BG-Mamma

Деца => Нашите деца от 1 до 6 години => Темата е започната от: Лекси в ср, 16 ное 2011, 22:49Титла: Игри, изискващи говорене
Публикувано от: Лекси в ср, 16 ное 2011, 22:49
Бихте ли могли да ми предложите игри, подходящи за 4 годишно дете, които изискват участниците да говорят.
Това за което се сещам са едни карти с животни (Карти Смях ми се струва, че се казваха) - участниците искат по ред от другите участници животно (целта е да се съберат 4 еднакви). Ако запитаният няма - отговаря с "Гледай си работата". Днес в книжарницата ми препоръчаха и "Направи си приказка", но за съжаление я нямаха. Ще съм благодарна, ако споделите за подобни игри (както и ако знаете игри, при които се говори, подходящи за тази възраст - аз се сещам за "Асоциации", но тя май е за по-големи)


Титла: Re: Игри, изискващи говорене
Публикувано от: Касита в ср, 16 ное 2011, 22:56
Имаме играта "Познай кой е?", в която се изиска от участниците да познаят дадена карта като задават въпроси и съответно отсрещната страна им отговаря.

Помниш ли "Ораторе, бораторе"?  :)


Титла: Re: Игри, изискващи говорене
Публикувано от: Лекси в ср, 16 ное 2011, 23:00
Касита , благодаря   :bouquet: Ще я потърся. А за "Ораторе, бораторе" не се сещам, освен че продължаваше с "Кажи какъв да бъде тоз"  :oops:


Титла: Re: Игри, изискващи говорене
Публикувано от: Грозното Пате в ср, 16 ное 2011, 23:05
Аз се сещам за "Кака, види, види, нещо ми се види с буквичката.." Сещаш ли се?


Титла: Re: Игри, изискващи говорене
Публикувано от: galia_i в чт, 17 ное 2011, 10:32
Също и "Хвърчи, хвърчи..." - където трябва да се реагира според това дали казаното наистина може да хвърчи.


Титла: Re: Игри, изискващи говорене
Публикувано от: Лекси в чт, 17 ное 2011, 10:54
Благодаря   :bouquet: за "Хвърчи, хвърчи..." не се бях сетила!"Кака, види, види, нещо ми се види с буквичката.." не ми е позната. Може би един от участниците казва буквичка, а другите се стремят да намерят предмети наоколо, започващи с тази буквичка?


Титла: Re: Игри, изискващи говорене
Публикувано от: Tsv в чт, 17 ное 2011, 11:40
С каката играехме на:
Намислих си - намислих си нещо с буквичката П /перде/ и се намисля нещо, което е в стаята и тя изброява нещата, които вижда, започващи с тази буква, но преди това играехме с букви /имахме една къщичка на буквите - представлява кутия с буквите от азбуката и картинка на нещо, започващо с тази буква, на задната част на картончето имаше магнит и ги лепяхме на хладилника, та беше понаучила буквите и съответно можеше да намира предмети започващи с различни букви/. После я усложнихме като казваме не само нещата намиращи се в стаята, но за да могат да се познават ги описвахме. Например - намислих си нещо, което лети в небето, на него се качват хора, за да ги пренесе на далечни растояния - самолет. 

После като научи азбуката играехме на думички /и досега и е любимата игра, когато с нещо трябва да се занимава, а не може, примерно отиваме някъде или чакаме на опашка или пред лекарския кабинет/. Първоначално си избирахме буква и всеки казва някаква дума започваща с нея докато един от нас не се сети за следваща дума и се предаде, така другия печели. Така и научаваше нови думи, защото аз избирах по-сложните думи, които още не знае и съответно обяснявах какво означават. С течение на времето усложнихме играта като си избираме - ще играем на предмети, глаголи, разстения, животни по същия начин, като се изброяват само животни с избраната буква. Буквите вече избираме като единия изброява наум азбуката, а другия като каже стоп и до която буква е стигнал - с нея се играе.

Това са и любимите игри. Не искат нищо освен двама участници и могат да се играят навсякъде, дори и докато мама готви или прави нещо друго и много обогатяват речниковия запас. Случвало се е да питаме чичко гугъл за картинки за да онагледим дадено животинче.


Титла: Re: Игри, изискващи говорене
Публикувано от: рони в чт, 17 ное 2011, 12:09
Лекси, за направи си приказка си мисля, че можеш да попиташ Анда. По спомен това е нейна творба.  :peace:


Титла: Re: Игри, изискващи говорене
Публикувано от: Грозното Пате в чт, 17 ное 2011, 14:30
Кака види, види е нещо като първото описано от Tsv .
Единият си намисля някой предмет, който се вижда в стаята и си пее: "Кака види, види, нещо ми се види с буквичката.."  Казва една буква, като си е намислил предварително предмета. Другите участници трябва да познаят думата. :peace:


Титла: Re: Игри, изискващи говорене
Публикувано от: Доника в чт, 17 ное 2011, 15:14
Бях ги забравила тези игри  :hug:


1