BG-Mamma

Здраве => Здравословни проблеми => Темата е започната от: Инди в вт, 13 дек 2005, 11:23Титла: За потребителската такса и таксата за вземане на биологичен материал
Публикувано от: Инди в вт, 13 дек 2005, 11:23
От днес трябва три дни поред да даваме стерилна урина на синът ми. Миналата седмица полвинката занесал купена от нас от аптеката стерилната чашка на цена 0,40 ст., с урината, и му взели 2 лв. - такса за вземане на биологичен материал.  [smilie=smile3515.gif]Вчера аз купих 3 чашки от аптеката и днес отидох с тате до лабораторията, готова за  :2box:, ако ми поискат пак 2 лв. Е, поискаха ми. Е, аз пък не ги дадох! Не ги дадох, щото :
1. За вземане на биологичен материал наистина се заплаща таксата от 2 лв., но те в лабораторията де факто НЕ СА ВЗЕЛИ БИОЛОГИЧЕН МАТЕРИАЛ, а аз им го нося в стерилна чашка, която съм си купила сама.
2. И потребителска такса не могат да ми вземат, щото:
2.1 синът ми е под 18 години;
2.2. лабораторията е сключила договор с РЗОК с условието да вземат "такса за вземане на биологичен материал". (при договарянето си с РЗОК рабораториите декларират дали ще вземат потребителска такса ИЛИ  "такса за вземане на биологичен материал".
Аз ги знам тия работи и затова не ми взеха пари. Ама много хора не ги знаят. И им вземат.
Пиша това за да го знаете и вие, и да не давате да се гъбаркат с Вас!  Малко сам подпушила... Дано да съм се изразила добре и да сте ме разбрали. Ако не сте-пишете ми. Бъдете здрави!


Титла: Re: За потребителската такса и таксата за вземане на биологичен материал
Публикувано от: Чиби в вт, 13 дек 2005, 11:37
Добре си ге подредила.Нямат право да взимат такса за децата при положение, че имат договор със РЗОК.


Титла: Re: За потребителската такса и таксата за вземане на биологичен материал
Публикувано от: manuela в вт, 13 дек 2005, 11:59
браво! на маймуни ни правят. а на бременни трябва ли да взимат? защото на мен винаги ми искат. веднъж две сестри пред мен започнаха да спорят дали съм бременна(аз бях в 7-ми месец:):) или не. едната искаше да ми вземе пари, а другата не. много глупаво...обикновено им е по-леко на съвестта, ако са зад високо гише. така се правят, че не ти виждат корема и ти прибират парите.


Титла: Re: За потребителската такса и таксата за вземане на биологичен материал
Публикувано от: deska_73 в вт, 13 дек 2005, 18:15
на мен също ми взеха таксата за работа с биологични материали. това добре, но най интересното беше ,когато докторката на малката ми поиска потребителска такса , за да ми издаде последния болничен лист от 135-те дни. май няма право , но не съм се интересувала. :?


Титла: Re: За потребителската такса и таксата за вземане на биологичен материал
Публикувано от: manuela в вт, 13 дек 2005, 18:27
а наскоро тук имаше тема за първото посещение на педиатъра в къщи - някоя запозната майка каза, че не трябвало да вземат пари. обаче аз сега си търсих педисатър и на нея първата й дума беше 'а нали ще ме вземете, че няма как да дойда', а втората 'и първото посещение е 10 лв, че бебето още няма регистрация'. е, не мога да ги съжалявам като се държат така. аз моите пари да не би със седене да ги изкарвам. значи те имат основание да са вечно недоволни, а ние май не...


Титла: Re: За потребителската такса и таксата за вземане на биологичен материал
Публикувано от: deska_73 в ср, 14 дек 2005, 18:21
на мен за първото посещение ми взе 20лв,знам че не няма право, но какво да правиш като си ги проси,при това разбра че сме колежки :thinking:


1