевизия. И вкъщи пускам филмчета на компа- интересно им е, защо да не гледат?! И аз бих гледала ако имах време...


Титла: Re: Гледат ли децата телевизия/видео/чалга в детската градина/ясли?
Публикувано от: Чериса в ср, 16 ное 2005, 15:48
В групата имат телевизор, но не работи цял ден, пускат го в края на деня, когато не са останали много деца, който иска - да гледа.
И при нас е така. Предимно гледат детски филмчета, сериали не съм чувала от малката да гледат. От време на време наред с детските песни им пускат и поп фолк, но това не ме притеснява много, защото в къщи слушаме и такава музика. :mrgreen:

Аз пък нямам нищо против да гледат телевизия. И вкъщи пускам филмчета на компа- интересно им е, защо да не гледат?! И аз бих гледала ако имах време...
И аз съм на същото мнение.


Титла: Re: Гледат ли децата телевизия/видео/чалга в детската градина/ясли?
Публикувано от: zveti в ср, 16 ное 2005, 16:20
В нашата група една майка уреди телевизор, но още не им го пускат. Сега сме решили да купим видео или DVD, за да не гледат безконтролно телевизия, а поне филмчета :crazyeyes:


Титла: Re: Гледат ли децата телевизия/видео/чалга в детската градина/ясли?
Публикувано от: Didia в ср, 16 ное 2005, 20:29
                       Следя с интерес мненията Ви за детските градини и яслите.В даден момент установявам ,че много от критикуващите изобщо не са в час.Да не знаеш как се нарича човека ,който гледа детето ти е направо нещо което не мога да възприема."Възпитателка" ли или нещо друго там.Що за израз е това?Хиляди претенции и дори не знаят имената на УЧИТЕЛКИТЕ в групата на детето си.Но това е въпрос на възпитание.Ето още едно мнение за телевизора,видеото,компютъра.Вашите деца не живеят в каменната ера ,а в 21 век.По принцип техническите средства са се ползвали винаги в учебния процес в детската градина.Преди бяха грамофон,киномашина и т.н.Да сте чули,че някой е превъртял от гледане на филм преди 20-25 години.Винаги са се ползвали технически средства и аудио ,и видео носители  с конкретно образователно съдържание.Днес възможностите са мнооооооооооооого по-големи.Особено в чуждоезиковото обучение.Лично аз съм свалила от ВВС за бебка,която е на 2 г 11 м,десетина минутни филмчета за обучение по английски език .Пускаме ги или на компютъра или на DVD.Доста по-бързо възприема думичките и ги запомня отколкото в детската градина.Там ходи един-два пъти при учителката и категорично отказа.Пищи та пушек се вдига.Изобщо не е вредно ако всичко е с МЯРКА.В зависимост от възрастта заниманията са с различно времетраене.Е,практиката показва,че хитови детски филмчета и герои не се познават от децата.Да не говорим за четене на книжки.В проведена анкета с деца от детските градини е установено,че родителите,които четат на децата си и коментират видяното по телевизията се броят на пръсти.Това не пречи обаче да се слагат под един знаменател всички работещи в този сектор,като "зрители на сапунки" и" слушатели на чалга".Не искам да коментирам факта,че когато спират с коли родители пред детската градина от там се носи само"чалга".Тези които слушат класическа музика просто не я слушат на такива височини.Как да запознаеш едно дете с"Лешникотрошачката"?Много трудна задача ако решиш да го водиш на балет.И доста лесна ако използваш филмчето"Барби в лешникотрошачка".Любим герой на децата Барби и прекрасната музика.Не е трудно да се възприеме от малчуганите и се събужда интерес и към класическата музика.Това не е единствения пример за рационално използване на СЪВРЕМЕННАТА ТЕХНИКА .Има материали и за животни, и за растения и т.н.Просто стана много дълго обяснението.Ако обаче сте попаднали на хора,които хал хабер си нямат от работата,която вършат помислете си ,че и вие може би имате вина за това или поне нищо не сте направили да подобрите отношенията.Със скандали и заплахи,с "ще се развикам" ,"ще вдигна пушилка" работа не се върши.Просто това е показателно за нивото на възпитание и компетентност и на едната страна, и на другата.А  е почти като в любовта:Трябват двама.Ако едното звено го няма резултата е на лице и комфорта на децата ви отива на кино.Пожелавам ви успех и не се плашете СВЕТЪТ ВЪРВИ НАПРЕД И НИЕ НЕ МОЖЕМ ДА ГО СПРЕМ.Е, преди години и радиото вероятно е предизвиквало подобни дебати,но ПОСТРАДАЛИ поне аз не съм чула.


Титла: Re: Гледат ли децата телевизия/видео/чалга в детската градина/ясли?
Публикувано от: arrows в чт, 17 ное 2005, 01:05
В нашата ясла нямат телевизор, но пък имат огромен аквариум  :party:


Титла: Re: Гледат ли децата телевизия/видео/чалга в детската градина/ясли?
Публикувано от: Katia в чт, 17 ное 2005, 11:34
Ето една статия (http://www.biberonbg.com/info/decaitv.htm), в която можете да прочетете, защо е вредно дългото гледане на телевизия за едно дете.


Титла: Re: Гледат ли децата телевизия/видео/чалга в детската градина/ясли?
Публикувано от: SaRaNia в чт, 17 ное 2005, 15:34
Ето една статия (http://www.biberonbg.com/info/decaitv.htm), в която можете да прочетете, защо е вредно дългото гледане на телевизия за едно дете.
Цитат
Чела съм статията. И отново не виждам нищо нередно. Поне в нашият случай няма нищо вярно.
1. Дъщеря ми е мнооого далече от затлъстяването и наистина има нужда да качи 5-6 кг. за да влезе в норма.
2. Няма никаква агресия у нея, напротив- много е любвеобилна и гальовна.
3. Аз съм против расовата дискриминация и мисля да възпитавам децата си в расова толерантност.
Все пак е още малка и гледа само анимация. С времето ако забележа негативен ефект от телевизията ще я ограничавам. За сега гледа по 2-3 часа на ден, понякога и повече.
П. С. - относно "измъчването на деца"  :crazyeyes: Какво е това бе?!?... Такова нещо и аз никога не бих гледала, но не знам да са застъпени подобни сцени по филмчетата и филмите (все пак филми на ужасите у нас не се гледат).


Титла: Re: Гледат ли децата телевизия/видео/чалга в детската градина/ясли?
Публикувано от: albenis в чт, 17 ное 2005, 16:06
В детската градина на сина ми има и видео, и dvd и децата когато са свободни гледат детски филмчета, които те самите носят от вкъщи. И основно гледат след 16 часа когато вече са следобядвали и чакат да ги вземат родителите им. Моля, имайте предвид, че през деня децата имат занимания и не им остава много време за телевизия. Това най-вече се отнася за подготвителната група /преди първи клас/, в каквато е моят син. А чалга-канала, който им пускат отвреме на време е нещо преходно, особено ако в къщи не се пуска такава музика. Така, че според мен това не е болка за умиране. "Оставете децата да се развиват", както казват родителите ни понякога. Приятен ден на всички. 


Титла: Re: Гледат ли децата телевизия/видео/чалга в детската градина/ясли?
Публикувано от: Katia в чт, 17 ное 2005, 16:22
Аз съм чела доста подобни статии, но са на немски. Там са изложени не само агресията и затлъстяването като факти. Плюс това, детето сега е малко иска да гледа анимационни филми, ами като поотрасне ще иска да гледа и филми за "големи", където много често се среща насилието. Както и да е, аз мисля че е неправилно да се оставя да гледа детето толкова много телевизия. Има къде къде по-интересни занимания с мама, татко, брат, сестра, та дори и сам. А и последното, което четох е, че многото гледане на телевизия води до затъпяване на децата и лош успех в училище.


Титла: Re: Гледат ли децата телевизия/видео/чалга в детската градина/ясли?
Публикувано от: mvelkova в вт, 22 ное 2005, 21:23
Напълно съм съгласна с Катя. И аз съм чела доста статии, а и сама мога да преценя колко малка част от това, което дават по телевизията става за гледане. Вярно е, че е много лесно, но после на телевизията ли ще се сърдим или на себе си за лошото възпитание, липсата на творчество и концентрация, пристрастяването към този начин на прекарване на времето? Но това как се възпитават децата вкъщи е едно, а как ги възпитават и забавляват в детската градина е друго. Все пак трябва да има норми, които са приемливи за всички родители, за мен е важно учителките да не използват телевизията за да не се занимават с децата. И за съжаление съм сигурна, че това на запад не се случва.

Didia, благодаря за корекцията, поправих се. Прости за неведението ми, детето ми е още на 7 месеца, както се вижда, и за сега само си мисля за потенциалните проблеми, не сме избрали още детска градина, а и затова не сме се запознали с учителките. Възпитание имам в повече, а претенции всички имаме, защото става дума за нашите деца.

Именно защото не искам да поставям всички работещи в детски градини под един знаменател, а и защото много се учудих, че се слуша чалга и се гледа тв на воля пуснах темата и анкетата. Образователни детски филми с мярка е съвсем друго нещо.


Титла: Re: Гледат ли децата телевизия/видео/чалга в детската градина/ясли?
Публикувано от: Didia в ср, 23 ное 2005, 17:55
                     qwenllian,ако случайно съм те засегнала приеми мойте извинения/имам предвид възпитанието/.Просто исках да подчертая,че в детските градини и да има телевизор това не значи,че работи по цял ден.Има хора ,които също не понасят сапунките и не използват телевизора за отбиване на номера.Там работят и хора,които приемат ВАШИТЕ ДЕЦА  като НАШИТЕ ДЕЦА и полагат не по малко грижи от вас.След като твоето бебче е на 7 месеца не мисли за предстоящите проблеми както в приказката за Гъргалчо/мисля,че я знаеш/.Но просто не ми се четат и слушат глупости от рода на това как в детската градина са гледали "погребения на видни руски дейци".Не мисля,че след като някой е имал проблеми това значи,че всичко трябва да се повтори навсякъде и от всички.Моят принцип е бил елементарен винаги и преди и сега:Ако нещо не ми харесва в прав текст и в директен разговор съм поставяла въпросите си.Никога не съм се страхувала да кажа мнението си ,да го отстоявам ако трябва и да го корегирам, ако не съм права .Убедена съм,че проблемите се решават очи в очи,а не като се наднича през вратата.Какво би попречило на една майка да попита защо се гледа сапунка в момента ,в който си взима детето и засича подобно нещо.Е,това имах на ум когато писах.И учителките знаят доста неща от това,което се случва в къщи ,но мисля,че е проява на лош вкус да го разпространяват.Направо си е клюкарстване.Мисля,че един разговор без притеснение решава по-лесно въпросите.Всички са хора и всички могат да грешат.Безгрешни няма и не виждам нищо лошо в това на някой да се покаже къде греши или къде прекалява.Но не забравяйте,че има и хора,както навсякъде,които си обичат работата.Желая ви успех в избора на детско заведение  и да попаднете на учители,които да ви убедят в това,което казах по-горе.Поздрави.


Титла: Re: Гледат ли децата телевизия/видео/чалга в детската градина/ясли?
Публикувано от: mvelkova в вт, 29 ное 2005, 21:34
Благодаря на всички за отговорите и искрените мнения. Започнах темата наистина уплашена, но така е като човек гледа отстрани, но завършвам по-оптимистично - като че ли по-малко са градините, в които има практика да се пуска какво ли не на децата.

Радвам се наистина, че има учителки, които си обичат и знаят работата. Радвам се за децата и майките попаднали в такива детски градини и се надявам и ние един ден да имаме късмет.


Титла: Re: Гледат ли децата телевизия/видео/чалга в детската градина/ясли?
Публикувано от: на_гости в ср, 30 ное 2005, 22:07
има телевизор и децата гледат. когато е лошо времето и не могат да играят навън, гледат филмчета - обикновено образователни.
според мен ТВ не е вредна. могат да се научат много полезни неща от специалните детски предавания. у нас картуунът е забранен. гледат само това, което ние решим с баща им.  не мисля че им вреди, не е идея фикс за тях, така че спокойно и да не гледат някой ден, няма да го направят на въпрос.


Титла: Re: Гледат ли децата телевизия/видео/чалга в детската градина/ясли?
Публикувано от: Napoly в чт, 01 дек 2005, 09:50
В нашата група леличките ни помолиха" да направим дарение и да купим ТV на децата. Казвам "помолиха", защото един ден ни сюрпризираха, че вече са избрали телевизора, а ние само трябва да съберем по 11лв. на сем. Егати и политиката в нашата ясла. Сутрин като го водя телев. така е увеличен, че се притеснявам да не би да ми оглушее детето. Замисляла съм се да отида направо при директорката, обаче на няколко пъти вече сме се виждали с нея по други поводи и не видях голям резултат от цялата разправия. Чудя се на другите майки не им ли прави впечатление този шум.????????
А като запитам малкия какво са гледали по TV, той ми казва -животните или пък музика. Та това е от нас...


1