BG-Mamma

Деца => Нашите деца от 1 до 6 години => Темата е започната от: Isa в пн, 07 ное 2005, 23:00Титла: Кога ще проговори?
Публикувано от: Isa в пн, 07 ное 2005, 23:00
Наистина - ще проговори ли най-сетне моето говедо?

На 1,5 год. нищо не иска да каже. Лае за куче, мяука за котка и казва "дай", когато е в настроение. Има си звуци, с които показва, че е гладна или жадна, като й се спи ляга някъде и започва да мрънка, ако иска музика застава пред уредбата и танцува, изобщо детето се оправя чудесно и без да говори.  :xarms:

Ама ние с мъжът ми вече нямаме търпение да каже нещо. Тя даже "мама" казва просто ей така - обикновено, за да й кажа "Кажи, маме." и да се изхили.

Мъжът ми очаква, че един ден тя просто ще му проговори, но аз си мисля, че постепенно стават тези неща. При Дариа обаче никак не стават  :(


Титла: Re: Кога ще проговори?
Публикувано от: Margarita в пн, 07 ное 2005, 23:05
Ами, ще проговори, когато й дойде времето ;). После ще ни се иска да мълчат  :lol:. Малчо казва някои думички, знае как да си поиска вода и храна, има си репертоар от думи, които използва, но не се притеснявам за говоренето - има време. Много разбира, бръмчи си непрекъснато на някакъв негов език и така. Яд ме е само, че АЗ не разбирам сладкия му говор. Едни муцунки прави, много е смешничък.


Титла: Re: Кога ще проговори?
Публикувано от: AnMary в пн, 07 ное 2005, 23:13
Няма страшно. Аз също си мислех, че мойта хубавица няма да проговори, ама като почна след 1.8г да бъбри, няма спирка. Сега се моля да мълкне поне за 5мин, или да инстална едно копченце офф :)


Титла: Re: Кога ще проговори?
Публикувано от: Maminka в пн, 07 ное 2005, 23:15
Всяко дете си е различно...

Според мен след 2-3 до 5-6 месеца най-късно ще проговори детето - повечето в този период започват да бърборят  ;-)
Титла: Re: Кога ще проговори?
Публикувано от: reniuga в пн, 07 ное 2005, 23:24
И при нас момента с говоренето се развива бавно.Сега казва само определени думички,като мама и тати не присъстват в речника и.Моя приятелка ми каза,че детето и до 2г. нищо не е казвало,след което започнало почти от раз да говори.Аз също очакаквам с голямо нетърпение този момент и мисля,че до няколко месеца ще дойде.


Титла: Re: Кога ще проговори?
Публикувано от: Alabala♥ в пн, 07 ное 2005, 23:39
Ох,и аз това се чудя newsm78Ние сме на 2 години,а още не говорим :xобщо взето репертоара ни е около 30-40 думички и то със съответните съкращения :roll:


Титла: Re: Кога ще проговори?
Публикувано от: Vivi в вт, 08 ное 2005, 01:15
Иво беше на 2г. и 1м. когато започна да вкарва по 2-3 нови думи на ден (преди това само изреждаше роднините-мама, тати, баба, деди.......). А те пък бяха едни думи-не е истина. Добре че бях до него когато казваше новото нещо, за да разбера за какво ми говори. Пишех речник на баба му и на баща му, за да могат да го разбират :lol: На 2г. и 3м. някъде започна да сглобява и кратки изречения. Сега е на 2г. и 5м. и няма млъкване. Бърбори непрестанно, прави изречения от по 5-6-7 думи (без съюзи и предлози, обаче) и е много готин.


Титла: Re: Кога ще проговори?
Публикувано от: new* в вт, 08 ное 2005, 01:32
И аз чакам с нетърпение да проговори най-после. Иначе по цял ден бърбори и не млъква, но на бебешки... Не й разбирам нищо  :33uu:. Няма "мама", няма нищо. По цял ден ме гледа сериозно и крещи "ТАО", "ТАО" и сочи с пръста нанякъде  :33uu:, ама какво е ТАО, никога няма да разбера :lol:.


Титла: Re: Кога ще проговори?
Публикувано от: Roo в вт, 08 ное 2005, 07:53
Мойто магаре е на 2г и почти 4м и не ще изобщо да говори, но до такава степен е усъвършенствал жесто мимическите си способности, че безпроблемно дава да разбера какво иска. Иначе целия му речник се изчерпва с мама, багер, кола, коков /морков и картоф едновременно / и безкрайни излияния на индокитайски, придружени с много писъци и викове.

Този въпрос, кога ще проговори ми го задава цялата рода ежедневно и много ме изнервят, аз откъде да знам :)

Иначе всичко разбира и изпълнява всякакви поръчки стига да е в настроение.


Титла: Re: Кога ще проговори?
Публикувано от: Бу в вт, 08 ное 2005, 08:26
Иса, Ню, недейте бърза, че после ще се каете и ще пускате такива (http://www.bg-mamma.com/index.php?topic=42371.0) теми като мен... Мая е от рано проговорилите, но цената е мазоли на ушите мииии...
Всичко с времето си. На възраст 12-18 ето какво (средно) трябва да правят децата: http://www.babycenter.com/general/toddler/toddlerdevelopment/6474.html
Ето и статия за думите: http://www.babycenter.com/refcap/baby/babydevelopment/6573.html


Титла: Re: Кога ще проговори?
Публикувано от: doda в вт, 08 ное 2005, 09:38
И аз се чудя  newsm78.Вече взех да се притеснявам.
По цял ден не му млъква устата,но говори по бебешки.От няколко дни непрекъснато вика "къде" и толкова правилно го изговаря.Знае още доста страни думи като - как;добре;колко;трябва - и ги изговаря много правилно,но ЙОК,не иска да говори.Когато стане време за яденето ,започва да вика"папу"До скоро и мама не ми викаше - говаря като целенасочено.А сега не млъква.ИСКАМ вече да ГОВОРИ.


Титла: Re: Кога ще проговори?
Публикувано от: Шани в вт, 08 ное 2005, 10:11
Иса - имам същите притеснения  :?, но го споделих в Темата на Чета!
Чакане май само ни остава  :)


Титла: Re: Кога ще проговори?
Публикувано от: Isa в вт, 08 ное 2005, 10:27
Уф, мерси за успокоението, ама нямам търпение вече, както и всички останали де.

Ние с баща й сме рано проходили, рано проговорили /петилетката за две години  :lol:/ и очаквахме Дариа да е поне като нас.

Най ме дразни, че когато тя иска казва някои думи на място, когато не ще - не го прави - пищи. И говори на някакв си неин език, като имитира интонацията ни.

Бу, ясно ми е за мазолите, но поне знаеш какво иска да ти каже Мая, а Дариа само крещи "Ъъъъъъъъъ" и сочи нещо си през прозореца.Титла: Re: Кога ще проговори?
Публикувано от: Мари-ана в вт, 08 ное 2005, 10:36
Дариа само крещи "Ъъъъъъъъъ" и сочи нещо си през прозореца.


И при нас е същото положение - говори на неговия си език, мама се споменава само с мрънкане за нещо. Пада голямо сърдене, ако ми обяснява нещо с жестове, а аз не успея да го разбера. Познато момиченце на неговите месеци вече казва кратки изречения/обаче пък проходи миналия месец/. При нас явно наблягаме на физическото развитие :oops:. Сравнявам с говора на баткото, записан на една касета - и при него е било същото положение в този месец. Чак на 1г. 9м. е казвал изречения/по-скоро изрази/ с по 2 кратки думички.


Титла: Re: Кога ще проговори?
Публикувано от: Чиби в вт, 08 ное 2005, 12:41
До 2год. казвахме максимум 10 думи, дали имаше и толкова. След това проговори всичко изведнъж.Прави изречения, няма бебешки думи.Няма някой, който да не е проговорил или непроходил.Просто са големи хитреци.Защо да говорят, като е по-интресно големите да гадаят какво искат?


Титла: Re: Кога ще проговори?
Публикувано от: pandora в вт, 08 ное 2005, 13:15
Споко! Имаме племенничка на 2г. 9м., която от скоро почна да обелва по някоя дума, а и сега трудно и се разбира. Ще проговорят, няма къде да ходят. :D


1