BG-Mamma

Деца => Кърмене => Темата е започната от: two в нд, 06 ное 2005, 10:54Титла: Помпа тип "спринцовка"
Публикувано от: two в нд, 06 ное 2005, 10:54
Привет!
Предстои ми да раждам и стягам багаж.
Дадоха ми една помпа тип "спринцовка", но чувам, че не били добри. Наранявали гърдите, образували рагади.
Въпросът ми е, дали наистина е така.
Склонна съм да закупя и физиологична помпа ако е нужно, но предпочитам първо да сондирам мнения, все пак физиологичните помпи са си капиталовложение. Искам да се подсигуря с помпа отсега. Разбрах, че е добре да се започне с цеденето още в болницата.
Благодаря за отговорите!


Титла: Re: Помпа тип "спринцовка"
Публикувано от: yosarian в нд, 06 ное 2005, 11:03
С каквато и помпа да започнеш- началото е болезнено. Казвам ти това не да те плаша, а за да си подготвена. От друга страна се свиква бързо. Изчакай с капиталовложението- и спринцовките не са лоши за начало. Ако имаш Свръхпроизводство и се налага да цедиш по- често тогава е добре да се замислиш за една по- хубава помпа. Просто не избързвай. Живота не приключва до раждането на бебето- все ще намериш начин да отидеш и да си избереш хубава помпа в подходящия момент. Аз съжалявам, че не съм ползвала хубава, само защото всички ги хвалят :mrgreen: , но се справих с две помпи-спринцовки, които по-лесно се изваряват и да се скапят не ми е било жал. Успех и хъс ти желая- гледам, че мотивацията вече я имаш  :bouquet:


Титла: Re: Помпа тип "спринцовка"
Публикувано от: hernandez1 в нд, 06 ное 2005, 11:45
Аз съм много доволна от този тип  помпи  "спринцовка". Имам на Нук, и не е скъпа - около 20 лв е. В началото малко ме болеше, но бързо се свиква. И не образува ригади - всичко е въпрос на свикване и хигиената.
Успехи


Титла: Re: Помпа тип "спринцовка"
Публикувано от: basilisk в нд, 06 ное 2005, 11:54
Аз започнах още отначало с помпа Авент и не съмимала никакъв дискомфорт или болка, при мен началото не беше блезнено и рагади не съм имала но това не е само от помпата.


Титла: Re: Помпа тип "спринцовка"
Публикувано от: hedra в нд, 06 ное 2005, 11:56
Аз бих те посъветвала да я вземеш и да не даваш пари за друга помпа за начало, докато не се увериш, че наистина ти е необходима.По-добре разгледай внимателно ето тук - http://www.lactationinstitute.org/MANUALEX.html - как се прави ръчното изцеждане, защото в много случаи мамите не се справят добре с помпата, особено в началото, пък и винаги е полезно да знаеш как да се цедиш на ръка.
Помпа не съм ползвала, с изключение на първите седмици, когато изцеждах по малко преди кърмене, за да оформя зърната и да не ме разранява допълнително бебата - за тази цел всяка помпа върши работа.
Ако ще си гледаш бебе сама и няма да се връщаш на работа или да ходиш на лекции преди годинката, тогава може да се окаже, че помпа изобщо не ти е необходима.


Титла: Re: Помпа тип "спринцовка"
Публикувано от: Dominika в нд, 06 ное 2005, 12:38
two, на мен ми дадоха помпата на Чико (еквивалент на най-скъпата на Авент). Така и не я използвах и се радвам, че не се навих да си купувам нова. Първите 2 дни в Родилното гърдите ми бяха препълнени, но си правих компреси с много гореща вода и преди да ми донесат бебка за кърмене си ги измивах много хубаво с почти вряла вода. Което оставаше след кърменето в гърдите - на ръка си го изцеждах - не болеше изобщо! Сега 2 седмици след раждането кърмата ми вече се е регулирала и не ми се налага изобщо да се цедя. Между другото - беше ме страх да се цедя с помпата, затова така и си седи прибрана  :oops: Но пък си спестих 80 излишни лева  ;-)


Титла: Re: Помпа тип "спринцовка"
Публикувано от: kroche в нд, 06 ное 2005, 18:08
И аз имах от скъпите помпи на НУК, не я ползвах, даже я подарих на една форумска мама. Ползвам и съм най - доволна от спринцовката. Моята струва 5 лв. Сама ще усетиш доколко да дърпаш и да не те боли. Има и една друга добра на Чико ето я (http://shop.danet.bg/product_info.php?cPath=131&products_id=747). И нея ползвах в началото, но я пъхнах да я стерилизирам цялата в МВ и й разказах играта. Успешно и приятно раждане :D


Титла: Re: Помпа тип "спринцовка"
Публикувано от: mama kenga в нд, 06 ное 2005, 19:15
И според мен " спринцовката" е много добра. Моята май беше на Чико, добре точеше :D, рагади не съм имала, въпреки, че 2 месеца само така давах кърма.  По 6 пъти на ден - прави сметка..


Титла: Re: Помпа тип "спринцовка"
Публикувано от: petty в нд, 06 ное 2005, 19:26
И аз имах спринцовка на Нук, рагади не съм получила, но пък ми цеденето ми се струваше много трудоемко, ръцете ме заболяваха, направо го мразех.


Титла: Re: Помпа тип "спринцовка"
Публикувано от: mama kenga в нд, 06 ное 2005, 19:34
И аз имах спринцовка на Нук, рагади не съм получила, но пък ми цеденето ми се струваше много трудоемко, ръцете ме заболяваха, направо го мразех.


Това е отделен въпрос! :D Заякнах в ръцете.


Титла: Re: Помпа тип "спринцовка"
Публикувано от: Жана /bg_paint/ в нд, 06 ное 2005, 21:49
Аз цедих много време със спринцовка.И то с тази от 4 лв. :lol: За родилния дом е идеална, но трябва да започнеш да цедиш веднага след раждането. Дано бебето се спрая със сученето. Беба не беше така, а и поради ниското и тегло ми я дадоха на 4-тия ден да кърмя.Помпата ми беше жизнено важна. Тя не можеше да засуче добре около 1.5 месеца и аз постоянно цедях.Е, докарах и хиперлактация :lol:. Сега ходя на работа и пак цедя, но с Авент и честно да ти кажа със спринцовката цедя по-бързо :lol:. Плюсът ми е само, че шишето на авент се завива и не е необходима постоянно да пресипвам на 50-60 мл. и това е важно в офиса. Даже на помпата на Авент съм махнала гуменото уплътнение отпред-явно за да ми напомня цеденето със спринцовката... Мале, сигурно само аз имам такова отношение към спринцовката :35:


Титла: Re: Помпа тип "спринцовка"
Публикувано от: DGerassimova в нд, 06 ное 2005, 22:03
Аз също цедех със спринцовка на НУК - нямах никакъв проблем. Моят съвет е да не избързваш - може пък да нямаш огромна нужда от помпа. Ако се страхуваш да не ти се изранят зърната, опитай се да ги подготвиш, макар че, виждам, не ти остава много време.
Желая ти леко и безпроблемно раждане и най-красивото бебче на света!newsm32


Титла: Re: Помпа тип "спринцовка"
Публикувано от: Assinka в пн, 07 ное 2005, 08:41
Да ти кажа и аз :D Нищо не излизаше от гърдите ми, докато не си взех помпа на Авент. Какви ли не еквилибристики ползвах - нъц. А трябваше да си продължа магистратурата, което ще рече, че за да има бебка манджа трябва аз да я оставя ;-) И една дружка ми даде да опитам с нейната помпа - за 10 минути - 110 мл от моите "нищо непускащи" гърди. Та си взех помпата на старо за 35 лв, изварих я и от тогава само я мия с много гореща вода. Честно казано аз съм доста против стерилизацията, но тозва вече е друга тема на разговор :D
Леко и безпроблемно раждане и здраво бебече ти желая :love: А после те чакаме тук да се похваиш как изобщо не е трябвало да цедиш :hug:


Титла: Re: Помпа тип "спринцовка"
Публикувано от: firebird в пн, 07 ное 2005, 09:52
Ползвала съм спринцовка - и то българска, която е 4-5 лв. Никакви проблеми с разраняване.
Кофти са само едни помпи с нещо като гумен плондер, на Камера май е такава, никаква работа не върши, някои мами в родилното само се мъчеха с това чудо.
За втория бебок бях само на цедене, защото го хранеха със сонда, ама при това положение искаха да цедя с ръка кърмата в стерилно шише, така че помпата почти не използвах, а като свикнеш да изцеждаш с ръка, може да изцедиш наистина до последната капка.


Титла: Re: Помпа тип "спринцовка"
Публикувано от: Tanya в пн, 07 ное 2005, 09:59
Аз пък бих ти казала какквото си чула. Мноого ме болеше и почти нищо не излизаше докато не си взех електрическа помпа. Обаче при тебе как ще е не се знае. Пробвай дали няма да ти свърши работа преди да харчиш повече пари.


Титла: Re: Помпа тип "спринцовка"
Публикувано от: two в сб, 03 дек 2005, 12:30
Привет!
Имам си бебче на 5 дни. Много е лакома! Иска да папа по веднъж на 2 часа, а през ноща на всеки час! Поне плаче и прави сукателни движения с устнички и оттам решавам, че е гладна. За щастие има кърма. Гъдите ми се подуват и опитвам да ги цедя с помпата спринцовка. Излиза нещо, но не е всичко. Ще трябва да се науча да се цедя на ръка...
Отделно, че от толкова цокане зърната ми за вече здраво разранени:( Досега стисках зъби и кърмех, но си купих преди час силиконови зърна. Дано да ме пооблекчат малко. Педито мина днес и каза да си слагам горещи компреси на гърдите и много старателно да ги цедя, най-добре на ръка.

Това е от мен по тази тема. Ще се включвам в останалите теми тук, защото имам много жизненоважни въпроси.
Пак, благодаря за отговорите!


Титла: Re: Помпа тип "спринцовка"
Публикувано от: kroche в сб, 03 дек 2005, 13:59
Честито и успех нататък. Целувки на бебка


Титла: Re: Помпа тип "спринцовка"
Публикувано от: hedra в сб, 03 дек 2005, 15:01
Честита бебка :D
За разраняването силиконките няма да ти помогнат особено,даже може да влошат положението - по-добре прегледай статиите за поставяне бебето на гърдата,защото разраняването се получава основно от неправилно поставяне.Бебката ти е още съвсем мъничка и невинаги успява да захапе правилно - твоя задача е да следиш и да прекъсваш храненето и отново да я поставяш правилно,ако не е захапала добре.Основните правила - бебето в скута ти трябва да е обърнато с цяло тяло към теб,с коремче до твоето коремче,а не с коремче към тавана - това е най-честата грешка и макар че изглежда маловажно е една от причините за разраняване.Трябва да дебнеш момента,когато бебето си отваря ШИРОКО устата и тогава да му подадеш гърдата - трябва да си доста бърза и сръчна и затова е много важно бебе да е съвсем близо до гърдата,за да може с едно движение да го придърпаш.Брадичката и нослето на бебето трябва да опират гърдата,няма да се задуши :D
Дръж циците голи - ходи постоянно с голи гърди,докато минат рагадите.Не се мий нито преди,нито след кърмене.От цедене няма нужда,освен ако не се препълваш болезнено - най-добре е да оставиш бебето да ти регулира кърмата,така най-бързо ще спре производството на излишно мляко и гърдите ти ще спрат да се подуват и да текат (което няма да значи,че няма мляко - а ще показва само,че няма излишно мляко и че се произвежда просто колкото му е необходимо на бебето).Ако ти се препълват гърдите между храненията,може да изцеждаш малко - до облекчение,не до празно.
Ще се справиш - и питай,като имаш въпроси,че да може бързо да се оправят нещата :D


Титла: Re: Помпа тип "спринцовка"
Публикувано от: elijoli в нд, 04 дек 2005, 12:38
АЗ СЪМ ПОЛЗВАЛА И НА НУК И НА ЧИКО И ДВЕТЕ СА СУПЕР МНОГО БЪРЗО СТАВА ИЗЦЕЖДАНЕТО newsm12


Титла: Re: Помпа тип "спринцовка"
Публикувано от: infinity в нд, 04 дек 2005, 13:07
Честита бебка :D
За разраняването силиконките няма да ти помогнат особено,даже може да влошат положението - по-добре прегледай статиите за поставяне бебето на гърдата,защото разраняването се получава основно от неправилно поставяне.Бебката ти е още съвсем мъничка и невинаги успява да захапе правилно - твоя задача е да следиш и да прекъсваш храненето и отново да я поставяш правилно,ако не е захапала добре.Основните правила - бебето в скута ти трябва да е обърнато с цяло тяло към теб,с коремче до твоето коремче,а не с коремче към тавана - това е най-честата грешка и макар че изглежда маловажно е една от причините за разраняване.Трябва да дебнеш момента,когато бебето си отваря ШИРОКО устата и тогава да му подадеш гърдата - трябва да си доста бърза и сръчна и затова е много важно бебе да е съвсем близо до гърдата,за да може с едно движение да го придърпаш.Брадичката и нослето на бебето трябва да опират гърдата,няма да се задуши :D
Дръж циците голи - ходи постоянно с голи гърди,докато минат рагадите.Не се мий нито преди,нито след кърмене.От цедене няма нужда,освен ако не се препълваш болезнено - най-добре е да оставиш бебето да ти регулира кърмата,така най-бързо ще спре производството на излишно мляко и гърдите ти ще спрат да се подуват и да текат (което няма да значи,че няма мляко - а ще показва само,че няма излишно мляко и че се произвежда просто колкото му е необходимо на бебето).Ако ти се препълват гърдите между храненията,може да изцеждаш малко - до облекчение,не до празно.
Ще се справиш - и питай,като имаш въпроси,че да може бързо да се оправят нещата :D
[smilie=smile3501.gif] newsm10 :coolcool:

Аз пък имах помпа-спринцовка,но така и не я ползвах-само пробвах да видя как е. ОТ рагади ме спасиха най-вече въздушните бани! През това време вече се бях научила как да слагам бебето правилно на гърдата. Между другото инстинктът също не лъже! Изцеждах съвсем малко,колкото да няма напрежение,за да не предизвикам хиперлактация.Благодарение на това много бързо ми се регулира кърмата.
   Успех и Честита Първа Рожба!    :bouquet:


Титла: Re: Помпа тип "спринцовка"
Публикувано от: two в нд, 04 дек 2005, 19:59
hedra, благодаря за изчерпателния отговор!
какво се случи междувременно: Гърдите ми вчера се наляха взривоопасно. Майка ми ми помогна - слагахме горещи компреси, правихме масаж. После аз сериозно поработих с помпата спинцовка на НУК и и хванах цаката. За цеденето - да, и аз така реших да не се цедя "до дупка", а до облекчение. Пък и ми е трудно да разбера кога съм изцедила всичко - гърдите ми принципно са си доста твърди. Сега (шести ден от раждането)кърмата ми потича сама в точния час, а на 2 пъти се синхронизира с изплакването на бебето. Не знаех, че не трябва да се мокря. Аз нали съм виждала как доят кравичките - наплискват им виметата в топла вода и леко ги масажират и така и аз правя. За силикона - суче и през него! Пак боли, но не е същото. Иначе зарязах Гармастана и се мажа с преварен зехтин Екстра върджин.
За съвета са положението на бебето:10х! Аз кърмя само в легнало положение, защото съм много висока и още ме болят кокалите и не мога да се превия на 4 да кърмя седнала. Наистина се иска сръчност. Ще се обигравам:)


Титла: Re: Помпа тип "спринцовка"
Публикувано от: Assinka в нд, 04 дек 2005, 22:10
Съжалявам за ОФФ-а, ама Ту, вземи си смени тикера, мила, че ще изкараш акъла на неродилите ;-) :hug:
Честито бебе и добре дошла при кърмещите. Пожелавам всичко да е по мед и масло, но ако нещо подложи крак - да знаеш, че сме насреща :D


Титла: Re: Помпа тип "спринцовка"
Публикувано от: esprit в пн, 05 дек 2005, 06:19
Привет!
Предстои ми да раждам и стягам багаж.
Дадоха ми една помпа тип "спринцовка", но чувам, че не били добри. Наранявали гърдите, образували рагади.
Въпросът ми е, дали наистина е така.
Склонна съм да закупя и физиологична помпа ако е нужно, но предпочитам първо да сондирам мнения, все пак физиологичните помпи са си капиталовложение. Искам да се подсигуря с помпа отсега. Разбрах, че е добре да се започне с цеденето още в болницата.
Благодаря за отговорите!аз ползвам помпа тип спринцовка на НУК-от аптеката купена от както бях в болницата.Нищо ми няма на гърдите,нито на зърната.Мажи се с Гармастан-зърната омекват.


1