BG-Mamma

Деца => Хранене с млека за кърмачета, захранване => Темата е започната от: Сойка Присмехулка в вт, 24 яну 2006, 10:38Титла: Докога картофа е основен?
Публикувано от: Сойка Присмехулка в вт, 24 яну 2006, 10:38
Мами, аз все още приготвям домашните зеленчукови пюрета като основната им съставка е картоф и други заленчуци + месо.
Чудех се обаче до кога тея картофи, да не ги намрази за цял живот.
Мога ли да не слагам вече, ами да заместя с нещо и има ли смисъл от това.
Той не е много пухкав и все се чудя, ако слагам само други зеленчуци дали ще е достатъчно хранително, за да не слабее пък.
Мерси!


Титла: Re: Докога картофа е основен?
Публикувано от: Lara в вт, 24 яну 2006, 10:56
Аз редувам основните съставки на пюретата - картофи, ориз, грах, зален фасул и др. Гледай наистина да не е всеки ден едно и също, за да свиква на разнообразието от вкусове, а и да може от различните храни да си набавя различни вещества!


Титла: Re: Докога картофа е основен?
Публикувано от: doniboni в вт, 24 яну 2006, 11:12
Редувай с ориз той е хранителен, не е хубаво такова еднообразно меню, така няма да си набавя всички необходими витамини, аз затова моя съм го записала на кухня, такова разнообразие което предлага детската кухня аз не мога да постигна в домашни условия  :)


Титла: Re: Докога картофа е основен?
Публикувано от: Сойка Присмехулка в вт, 24 яну 2006, 11:51
Ама аз давам всички видове зеленчуци, не е само картофи. И грах, броколи, карфиол, ориз, чушка,спанак,магданоз,тиквичка,целина,лук и още работи. Всичко давам, но картофа е най-много като %, защото в началото така ни посъветва педито и аз се зачудих тези дни, дали картофа трябва да продължава да е най-голям %.


Титла: Re: Докога картофа е основен?
Публикувано от: nati_nat в вт, 24 яну 2006, 13:03
Ориза също е основен зеленчук. Когато слагаш от него, не слагай картофи. Ако вече си въвела глутена, вместо ориз или картофи, за основа можеш да използваш и макаронени изделия.


Титла: Re: Докога картофа е основен?
Публикувано от: Сойка Присмехулка в вт, 24 яну 2006, 13:18
Аз до сега слагах ориз и картофи понякога, слагала съм и просо, и кус-кус, но винаги картофа е най-много. Ще опитам с макарони. Благодаря!


Титла: Re: Докога картофа е основен?
Публикувано от: Vivi в вт, 24 яну 2006, 17:30
Можеш спокойно да заместиш картофите с ориз като основа и да добавяш разни други зеленчице в комбинации, каквито ти дойде наум.


Титла: Re: Докога картофа е основен?
Публикувано от: Иренка в вт, 24 яну 2006, 18:06
Алекс е на 1 год. и 6 месеца и повечето неща, които й готвя са с картофи и тя много ги обича. Но иначе можеш да заместваш с ориз и макаронени изделия.


Титла: Re: Докога картофа е основен?
Публикувано от: AQ в вт, 24 яну 2006, 18:30
И аз се старая да правя по-хранителни манджи, вместо картоф можеш да сложиш освен ориз и елда, пълнозърнесто царевично брашно, а щом сте достатъчно големи - овесени ядки, жито... всички зърнени продукти! Те са със средна калоричност около 350 - 400 кал и са достатъчно хранителни. За сравнение - калоричността на картофа е едва 70 - 80 кал.


Титла: Re: Докога картофа е основен?
Публикувано от: Сойка Присмехулка в ср, 25 яну 2006, 09:08
Ох тази елда  я пробвахме ние с татито и щеше да ме линчува - ама много е гадна, но пък на бебо може да я хареса. Ще опитам. Иначе съм слагала просо и кус-кус. Ще се опитам да съм по-смела. Благодаря!


1