BG-Mamma

Деца => Кърмене => Темата е започната от: Yanche в нд, 04 дек 2005, 20:39Титла: Защо така?
Публикувано от: Yanche в нд, 04 дек 2005, 20:39
Цитат от един сайт, който има линк към форума за кърмене в БГ-Мамма...
Цитат
Свободното кърмене /т.н. гъвкав режим на кърмене/ се състои в това, че на бебето се предоставя само да определи интервалите между кърмениятя, както и времетраенето на сукане. Този начин се основава на взаимното регулиране на съотношението между сукането на бебето и отделянето на кърма от майчините гърди. Този начин не се възприема от повечето детски лекари в света, а също и у нас.
Т.е. не е като да не са чели тук...
А ето и сайта (http://consult.speednetbg.net/fs/html/eudiaia.html)

Освен това доколкото чух, МЗ е приело нов хранителен план и вече и у нас би трябвало да се препоръчва изключителното кърмене и късното захранване...
 newsm78

п.с. май не е станало ясно, ама ме притеснява последното изречение


Титла: Re: Защо така?
Публикувано от: emem в нд, 04 дек 2005, 21:48
Линкът не ми се отвори, но не виждам какво те учудва. Явно авторът е чувал за кърмене на поискване,  но не одобрява и за да подкрепи мнението си, се обляга на "повечето детски лекари в света" (не е нужно да е чел тук, впрочем, инфото го има на хиляди места; и това, че има линк, също не значи, че авторът се е потрудил да го отвори; нито пък че ако ни чете, ще стане автоматично фен на поискването). И какво точно те притеснява - че сме малцинство ли?


Титла: Re: Защо така?
Публикувано от: Light Beam в нд, 04 дек 2005, 22:23
Да си призная през първите месец - два, когато лакомото ми синче искаше да яде през не повече от два часа /и ден и нощ/, а следобяд и на един час, и през ум не ми е минало да чета какво мислят по въпроса "повечето" лекари. Възможностите бяха две - да го нахраня или да го оставя да пищи до посиняване и пак да го нахраня.


Титла: Re: Защо така?
Публикувано от: Yanche в нд, 04 дек 2005, 22:38
Ами учудва ме това, че повечето хора в БГ са като  коне с капаци... и ги е страх от новото. Става дума за "новото", което по света е практика от доста време...
Чух няколко разказа на майки, които имали "луди" педита, които ги съветвали да си кърмят децата на посикване,  до 6тия месец и чак тогава да захранват, а те децата вече ядяли месо...
И при положение, че вече не само СЗО, а и нашето МЗ преоръчва всичко това защо на хората им е толкова трудно да го приемат?


Титла: Re: Защо така?
Публикувано от: 3ори в нд, 04 дек 2005, 22:56
Нали знаеш, че у нас още от прибирането от родилния дом, бебето влиза в казармата - хранене под час, спане под час, разходки по минутки(5-10-30 и т.н.) Да стои на едната гърда 10 а на другата 5 минути, точно в 3,00 през нощта да изпие 250 гр, подсладина (ама с 1 ч.л. захар ) вода или 5% глюкоза. а не да яде, щото стомаха му сънувал розови сънища по това време. Това, че не му се пие или му се суче още няма никакво значение. Трябва да има ред и дисциплина.
Затова този начин не се възприема у нас, защото ще отгледаш поредния разглезен член на обществото. А коментара, че и по света е така е изсмукан от пръстите, за по-голяма тежест.....


Титла: Re: Защо така?
Публикувано от: infinity в пн, 05 дек 2005, 03:58
Цитат
Бебето не трябва да се кърми в леглото, особено нощем, когато заспиване на майката даже за минута може да задуши бебето с гърдата, която притиска дихателните му пътища. Отделянето на млякото не се влияе много от поемането на течности от майката. То зависи много повече от редовното кърмене на бебето.

У нас, както и в повечето страни, е прието бебето да се кърми на три часа. Това се основава на факта, че стомахчето на бебето се изпразва от поетата храна за 2 1/2 - 3 часа. Интервалът от 3 часа трябва да се спазва в общи линии, без излишна педантичност. Ако при някое кърмене бебето е изсукало по-малко от необходимото мляко, то може да се пробуди малко по-рано и да се накърми следващия път 10-15 минути по-рано.
А за това какво ще кажете?
Тоя сайт е явно пълен с такива недомътени истории... Малко на криворазбраната цивилизация ми напомня. :roll:


Титла: Re: Защо така?
Публикувано от: Yanche в пн, 05 дек 2005, 09:25
Точно това си мисля и аз... :-(


Титла: Re: Защо така?
Публикувано от: Anita73 в пн, 05 дек 2005, 11:05
Цитат
Първото кърмене на новороденото дете трябва да стане до 6-тия, дори до 3-тия час след раждането. При всички случаи първото кърмене не трябва да се забавя след 6-тия час.


А това що не вземат да си го спазват?


Титла: Re: Защо така?
Публикувано от: zdravi4 в пн, 05 дек 2005, 11:48
Ами спазват го в болницата ми донесаха бебето на третия час,ама се "усетиха" и си го взеха,щотот било рано,т.е. нямало 6 часа : ;-)


Титла: Re: Защо така?
Публикувано от: jes в пн, 05 дек 2005, 12:00
Цитат
Свободното кърмене ...Възраженията са: често се стига до прехранване, не се осигурява спокоен сън нито за бебето, нито за майката, бебето става капризно. 

Да де, ама мойто яде когато и както си иска, а си има и спокоен сън и не е капризно, развива се нормално... и мама се наспива като хората.

А в родилния двете ни караха заедно в стаята с беба, но ме предупредиха изрично никакво кърмене! Чак след 6-я час можело.


Титла: Re: Защо така?
Публикувано от: 11bobi11 в пн, 05 дек 2005, 19:18

Бебето не трябва да се кърми в леглото, особено нощем, когато заспиване на майката даже за минута може да задуши бебето с гърдата, която притиска дихателните му пътища. Отделянето на млякото не се влияе много от поемането на течности от майката. То зависи много повече от редовното кърмене на бебето.


Аз съм съгласна с това. Вярвам, че е възможно майката да задуши бебето си насън. А също и, че количеството на кърмата не зависи от поетите течности. Аз по принцип пия многог малко - чаша-две на ден. След раждането се наливах като плондир и в един момент престанах, защото не издържах вече.  В резултат на това кърмата ми не намаля. Само дето се бях наливала като жаба няколко месеца  :?


1