BG-Mamma

Деца => Кърмене => Темата е започната от: Ерин Брокович в пн, 16 авг 2004, 13:53Титла: Доводи срещу ранното захранване.
Публикувано от: Ерин Брокович в пн, 16 авг 2004, 13:53
Както бях писала вече тук в една друга тема, мъжът ми се изживява като половин педиатър. Понеже аз си отстоявам позицията за по-късно захранване, а джипито и други специалисти бързат, сразих мъжа ми с железния довод, че ние сме единствената държава, която държи това ранно захранване. Да не е луд целия останал свят да го прави по различен начин? И мъжът отначало се съгласи, но после контрира, ами тези пюрета тогава за какво ги правят за толкова малки. И аз му казвам, да, защото Ганчев са български и затова. Обаче той сега е купил едно на Хип от 3-ия месец да се яде и пътува към вкъщи да ми го показва. Защо е така? Помагайте с доводи, всичко което съм чела тук съм му казала. И най-вече някой знае ли за тази история с пюретата?


Титла: Доводи срещу ранното захранване.
Публикувано от: 3ори в пн, 16 авг 2004, 14:38
От третата седмица пюре :shock:  :shock:  :shock: ?!?!Много ми се ще да видя бебе на три седмици как яде пюре .То на етикета може да пише всичко.Нали знаеш лафа за бисквитки "катеричка"?Не излизат катерички от кутията :lol:  :lol:  :lol: Това в кръга на шегата.

Ето какво казва  българката проф.д-р Лиляна Трифонава :"Не захранвайте детето преди края на 4-ия месец.Увлечението към по-ранно захранване е свързано с рискове от задавяне и аспириране на по-гъстата храна,от възникване на хранителна алергия и ранно отбиване,както и от внсяне на някои замърсители и вредни за малкото дете съставки/нитрати,пестициди/"

Ето какво казва и Спок по този въпрос :
"Днес обикновено лекарите препоръчват въвеждането на твърдата храна между четвъртия и шестия месец.НЯМА ГОЛЯМА ПОЛЗА ДА ГО ПРАВИТЕ ПО-РАНО.Бебето обикновено получава всички необходими калории от кърмата или млечната смес през първите 6 месеца.НЕЗРЯЛАТА храносмилателна система не оползотворява съществено скорбялата в продължение на няколко месеца и голяма част от нея се отделя с изпражненията.Ако в семейството ви има алергични заболявания,лекарят може да ви посаветва да изчакате по-дълго с въвежданията на твърдите храни,защото колкото ПО-ГОЛЯМО е бебето,когато опитва твърдата храна,толкова по-малък е риска да развие алергия кам нея.
Важна причина за ранното въвеждане на твърдата храна е нетърпението на родителите,които не искат бебето им да изостане нито с ден от това на съседите.Според мен е разумно да се изчака до 4 месец а ако е възможно и повече.Търсете признаци,че бебето ви е готово да приема твърди храни.Може да проявява интерес към сервираното на масата и да се опитва да се добере до вашата храна.Освен това вижте дали добре задържа главата си изправена и дали истинктът му да плези език е изчезнал"

А какво е предимството на ранното захранване според мъжа ти?

П.П. аз нещо съм видяла криво че е от 3-тата седмица,а то било месец,сори за което :oops: Ама и на три месеца пак е рано според мен.Бебе на три месеца ТРЯБВА ДА ПИЕ МЛЕКЦЕ! :drunk1:


Титла: Доводи срещу ранното захранване.
Публикувано от: Ерин Брокович в пн, 16 авг 2004, 14:43
Не, извинявай не било третата седмица, а третия месец - развален телефон. Но въпреки всичко. Предимството според него е, че аз не съм медицинско лице, пък и има логика, ако не може да се доверим на джипито за такова нещо, камо ли за по-сериозно. И другото е: "Ти и аз като сме захранвани от втория месец, я виж какви сме си хубави." 8) Майтапа настрана, той ще ме послуша и накрая по този въпрос ще стане каквото аз кажа, но спорът е интересен.


Титла: Доводи срещу ранното захранване.
Публикувано от: 3ори в пн, 16 авг 2004, 15:03
Щом се разприказвахме да споделя и аз нещо.Вчера се бяхме събрали цялата рода на разпивка и раздумка/ свекървата е Мария,да е жива и здрава/Та и ние водиме люти спорове и битки за това ранно захранване.Голям зор детето да яде пюренца и да пие сокчета.Тезата на свекърва ми беше същата:"Аз на 6 месеца съм го хранила Теодор /мъжът ми/ с шпек салам и хляб :crazyeyes: ,пък виж ти какъв юнак е станал :wink: .Че е станал,станал е :flutter:  :1luvu: ,ама ако беше станала беля?В същото време той май само от мен няма алергия / за сега/ :a8:  та какво да и обяснявам на женицата - тя е убедена че е права.
Ти му обясни на твоя мъж,че като всяка добра майка и интилигентен човек се интересуваш от новостите и търсиш всички най-добри начини да гледаш детенцето си здравословно и правилно.И по двата начита децата растат,вярно,но наше е правото да изберем правилния :-P  :-P  :-P


Титла: Доводи срещу ранното захранване.
Публикувано от: agneshka в пн, 16 авг 2004, 15:13
нямам идея, защо така пише на пюретата...не ми се вярва да ги правят за бг специално  :wink: доводът на нашия татко срещу напъните на бабите за ранно захранване беше: "Аз в природата не съм срещал животно, което да бозае и веднъж на ден да яде друга храна - ядат си мляко докато могат и чак тогава минават на друго. Защо човекът да прави изключение?" МАй не е много издържан довод, но нищо не казаха бабите:)
Според мен /не зная дали съм права/ това с ранното захранване е измислица на индустриалното общество. Нашите прабаби надали са ги захранвали рано-рано. Кърмили са ги колкото може по-дълго, че да не се занимават с глупости - я виж какви хубави дядовци и баби са ни отгледали :lol:  :lol:  :lol:
А относно "Ти и аз като сме захранвани от втория месец, я виж какви сме си хубави." - През 50-те години в САЩ не са кърмили изобщо/май в Спок го пишеше това/ - предпочитали са адаптираните млека. Не са измрели, но това не значи, че и ние трябва така да правим! Такива работи...
Май не ти помогнах, но се развеселих...Успех в спора!


Титла: Доводи срещу ранното захранване.
Публикувано от: alma в пн, 16 авг 2004, 15:19
Вчера се виждам с едни приятели,младо семейство с 3 месечна дъщеричка (месец разлика с мойто). И разговаряме за сокове ,пюрета.. Аз разправям, че сокче не й понесе на мойта крас(т)авица, пък  от 1 седмица давам пюре. И се жалвам, че късно съм се светнала за проблемите на ранното захранване и т.н... Почнали сме веднъж, ядем пюре и ни плющят ушите.. Обаче, колежката майка ми се хвали, че пият сок до забрава  и даже замествала хранене със сок и вода. Иначе само кърмела. Мислих, мислих..не можах да го измисля. Стори ми се странно. След малко млящя сладоледец аз, Мая ме зяпа в устата, сигурно разбира милото  и мадамата ми вика: "Дай й малко да си хапне, нищо няма да й стане.. То сладолед! Виж как те гледа!"  :shock:
Забава! Съседката пък се хвали,че давала на малкия в 6 месец гризки и той много бил щастлив.
Иди им разправяй после небивалици за късно захранване и световни организации... Това за майките. Бащите сякаш проявяват повече разум. Да са живи и здрави!


Титла: Доводи срещу ранното захранване.
Публикувано от: Бобсън* в пн, 16 авг 2004, 15:28
Какви са тия пюрета на Хип от 3. месец?!
Нито по магазините, нито в сайта им съм ги виждала.
Има за след 4. месец. Те сами препоръчват да се почне от 5. месец най-рано.


(http://www2.hipp.de/produkte/ernaehrungsplan/images/ernaehrungsplan_05_04.gif)


Титла: Доводи срещу ранното захранване.
Публикувано от: PetiaK в пн, 16 авг 2004, 15:48
Е, на Хип има пюрета от 12 седмица и то не само плодови, но и зеленчукови. Колкото до ранното захранване, когато захранвах моя юнак, нямах и идея, че съществува тенденция към по-късното захранване. То милото на 3 месеца не щеше и да погледне пюре, едва на 4 прояде плодови, за зеленчукови не ми се говори каква мъка беше. Добре, че не го карах насила, та да ми стане някой злояд (а педиатърката допълнително ме панираше "давай, давай, трябва да почне да яде..." :evil: ... Иначе сокчета си пийваше.
Мисълта ми е, че има някои деца, които могат да се захранят по-рано без проблем, но пък има и други, ето синът ми е живото потвърждение на теорията за по-късното захранване. Аз например съм привърженик на идеята, че има храни, които не бива да се дават преди годинка или две - портокали и други цитросови, мед, риба, ягоди, малини и т.н., всички те са доста алергенни. Мен като бебе са ме тъпкали с какво ли не и резултатът е, че и аз като по-горе описания мъж съм алергична към сума ти неща. Та така  :wink: ...


Титла: Доводи срещу ранното захранване.
Публикувано от: Raya в пн, 16 авг 2004, 15:48
Виж темата за генномодифицираните храни на AFRODDITA.

Иначе :

http://karmene.greatnow.com/otlagane.html

също статии има на :

http://detki.de/index.asp?sid=294375693&id=t15
(по-конкретно http://detki.de/index.asp?sid=294375693&id=d133   и   http://detki.de/index.asp?sid=294375693&id=d89)

също и :

http://www.nyam.ru/prikorm/new.shtml

А правят бебешки храни за 3 седмично детенце за пари.


Титла: Доводи срещу ранното захранване.
Публикувано от: SZA в пн, 16 авг 2004, 16:10
Цитат на: PetiaK
Е, на Хип има пюрета от 12 седмица и то не само плодови, но и зеленчукови.


От 12-та седмица има СОКОВЕ, а не пюрета. Пюретата на Хип са от 4-ти МЕСЕЦ.


Титла: Доводи срещу ранното захранване.
Публикувано от: SZA в пн, 16 авг 2004, 16:12
Колкото до доводите - най-елементарният довод е, че щом бебето започва да седи от 6-ти месец (демек нормалната поза за хранене), то най-логично е и от тогава да започне да се храни. Мъжът ти да не би да яде легнал случайно??? Друг е въпросът, че разни "майки" дето "хвалят" децата им как ядат салам отще в болницата едва ли не, най-вероятно ги и слагат да седят още на два месеца  :evil:


Титла: Доводи срещу ранното захранване.
Публикувано от: Charr в пн, 16 авг 2004, 16:44
Можеш да изтъкнеш и довода с алергиите - има по-голяма вероятност да се провокира алергия при ранното захранване. А ти както всяка майка не би искала това да стане.


Титла: Доводи срещу ранното захранване.
Публикувано от: MardiGras в пн, 16 авг 2004, 19:20
Оф, и мъжът ми ми ги говори такива глупости, обаче въобще няма да минат. Аз непрекъснато вадя от интернет и форумите статии и изказвания и му давам да чете белким му дойде акъла в главата. Бабите (ние сме с 4) също дават зор: хайде, почвай със сокчетата, ама аз не им обръщам внимание. На мъжа ти можеш да му кажеш, че соковете и кашите ще предизвикат колики. Въобще не знам дали е вярно - но тази теза при мен работеше. Непрекъснато му споменвам и Световната здравна организация за по-голяма тежест... :lol: Абе, не стига, че нищо не им е ясно ама са и нахални.... пфууууууу.
На всичкото отгоре онзи ден ми казва: Ще кажа на педиатърката... все едно сме в детската градина. Абе, тъпа работа. Отстоявай прнципите и не се давай. Аз като едно типично овне, държа фронта!


Титла: Доводи срещу ранното захранване.
Публикувано от: Ерин Брокович в пн, 16 авг 2004, 19:43
Цитат на: MardiGras
На всичкото отгоре онзи ден ми казва: Ще кажа на педиатърката... все едно сме в детската градина. Абе, тъпа работа. Отстоявай прнципите и не се давай. Аз като едно типично овне, държа фронта! :lol:  :lol:  :lol:  :lol:  :lol:  :lol:  :lol:  :lol:

Виж моят не се е сетил така да ме заплаши!!! Ще държим фронта, как не. Трябва да ги пуснем тук да си оттстояват позициите, ще бъдат изядени с парцалите. Накрая ще вдигнат ръце и ще кажат "Оправяйте се!". Излиза се на глава с жена. Няма какво да ги виним момчета, те за добро го правят, все пак педиатърът е авторитет.


Титла: Доводи срещу ранното захранване.
Публикувано от: petty в пн, 16 авг 2004, 19:48
На мен мъжът ми много не разбира от тези неща и нищо не казва, но с майка ми имахме бая спорове.  :x Тя ме изкара престъпник и какво ли не, викаше ми, че всички дават вече пюрета, а аз ли съм била най-умната, в кой век съм живеела (те само прабабите ни кърмели толкова дълго, без да захранват) и т.н. И аз бях страшно объркана и се чувствах виновна. Разправях й какво пише в Интернет, но тя ми отговаряше, че това са "съмнителни сайтове" и как съм можела да се водя по тях...  Докато не отидохме при една известна тук педиатърка, с голям стаж, която ни обясни, че ако имам достатъчно кърма, мога да кърмя, без да давам друго, до 6-ти месец. Купих си и книгата на проф. Лиляна Трифонова, и там пише същото. Оттогава и аз се успокоих, и майка ми ме остави на мира... Пък и бебка се развива добре, въпреки че е само на кърма, на 4 месеца е, а теглото и ръстът й са като за 6-месечно бебе...
А джи-пито на консултацията ми каза задължително до края на месеца да заместя обедното хранене с пюре. Но тя не е педиатър, и аз имам повече доверие на другата. Та така...


Титла: Доводи срещу ранното захранване.
Публикувано от: Raya в пн, 16 авг 2004, 20:53
Ето още една статия:

http://www.mama.ru/maria/a09.htm#B


Титла: Доводи срещу ранното захранване.
Публикувано от: A.A.M.Belev в пн, 16 авг 2004, 21:43
Първо успех в спора :D Моите ли4ни доводи бяха следните-След като в кърмата има вси4ко необходимо,защо да натоварвам организма на бебка допълнително :?: Намаляване риска от хранителна алергия.Информацията ,която съм 4ела и съм преценила  :oops: и т.н.


Титла: Доводи срещу ранното захранване.
Публикувано от: alma в пн, 16 авг 2004, 22:05
Има хора, с които спор не може да се води. Колкото и да им обясняваш и да даваш доказателства, просто не се получава.
Моя позната докторка  имаща бебе на 7-8 месеца се мусеше на ранното захранване и ми наприказва един куп дивотии от сорта на : ".. и нисък ни е хемоглобина, защото късно дадох жълтък", "... трябва да пие доста вода бебето, защото в изследванията на урина пише, че някакви вещества (утайки някакви май) се отделяли, наслагвали при недостатъчен прием на вода, а това вреди на бъбреците и легенчето ...  :shock: ", "... в кърмата има съвсем малко желязо и не му стига на детенце (а всъщност се усвоява изцяло!)"... и разни подобия... И аз чета ли, чета форума.. Педиатрото ни само дава напътствия по това време какво би трябвало да се дава на бебата и само кима с глава,като и съобщя, че изоставаме от графика й. Поне сподели жената, че някои родители предпочитат новата схема на късно захранване и който както искал, така захранвал. Пък аз будалата я послушах да започна сок мок, но тогава не бях достатъчно любопитна да прочета де що има тема из форума...
И понеже сме със закъснение в храненето, свекървата беше с угризение как бебата ще изкара тези жеги без сок и вода! Миряса сама.  Господ здраве да й дава.
Моят съвет е каквото си реши майката да го прави. Чужди мнения искаме само във форума.  :wink:

Нещо имам проблем със запИтайкитИ...


Титла: Доводи срещу ранното захранване.
Публикувано от: MardiGras в пн, 16 авг 2004, 23:09
Цитат
Моят съвет е каквото си реши майката да го прави. Чужди мнения искаме само във форума.


  :202uu:   :202uu:   :202uu:

Всеки ти дава акъли ама утре като направи алергията дечко, ще вдигат ръце всички.


Титла: Доводи срещу ранното захранване.
Публикувано от: Бу в вт, 17 авг 2004, 10:37
Сложни са споровете с родата. Майка ми не ми даваше особено зор, ама все ме подпитваше кога ще започна да давам това или онова. Аз само й казвах, че ще изчакам още една-две седмици... и така изкарах до навършени 6 месеца, когато за всеобща радост захраних Мая. След това още 6-7 месеца прекарах да ги пляскам през ръцете да не й дадат мед, цитрус, готвена мазна манджа и какво ли още не. То не е една беля :)


Титла: Доводи срещу ранното захранване.
Публикувано от: petty в вт, 17 авг 2004, 18:48
Малко не по темата, но какво ще кажете за тая пуста вода? Сега пък майка ми все ми повтаря, че "трябвало водичка". Пак ме изкарва почти престъпник, щом не давам. Но беба не проявява особено желание да пие, изпишква достатъчно урина и без да пие вода, и въобще не виждам нужда. Ако пие, струва ми се, че е гладна и затова. Щом е изцяло на кърма, как мислите, има ли нужда от вода? Особено в горещините?


Титла: Доводи срещу ранното захранване.
Публикувано от: Aia в вт, 17 авг 2004, 19:01
Цитат на: PoliaSp
Не, извинявай не било третата седмица, а третия месец - развален телефон. Но въпреки всичко. Предимството според него е, че аз не съм медицинско лице, пък и има логика, ако не може да се доверим на джипито за такова нещо, камо ли за по-сериозно. И другото е: "Ти и аз като сме захранвани от втория месец, я виж какви сме си хубави." 8) Майтапа настрана, той ще ме послуша и накрая по този въпрос ще стане каквото аз кажа, но спорът е интересен.

Ама по принцип таткото ли седи по цял ден с бебенцето ти??? Ама ако си ходи на работа и ти си го гледаш пусни го да си говори... захранваш ли го .... ДА МИЛО ЯДЕ СИ ПЮРЕНЦА И ТО С ЛЪЖИЧКА. Моята докторка (не джипито ) каза, че към края на 4 месец трябва с пюрета да се захранва...ама като го гледам моя син как ги яде..хихи... прави физиономия все едно му се повръща. Та хапва по 2 лъжички със зор..ама като не иска няма да яде какаво да го правя! А най ги обичам майките като почнат "аууу ама още ли не сте започнали да ядете пюрета ..сокчета... Абе  всяка майка преценява кое е най-доброто за детето и... Така,че прецени си ти дали да си го захранвай а на другите казвай...Да ама много ги харесва..ХИ-ХИ
Успех


Титла: Доводи срещу ранното захранване.
Публикувано от: malina_m в вт, 17 авг 2004, 22:00
Доводи за късното захранване има много - книги, интернет и т.н. Обаче като попитам тези, дето налагат ранното захранване, доводи не чувам. И така, защо да го захранваме рано? Какво казват бабите и останалите загрижени по този въпрос? Аз се предадох само на довода "витамини" и от 4 месец давам сок от моркови и/или ябълка, до 50-60 мл на ден. Особено в началото имах чувството, че го инквизирам детето, такива кисели мутрички прави, особено на ябълката :cry: ...


Титла: Доводи срещу ранното захранване.
Публикувано от: mama_p в ср, 18 авг 2004, 03:26
Цитат на: petty
Малко не по темата, но какво ще кажете за тая пуста вода? Сега пък майка ми все ми повтаря, че "трябвало водичка". Пак ме изкарва почти престъпник, щом не давам. Но беба не проявява особено желание да пие, изпишква достатъчно урина и без да пие вода, и въобще не виждам нужда. Ако пие, струва ми се, че е гладна и затова. Щом е изцяло на кърма, как мислите, има ли нужда от вода? Особено в горещините?

И аз се притеснявах, 4е дъщеря ми може да се обезводни, но нищо такова не стана. И няма как да стане, защото вси4ки съставки на кърмата са разтворени във вода, кърмата е по4ти на 90% вода... Не искам, с това да кажа, 4е е водниста и нехранителна, не ме разбирайте погрешно! Просто съдържа достатъ4но вода, а и това е една от при4ините, съставките й да се усвояват по-лесно.
Просто кърми по-4есто. Моята дъщеря отказваше вода, но пък си сукваше по малко 4есто, и на 30 мин., лятото е нормално.


Титла: Доводи срещу ранното захранване.
Публикувано от: Taneto в ср, 18 авг 2004, 09:58
аз разпечатах всичко от сайта за кърменето и дадох да го прочете мъжа ми, майка ми, опитвам се да го разпространя и на други майки.....получих одобрение и от половинката и от майчето ми.
на мен най-силния ми довод за всичко обаче е, че аз решавам какво ще правя с бебка и понеже нямам баби на главата ми е лесно в това отношение.

лошото е само, че мъжът ми не е на 100% съпричастен и често ми казва "ами ти си знаеш най-добре, аз какво да чета.....", на което малко се ядосвам, но махам с ръка...

иначе аз малко избързах със захранването, дадох кашата на 4 мес и 18 дни, че бяхме само на ад. мляко....


Титла: Доводи срещу ранното захранване.
Публикувано от: Yvette в ср, 18 авг 2004, 12:14
Цитат на: malina_m
Доводи за късното захранване има много - книги, интернет и т.н. Обаче като попитам тези, дето налагат ранното захранване, доводи не чувам. И така, защо да го захранваме рано? Какво казват бабите и останалите загрижени по този въпрос? Аз се предадох само на довода "витамини" и от 4 месец давам сок от моркови и/или ябълка, до 50-60 мл на ден. Особено в началото имах чувството, че го инквизирам детето, такива кисели мутрички прави, особено на ябълката :cry: ...


Аз прочетох в един от посочените сайтове от Raya защо са започнали рано да дават сокове преди време:
(http://detki.de/index.asp?sid=2119798334&id=d160)

По времето на нашите майки изкуственото мляко било със силно занижени стойности на желязото. Към 4-тия месец вече желязото в организма на бебето било много малко и трябвало да се набави. Тъй като то не може да яде твърди храни, ще си го набави от ябълков сок. Обаче необходимото количество било 100 грама на ден. И тъй като не можеш изведнъж да дадеш на бебето толкова много, започваш по-отрано с по-малко сок.
Обаче защо направили тази препоръка всеобща, и за кърмещите също? Защото, разбираш ли, не се знаело дали майките имали достатъчно кърма и дали не били дохранвали тайничко, без да знае педиатъра. И така избрали по-малкото зло - всички да пият сок. А ако имало някаква вреда, то щяла да бъде по-малка, отколкото ако не пие сок, а има недостиг на вещества в организма...

Обаче днес нивото на желязо в адаптираните млека е много по-високо от онези тогава.
За повече подробности виж статията.


Титла: Доводи срещу ранното захранване.
Публикувано от: Yvette в ср, 18 авг 2004, 12:32
Много ми беше интересно да науча признаците за готовност на бебето да бъде захранено. Отново благодарности на Raya за посочените статии.

************
Захранването не се въвежда само по признака възраст (той е само един от всичките), но и по готовността на детето, за която се съди по всичките следни признаци:

1. Възраст не по-малка от 4 м. (За деца родени преди термина се взима за основна гестационната възраст)
2. Детето е удвоило теглото си от раждането. За недоносените коефициента е х2.5 .
3. У детето е преминал избутващия рефлекс на езика. Ако му дадете лъжичка, съдържанието му не се оказва върху брадичката. (Захранването се прави САМО с лъжичка, за да се обработва храната от слюнката).
4. Детето може да седи. Може да се наведе напред към лъжичката или да се дръпне назад, отказвайки храната. Може да контролира въртенето на главата, за да откаже храната. Или да наклони глава.
5. Ако е на изкуствено хранене, не се наяжда от определеното количество. Ако е на кърма, на всяко хранене яде от двете гърди и иска още.
6. Детето може да хване каквото и да е в юмручето си и директно да си го пъхне в устата.
7. И най-главното: децата показват ОГРОМЕН интерес към храната на родителите и искат да я опитат. Природата сама показва кога детето е готово да приеме друга храна, освен млякото (адаптирано или кърма).

При всяко дете проявата на ВСИЧКИ фактори е по различно време. Средно това става между 5-ти и 9-ти месец. Понякога се случва и на 4 месеца или на годинка, но много рядко.
По-добре малко по-късно да се захрани, отколкото по-рано. Ако детето се храни адекватно (кърма или качествено адаптирано мляко) - то няма да е лишено от необходимите хранителни вещества.
***********
http://detki.de/index.asp?sid=2119798334&id=d141


Титла: Доводи срещу ранното захранване.
Публикувано от: Ерин Брокович в ср, 18 авг 2004, 13:12
Цитат на: Yvette
Към 4-тия месец вече желязото в организма на бебето било много малко и трябвало да се набави. Тъй като то не може да яде твърди храни, ще си го набави от ябълков сок. Обаче необходимото количество било 100 грама на ден. И тъй като не можеш изведнъж да дадеш на бебето толкова много, започваш по-отрано с по-малко сок.
Обаче защо направили тази препоръка всеобща, и за кърмещите също? Защото, разбираш ли, не се знаело дали майките имали достатъчно кърма и дали не били дохранвали тайничко, без да знае педиатъра. И така избрали по-малкото зло - всички да пият сок. А ако имало някаква вреда, то щяла да бъде по-малка, отколкото ако не пие сок, а има недостиг на вещества в организма...

Обаче днес нивото на желязо в адаптираните млека е много по-високо от онези тогава.
За повече подробности виж статията.Браво, Yvette, разконспирирахме ги!!!!  Ще наредим пъзела на тази история ние, може да вземе време, обаче всичко ще си дойде на мястото. Как му разбирате на тоя руски, срам, че съм го учила в училище, като зацикля на някоя дума и цялото изречение ми се губи.


Титла: Доводи срещу ранното захранване.
Публикувано от: Yvette в чт, 19 авг 2004, 11:27
Цитат на: PoliaSp


Браво, Yvette, разконспирирахме ги!!!!  Ще наредим пъзела на тази история ние, може да вземе време, обаче всичко ще си дойде на мястото. Как му разбирате на тоя руски, срам, че съм го учила в училище, като зацикля на някоя дума и цялото изречение ми се губи.


Абсолютно! Всичко ще си кажат! Аман от нехайство!

А иначе руския го знам, защото съм живяла в Русия. Този от училище наистина не стига, освен ако не е разширено изучаване поне.


Титла: Доводи срещу ранното захранване.
Публикувано от: Raya в чт, 19 авг 2004, 12:29
Цитат на: Yvette
А иначе руския го знам, защото съм живяла в Русия. Този от училище наистина не стига, освен ако не е разширено изучаване поне.


М-да. Или ако майка ти не си е купувала на времето всички интересни книги на руски...

Абе от зор е във всеки случай.


Титла: Доводи срещу ранното захранване.
Публикувано от: malina_m в чт, 19 авг 2004, 14:08
Благодаря, Yvette! На Raya също благодаря.
И какво излиза - че даването на сокове рано може да навреди даже! А ме убеждаваха, че един сок не е захранване, а само полза... Може би трябва да ги спра до навършването на 6 месеца...


Титла: Доводи срещу ранното захранване.
Публикувано от: vici75 в чт, 19 авг 2004, 18:33
Здравейте мамчета тъкмо се завърнах от 2 месечното пребиваване в родната страна. И аз искам да споделя с вас за простотията българска отностно ранното захранване. Направо ми гръмна главата. Всеки дава акъл и говори глупосто и съвети кой каквото се сети. Никой не зачита мнението на педиатър и си прави каквото си знае и каквото му дойде на ума. Моето синче беше на 5 месеца като се прибрахме и всички останаха крайно измуни че не е яло пюре и не е пило сок в промишлени количества. Как може да не яде солети, царевични пръчици, сладолед (както някоя от вас беше че ме гледало и каква майка съм била та не съм му давала). Леееелееееее луд народ. Ама и тези БГ педиатри как не си направят труда да прочетат малко какво прави цял свят. Да дадат някакъв съвет разумен. Едно си баба знае от 100 години и едно си бае. И като прибавите и това че всеки на сама глава си прави каквото си знае кашата става страхотна.


Титла: Доводи срещу ранното захранване.
Публикувано от: MardiGras в чт, 19 авг 2004, 19:00
Само да ви кажа, че педиатърът на едни мои познати, който е имунолог захранва тяхното бебе със сокове от третата седмица някъде, а когато ходихме да го видим на погачата (на 40тия ден) то вече ядеше бананова каша! И всичко това с цел да си изгради имунитет отрано. Не знам, не съм специалист, но има и такива случаи.
А колкото до бабите и водата - опасна работа са тия жени ей. Ние си имаме 4 баби и две от тях са много активни в  даването на вода. Като се разплаче и веднага: Жаден е! Олеле, жаден е! Като го оставя насаме с тях и се върна веднага виждам, че са му дали 40-50 гр. вода, а аз толкова за цял ден не давам... Опасни са, ей!


Титла: Доводи срещу ранното захранване.
Публикувано от: kiki29 в чт, 19 авг 2004, 19:12
Цитат на: MardiGras
Само да ви кажа, че педиатърът на едни мои познати, който е имунолог захранва тяхното бебе със сокове от третата седмица някъде, а когато ходихме да го видим на погачата (на 40тия ден) то вече ядеше бананова каша! И всичко това с цел да си изгради имунитет отрано. Не знам, не съм специалист, но има и такива случаи.
А колкото до бабите и водата - опасна работа са тия жени ей. Ние си имаме 4 баби и две от тях са много активни в  даването на вода. Като се разплаче и веднага: Жаден е! Олеле, жаден е! Като го оставя насаме с тях и се върна веднага виждам, че са му дали 40-50 гр. вода, а аз толкова за цял ден не давам... Опасни са, ей!


Това да не е бебето Мартин?
Ако е той, засичаме се по разходки и знам за неговия педиатър-имунолог и неговата система от бабата на детето...


Титла: Доводи срещу ранното захранване.
Публикувано от: petty в чт, 19 авг 2004, 22:46
Цитат на: MardiGras

А колкото до бабите и водата - опасна работа са тия жени ей. Ние си имаме 4 баби и две от тях са много активни в  даването на вода. Като се разплаче и веднага: Жаден е! Олеле, жаден е! Като го оставя насаме с тях и се върна веднага виждам, че са му дали 40-50 гр. вода, а аз толкова за цял ден не давам... Опасни са, ей!

Същите са вашите баби като моята свекърва и свекър! :evil:  Все едно, че аз съм го писала това. Малеее, бяха ме побъркали с тая вода, докато бях при тях! Трябвало и трябвало. И то даже не беше още топло времето. Затова вече не смятам да им оставям беба и за минута... :evil:


Титла: Доводи срещу ранното захранване.
Публикувано от: MardiGras в чт, 19 авг 2004, 23:22
Цитат
Това да не е бебето Мартин?
Ако е той, засичаме се по разходки и знам за неговия педиатър-имунолог и неговата система от бабата на детето...


 8) Същият!  :lol:


Титла: Доводи срещу ранното захранване.
Публикувано от: Памполина в пт, 20 авг 2004, 10:37
:shock: Ами освен да припадна и да кажа горкото бебе Мартин друго не ми остана! :shock:


Титла: Доводи срещу ранното захранване.
Публикувано от: Yvette в пт, 20 авг 2004, 11:34
Цитат на: Raya
Цитат на: Yvette
А иначе руския го знам, защото съм живяла в Русия. Този от училище наистина не стига, освен ако не е разширено изучаване поне.


М-да. Или ако майка ти не си е купувала на времето всички интересни книги на руски...

Абе от зор е във всеки случай.


Зор  е като се стигне до терминология, иначе общия смисъл се хваща лесно. (Не и за мъжа ми ;) Като му заговоря на руски на шега и той мига на парцали-хваща само тук-там по-познатите думи или тези, които си спомня от училище.)

Използвайте онлайн речници, ако нещо ви е непознато. Аз използвам руско-английски или руско-френски  при тежка терминология :shock:  За жалост не съм намерила руско-български за безплатен даунлоуд.


Титла: Доводи срещу ранното захранване.
Публикувано от: Yvette в пт, 20 авг 2004, 11:38
Цитат на: MardiGras
Само да ви кажа, че педиатърът на едни мои познати, който е имунолог захранва тяхното бебе със сокове от третата седмица някъде, а когато ходихме да го видим на погачата (на 40тия ден) то вече ядеше бананова каша! И всичко това с цел да си изгради имунитет отрано. Не знам, не съм специалист, но има и такива случаи.


 :puppydogeyes:


Титла: Доводи срещу ранното захранване.
Публикувано от: kiki29 в пт, 20 авг 2004, 12:56
Цитат на: MardiGras
Цитат
Това да не е бебето Мартин?
Ако е той, засичаме се по разходки и знам за неговия педиатър-имунолог и неговата система от бабата на детето...


 8) Същият!  :lol:


Ужас  :shock: , а аз все пак си мислех, че баба му преувеличава... Абе всеки да си решава за детето.

По принцип за захранването аз съм решила да се водя предимно по детето, според това как той се развива и какво ми показва и разчитам много на майчиния си усет. Не ми харесва вкарването в норма както за ранното, така и за късното захранване. Защото забележете, че и двете са като едни правила, а всяко дете си е индивидуалност с която трябва да се съобразяваме, ако искаме и то и ние да се чувстваме добре.

Така си мисля, събирам информация и си решавам...Златните решения са по средата, както знаем :D


1