BG-Mamma

Деца => Кърмене => Темата е започната от: Ripple в пт, 27 авг 2004, 21:48Титла: Захранване с каша и схеми на захранване?
Публикувано от: Ripple в пт, 27 авг 2004, 21:48
Прочетох че е добре захранването да започне с каша, но не пишеше с каква каша, какви количества и т.н. Има ли мами, които са го правили това?
Значи освен познатите варианти сок, плодово, зеленчуково пюре имало и др. варианти, но педиатърката не ги спомена:(
Да не говорим, че само ми се натяква как лишавам детето от сокчета и пюрета на сериозната възраст от току навършени 4 месеца. Но това си е моя работа, ще чакам, докато навърши поне 5 месеца :evil:
Каква схема на захранване избрахте?
Кога се въвежда месото и жълтъка ако се започне с каша?
Тя на мястото на кое хранене е?
Станаха доста въпроси, но предполагам, че не само аз съм се объркала на тема захранване:((


Титла: Захранване с каша и схеми на захранване?
Публикувано от: Raya в пт, 27 авг 2004, 22:07
Препоръчва се захранването да е с оризова каша. Много рядко се среща алергия към нея. После се дава каша от елда или просо - по избор. И трите са без глутен. Към кашата може да се прибавя и плод, но в началото се започва с чиста каша.

Най-удачно при нас беше да давам кашата около час след обедното кърмене. Изяжда около 2-3 чаени лъжички в началото. Ако не заместваш кърмене, не се притеснявай от малките количества, които изяжда бебето.

Жълтък се препоръчва да се дава към 9-10-тия месец. Той също е алергизиращ. Дава се със зеленчуковото пюре или самостоятелно.

Месен бульон и месо не по рано от 8 навършени месеца. Това го четох наскоро, но забравих подробностите. Като го прочета пак, ще разкажа.

Иначе схеми и препоръки има на български на адрес:

http://karmene.greatnow.com/


Титла: Захранване с каша и схеми на захранване?
Публикувано от: SZA в пт, 27 авг 2004, 22:34
Мен също ме интересува живо този въпрос, защото аз се опитвам да си изработя схема за захранване на Георги, която после да следвам. Също прочетох, че се препоръчва захранване с оризова каша, ето защо се чудех дали да не започна от нея. Да, но каква? Има ли готови такива тук и кой ще препоръчате? Тръгвам на работа след 10-тина дни и няма да мога да правя нищо домашно, майка ми ще го гледа и храни в началото с изцедена кърма, но захранването искам да го направя с готови неща в началото.

Аз лично, поради тръгването ми на работа, ще искам да заместя обедното хранене най-напред, защото на него не мога да го кърмя лично. Другите засега съм ги уредила  :)

Ще ти пиша, ако искаш, като си направя някаква схема, може да споделим опит.


Титла: Захранване с каша и схеми на захранване?
Публикувано от: 3ори в сб, 28 авг 2004, 08:15
Виждала съм готова оризова каша на Нестле на календар в кабинета на моята педиатърка.Тя също ми препоръча да започна с нея,като стигнеме до кашите.Със сигурност я има по магазините.Но кашата не замества ли следобедно хранене?


Титла: Захранване с каша и схеми на захранване?
Публикувано от: .Ели. в сб, 28 авг 2004, 08:31
Здравейте,
Схемите за захранване са условни  :D , хубаво е да започнете с първата нова храна или на обяд или сутрин между млякото, за да има време да я обработи организма преди нощта и да спите спокойно.
За кашите трябва да спомена, че повечето купешки са млечни а, тъй като кърмите такива не се препоръчват. Майките, които хранят с формула е хубаво за първа каша да изберат или също безмлечна и в нея евентуално да слагат от формулата, която пие детето или да изберат млечна каша на фирмата, чието мляко пие детето.
Успех


Титла: Захранване с каша и схеми на захранване?
Публикувано от: mucky в сб, 28 авг 2004, 09:04
Най-добре е да се започне с оризова каша,безмлечна.Тя най-добре се приема и дава много рядко алергии.В началото трябва да се дава доста разредена( с кърма/формула),почти течна и след като детето превикне постепенно се сгъстява.Първия ден се дава 1 лъжичка,втория-2 и т.н. докато се стигне до цяла порция...и след кашата-кърма/формула.Аз лично съм голям противник на това да се замества хранене.Защо трябва да се лишава детето от кърма???Кому пречи да си му дадете каша и след това да си сучи колкото поиска.Само защото някой си доктор казал да се замени храненето :shock:
Моето бебе си яде кашата или пюрето и после си се кърмим(а по-принцип е много злояд).Сам си определя колко-понякога сучи доста,а понякога изобщо не иска.Нашата докторка казва,че това да се премине на режим със заместване на храненето и кърмене само сутрин и вечер е голяма отживелица.Хубаво е да се кърми детето при всяко хранене,пък дори и след кашата или пюрето.Ама хайде да не измествам темата.
Забравих да кажа- добре е кашата да се дава сутрин.Първото хранене на бебето след като се събуди от нощен сън е само кърма/формула и на следващото да се даде кашата.


Титла: Захранване с каша и схеми на захранване?
Публикувано от: mucky в сб, 28 авг 2004, 09:11
Цитат на: Shali
Виждала съм готова оризова каша на Нестле на календар в кабинета на моята педиатърка.Тя също ми препоръча да започна с нея,като стигнеме до кашите.Със сигурност я има по магазините.Но кашата не замества ли следобедно хранене?


Кашите на Нестле не са от най-добрите,а освен това мисля,че всичките са с мляко.Не е добре първата каша,с която се захранва да е млечна. Може да се дават млечни каши по-нататък като стане бебето по-голямо.
Пробвайте безмлечните на Фризокрем-моя син много ги уважава.


Титла: Захранване с каша и схеми на захранване?
Публикувано от: Бу в сб, 28 авг 2004, 09:38
Само да кажа, че в готовите каши има страшно много захар. Опитайте някоя (от приятелка с бебе) и сами ще се убедите. Затова аз предпочитам домашни каши - спорем специалистите до 3 години е добре много да се внимава с количеството сол и захар, които приема детето.


Титла: Захранване с каша и схеми на захранване?
Публикувано от: Taneto в сб, 28 авг 2004, 09:46
оризовата на Нестле е за след 6-я месец, пише, че може да съдържа остатъци от мляко.


иначе има безмлечни оризови каши, но трудно се намират, защото не ги зарждат по магазините. преди време купих една оризова на Блевит и сега вече не мога да намеря никъде, да не говорим как ме гледаха като изкопаемо, като обяснявах, че ми трябва за захранване.......

аз смесвам домашна с готова, защото домашната е супер безвкусна и бебка не я иска, а купешката е сладка....така получавам нещо средно на вкус.


Титла: Захранване с каша и схеми на захранване?
Публикувано от: sladka hapka в сб, 28 авг 2004, 16:04
Още не сме започнали с кашите и нямам лични впечатления от вкуса им, но ми направи впечатление, че в Билла са заредили три безмлечни и безглутенови FRISO- каши: с царевица, с царевица и ориз и с царевица и три плода. На безмлечните им каши има заек, а на млечните - кравичка.


Титла: Захранване с каша и схеми на захранване?
Публикувано от: Ripple в пн, 30 авг 2004, 18:59
1) А при условие, че сме само на кърма тази оризова каша с какво да я правя, адаптирано мляко, вода или да изцеждам кърма и въобще кашите как е най добре да се дават на кърмените бебета, ако му дам ново адаптирано мляко с нова храна кашата, няма ли да му е много "изведнъж"?
2) Колкото до плодовите пюрета, мога ли да почна със сокове, а след това, примерно след две седмици да продължа с плодови пюрета, нали и двете се дават между хранения?
3) В каква доза са нужни соковете, една мама каза, че бебето с удоволстие изпива 100 мл. Струва ми се прекалено, предполагам, че пие, защото сокчето е сладко, но не е ли много? Става въпрос за 3 месечно бебе.Ние ще бъдем на 5, когато почнем със захранването.
4) Има ли доза, до която трябва да се стигне първият месец на захранването , ако почна с плодови или зеленчукови пюрета или бебето само ще си покаже?
5) И още нещо, макар че ще почвам по-късно захранване, купувам пюрета за бебета над 3 месеца съответно 4, нали?
Знам, че сигурно на майките, чиито бебоци, са ве4е големи, въпросите ми им се стурват абсурдни, но освен вас, няма кого да питам.
Вси4ки около мен отдавна хранят бебетата си с пюрета, каши и т.н. и чувам все противоречиви мнения.
6) И още нещо, как се прави картофеното пюре, освен пасираните картофи, какво да му добавя?
 :roll:


Титла: Захранване с каша и схеми на захранване?
Публикувано от: mucky в пн, 30 авг 2004, 20:13
Значи ако имаш достатъчно кърма,най-добре разбира се е да смесваш оризовата каша с кърма.Аз така действах до преди 2 седмици,но вече я смесвам с формула,защото нямам толкова много кърма,че да изцеждам.Така че,аз определено твърдо съм за кърмата-колкото можеш по-дълго!
Дозата е-първият ден 1-2 лъжички...и с всеки изминал ден увеличаваш с една лъжичка...и така една седмица,след това може да даваш по цяла порция.А колко е цяла порция зависи от вида на кашата.Аз като захранвах с каша точно тогава бяхме в БГ и купих на Фризокрем.На кутията си пише по колко суп. лъжици да се разтварят според възрастта на детето.Но мисля,че това го пише на всички каши.Обаче имай пред вид,че кърмата разрежда повече кашата,отколкото ад.мляко.Тоест, по-малко количество е необходимо, когато разреждаш с кърма, отколкото с ад. мляко или вода.В началото кашата се прави по-редичка и постепенно като привикне детето се сгъстява.
Що се отнася до соковете можеш да започнеш да даваш м/у две хранения...пак по същата схема- 1ден-1 лъжичка,2 ден-2лъжички и т.н. докато стигнеш до 7-8 лижички,което е приблизително 40мл.След това продължаваш с 40мл. на ден.След като малко поотрасне може малко да увеличиш дозата
до към 50-70мл. на ден.Но 100мл. за 3 месечно бебе е направо абсурдно!!!
За плодовите пюрета те съветвам да дадеш едва след като си представила зеленчуковите,защото плодовите са сладки, а зеленчуковите по-блудкави и ако се дадат първо плодови после може да не му харесат зеленчуковите и да не ги иска.Но това до известна степен си е индивидуално и си зависи от детето.
Аз лично започнах първо със зеленчукови и чак след известно време дадох плодово и сега ги давам като десерт след зеленчуковото(на обедното хранене) и плодово смесено с каша (следобедно хранене).Но вие сте по-малки - карайте постепенно.
Картофеното пюре го правя като сварения картоф го пасирам и смесвам само с кърма.Е сега вече с ад.мляко,но тъй като - както споменах вече - кърмата ми вече не е толкова много.:(  :(  :(
Това е личния ми опит...надявам се да съм била полезна.
Усмивки на всички!


Титла: Захранване с каша и схеми на захранване?
Публикувано от: Anonymous в вт, 31 авг 2004, 19:39
Mucky, много ти благодаря за отговора:)
А като даваще зеленчуково, добавяш и мляко, нали? В смисъл, след това кърмя? В кой момент изцяло се замествя млечното хранене, когато се дава зел. пюре? Края на месеца на захранването..?


Титла: Захранване с каша и схеми на захранване?
Публикувано от: mucky в ср, 01 сеп 2004, 20:55
Цитат на: Anonymous
Mucky, много ти благодаря за отговора:)
А като даваще зеленчуково, добавяш и мляко, нали? В смисъл, след това кърмя? В кой момент изцяло се замествя млечното хранене, когато се дава зел. пюре? Края на месеца на захранването..?

Нали затова е форума-за да споделяме опит и да излазваме мнение! :)
Що се отнася до зеленчуковото пюре....когато правя домашни,варя съответния зеленчук и го пасирам,като същевременно разреждам с кърма(сега формула)-също като картофеното пюре.Когато давам готови пюрета,нищо не добавям,но след това кърмя!Обаче тук пюретата съдържат само съответния зеленчук и вода,докато в БГ им слагат какво ли не-мляко(не съм сигурна какво е млякото-краве или адапт.???),захар,лим.киселина и какво ли още не.Не те съветвам да даваш такива пюрета особенно в началото!Трудно е да се намерят "чисти" пюрета-без никакви ненужни за детското стомахче добавки.Пробвай ХИП - те са едни от малкото такива,а също и някои на Гербер.Абе аз винаги чета етикетите! :)
Малко се отвлякох :oops: ...Най добре е първо да кърмиш,а след това да даваш пюре(независимо дали то е с кърма или не-ама защо пък не,дори и в готовите ако искаш може да слагаш кърма)-така ще кърмиш по-дълго.Аз правя обратното-първо давам пюрето или кашата и след това кърмя,но това е защото моят бебок е МНОГО злояд и ако първо се насучи,после дори няма и да близне друга храна.Много е инат! :evil:
А за заместване на млечно хранене...това за мен е най голямата глупост.Че защо трябва да се отменя кърменето??Какво пречи първо да се дава пюре/каша и после да се кърми детето?!?
Аз Велизар така го храня-след всяко хранене му предлагам да сучи и той почти никига не отказва(макар че е злояд,сученето рядко го отказва!)И така макар че е на 7 1/2 мес. го кърмя 6-7 пъти на денонощие.Моят принцип е колкото повече,толкова по-добре!А пък наред с кърмата и другите храни.
Има време бебетата ни да ядат твърда храна- цял живот само това ще ядат! Сега е момента да сучат колкото могат и колкото искат,а не да им се отнема тази възможност само защото такива са "правилата" в БГ.
М/у другото след известен престой това лято в БГ,през който бях нападана от кой ли не(включително собствените ми родители,които много уважавам)за начина по който храня бебчо(захранване,кърмене на всяко ядене и т.н.) се върнах тук доста объркана и при първата визита при нашта лекарка я попитах колко често трябва да кърмя и верно ли е че трябва да заменя кърменето с другата храна и да оставя само сутрешно и вечерно кърмене??? Тя буквално се засмя и ми каза, че това са доста остарели разбирания и че е хубаво да кърмя на всяко хранене-минимум 5-6 пъти на ден!
Е сега може да бъда и критикувана от някой,но аз така ги разбирам нещата! На никого не налагам мнението си...всеки си има глава на раменете.
Съжалявам за тооооолкова дългия постинг,но така се получи. :oops:  :oops:


Титла: Захранване с каша и схеми на захранване?
Публикувано от: Minona в пн, 06 сеп 2004, 13:53
Дъщеря ми е на четири месеца и половина. Започнах да и давам каша от началото на месеца. Купих "Слънчо"Зърнин М, която е много вкусна и много добре се разтваря за разлика от "Фризокрем". Оказа се, че почти всички каши на "Слънчо" за след четвъртия месец съдържат глутен. Сега е на "Фризокрем", която не е толкова вкусна . Кашите ги купувам от специализирана дрогерия, но там или не знаят или незнам защо, но си предлагат "Слънчо" независимо, че съдържа глутен. За щастие на нея не и се отрази зле. Незнам дали да купя пак "Слънчо" или да изчакам да навърши 6месеца.


Титла: Захранване с каша и схеми на захранване?
Публикувано от: sunshine3 в пн, 06 сеп 2004, 23:10
Цитат на: Minona
Кашите ги купувам от специализирана дрогерия, но там или не знаят или незнам защо, но си предлагат "Слънчо" независимо, че съдържа глутен. За щастие на нея не и се отрази зле. Незнам дали да купя пак "Слънчо" или да изчакам да навърши 6месеца.


Безглутенови на "Слънчо" са само две: бананова и прасковена. Аз засега само тях взимам и се въздържам да давам глутенови...По-нататък ще включа и такива:)
Успех в захранването:))


1