BG-Mamma

Деца => Нашите деца от 1 до 6 години => Темата е започната от: мими в вт, 29 ное 2005, 12:44Титла: пластелин, фулмастери или нещо друго?
Публикувано от: мими в вт, 29 ное 2005, 12:44
Кажете ми мислите ли, че госпожицата е малка за такъв вид забавления. Дали ще и е интересно да играе с пластелин и да рисува с маркери. Искам да я занимавам с някакви по интересни игри, но просто като минем през конструкторите, пъзелите и книжките не ми останаха идеи. А искам детето като е в къщи да има разнообразни занимания, но незнам какво би и било интересно. За това дайте ми идея.


Титла: Re: пластелин, фулмастери или нещо друго?
Публикувано от: Julka в вт, 29 ное 2005, 12:52
Не си написала на колко години е дъщеря ти, но моят Стефчо е на 1 г. и 10 месеца и от близо 3 месеца драска с химикалка. От близо месец е открил флумастерите. По принцип лошо няма, на стените ни са в най-различни цветове от флумастерите. Чаршафите също, абе почти всичко вече е шарено. Та: по принцип на децата им е забавно, но на родителите, не чак толкова. Бъдете внимателни! :lol:


Титла: Re: пластелин, фулмастери или нещо друго?
Публикувано от: Reza в вт, 29 ное 2005, 12:59
:) пастелите са най-безобидни.
Тя вече е голяма...да се надяваме, че няма да ги яде:)
Фулмастрите са ужасна напаст:) Добре, че се перат от дрехите:)

А пластелина....ами..вземи и..пробвай...на някой деца им е много забавно.
Елина много обича да прави топки и змии и баници..и каквото се сети там още.

Водните бои също не са лош вариант....


Титла: Re: пластелин, фулмастери или нещо друго?
Публикувано от: iv100yanova в вт, 29 ное 2005, 13:00
Играем с всичко - пластелин, моливи, химикали, пастели...
С пластелина има дъска, точилка и формички.
Много обича да рисува коли - аз му рисувам гумите, той довършва. Също и картинки с точки, които трябва да се свържат. Много се забавлява.
Понякога и оцветява - ама големи картинки и без да спазва очертанията  ;-)
Фулмастри избягвам, понеже целите ръце си оцветява, драска си и по дрехите и т.н.
И много обича с тебешири на малка дъска, има такива по магазините. Удобно е, че се трие  :lol:


Титла: Re: пластелин, фулмастери или нещо друго?
Публикувано от: reniuga в вт, 29 ное 2005, 14:03
Ние имаме цветни моливи,с тях не се цапа,но за няколко дена и омръзнаха и вече се чудя с какво друго да я заиграя.Ще обиколя магазините и дано намеря нещо като за нея да се заиграва,че не сяда на едно място.


Титла: Re: пластелин, фулмастери или нещо друго?
Публикувано от: Inna в вт, 29 ное 2005, 14:07
Стоил също много обича да рисува и то някъде от вашата възраст. За да не цапа много, му разрешавам това занимание само, когато е облечен с домашните дрехи, които и да ги надраска, не ме е яд. Освен това постилам на масата вестници или плакати от тези, дето ги дават напоследък с вестниците и се чудим какво да ги правим - големи са и са идеални за подложка. Използваме флумастери, химикали, водни бои, правим "печатчета" от картофи и щамповаме листа.
С пластелин скоро не си е играл, преди не му беше много интересно, освен ако аз не му правя разни неща.
Черната дъска и тебеширът също са голям хит, но много се цапа :( и съм я скрила до лятото, да пише на терасата :)


Титла: Re: пластелин, фулмастери или нещо друго?
Публикувано от: nsolarova в вт, 29 ное 2005, 14:10
Продават дъски с прозрачно залепващо фолио отгоре/изчистващо се с отлепване/ и прикачена към тях показалка за рисуване. Не знам как се казват, но вършат голяма работа за деца, които искат да рисуват, но още не могат добре. Пък и не цапат.


Титла: Re: пластелин, фулмастери или нещо друго?
Публикувано от: Ieppe в вт, 29 ное 2005, 14:13
Друго любимо занимание е да се правят апликации. Купуваш гланцово блокче и лепило. Докато малката спи, изрязваш някакви фигури - може да са различни животни или части от картина (синьо небе. зелена трева, къща, ама на части - т.е. покривът, коминът, прозорците са отделно, дървета и т.н.) и после заедно ги лепите на бял лист. Много им харесва да лепят с лепило.  :)


Титла: Re: пластелин, фулмастери или нещо друго?
Публикувано от: Inna в вт, 29 ное 2005, 14:52
Моят син има няколко пластмасови "магически" дъски - пишеш отгоре с магнитна писалка (продава се заедно с дъската), после с една плъзгаща се пластмасова пластина изтриваш и пак рисуваш - до полуда! Това е заниманието, което ни спасяваше миналата година при дълги пътувания.
Апликирането също е им е много интересно, особено ако ги оставаиш те да лепят!


Титла: Re: пластелин, фулмастери или нещо друго?
Публикувано от: мими в вт, 29 ное 2005, 17:52
Благодаря ви за идеите. Това с Тази тъй наречена "магическа" дъска го пробвахме, но вече не е интересно. От къде мога да купя тебешир и черна дъска? Ние живеем в Младост1 и попитах в няколко магазина но нямаха.Ще купя и пластелин да пробваме за ден два може и да и ангажирам вниманието. Но ако се сетите нещо друго свиркайте.


Титла: Re: пластелин, фулмастери или нещо друго?
Публикувано от: iv100yanova в вт, 29 ное 2005, 18:25
Майка ми беше купила от една книжарница във Варна, после видях и в магазин за 1 лв.  :lol:
Нещо такова:
(http://maximashop.com/img/PRODUCTS/BIG/product_115.jpg)
Тук ни подариха една по-специална, дето става и с магнитчета, от едната страна е с тебешир, от другата - с маркери:
(http://www.argos.co.uk/wcsstore/argos/images/3529629aA61IFN133465M.JPG)
бих търсила в големи магазини за детски играчки и книжарници.


Титла: Re: пластелин, фулмастери или нещо друго?
Публикувано от: Анда в вт, 29 ное 2005, 21:10
Изобщо не е малка за нищо от изброеното!
Черна дъска те съветвам да не купуваш, много са скъпи, а нашата - от 50 лева - за една година се счупи. Вярно, че съседчето е голям душманин на играчките, но все пак би трябвало една играчка за малки деца да устои на малко дърпане от страна на няма тригодишен юнак.
По-добре иди в хубав магазин за бои и купи боя на Бенетон за черна дъска. След това боядисай част от вратата, страничната част на някоя стара мебел или някаква бяла дъска за 5-6 лева. Боята струва към 20 лева и много ме е яд, че тогава не постъпих направо така- ама ЛС държеше да е на статив, за да може да се прибира, мести от стая в стая и т.н. Е, стативът е счупен, самата дъска от няколко пъти рисуване с пастели е достатъчно замазана, за да не може да се рисува хубаво с тебешир - ако имах боя, просто щях да мина още един слой. Сега така или иначе ще мина на този вариант.

Иначе има в Ориндж нетоксични водни бои на медена основа - струват към 2-3 лева. Има и бои за рисуване с пръсти. Пластелин също много ще й хареса - можеш да направиш и домашен, особено ако се запасяваш с хранителни бои покрай коледа. Ако се интересуваш, ще ти дам рецептата. Не е отровен, дори да го изяде детето.Титла: Re: пластелин, фулмастери или нещо друго?
Публикувано от: Лого5ка в ср, 30 ное 2005, 00:09
Крис рисува със специални бои за рисуване с пръсти, но той обича да си пази ръцете чисти и за това предпочита да използва четка. Те са на водна основа и се перат лесно. Струват 6 лв - 3 цвята бурканчета, но от тях се правят и останалите цветове.
От скоро апликираме, като използваме лепило стик, с което той маже по листа, а аз изрязвам фигурки и ги лепя  :mrgreen: Днес използвах самозалепваща хартия, но не се получи. Искаше си лепилото.
Страхувам се да използвам пластелин и за това правя тесто от 1 част брашно, 1 част сол и 1/2 част вода. Слага се сол, за да не лепне тестото. След като му се наиграе, го пъхам в торбичка и прибирам в хладилника.
Друга игра, която обожава е мозайка. Имаме една стара дадена ни от друго дете. Ако някой знае от къде мога да намеря и да купя, да свирка. Проблемът е, че е с доста малки мозайченца и му е трудно да ги забожда, но това е супер средство за развиване на фината моторика. Повече се забавлява да ги пресипва от една чашка в друга или аз да ги бодвам, а той да натиска.
Ето ви една хитринка, за прдотвратяване на безразборното драскане по забранени места.
Никога не позволявайте на детето да рисува върху вестници, списания или други листи с букви. Използвайте само чисти бели листи. В противен случай детето не може да се научи да разпознава кое става за драскане и кое не и може да пострадат книгите ви. Аз също не позволявам да се разхожда из апартамента държейки молив или фулмастер. Рисува се само на масата. Ако го видя да драска някъде му се карам и дори пляскам ръчичката.


1