BG-Mamma

Деца => Нашите деца от 1 до 6 години => Темата е започната от: Inna в пн, 09 яну 2006, 13:28Титла: Сам вкъщи - откога?
Публикувано от: Inna в пн, 09 яну 2006, 13:28
Момичета, кога започнахте да оставяте мъниците сами вкъщи? Естествено, за малко - да идете до кварталния магазин набързо, да хвърлите боклука...
Как разбирате, че детето е готово за това?


Титла: Re: Сам вкъщи - откога?
Публикувано от: Лекси в пн, 09 яну 2006, 13:57
След като я оставих веднъж като бебе, уж дълбоко заспала, за да си купя цигари и я намерих почервеняла от рев, посмях отново да го направя едва вчера т.е. на 5 г. и 3 м /този път пък нямах запалка :oops:/. Тя от известно време сама ми казва, когато не й се ходи с мен да я оставям сама, но мен все ме е страх... Имам фобия, че ще ми се случи нещо /например ще заседна в асансьора/, а тя ще ме чака, ще се чуди какво става.... Вчера излязох с мобилния в ръка, знаейки, че баща й е на 5 мин.от нас и ще може да реагира при нужда, а докато чаках на опашката щях да припадна от нерви /или по-вероятно да сбия някой/. Но не смятам скоро да повтарям. Може би след две години т.е. когато е на 7 бих я оставяла за малко.


Титла: Re: Сам вкъщи - откога?
Публикувано от: neznakomka в пн, 09 яну 2006, 14:14
Някъде на около 5 години по мой опит, за малки отскоци навън. По-рано - не знам ... зависи от детето. До миналата година все още живeeхме в жилище без вътрешна пералня, и веднъж реших да отскоча само за 5 минути до пералното помещение в съседната сграда, колкото да заредя дрехите. Бяха на 4 и 2 годинки тогава, и уж обясних на баткото че мама излиза само за малко до пералнята и след малко се връща, но в един момент ги виждам и двамата излезли боси навън, и запътени направо към паркинга! Зарязах, разбира се, прането на момента. Пусто, тук бравите имат един идиотски стандарт, дори и да е заключено отвън, пак можеш да отвориш отвътре без ключ, та така бяха "избягали".


Титла: Re: Сам вкъщи - откога?
Публикувано от: Inna в пн, 09 яну 2006, 14:31
Мдаа, и моето мнение е същото. Някъде към 7 години, когато тръгне и на училище. Въпросът ми беше провокиран от следната случка:
Миналата седмица в градината бяха сборни групи и Стоил го гледаше дядо му (млад пенсионер). Едната вечер, като се прибрах от работа, детето каза, че дядо го е оставил сам вкъщи пред телевизора, за да отиде до магазина, защото на него не му се излизало. Аз направо подскочих, два часа преживявах какво е можело да стане за 10-ината минути без надзор  :shock: и накрая от нерви тайничко си поплаках в банята :oops:.Разбрахме се повече да не се повтаря, без никакви драми и караници от моя страна. Но когато на другия ден предида си тръгна от работа звъннах вкъщи да питам дали да пазарувам нещо и никой не ми отговори, познайте колко бързо се изстрелях и аз, и мъжът ми. Оказа се, че телефонът бил изключен, но на мен сърцето ми щеше да изскочи.
После, като споделих с колежки, те едва ли не ми се присмяха на акъла. Те си били оставяли децата от 2-годишна възраст и нищо им нямало!!! :thinking:
Ама аз като му знам развинтеното въображение на моя, не смея!!!
Слава Богу, че има и други като мен, вече си мислех, че ме гони параноята! :crazyeyes:


Титла: Re: Сам вкъщи - откога?
Публикувано от: nade в пн, 09 яну 2006, 14:41
Оставяли сме я на около 1.5г,вечер като си легне,за около1час ,излизахме с таткото на 2-3 мин.от нас.Не съм се притеснявала,защото имаше много спокоен сън и не се будеше по цяла нощ! :flutter:  Много беше щура и палава и не съм я оставяла през деня,за да ходя до магазина,ако имах нужда от нещо-взимах я с мен!Когато стана на около 5г. й казвах,че отивам до магазина и я оставях за 10-тина минути.Сега вече сме на 8 и ако тя не иска да дойде с мен на пазар или трябва да остане,защото няма кой да остане с бебето,се разбираме да ми се обади ако има нещо!Не се бавя повече от 10-15мин.


Титла: Re: Сам вкъщи - откога?
Публикувано от: Inna в пн, 09 яну 2006, 14:48
Оставяли сме я на около 1.5г,вечер като си легне,за около1час ,излизахме с таткото на 2-3 мин.от нас.Не съм се притеснявала,защото имаше много спокоен сън и не се будеше по цяла нощ! :flutter: 
Добре де, извинявай, но не се ли притесняваше, че нещо може да стане, докато тя спи - пожар, земетресение, взлом, да не дава Господ!
Мен много ме е страх...


Титла: Re: Сам вкъщи - откога?
Публикувано от: Reza в пн, 09 яну 2006, 14:49
Оставям ги двете сами колкото да отида до магазинчето до входа набързо...ама много набързо:)


Титла: Re: Сам вкъщи - откога?
Публикувано от: Maika_Zaika в пн, 09 яну 2006, 15:51
Оставяли сме я на около 1.5г,вечер като си легне,за около1час ,излизахме с таткото на 2-3 мин.от нас.Не съм се притеснявала,защото имаше много спокоен сън и не се будеше по цяла нощ! :flutter: 
Добре де, извинявай, но не се ли притесняваше, че нещо може да стане, докато тя спи - пожар, земетресение, взлом, да не дава Господ!
Мен много ме е страх...

понеже и на мен ми се е случвало, ще отговоря вместо наде. не, не се притеснявам, че ще стане пожар, земетресение, взлом... т.е. не повече, отколкото ако същото стане и докато аз съм вкъщи. а и винаги съм "на една ръка" разстояние. просто децата ми (и двете) имат много здрав (пу, пу) сън и железен режим. е, пожертвахме на голямата режима това лято, заради малката, ама нямаше как.
скоро бях сама (както почти винаги) с двете деца у нас. навън валеше, беше много студено, таткото се обади, че няма да има възможност да се прибере за уикенда. трябваше да се пазарува, приспах малката и започнах да обличам каката, за да отидем заедно до халите. мила (явно я мързеше и не й се излизаше) ми предложи да я оставя сама, тя щяла да пази радост, докато аз напазарувам. пресметнах, че при най-добра организация от моя страна, едно пазаруване би ми отнело не по-малко от 20-ина минути, представих си как това време би се сторило за мила цяла вечност, как ще хукне в коридора да ме търси, ще ревне, ще събуди радост, ще стане една... и не й се вързах на акъла. иначе я оставям отскоро, след като й намеря достатъчно интересно занимание, за не повече от 5 минутки - за да отида долу до магазинчето или до аптеката. налага се - няма друг начин  :33uu:


Титла: Re: Сам вкъщи - откога?
Публикувано от: Inna в пн, 09 яну 2006, 16:08
Може би, защото аз винаги съм имала кой да ми помага вкъщи и да наглежда детето, затова разсъждавам така...


Титла: Re: Сам вкъщи - откога?
Публикувано от: Пак тя в пн, 09 яну 2006, 16:40
Аз го оставям без проблем от 4,5. Но за малко неповече от половин час и то ако съм му пуснала някое филмче, той доста се заглежда.


Титла: Re: Сам вкъщи - откога?
Публикувано от: L e o в пн, 09 яну 2006, 18:03
Аз я оставям от бебе докато спеше, защото не се буди,  да отида до магазина. Сега е на 4г. и я оставям сама за 10 мин. да напазарувам, пускам и детско и тя гледа и даже сама иска да остава в къщи :peace:. Естествено всичко зависи от детето, ако прави пакости и е буйно сигурно няма да смея. Искам детето ми да не се страхува да седи само. А за пожар и земетресение- то може и саксия да ни падне на главата , ама не го мислим. Важното е да се престраши човек един път.


Титла: Re: Сам вкъщи - откога?
Публикувано от: Тинкърбел в пн, 09 яну 2006, 18:31
Може би, защото аз винаги съм имала кой да ми помага вкъщи и да наглежда детето, затова разсъждавам така...


Не, едва ли е заради това.
Обикновено няма никой да ми я наглежда, но никога не съм я оставяла сама. Даже когато скоро беше болна и бяхме сами, пазарувах няколко дни всичко по интернет, или телефон. А спяща пък няма и да я оставя скоро. Имам същия злополучен опит като Лекси. Но пък съвсем скоро си мислех да я пробвам съзнателно да я оставя. Т.е. да й кажа, че излизам за 10-тина мин. по работа, а да чакам с ухо, залепено за вратата. По-дълго бих я оставила в момента, в който се научи да борави с телефона.


Титла: Re: Сам вкъщи - откога?
Публикувано от: martisun в пн, 09 яну 2006, 23:09
Големия го оставях от 5 годишен сам в къщи за да отида да напазарувам. Преди това не смеех въпреки че беше много кротко дете. Аз обаче съм голяма паника и мислите ми бяха точно в тази  насока - земетресение, пожар и т.н


Титла: Re: Сам вкъщи - откога?
Публикувано от: shoni в вт, 10 яну 2006, 00:05
.. Имам фобия, че ще ми се случи нещо /например ще заседна в асансьора/, а тя ще ме чака, ще се чуди какво става....

Лекси, и аз съм така :blush: но често ги оставям за по 10 мин, като е много студено или са болни и няма как да излизаме заедно :hug: и аз постоянно съм на тръни.


Титла: Re: Сам вкъщи - откога?
Публикувано от: Inna в вт, 10 яну 2006, 09:34
Наистина явно си зависи от детето. Стоил толкова се вглъбява в разни филмчета, че след това непрекъснато разиграва сценки от тях и ме е страх, че може да направи нещо опасно, докато няма кой да го наглежда.
Ние, разбира се, му обясняваме разликата между действителност и фирми, но май още не може да схване всичко.
Иначе, изобщо не го е страх! И май оттам идва безпокойството ми...


Титла: Re: Сам вкъщи - откога?
Публикувано от: руса мацка в ср, 11 яну 2006, 13:13
Големия  син го оставих за пръв път, когато беше на 4,5г. - гледаше детско и не му се излизаше - аз изтърчах до магазина под блока и се върнах за 10мин. - всичко беше О.К. /макар да знам, че не може да отвори вратата към терасата, погледнах поне 3 пъти дали не виси от балкона :shock:/
После още няколко пъти го оставях за малко, когато не щеше да излиза с нас - веднъж пихме кафе с баща му и бебето пред блока, ама аз му звъннах по телефона /на 5 - тата минута/ да питам как е и че след малко се качваме...
Страхувам се от какви ли не бедствия  :crazyeyes:
Бебето /на 1г./ току - що го бях оставила да спи и препуснах за храната - почти си счупих краката от бързане и заковах пред вратата на десетата минута! Той още си спи...Ама предишния път, когато го оставих да спи и търчах - на тротоара пред мен един мъж падна и си счупи ръката /веднага си представих как падам и си праскам главата в ръба и припадам и.. :crazyeyes:....некъв ужас.../, та малко позабавих ход и реших, че повече няма да го оставям, ама на...


Титла: Re: Сам вкъщи - откога?
Публикувано от: Шани в ср, 11 яну 2006, 14:31
ДА.
Оставяла съм и сега оставям.
Пусни Търсачката и ще намериш Тема (даже е моя) по този въпрос ;)


1