BG-Mamma

Деца => Кърмене => Темата е започната от: Yanche в пн, 19 сеп 2005, 16:20Титла: Коластрата - Златна мина
Публикувано от: Yanche в пн, 19 сеп 2005, 16:20
Златна мина!
Силата на коластрата.


От Анн Каландро

Дълго преди беебто да се роди, природата започва подоготвянето на храната му. Около 16тата г.с. промените започват да се появяват в майчините гърди. Започва постепенно уголемяване на алвеолите (гроздоподобното място в гърдите, където се произвжда млякото), обикновено незабелязано от майката. Когато бебето се роди, природата е приготвила за него една изключителна храна – коластрата.

Най-важната храна
Коластрата е много специална храна – една от най-важните, които някога ще яде. Коластрата е ранното мляко произведено в майчините гърди, специално приготвено за първите два до 5 дни, преди да се появи кърмата.
Докато бебето свиква с живота извън утробата, коластрата е идеалната храна. Всъщност тя е повече от храна – колстрата е първата имунизация на бебето. Тя посреща много точно нуждите на новороденото. Всеки път, когато бебето суче, то ще получава коластра колкото чаена лъжичка – точното количество за неговото малкостомахче и недоразвити бъбреци.
Коластрата изглежда различно от по-късното мляко. Тя е по-гъста и по-лепкава. Понякога е златиста и оттам идва прякора «течно злато». Може да бъде безцветна или друг цвят, но винаги е перфектна.
Нейният състав е различен от този на по-зрялото мляко (кърмата), точно както природата го е предвидила. Има високо съдъражние на протеини, минерали, натрий, калий, витамини А и Е и каротеноиди. Коластрата съдържа всичките съществени 10 аминокиселини важни за изграждането на защита за бебешкото тяло. Коластрата е бедна на въглехидрати, мазнини и лактоза. Коластрата има много високо съдържание на секреторен IgA, най-главният имуноглобулин и анти-заразителен агент. Освен това е пълна с защитни бели кръвни телца, наричани левкоцити, които имат способността да разрушават бактерии и вируси.
Понякога, когато майката все още не е почуствала гърдите си пълни с мляко или не е имало изтичане до раждането на бебто, тя може да се тревожи, че все още «няма нищо за бебето». Това е далеч от истината. В тялото на нейното бебе се случват мистреиозни и чудни промени с всяко кърмене. Коластрата – дори в малки дози – е разслабително средство, стимулиращо изхвърлянето на мекониума (първите гъсти, черни изпражнения) и намаляващо повявата на физиологичната жълтеница.
Коластрата се храносмила бързо и стабилизира кръвната захар на бебето. Предпазва мембраната на храносмилателния тракт, като изгражда бариера за бактериите. Осигурява бифидус флора (полезна бактерия) в храносмилателния тракт. Коластрата изгражда имунната система и подпомага факторите на растежа. Бидейки жива течност подобна на кръвта, коластрата е способна да изгражда и мени червото на бебето, подготвяйки и предпазвайки го от всякакви видове микроби.

В самото начало.
Интересно е, че ако бебето е родено по-рано, коластрата има дори повече потенциал за превенция на инфекциите. Затова е особено важно за преждевременно родените бебета да приемат коластрата, която майката е произвела.
Човешките бебета се раждат незавършени, готови за дара на колстрата. Техните тела очакват коластрата и майчиното мляко да завършат засилването на тяхната имунна система. В много редки случаи и по медицински причини, трябва да се дава друга храна през първите дни от живота. Много е важно да се остави коластрата да свърши своята работа. Обикновено на втория ден от живота си бебето ще е готово да яде по-често, така че е важно да го окуражавате да суче редовно – толкова често колкото показва, че е гладно.
Майката и бебето са завършен тандем и колкото повече нарстват храненията майчиното тяло отговаря на нуждите на бебето, като произвежда точното количество мляко.  Използвайки биберон  или отлагайки храненията това може да забави производството на мляко и може да предизвика проблеми и за майката и за бебето. Скоро след като коластрата започне прехода към кърма се увеличава и количеството й. Бебчето ще започне да пие унции (ние използваме друга мерна единица – милилитри), а не чаени лъжички. Но коластрата не изчезва, когато дойде млякото – остават малки количества от коластрата в преходното мляко през първите две седмици.

Бебетата, които откриват «златото» през първата седмица от живота си са наградени с доживотно съкровище. Природата осигурява тази златна мина. Няма нищо по-чисто от коластрата: Майчината златна мина за здравословно начало.


Превод от  тук  (http://breastfeed.com/resources/articles/colostrum.htm) Yanche


Титла: Re: Коластрата - Златна мина
Публикувано от: Yanche в пн, 19 сеп 2005, 16:24
Бу, момичета,  много се извинявам, че толкова време се забавих с този превод. Надявам се да не ми се сърдите.


Титла: Re: Коластрата - Златна мина
Публикувано от: Бу в пн, 19 сеп 2005, 18:18
Янче, благодаря ти за чудесната статия :)


Титла: Re: Коластрата - Златна мина
Публикувано от: 3ори в пн, 19 сеп 2005, 19:33
Янче, благодаря за статията, много е интересна!


Титла: Re: Коластрата - Златна мина
Публикувано от: Jade в пн, 19 сеп 2005, 23:49
Браво, Янче за труда. Наистина полезна статия  :bouquet:


Титла: Re: Коластрата - Златна мина
Публикувано от: *Emia* в пн, 19 сеп 2005, 23:54
 [smilie=smile3501.gif] и от мен!


Титла: Re: Коластрата - Златна мина
Публикувано от: Yanche в вт, 20 сеп 2005, 09:39
и аз ви благодаря...  8)
:oops:


Титла: Re: Коластрата - Златна мина
Публикувано от: The purple queen в вт, 20 сеп 2005, 11:35
Мерси за статията!  :bouquet:


Титла: Re: Коластрата - Златна мина
Публикувано от: Tsvety в вт, 20 сеп 2005, 12:11
Йеее, Янче, страшна статия, мила!!!   :bouquet:  :bouquet:  :bouquet:
А това ще си го копна под лентичките:
Бебетата, които откриват «златото» през първата седмица от живота си са наградени с доживотно съкровище.


Титла: Re: Коластрата - Златна мина
Публикувано от: Andrea$ в вт, 20 сеп 2005, 16:05
Беше споменала отдавна в една тема, че ще превеждаш статия за коластрата и аз оттогава все се оглеждам за нея, даже мислех, че съм я пропуснала :) Благодаря!

Само една забележка: отделеният IgA е всъщност секреторен IgA.


Титла: Re: Коластрата - Златна мина
Публикувано от: Жана /bg_paint/ в вт, 20 сеп 2005, 23:27
Много съжалявам,че започнах да кърмя беба на 4-тия ден. Беше много дребна и я сложиха на системи. Иначе изхвърлях по около 200 мл на ден коластра. Постоянно питах акушерките какво мога да я направя... късаше ми се сърцето като я хвърлях в мивката на родилния дом/естествено не ми даваха да и я давам :cry:/. Затова сега ще се кърмим колкото можем! Жалко наистина...


Титла: Re: Коластрата - Златна мина
Публикувано от: Г-жа Броненосец в ср, 21 сеп 2005, 02:34
Може би заради коластрата се казва: Един ден кърмено, но кърмено!


Титла: Re: Коластрата - Златна мина
Публикувано от: Stanislava в ср, 21 сеп 2005, 02:40
Може би заради коластрата се казва: Един ден кърмено, но кърмено! [smilie=smile3501.gif]  :202uu: [smilie=smile3501.gif]  :202uu: [smilie=smile3501.gif]  :202uu: [smilie=smile3501.gif]  :202uu: [smilie=smile3501.gif]


 


Титла: Re: Коластрата - Златна мина
Публикувано от: Didorani в ср, 21 сеп 2005, 09:33
Много полезна статия. Благодаря!


Титла: Re: Коластрата - Златна мина
Публикувано от: Mimito в ср, 21 сеп 2005, 09:39
Благодаря за чудната статия!
Дано повече бъдещи майки я прочетат!


Титла: Re: Коластрата - Златна мина
Публикувано от: uckpa в ср, 21 сеп 2005, 11:14
Трябва да се разпечата на плакат и да виси в родилните домове според мен!Радвам се че успях да дам на моето бебе от това "злато", та макар и малко-цедях се и му го давах с шише, защото не искаше да суче.Но около мен родилките масово хвърляха в мивката...И те имаха проблем със сукането на бебетата и никой не се отзоваваше да обяснява от акушерките.


Титла: Re: Коластрата - Златна мина
Публикувано от: emem в ср, 21 сеп 2005, 12:18
Бих искала да питам майки с планово секцио - как потича коластрата при тях? Моето беше по спешност и хормоните си бяха свършили работата, но при планово е друго, нали?


Титла: Re: Коластрата - Златна мина
Публикувано от: Yanche в ср, 21 сеп 2005, 22:33
Andrea$, Благодаря за забележката. Поправих веднага, когато прочетох!


Титла: Re: Коластрата - Златна мина
Публикувано от: bubanka в ср, 21 сеп 2005, 22:44
Бих искала да питам майки с планово секцио - как потича коластрата при тях? Моето беше по спешност и хормоните си бяха свършили работата, но при планово е друго, нали?

не зная дали гърдите помнят, т. е. при е второ раждане, но на мен ми дойде около ден преди на другите момичета; възможно е разбира се да е поради други причини - пиех по 4 литра вода на ден заради упойката, а повечето момичета - по 2 л., освен това знаех какво да очаквам :)


Титла: Re: Коластрата - Златна мина
Публикувано от: Yanche в ср, 21 сеп 2005, 22:55
Надявам се да не звуча глупаво, защото все пак аз превеждах статията, но останах с впечатлението че тя коластрата си е там още преди бебето да се появи и бебето като почне да си суче тя си потича. Освен това си спомням, че веднъж още като бях бременна и нещо с мъжото се бяхме заиграли и той ми смучеше зърната и каза, че от тях течало нещо сладко... Това ме кара да мисля, че няма значение секцио или нормално...


Титла: Re: Коластрата - Златна мина
Публикувано от: bubanka в ср, 21 сеп 2005, 22:59
предишният пост беше мое предположение

възможно е, защото някои бременни им тече още преди раждането, но дали при всички е така?


Титла: Re: Коластрата - Златна мина
Публикувано от: Jade в чт, 22 сеп 2005, 00:51
Имам приятелка, която още в 5-я месец от бременността ходеше с подплънки в сутиена заради течовете.
Аз нямах такива проблеми, но през последните месеци и на двете бреенности, ако стиснех по-стабилно зърното излизаха 1-2 капки.


Титла: Re: Коластрата - Златна мина
Публикувано от: pol в ср, 08 фев 2006, 20:11
браво.много интересна статия.с голямо удожолствие я прочетох. :peace: :lol: :lol:


Титла: Re: Коластрата - Златна мина
Публикувано от: Yanche в ср, 08 фев 2006, 21:54
pol, дано повече момичета да я прочетат. Има жени, които не са чували за коластра :shock:

Темата е доста стара, но сега като прегледах предните постинги - относно потичането - имах приятелка, която наскоро беше бременна и на нея си и течеше коластра от 8мия месец по мъничко. Каза че редовно се събуждала сутрин с петна по нощницата.


Титла: Re: Коластрата - Златна мина
Публикувано от: Буболина! в чт, 09 фев 2006, 00:26
Извинявам се предварително, че се включвам в темата, но на мен също ми тече по малко коластра. Нямам представа обаче, това означава ли, че ще имам много кърма :thinking:


Титла: Re: Коластрата - Златна мина
Публикувано от: ЕлиТ в чт, 09 фев 2006, 10:18
"Много" е относително понятие. Ако си предизвикаш хиперлактация - много ще е, иначе ще е колкото му трябва на бебето ;-)
И при двете ми бременности ми потече коластра още в 5-я месец, спях с подплънки. Имах си и сега си имам кърма колкото трябва за бебо :) Според мен това дали тече коластра преди раждането и после кърма от другата гърда по време на кърмене се обуслява от това колко са широки каналчетата - мое предположение :thinking: Аз и сега продължавам да тека докато яде Гогото :)

Yanche  :bouquet:


Титла: Re: Коластрата - Златна мина
Публикувано от: Tanya в чт, 09 фев 2006, 10:35
Браво! Много добра статия!  :bouquet:


Титла: Re: Коластрата - Златна мина
Публикувано от: Yanche в чт, 09 фев 2006, 13:13
Буболина, подкрепям напълно казаното от Ели Тотева.
и само да допълня - на мен също ми течеше постоянно кърмата от едната гърда докато Мая сучеше от другата. Наяждаше се винаги за не повече от 10 минути (обикновено за 5-6). Хранеше се през интервали от 3-4 часа (сама си ги направи така!) и качваше много добре. Обаче пък не ми е течала коластра преди да родя (като изключим един случай, който съм описала в преден постинг)... нензма дали изобщо едното има връзка с другото...


Титла: Re: Коластрата - Златна мина
Публикувано от: Буболина! в чт, 09 фев 2006, 14:13
Благодаря ви!  :bouquet:


Титла: Re: Коластрата - Златна мина
Публикувано от: villi в чт, 09 фев 2006, 15:23
Благодаря за статията!
Но като стана дума за коластрата  аз давам от около месец на мойта девойка по една капсула / да уточня от новозеландски крави/ разтворена в храната. Това по препоръка на хомеопатката ми, защото сме в процес на отбиване. 


Титла: Re: Коластрата - Златна мина
Публикувано от: Yanche в чт, 09 фев 2006, 15:32
villi, откъде я купуваш? Как се казва точно и т.н... Колко струва? Може и на лс.
Аз скоро четох за такава добавка в една книга за детското хранене, но не беше упоменато нито име/марка/производител, нито откъде мога да купя. А много ме заинтригува.


Титла: Re: Коластрата - Златна мина
Публикувано от: Пепито в чт, 09 фев 2006, 15:47
Аз родих преди 11 дни,бебето не искаше да сучи,защото нямах дори и коластра,за цял ден успявах да изцедя едва 20 грама,нямам и кърма даже я спрях с камфор,но не се претеснявам,тай като майка ми е акушерка и се допитвам до нея.


Титла: Re: Коластрата - Златна мина
Публикувано от: emem в чт, 09 фев 2006, 15:53
Аз родих преди 11 дни,бебето не искаше да сучи,защото нямах дори и коластра,за цял ден успявах да изцедя едва 20 грама,нямам и кърма даже я спрях с камфор,но не се претеснявам,тай като майка ми е акушерка и се допитвам до нея.

Нещо не схващам тук. Как си нямала, пък си изцеждала 20 грама, и защо като си нямала, е трябвало да я спираш с камфор?

С риск да ти прозвучи грубо, зарежи съветите на майка си, нищо че ти е майка, пък и акушерка на всичко отгоре. Фактът, че е позволила да стигнеш до там, че сама да отбиеш новородено бебче, не говори добре за съветите й. Имаш ли все още нещо останало? Ако имаш желание, знай, че можеш да си увеличиш кърмата, а и да убедиш бебо да суче (много е малък още и лесно ще свикне). Но ще трябва сама да вземеш нещата в ръце и да почетеш малко или да потърсиш съвет от по-опитни кърмачки.


Титла: Re: Коластрата - Златна мина
Публикувано от: Yanche в чт, 09 фев 2006, 22:59
Пепито, коластрата е в малки количества. Как така си нямала коластра след катос е цедяла по 20 гр... значи все пак си имала нещо!?!??!

подкрепям емем!


Титла: Re: Коластрата - Златна мина
Публикувано от: desytka в пт, 10 фев 2006, 10:34
благодарности и от нас   :bouquet:


Титла: Re: Коластрата - Златна мина
Публикувано от: Misty в пт, 10 фев 2006, 12:24
Много хубава статия.  :bouquet:
Само един въпрос ми изникна, след като я прочетох: Щом е дори по-полезна по-рано и при преждевременно родени бебета, как ще се хранят те, като ги пъхат в кувьоз и не дават да се вадят?

А моя мъж също "изяде" нещо сладко от мен снощи... :blush:


Титла: Re: Коластрата - Златна мина
Публикувано от: Бу в пт, 10 фев 2006, 12:31
Много хубава статия.  :bouquet:
Само един въпрос ми изникна, след като я прочетох: Щом е дори по-полезна по-рано и при преждевременно родени бебета, как ще се хранят те, като ги пъхат в кувьоз и не дават да се вадят?
В другите страни (не само в 'белите') недоносените бебета се вадят от кувьозите и се гледат по т.нар. метод cangaroo care, който дава много добри резултати за бързо наддаване и вадене от кувьоз. Вкратце, той представлява държане на бебето на гърдите на майката, таткото или който и да е (медицински сестри, да речем, но родителите са за предпочитане), контакт кожа-до-кожа, говорене...изобщо, максимален контакт с детето.
Тук наистина рядко дават бебето на майката. В такъв случай оптималното ще е да му се дава поне изцедена коластра (която е в минимални количества, но това е в реда на нещата).

Апропо, Буболина, на мен коластра не ми е текла...кърма още има ;)


Титла: Re: Коластрата - Златна мина
Публикувано от: Yanche в пт, 10 фев 2006, 12:34
Цитат на: Misty
Щом е дори по-полезна по-рано и при преждевременно родени бебета, как ще се хранят те, като ги пъхат в кувьоз и не дават да се вадят

Задай този въпрос на лекарите. И аз немога да си го обясня... А докато са в кувЬоза пият формула за недоносени май !?!? или бъркам?


Титла: Re: Коластрата - Златна мина
Публикувано от: Misty в пт, 10 фев 2006, 15:01
Ох, не знам изобщо какво им дават на горките бебчета... Аз наскоро лежах заради бъбреци в Шейново и бях на един етаж с родилките, на които им носеха бебетата на 6 часа (ако не бъркам), като през нощта пропускат храненето. А бебоците ги държаха на долния етаж и горките ревяха като луди по цяла нощ! Мислех, че е нормална практика, докато не разбрах, че България се била подписала под някакъв документ, с 10 клаузи, целящ стимулиране на кърменето и захранването, в чиято 7-ма точка пише, че бебето и майката в болницата не трябва да се разделят, освен ако майката изрично не желае това. И, че в други болници не било така...
Та като ме изписваха на едно от момичетата (38 г.с.) му насрочиха секцио, защото бебето беше спряло да се храни и да наддава в нея. После й звъннах да я питам как е минала операцията и каза, че не й давали дори да си пипне бебето и тя тайно единия път повдигнала капака на кувьоза и му погалила петичката... :cry: И се замислих при такова положение защо го лишават от най-ценната му храна... На практика бебето не беше недоносено, просто беше слабичко. 2 кг и след раждането като изгуби 200 гр. остана 1800. И те го пъхат заради практиката, че под 2 кг трябва да е в кувьоз.

Извинявам се за офф-а!


Титла: Re: Коластрата - Златна мина
Публикувано от: Бу в пт, 10 фев 2006, 15:09
... България се била подписала под някакъв документ, с 10 клаузи, целящ стимулиране на кърменето и захранването, в чиято 7-ма точка пише, че бебето и майката в болницата не трябва да се разделят, освен ако майката изрично не желае това. И, че в други болници не било така...
Документът е "10 стъпки за насърчаване на кърменето", има го в Библиотеката, както и Innocenti Declaration на Unicef. България се е подписала, но всичко свършва с подписа...
В Пловдив има 5 родилни дома, 4 от които практикуват т.нар. room-in, майката и бебето заедно; интересно, че най-новият от тях го направиха с отделни стаи за родилките и бебетата...това не ми е понятно. Шефовете и на 5-те родилни дома са се подписали, че бебетата ще се дават на майките след раждането директно за закърмяне, ако майката иска, но никой не го прави...такива ми ти неща.
И аз офф, ако се разрастне оф-топика, направо ще го отделя в нова тема.


Титла: Re: Коластрата - Златна мина
Публикувано от: malejna в пт, 10 фев 2006, 15:16
статията е прекрасно написана! много вдъхновяващо! дано повече бремелинки я прочетат! и да си искат бебетата да ги кърмят още от първия ден!


Титла: Re: Коластрата - Златна мина
Публикувано от: Yanche в пт, 10 фев 2006, 15:26
ами то се е видяло, че продължаваме с офф-а...
Бу, няма ли някакви санкции при неспазване на подписаното?


Титла: Re: Коластрата - Златна мина
Публикувано от: Жана /bg_paint/ в пт, 10 фев 2006, 15:47
На практика бебето не беше недоносено, просто беше слабичко. 2 кг и след раждането като изгуби 200 гр. остана 1800. И те го пъхат заради практиката, че под 2 кг трябва да е в кувьоз.
Аз съм писала на първа страница, ама при мен беше такъв случая. Дадоха ми беба като стана 2000 г., но тогава вече си имах кърма. Иначе коластрата....Абе ужас-аз все пак знаех какво да правя и не се предадох.И ходех постоянно да питам акушерките няма ли начин да и давам. Отговорът беше, че коластрата била много хубава за кожата, та се чудех дали да не попродам малко в коридора. Това беше черен хумор разбира се. Просто я изхвърлях. Ама и досега си се кърмим, за да наваксаме за онези глупави спомени ;-)
 Но ако аз бях акушерка щях да измисля нещо-не може с "не става" да се обясно такова нещо. Нямаше никаква причина да не давам на бебка коластра, освен, че трябваше да ми помогнат за изваряването на помпата. Разбирам ги, че ги е страх от вътрешно-болнична инфекция,но сякаш всичко друго е изрядно... :2gunfire:
  Ох, ядосах се пак много за това...


Титла: Re: Коластрата - Златна мина
Публикувано от: Бу в пт, 10 фев 2006, 15:50
Бу, няма ли някакви санкции при неспазване на подписаното?
Ами не, реално няма. България се е подписала под тези документи преди 15 години, но оттогава нито е правено нещо в техния стил (т.е. за подкрепа и насърчаване на кърменето), нито е участвала в някоя от международните статистики за кърменето на Уницеф.


Титла: Re: Коластрата - Златна мина
Публикувано от: crazybrat в пт, 03 мар 2006, 02:38
Статията е страхотна, благодаря!   :bouquet: Още повече се надъхах да се карам с персонала, ако не ми дават бебето първите дни  :mrgreen: :hahaha:  newsm69

Аз съм от тези случай, когато коластрата тръгва много рано по време на бременността.
Забелязах първите петънца (колкото грахово зърно) в началото на 5-ти месец, в 18 г.с. Сутрин намирах по потника си по 1-2-3 петънца, всяка седмица +1  :blush:
Минала седмица, преди да вляза в 7-ми месец петната бяха с диаметър 4 см, сега има и по-големи. Става дума за през нощта, през деня няма да споменавам...  Цвета започна да става все по-жълтеникав. Опитах се да изцедя на ръка - става! И от двете мога да цедя коластра, както е описано да се цеди на ръка. С мъжът ми сме се разбрали, ако ми се развали помпата (на Авент си взех, с нея не мога да си пусна капчица дори. А иначе я пробвахме на 10-дневна мама, работи безотказно  :peace:) той да върши тая функция. Суче като бебе милия  :blush: ;-) и каза, че нещо сладко и лепкаво потича  :bowuu:  :chef:

Това ви го обяснявам с такива подробности с научно-статистическа цел  :oops: :flutter:
Ако на някой му е неприятно, да не чете следващите ми постове в тази тема  :hug:  :bouquet:


Титла: Re: Коластрата - Златна мина
Публикувано от: alana miles в пт, 03 мар 2006, 07:04
И аз съм от съжаляващите. И двете ми бебета не можаха да си изядат коластрата заради порядките в болницата. И двамата засукаха трудно, големия чак след изписването, когато вече ми беше слязла кърмата, а малкия беше в интензивното и ми го дадоха пак на 3-я ден, когато ми беше слязла кърмата. Е, може да са изяли малко количество, но по-голямата част отиде в канала. Не знам защо пиша в тази тема, може би защото всеки път като я видя ми става криво.


Титла: Re: Коластрата - Златна мина
Публикувано от: KaliMa в пн, 08 май 2006, 20:33
Благодаря, много е ценна тази информацийка  :bouquet:


Титла: Re: Коластрата - Златна мина
Публикувано от: slavomira в сб, 09 фев 2008, 19:18
Аз също благодаря! Информацията не я знаех и надали щеше да се намери някой да ми я каже!   :bouquet:


Титла: Re: Коластрата - Златна мина
Публикувано от: ssissi в чт, 14 фев 2008, 16:34
Благодаря и от мое име, сега започвам за изучавам тайнството на кърменето, всяка дума ми е ценна и интересна :peace:


Титла: Re: Коластрата - Златна мина
Публикувано от: vani78 в пт, 15 фев 2008, 13:36
Здравейте и от мен!
Предстои ми първо раждане и всичко, което мога да прочета тук ми е безкрайно интересно.
Относно хвърлянето на коластрата в родилния дом ми хрумна дали не може тя вместо да се хвърля, да се замрази, както това става с кърмата и след това да се даде на бебето. Намирам, че практиката в болниците е повече от ужасяваща.


Титла: Re: Коластрата - Златна мина
Публикувано от: Yanche в пн, 18 фев 2008, 03:06
ами теоретично е възможно, но ти трябват:
стерилна помпа
стерилни контейнери или в каквото ще съхраняваш
нещо за стерилизиране - напр. таблетки или течност на чико (има и други) + голям съд, в който да правиш разтвора + преварена вода за изплакване на помпата
хладилник
хладилна чанта
някой, който да взима контейнерите и да ви ги носи у вас в камерата/фризера...


1