BG-Mamma

Здраве => Очно здраве и красота => Темата е започната от: drBorislavova в ср, 24 авг 2011, 18:30Титла: От какви очни заболявания страдат най-често децата?
Публикувано от: drBorislavova в ср, 24 авг 2011, 18:30
„Мързеливо око“ (амблиопия)

Среща се при 2-3 % от децата. Амблиопията се наблюдава, когато има разлика в качеството на изображенията, възприети от всяко око поотделно.  Мозъкът селектира по-ясното от двете изображения и пренебрегва замъгленото, като при този процес се нарушава обемното и триизмерното възприятие на обектите (стереоскопия) и се стимулира развитието на по-добре виждащото око за сметка на това с неясно зрение. Причините за амблиопията може да са наследствени или да се дължат на други заболявания на очите (например късогледство, астигматизъм, далекогледство).
Родителите обикновено не могат да разпознаят „мързеливото око“ сами, защото детето движи очите си нормално, следи предметите и не дава признаци за проблеми със зрението.
Детето с нормално виждане се научава да използва и двете си очи заедно (бинокулярно виждане), като образите от лявото и дясното око се комбинират в една обща картина в мозъка. Благодарение на бинокулярното виждане детето може да определи на какво разстояние се намират околните предмети и да ги възприеме в техния обем. При страдащите от амблиопия това възприятие е силно затруднено.
Признаци на „мързеливо око“:
Повечето бебета с амблиопия не показват никакви очевидни признаци за състоянието си. Затова те трябва да бъдат диагностицирани от офталмолог. При някои деца, обаче се появяват издайнически симптоми:
-   слабото око има склонност да се затваря или изкривява при гледане напред;
-   детето търка постоянно едното око.
 Ако забележите подобни признаци у вашето дете, незабавно потърсете консултация с офталмолог.
Лечение:
За справяне с проблема се използват очила, при които здравото око се закрива, за да се стимулира „мързеливото“. Хирургичната намеса може да е от полза при вродени деформации на очната леща или ако амблиопията е комбинирана със страбизъм.
Ако „мързеливото око“ не е третирано до 4 – годишна възраст, това може да има трайни последици върху зрението на детето. Това е и една от съществените причини за посещение на очен лекар преди навършването на 14 – месечна възраст на детето.

Страбизъм (кривогледство)


При него очите са кръстосани или обърнати навън. Това състояние засяга от 2 до 4 % от децата. 
При бебетата до 3-4 месечна възраст съществуват некоординирани очни движения (т. н. физиологично кривене). След тази възраст те започват да фокусират малките предмети и очите се „изправят”. След 6-ти месец не съществува физиологично кривогледство.
Понякога зад едно кривогледство в ранна детска възраст може да се крие друго сериозно очно заболяване (например очен тумор).
Има 3 основни типа страбизъм:
Езотропия – едното око се отклонява навътре, зрителните оси на двете очи се пресичат.
Екзотропия – едното око се отклонява навън.
Насочване нагоре или надолу на едното око (вертикално отклонение).
Признаци:
Страбизмът може да включва всички симптоми на амблиопия с постоянно или случайно въртене на очите, или наклонени движения на главата или отклонения на едното око навън или навътре при гледане напред.
Лечение:
Когато зрението е нормално, изображенията, изпратени от всяко око до мозъка, са обединени така, че мозъкът получава комбинирано изображение. Страбизмът се третира като се тренират двете очи да работят заедно, за да изпращат обща картина до мозъка за интерпретация. Лечението включва:
Носене на очила - за по-ясно виждане и като следствие спомагащи за „изправянето” на очите.
Хирургична намеса – за постигане на равновесие между по-силно и по-слабо действащите мускули.
Подходът и лечението при всяко дете са различни, в зависимост от конкретния случай. Специалистът преценява кога е по-добре да се оперира и кога – да се лекува с очила. В много от случаите се налага да се прибегне и до двете.

Псевдострабизъм (лъжливо кривогледство)


При някои деца впечатление за кривогледство се създава от допълнителна кожна гънка от вътрешната страна на окото, по-широка основа на носа или близко разположени очи. С израстването на детето и оформянето на лицето му това лъжливо усещане изчезва.
Няма повод за притеснение. Това всъщност не е очен проблем, само изглежда като такъв. Разбира се, за да сте сигурни в това, че детето действително няма проблем с очите, трябва да го заведете на специалист

Запушени слъзни канали


Слъзният канал се отваря в носа, където има една много тънка мембрана. Възможно е тя да предизвика проблеми като сълзене на очичките и отделяне на секрет от носа, когато го притиснете лекичко в основата откъм вътрешната страна на окото. Това се дължи на факта, че при наличието на мембраната слъзната торбичка остава пълна -
предпоставка за развиване на инфекция, най-често стафилококови.
Признаци:
- твърде много сълзене на очите (сълзите дори могат да се спускат постоянно по бузките на детето);
- водниста или мътна течност от очите;
- постоянно търкане на очичките.
Лечение:
Слаб натиск, приложен в областта между окото и носа, и лек масаж. Прилага се и лечение с антибиотици. Хирургична интервенция се налага, ако останалите методи на лечение не са приложени навреме.

Късогледство (миопия)


Късогледството се среща при 4 % от бебетата. При него светлинните лъчи се събират пред ретината и детето не вижда добре на далечно разстояние. Пречупвателната сила на окото е относително по-голяма, а фокусното разстояние е по-малко, отколкото дължината на очната ябълка. Според степените си миопията бива слаба /под 3 диоптъра/, средна /между 3-6 диоптъра/ и силна /над 6 диоптъра/.
Най-често късогледството се появява в училищна възраст. Предпоставки за появата му са наследствени фактори, прекарани заболявания (морбили, ангини, глисти) и пр.
Признаци:
- можете да го познаете по това, че детето постоянно присвива очи, за да вижда по-добре;
- от постоянното напрежение е възможно да се оплаква от главоболие.
Лечение:
Обикновено късогледството се коригира с помощта на очила с минусови (разсейвателни) стъкла, благодарение на които се получава нормална зрителна острота.
При по-високи степни на миопия се прибягва до употребата на контактни лещи или до хурургично лечение след определена възраст.

Далекогледство (хиперметропия)


Среща се при 20 % от бебетата.  При далекогледство очната ябълка е по-къса и образът се получава зад ретината. В резултат детето вижда по-добре надалеч, отколкото отблизо.
Признаци:
-  възможни са бърза умора на очите, главоболие и замъгляване на зрението;
-  безпричинното усилено сълзене също е евентуален признак на далекогледство.
Лечение:
За разлика от късогледството, далекогледството не прогресира. Стъклата, които се предписват за далекогледство, са събирателни (плюсови). Те коригират намалената или липсваща (без) пречупвателна сила на окото.

Астигматизъм

Засяга около 10 % от децата и е най-често срещаният зрителен проблем. При него се получава неясен, разкривен образ, поради некоректно липса на фокусиране на образите върху ретината. Обикновено това се дължи на факта, че лещата на окото не е с правилна форма и пречупва светлинните лъчи по-силно в една плоскост, отколкото в друга. Понякога астигматизмът може да е съпроводен с късогледство или далекогледство.
Признаци:
- първият симптом е леко замъглено зрение;
 - в някои случаи може да се появят главоболие, преумора на очите или изкривяване или замъгляване на очите при гледане напред.
Лечение:
Налага се детето да носи постоянно специални очила, отчитащи индивидуалните особености в пречупващата способност на всяко око. Астигматизмът може да се коригира с очила, контактни лещи или чрез рефракционна хирургия по преценка на лекаря.

Титла: Re: От какви очни заболявания страдат най-често децата?
Публикувано от: Little Mama в сб, 04 фев 2012, 13:56
Добър ден, Д-р Бориславова.
Нуждая се от съвет.
Вчера Ваша колежка изписала на дъщеря ми, 7-годишна,  Ciclojil, col. , за разширяване на зениците. Трябва  да си ги поставим сами, тъй като не е успяла да накара дъщеря ми да си отвори очите.
Въпроса ми е : как се слагат, колко време преди прегледа- предишния ден ли, непосредствено или...?
Благодаря Ви педварително!


Титла: Re: От какви очни заболявания страдат най-често децата?
Публикувано от: rila11 в вт, 06 мар 2012, 23:50
Мошенници ли са лекарите изписващи очила и злоупотребява ли се с децата, в борба за пациенти. Защото в семейството ни всеки, който носеше очила като дете ослепя, а тези които ги натрошиха виждат прекрасно.
Имам всевъзможни рецепти за очила от + до -, от 5 до 0,5 диоптъра. А на детето ми (2г), което прекрасно вижда и един казва, че нищо му няма, му лепват 6 диоптъра и ме убеждават, ако не му ги сложа ще ослепее напълно и зрителния център в мозъка няма да се развие. За един месец го прегледаха 4 светила с 4 диагнози на светлинни години една от друга. Едната година от тогава потвърди диагнозата: детето вижда прекрасно.
Изводът е: не ходете никога при същия лекар, не казвайте, че имате вече някаква диагноза или очила.


Титла: Re: От какви очни заболявания страдат най-често децата?
Публикувано от: ramon_90@abv.bg в чт, 15 мар 2012, 17:38
Здравейте д-р Бориславова !Не виждам отговор на прежде зададените въпроси ,но ще пробвам и аз да ви попитам
Моята внучка е на 2 г и 5 месеца При преглед  профилактичен на офталмолог  и поставиха диагноза хиперметропия   и съответно изписаха очила Озадачихме се ,защото при преглед на 1 годинка не се  установи някакъв проблем и сега изведнъж 3.5 диоптъра Това много ни разтревожи...Детето не е показало никакви симптоми за това че се затруднява да вижда наблизо ,очите не сълзят  Възможно ли е да се допусне грешка ? Необходим ли е втори преглед при друг специалист ? Ако ли пък се потвърди , с времето не е ли възможно компенсиране на това далекогледство ?Винаги ли ще носи очила ?
Благодаря за отговора ви  предварително !


Титла: Re: От какви очни заболявания страдат най-често децата?
Публикувано от: drpetrova в чт, 15 мар 2012, 21:03
 Здравейте,Nelly!Разбирам Вашето безпокойство.За съжаление не разполагам с достатъчно конкретни данни за вашия случай,за да съм докрай полезна!Наистина в ранна детска възраст симптомите на едно далекогледство,както във вашия случай,не винаги са явни.В доста от случаите децата не дават никакви сигнали за затруднения в зрението.По тази причина понякога твърде късно откриваме т.н."мързеливо око".Така че единствения начин да диагностицираме и лекуваме в ранни стадии е ние офталмолозите да се срещаме с децата от най-ранна детска възраст.Във вашия случай,без да съм запозната с детайли,мисля,че установения диоптър налага  чести контролни прегледи при детски офталмолог.Бихте могли да потърсите и второ мнение,ако нещо в осъществения вече преглед Ви притеснява.Разбира се имате възможност да го направите и при нас в KIDS Optics на бул."Мария Луиза"41.


Титла: Re: От какви очни заболявания страдат най-често децата?
Публикувано от: ramon_90@abv.bg в пт, 16 мар 2012, 21:22
Здравейте,Nelly!Разбирам Вашето безпокойство.За съжаление не разполагам с достатъчно конкретни данни за вашия случай,за да съм докрай полезна!Наистина в ранна детска възраст симптомите на едно далекогледство,както във вашия случай,не винаги са явни.В доста от случаите децата не дават никакви сигнали за затруднения в зрението.По тази причина понякога твърде късно откриваме т.н."мързеливо око".Така че единствения начин да диагностицираме и лекуваме в ранни стадии е ние офталмолозите да се срещаме с децата от най-ранна детска възраст.Във вашия случай,без да съм запозната с детайли,мисля,че установения диоптър налага  чести контролни прегледи при детски офталмолог.Бихте могли да потърсите и второ мнение,ако нещо в осъществения вече преглед Ви притеснява.Разбира се имате възможност да го направите и при нас в KIDS Optics на бул."Мария Луиза"41.
Благодаря за отговора д-р Петрова !Очилата вече са факт  и това което ни направи впечатление ,че внучка ми не прави  дори опит да ги маха Това ме навежда на мисълта че се чувства комфортно с тях...дано не греша
Благодаря за препоръчаната клиника ,но внучка ми живее в чужбина През ваканцията обаче ще го направим този преглед и в България


Титла: Re: От какви очни заболявания страдат най-често децата?
Публикувано от: drpetrova в пт, 16 мар 2012, 22:03
Ако детето  си "търси" изписаните очила,явно се чувства по-добре с тях и вижда по-добре.Това ще му помогне да опознава по-пълноценно външния свят и да се развива.С израстването на детето има тенденция това далекогледство да намалява.Надявам се и във вашия случай да се получи така!На Ваше разположение сме,ако имате нужда от консултации в нашите оптики!


Титла: Re: От какви очни заболявания страдат най-често децата?
Публикувано от: ramon_90@abv.bg в сб, 17 мар 2012, 09:11
Още веднъж благодаря !Много сте отзивчива ,пък и ме поуспокоихте ...Непременно ще  ви потърся при необходимост !Хубав ден !


Титла: Re: От какви очни заболявания страдат най-често децата?
Публикувано от: Djenifar-Q в нд, 25 мар 2012, 19:26
Здравейте, д-р Петрова. Обръщам се към вас, защото съм много притеснена за дъщеря си, която е на 2,5 г. Края на миналата година започна да се оплаква, че я болят очите. Взехме направление и я заведохме при офталмолог. Лекарят ни преписа очила за далекогледство от 1 диоптър. Интересното е, че каза, че се наблюдават 3 диоптъра!? Решихме да потърсим и друг специалист в тази област,  защото искаме със съпругът ми да сме сигурни, че трябва да се сложат очила. Вторият офталмолог ни каза, че наистина се наблюдава далекогледство близо 1 диоптър, след което ни насрочи септември вторичен преглед. Не ни изписа капки, а за очила каза че на този етап няма да се слагат! Така се объркахме още повече, но детето продължава да се оплаква и на моменти дори пищи и си търка очите. Случвало се е и вечер, когато заспи да се пробуди и също да плаче и да казва, че я болят очите. Мисля да я заведа и при още един специалист, но ме притеснява факта да не се объркам още повече. Посъветвайте ме моля как да постъпя. Изчакването до септември може ли да усложни състоянието, притеснява ме факта, че дори нямаме капки а детето продължава да се оплаква. Какво да правим и според вас на какво може да се дължи!?
 Благодаря ви, предварително!


Титла: Re: От какви очни заболявания страдат най-често децата?
Публикувано от: drpetrova в нд, 25 мар 2012, 22:56
Здравейте,Djenifar-Q!Казано накратко-колкото лекари-толкова и мнения !Това обаче не бива да Ви отказва да потърсите още едно мнение.Не бива да си позволяваме децата да остават без адекватна терапия,щом очевидно има проблем.В София,за наш късмет,имаме много добри детски офталмолози.Това не означава,че трябва да посетите всички тях.Насочете се към специализирани детски очни клиники или към тези,разполагащи с детски очен лекар.Прегледа при толкова малки дечица е доста по-труден,нуждае се от по-специална апаратура и методи.И най-важното-от добър специалист,който да спечели Вашето доверие и да помгне адекватно на детето Ви!В нашата детска оптика-Kids Optic имате възможност да получите още едно специализирано мнение и съвет от квалифициран детски офталмолог!Не отлагайте!Стискам палци!


Титла: Re: От какви очни заболявания страдат най-често децата?
Публикувано от: Djenifar-Q в ср, 28 мар 2012, 12:26
Благодаря Ви за отговора. Няма да отлагам и ще потърся специалист още сега!


Титла: Re: От какви очни заболявания страдат най-често децата?
Публикувано от: drpetrova в ср, 28 мар 2012, 12:32
Очаквам да пишете след прегледа или ако възникнат някакви въпроси!


Титла: Re: От какви очни заболявания страдат най-често децата?
Публикувано от: Djenifar-Q в ср, 28 мар 2012, 12:36
Веднага след прегледа ще пиша.


Титла: Re: От какви очни заболявания страдат най-често децата?
Публикувано от: ennie в ср, 04 апр 2012, 12:32
Здравейте,
От няколко месеца забелязах, че дъщеря ми, която е на 1г.9м. криви навън лявото си око. Преди го правеше когато е изморена или сънлива или е замислена т.е. не е фокусирана, но сега започна да го прави по-често. Веднага щом забелязахме я заведохме на офталмолог, който работи с деца в нашия град, но прегледа беше невъзможен, тя е твърде малка за да и обясня какво да прави и през цялото време само плака. Лекарката каза да изчакаме докато детето порасне достатъчно за да може да съдейства, но това значи поне още 1г. Как бих могла да чакам като виждам, че нещата се влошават!


Титла: Re: От какви очни заболявания страдат най-често децата?
Публикувано от: *Женя* в нд, 08 апр 2012, 17:06
Как бих могла да чакам като виждам, че нещата се влошават!
Сама давате отговор на въпроса си.
Имате право да потърсите и второ мнение, пък дори и да се налага да го направите в друг град  :peace:


Титла: Re: От какви очни заболявания страдат най-често децата?
Публикувано от: 2pac в вт, 15 май 2012, 21:18
Здравейте, от около 3 месеца сме с очила 1.5+. Лекарката ни каза, че детето е с диоптър +4 при отворени с капки зеници. Сега се чудя дали да търся и друго мнение, защото детето не може да ми обясни как е с очилата, а когато ги свали и очите и се насълзяват. Онзи ден ми каза, че я болят, когато ги махне, а преди това не е имало подобни оплаквания. Не съм сигурен дали вижда добре с тях, защото тя казва, че е добре, но е малка и не се доверявам още. На 4 години е. Преди очилата, си виждаше нормално, но я болеше главата на моменти. Най много ме притеснява, това сълзене и се опасявам да не сме направили грешка. Изписа ни ги др. Питакова в сети Николай Чудотворец във Варна.


Титла: Re: От какви очни заболявания страдат най-често децата?
Публикувано от: drpetrova в вт, 15 май 2012, 22:20
Здравейте!На тази по-ранна възраст наистина не бихме могли да очакваме детето да ни даде информация.Основните ни данни идват от очния преглед след разширяване на зениците,както е направено във Вашия случай.Явно е,че детенцето има нужда от очила,ако на широки зеници има +4,0 дпт и има оплаквания от главоболие.Още едно доказателство за нуждата от очила е това,че не се чувства добре,когато ги свали.За сълзенето не се притеснявайте-случва се често,особено,ако от скоро носи очилата.Препоръчително е да правите редовни очни прегледи при офталмолога,който Ви следи.Успех!


Титла: Re: От какви очни заболявания страдат най-често децата?
Публикувано от: kd в сб, 19 май 2012, 22:11
Здравейте д-р Петкова,
Бих искала да ви попитам нещо и аз. Сина ми, който е на 13 години категорично отказва да носи очила. Констатирано му е късогледство 1 и 1,5 диоптера. В тази тинейджърска възраст ми е невъзможно да му налагам носенето на очила. Той смята че вижда достатъчно добре и без очила и единствения компромис който иска да направи е евентуално да носи лещи. Какво бихте ме посъветвали? Удачно ли е на тази възраст да носи лещи и то за тези, сравнителни малки диоптри или мога, без опасност за вреда за здравето му, да го оставя да не носи нито очила, нито лещи? Ще ми помогнете много да разреша дилема която доста ме тревожи. Много ви благодаря предварително!


Титла: Re: От какви очни заболявания страдат най-често децата?
Публикувано от: kd в сб, 19 май 2012, 22:12
Извинете ме, обърках името ви, доктор Петрова.


Титла: Re: От какви очни заболявания страдат най-често децата?
Публикувано от: drpetrova в нд, 20 май 2012, 14:36
Здравейте д-р Петкова,
Бих искала да ви попитам нещо и аз. Сина ми, който е на 13 години категорично отказва да носи очила. Констатирано му е късогледство 1 и 1,5 диоптера. В тази тинейджърска възраст ми е невъзможно да му налагам носенето на очила. Той смята че вижда достатъчно добре и без очила и единствения компромис който иска да направи е евентуално да носи лещи. Какво бихте ме посъветвали? Удачно ли е на тази възраст да носи лещи и то за тези, сравнителни малки диоптри или мога, без опасност за вреда за здравето му, да го оставя да не носи нито очила, нито лещи? Ще ми помогнете много да разреша дилема която доста ме тревожи. Много ви благодаря предварително!
Здравейте!Естествено,че най-добрият вариант е да се ползват очилата.Явно във Вашия случай срещате затруднения.Опитайте да ползва очилата поне,когато гледа телевизия и в училище/ в часовете/.Около 14 г. възраст бихте могли да опитате и с контактни лещи  за кратки периоди на ползване.Това трябва да става при много стриктен контрол на ползване и грижа за лещите,за да се избегнат тежките възможни усложнения.


Титла: Re: От какви очни заболявания страдат най-често децата?
Публикувано от: kd в нд, 27 май 2012, 12:37
Много благодаря за отговора!


Титла: Re: От какви очни заболявания страдат най-често децата?
Публикувано от: tsvetelina83 в вт, 10 юли 2012, 23:22
Здравейте ,

имам нужда от вашия съвет : дъщеричката ми е на 50 дни и в родилния дом и се замърси оченцето / постоянен секрет като конюктивид / 2 седмици и слагах Тобрекс и сега почти 3 седмици е на Фуситалмик , но резултата никакъв т.е когато не е топло и малката не се поти минава , но сега както е много топло и тя се поти секрета е постоянен .

Моля дайте ми съвет какво да правим ?

благодаря ви предварително


Титла: Re: От какви очни заболявания страдат най-често децата?
Публикувано от: drpetrova в вт, 10 юли 2012, 23:48
Здравейте!Определено се нуждаете от преглед при офталмолог.Продължителното лечение с един медикамент и то без ефект,води до неговата неефективност.Необходимо е да се изясни причината и да се назначи подходяща терапия,за да не се получи хронифициране на процеса.Така че не отлагайте повече.Пишете ми,ако възникнат нови въпроси!


Титла: Re: От какви очни заболявания страдат най-често децата?
Публикувано от: ramon_90@abv.bg в ср, 11 юли 2012, 16:16
Д_р Петрова ,моля за вашия компетентен отговор Внучка ми -на 2г 8 м носи очила +3.5 диоптъра  Понеже има светли очи ,трудно и е в слънчевите дни Моля кажете подходящи ли са  стъкла хелиоматик за нея?Чух че не е редно за малки деца ...Благодаря ви !


Титла: Re: От какви очни заболявания страдат най-често децата?
Публикувано от: drpetrova в чт, 12 юли 2012, 09:53
Здравейте!Разбира се,че можете да поръчате фотосоларни стъкла.Те са задължителни при деца със светли очи и повишена чувствителност към светлината.Особено,ако е съчетана и с алергия към UV-лъчите.Няма противопоказания за тези стъкла при деца,така че спокойно можете да се възползвате от техните предимства.


Титла: Re: От какви очни заболявания страдат най-често децата?
Публикувано от: ramon_90@abv.bg в чт, 12 юли 2012, 13:24
Благодаря ви много !Сега нищо не може да ме спре да ги поръчам,за да не се измъчва детето  !
Хубав ден ви пожелавам !


Титла: Re: От какви очни заболявания страдат най-често децата?
Публикувано от: lene в пн, 23 юли 2012, 09:47
Доктор Петрова,дъщеричката ми е на 6 месеца,от около 2 месеца има непостоянен,хоризонтален нистагъм и си накланя главата надясно(не винаги).Иначе може да я върти навсякъде.Възможно ли е това накланяне да е от нистагма?Детето си вижда,следи и хваща играчки.А дали ще го израсте и всъщност ще и пречи ли този нистагъм ако остане.Не съм наясно и се притеснявам.Другата седмица сме на офталмолог


Титла: Re: От какви очни заболявания страдат най-често децата?
Публикувано от: drpetrova в пн, 23 юли 2012, 09:53
Здравейте!Нистагмът е една от основните причини за изкривяване на главата или накланянето и на една страна.По този начин детето намира зоната,в която очите имат най-слабо изразено трептене.Задължителен е преглед при детски очен лекар,за да се изключат вродени аномалии на очите и някои синдромни заболявания.Очаквам да пишете след прегледа и стискам палци!


Титла: Re: От какви очни заболявания страдат най-често децата?
Публикувано от: Ванесса в пт, 27 юли 2012, 00:42
Здравейте, дъщеря ми е на 7години и от два месеца започна да върти и цъкли очите си от време на време. В повечето случаи дори не осъзнава, че го прави, като й направя забележка ми казва "аз не ги въртя". Няма никакви оплаквания - че я боли глава или, че не вижда добре. Заведох я на очен лекар и диагнозата е астигматизъм с далекогледство, изписаха ни очила, носим ги вече 2 месеца, но въртенето все още е факт. Симптом на какво друго може да е това въртене на очите, какво да правя при какъв друг лекар да я заведа. Детето ми видимо е в идеално здраве няма абсолютно никакви оплаквания, джипито ми казва, че вероятно е тик, но аз си въобразявам какво ли не и ще се побъркам от притеснение. Благодаря предварително.


Титла: Re: От какви очни заболявания страдат най-често децата?
Публикувано от: drpetrova в пт, 27 юли 2012, 10:38
Здравейте!Вероятно една от причините е бил некоригирания диоптър на детето,но разбира се възможни са и други.Ако смятате,че тези движения са зачестили и Ви притесняват бихте могли да направите консултация и с невролог.Освен това задължително е да продължите наблюдението от офталмолог,т.к. са възможни промени в диоптъра.Важно е да се изключи и алергичен конюнктивит,при който децата също започват да въртят очите и да мигат по-често,т.к. ги дразни светлината.Но това е само предположение и трябва да се изясни от офталмолога,който Ви е прегледал.


Титла: Re: От какви очни заболявания страдат най-често децата?
Публикувано от: ribarska7 в ср, 29 авг 2012, 20:42
Здравейте д-р Петрова,пиша ви относно сина ми който е на 8 г.Вчера ходихме на офталмолог и каза че има астигматизъм най-вече на дясното око и задължително ще трябва да носи очила,но и каза че в момента е с конюктивит който бил алергичен,изписа ни Сперсалерг и каза да го лекувам с тях една седмица.Другата седмица във вторник ще го водя да му разширява зениците за да определи диоптера.Възможно ли е от конюктивита да е отчело по- голям диоптер? Благодаря предварително и със сигурност ще посетим вашата оптика на Мария Луиза! :)


Титла: Re: От какви очни заболявания страдат най-често децата?
Публикувано от: drpetrova в ср, 29 авг 2012, 23:00
Здравейте!Определено не е подходящо при наличие на какъвто и да е възпалителен процес в очите да се изписват очила.След овладяване на конюнктивита спокойно можете да проведете подробен преглед с разширяване на зениците и изписване на очила.Ще се радваме да сме до Вас в избора на рамки и стъкла!Заповядайте!


Титла: Re: От какви очни заболявания страдат най-често децата?
Публикувано от: ribarska7 в чт, 30 авг 2012, 08:41
Благодаря за бързия отговор! Да попитам и още нещо-при вас може ли да се направи още един преглед на детето за да имам и второ мнение преди да поръчаме очилата,и дали се заплаща прегледа като е без направление? Хубав ден!


Титла: Re: От какви очни заболявания страдат най-често децата?
Публикувано от: drpetrova в чт, 30 авг 2012, 21:25
Здравейте!Както винаги,нашите клиенти имат правото да се възползват от безплатен преглед при офталмолог при поръчка на очила или контактни лещи.В единствената в България специализирана детска оптика KIDS-Optic може да се консултирате с детски офталмолог през пълното работно време на магазина.Разнообразието от детски рамки там е огромно.Предполагам,че ще намерите най-доброто за Вас!


Титла: Re: От какви очни заболявания страдат най-често децата?
Публикувано от: lene в ср, 05 сеп 2012, 23:05
Здравейте д-р Петрова,преди време бях писала за бебенцето ми с нистагъм.Ходихме на детски офламолог.Преглежда и очните дъна ,и преди самия преглед се осъмни ,че може да не са и оформени добре макулите,но се оказа,точно обратното.Всъщност се оказа,че няма друг проблем освен нистагъм.Според офламологът не си изкривява главата,заради очите.Но ортопедът и неврологът също твърдят,че няма ортопедичен или неврологичен проблем.Не знаем какво да правим и към кого да се обърнем.  :( Все пак и ние си мислим,че накланя така главата,заради очите.Може ли с операция да се направи нещо ?Ако нистагъма не изчезне,цял живот ли ще прави така и главичката?Благодаря ви предварително


Титла: Re: От какви очни заболявания страдат най-често децата?
Публикувано от: drpetrova в ср, 05 сеп 2012, 23:23
Здравейте!Изпращам Ви лично съобщение с повече информация.Необходими са няколко мнения на независими детски офталмолози,а такива имаме много в София.Трябва да изключим всички възможни причини за нистагъм.Ще помагам с информация,когато имате нужда!


Титла: Re: От какви очни заболявания страдат най-често децата?
Публикувано от: ribarska7 в нд, 09 сеп 2012, 15:59
Д-р Петрова,здравейте отново.Пиша ви относно сина ми,на 8 години е,изписаха му очила,които трябва да носи постоянно .Поръчахме очилата във вашата оптика и съм много доволна от обслужването.Интересува ме,ако не съм доволна от офталмолога който ни е поставил диагнозата,може ли да водя детето при вас на контролни прегледи и ако да,трябва ли направление или се заплаща? И още нещо да питам-за колко време свикват децата с очилата и главоболието което го имат след колко време може да изчезне? Благодаря предварително!


Титла: Re: От какви очни заболявания страдат най-често децата?
Публикувано от: drpetrova в чт, 13 сеп 2012, 10:10
Здравейте!Радвам се,че сте доволна!Разбира се,че можете да провеждате контролните прегледи при нас!Не е необходимо да носите направление,т.к. не работим със здравната каса.Прегледът в оптики GRAND-,JOY-,KID-Optics e безплатен при поръчка на очила.Ако не правите поръчка,прегледът при офталмолог  е 15 лв.Що се отнася до адаптацията към очилата,тя е индивидуална за всеки.Обикновено за около 10-14 дни средно се постига привикване към новата корекция.Успех!


Титла: Re: От какви очни заболявания страдат най-често децата?
Публикувано от: ribarska7 в чт, 13 сеп 2012, 11:33
Благодаря ви д-р Петрова,значи да разбирам ли,че след като сме си взели вече очилата от вас мога да го водя директно за преглед и няма да заплащам ,извинявам се,че повтарям този въпрос,но нали знаете на днешно време доходите ни не са много големи. :) А детето започна да свиква вече с очилата и се радвам,притеснявах се защото на дясното око е по-голям диоптера +1.75,а на лявото е +0.71.Хубав ден!  :bouquet:


Титла: Re: От какви очни заболявания страдат най-често децата?
Публикувано от: drpetrova в чт, 13 сеп 2012, 21:49
Здравейте!Промоцията за безплатен преглед важи само в момента на поръчката и закупуването на очила или контактни лещи.Всеки преглед,необвързан с последваща поръчка при нас ,се заплаща.Поздрави!И пожелавам по-лека адаптация на младежа!


Титла: Re: От какви очни заболявания страдат най-често децата?
Публикувано от: ribarska7 в пт, 14 сеп 2012, 09:26
Благодаря,вече имаме напредък с адаптацията :) Дори не иска да сваля очилата.


Титла: Re: От какви очни заболявания страдат най-често децата?
Публикувано от: mimi72 в сб, 15 сеп 2012, 21:12
Здравейте,
бихте ли написали как се обозначават на латински ляво и дясно око?
Искам да разбера съкращенията на рецептата на сина ми .
Предварително Ви благодаря.


Титла: Re: От какви очни заболявания страдат най-често децата?
Публикувано от: drpetrova в сб, 15 сеп 2012, 23:43
Здравейте!Вероятно разчитате рецепта или амбулаторен лист.На латински обозначаването на дясно око е с инициалите OD/oculi dextri/,а на ляво око- OS/oculi sinistri/.По правило първо се изписват диоптрите за дясно,а после за ляво око.


Титла: Re: От какви очни заболявания страдат най-често децата?
Публикувано от: mira sm в чт, 27 сеп 2012, 12:43
Здравейте Д-р Петрова.Имам следния въпрос.На малката от около 3 седмици и е излезнал ечемик на окото.Водихме я на преглед и лекаря каза че трябва да се сложат капки за разширение на зеницата ,за да се види дали няма нужда от някаква корекция.Тя на 2,5г.Но ме притеснява факта че капките трябва да се слагат 5дни и тя няма да вижда в това време много добре.Няма ли друг по лек метод за разширяване на зеницата и ако да какъв е той.?
Благодаря предварително.


Титла: Re: От какви очни заболявания страдат най-често децата?
Публикувано от: drpetrova в пт, 28 сеп 2012, 22:35
Здравейте!Разбира се,най-прецизният метод  при деца е чрез предложената  Ви схема за едноседмично разширяване.Но това не означава,че нямаме и други възможности.При разширяване на зениците с Цикложил,процедурата отнема 1 час,а зеницата остава разширена за около 24 часа,а не за 1 седмица.Процедурата определено е необходима,за да се изключи наличие на някакъв диоптър,като причина за "ечемика".Поздрави!


Титла: Re: От какви очни заболявания страдат най-често децата?
Публикувано от: didi62 в пн, 12 ное 2012, 09:32
Здравейте.Д-р Петрова! Синът ми е на 6 години.Има изписани очила от 3 годишна възраст ,очилата ги носеше до 5 години и след това откзва да ги носи.Искам да попитам до какви проблеми може да доведе това,че не носи очилата.През какъв период от време трябва да правим контролен преглед.
Диагнозата е Хиперметропия и Хетерофория.Последния преглед е от март месец 2012 година.
ARF +3.5/+0.5/93        +3.75/0

Изписаните очила са + 2.25 и на двете очи.


Титла: Re: От какви очни заболявания страдат най-често децата?
Публикувано от: drpetrova в пн, 12 ное 2012, 10:06
Здравейте!Ползването на очилата във Вашия случай е задължително.Рискът от развитие на "мързеливо око" и кривогледство е голям.Опитайте се да бъдете по-настоятелни и така да предотвратите тези неприятни възможности.Пожелавам Ви упоритост и успех!


Титла: Re: От какви очни заболявания страдат най-често децата?
Публикувано от: snegana_bs в чт, 15 ное 2012, 09:42
Здравейте!Много моля за консултация.Сина ми е на 7 години и7 месеца.Откриха му далекогледство и астигматизъм.Поръчахме му очила +3 диоптъра и +3,5 цилиндъра на двете очи.В рамките на една седмица го водихме на три различни очни лекаря.Диагнозата им беше една и съща.Казаха ми,че отсега нататък трябва да носи очилата постоянно.На първия преглед,докторката ме посъветва  да потърся мнение при детски очен лекар,тъй като тя не е детски.Искам да попитам дали след носенето на очилата постоянно,ще се подобри зрението му и има ли някаква алтернатива за лечение.Посъветваха ме да отидем при доцент Митов или доцент Контрова във Варна.
Последната докторка каза след като носи очилата 20 дена да отидем на контролен преглед.Сега не знам да изчакам ли тези 20 дена до контролния преглед или да отида във Варна при доцентите на преглед.
Искам да попитам има ли вероятност след носенето на очилата да се повиши зрителната му острота.
Също така и да добавя,на втория очен преглед докторката ни изписа очила с по-малък диоптър +2,5 за да свикне детето с очилата.На последния ни изписаха реалния,който както Ви споменах по-горе е +3.Ние поръчахме+3.Според Вас дали сме направили правилен избор?


Титла: Re: От какви очни заболявания страдат най-често децата?
Публикувано от: drpetrova в чт, 15 ное 2012, 10:02
 Здравейте!Най-важното е да си носите очилата и да изберете един детски очен лекар,който да проследява детенцето.Не се лутайте между много лекари,ще чуете много различни мнения.Твърде рано е да се дават прогнози.Трябва да се изчака около 2 месеца,за да се установи дали има ефект от очилата.Пожелавам Ви успех и упоритост!Титла: Re: От какви очни заболявания страдат най-често децата?
Публикувано от: snegana_bs в чт, 15 ное 2012, 10:15
Благодаря Ви много за бързия отговор Доктор Петрова!


Титла: Re: От какви очни заболявания страдат най-често децата?
Публикувано от: snegana_bs в сб, 17 ное 2012, 08:38
Здравейте отново,д-р Петрова!
Много моля да ми обясните какво точно означава цилиндър,при астигматизма.Понеже при прегледа се бях притеснила и не се сетих да питам.Благодаря ви предварително.


Титла: Re: От какви очни заболявания страдат най-често децата?
Публикувано от: drpetrova в нд, 18 ное 2012, 22:24
Здравейте,snegana_bs!
Астигаматизмът има две важни характеристики - диоптър,т.нар. цилиндър и
                                                                               - ос на разположение/градус/ .
Това са и данните,които виждате в една рецепта за корекция на астигматизъм.
Поздрави!


Титла: Re: От какви очни заболявания страдат най-често децата?
Публикувано от: snegana_bs в пн, 19 ное 2012, 09:48
Благодаря за отговора,д-р Петрова!


Титла: Re: От какви очни заболявания страдат най-често децата?
Публикувано от: mimoza292 в нд, 20 яну 2013, 19:42
Здравейте,детето ми има наследствена дистрофия на роговица.Знам,че няма лечение,освен оперативно,но да ми препоръчате някакви витамини,които да приема за намаляване пристъпите и по-бързо възстановяване./иначе си капем капки/.Може ли да ми кажете след колко време е препоръчителна операция?


Титла: Re: От какви очни заболявания страдат най-често децата?
Публикувано от: drpetrova в пн, 21 яну 2013, 11:11
Здравейте!За съжаление витамините няма да намалят пристъпите,така че каквито и детски очни витамини да изберете,разликата няма да е голяма.Не бих могла да се ангажирам тук с определени фирми.Капките,които поставяте,биха били по-ефективни за потискане на активност,макар че не съм наясно за каква дистрофия говорим точно.Изборът на оперативно лечение и неговия точен момент зависят от вида на дистрофията и нейния стадий.Поздрави!


Титла: Re: От какви очни заболявания страдат най-често децата?
Публикувано от: iva_83 в ср, 30 яну 2013, 14:30
Здравейте д-р Петрова!
Преди около 10 дни забелязах оток на левия горен клепач на моето дете (в момента 3месеца и половина). Отока започва от кладенчето, представлява нещо като по - изпъкнала вена или жила и завършва с топче под веждата, точно по средата. Когато окото е отворено този оток не се забелязва. Показах окото на личната лекарка по време на консултация (24.01). Тя каза че той така се бил родил и нищо му нямало. Въпреки това настоях за направление за офталмолог и на 29.01 си взех направлението. Диагнозата в направлението е Микрофталмия, Макрофталмия и Анофталмия. Прочетох какво представляват тези състояния и се втрещих! Михаил движи окото, следи предмети с поглед и когато очите са отворени няма никакъв проблем. Имаме час за офталмолог за петък, но на мен ми се вижда много далеч, та въпросът ми е възможна ли е тази диагноза!? Благодаря Ви предварително за отговора!


Титла: Re: От какви очни заболявания страдат най-често децата?
Публикувано от: drpetrova в чт, 31 яну 2013, 09:50
Здравейте!В тази диагноза всъщност се съдържат три различни състояния и за коя точно се касае е трудно да Ви отговоря.Предполагам,че сте прочели за всяка от тях.Ако не сте получили адекватно обяснение от офталмолога за причината и вида на отока,задължително  е да потърсите и второ мнение.Това,което мога да Ви кажа е,че нито една от тези три диагнози не се проявява с оток на клепачите.А и ако няма видима разлика в размера на двете очи или видимо по-големи,или видимо много малки очи-няма повод за притеснение.Очаквам да пишете след прегледа!Поздрави!


Титла: Re: От какви очни заболявания страдат най-често децата?
Публикувано от: iva_83 в пт, 01 фев 2013, 18:07
Здравейте д-р Петрова,
Благодаря за отговора. Исках да пиша днес след прегледа, но за съжаление лекарката днес не беше на работа. На регистратура казаха да отидем в понеделник без час. След прегледа ще пиша отново.


Титла: Re: От какви очни заболявания страдат най-често децата?
Публикувано от: iva_83 в пн, 04 фев 2013, 12:06
Здравейте д-р Петрова,
Днес минахме преглед при офталмолог. Тя прегледа очите и каза, че очните ябълки са наред, но не даде обяснение за отока на клепача. Питах има ли възможност това да е някаква жлеза, която е уголемена/запушена или лимфен възел, но лекарката нищо не каза. Само ни вика след 15 дни отново на преглед. Успокоявам се защото топчето не е пораснало за времето откакто го наблюдавам.


Титла: Re: От какви очни заболявания страдат най-често децата?
Публикувано от: drpetrova в пн, 04 фев 2013, 12:46
Здравейте!Благодаря за това,че писахте!Радвам се,че се отхвърлиха неприятните диагностични варианти,за които се говореше.Относно отока,не мога да кажа нищо категорично без да съм го виждала.Проследявайте за каквито и да било изменения и потърсете още едно мнение от детски офталмолог.


Титла: Re: От какви очни заболявания страдат най-често децата?
Публикувано от: pisimisi в сб, 09 фев 2013, 01:28
Здравейте, д-р  Петрова. Дъщеря ми е на 1,5 години. Изведнъж започна да криви лявото оченце навътре към носа. Заведохме я веднага при детски офталмолог в "Св. Петка" гр.Варна. Първото замерване което направиха беше с апарат специално за деца. Качвам снимки за да видите по-добре (http://prikachi.com/images/729/5845729e.jpg)
След това последва разширяване  на зениците. Крайната диагноза е ето тази:
(http://prikachi.com/images/726/5845726k.jpg)
Заведохме я и при друг лекар за второ мнение, който отново разшири зениците и постави следната диагноза:" Конвергентен конкомитентен страбизъм", Придружаващи заболявания: "Хиперметропия", Анамнеза: криви ляво око навътре, Обективно състояние: Vis-не се изследва ( поема фиксация с всяко око ); 1-2 до +10 с л.о. ; С.Т. (+) ; M-N ; Skia: +5(+4.5)/+5(+4.5)-неспикойна. Очни дъна б.о. Терапия: очила; контрол и оценка за оклузия. Очилата, които са изписани са: o.d +2.5, o.s. +2.5, Dp mm 48. При първия преглед ни казаха, както се вижда да отидем след 4 мес. и евентулно тогава да се изпишат очила. Искам да Ви попитам какво е  вашето мнение? Дали трабва да се закрива дясното око и да се изчака или трябва веднага да се сложат очила и така изписаните дали са правилни? Какво може да е довело до кривенето на оченцето при положение че досега всичко си беше както трябва или това е вродено? До колко е възможно да се  израстне това далекогледство и как може да се излекува? Какво води до кривене на оченцето? Извинявам се за дългия пост, но въпросите са толкова много.... Предварително Ви благодаря. С уважение: Цветелина Петрова                                 


Титла: Re: От какви очни заболявания страдат най-често децата?
Публикувано от: drpetrova в сб, 09 фев 2013, 10:35
Здравейте!Причината за кривенето е наличие на далекогледство,което във Вашия случай е около 2,5 дпт.В случай ,че едното от двете очи не получава добър образ/лявото-при Вас/,мозъка спира да използва окото и то се отклонява навън или навътре.Обяснявам това на по-разбираем език,за да си изясните каква е причината за кривенето.Основната ни задача при лечението е да "накараме" това око да гледа и да получава ясен образ,за да може да се включи двуочното зрение и сливане на двата образа ,за да няма кривогледство.Това става с правилна корекция на наличния диоптър,каквато е изписана при Вас и със закриване на по-доброто око/дясно във Вашия случай/,за да стимулираме лявото.Следвайте предписаните Ви препоръки!Направете очилата по тази рецепта и бъдете упорити със закриването на дясно око.Детенцето е още малко и има много голям шанс да се справите с проблема.Колкото по-рано,толкова по-добре.В голяма част от случаите постигаме успех.Пожелавам Ви го и на Вас!Пишете,ако имате допълнителни въпроси.


Титла: Re: От какви очни заболявания страдат най-често децата?
Публикувано от: rouzi-anna в пн, 18 фев 2013, 15:35
Здравейте д-р Петрова.
Моето детенце е на 9м и от скоро забелязох че понякога,не винаги дясното око сякаш се криви,но това е за момент и след секунда се оправя.Много съм притеснена,вие какво мислите,знам че без преглед не може да ми кажете,но на тази възраст може ли да се посети лекар и детски ли трябва да е офталмолога?Благодаря предварително.


Титла: Re: От какви очни заболявания страдат най-често децата?
Публикувано от: iva_83 в вт, 19 фев 2013, 11:11
Здравейте д-р Петрова,
Отново бяхме на преглед. Лекарката се съмнява, че този оток е от Хемандиом, но каза че не може да бъде сигурна. Затова следващия понеделник (25.02.) ще направят основен преглед на очичките под обща анестезия. Надявам се всичко да мине добре с упойката и все пак да се разбере каква е причината за отока.


Титла: Re: От какви очни заболявания страдат най-често децата?
Публикувано от: drpetrova в ср, 20 фев 2013, 20:49
Здравейте д-р Петрова.
Моето детенце е на 9м и от скоро забелязох че понякога,не винаги дясното око сякаш се криви,но това е за момент и след секунда се оправя.Много съм притеснена,вие какво мислите,знам че без преглед не може да ми кажете,но на тази възраст може ли да се посети лекар и детски ли трябва да е офталмолога?Благодаря предварително.
Здравейте!Разбира се,че можете да направите вече преглед при детски офтламолог.Дали наистина има кривене,можем да разберем едва след прегледа.Не отлагайте!Поздрави!


Титла: Re: От какви очни заболявания страдат най-често децата?
Публикувано от: drpetrova в ср, 20 фев 2013, 20:51
Здравейте д-р Петрова,
Отново бяхме на преглед. Лекарката се съмнява, че този оток е от Хемандиом, но каза че не може да бъде сигурна. Затова следващия понеделник (25.02.) ще направят основен преглед на очичките под обща анестезия. Надявам се всичко да мине добре с упойката и все пак да се разбере каква е причината за отока.
Здравейте!Надявам се да пишете с добри новини !


Титла: Re: От какви очни заболявания страдат най-често децата?
Публикувано от: matri в ср, 13 мар 2013, 13:59
Здравейте д-р Петрова.
Синът ми е на 4г. от две седмици си търка очите и мига по често.Това се случва като гледа телевизия и от силна светлина.Обикновено като го взема от градина е така след 2-3 часа му минават.На какво може да се дължи.


Титла: Re: От какви очни заболявания страдат най-често децата?
Публикувано от: drpetrova в ср, 13 мар 2013, 21:34
Здравейте,matri!Определено има проблем,който се нуждае от изясняване.Има няколко по-вероятни причини.Трябва да се изключи алергичен конюнктивит в резултат на дразнене от светлината.Друга възможна причина е наличие на  диоптър.Направете преглед при детски офталмолог и пишете пак.Поздрави!


Титла: Re: От какви очни заболявания страдат най-често децата?
Публикувано от: matri в чт, 14 мар 2013, 17:16
Благодаря за отговора.Ще направим преглед в най скоро време.Ще пиша за резултата.


Титла: Re: От какви очни заболявания страдат най-често децата?
Публикувано от: matri в пн, 01 апр 2013, 15:16
Здравейте отново д-р Петрова.Направихме преглед на сина ми оказа се че има далекогледство едното око е +1 а другото +0.75 това е при разширени зеници.Тъй като има и лек конюнктивит една седмица ще слагаме капки и пак сме на преглед.Да видим дали ще носи очила.Лекарката каза че почти е добре.Вие как мислите наложително ли е слагането на очила?Благодаря.


Титла: Re: От какви очни заболявания страдат най-често децата?
Публикувано от: drpetrova в вт, 02 апр 2013, 00:11
Здравейте!Ако това е диоптъра на разширени зеници ,очилата отпадат като вариант.Остава да лекувате конюнктивита и най-вече да избягвате прекомерното гледане на телевизия и компютърните игри.Навън са задължителни слънчевите очила!Дано успява да ги понася :) Поздрави!


Титла: Re: От какви очни заболявания страдат най-често децата?
Публикувано от: iva_83 в вт, 02 апр 2013, 17:56
Здравейте отново д-р Петрова. При прегледа под анестезия се потвърди че отока се дължи на Хемангиом. Предлагат ни престой в болница и процедури с кортикостероиди за да свият съдовете. Според Вас може ли да се изчака с процедурите докато порасне малкия (поне на 3 годинки да стане) или трябва да направим процедурите сега? Благодаря предварително!


Титла: Re: От какви очни заболявания страдат най-често децата?
Публикувано от: matri в пн, 08 апр 2013, 12:32
Д-р Петрова.Минахме на преглед след лечението на конюнктивита.Изписаха на сина ми очила + 0.50 диоптър.Незнам дали да ги слагаме.Какво ще ни посъветвате?И ако не ги сложим дали няма да се увеличи диоптъра?Благодаря Ви за отзивчивостта.


Титла: Re: От какви очни заболявания страдат най-често децата?
Публикувано от: drpetrova в вт, 09 апр 2013, 23:15
Здравейте отново д-р Петрова. При прегледа под анестезия се потвърди че отока се дължи на Хемангиом. Предлагат ни престой в болница и процедури с кортикостероиди за да свият съдовете. Според Вас може ли да се изчака с процедурите докато порасне малкия (поне на 3 годинки да стане) или трябва да направим процедурите сега? Благодаря предварително!
Здравейте!Препоръчвам Ви да се консултирате и в още някоя специализирана детска очна клиника.Ако и там се потвърди препоръката за тази терапия,значи трябва да действате.


Титла: Re: От какви очни заболявания страдат най-често децата?
Публикувано от: drpetrova в вт, 09 апр 2013, 23:21
Здравейте!Предполагам,че колегите са обяснили,че този диоптър с растежа на детето ще изчезне с времето.А и неговото изписване в случая има и лечебна цел.Следвайте препоръките на Вашия офталмолог и не пропускайте контролните прегледи.Поздрави!


Титла: Re: От какви очни заболявания страдат най-често децата?
Публикувано от: Manuela_ в чт, 18 апр 2013, 15:01
Здравейте, д-р Петрова.

Казвам се Мануела, дъщеря ми е на 3 години и 8 месеца.
Установи се,че има далекогледство, всъщност е на границата.
Минахме тест как вижда и всъщност се справи доста добре.
Все пак и изписаха очила с диоптър +2.0 на двете очи.
Наистина ли трябва да носи очила?

Благодаря Ви предварително!


Титла: Re: От какви очни заболявания страдат най-често децата?
Публикувано от: drpetrova в сб, 20 апр 2013, 23:45
Здравейте!Доста малко информация имам.Какъв е диоптъра на детенцето на тесни зеници и какъв е на широки ?Разполагате ли с тези изследвания?Има ли някакви симптоми и оплаквания?Забелязали ли сте кривене на очичките?Всичко това е много важно,за да се вземе решение дали детето да носи очила.Пишете за подробности,за да съм по-конкретна и аз в отговора си.Поздрави!


Титла: Re: От какви очни заболявания страдат най-често децата?
Публикувано от: Manuela_ в пн, 22 апр 2013, 10:28
Здравейте, д-р Петрова,

понеже документа ми е на немски език,ще ви напиша какво пише, надявам се, че ще ви стане ясно какво се има в предвид.

Obejktive Refraktion:
R.:S=+4.50
L.:S=+4.75 Z=-1.00*180
R.:S=+4.50
L.:S=+4.25 Z=-0.75*180

Subjektive Refraktion

R.:S=+1,50                    V=0,8
L.:S=+2,00-0,75*180     V=0,8

Иначе симптоми няма, какво и няма кривене, това също и докторката го потвърди.
Благодаря ви предварително!Титла: Re: От какви очни заболявания страдат най-често децата?
Публикувано от: drpetrova в пн, 22 апр 2013, 22:36
Здравейте!В този случай бих изписала същата корекция ,каквато е и на вашата рецепта.Ползването на очилата ще предотврати развитието на т.нар."мързеливо око " и очичките ще се развиват нормално.Следвайте съветите на офталмолога и пишете,ако имате въпроси.


Титла: Re: От какви очни заболявания страдат най-често децата?
Публикувано от: Manuela_ в вт, 23 апр 2013, 23:36
Благодаря Ви много!


Титла: Re: От какви очни заболявания страдат най-често децата?
Публикувано от: веcи в чт, 25 апр 2013, 23:57
Здравейте д-р Пертова!
Дъщеря ми е на 7г. и преди 3 седмици се оплакфаше от "глождене" в окото.Посетихме очен лекар и след обстоен преглед  постави диагноза алегричен кинюктивит+късогледство и астигматизъм.Но за сега не се налага да носи очила,а наесен когато предстои училище.
Преди 2 дни се оплака от силно главоболие и отидохме при личната,и днес пак при очния.Изписа ни капки Цикложил 3 пъти на ден по 1-2 капки в двете очи и в понеделник на преглед,за да определи точно диоптрите.Притеснението ми е голямо след като прочетох листовката на капките за всичките възможни усложнения и странични действия.На мен са ми разширявали зениците и капките ми ги слагаха през 10-20 мин на същият ден,а не 4-5 дни?...Какво ще ме посъветвате-да ги слагам ли?


Титла: Re: От какви очни заболявания страдат най-често децата?
Публикувано от: drpetrova в пт, 26 апр 2013, 00:12
Здравейте!Това е една от схемите за разширяване на зениците,която отнема повече време.Обикновено се използва при деца и дава точен резултат.Поставяйте капките и следете за някакви странични ефекти.Надявам се да не сте първите пациенти,на които ги изписва избрания от Вас лекар :) Поздрави!


Титла: Re: От какви очни заболявания страдат най-често децата?
Публикувано от: 3xi в пт, 26 апр 2013, 00:54
Здравейте д-р Петрова.
След направен преглед,и разширяване на зениците на детето ми му поставиха диагноза астигматизъм.На дясното е +1.00,на лявото +0.75 и двете очи на 90 градуса.Докторката ни каза да носи очилата при четене,гледане на ТВ,в часовете или казано накратко непостоянно.Четох на първата страница,че трябва постоянно да се носят.Въпроса ми е дали да ги носи постоянно и има ли вероятност диоптъра да се увеличи?


Титла: Re: От какви очни заболявания страдат най-често децата?
Публикувано от: drpetrova в сб, 27 апр 2013, 22:58
Здравейте!Ползвайте очилата по препоръките на доктора.За увеличението на диоптъра не бих могла да давам преценка.Всеки случай е индивидуален,прогнози се дават трудно.Поздрави!


Титла: Re: От какви очни заболявания страдат най-често децата?
Публикувано от: 3xi в нд, 28 апр 2013, 10:09
Благодаря Ви за отговора.


Титла: Re: От какви очни заболявания страдат най-често децата?
Публикувано от: kkovachka в пн, 29 апр 2013, 16:15
Здравейте,
сина ми е на 5 години. От есента чувства дразнене в едното око, понякога има чувството, че нещо му е влязло в окото. Забелязах, че не му текат сълзи от това око и когато плаче, дразненето се увеличава. Ходили сме на няколко очни лекари. Единствената ни диагноза е алергия. За липсата на сълзи не могат да ми кажат нищо. Възможно ли е да има сухота на окото и провеждат ли се изследвания за това при деца на такава възраст?
Благодаря предварително!


Титла: Re: От какви очни заболявания страдат най-често децата?
Публикувано от: drpetrova в пн, 29 апр 2013, 22:51
Здравейте!Една очна алергия често е съпътствана и от сухота .Не е изключено и при Вас проблемът да е такъв.Разбира се трябва да се изключат други причини за хроничен конюнктивит и намалена слъзна секреция.Консултирайте се с детски офталмолог.Поздрави!


Титла: Re: От какви очни заболявания страдат най-често децата?
Публикувано от: kkovachka в вт, 30 апр 2013, 09:06
Благодаря за отговора!
Консултирали сме се с двама детски офталмолози, но както съм писала без резултат и без никаква реакция на въпроса ми, защо не виждам сълзи от това око. Въпроса ми беше може ли да се изследва наличието на сухота в окото при деца.
Благодаря!


Титла: Re: От какви очни заболявания страдат най-често децата?
Публикувано от: drpetrova в вт, 30 апр 2013, 23:20
Здравейте!Изследването на сухотата се извършва ,така както и при възрастните.Проблемът е,че това не Ви дава отговор за причината,довела до подобно състояние.А и без преглед,разбирате ,че е трудно да гадая.Бих Ви препоръчала да продължите с приложението на изкуствени сълзи,а при обостряне на състоянието да се консултирате с детски очен лекар в друга специализирана клиника.


Титла: Re: От какви очни заболявания страдат най-често децата?
Публикувано от: ribarska7 в чт, 09 май 2013, 17:25
Здравейте д-р Петрова,детето ми носи очила вече 8 месеца,има астигматизъм и далекогледство.Нормално ли е след толкова време да го боли глава при четене,защото ни препоръчаха да слагаме маска на засегнатото око,но след околко 30 минутно четене започва да се оплаква много от главоболие? Благодаря предварително!


Титла: Re: От какви очни заболявания страдат най-често децата?
Публикувано от: drpetrova в чт, 09 май 2013, 23:56
Здравейте!Определено трябва да сте сигурни,че диоптъра на детенцето е точен и не е претърпял промяна от последното изследване.Обикновено има някакъв дискомфорт при закриване на едното око,но не и силно главоболия.Убедете се,че причината не е в неправилна стойка или прекалено близко разстояние на четене.Ако всичко е наред и лекарят Ви потвърди диоптъра,не се отказвайте от закриването.Поздарви!


Титла: Re: От какви очни заболявания страдат най-често децата?
Публикувано от: Ronia в пт, 10 май 2013, 12:08
Здравейте,

Случайно откриха на сина ми далекогледство +1,5 на двете очи и му изписаха очила +0,75 след разширяване на зениците. Той е на 6 г. Препоръката е постоянно да ги носи. Бих искала да попитам за Вашето мнение дали толкова малък диоптър е нужно да се коригира? Може ли да  носи евентуално очилата само когато пише или прави нещо, което изисква фокусиране наблизо? Притеснява ме как ще ги носи в ДГ...

Не се оплаква от главоболие, но понякога гледа телевизия с главата настрани, т.е с ъгълчетата на окото. При забележка веднага започва да гледа както трябва, не присвива очи, очите не сълзят, няма конюктивити...

Благодаря предварително!
Титла: Re: От какви очни заболявания страдат най-често децата?
Публикувано от: drpetrova в нд, 12 май 2013, 00:20
Здравейте!Трудно е да дават мнение без да съм наясно със случая.Обикновено при +1,5 дсф на широки зеници,очила не изписвам,освен ако няма категорично изявени симптоми.В тези случаи изписаната корекция е  +0,5 дсф ,като препоръчвам да се ползват само при натоварване  на очите с четене,компютър и телевизия.Важно е и дали има астигматизъм.И пак ще повторя,всичко това е само една теоритична схема без да познавам конкретния Ви случай .Поздрави!


Титла: Re: От какви очни заболявания страдат най-често децата?
Публикувано от: Ronia в нд, 12 май 2013, 21:24
Здравейте!Трудно е да дават мнение без да съм наясно със случая.Обикновено при +1,5 дсф на широки зеници,очила не изписвам,освен ако няма категорично изявени симптоми.В тези случаи изписаната корекция е  +0,5 дсф ,като препоръчвам да се ползват само при натоварване  на очите с четене,компютър и телевизия.Важно е и дали има астигматизъм.И пак ще повторя,всичко това е само една теоритична схема без да познавам конкретния Ви случай .Поздрави!

Много благодаря, д-р Петрова! Не мисля, че има някакви симптоми, а и Вашето мнение в много голяма степен съвпада с това, което интуитивно ми се струва по-добро за нашия случай! Няма астигматизъм според изследванията. Вие ми давате още едно основание да потърся и второ мнение с обстоен преглед.


Титла: Re: От какви очни заболявания страдат най-често децата?
Публикувано от: silveto12 в вт, 16 юли 2013, 12:30
Здравейте Д-р Петрова.При профилактичен преглед на моето дете,което е на 4 години и половина офталмологът му постави диагноза Хиперметропия, като каза че с времето ще го израстне.Направи му следните изследвания: Изследване на зрителната острота, Рефрактокератометрия, Биомикроскопия и Офталмоскопия.
Обективното състояние е:
VIS OC. DEX =1.0 C+0,50 D. SPH
VIS OC. SIN = 1.0 C+0,50 D. SPH
Останали очни елементи: Б.О.
При това положение да търся ли още едно мнение или далекогледството ще го израсте с времето.
Благодаря.
                     


Титла: Re: От какви очни заболявания страдат най-често децата?
Публикувано от: silveto12 в пн, 22 юли 2013, 11:20
Здравейте Д-р Петрова.При профилактичен преглед на моето дете,което е на 4 години и половина офталмологът му постави диагноза Хиперметропия, като каза че с времето ще го израстне.Направи му следните изследвания: Изследване на зрителната острота, Рефрактокератометрия, Биомикроскопия и Офталмоскопия.
Обективното състояние е:
VIS OC. DEX =1.0 C+0,50 D. SPH
VIS OC. SIN = 1.0 C+0,50 D. SPH
Останали очни елементи: Б.О.
При това положение да търся ли още едно мнение или далекогледството ще го израсте с времето.
Благодаря.
                    
побутвам малко въпроса с надеждата Д-р Петрова да даде съвет и на мен  [smilie=smile3525.gif]


Титла: Re: От какви очни заболявания страдат най-често децата?
Публикувано от: *Женя* в чт, 25 юли 2013, 23:02
silveto12, д-р Петрова вече няма физическа възможност да отговаря на въпроси, за което аз, а и повечето пишещи тук съжаляваме.

Това, което аз виждам, определено не е обезпокоително.
Това е малък диоптер, без астигматизъм, двете очи се развиват еднакво добре.
Предополагам, че дори и очила не са ви изписали.
Ако са изписали - факт е, че след време няма да са ви нужни  :)
Приятна вечер и не се безпокойте  :peace:


Титла: Re: От какви очни заболявания страдат най-често децата?
Публикувано от: polin_a в чт, 15 авг 2013, 09:58
Здравейте! Синът ми от две-три седмици е с подпухнали очи, като особено отекоха от седмица. Няма секрети, няма болка, сърбежи или каквото и да било. Направихме изследване на урина, резултатите са отлични и няма нищо притеснително там. Бяхме на очен лекар, изписа капки Spersadex по една капка в око три пъти на ден. Днес е трети ден, не виждам подобрение. Препоръча и хладни компреси, но детето е на 5 години и не ни позволява, слагала съм му може би три пъти за кратко. Утре сме на преглед пак. Не знам какво ще ни предложат. Според вас да направим ли пълни кръвни изследвания или някакви други? Детето е здраво, жизнено, без никакви оплаквания. Може би прави някаква алергична реакция, но съм наясно, че трудно ще установим от какво е. Ако можете, дайте ми някакви насоки. Предварително благодаря!


Титла: Re: От какви очни заболявания страдат най-често децата?
Публикувано от: samuin в сб, 31 авг 2013, 11:16
Здравейте!
Синът ми е на шест години, и вече трета поредна година по едно и също вереме на годината проявява едни и същи симптоми.Първо започва със сополи със страшно много слуз, след това със сърбеж в очите, които се зачервяват и дори подпухва на скулите.Педиатъра ми , отрича да е алергия , а го отдава на инфекция и в момента сме на антибиотични капки -Торбекс.В чужбина сме и по това време на годината е много сухо , не вали и е страшно прашно.Предишните години  симптомите отшумяваха за седмица-две, макар ,че сополите ги влачим по-дълго, на сърбежа минава.Но вече цяла седмица след като проведох курс с хомеопатични капки и хистамин, не помогна, сега сме на антибиотични капки, но продължава да има сърбеж и леко е подуто на скулата.Моля Ви, дайте ми съвет.Дали да правим изследване за алергии, и какви, и след колко време ще даде резултат този антибиотик?
Благодаря ВИ, предварително   :bouquet:


Титла: Re: От какви очни заболявания страдат най-често децата?
Публикувано от: *Женя* в сб, 21 сеп 2013, 22:55
Здравейте!
Синът ми е на шест години, и вече трета поредна година по едно и също вереме на годината проявява едни и същи симптоми...

Дали да правим изследване за алергии, и какви, и след колко време ще даде резултат този антибиотик?

Имайки предвид предвид първото ви изречение ми се струва добра идея да посетите алерголог.
Антибиотичните капки се използват 7-10 дни, като резултата се забелазва още първите дни на лечението.


Титла: Re: От какви очни заболявания страдат най-често децата?
Публикувано от: kativita в вт, 29 окт 2013, 22:03
Детето ми е на 6 г. и му предстои разширение на зениците с атропин за по-точно определяне на диоптера. Притеснява ме , че трябва да го правя аз в домашни условия през почивните дни. Не знаех, че така вече се практикува. Лекарката от МА не беше хич любезна и като каза "много внимавайте това е отрова " още повече се шокирах. Някакви съвети за поставяне или капя като нормални капки?


Титла: Re: От какви очни заболявания страдат най-често децата?
Публикувано от: *Женя* в сб, 02 ное 2013, 18:06
kativita , здравейте,
Не се притеснявайте толкова от тези капки, при деца това е най-добрия вариант  :peace:
Капете като нормални капки, важното е обаче да не попада в слъзния канал, затова веднага след накапването се притиска ямичката (до нослето). Отровен е при поглъщане, затова го прибирайте там, където детето не го стига.
Сега се подсетих за случай, в който две близначета чуват обяснението на лекаря (колко е отровно лекарството) и едното беше сипало от атропина в чай на другото ... та заради такива случаи офталмолозите предупреждават  :ooooh:


Титла: Re: От какви очни заболявания страдат най-често децата?
Публикувано от: kativita в сб, 02 ное 2013, 19:52
Защо е това притискане на слъзния канал? Пак ли от опасения да не не се отрови?
А като реве след накапване това променя ли нещата?В смисъл ще има ли ефект?


Титла: Re: От какви очни заболявания страдат най-често децата?
Публикувано от: *Женя* в нд, 03 ное 2013, 10:09
 kativita, ще се поправя на желателно е да не попада атропина в слъзния канал, но ако това се случи не се притеснявайте.
Почти винаги малките деца плачат при тези процедури, но си напомняйте, че го правите за негово добро  :peace:


Титла: Re: От какви очни заболявания страдат най-често децата?
Публикувано от: kativita в нд, 03 ное 2013, 16:29
Много,много благодаря за съветите и подкрепата!


Титла: Re: От какви очни заболявания страдат най-често децата?
Публикувано от: liubkam в пн, 04 ное 2013, 18:06
Здравейте и от мен,дъщеря ми е на 12г и е с късогледство от 5 годишна,носи контактни лещи и от време на време очила,въпросът ми е може ли да приема тази добавка-http://www.iherb.com/Life-Extension-Super-Zeaxanthin-with-Lutein-Meso-Zeaxanthin-and-C3G-60-Softgels/44144 ,че при последния преглед се видя ,че диоптера се е увеличил(сега е -4 на едното око и -5 на другото),благодаря предварително!


Титла: Re: От какви очни заболявания страдат най-често децата?
Публикувано от: *Женя* в вт, 05 ное 2013, 21:40
liubkam, така като гледам няма проблем да й закупите тази добавка, стига да имате добри отзиви за самия производител.


Титла: Re: От какви очни заболявания страдат най-често децата?
Публикувано от: liubkam в ср, 06 ное 2013, 19:42
Женя,много благодаря за отговора,да имаме добри отзиви за тази фирма,ще взема добавката,но не намирам информация каква е пдд на лутеин и заексантин за деца?


Титла: Re: От какви очни заболявания страдат най-често децата?
Публикувано от: kativita в нд, 10 ное 2013, 22:59
За колко време се връщат в нормално състояние разширени зеници ? Става въпрос за разширяване два дни 2 по 1 капка атропин и на третия ден само един път?


Титла: Re: От какви очни заболявания страдат най-често децата?
Публикувано от: dobsuni в вт, 31 дек 2013, 11:55
Здравейте, дъщеря ми е на 7 години и при преглед при офтамолог й поставиха диагноза "мързеливо око", изписаха и носим очила по следната рецепта:
od +3.25 Cyl 110 Ax 110 58 mm
os +1.0 Cyl Ax 100 58 mm
Очилата ще ги носим постоянно. Ще закриваме по схема лявото око.
Според Вас, доколко е сериозен проблема със зрението и мислите ли, че можем ли да очакваме подобрение,предвид възрастта й?


Титла: Re: От какви очни заболявания страдат най-често децата?
Публикувано от: *Женя* в ср, 01 яну 2014, 19:37

Според Вас, доколко е сериозен проблема със зрението и мислите ли, че можем ли да очакваме подобрение,предвид възрастта й?

Спазвайки предписанията и режима на закриване, се очаква да има подобрение, въпреки че вече е "голяма".
Предполагам, че такава е преценката и на офталмолога, който я следи, иначе щеше да изпише само очила.
Не губете време, купувайте обтураторите и действайте с постоянство и търпение  :)


Титла: Re: От какви очни заболявания страдат най-често децата?
Публикувано от: dobsuni в чт, 02 яну 2014, 09:20
Благодаря Ви! Желая Ви една хубава година- здрава и щастлива!


Титла: Re: От какви очни заболявания страдат най-често децата?
Публикувано от: ribarska7 в пн, 27 яну 2014, 18:41
Здравейте,интересувам се дали в оптиката на Мария Луиза има форхенгери за диоптрични очила и ако има по поръчка ли става за различните рамки или просто са един модел? Благодаря предварително!


Титла: Re: От какви очни заболявания страдат най-често децата?
Публикувано от: *Женя* в ср, 29 яну 2014, 17:00
Здравейте,интересувам се дали в оптиката на Мария Луиза има форхенгери за диоптрични очила и ако има по поръчка ли става за различните рамки или просто са един модел? Благодаря предварително!
Разнообразието от форхенгери е голямо.
Някои по-масови модели могат да се закупят веднага, други се изписват и се доставят след време.


Титла: Re: От какви очни заболявания страдат най-често децата?
Публикувано от: ribarska7 в ср, 29 яну 2014, 17:29
Благодаря за бързия отговор, но забравих да попитам дали се препоръчват за деца над 9 години, предполагам, че не е проблем, но за по-сигурно да попитам?   :bouquet: Хубав ден!


Титла: Re: От какви очни заболявания страдат най-често децата?
Публикувано от: *Женя* в чт, 30 яну 2014, 13:11
Благодаря за бързия отговор, но забравих да попитам дали се препоръчват за деца над 9 години, предполагам, че не е проблем, но за по-сигурно да попитам?   :bouquet: Хубав ден!
Не се притеснявайте, но подберете нужния за детето размер.


Титла: Re: От какви очни заболявания страдат най-често децата?
Публикувано от: marina_8818 в сб, 01 фев 2014, 12:44
Здравейте! Моят син е на 3 години и от 6 месеца на сам ни излиза 5-ти ечемик ,в момента пак има и то от месец не иска да изчезне,проверихме захарта - нормална ,преглед на очите почти неможаха да му направят ,но казаха че засега всичко е нормално и е наследствено и когато му излезе да му слагам капки тобрекс  и крем  .Искам да попитам ,нормално ли е постоянно да ни излизат ,даже и по два на веднъж,и то по наследство?  Дали ако има стафилококи в очите ,защото когато се роди го заразиха в родилното отделение, ще ги излекуваме с капки и крем?
Вече наистина се чудя какво да правя newsm78 Благодаря предварително.Титла: Re: От какви очни заболявания страдат най-често децата?
Публикувано от: *Женя* в сб, 01 фев 2014, 14:08
Струва ми се, че трябва да направите още един преглед при офталмолог, задължително детски.


Титла: Re: От какви очни заболявания страдат най-често децата?
Публикувано от: mama galka23 в вт, 11 фев 2014, 08:23
Здравейте,искам да попитам нещо свързано с очите на сина ми.От известно време ми се струва,че си криви едното око,на 5г. е.Интересното е,че го забелязах когато беше легнал в леглото,с едното око ме погледна нормално напред,а другото му беше в ъгъла на окото.След това го наблюдавах изключително зорко и не видях да ги криви.И този сутрин отново ми направи впечатление и отново беше  още в леглото.Възможно ли е просто,защото е легнал да ми се струва,че има изкривяване?Записала съм час за преглед на 20.02,но ми е интересно как се определя ако има леко кривогледство и се проявява от време на време,и ако на прегледа не се прояви това нещо?
Когато детето беше на една годинка,педиатър ни каза,че детето си криви едното око,ние не бяхме забелязали нищо,посетихме очен лекар и според него нямаше такъв проблем.


Титла: Re: От какви очни заболявания страдат най-често децата?
Публикувано от: *Женя* в вт, 11 фев 2014, 14:21
Добре е, че сте записали час при офталмолог, за да сте спокойни.
Предполагам, че и сега отговора ще е като при предишното ви посещение, но винаги при съмнения посещавайте специалист, все пак детето тепърва ще става и ученик (предучилищни групи).


Титла: Re: От какви очни заболявания страдат най-често децата?
Публикувано от: mama galka23 в вт, 11 фев 2014, 17:56
*Женя*  :bouquet: надявам се,че няма да има проблем,но имаме кривогледство в рода и може би за това се вторачвам.


Титла: Re: От какви очни заболявания страдат най-често децата?
Публикувано от: stemas в пт, 28 фев 2014, 18:01
Здравейте, днес бяхме на очен лекар с дъщеря ми. За жалост попаднахме на доста нелюбезна лекарка, да не кажа груба. Разшириха й зениците, след прегледа установи далекогледство и астигматизъм. Каза само, че трябва да носи очила и нищо друго. Опитах се да задам въпроси за състоянието, но ми се отговори само да отида след празниците за рецептата. Естествено, че няма да се върна, но моля за помощ да ми разчетете резултатите и да ми дадете съвет. Само да кажа, че оплаквания няма, само има затруднение като е на последния чин да вижда ясно дъската. Дадоха ми бележка с това:
 ОD +0.75/+1.5/89
 OS +0.5/+1.0/94Титла: Re: От какви очни заболявания страдат най-често децата?
Публикувано от: *Женя* в пн, 03 мар 2014, 16:56
stemas, здравейте  :)
Съжалявам, че сте попаднали на лекар, който не ви е допаднал, но това не означава, че не си е свършил работата. Прегледът точно така трябва да протече, с циклоплегия и с второ посещение при нея, зада може да се провери визуса и след като зеницата се е свила, както и колко точно диоптера ще поеме сега детето.
Съветвам ви да се върнете, за да може да си вземете рецептата, заедно с разпечатката след накапването, за да не се налага да минава детето отново през тази процедура.
След това, с тази разпечатка, може да посетите и друг офталмолог, за второ мнение.
Подозирам, че заради астигматизма, ще трябва да носи очила, поне когато натоварва очите.


Титла: Re: От какви очни заболявания страдат най-често децата?
Публикувано от: mystic woman в пт, 25 апр 2014, 14:50
водих сина си/на 8 е/ при трима очни лекари и двамата отсъдиха,че има някаква алергия.
Проблемът е,че му пречи...вечер,основно,му се зачервяват очите и сълзят,сърбят го.Секрет излиза рядко...Това продължава от много време...Преди беше само зачервяване на очите,а сега прерастна и си измени.

Моля за мнение и препоръка за читав лекар в Пловдив!


Титла: Re: От какви очни заболявания страдат най-често децата?
Публикувано от: mama galka23 в пт, 25 апр 2014, 16:15
водих сина си/на 8 е/ при трима очни лекари и двамата отсъдиха,че има някаква алергия.
Проблемът е,че му пречи...вечер,основно,му се зачервяват очите и сълзят,сърбят го.Секрет излиза рядко...Това продължава от много време...Преди беше само зачервяване на очите,а сега прерастна и си измени.

Моля за мнение и препоръка за читав лекар в Пловдив!
д-р Лесинска


Титла: Re: От какви очни заболявания страдат най-често децата?
Публикувано от: mystic woman в пт, 25 апр 2014, 16:23
А къде преглежда,координати?


Титла: Re: От какви очни заболявания страдат най-често децата?
Публикувано от: mama galka23 в пт, 25 апр 2014, 16:30
Ето тук има информация,и телефон,кабинета и е в близост до ресторант Стадиона,работи много с деца и по мое мнение е една от най добрите в Пловдив.
http://www.informator.bg/cgi-bin/index.pl?_state=Info&ID=7537&LANG=bg&mobout=0


Титла: Re: От какви очни заболявания страдат най-често децата?
Публикувано от: venelina81 в нд, 04 май 2014, 10:51
Здравейте!
Преди време забелязах,че по склерите на двете очи на 5 годишната ми дъщеря има леко сивкави петънца...Заведох я на нейната педиатърка,според която това са невуси ( тъмни петна които има по кожата ),но тя ни праща на специалист.Понеже тя не е  сигурна дали е това,а аз съм притеснена,и до часа със специалист има още време,можете ли да ми кажете друга вероятна причина за тези петна.Ще съм благодарна  :pray:


Титла: Re: От какви очни заболявания страдат най-често децата?
Публикувано от: mystic woman в пн, 05 май 2014, 14:13
Ако говорим за алергия на очите-към очен ли да се обърна или към алерголог :roll:


Титла: Re: От какви очни заболявания страдат най-често децата?
Публикувано от: PetyaVS в нд, 01 юни 2014, 19:09
Здравейте, сина ми е на 7 месеца и бих искала да го заведа на офталмолог, и по-специално да направя изследване за мързеливо око. Знаете ли къде мога да го направя?


Титла: Re: От какви очни заболявания страдат най-често децата?
Публикувано от: *Женя* в чт, 05 юни 2014, 16:22
Ако говорим за алергия на очите-към очен ли да се обърна или към алерголог :roll:
Добър ден,
Добре е консултацията да е с офталмолог.


Титла: Re: От какви очни заболявания страдат най-често децата?
Публикувано от: *Женя* в чт, 05 юни 2014, 18:25
Здравейте, сина ми е на 7 месеца и бих искала да го заведа на офталмолог, и по-специално да направя изследване за мързеливо око. Знаете ли къде мога да го направя?
Добър ден,
Търсете детски офталмолог, др Лиляна Димитрова в Токуда, др Константинов ...


Титла: Re: От какви очни заболявания страдат най-често децата?
Публикувано от: PetyaVS в пт, 13 юни 2014, 14:56
Здравейте, сина ми е на 7 месеца и бих искала да го заведа на офталмолог, и по-специално да направя изследване за мързеливо око. Знаете ли къде мога да го направя?
Добър ден,
Търсете детски офталмолог, др Лиляна Димитрова в Токуда, др Константинов ...
Благодаря  :)  :bouquet:


Титла: Re: От какви очни заболявания страдат най-често децата?
Публикувано от: mia. в сб, 21 юни 2014, 08:10
Здравейте,
Синът ми е с алергичен конюктивит. И двете оченца са зачервени, клепачите и те също, със секрет, сърбят го и го парят. Нямям идея от какво е. Досега не е имал никакви проблеми с алергии.
Предписаха му Hyabak 0.15% - 4x1к. и  Zabak 0.25% - 2x1к. Трети ден капя и засега няма никакъв ефект.
Моля препоръчайте ми доктор в София. Нужно ли е да го заведа и на офтамолог и на алерголог?


Титла: Re: От какви очни заболявания страдат най-често децата?
Публикувано от: *Женя* в нд, 22 юни 2014, 18:27
Mia, потърси детски офталмолог. Нека първо отстраните симптомите и после вече с алерголог наесен може и да потърсите причината.


Титла: Re: От какви очни заболявания страдат най-често децата?
Публикувано от: mia. в пн, 23 юни 2014, 07:33
*Женя*, благодаря за отговора.
Бифте ли препоръчала добър офталмолог?

Редактирам се. Вече записах час по препоръки при д-р Облешкова във Вита, пък ще видим какво ще стане.


Титла: Re: От какви очни заболявания страдат най-често децата?
Публикувано от: *Женя* в пн, 23 юни 2014, 19:49
За д-р Облашка съм чувала добри думи. Дано да допадне и на вас!


Титла: Re: От какви очни заболявания страдат най-често децата?
Публикувано от: opsss в вт, 19 авг 2014, 14:19
Не мога да се свържа с доц.Попова от Александровска, а е спешно. Някой има ли някакъв мобилен или такъв който ще вдигне със сигурност?


Титла: Re: От какви очни заболявания страдат най-често децата?
Публикувано от: reni niki в сб, 14 фев 2015, 17:24
Здравейте, д-р Петрова
ние имаме следния проблем: дъщеря ми от няколко дни се оплакваше вечер от главоболие, докато накрая не каза,че в училище в тетрадката вижда размазано, когато пише.Естествено веднага я закарах на очен лекар и се установи преуморени очи и диоптър +0,25.Не ни изписаха очила, а само добавка за очите.Но но следващия ден продължаваше да вижда размазано и аз настоях да й изпишат очила.Сега когато ги сложи се оплаква,че започват да я болят очите и се чувства некомфортно.Казвам й да ги сваля  , но пък без тях не вижда.
Какъв е Вашият съвет - да носи ли очилата или не.Благодаря Ви предварително!


Титла: Re: От какви очни заболявания страдат най-често децата?
Публикувано от: *Женя* в пт, 20 фев 2015, 14:51
Здравейте, д-р Петрова
ние имаме следния проблем...
Добър ден, reni niki,
д-р Петрова вече няма възможност да отговаря на въпроси.
Това, което описвате ме навежда на мисълта за скрито далекогледство /хиперметропия/
Циклоплегираха ли детето /разшириха ли му зениците/ ?!
Ако са го направили и е установен толкова малък диоптър +0,25, значи наистина няма нужда от очила и е добре да се потърси причината другаде.


Титла: Re: От какви очни заболявания страдат най-често децата?
Публикувано от: iris79 в чт, 23 апр 2015, 06:24
Здравейте,
дъщеря ми е на 7 месеца и е от бебетата, които повръщат от време на време. След последният път, когато бе изтощена вече, забелязах, че очите и се движат неконтролируемо насам-натам. Аз я извиках по име и тя се фокусира. Тогава го отдадох на умората и реших, че заспива с отворени очи, но снощи (което е след 3 дни) мъжът ми каза, че го е направила отново докато ме чакат, за да я приспя. Може би пак е от умора, тъй като много и се спеше, но се притеснявам да няма проблем с очите. Моля Ви, да ми отговорите, трябва ли да се притванявам за това?


Титла: Re: От какви очни заболявания страдат най-често децата?
Публикувано от: *Женя* в вт, 28 апр 2015, 10:23
Здравейте,
дъщеря ми е на 7 месеца и е от бебетата,

 Моля Ви, да ми отговорите, трябва ли да се притванявам за това?

Добър ден,
не мисля, че има нещо притеснително. Все пак винаги е добре при навършване на шестмесечна възраст на детето, то да бъде прегледано от офталмолог.


Титла: Re: От какви очни заболявания страдат най-често децата?
Публикувано от: Mislq в пт, 12 юни 2015, 16:47
Детето ме /7 г./ често мига и си търка очите. Водих го на очен каза, че всичко е в норма. Все пак се притеснавам . Мисля че трябва да направя още нещо... Моля за съвети!


Титла: Re: От какви очни заболявания страдат най-често децата?
Публикувано от: kativita в пт, 12 юни 2015, 17:55
Ако с очите всичко е наред консултирай се с детски невролог.


Титла: Re: От какви очни заболявания страдат най-често децата?
Публикувано от: radoslava1111@abv.bg в нд, 14 юни 2015, 23:30
Здравейте, имам дъщеря на 9 години. От 23 декември 2015г. Носим очила. Оплакваме се от кривене на дясното око навътре към носа. Оказа се че кривим и двете очи,лявото по малко. Дясното се забелязва повече.  И сложихме очила. Правим и упражнения. Закриваме едното око за 1 час и го натоварваме с четене,рисуване или писане. Редуваме очите. Единия месец правим упражненията другия почиваме. През 3 месеца ходим на упражнения в 3-та градска болница на апарат. Имаме подобрение от преди да сложим очилата,но ми се струва,че сега сме в застои. Някой може ли да ми даде съвет какво да правим и дали лечението което провеждаме е правилно. Благодаря предварително.


Титла: Re: От какви очни заболявания страдат най-често децата?
Публикувано от: *Женя* в пн, 15 юни 2015, 15:51
radoslava1111@abv.bg , правите всичко нужно.
Възрастта на детето предполага всичко да случва по-бавно.
Пожелавам ви търпение!


Титла: Re: От какви очни заболявания страдат най-често децата?
Публикувано от: kremi_87 в чт, 25 юни 2015, 15:18
Здравейте искам да ви попитам дали сте чували за изследване на стерео зрението или нещо подобно. И да ми кажете какво представлява


Титла: Re: От какви очни заболявания страдат най-често децата?
Публикувано от: *Женя* в пт, 26 юни 2015, 10:22
Здравейте искам да ви попитам дали сте чували за изследване на стерео зрението или нещо подобно. И да ми кажете какво представлява
В оптики Джой в гр. Варна може да си направите тест за стерео зрение.
Тестът е безплатен.


Титла: Re: От какви очни заболявания страдат най-често децата?
Публикувано от: ivelinapetrovaa в нд, 06 сеп 2015, 15:01
Моето дете има конюктивит доста често дали е възможно да има някаква алергия, или нещо подобно, което да е причината за проблема.


Титла: Re: От какви очни заболявания страдат най-често децата?
Публикувано от: *Женя* в вт, 15 сеп 2015, 14:57
Моето дете има конюктивит доста често дали е възможно да има някаква алергия, или нещо подобно, което да е причината за проблема.

Здравейте,
възможно е и да е алергичен.
Ако детето е бебе е възможно да е от запушени слъзни канали.
Добре е да се посети детски офталмолог, който да открие причината за честите конюктивити.


Титла: Re: От какви очни заболявания страдат най-често децата?
Публикувано от: ivelinapetrovaa в пн, 28 сеп 2015, 09:49
Еnnie, не трябва да чакаш, потърси друг специалист, защото проблемът може да е сериозен и колкото повече чакаш толкова по-зле може да стане.


Титла: Re: От какви очни заболявания страдат най-често децата?
Публикувано от: kirqkov81 в ср, 20 яну 2016, 15:50
Здравейте,моя син е на 4 месеца..Още след раждането му,му поставиха диагноза ,,запушени слъзни канали".Капахме капки неколкократно,правим мадажи..При масажа се усеща надуто топче,след масажа топчето изчезва и секрета излиза..Правим курсове с капки,когато има инфекция...След последния прием минаха около чет дни,а от 3 дни окото е напълно сухо и не излиза нищо при натиск..Въпроса ми е дали се е отпушил?Как да разбера че е отпушен слъзния канал?Благодаря


Титла: Re: От какви очни заболявания страдат най-често децата?
Публикувано от: *Женя* в пт, 22 яну 2016, 09:23
от 3 дни окото е напълно сухо и не излиза нищо при натиск..Въпроса ми е дали се е отпушил?Как да разбера че е отпушен слъзния канал?Благодаря

Добър ден kirqkov81,
от вашето описание предполагам, че каналите са вече отпушени.
Може да бъдете сигурни единствено ако посетите офталмолог, който също да погледне детето.

Пожелавам ви притесненията със запушените канали да са останали в миналото!


Титла: Re: От какви очни заболявания страдат най-често децата?
Публикувано от: kirqkov81 в пт, 22 яну 2016, 12:06
Благодаря ви..


Титла: Re: От какви очни заболявания страдат най-често децата?
Публикувано от: ivelinapetrovaa в пт, 12 фев 2016, 14:14
kirqkov81, детенцето ти добре ли е вече?


Титла: Re: От какви очни заболявания страдат най-често децата?
Публикувано от: kirqkov81 в пт, 19 фев 2016, 14:25
Да,детето е добре,не сме имали проблеми с окото от тогава..  :hug:


Титла: Re: От какви очни заболявания страдат най-често децата?
Публикувано от: aleksstoqnov10@abv.bg в сб, 05 мар 2016, 08:19
Здравейте. Моят син (3 г. 4 м.) от снощи е с подуто и зачервено око от което изтича секрет. Събуди се към 4 плачеше и с трудност си отвори зачервеното оченце. Четох доста и всички симптоми са за конюктивит, но какъв точно само лекар ще каже. Незнам обаче ( понеже е събота) просто на дежурен ли да отида или да търся специалист. ( И ако трябва къде е най- добре да отида? ) Досега не съм се сблъсквала с това и съм доста притеснена.


Титла: Re: От какви очни заболявания страдат най-често децата?
Публикувано от: *Женя* в пн, 07 мар 2016, 10:52
Незнам обаче ( понеже е събота) просто на дежурен ли да отида или да търся специалист. ( И ако трябва къде е най- добре да отида? ) Досега не съм се сблъсквала с това и съм доста притеснена.

Здравейте,
надявам се днес сте се организирали, за да заведете детето при офталмолог.


Титла: Re: От какви очни заболявания страдат най-често децата?
Публикувано от: mystic woman в пн, 07 мар 2016, 16:48
Може ли да ми препоръчате изкуствени сълзи за дете на 10г. :roll: Проблемът е зачервяване,сърбеж,парене.


Титла: Re: От какви очни заболявания страдат най-често децата?
Публикувано от: aleksstoqnov10@abv.bg в пн, 07 мар 2016, 17:32
Да Женя, нямаше как да не се организирам, само го изчаках да се събуди (защото като не се е наспал сме страшно чудо, постоянно му е криво, кисело и т.н.) и веднага отидохме в ИСУЛ. Там имало спешен очен лекар и УНГ (аз не ги знаех тези неща, просто защото не са ми се налагали, но винаги има първи път за всичко). Попаднахме на добра лекарка, оказа се, че е вирусен конюктивит, прегледа го и ни изписа капки Тобрекс и капки Фуситалмик, ами какво да ви кажа започнахме ги от сутринта и до вечерта вече почти нищо му нямаше.


Титла: Re: От какви очни заболявания страдат най-често децата?
Публикувано от: *Женя* в вт, 08 мар 2016, 10:20
Вирусния конюктивит преминава бързо, след като се започне лечението.
Все пак предполагам, че са ви предупредили да не спирате капането на капките поне 7 дни (абсолютния минимум е 5 дни).


Титла: Re: От какви очни заболявания страдат най-често децата?
Публикувано от: aleksstoqnov10@abv.bg в вт, 08 мар 2016, 11:00
От 7 до 10 дни ни казаха да продължим лечението. За мен най-важното е, че вече детето ми е къде-къде по добре от преди няколко дни. Аз бях в някакъв невероятен шок като го видях как беше (предимно с едното око). Незнам, може би съм го хванала на време, ако не бях сигурно щеше да стане много зле, защото започнах да търся инфо в нета и такива снимки свързани с това видях, че просто останах без думи. Много се притесних, аз и без това съм си паника и за всичко тичам при личната лекарка (имам подозрения, че жената като ни види и прилошава, но аз съм такава за всичко свързано със здравето му искам професионално мнение, и не съм само, аз всички мамита са така. Сигурна съм :) Честит 8 март на всички мами, баби и въобще на всички жени   :)


Титла: Re: От какви очни заболявания страдат най-често децата?
Публикувано от: juli.di в чт, 17 мар 2016, 15:56
Здравейте,пише ви една отчаяна майка :cry:
Детето ми има очила от близо девет месеца,сложихме ги по повод главоболие
 + 0.5 Cyl 90C Ax
 + 0.5 Cyl 95 C Ax  Dp -58
с AR
Всичко се успокои и така допреди три седмици,го забелязах че си търка очите и че го болят.
Заведох го на очен и констатира сухи очи-два вида изкуствени сълзи и антибиотик тобрадекс.
Резултат никакъв.Заведох  го на друг лекар,който ми изписа Забак,но без никакъв резултат.
От там в реномирана частна клиника диагноза:алергичен конюктивит, Astygmatismus hypermetropicus oc
Включиха и Flarex  и corneregel вечер,но положението е същото,търка предимно лявото око,присвива си очите,болят го.
Ето и данните от прегледа:
Зрителна острота за далече:
VOD 0.8-0.9? c + 0.50 d.cyl ax 90=1.0
VOS 0.8-0.9? c - 0.50 d.cyl ax 180 =1.0
Зрителна острота за близо 20/20   20/20
На тесни зеници:
OD 0.00 d.sph -0.50 d cyl ax 177
OS - 0.25 d.sph - 0.25 d cyl ax 5
На широки зеници
OD +0.50 d.sph -0.50 d cyl ax 168
OS +0.25 d.sph +0.25 d cyl ax 95

кератометрия
Od cyl -1.50
Os cyl -1.00

Това е накратко има и още данни за очни дъна и налягане-в норма.
Ако някой може да ми помогне със съвет ще му бъда безкрайно благодарна. :)


Титла: Re: От какви очни заболявания страдат най-често децата?
Публикувано от: FBID1554399724890899 в вт, 22 мар 2016, 15:15
Какво представлява конюнктивита заразен ли е? Изведнъж и двете ми внучета го придобиха.


Титла: Re: От какви очни заболявания страдат най-често децата?
Публикувано от: *Женя* в пн, 28 мар 2016, 16:52
Да, г-н Белевски, заразен е.
Това, което може да направите е да ползвате различни кърпи за ръце и лице от тези на болния.


Титла: Re: От какви очни заболявания страдат най-често децата?
Публикувано от: titiz в вт, 29 мар 2016, 16:46
здравейте, нуждая се от съвет. Кой стъкла са по-добри, фирми, френски, италиански? В едната оптика казват най-добри френски в друга друго. Сина ми е с много силно късогледство, новите му очила трябва да бъдат наистина с много добри стъкла: фотосоларни, изтънени.. Търся най-добрите стъкла. Незная къде да ги открия.Тези с които е в момента се надраскаха, стъклата станаха на чети и той ме моли да ги изчистя. Два чифта очила има и следващият трябва да бъдат от наистина добри стъкла


Титла: Re: От какви очни заболявания страдат най-често децата?
Публикувано от: *Женя* в пт, 01 апр 2016, 09:43
Търся най-добрите стъкла. Незная къде да ги открия.Тези с които е в момента се надраскаха, стъклата станаха на чети и той ме моли да ги изчистя. Два чифта очила има и следващият трябва да бъдат от наистина добри стъкла

Здравейте  titiz,
всеки от големите производители на стъкла има продукти с качеството, което търсите.
Бихте могли да попитате в оптиката за стъклата на Еssilor /френски/ или  Carl ZEISS / немски/.
Само искам да сте подготвени, че високото качество стъкло не предполага, че стъклата ще са вечни. Със сигурност са по-издържливи на издраскване /твърдо покритие/, но основните им предимства са в по-добрата оптика.Титла: Re: От какви очни заболявания страдат най-често децата?
Публикувано от: ivelinapetrovaa в ср, 06 апр 2016, 16:12
kirqkov81, страхотно, дано няма проблеми за напред.


Титла: Re: От какви очни заболявания страдат най-често децата?
Публикувано от: calinista в ср, 08 юни 2016, 17:11
Здравейте!
Нашият проблем е следният: детето ми, което е на 5 и половина години има поставена диагноза: птоза на горен ляв клепач, датираща още от раждането му. Не мога да определя степента, но не закрива зеницата на окото. Поради леко спадналия клепач явно, самото оче стана мързеливо, което вече е превъзмогнато, благодарение на това, че го закривахме в продължение на няколко месеца. Така да се каже бързо се оправи. Сега обаче не знаем дали е наложително да бързаме да направим и операцията на самия клепач. Докторът, който го следи за момента иска само да проследява зрението, но вероятно до няколко месеца ще се местим да живеем в чужбина и оглед на това се чудим дали сега да направим операцията. Принципно планираме да се връщаме към България така или иначе епизодично.
Моля да споделите личен опит и мнение, ако сте били в идентична ситуация и да ми препоръчате също така някой добър офталмохирург!
Много ви благодаря предварително!


Титла: Re: От какви очни заболявания страдат най-често децата?
Публикувано от: SANI1 в пн, 08 авг 2016, 12:55
Iskam savet sina mi e na 14 godini I e nezriasht ima retinopatia ot 4 meseca ima salzene na diasnoto oko  smenih 3 ochni lekari vseki izpisva kapki mehlemi e sega namalia salzeneto pochti niama no stoi s zatvoreni ochi a tova me vlodiava zachto!?


Титла: Re: От какви очни заболявания страдат най-често децата?
Публикувано от: *Женя* в пт, 19 авг 2016, 14:37
Здравейте SANI1,
нормално е като родител да се притеснявате.
Направили сте най-важното, консултирали сте се с офталмолози и сте овладели сълзенето, което е чудесно.
Дайте му малко време.


Титла: Re: От какви очни заболявания страдат най-често децата?
Публикувано от: Elvira89 в ср, 07 сеп 2016, 11:51
Здравейте, синът ми е на 2 г. и 8 месеца и преди година за първи път го заведохме на офталмолог заради кривене на лявото око. Установи се кривогледство и далекогледство ( +6 на лявото око и +5 на дясното).
Докторът изписа очила с +4 и +3,5. Обясни ни, че ще пробваме първо със затваряне на дясното око, ако няма подобрение, със смяна на диоптъра на стъклата и в краен случай операция. На контролния преглед след месец, след като сложи очилата каза, че нямало нужда да затваря дясното око, защото и то почнало да се криви (което, както разбрах е добър признак). След два месеца на контролен преглед каза, че няма промяна в ъгъла на кривене и да правим операция. Изпрати ни при лекар, който трябваше да направи операцията, но докторът каза, че може да изчакаме още година. Решихме да потърсим второ мнение. Докторът, който прегледа синът ми каза, че лично той не би бързал с операцията, а би пробвал да увеличи диоптъра на стъклата даже до + 6 (за да се опънат максимално очичките, така ни обясни) и ако това не помогне чак тогава операция (ъгълът на кривене не се беше променил). Когато преди месец отидохме на преглед при доктора, който води лечението, той отново настоя за операция. Попитах дали не може да се коригират стъклата и той каза, че няма на къде повече, че +4 и +3,5 са максималните за него. Въпросът ми е какво да правя? Да търся ли трето мнение, да подложа ли детето си на операция или да пробваме с лечението на втория доктор? Объркана съм защото и за двамата доктори, при които ходихме съм чула и чела само добри отзиви и не знам на кой да се доверя.


Титла: Re: От какви очни заболявания страдат най-често децата?
Публикувано от: Alekss_s в пт, 09 сеп 2016, 14:09
Здравейте мами незнам в коя тема точно да го публикувам но имаме проблем. Родих преди седмица но момченцето ми се роди с деформация на дясното око в епикризата от болницата казаха че е деформирана роговица а моята акушер гинеколожка каза че е (катаракта) перде заболяване което се среща повече при възрастни от колкото при малки деца какво бихте ме посъветвали да направя трябва ми специалист офталмолог който наистина да си разбира от работата.решила съм че ако трябва цяла България ще обиколя за да чуя мненията на различни лекари


Титла: Re: От какви очни заболявания страдат най-често децата?
Публикувано от: Pati111 в сб, 10 сеп 2016, 15:03
Alekss, виж тази тема:

http://www.bg-mamma.com/index.php?topic=789186.645;topicrefid=20


Титла: Re: От какви очни заболявания страдат най-често децата?
Публикувано от: ##Bvlgari## в вт, 28 фев 2017, 09:47
Как се определя зрителната острота? Изписана ли е някъде върху резултата от прегледа?


Титла: Re: От какви очни заболявания страдат най-често децата?
Публикувано от: mystic woman в вт, 28 фев 2017, 10:31
При нас не спира сърбежа нощем,зачервяване преди това и образуване на някакви бели възелчета :thinking:
Взех изк.сълзи и никакво облекчение...не знам вече какво.


Титла: Re: От какви очни заболявания страдат най-често децата?
Публикувано от: *Женя* в вт, 28 фев 2017, 12:37
Как се определя зрителната острота? Изписана ли е някъде върху резултата от прегледа?

Здравейте,
за съжаление зрителната острота рядко присъства в изписана рецепта.
Зрителна острота се изписва в амбулаторния лист или в дневника в оптиките.


Титла: Re: От какви очни заболявания страдат най-често децата?
Публикувано от: ##Bvlgari## в вт, 28 фев 2017, 13:15
А каква е зависимостта между диоптър късогледство и зрителната острота? Има ли някаква формула, човек може ли сам приблизително да я изчисли?


Титла: Re: От какви очни заболявания страдат най-често децата?
Публикувано от: Free Agent в ср, 01 мар 2017, 14:54
Да питам и аз нещо.
Аз имам късогледство, което се разви доста бързо в училище.
Дъщеря ми я прегледахме обстойно преди 2 години, сложихме очила -1 /нещо такова/, тя не ги носи много, но не се и оплаква, не присвива очите. Това значи ли, че при нея се развива различно от мен? Май е по-стабилен диоптъра. А дали може да изчезне с възрастта? Сега е на 13 г.


Титла: Re: От какви очни заболявания страдат най-често децата?
Публикувано от: ##Bvlgari## в ср, 01 мар 2017, 19:07
Късогледството не се маха/лекува. На мен през пубертета рязко ми се увеличи диоптъра, дано при дъщеря ви не е така. Следете положението. Успех!


Титла: Re: От какви очни заболявания страдат най-често децата?
Публикувано от: rosinikol в нд, 19 мар 2017, 22:20
Здравейте, д-р Бориславова!
На дъщеря ми(1г и 1м) откриха страбизъм с ъгъл на кривене 15, кривене по хоризонтала и вертикала и на двете очи. Лекарката каза, че се надява да е от диоптъра/далекогледство/, но след разширяване на зениците с капки и преглед, видя че диоптъра е +2,5 на едното и +2,25 на другото око и каза, че тъй като не е висок диоптъра най-вероятно причината е друга. Изписа ни очила с +2,5/+2,5 диоптър и каза да ги носи 6 мес постоянно и след това да дойдем отново на преглед, като да следим също дали криви едното око повече от другото; каза и че може да се стигне до операция. Според мен още от сега лявото око се криви по-често и малко с по-отличимо от дясното. Въпросът ми е дали не е много 6 месеца да изчакаме, ако от сега има склонност да стане "мързеливо око", и според вас този диоптър нисък ли е, за да е кривенето от него? И каква може друга да е причината за страбизма, като не е диоптъра може би? В родовете и на двама ни няма кривогледство. Благодаря предварително за отговора.


Титла: Re: От какви очни заболявания страдат най-често децата?
Публикувано от: *Женя* в чт, 23 мар 2017, 15:10
Здравейте rosinikol,
д-р Бориславова отдавна живее и работи в Англия.

Писала съм ви на лично съобщение.


Титла: Re: От какви очни заболявания страдат най-често децата?
Публикувано от: denicavv@abv.bg в ср, 17 май 2017, 20:17
Здравейте  синът ми е на две години живеем в Англия вчера бяхме на лекар и ни казаха че има +12 диоптър ! Много се притеснявам защото това ми се вижда много като цяло той си вижда който и да попитах казаха че ако има такъв диоптър той изобщо няма са може да вижда .Само да вметна че е на две години . Незнаем какво да предприемем да му сложим ли очилата които са изписали с +8 диоптър или да изчакаме до юли за още един преглед в България. Няма изкривяване на очите! Благодаря


Титла: Re: От какви очни заболявания страдат най-често децата?
Публикувано от: *Женя* в чт, 18 май 2017, 11:59
Здравейте Деница,
направете очилата максимално бързо. Важно е корекцията да се носи, за да може окото да се развива.
Не пречи да се консултирате и с български специалист.
Задължително е детето да бъде преглеждано редовно, така че офталмолог по местоживеене е най-разумния избор.


Титла: Re: От какви очни заболявания страдат най-често децата?
Публикувано от: dolly в нд, 17 дек 2017, 20:03
Здравейте!
Има ли логика в това, дете /12 г./ с късогледство 1.5 -1.75, нараснало с 0.25 за една година, да носи очилата си само при необходимост - гледане на ТВ, в училище и т.н? Според нашата офталмоложка очилата не трябвало да се носят постоянно...
Благодаря предварително за отговора. :)


Титла: Re: От какви очни заболявания страдат най-често децата?
Публикувано от: mariela74 в нд, 04 фев 2018, 20:59
„Мързеливо око“ (амблиопия)

Среща се при 2-3 % от децата. Амблиопията се наблюдава, когато има разлика в качеството на изображенията, възприети от всяко око поотделно.  Мозъкът селектира по-ясното от двете изображения и пренебрегва замъгленото, като при този процес се нарушава обемното и триизмерното възприятие на обектите (стереоскопия) и се стимулира развитието на по-добре виждащото око за сметка на това с неясно зрение. Причините за амблиопията може да са наследствени или да се дължат на други заболявания на очите (например късогледство, астигматизъм, далекогледство).
Родителите обикновено не могат да разпознаят „мързеливото око“ сами, защото детето движи очите си нормално, следи предметите и не дава признаци за проблеми със зрението.
Детето с нормално виждане се научава да използва и двете си очи заедно (бинокулярно виждане), като образите от лявото и дясното око се комбинират в една обща картина в мозъка. Благодарение на бинокулярното виждане детето може да определи на какво разстояние се намират околните предмети и да ги възприеме в техния обем. При страдащите от амблиопия това възприятие е силно затруднено.
Признаци на „мързеливо око“:
Повечето бебета с амблиопия не показват никакви очевидни признаци за състоянието си. Затова те трябва да бъдат диагностицирани от офталмолог. При някои деца, обаче се появяват издайнически симптоми:
-   слабото око има склонност да се затваря или изкривява при гледане напред;
-   детето търка постоянно едното око.
 Ако забележите подобни признаци у вашето дете, незабавно потърсете консултация с офталмолог.
Лечение:
За справяне с проблема се използват очила, при които здравото око се закрива, за да се стимулира „мързеливото“. Хирургичната намеса може да е от полза при вродени деформации на очната леща или ако амблиопията е комбинирана със страбизъм.
Ако „мързеливото око“ не е третирано до 4 – годишна възраст, това може да има трайни последици върху зрението на детето. Това е и една от съществените причини за посещение на очен лекар преди навършването на 14 – месечна възраст на детето.

Страбизъм (кривогледство)


При него очите са кръстосани или обърнати навън. Това състояние засяга от 2 до 4 % от децата. 
При бебетата до 3-4 месечна възраст съществуват некоординирани очни движения (т. н. физиологично кривене). След тази възраст те започват да фокусират малките предмети и очите се „изправят”. След 6-ти месец не съществува физиологично кривогледство.
Понякога зад едно кривогледство в ранна детска възраст може да се крие друго сериозно очно заболяване (например очен тумор).
Има 3 основни типа страбизъм:
Езотропия – едното око се отклонява навътре, зрителните оси на двете очи се пресичат.
Екзотропия – едното око се отклонява навън.
Насочване нагоре или надолу на едното око (вертикално отклонение).
Признаци:
Страбизмът може да включва всички симптоми на амблиопия с постоянно или случайно въртене на очите, или наклонени движения на главата или отклонения на едното око навън или навътре при гледане напред.
Лечение:
Когато зрението е нормално, изображенията, изпратени от всяко око до мозъка, са обединени така, че мозъкът получава комбинирано изображение. Страбизмът се третира като се тренират двете очи да работят заедно, за да изпращат обща картина до мозъка за интерпретация. Лечението включва:
Носене на очила - за по-ясно виждане и като следствие спомагащи за „изправянето” на очите.
Хирургична намеса – за постигане на равновесие между по-силно и по-слабо действащите мускули.
Подходът и лечението при всяко дете са различни, в зависимост от конкретния случай. Специалистът преценява кога е по-добре да се оперира и кога – да се лекува с очила. В много от случаите се налага да се прибегне и до двете.

Псевдострабизъм (лъжливо кривогледство)


При някои деца впечатление за кривогледство се създава от допълнителна кожна гънка от вътрешната страна на окото, по-широка основа на носа или близко разположени очи. С израстването на детето и оформянето на лицето му това лъжливо усещане изчезва.
Няма повод за притеснение. Това всъщност не е очен проблем, само изглежда като такъв. Разбира се, за да сте сигурни в това, че детето действително няма проблем с очите, трябва да го заведете на специалист

Запушени слъзни канали


Слъзният канал се отваря в носа, където има една много тънка мембрана. Възможно е тя да предизвика проблеми като сълзене на очичките и отделяне на секрет от носа, когато го притиснете лекичко в основата откъм вътрешната страна на окото. Това се дължи на факта, че при наличието на мембраната слъзната торбичка остава пълна -
предпоставка за развиване на инфекция, най-често стафилококови.
Признаци:
- твърде много сълзене на очите (сълзите дори могат да се спускат постоянно по бузките на детето);
- водниста или мътна течност от очите;
- постоянно търкане на очичките.
Лечение:
Слаб натиск, приложен в областта между окото и носа, и лек масаж. Прилага се и лечение с антибиотици. Хирургична интервенция се налага, ако останалите методи на лечение не са приложени навреме.

Късогледство (миопия)


Късогледството се среща при 4 % от бебетата. При него светлинните лъчи се събират пред ретината и детето не вижда добре на далечно разстояние. Пречупвателната сила на окото е относително по-голяма, а фокусното разстояние е по-малко, отколкото дължината на очната ябълка. Според степените си миопията бива слаба /под 3 диоптъра/, средна /между 3-6 диоптъра/ и силна /над 6 диоптъра/.
Най-често късогледството се появява в училищна възраст. Предпоставки за появата му са наследствени фактори, прекарани заболявания (морбили, ангини, глисти) и пр.
Признаци:
- можете да го познаете по това, че детето постоянно присвива очи, за да вижда по-добре;
- от постоянното напрежение е възможно да се оплаква от главоболие.
Лечение:
Обикновено късогледството се коригира с помощта на очила с минусови (разсейвателни) стъкла, благодарение на които се получава нормална зрителна острота.
При по-високи степни на миопия се прибягва до употребата на контактни лещи или до хурургично лечение след определена възраст.

Далекогледство (хиперметропия)


Среща се при 20 % от бебетата.  При далекогледство очната ябълка е по-къса и образът се получава зад ретината. В резултат детето вижда по-добре надалеч, отколкото отблизо.
Признаци:
-  възможни са бърза умора на очите, главоболие и замъгляване на зрението;
-  безпричинното усилено сълзене също е евентуален признак на далекогледство.
Лечение:
За разлика от късогледството, далекогледството не прогресира. Стъклата, които се предписват за далекогледство, са събирателни (плюсови). Те коригират намалената или липсваща (без) пречупвателна сила на окото.

Астигматизъм

Засяга около 10 % от децата и е най-често срещаният зрителен проблем. При него се получава неясен, разкривен образ, поради некоректно липса на фокусиране на образите върху ретината. Обикновено това се дължи на факта, че лещата на окото не е с правилна форма и пречупва светлинните лъчи по-силно в една плоскост, отколкото в друга. Понякога астигматизмът може да е съпроводен с късогледство или далекогледство.
Признаци:
- първият симптом е леко замъглено зрение;
 - в някои случаи може да се появят главоболие, преумора на очите или изкривяване или замъгляване на очите при гледане напред.
Лечение:
Налага се детето да носи постоянно специални очила, отчитащи индивидуалните особености в пречупващата способност на всяко око. Астигматизмът може да се коригира с очила, контактни лещи или чрез рефракционна хирургия по преценка на лекаря.


Титла: Re: От какви очни заболявания страдат най-често децата?
Публикувано от: BIBI 1 в ср, 28 фев 2018, 10:13
Здравейте, дано въпроса ми е за тук.
Сина ми е с високо късогледство.  Доскоро -8 и бяхме в едно ценово диапазон,  от година -9, -9,5 и тогава стъклата му струваха 400лв. С обяснението че с този диоптър са скъпи.
Вчера случайно посетихме друга оптика за да му оправят наносниците че има рани, и при тъжната ми реакция " път сега пак колко пари за очила" в  тази оптика твърдят че при тях за -9 ориентировъчно 65-70лв за стъкло. И бях много очудена от разликата.
Да поръчам ли от тези стъкла ми е въпроса?


Титла: Re: От какви очни заболявания страдат най-често децата?
Публикувано от: *Женя* в пн, 02 апр 2018, 10:12
Здравейте, дано въпроса ми е за тук.
Сина ми е с високо късогледство.  Доскоро -8 и бяхме в едно ценово диапазон,  от година -9, -9,5 и тогава стъклата му струваха 400лв. С обяснението че с този диоптър са скъпи.
Вчера случайно посетихме друга оптика за да му оправят наносниците че има рани, и при тъжната ми реакция " път сега пак колко пари за очила" в  тази оптика твърдят че при тях за -9 ориентировъчно 65-70лв за стъкло. И бях много очудена от разликата.
Да поръчам ли от тези стъкла ми е въпроса?

Здравейте,
както във всяко друго производство, така и при стъклата, може да откриете различно качество, а оттам и разнообразие от цени за съответния продукт. При диоптричните стъкла по-високата цена винаги означава по-добро качество. То се изразява не само в дебелината и качеството на покритията, но и в "начина на виждане" през него (Abbe). Всяко семейство само преценява каква сума може да задели и до колко му е приоритет да осигури по-добро зрение за детето. 
С толкова високи диоптри винаги е добре да имате резервни очила за детето, така че може да направите и едни с по-евтините стъкла, но не бих ги препоръчала като основни.


Титла: Re: От какви очни заболявания страдат най-често децата?
Публикувано от: Candy-Girl в сб, 05 май 2018, 16:39
Здравейте!
Ще се радвам да коментирате проблема на моето детенце. Тя е на 7 г., в първи клас. От 2-3 месеца прави много често конюнктивит . Понякога със секрети,друг път без секрет-само силно зачервени очи.
Заведохме я на детски офталмолог , обясни ни ,че явно има синдрома на " компютърното око. На бележката от компютъра излезе ,че на дясното око има късогледство  - 1,50 , а на лявото -0,50. Изписа ни капки "Циколожил"за разширяване на зениците,които едва намерихме в цяла София и днес отново на преглед. Излезе  за дясно око +0,50, за ляво + 0,25. Лекарката каза,че тази разлика е много голяма от  минус до плюс и ,че дори очила не може да ни изпише. Очилата не можели да коригират тази разлика.Колкото и да се опитвахме да я разберем със съпруга ми,лекарката говореше с терминология и не можахме да разберем какъв е проблема на дъщеря ни. Назначи ни терапия в нейния кабинет ,да прави някакви упражнения детето на апарати.
Моля,ако можете да обясните какво значи тази голяма разлика и мислите ли,че препоръчаното лечение за упражненията ще бъде достатъчно?
Благодаря !


Титла: Re: От какви очни заболявания страдат най-често децата?
Публикувано от: VickyTaylor в чт, 10 май 2018, 16:14
Здравйте! Синът ми е на 2г7м и откакто е навършил 1г постоянно му излизат упорити ечемици.
Досега сме имали 3 терапии с кортикостероиди.
Миналото лято направихме проверка на зрението и се оказа, че има леко далекогледство, което може и да се израстне без очила. Лекарят отказа дс му изпише такива, защото детето е много палаво и буйно и рискът да се нарани е голям. Освен това чистосърдечно ни помоли да не го мажем повече с кортикостероиди, а да чакаме да мине от самосебе си, като междувременно трябва да засилим имунитета. Мина доста време от тогава и ето, преди няколко дни на окото на сина ми се появи наистина огромен ечемик. Не ми се иска дс го оставям така, зсщото изглежда ужасно. Другата седмица имаме час при офталмолог, а аз съм раздвоена дали да приема отново терапия с кортикостероиди?


Титла: Re: От какви очни заболявания страдат най-често децата?
Публикувано от: Mislq в сб, 12 май 2018, 10:29
Vicky, е как с кортико за ечемици.... Ечемиците са от отслабен имунитет. Помисли какво му отслабва имунитета - стресове, развод, ваксини, ясла, раздяла с теб за повече от 2 ч ...
Кортикото ..... Отслабват също. Те се ползват от умни лекари при сериозни състояния, защ са животоспасяващу но и опасни...


Титла: Re: От какви очни заболявания страдат най-често децата?
Публикувано от: VickyTaylor в сб, 12 май 2018, 10:38
Vicky, е как с кортико за ечемици.... Ечемиците са от отслабен имунитет. Помисли какво му отслабва имунитета - стресове, развод, ваксини, ясла ...
Кортикото ..... Отслабват също. Те се ползват от умни лекари при сериозни състояния, защ са животоспасяващу но и опасни...
Благодаря за отговора! Ечемиците излизат винаги след настинка. Тъкмо сополите спрат и хоп- ечемик. Явно там му е слабото място. В интерес на истината не боледува тежко, не прави усложнения, не се е налагало да пие антибиотици. Само банални хреми, които понякога завършват с ечемик. Там го удря. Зимата направихме курс с домашен сироп от черен бъз и саностол. Нямаше проблем няколко месеца с ечемиците до сега. Забелязвам, че сега са може би 2 ечемика на едно място, защото има 2 връхчета. Вече не знам как да я стимулирам тая имунна система. Голяма е доста подутината и изтича жълт секрет, което говори за бактериална инфекция. В четвърттк сме на лекар, да откажа ли кортикостероиди, ако изпишат? Само с антибиотик може ли да се размине?


Титла: Re: От какви очни заболявания страдат най-често децата?
Публикувано от: Mislq в сб, 12 май 2018, 11:40
Vicky, щом питаш, ще ти кажа моето мнение. Нито кортико, нито антибиотик, после може да лекуваш гъбички/диария...
Какво толкова си му давала досега освен бъз?
Пи ли
Биогайа
Бирена мая поне 1мес 3-6 лв в аптеките бълг.
Коластра
https://www.iherb.com/pr/Symbiotics-Colostrum-Chewables-Plus-Wild-Cherry-Flavor-120-Chewable-Tabs/4880
Клеева тинктура

Рибено масло или Омега 3
https://www.iherb.com/pr/Carlson-Labs-Kid-s-Norwegian-The-Very-Finest-Fish-Oil-Natural-Lemon-Flavor-6-7-fl-oz-200-ml/8768
Пробиотик специален като този
https://www.iherb.com/pr/Nature-s-Way-Primadophilus-Reuteri-Superior-Probiotic-Multi-Strain-Powder-with-scFOS-5-oz-141-75-g/4676
Чайчета
Качествени витамини
Хомеопатия

Не се шашкай! Нещо локално, кремче за очи сигурно има. Питай и на др място...


Титла: Re: От какви очни заболявания страдат най-често децата?
Публикувано от: VickyTaylor в сб, 12 май 2018, 11:52
Vicky, щом питаш, ще ти кажа моето мнение. Нито кортико, нито антибиотик, после може да лекуваш гъбички/диария...
Какво толкова си му давала досега освен бъз?
Пи ли
Биогайа
Бирена мая поне 1мес 3-6 лв в аптеките бълг.
Коластра
https://www.iherb.com/pr/Symbiotics-Colostrum-Chewables-Plus-Wild-Cherry-Flavor-120-Chewable-Tabs/4880
Клеева тинктура

Рибено масло или Омега 3
https://www.iherb.com/pr/Carlson-Labs-Kid-s-Norwegian-The-Very-Finest-Fish-Oil-Natural-Lemon-Flavor-6-7-fl-oz-200-ml/8768
Пробиотик специален като този
https://www.iherb.com/pr/Nature-s-Way-Primadophilus-Reuteri-Superior-Probiotic-Multi-Strain-Powder-with-scFOS-5-oz-141-75-g/4676
Чайчета
Качествени витамини
Хомеопатия

Не се шашкай! Нещо локално, кремче за очи сигурно има. Питай и на др място...

Благодаря! Давала съм рибрно масло, пробиотици, специални чачйове за очите с билката очанка и други.
Шашкам се, защото от последните ечемици му останаха червени белези на ръба на клепача, които не минават вече 10 месеца.


Титла: Re: От какви очни заболявания страдат най-често децата?
Публикувано от: Mislq в сб, 12 май 2018, 11:53
На първо време бих сложила тампон напоен с чай от лайка на затворено оченце. Или сребърна вода..
Питай майка ти! Мисли, ще се сетиш какво помага....
Чувала съм че натриват със златен пръстен.
Други капят сребърна вода.
И какво, ако изчакаш няма ли да се пукне и да изтече. Така се отделят токсините. Защо да вкарваш още токсини с антибиотик? Нали не вдига Т?


Титла: Re: От какви очни заболявания страдат най-често децата?
Публикувано от: VickyTaylor в сб, 12 май 2018, 12:02
Аз самата като дете страдах от ечемици. Имах един капсулиран, който ми премахнаха оперативно  и именно от това се страхувам, защото детето е малко. Пробвала съм всякакви неща, пръстени, компреси, кърма , даже и на баячка сме го водили, но всичко без успех. Май наистина стм най-склонна да изчакам да узрее и да се спука, като междвременно мажа с локален антибиотик.


Титла: Re: От какви очни заболявания страдат най-често децата?
Публикувано от: Mislq в сб, 12 май 2018, 12:42
Ами щом има локално лечение с АБ, супер. В пъти по ефективно! Какъв ползваш? Да знам, защото и ние сме имали проблеми, но не съм ги лекувала, освен общото, к писах горе и те си отшумяват.


Титла: Re: От какви очни заболявания страдат най-често децата?
Публикувано от: VickyTaylor в сб, 12 май 2018, 12:49
Ами щом има локално лечение с АБ, супер. В пъти по ефективно! Какъв ползваш? Да знам, защото и ние сме имали проблеми, но не съм ги лекувала, освен общото, к писах горе и те си отшумяват.
Още не го ползвам, чакам прегледа. В чужбина се случват малко по- бавно нещата. Ще се опитам да откажа локален кортикостероид в полза на локален антибиотик. Ще пиша какво са назначили :)


Титла: Re: От какви очни заболявания страдат най-често децата?
Публикувано от: *Женя* в пн, 21 май 2018, 12:58
Здравейте!
Ще се радвам да коментирате проблема на моето детенце. Тя е на 7 г., в първи клас. От 2-3 месеца прави много често конюнктивит . Понякога със секрети,друг път без секрет-само силно зачервени очи.
Заведохме я на детски офталмолог , обясни ни ,че явно има синдрома на " компютърното око. На бележката от компютъра излезе ,че на дясното око има късогледство  - 1,50 , а на лявото -0,50. Изписа ни капки "Циколожил"за разширяване на зениците,които едва намерихме в цяла София и днес отново на преглед. Излезе  за дясно око +0,50, за ляво + 0,25. Лекарката каза,че тази разлика е много голяма от  минус до плюс и ,че дори очила не може да ни изпише. Очилата не можели да коригират тази разлика.Колкото и да се опитвахме да я разберем със съпруга ми,лекарката говореше с терминология и не можахме да разберем какъв е проблема на дъщеря ни. Назначи ни терапия в нейния кабинет ,да прави някакви упражнения детето на апарати.
Моля,ако можете да обясните какво значи тази голяма разлика и мислите ли,че препоръчаното лечение за упражненията ще бъде достатъчно?
Благодаря !

Здравейте,
детето и имало спазъм на акомодацията, т.е. от прекалено дългото гледане на близо очите са се претоварили. След циклоплегията се вижда, че няма проблем.
Прави ми впечатление, че тези оплаквания са в последните месеци. Замислям се дали детето не отключва алергия (сенна хрема)?! Догодина обърнете внимание, ако отново се случи през март/април.


Титла: Re: От какви очни заболявания страдат най-често децата?
Публикувано от: *Женя* в пн, 21 май 2018, 13:02
Ами щом има локално лечение с АБ, супер. В пъти по ефективно! Какъв ползваш? Да знам, защото и ние сме имали проблеми, но не съм ги лекувала, освен общото, к писах горе и те си отшумяват.
Още не го ползвам, чакам прегледа. В чужбина се случват малко по- бавно нещата. Ще се опитам да откажа локален кортикостероид в полза на локален антибиотик. Ще пиша какво са назначили :)

Ами най-добре биха постъпили, ако му назначат да носи очила.
Ако детето е хиперметроп, както се разбира от написаното в началото, за него е най-добре да си носи корекцията, колкото и да е палав.


Титла: Re: От какви очни заболявания страдат най-често децата?
Публикувано от: VickyTaylor в пн, 21 май 2018, 13:32
Сега има ново двайсе. Оказа се, че детето има някакъв стафилокок в зоната на лицето и при спад в имунитета атакува очите, а също и зоната около устата, където получава дерматит. В момента лекуваме и двете неща и може би ще се наложи вътрешен прием на антибиотик. Благодря на всички за отговорите.


Титла: Re: От какви очни заболявания страдат най-често децата?
Публикувано от: Candy-Girl в пн, 21 май 2018, 15:38
Много благодаря за отговора. Само не разбрах да направим ли препоръчаните упражнения за тази акомодация или почивка от тв,таблет е достатъчна?
 Ще наблюдаваме да не е сенна хрема и аз имам такива подозрения.


Титла: Re: От какви очни заболявания страдат най-често децата?
Публикувано от: *Женя* в вт, 05 юни 2018, 15:53
Много благодаря за отговора. Само не разбрах да направим ли препоръчаните упражнения за тази акомодация или почивка от тв,таблет е достатъчна?
 Ще наблюдаваме да не е сенна хрема и аз имам такива подозрения.

Упражненията при всички случаи са полезни :)


Титла: Re: От какви очни заболявания страдат най-често децата?
Публикувано от: *Biskvitka* в чт, 07 юни 2018, 15:15
Дъщеря ми е на 11 год. и миналата седмица сподели, че вижда размазано табели, надписи и пр., които са далеч. Заведох я на очен лекар и се установи, че на едното око има 1 диоптър, на другото 0.75 късогледство. Лекарят препоръча постоянно носене на очила. Консултирах се и с друг доктор, който пък сподели да не избързваме и веднъж сложени очила правят лениво окото и диоптъра по-бързо се увеличава. Направо се чудя на кого да вярвам и какво да правя?!? Моля, имащите сходен опит да споделят какво са предприели.
1