BG-Mamma

Здраве => Здравословни проблеми => Темата е започната от: Blue Cafe в вт, 11 окт 2011, 08:50Титла: МЦ на 7 години???
Публикувано от: Blue Cafe в вт, 11 окт 2011, 08:50
Здравейте!
Видях, че има теми за първия цикъл, но са от 2005 година, знам ли, може още да е паднала възрастта....  :sick:
Голямата ми дъщеря е на 7 г. 8 м. , от няколко месеца е с окосмяване, повече отдолу и по-малко - под мишниците. Снощи ме извика в тоалетната да ми покаже, че са й зацапани гащичките. Ама те едни розови гащи - как да позная какво е. Сложих й ежедневна превръзка, но й казах, че може да е и от настинка, да изчакаме и да видим. Тази сутрин всичко беше ОК, но много сериозно се замислих ....   :( Сега ще я наблюдавам. В тази връзка - доколко е паднала границата за първия МЦ? Моля, споделете кой каква информация има!
Засега не са й набъбнали гърдичките и е слабичка (в предната такава тема пише, че на слабичките по-късно им идва). А иначе лапето вика: "Не искам да е от настинка, искам цикъл!"  :crazyeyes:


Титла: Re: МЦ на 7 години???
Публикувано от: Почти безобидн@ в вт, 11 окт 2011, 09:25
... А иначе лапето вика: "Не искам да е от настинка, искам цикъл!"  :crazyeyes:

Не съм гледала статистики наскоро. Моята голямата я подготвях от 8 годишна, че и едричка си върви. Две лета като е в провинцията говорех и на баби, и на нея. Знаеха какво да купят като превръзки. Беше му втръснало на детето от това да говоря и обяснявам :) МЦ и дойде миналата година на 12-тия й рожден ден :) Ама точно тогава  :35:

Според мен, колкото и да е паднала възрастта ... рано й е на твоята щерка ... след 2-3 години да я чака "лелката" :)


Титла: Re: МЦ на 7 години???
Публикувано от: bobibb в вт, 11 окт 2011, 09:57
И аз мисля, че е малко рано....но децата наистина вече се развиват по-бързо. А на мен лично ми дойде когато бях на 10г и половина и си бях слабичка :roll:.


Титла: Re: МЦ на 7 години???
Публикувано от: Карина в вт, 11 окт 2011, 10:02
На братовчедка ми й дойде на 8г, а това беше доста отдавна, преди десетина години, т.е. не е точно "напоследък".
Детето защо иска да е цикъл, да не би вече да има съученички с такъв?


Титла: Re: МЦ на 7 години???
Публикувано от: Летисия в вт, 11 окт 2011, 10:40
Елора , сигурно, защото му е интересно на детето :) Моята като беше на 8 също много искаше и дори беше си нарисувала на една тоалетна хартия кръв с много ярко червено. Беше изкарала акъла на баща си, защото на него отишла да му се похвали, че и било дошло :)

Сега от както има цикъл казва, че това е най-противното нещо на света :)
Дойде и малко преди да навърши 14 години, доста след по-слаби и дребни нейни приятелки. И окосмяване и гърди си имаше доста от преди това. Така, че това по-слаб или по- едър не знам доколко е гаранция за това, кога ще ти се появи цикъл. Повечето нейни приятелки с цикъл  от преди нея имат значително по-малки гърди от нейните :) Така, че и това не знам доколко е критерий. Може би е важна наследствеността. И на мен и на майка ми на годините на дъщеря ми ни е започнал МЦ. Може би при нея стана само с година по-рано.


Титла: Re: МЦ на 7 години???
Публикувано от: Сребърна паричка в вт, 11 окт 2011, 10:56
А как обяснявате на 7-8 годишно дете какво е това цикъл ? Не са ли шокирани ,че ще им тече кръв ? Как реагират изобщо?


Титла: Re: МЦ на 7 години???
Публикувано от: Blue Cafe в вт, 11 окт 2011, 11:44
Съвсем спокойно обясних преди няколко месеца - че това е лигавицата на матката и се сменя всеки месец, за да може, ако има бебе, то да си има хубаво място, за да порасне, което ще му дава всички необходими вещества и т.н. Естествено, като чуха за кръв, се притесниха, но ги питах веднага дали някога са ме чували да охкам, че ме боли - просто си изтича и това е, трябва да се поддържа хигиена, за да не се вмиришат. 2-3 дни ме питаха не ме ли боли и още ли имам от онзи цикъл и това беше. Миналия месец в магазина си избирах в тяхно присъствие дамски превръзки, коментирахме различните видове. Наскоро започнах да им чета една книжка ("Какво става с мен?"), слушаха, докато изчета 1-2 страници, после се отегчиха ;)
Елора, шашна ме, не мисля, че има съученички с цикъл.... но днес ще попитам. Бяха ни казали, че умствено се развива доста по-бързо от другите и аз някак си (защо ли  :roll:) съм приела, че и физически може да ги изпреварва. Хм, как се сменят грижите с порастването на децата ни  newsm78


Титла: Re: МЦ на 7 години???
Публикувано от: Ali97 в вт, 11 окт 2011, 14:38
Много се чудих дали да пиша...,но консултирала ли си се с лекар затова,че детето има окосмяване на тази възраст?Дали не е рано?
Преди половин година бяхме на профилактични прегледи и педиатърката специално погледна дъщеря ми за окосмяване и аз останах така  :shock:.Тогава тя беше на 5.9 години и обясни,че има случаи на преждевременно окосмяване и трябва да се взимат мерки.
За самия МЦ и на мен ми се струва малко рано,но явно у детето са настъпили хормонални промени и може и това да е.Най-добре говори с педиатъра Ви.


Титла: Re: МЦ на 7 години???
Публикувано от: Ali_sun в вт, 11 окт 2011, 14:58
 Очевидно е възможно да се случи.
 Преди 2-3 години , имах разговор с позната / начална учителка/, по повод бързото съзряване на децата. Та тя сподели , че е имала дете , което в 1 клас е имало МЦ.
 Както са те посъветвали и другите - консултирай се с ЛЛ, но дори и да е това - има и други случаи  :hug:.


Титла: Re: МЦ на 7 години???
Публикувано от: Blue Cafe в вт, 11 окт 2011, 14:59
Не, не съм се консултирала... какви мерки? Хормони? И през ум не ми е минало да питам педиатърката, по оная приказка: "Като знам какъв съм инженер, как да отида на лекар"  :lol: Без майтап, писали сме я фиктивно, не бих разчитала на мнението й. Но ще помисля с кого да се консултирам, благодаря за съвета  :hug:


Титла: Re: МЦ на 7 години???
Публикувано от: Ali97 в вт, 11 окт 2011, 15:15
Съжалявам,че ти "размътих" главата.И на мен може би нямаше да ми мине през ума.Обаче бях озадачена,когато лекарката погледна дъщеря ми за окосмяване.И я поразпитах тогава за този проблем.Спомена за ендокринолог,но все пак твоето дете е малко по-голямо от моето.Най-добре на първо време се консултирай с читав педиатър.Стискам палци! :peace:


Титла: Re: МЦ на 7 години???
Публикувано от: Estellia в вт, 11 окт 2011, 15:40
Нормално е да има окосмяване на тази възраст. Познавам сестрички, които на 6г. бяха окосмени, а на 9 им дойде за пръв път.
Не се шашкай излишно. Всичко е нормално и си е наред детето.  :hug:


Титла: Re: МЦ на 7 години???
Публикувано от: mama galka23 в вт, 11 окт 2011, 20:00
Направо се шашнах :shock:за първи път чувам за окосмяване на 7,8 години,а пък за 6г вече не ми се струва нормално,моята дъщеричка е на 6г и половина и до сега не съм се замисляла, на една такава ранна възраст може да има окосмяване,а за цикъл въобще не мога да си помисля.
И аз мисля,че трябва да се направи консултация с лекар.


Титла: Re: МЦ на 7 години???
Публикувано от: lili1 в вт, 11 окт 2011, 21:50
За 9 год  съм чувала .
Е какво разбирате под окосмяване хора -всеки си има такова .Все пак сме бозайници ;-).


Титла: Re: МЦ на 7 години???
Публикувано от: bim_bam в чт, 13 окт 2011, 23:00
На моя колежка дъщерята е втори клас, т.е. почти на 8г. и половина. От лятото ходи със сутиен, има си съвсем развити гърди. Ходиха на лекар, правиха изследвания - всичко му е наред на детето, просто пубертетът е започнал по - рано. Цикъл още няма, но са ги предупредили и това да очакват в скоро време.

За 9 год  съм чувала .
Е какво разбирате под окосмяване хора -.....

По - тъмни косми предполагам.


Титла: Re: МЦ на 7 години???
Публикувано от: Kameloth в пт, 14 окт 2011, 00:16
Появата на признаци на пубертет под 8 годишна възраст за момичета и под 9 годишна възраст за момчета, се счита като преждевременен пубертет и се препоръчва детето да се консултира с детски ендокринолог.


Титла: Re: МЦ на 7 години???
Публикувано от: vany6a в пт, 14 окт 2011, 09:03
Бре, накарахте ме да се замисля отново как бързо лети времето и нашите малки момичета стават големи госпожици


1