BG-Mamma

Деца => Нашите деца от 1 до 6 години => Темата е започната от: TanyaMJ в пт, 06 яну 2006, 00:02



Титла: Спомняте ли си нещо от яслата или първите дни в ДГ?
Публикувано от: TanyaMJ в пт, 06 яну 2006, 00:02
Интересно ми е дали си спомняте нещо от яслата, как се чувствахте, беше ли ви мъчно. Знам, че на 1 година няма никави спомени, но около 2 може би нещо има... Аз си спомням как майка ми и брат ми ме пренасяха с количката през едни ж.п. релси, но не това е важно. Понеже съм била доста болнава майка ми стана домакин в една ясла и ме записаха в нея. И си спомням, че тя всеки обед идваше при мен, а и през деня знаех, че е през 2 стаи. Не съм чувствала никакви притеснения. И понеже се чудя дали дъщеря ми ще изживее стрес, когато тръгне в детска градина, ми стана интересно вие спомняте ли си нещо, как ви подготвиха за детската градина, така че да не се чувствате изоставени...


Титла: Re: Спомняте ли си нещо от яслата или първите дни в ДГ?
Публикувано от: bimba в пт, 06 яну 2006, 00:05
Имам спомени от ДГ,в началото плачех ивиках след мама-"Първа да ме вземеш",после не исках да си ходя,но като цяло лоши спомени не са ми останали,мое би от кухнята само и от онзи фасл с жилките отстрани пфу :(


Титла: Re: Спомняте ли си нещо от яслата или първите дни в ДГ?
Публикувано от: Тук съм в пт, 06 яну 2006, 00:11
Аз съм била много ревлива, обаче не съм стресирана от това ;-). Нямам никакъв спомен, че ми е било неприятно да ходя на ясла или градина. Дори ми харесваше.

Големият ми син, също много трудно тръгна на градина. Ревове, писъци, като ме хванеше за шията, не могат да го откъснат от мен, целия ми врат изподран, аз трепереща и пред припадък. Е, вече не си спомня за тези работи, дори иска от училище да се върне в градината :D.


Титла: Re: Спомняте ли си нещо от яслата или първите дни в ДГ?
Публикувано от: Isa в пт, 06 яну 2006, 00:31
Колкото и невероятно да звучи - имам доста спомени от яслата  :roll:

Спомням си как нощем виках майка си и буквално тя по цяла нощ ми държеше ръката, помня как се измъквах от кревата на обед и ходех при любимата си 'леля', а тя ми даваше кифла с мак докато другите спяха и ме гушкаше. Помня как излъгах майка ми, че съм още в групата на малките, а не в тази на големите /пак заради въпросната леля/.

Знам от майка ми, че яслата ме е травмирала здравата и даже според лекарката ми тогава е трябвало да ме спрат, но накрая се е намерила една 'леля', която да заобичам и благодарение на нея съм избутала.

От градината помня, че сестра ми искаше да ме "смени" за братчето на приятелка, с което бяхме заедно. Помня първия ден там и как плаках за майка ми и...с две думи от градината помня доста неща. Благодарение на нея не ям каши и фрикасета /мъжът ми също не яде въпросните гнусотии благодарение на градината си/ :sick:


Титла: Re: Спомняте ли си нещо от яслата или първите дни в ДГ?
Публикувано от: AFRODDITA в пт, 06 яну 2006, 01:02
На ясла не съм ходила, но от ДГ имам спомени...
Ревях без сълзи, щото майка ми трябваше да ходи на работа, а тя ме оставяше вътре и ми казваше: ако плачеш, отиваш на село при баба си...
Не ми оставиха голям избор.
И аз от там не ям бяло пилешко месо, фрикасета, грис и филии с крема и лютеница ама объркано здраво на цвят оранжево.
Мисля си сега какво ще стане с моето дете и ако мога да го гледам и да го водя само до обяд да играе с децата. Иначе е контактен знам, че веднага се заиграва с децата, но не знам ако не съм на близо как ще е.


Титла: Re: Спомняте ли си нещо от яслата или първите дни в ДГ?
Публикувано от: alma в пт, 06 яну 2006, 01:14
На ясла не съм ходила, гледали са ме баба и дядо няколко месеца преди градината. Обаче после съм страдала много, бях много привързана към дома и въобще ми беше неприятно, че ме будят рано и вървя хиляда километра, оставят ме сред глупави лелки, хамави деца, въобще не ми харесваше. За храната спомен нямам, ядех всичко, добро прасе,грух!
Няколко пъти бягах от градината, помня страшно много неща.  Помня и хубави моменти, но имам и доста неприятни спомени и то най-вече свързани с родителите и държанието им към мен при водене и взимане от детското заведение.
В интерес на истината, не се определям като особено котнактно дете, по-добре ми беше сама или с малко на брой деца, кротки, разбрани. Ама нъц! Затуй вероятно не ми се е понравило на градина. И на училище като тръгнах, пак бягах. Пък в гимназията да не ви разправям...  :sick:


Титла: Re: Спомняте ли си нещо от яслата или първите дни в ДГ?
Публикувано от: pandora в пт, 06 яну 2006, 10:26
Помня от детската градина, за съжаление само лоши работи. Мразех да ходя - ревях до истерия, горката ми майка. Не ми даваха да ставам до тоалетната на обяд, защото не спях и мислеха, че ги лъжа, за да се разхождам и аз се напикавах, от което много страдах. От градината не ям тиква - мразех я още тогава, но една лелка ме хвана, че я раздавам на другите деца  ми я натъпка в гърлото цялата и аз естествено повърнах. Абе.....гадна работа беше тая градина.


Титла: Re: Спомняте ли си нещо от яслата или първите дни в ДГ?
Публикувано от: Noirette в пт, 06 яну 2006, 10:36
И аз яслата съм я пропуснала, но от детската градина имам спомени, за щастие не особено лоши.
Не си спомням да съм имала проблеми с храната :), затова пък със спането :twisted:, винаги съм мразела да спя на обяд, преструвах се, че спя докато ни наглеждаха, а после .... за цял живот имам белег до дясното око от ръб на легло вследствие на организирано от мен прескачане на леглата по време на следобедния сън :lol:


Титла: Re: Спомняте ли си нещо от яслата или първите дни в ДГ?
Публикувано от: reflex в пт, 06 яну 2006, 10:40
Най-ясно помня първите няколко дни в ДГ.На обед всички лягаха,а аз сядах на едно столче и така докато се наспят.Бях от неспящите и будех децата около мен,затова след първия ден не ме пускаха в спалнята.


Титла: Re: Спомняте ли си нещо от яслата или първите дни в ДГ?
Публикувано от: seni в пт, 06 яну 2006, 10:43
 На ясли не съм била, но си спомням ясно детската градна . Постъпих в нея на три годишна възраст, не помня какво са ми казали преди това, но много исках да се държа като голяма и да не се разплача като ме оставят. Когато баща ми ме целуна за довиждане /там бяха и двамата ми родители, мисля, че това е важно/, аз в отговор го поухапах по бузата, като в този момент се разплаках. После не си спомням добре процеса на адаптация, но усещането за тревожност, непривичност, страх от учителките, от изисквания, на които може и да не мога да отговоря, на някаква състезателност с другите деца, на несигурност дали ме харесват и приемат, желанието да си бъда у дома - тези неща си ги спомням и мога да ги почувствам много ясно и до днес. Чувството, че са ме изоставили май не си го спомням, мисля, че не го е имало - била съм достатъчно голяма, за да проумея, че нашите ходят на работа и че ще дойдат вечерта да ме вземат.

 Според мен е добре детето да се адаптира постепенно, всмисъл да се заведе първо само да види  яслата или градината, после да се остави за 20 минути, после за повече, да му се остави нещо от майката /например ръкавица/, за да си я има докато нея я няма /това го бях чела някъде и ми хареса/.


Титла: Re: Спомняте ли си нещо от яслата или първите дни в ДГ?
Публикувано от: Dahlia в пт, 06 яну 2006, 10:46
Помня, че една леля насила ме караше да ям със забележката "Ако не го изядеш ще ти го изсипя във врата". От ДГ не ям малеби, кисел и кифли с мармалад. Помня как на Нова Година Дядо Мраз(тогава) на всички ни донесе еднакви подаръци-книжки и конструктури (по идея на другарката) и само на едно момиченце донесе голяма кукла. Много бях обидена на добрия старец.


Титла: Re: Спомняте ли си нещо от яслата или първите дни в ДГ?
Публикувано от: руса мацка в пт, 06 яну 2006, 10:51
Да - от детската градина.
Кошмар беше. Бях много злояда, а лелите ме караха да си изяждам всичко - това беше най - страшното!
Ревях нон стоп и висях на оградата... :cry:
Децата вече спяха, а аз още седях над супата и ронех сълзи - те капеха в пълната чиния и леля Цеца ми казваше: "реви, реви, че ти стане супата повече!!!" :twisted: :crazyeyes:
Когато ни водеха на разходки в парка минавахме покрай нашата къща - просто завивах и се прибирах - дядо ми ме пита - обади ли се на другарката - обадих се! А после пред градината всички откачат, че ме няма :ooooh:
След няколко дни мъки баба ми дойде да работи в градината, за да ме наблюдава...По същия начин лъжех, че съм се обадила и слизах в кухнята при баба, а горе ме търсеха...
Тогава си обещах, че никога няма да пратя детето си на градина, ама така се случи , че то тръгна на ясли още на 1г. и 3 месеца  :?


Титла: Re: Спомняте ли си нещо от яслата или първите дни в ДГ?
Публикувано от: Onna-bugeisha в пт, 06 яну 2006, 10:54
Имам спомени и от яслата и от детската градина. От градината имам и някои хубави спомени, но от яслата са ни останали само лош  :? Помня как плачех сутрин и всички плачеха "Мамоооооо", а аз " Таткоооооо", защото той ме водеше, помня как ме тормозеха да спя следобяд - нещо,което ненавиждам... От детската градина пък не ям разни храни, като разнии кисели, гадните друсащи се кремчета (не знам как се казват :oops:), юфка, сутлиаш с канела, фрикасе и още доста


Титла: Re: Спомняте ли си нещо от яслата или първите дни в ДГ?
Публикувано от: Алиса в огледалния свят в пт, 06 яну 2006, 11:15
Спомени от яслата нямам - ходила съм само около месец и съм се разболяла сериозно - гледали са ме баба и дядо /работещи!!!/+бавачка.
От градината имам спомени - не са неприятни, НО трябва да отбележа, че сме били двамата с брат ми - близнаци сме ;-). Явно това е внасяло сигурност у мен. Спомням си как следобед първо обличах брат си, завързвах му връзките на обувките /той не можеше или не искаше сам/, слагах му шапка, шал, ръкавици, после аз и строени двамата до врата, за да чакаме майка да ни вземе. Мама беше учителка в техникум и идваше Първа, което беше страхотно.
Също си спомням как двамата с брат ми избягахме от дет. градина, просто така, за да се разхождаме из града 8). Баща ни откри едва следобяд,след няколко часово обикаляне с кола из града, беше посинял от притеснение.


Титла: Re: Спомняте ли си нещо от яслата или първите дни в ДГ?
Публикувано от: chockolina в пт, 06 яну 2006, 12:59
Да, имам спомени от яслата. Спомням си помещението, в което ни държаха всички на цукалата, и как научих всички останали деца да се движат седнали на гърнетата, а после патешката се придвижихме до стаята с играчките, при което половината си исипаха съдържанието на гърнетата, а аз ядох бой по дупето!  ;-) Не са ми лоши спомените като цяло, нито от яслата, нито от градината - напротив, беше ми много забавно с останалие деца; единствено дето оттогава мразя доматена супа - все ме заплашваха, че ще ми я изсипят в гърлото, ако не я изям... :?


Титла: Re: Спомняте ли си нещо от яслата или първите дни в ДГ?
Публикувано от: AnMary в пт, 06 яну 2006, 13:17
Имам спомени от яслата. Някои са ми по-ясни, защото явно са ми направили голямо впечатление. Спомням си как лелката тропваше с лъжицата по крем-карамела и ми казваше "яж", а аз *****... аз и до сега не ям нищо кремообразно.
Не си спомням в яслата да съм плакала, защото по това време живеехме при баба ми на село и яслата беше близо до нас. Като ми писнеше си отивах вкъщи :)
И т.н. и т.н.


Титла: Re: Спомняте ли си нещо от яслата или първите дни в ДГ?
Публикувано от: Шани в пт, 06 яну 2006, 14:43
От яслата, на която съм била 10-ина дни:
1. Седнах или не знам точно как, но счупих едно кукленско легълце.
2. имахме Тържество, но което аз имам такава  :sick: физиономия...Имам снимка като доказателство.

От Детската градина ( на 4г. и половина съм била):
1. Бях любимката на едната другарка;
2. Учехме руски и бяхме "ребята";
3. Снимаха ни за телевизията;
4. Не спях въобще следобяд и наказваха цялата група през глава зарад мен;
5. играех си с един до мен на "Кой кара без каска?";
6. Винаги аз бях дежурна, да викам децата, ако родителите им са дошли да ги вземат;
7. влязох с един Евгени в някакъв килер и там открихме подаръците от Дядо Мраз.
.
.
.
И още много, но нямам спомен да съм ревала, да ми е било тъжно и трагично. Напротив - беше ми супер удовоствие  :D


Титла: Re: Спомняте ли си нещо от яслата или първите дни в ДГ?
Публикувано от: мирта в пт, 06 яну 2006, 15:33
На ясла не съм ходила, а на градина само 1-ва група. Имам някакви смътни спомени. Но общо взето не обачах да ходя на ДГ, защото там ме караха да ям и да спя. Един път направих опит за бягство, но ме хванаха.
Спомням си,че леглата се вдигаха на стената.
Исках майка ми да ме прекръсти на Величка(незнайно защо).
Два пъти ме водиха на доктор, защото не ми се ядеше, а трябваше да скрия компота от праскови някъде и си набутах парчето в....... носа :35:.
 Имам спомен как ми намериха гниди и извикаха майка ми да ме вземе и тя ме заведе на село при баба.


Титла: Re: Спомняте ли си нещо от яслата или първите дни в ДГ?
Публикувано от: ИВКА 10 в пт, 06 яну 2006, 16:03
Да имам спомени.
Като малка бях много злоядо дете,а елате да ме видите сега. :oops: :tired:
Та си спомням че имахме една учителка, която непрекъснато ми крещеше и ме тъпчеше на сила с ядене.От тогава го намразих този десерт кисела. :xarms:
Хич не обичах да ходя на градина.
Майка ми се беше видяла в чудо с мен.
Горката ми майчица. :cry:
Сега ми се връща тъпкано от синът ми. :tired:


Титла: Re: Спомняте ли си нещо от яслата или първите дни в ДГ?
Публикувано от: Flash* в пт, 06 яну 2006, 16:34
Да, помня. Помня едно момченце от яслата - Игор, бяхме неразделни и вечно се водехме за ръка. Особено силен спомен ми е част от двора на яслата пълен с маргаритки, все там стояхме двамата.

От градината помня малко неща, но помня как ревах като магаре заради една тетрадка от 10 листа с Левски отгоре на корицата и един молив с гумичка. После татко ми купи ... обожавах да ходя в двете книжарнижи в Етрополе - бяха магазини за чудеса за мен! :lol:

Нямам спомен да съм плакала за нашите или да не съм искала да ходя, въпреки, че сестра ми е с 2 години по-голяма от мен и не е ходила нито ден, нея я гледаше прабаба ни.


Титла: Re: Спомняте ли си нещо от яслата или първите дни в ДГ?
Публикувано от: ЛаБомба в пт, 06 яну 2006, 16:43
Аз пък нищо не си спомням от детската градина.


Титла: Re: Спомняте ли си нещо от яслата или първите дни в ДГ?
Публикувано от: bomboto в пт, 06 яну 2006, 17:16
 На ясла не съм ходила, ама от градината си спомням доста работи.
 Спомням си примерно страхотния двор на градината, в който имаше минизоопарк с патици, фазани и зайчета и всеки следобед ги хранехме барабар цузамен с възпитателките - много ми беше хубаво. За жалост този чуден двор вече го няма - говоря за някога приятната детска градина на "Кораб планина", кяот някой май беше споменал наскоро в друга тема.
 Помня и как ме тормозеха разни батковци от по-големите групи и ми викаха "Цайс", щото бях с очила, помня и едно мило момченце Коцето, което вървеше след мен и ми шепнеше: "Ти си моята розичка" , а аз ужасено се прибрах у дома и цяла нощ не мигнах от рев, щото ми бил казал младежът "розичка", помня и нашите как щяха буквално да припаднат от смях, след което, помня гадните филии с лютеница и сирене - до ден днешен не мога и да си помисля за тях без да ми се додрайфа, мразя и сутляш и още к'во ли не. Помня и как затвориха градината за ремонт и настана моят кошмар - в едната градина изядох страшен бой от една лелка, защото се напиках - ама така ме би, че не можех и името си да кажа - помня и как баща ми (Бог да го прости) влетя на другата сутрин и се развихреи гигантски скандал, помня как я държеше за реверите и крещеше така, както никога повече не съм го виждала да крещи, после пък ме преместиха в другата Лозенска градина до булеварда, където се натъкхнах на едно зло дете , което всеки ден ме терореше , докато накрая не го набих аз - незнам откъде намерих сили, ама го набих и помня как найй-сетне ме преместиха в градината, в която сега ходи и синът ми зад Японския хотел и там накрая се възцари спокойствие. А, помня също и как щях да се женя за един Иван - на Лили Ванкова - синът и и много ме майтапеха дълги години.
 Като цяло не си падах да ходя много на градина и по спомени на майка ми съ ревяла всеки божи ден по пътя дотам.

Добре че Бимбото е фен и на яслата и на градината и не ми създава подобни грижи.


Титла: Re: Спомняте ли си нещо от яслата или първите дни в ДГ?
Публикувано от: Tsvety в пт, 06 яну 2006, 17:40
Странно е, но имам доста спомени от яслата. Имахме една леля Йовка, много я обичах- беше като трикрилен гарсероб, гръмогласна и много мила. С братовчедка ми бяхме в една група и на обед я слагаха до мен, че да взимам пример и да ям- и досега с нея сме като Клечо и Мечо. :mrgreen: Помня как ни слагаха на цукалата под час и как си играехме в двора и още разни неща...От детската градина имам повече спомени, но леля Йовка я нямаше там и ходех с неудоволствие и голям рев.


Титла: Re: Спомняте ли си нещо от яслата или първите дни в ДГ?
Публикувано от: bim_bam в пт, 06 яну 2006, 17:43
  На ясла не съм ходила, но на градина - да...  :tired:
  Като отидох да подавам документи за ДГ на дъщеря ми /че тук ги записват две години по - рано  :shock:/, направо ми се сви коремът, като влязох вътре. Сякаш се върнах в онези кошмарни за мен дни, от които спомените ми са все още силни... когато ме караха да спя на обед, да ям насила крем супа и грис и т.н.  :naughty: Ревях всяка сутрин и лъжех майка ми, че нещо ме боли, само и само да не отида на градина. Не обичах моля другарките, а само една лелка, която идваше в групата ни специално заради мен. Абе, ужас...
  Силно се надявам нещата в градините да са се променили, най - вече като отношение към децата, защото аз не случих на такова.


Титла: Re: Спомняте ли си нещо от яслата или първите дни в ДГ?
Публикувано от: Maria.St в пт, 06 яну 2006, 19:06
Наскоро и аз се бях замислила по този въпрос, след един разговор с майка ми. За съжаление няма да те окуража много - и моите спомени от детската градина са само отрицателни. Нищо хубаво не си спомням наистина... От най-малката група си спомням как ми лепяха големите пластелин по главата и ме замеряха с пясък. Спомням си колко самотна се чувствах, докато, строени в две редици, слушахме приказки на грамофона. И все са такива. Последнаха година (4 група) даже почнах да сънувам едни гадни сънища...
Мъчно ми става като си помисля, че това може да се случи и с моите деца, но няма начин - не може пък и вкъщи да си стоят...


Титла: Re: Спомняте ли си нещо от яслата или първите дни в ДГ?
Публикувано от: Coolmummy в пт, 06 яну 2006, 19:17
Помня как татко ме водеше през една горичка за по-напряко към градината.Помня,че не спях изобщо и ме наказваха да стоя права, докато се изморя и заспя.Помня и че се бях наакала и една лелка ме изми на мивката със студена вода.
А иначе много съм боледувала и не съм ходила на градина повече от 3-4 месеца общо,така че и тези спомени са ми достатъчни  :roll:


Титла: Re: Спомняте ли си нещо от яслата или първите дни в ДГ?
Публикувано от: Лалка в пт, 06 яну 2006, 20:38
На ясла не съм ходила, но на градина ходих с удоволствие. Много си обичах другарките. И аз като Шани учих усилено руски тогава, последната година даже правихме пиеса в театъра и аз бях разказвача на приказката за Житената питка.  Още имам откъслечни спомени от тази приказка на руски.
Иначе и аз не обичах да спя, редовно организирахме бой с възглавници и всичко, което ни попадне под ръка в спалнята - веднъж даже трябваше мама да шие едни нощници, които съдрахме по време на боя. Тя ги заши, пък аз ядох шамарчета. Много беше хубаво и даже след като завършихме 4-та група мен ме оставиха лятото да ходя на градина, защото не исках да свършва.


Титла: Re: Спомняте ли си нещо от яслата или първите дни в ДГ?
Публикувано от: Ljuboznatelna в пт, 06 яну 2006, 22:11
От яслата помня, как ни слагаха на гърне, как за новата година плаках, задето не ме направиха зайче(2г.) , помня стаята в която ми даваха лекарство - розово сиропче,общо взето нямам хубави спомени. В градината ми беше много забавно, имам страшно много спомени от тогава, всичките хубави.


Титла: Re: Спомняте ли си нещо от яслата или първите дни в ДГ?
Публикувано от: шемет в пт, 06 яну 2006, 22:21
Ами предимно гадни спомени. Примерно една тъпа лелка ме удари силно с пръчка, защото не спях, а само лежах със затворени очи. И беше скучно като цяло, нищо интересно не правехме. От първия ден съм я намразила тази градина, защото -  разправяла ми е майка ми - води ме тя както му е редът, и аз, с явно с желание и интерес, се запътвам към едни играчки в ъгъла. При което една лелка ми кресва злобно, че с тези играчки не може да се играе, това били 'хубавите' играчки, само за показ! Е как да ми хареса...
После съм ходила на забавачка (с английски), там май ми харесваше повече.


Титла: Re: Спомняте ли си нещо от яслата или първите дни в ДГ?
Публикувано от: Госпожичка Клавèл в пт, 06 яну 2006, 22:41
Имам един много ясен спомен от яслата.
Вися на терасата, тя е с висока телена ограда и виждам баща ми  и един негов колега да идват по улицата за да ме приберат.....явно много съм искала да си тръгна :oops:. После си спомням сладкарницата и бозата :mrgreen:


Титла: Re: Спомняте ли си нещо от яслата или първите дни в ДГ?
Публикувано от: Трилиън в пт, 06 яну 2006, 22:42
Имам доста спомени от детската градина. Повечето са хубави и ясни. Дори щях да се женя за едно момче от моята група и ходихме да казваме на родителите му :hahaha:
От яслата мнооого бегли спомени :ooooh:


Титла: Re: Спомняте ли си нещо от яслата или първите дни в ДГ?
Публикувано от: ale_x_andra в пт, 06 яну 2006, 23:09
Помня точно първия ден, когато баща ми ме заведе на градина- коридора с гардеробчетата, лелката, която прави опит да ме заведе вътре при децата и обещанието на баща ми, че ще дойде бързо да ме вземе. Помня, че и по- нататък плачех и стоях до прозореца, чакайки да се появи баща ми. Даже бях инструктирала другите деца да гледат, и ако видят човек с пилотска шапка и униформа, да знаят, че това е баща ми и идва да ме вземе.
Помня и едно цигане Стоянка, която ми разправяше, че ако не слушам, ще ме вкарат в затвора, ама аз да не се плаша, защото там имало портокали :mrgreen:
Сега ми е смешно, но заради това цигане докъм 4-5 клас изпитвах неистов страх от милиционери. Ходех на школа по немски език, пътя ми минаваше покрай районното, умирах от ужас, че някой от милиционерите ще ме закопчае насред улицата. :crazyeyes:
От градинските манджи и до днес не понасям ориз със чушки и други гадости, леле втресе ме, само докато го напиша :sick: И рибеното масло, което ни го даваха всеки ден преди обяд :sick:
Помня си страхотната леля Лили, както и Димо, с когото си бяхме семейство и живеехме на двора под пързалката :lol: :lol: :lol: И голяма част от децата в групата- просто защото се оказахме заедно чак до 7-ми клас :D
Отплеснах се, няма ли някой да ме спре!


Титла: Re: Спомняте ли си нещо от яслата или първите дни в ДГ?
Публикувано от: Tess в сб, 07 яну 2006, 13:03
Аз не съм ходила на ясла, но от ДГ имам чувството, че си спомням ВСИЧКО - особено как всеки ден ревях и се молех да не ме водят. Просто спомените са ми кристално ясни и чисти. Спомням си за съжаление само лоши неща. Например как трябваше да рисуваме портрет на мама и после учителката обясни на всички, че аз май не обичам майка си, защото съм я нарисувала в студен цвят - синьо  :sick: (не е майтап!). Или как другарката Карагьозова ни крещеше "Да не мислите, че ми се занимава с вас, идиотчета такива! Ама си имам двама сина и три хубави внучета и ми трябват парички за тях!". Другия хит беше на другата другарка Овчарова "Нервите ми да не са от корабни въжета" и "Който мръдне и с пръстчето на ръката, ще го пребия" - това, когато ни караха да спим. Аз треперех и веднага почваше да ме сърби навсякъде и да се чудя как да се почеша, като не може да мърдам.  :twisted: И при нас креватчетата се вдигаха и слагаха всеки път за спането. Съвсем ясен ми е спомена как другарката Карагьозова ме удари през лицето и ми "заши" окото задето не искам да спя. След което аз се страхувах да кажа на нашите кой ме е посинил, за да не ме бие тя още повече и баща ми едвам измъкна от мен истината. После в градината имаше грандиозен скандал, повече мен не ме пипнаха с пръст - поне това беше ползата:) А за окото ходихме на лекар няколко пъти. Абе моята градина беше кошмар, просто не го пожелавам никому, но то и вече мисля, че няма чак такива изкукали учителки!

За храната нищо не помня честно казано, защото аз си ядях нормално и не са ме насилвали в тази насока. Обаче помня, че когато някое дете имаше рожден ден и е имало торта, другарката или лелката минаваха с една голяма лъжица (една и съща за всички!) и ни пъхаха в устата от тортата  :sick:, вместо да се хабят чинийки за всеки  :twisted:

Единственото хубаво е, че ми даваха всички главни роли в пиеските, защото много добре рецитирах и имах огромно желание да се изявявам пред публика  ;-) Но това изобщо не компенсира всичко останало  :naughty:


Титла: Re: Спомняте ли си нещо от яслата или първите дни в ДГ?
Публикувано от: nikani в сб, 07 яну 2006, 13:54
Имам някои доста отчетливи спомени.
Единият е как исках да отида до тоалетната, а "другарката" не ми разреши, но аз отидох ( че иначе щах да се напишкам ), а тя ме наказа :mrgreen:
Друг спомен имам от гадната сива каша с парченца хляб в нея - отврат :sick:
И от един празник, на който ние децата правихме сандвичи и имаше един с шипков мармалад и салам :crazyeyes:
А най- незабравимия ми спомен е как ме забравиха в градината
Майка и татко били на партийно събрание и майка помолила бабата на едно комшийче като вземе него да вземе и мен. Да, ама тя забравила за мен и аз останах последна. Другарката си тръгнала и ме оставила в нощуващата група ( тогава имаше родители, нощна смяна на работа и децата им спяха в детската градина )
Помня, че гледахме Сънчо и всички други деца си облякоха пижами и легнаха, а аз истерично ревях за мама... newsm50


Титла: Re: Спомняте ли си нещо от яслата или първите дни в ДГ?
Публикувано от: Tonita в сб, 07 яну 2006, 14:22
Не съм посещавала нито ясла, нито детска градина. Аз съм бабино детенце.  ;-)Ходих на предучилищна, когато станах на 6. Много ясно си спомням първият ден. Баща ми ме заведа и аз, като разбрах, че ще ме оставят сама там.....рев, дърпане, категоричен отказ да пусна баща ми, крещях му през сълзи "Не искамммммммм, не ме оставяййййй", тръшкане и накрая баща ми ме върна вкъщи при баба ми. Вечерта двамата с майка ми добре ме "обработиха" психологически, без бой и закани и на следващата сутрин, сама си отидох до детската градина... :thinking: Как са успяли за една вечер да постигнат такъв успех, нито аз си спомням, нито те. Жалко, такъв ценен опит, щеше да бъде от полза, ама.... :roll:


Титла: Re: Спомняте ли си нещо от яслата или първите дни в ДГ?
Публикувано от: martisun в нд, 08 яну 2006, 00:27
Имам един много неясен спомен как ме кара дядо ми с колело а аз плача. Майка ми твърди че дядо ми ме е карал така на ясла. От детската градина пък си спомням само една госпожа дето ни биеше шамари и едно момче което ми връзваше обувките.


Титла: Re: Спомняте ли си нещо от яслата или първите дни в ДГ?
Публикувано от: Alabala♥ в нд, 08 яну 2006, 13:23
Аз доста плачех за майка ми :cry:
Ясни си спомням една учителка, която ако не спиш по времето за съм ни заплашваше да ни отреже езиците :crazyeyes: :crazyeyes: :2gunfire: :2gunfire: в последствие си спомням много ясно как я откараха с една инвалидна количка май в психиатрията.Незнам как са я допуснали на такава работа но е факт :roll:


Титла: Re: Спомняте ли си нещо от яслата или първите дни в ДГ?
Публикувано от: neznakomka в нд, 08 яну 2006, 15:17
Не съм ходила на ясла. В детската градина майка ми беше следобедната учителка, и това страшно ме радваше. Имах вътрешно чувство кога става смяната, и се измъквах от леглото да ходя да играя сама при нея с играчките. Следобедният сън ми беше много досаден и неприятен, и никога не го научих. Спомням си как другата учителка ми беше разкървавила устата с една метална линийка, защото устата ми много знаела. Самата аз никак не бях цвете като дете и едно от градинските удоволствия беше да бия всеки ден едно момченце. Но като цяло спомените бяха добри. Майка ми обаче не беше като че ли добър модел за детска учителка - не стягаше добре собственото си дете.  ;-)


1