BG-Mamma

Здраве => Здравословни проблеми => Темата е започната от: Victoria5 в вт, 10 яну 2006, 15:01Титла: БЕЗПЛАТНИ ИЗСЛЕДВАНИЯ ПРИ БРЕМЕННОСТ
Публикувано от: Victoria5 в вт, 10 яну 2006, 15:01
Моля да споделите, ако знаете, кои изследвания про време на бременност имаме право да ползваме по линия на здравната каса, сиреч безплатно!?
В програмата за "майчино здравеопазване" има списък на изследванията и прегледите, но не и информация за това- кое минава през касата, и кое-не!
Поставям въпроса, понеже взех дори на заем пари, за да си покрия неплатените здравни вноски, а се оказва, че само кръвната картина и урината за сега ми минаха през касата. Вчера генеколожката ми каза, че ще трябва да си платя за васерман, австралийски антиген и HIV, защото нито тяхната клиника /Полимед/, нито cibalab имала договорка за тях в новия рамков договор за 2006, а ако искам HIV безплатно, трябвало да ходя в ХЕИ. Какво поема касата тогава? А! Между другото, нищо още не ми е споменала за хепатит В? Трябва ли да правя  изследване и ще го плащам ли? Не е ли крайно време пациентите да бъдат своевременно информирани за разходите по лечението /в случая-на наблюдението на бременността/, след като това е наше право, записано черно на бяло!? И как така до преди два дни щеше да ми пуска тези изследвания по каса, а изведнъж се оказва, че вече не може? Не че струват кой знае колко, но въпросът е принципен! :bowuu:?


Титла: Re: БЕЗПЛАТНИ ИЗСЛЕДВАНИЯ ПРИ БРЕМЕННОСТ
Публикувано от: angelica в вт, 10 яну 2006, 16:21
Може да попиташ Здравната Каса - тел. 0800 14 800 (нормален разговор е).

Най-вероятно се поемат от Касата, но само определени лаборатории ги правят (т.е. имат договор за тях). Ако искаш да не плащаш провери къде може през Касата.
Преди 2 години аз не съм плащала нищо, но Хепатит В, ХИВ и токсоплазмоза (заради котката - по мое желание) - в ХЕИ.

Гинеколожката може да ти даде направления, но ще трябва да се разходиш до ХЕИ и няма да ползваш тяхната клиника ;-)

Хепатит В също ти трябва. Доколкото помня обаче и за него и за СПИН изследването важи 6мес. и по-добре го направи към 4-5мес., че да стигне до момента на раждане.


Титла: Re: БЕЗПЛАТНИ ИЗСЛЕДВАНИЯ ПРИ БРЕМЕННОСТ
Публикувано от: Victoria5 в вт, 10 яну 2006, 16:51
Благодаря! Ще проверя  :bouquet:


Титла: Re: БЕЗПЛАТНИ ИЗСЛЕДВАНИЯ ПРИ БРЕМЕННОСТ
Публикувано от: proletina в вт, 10 яну 2006, 17:30
 Васерманът и австралийския антиген са безплатни - поемат се от здравната каса  със сигурност гинеколожката ти трябва да ти даде само направление за  HIV незнам


Титла: Re: БЕЗПЛАТНИ ИЗСЛЕДВАНИЯ ПРИ БРЕМЕННОСТ
Публикувано от: Victoria5 в вт, 10 яну 2006, 18:28
В сайта на НЗК проверих, че и спин, и васерман, и хепатитВ могат да се направят  в ХЕИ. За австралийския нищо не открих?!Може би има друго наименование!? /Имаше и списък на други лечебни заведения и лаборатории със съответните кодове за различните лаб. изследвания, но предполагам, че информацията е все още за 2005г., защото в сайта на Столичната ЗК линковете за лаборатории и специалисти като договорни партньори не работят/ Все си мисля, че ако и тази година са в списъка по принцип /изследванията/, със сигурност ХЕИ ще е едно от заведенията, сключило договор за тях.
НО остава въпроса КАК ДА НАКАРАМ ГЕНЕКОЛОЖКАТА ДА МИ НАПИШЕ НАПРАВЛЕНИЯ ЗА ВСИЧКИ ТЯХ. В последния ни разговор стана ясно, че има ограничения в бройката на направленията и не може всичко да ми пусне по каса :shock:


Титла: Re: БЕЗПЛАТНИ ИЗСЛЕДВАНИЯ ПРИ БРЕМЕННОСТ
Публикувано от: PrincesaDundesa в вт, 10 яну 2006, 18:40
http://www.nhif.bg/bg/bremenni_izsl.phtml


Титла: Re: БЕЗПЛАТНИ ИЗСЛЕДВАНИЯ ПРИ БРЕМЕННОСТ
Публикувано от: Буболина! в вт, 10 яну 2006, 22:40
Аз също си платих в Цибалаб за хепатитВ и васерман, нищо че бях с направление. :bad-words:


Титла: Re: БЕЗПЛАТНИ ИЗСЛЕДВАНИЯ ПРИ БРЕМЕННОСТ
Публикувано от: Victoria5 в чт, 12 яну 2006, 17:18
Princess, този списък го четох още в началото на бременността, но истината е, че  мен само на видеозон ме гледат и нищо повече!?Урина и кръв в началото...платих си, `щото 2-а месеца ме регистрираха в пациентската листа! :xПуснах си с плащане и RH-то. И Васермана, и хепатит В  днес пак си платих, щото ще ме размотват до безкрай с оправдания, че имат ограничени направления. За HIV все ми повтаря, че не е задължително да пускам и само в Шейново го искали, та и за него, вместо с направление, сама трябва да се оправям в ХЕИ. Дочувам, че можело там безплатно....Трябваше изрично да МОЛЯ за изследване на влагалищен секрет за свое успокоение, независимо, че е включено в списъка. И него, естествено, пак си  платих! И само като си помисля, че още изплащам заема, взет за тия пусти здравни осигуровки!!!! Вместо да отделям за бебо :cry:
Между другото, едва днес разбрах, че австралийския и хепатит В били наименования на едно и също нещо! :oops:


Титла: Re: БЕЗПЛАТНИ ИЗСЛЕДВАНИЯ ПРИ БРЕМЕННОСТ
Публикувано от: PolarFox в чт, 12 яну 2006, 17:24
Изследвани за австралийски антиген и хепатитВ е едно и също, както и Васерман и сифилис. Определено ти трябва ХИВ за навсякъде, освен ако не искаш да раждаш в изолатор-а.
Не се ядосвай за здравните вноски, за неосигурените само раждането е 600лв, а леглоден-а е отделно.
Лека бременност


Титла: Re: БЕЗПЛАТНИ ИЗСЛЕДВАНИЯ ПРИ БРЕМЕННОСТ
Публикувано от: bgviki в чт, 12 яну 2006, 21:58
Здравейте,
не знам за какво плащате,аз досега съм платила само тройните изследвания ............БХС или биохимичен скрининг (....за синдром на Даун което излиза около 50 лева с видеозона преди да ти вземат кръв....................в Шейново.............в Майчин дом било по-евтино)
Касата плаща :
ПКК + урина + кръвна група + захар
Австралийски антиген
Васерман и СПИН
Това мога да ви кажа
Освен това  плаща само 2 видеозона за цялата бременост

Останалото..........кой както може ..........да се спасява
Нищо че за бремените ВСИЧКО БИЛО БЕЗПЛАТНО
със или без здравни......................не си ли платиш........сещай се
Май имам късмет с АГ-специалист......
Знам че в Шейново и Св.София има женска консултация която е платена............................на едното място е 250, а на другото 220
което включва и всички изследвания


Титла: Re: БЕЗПЛАТНИ ИЗСЛЕДВАНИЯ ПРИ БРЕМЕННОСТ
Публикувано от: daizy в пт, 13 яну 2006, 10:14
Значи абсолютно невъзможно е да ти отказват направления, защото си бременна и си с предимство. Ако АГ-то ти отказва, по-добре го смени, докато е време. Това, което съм разбрала дотук от този форум е, че всеки следящ бременността лекар има собствено тълкуване на задължителните изследвания, което е за  :2gunfire:

На мен досега безплатно са ми правени:
3 ехографа всеки месец от 2 до 4-ти
2 ПКК - в 2 и 6 месец
2 урини- 2 и 3 месец
кръвна група и резус фактор
ХИВ, Васерман и хепатит - в ХЕИ

имаш право на болничен до 180 дни годишно без да влизаш в болница преди това. Доколкото знам имат право да издават по две направления на месец за някакви изследвания. Тъй че според мен е време да ходиш и да вдигнеш скандала.


Титла: Re: БЕЗПЛАТНИ ИЗСЛЕДВАНИЯ ПРИ БРЕМЕННОСТ
Публикувано от: Igi_ в пт, 13 яну 2006, 13:55
И аз да напиша:
На мен също ми дадоха безплатни направления за:
ПККартина, урина, Васерман, но за СПИН не са ми дали. Цибалаб не работи вече Васерман по Каса, защото си е променила нещо договора, но има други лаборатории, които го правят. Аз ходих в САНА и изследванията ми станаха за 1 ден, намира се на ул. "Българска Морава" 83, тел.920 37 10.
Давам ви координати за улеснение, да не си помислите сега че им правя някаква реклама, нито ги познавам лично, нито нищо.Което аз имах пуснато ми го направиха безплатно. Но за СПИН не знаех и аз, а и първия път не са ми искали СПИН-а, а съм с цезарово.


1