BG-Mamma

Деца => Нашите деца от 1 до 6 години => Темата е започната от: Vivi в ср, 25 яну 2006, 02:38Титла: За анимационните филмчета да питам нещо
Публикувано от: Vivi в ср, 25 яну 2006, 02:38
Иво много обича да гледа анимационни филмчета. Имаме Мечо пух (5 касети), Книга за джунглата, Бамби, Франклин, Грижовните мечета.... Когато иска да гледа-пускам касетата и го оставям да гледа. Мнооого рядко се обаждам с някакви коментари. Чудя се-вие гледате ли филмчетата с децата-поне първите 1-2 пъти, обяснявате ли за какво става дума, кой е добър-кой е лош.... такива разни неща. Аз не го правя. По 2 причини: първо-защото докато той гледа аз върша нещо друго и съм доволна, че ме е оставил на мира, и второ-защото си мисля, че може би това е начин той сам да си изгради някаква представа за нещата от живота (най-общо казано) :roll:  Обаче ако е по-редно да го въвеждам във филмчето-де да знам newsm78, ще го правя. Но пък дали няма да му натрапя някакви мои виждания и представи..... Ей това съм се зачудила тези дни. Да ми има проблемите човек, но все пак-интересно ми е да разбера какво правите вие.


Титла: Re: За анимационните филмчета да питам нещо
Публикувано от: МАЙКА в ср, 25 яну 2006, 05:59
Ами аз разли4но. Понякога сядам да гледам с него поне в на4алото, особено ако е ново филм4е. Но това е най-ве4е за да видя "става ли" за него.
Например в4ера съпругът ми донесе на диск "Chicken Little". Ами някак не ми хареса, де да знам. A и не много подходящ ми се стори. Но Томи не иска да го спира и периоди4но ходих до него пред екрана да му казвам 4е "няма страшно, тези не са лоши, това са на пухкавото рошаво 4ове4е родителите, които са се маскирали" и така ... Тук рентваме дискове онлайн и направо ни ги пращат, а той като види обложката и веднага разбира 4е нещо е уж детско, ама те такива "детски" се навъдиха 4е ум да ти зайде ...
Ина4е филм4ета от рода на "Ме4о Пух", "Бамби", "Търсенето на Немо", "Шрек", "Мики Маус", "Том и Джери", "Красавицата и звяра" /макар 4е и там имам резерви/ и т.н. съм ЗА да ги гледа, дори не си давам зор аз да сядам с него, а си върша къщната работа.
Има някои, които никак не му хващат вниманието, например "Shark tale" /не знам как е преведено на български/ и някои други анимационни, дето са май по-скоро за възрастни.
Та така за нас. Кажете някой има ли впе4атления от "Chicken Little"?


Титла: Re: За анимационните филмчета да питам нещо
Публикувано от: Anichka в ср, 25 яну 2006, 09:53
Първия път задължително гледаме с него (или аз или баща му). После вече може и сам. Вкъщи обаче рядко му пускаме нещо да гледа - трябва да сме супер изнервени, за да го направим.
В детската градина и без това привечер като останат 4-5 деца ги паркират пред телевизора - не мисля че е добра практика и вкъщи да е така.
Гледам да го водя на куклен театър - много помага и после за "гледането" на анимационните филмчета.


Титла: Re: За анимационните филмчета да питам нещо
Публикувано от: Лекси в ср, 25 яну 2006, 10:06
Виви, нито гледам с нея, нито обяснявам. Просто времето ми е кът и използвам затишието, за да свърша някоя и друга работа. НО май това не е начина - да паркираш детето пред тв-то и да го оставиш да възприема на самотек. На тези мисли ме наведоха някои въпроси на Цвети относно героите и съдържанието на филмчетата, от което ми стана ясно, че много от нещата не са правилно разбрани, а понякога и грешно интерпретирани /например имаше един епизод на Франклин, в който намираха един фотоапарат и го връщаха на собственика, но сентенцията "извлечена" от дъщеря ми беше една от реплекете, спомената в началото "Който намира - прибира" и толкоз. Така че, съвсем правилно си се замислила. Ако имаш време изгледай веднъж филмчето с малкия, пообясни му тук там или го попрепитай какво е разбрал.


Титла: Re: За анимационните филмчета да питам нещо
Публикувано от: Шани в ср, 25 яну 2006, 10:11
Виви, ми моя син още не е фен на анимациите, но сестра му е!

Как правех с нея. Никога не съм гледала филмче с нея...изнервят ме максимално. Но тя на около 2-3г. въртеше нон-стоп "Снежанка" и аз вършейки нещо друго, я научих на изуст. После тя ме караше да я "играем". Сама си разбираше всичко и сама правеше подбор, кое да гледа и кое не. На периоди се обичат различни касетки.

Само веднъж изгледах сама "Тарзан" и го намерих за велик филм. Не бях сигурна (и още не съм), че дете до около 8-10г. го разбира напълно, но е факт, че и това филмче й беше фаворит на 5-6г. доста дълго. И него го знаеше на изуст и го 'играехме".

1-вото филме, което сме гледали заедно беше "Питър Пан". Страхотно е. Но пак не може да се разбере напълно от дете под 10г. възраст.
2-рото ни съвместно филмче е "Немо", защото й го свалих със субтитри и ми пеняса устата да й го чета близо час и нещо. Също велик филм.

От тогава казах - НЕ. Не мога да ти чета по 2 часа филми. И тя си гледа това, което е дублирано и е на мода в този миг за нея.
Рядко коментираме, но някой песнички от филмчета и 2-те ги харесваме. По този повод правя аз един диск с тях и тя много им се кефим. Сега сме на вълна валсовете от Барби-тата. Слуша и се опитва да танцува като балеринка. Чудно е :hug:

Та мисълта ми бе - използвай това време, за каузата "И аз съм човек!". Има време да гледате и да си изяснявате филмчета. :peace:


Титла: Re: За анимационните филмчета да питам нещо
Публикувано от: Tsv в ср, 25 яну 2006, 10:22
Винаги първия път гледаме с нея, просто с татко й сме фенове на анимацията.  :D И после обикновено гледам, макар често да върша нещо друго. Обикновено слушам нейните коментари, защото тя много се вживява. Ето по НГ когато бе болна и майка ми я гледаше й пуснала Бамби. По едно време малката извикала "Де е мама", майка ми отговорила -  мама е на работа, а Теди - не мама Теди, мама Бамби.

Или пък гледаме с нея Цар лъв 1 и когато чичото обяснява на лъвчето че е негова вината за смърта на баща му, нашата заявява "не мъ'тав, жив е, тати пинка /спинка/".

Тя е фен на филмите с животни, но пък аз гледам до 10 - тия път, пък и предимно гледа през уикенда ако сме си у дома.  И коментирам главно когато се впечатли от нещо, макар после да й задавам въпроси за да видя колко от филмчето е разбрала и ме учудва, че интерпретира нещата по свой собствен начин.  Но по-добре да съм в час, както се казва. Ама това при първите няколко гледания, после вече - използваме това време в графата - и аз съм човек.  ;-)


Титла: Re: За анимационните филмчета да питам нещо
Публикувано от: tuti03 в ср, 25 яну 2006, 10:42
Виви, ние гледаме филмчета заедно когато малкия иска да го правим така. Иначе и аз използвам времето за да свърша нещо полезно...  ;-) Когато гледаме заедно коментираме някои неща, но той обикновено е толкова "хипнотизиран" от филмчето, че не коментира. Коментира филмчето, когато го е гледал много пъти и вече не му е толкова интересно или по-скоро може да разсъждава върху него. Аз предварително съм преценила дали филмчето "става" за него, така, че няма необходимост да го проверявам.. В смисъл, че гледам да му пускам приказки, които са "нормални". Е, имаме някои "грешки", всмисъл, филмчета, които не сме уцелвали - просто още е малкък за тях и не са му интересни. Интереса е индивидуален за всяко дете, така, че ти най-добре знаеш какво харесва Иво. Мисля, че ако нещо не му е ясно Иво ще те попита, така, че не се притеснявай. Можеш да го попиташ за някое филмче да ти разкаже нещо за да видиш какво е разбрал от него. Аз правя и нещо друго, повечето приказки, които гледаме на филмчета му ги чета и на книги. Така му е интересно, развива фантазия (по някакъв начин), а и гледаме по-малко филмчета (максимум 2 на ден). Старая се да развия у малкия и любов (по-скоро интерес) към книгите... :) Надявам се да успея.


Титла: Re: За анимационните филмчета да питам нещо
Публикувано от: reflex в ср, 25 яну 2006, 11:24
Малко извън темата,но да ви попитам-кога започнаха да се задлеждат дребните в анимации?Моята калпазанка заковава вниманието си за 5-10мин,в най-добрия случай за около 15мин.


Титла: Re: За анимационните филмчета да питам нещо
Публикувано от: Шани в ср, 25 яну 2006, 11:32
Моята калпазанка заковава вниманието си за 5-10мин,в най-добрия случай за около 15мин.

същото, а сина е на 2г5м.. Но аз и не бързам да го приучвам към ТВ-гледстване ;)


Титла: Re: За анимационните филмчета да питам нещо
Публикувано от: AnMary в ср, 25 яну 2006, 11:50
Виви изобщо не се притеснявай по повод натрапване на виждания. Нали точно родителите в началото формират до една или друга степен мирогледа на детето.
Сега Дияна е на етап, че може сама да прецени "а, не това не го искам, не ми харесва".

Като малка си умираше да речем за ТелеТъбис, което за мен е малоумно филмче... От време на време се заглежда по Покемон и разни такива нови анимации, но е рядко. Мечо Пух И Цар Лъв са номер едно за нея :)


Титла: Re: За анимационните филмчета да питам нещо
Публикувано от: Flash* в ср, 25 яну 2006, 13:16
Гледа си филмчетата сама, някои съм гледала между другото, други  не съм. Достатъчно ми е, че когато не гледа филм и не рисува/почти винаги ги прави едновременно/, ми се налага да ги разиграваме. И не само филмчетата, всички приказки които сме прочели  плюс тези които си измисля. Та тогава и говорим и обсъждаме героите /респ. ролите си/ :lol:. Признавам си, че ми е досадно на моменти но за нея това е връх в игрите и няма как - режисира, подава реплики и така.
Към момента нямаме разминавания по отношение на 'добро' и лошо', 'правилно' и т.н.


Титла: Re: За анимационните филмчета да питам нещо
Публикувано от: Vache в ср, 25 яну 2006, 13:29
Аз не гледам с нея... Пускаме Цар Лъв, Франклин, а Ну погоди! обра овациите направо.. Тя научи имената на всички герои сама, обаснява ми какво ще стане, крещи "Мамо, гледай Кунчо Кунчо ша падни пак..." и т.н.  :D Не съм се замисляла дали ако гледам с нея ще е по-добре. В цялата работа виждам единствено свобода да си свърша нещо, а и тия филмчета са за предпочитане пред Картуун, който тя гледа като зомбясала. Научила е на кой канал е, сама си го пуска и се принудих да сменя канала...


Титла: Re: За анимационните филмчета да питам нещо
Публикувано от: Vache в ср, 25 яну 2006, 13:34

Или пък гледаме с нея Цар лъв 1 и когато чичото обяснява на лъвчето че е негова вината за смърта на баща му, нашата заявява "не мъ'тав, жив е, тати пинка /спинка/".


Моята пък по тоя повод вика "Мамоооо, таткото ша доди..." много време се чудех какъв е тоя татко, щото не бях гледала филма. После видях как бащата се появява от едно облаци и светнах.... :mrgreen:


Титла: Re: За анимационните филмчета да питам нещо
Публикувано от: Tsv в ср, 25 яну 2006, 13:38
Малко извън темата,но да ви попитам-кога започнаха да се задлеждат дребните в анимации?Моята калпазанка заковава вниманието си за 5-10мин,в най-добрия случай за около 15мин.
Ние започнахме на 2г и 3 м. но с Том и Джери, баща й си ги записа за собствено гледане, а малката ги хареса, преди това се заглеждаше само в началото на Ю ги-о, пък майка й го обожаваше.  :roll:
Та сега вече имаме списък от 20-тина филмчета, но не всички й харесват, а само тези с животинки. Любимите са й:
Цар Лъв 1,2,3
Бамби
В търсенето на Немо
Снежанка и седемте джуджета
Тарзан
Таласъми ООД
Пътя към Ел Дорадо, кръстен от нея кравичката, макар в целия филм да се появява само един бик и то за около минута
Том и Джери вече не го гледа, но 2 месеца ми бе писнало от него


Титла: Re: За анимационните филмчета да питам нещо
Публикувано от: Скорпионка в ср, 25 яну 2006, 15:53
Ох тази телевизия   :( незнам и аз дали е редно ,но едно е налице малко свободно време за мама.А за обясненията съм съгласна ако детето попита знам ли поне мойта ме пита какво става тук и защо става така,и аз и обяснявам .Но ако си седи кротко и си гледа не я закачам . А и още не е запалена по дългометражните филмчета ,предпочита Том и Джери и такива късички.  newsm78 Има един канал Бумеранг той е за деца там дават много симпатични филмчета и по 1час може да седи и да гледа без да се обади. :mrgreen:а и там има повече действия отколкото приказки  :hahaha:


Титла: Re: За анимационните филмчета да питам нещо
Публикувано от: Vivi в чт, 26 яну 2006, 02:10
Аз него зарязвам сам в стаята с телевизора. Винаги съм в същата стая, в която върви прожекцията, просто никога досега не съм сядала заедно с Иво да гледам, да обяснявам, да го въвеждам във филма по някакъв начин. Ако има някакъв по-особен момент-коментирам, ако ме попита-отговарям, но не съм си поставяла за цел умишлено да гледам филмчето заедно с него и да му обяснявам това-онова, за да го разбере по-правилно или по-добре. Това имах предвид.


Титла: Re: За анимационните филмчета да питам нещо
Публикувано от: Anichka в чт, 26 яну 2006, 09:29
В ПОСЛЕДНИЯ 125-ти брой на списание "ЗА ЖЕНАТА" има хубава статия "Анимация и куклен театър за децата".
На мен ми хареса. Хубаво е да я прочетете, защото не ми се пререзказва.


Титла: Re: За анимационните филмчета да питам нещо
Публикувано от: dies82 в чт, 26 яну 2006, 13:10
марти започна да гледа след 2годинки само шрек след това излезе шрек2 и феноменалните сега се вартят и трите филчета и имам малко време да сварша нешто.


Титла: Re: За анимационните филмчета да питам нещо
Публикувано от: MardiGras в чт, 26 яну 2006, 14:49
Моят човек започна да гледа Мечо ПУх преди няколко дни. Баба му му подари касетка за Коледа и аз реших да му я пусна ей така... Леле, тоя Мечо Пух, детето полудя. Само върви из къщи и повтаря меТе (мече) и иска да му го пускам. И гледа съвсем като дърто...


Титла: Re: За анимационните филмчета да питам нещо
Публикувано от: шемет в чт, 26 яну 2006, 20:38
Малко извън темата,но да ви попитам-кога започнаха да се задлеждат дребните в анимации?Моята калпазанка заковава вниманието си за 5-10мин,в най-добрия случай за около 15мин.
Моят син чак към 3-4 години започна да гледа по-дълго, а от 5 натам почна да се лепи за телевизора (ако го оставя). За щастие обикновено го прави при липса на по-интересни дейности, иначе предпочита по-активните игри. Cartoon Network обаче е голяма краста, добре че го нямаме в къщи. Може да седи с часове. Да си призная, и на мен ми харесват някои филмчета оттам.
И изобщо, детски филмчета гледам, ако и на мен са ми интересни. Егоистка съм пък! :xarms:


Титла: Re: За анимационните филмчета да питам нещо
Публикувано от: irresistible charm в чт, 26 яну 2006, 22:16
гледа си филмчетата сама, дори тя ми разказва за какво става въпрос ;-)


Титла: Re: За анимационните филмчета да питам нещо
Публикувано от: Кифлата в чт, 26 яну 2006, 22:37
  Когато е нов филм, който не съм гледала сядам и го гледам с тях, не за да им обяснявам нещо, а защото ми е интересно :lol:.
  После си обсъждаме разни неща от филма,  харесва ми да имаме общи теми, особено сега, когато са по-големи, ми доставят страхотно удоволствие тези разговори и страшно забавно да слушам всички умозаключения :lol:.


Титла: Re: За анимационните филмчета да питам нещо
Публикувано от: stellina в чт, 26 яну 2006, 23:22
Гледаме филмчета като за световно. Любими и такива от които знаем реплики даже са: Гарфийлд, Таласъми ООД, Роботи. Не признава анимация... :crazyeyes:Трябва да е нещо 3Д анимация, иначе не! :xarms: Постоянно ми казва кой е лош, "какво прави баткото", "защо кучето оди пи вън" и т. н. Много се впечатлява от всичко, което вижда (не само във филмчетата). Опитвам се да му обяснявам "нещата", но колко ме разбира... newsm78


Титла: Re: За анимационните филмчета да питам нещо
Публикувано от: Дидка в чт, 26 яну 2006, 23:40
Гледа ШРЕК по 2-3 на ден през ваканцията,сега след като го взема от градина -задължително се гледа пак или го редуваме със Спирит-анимационно филмче за един кон!ВЕче ги знам на изуст,а той всеки път ги гледа като за пръв път :shocked!:


1