BG-Mamma

Здраве => Здравни заведения, специалисти => Темата е започната от: majceto в пт, 27 яну 2006, 11:44Титла: Моето секцио в "Света София"
Публикувано от: majceto в пт, 27 яну 2006, 11:44
преди по-малко от 3 месеца се чудих какво ме чака. отчасти знаех, но чак след това пъзелът се сглобява. надявам се да съм полезна на всички бъдещи мами, които ще раждат секцио.
Това е личният ми опит, допълнен с малко инфо от училището, което посещавах докато бях бременна (все пак някои от манипулациите самата майка не ги усеща).
пиша схематично, че и без това е мн. дълго.
Ако започне родова дейност – т.е. случат се едно от 3-те неща: а.) родови контракции; б.) падане на запушалката; в.) изтичане на водите – веднага се звъни на лекаря, който ще изражда или, ако няма такъв, се отива в болницата с все документи, твърдящи, че си за секцио, а не за нормално раждане. Аз отидох с паднала тапа 6 дни преди датата за секцио и ме върнаха. Така без тапа си дочаках операцията.
Ако се дочака денят на операцията (типичното планово секцио) – последователността на действията в самия ден е:
1   прави се клизма. Не е неприятно или страшно, както си мислих. Вливат 1 банка вода в дупето, постояваш малко, дохожда ти се да тоалетна и туй-то. Съвет – не бързайте да излизате от тоалетната.
2   пращат те да се измиеш
2   бръснат те. Препоръчвам сами да си направите тази процедура предния ден; иначе бръснели на сухо. А и акушерките не били особено мили
3   отиваш в предродилна.
4   пускат и запис на тонове, за да се види имаш ли, нямаш ли контракции и к’во става с бебето
5   хваща се венозен път – абокат на ръката
6   “наливат” те – т.е. вливат се няколко банки физ. разтвор
7   отиваш в операционната – там те посреща  анестезиологична акушерка. Качваш се на операционната маса (между другото, видът на масата ме изненада. Изглеждаше не така, както си я представях, а една тясна, крива, нестабилна).
8   слага се маншон за следене на кръвното на дясната ръка – тя е опъната в страни
9   слага се датчик на пръстчето за следене на кръвното (сатурация) – пак на дясна ръка – това по описание от училището за родители, в което ходихме – аз лично не го видях
10   слага се катетър – било неприятно. За да спреш напористите лелки-акушерки, за да не ръгнат по-рано катетъра, по съвет от училището “стисни кълките и направи цирк” – щели да мирясат и да ти го сложат след упойката – все пак без катетър не могат да започнат операцията. Аз специално се спазарих още в предродилна с една мн. готина акушерка да ми сложи катетъра след упойката. Цирк не правих, въпреки че се бях подготвила за сериозно изпълнение.
11   продължават да те “наливат” с течности
12   идва анестезиологът. Тук следва отклонение за упойките. Те са 3 вида:
а.) епидурална – по-бавно се задейства, но по-бързо се излиза от нея. Една поставена доза трае 40-60 мин, т.е. ако се наложи, поставят и втора доза. Слага се до дурата (вътрешната част на гр. стълб). Използва се и за обезболяване при нормално раждане – затова е на дози.
б.) спинална – по-мощна упойка; хваща бързо и държи повече време – около 2 часа и половина. Слага се между първата и третата мозъчна обвивка; след нея е възможно дни наред да има силно главоболие – следователно се снабди с беналгин. Обикновено за секцио се използвала тази.
в.) пълна – най-не добрата. Пълната упойка влияе на бебето и затова времето от поставянето на упойката до изваждането на бебето не трябва да е повече от 3-4 минути. Използва се, когато имаш сериозно гр. изкривяване, дископатия, дискова херния и т.н. (а сигурно и при други причини, които аз не зная) и не могат да ти дупчат гр.стълб, защото някакво си вътрешно налягане се променяло.
Първите две упойки се слагат  в областта на кръста – между L3 и L4. И двете не влияят по никакъв начин върху бебето. И двете упойки се слагат с местна упойка преди това – т.е. заставаш легнала на една стреана със свити колене (доколкото е възможно заради корема – т.е. обръщаш се наляво); после те боцкат, за да не усещаш нищо на самото място; после слагат една от двете упойки – за целта използват доста дебела игла, през която се прокарва едно маркуче (катетър) – за спинална - няма да навлизам в подробности, че не е приятно. След като ти ги сложат, мн. бързо те обръщат по гръб, че иначе упойката започва да действа и краката ти отказват да ти се подчиняват
Възможно е да падне кръвното – затова ще продължи “наливането”
13   краката се връзват, защото упойките обезчувствяват всичко от кръста надолу – т.е. възможно е краката да се “изсипят” от масата и да си предизвикаш счупване на бедрото, например. А, освен това, операционната маса е леко наклонена надолу – към краката, и на една страна (както казах по-горе – не изглежда така, както си я представях)– т.е. опасността да ти се “изсипят” краката не е за подценяване – т.е. вързването наистина не е поради садо-желание, а си е нужно – да не се шашкаш.
В тази връзка – с първите 2 упойки имаш усещане за допир, но не е възможно да усещаш болка, т.е. охкане и викане от това, че нещо си те е заболяло не може да има, например, когато те режат или шият – ще се усеща придърпване, но не и болка.
14   операционната акушерка отваря инструментариума – тогава преброява и инструментите (за да се знае броя им и да не ги забравят някъде из теб). По време на операцията се броят 3 пъти. Това обаче самата майка изобщо не го разбира.
15   идват 2-ма акушер-гинеколози – този в ляво е операторът, а в дясно е асистентът му.
16   режат те. Това аз изобщо не го усетих. Усетих дърпане, за което после мъжът ми каза, че е било защото операторите започнали да “дърпат корема, за да се разшири дупката, която са направили, за да може да издърпат бебето”. Т. е. аз така и не усетих разреза, а именно от него най-много ме беше страх. Вадят бебето, но това също не се усеща – чуваш го, когато изплаче;
17   в страни стои т.нар. “бебешка акушерка” - тя взема бебето и го отнася зад стъклото,
18   където стои педиатърът – дават му бебето за първоначален преглед по разни скали (на Абгър)
19   ако бебето е о.к.,  ти го носят, за да го видиш
20   освен всички тези хора, в операционната стоят и санитарка + реанимационна сестра – т.е. общо 7 човека.
21   цялата операция по “изгонването на плода”, демек раждането (т.е. от слагане на упойка, рязане и вадене на бебе), трае 6-7-8 минути
22   махат плацентата и те шият – максимум около 30-40 минути. Ако ти стане лошо през това време, се обаждаш, защото кръвното много пада и е опасно. Аз се обадих и анестезиологът нареди вливане на още течности
23   закарват те в реанимация – там се слагат обезболяващи от акушерките по определени стъпки. В реанимация се стои минимум до сутринта на др. ден. През това време не виждаш бебето (извън виждането непосредствено след раждането) и нямаш посетители. Някъде след 3-4 часа упойката започва да те отпуска от пръстите на краката нагоре. Съответно, имаш около 6 часа преди да те усетиш сериозната болка. Това е времето да се пишат смс-и и да си говориш по телефона. После те свива коремът.

Съвети от мен:
1. След първото ставане колкото повече се стои прав/седнал/полу-седнал, а не легнал в леглото, толкова по-добре. Но това със стоенето прав си е жив мит – твърде много боли, за да можеш да си стоиш на краката. Важното е, обаче, 7-8 часа след операцията, докато си още в реанимация, да започнеш да се мърдаш, т.е. да се въртиш, в леглото, за да “свикнеш” с болката. Колкото по-бързо се раздвижиш, толкова по-бързо ще те преместят в обикновена стая, толкова по-бързо ще си видиш детето, толкова по-бързо ще започне кърменето и толкова по-добре за бебето. Моето секцио беше запланувано за 14 часа, т.е. трябваше да ме оставят в реанимация не до другата сутрин, а още един ден. Аз обаче още на първата сутрин казах, че съм супер и станах, за да го докажа (не ме питайте как успях), защото в противен случай нямаше да си видя детето почти 48 часа.
2. Носете си ластичен колан/гащи – за прибиране на корема. Освен това, бельото, което трябва да се носи, да бъде колкото се може по-бабешко – дълбоки гащи (все пак ще имате шев) и шарени (защото има кървене)
3. Не яжте нищо първите 24-36 часа – възстановяването става по-бързо. Приемайте до 4 л. вода или сок от ябълки (защо такъв сок не ми стана ясно). Ама и без това секциата стоят гладни около 4 дни – т.е. има определена диета и не се дава храна.
4 След операцията започва яко треперене – защото като те отворят и организмът ти се охлажда. Не трае дълго - не се шашкайте.
В болницата се стои мин. 5 нощи, ако няма усложнения с майката или детето. Конците се махат около 7-я-10-я ден, ако имаш такива – аз нямах нищо за махане.
Ако присъства таткото (както беше при нас) – той стои зад стъклото докато се извади бебето. После може да влезе в операционната и да застане до главата на майката.
Пред майката се слага “екран” (демек чаршаф), за да не вижда какво става. Е, таткото, понеже е по-високо, си вижда всичко. На нашия татко нервите са си здрави. Ако обаче не са – препоръчвам таткото да не присъства :-)
толкоз от мен. дано съм била полезна :-)


Титла: Re: така протича секцио в св. софия
Публикувано от: Буболина! в пт, 27 яну 2006, 11:54
Мен май ме хвана страх... :(


Титла: Re: така протича секцио в св. софия
Публикувано от: мимка в пт, 27 яну 2006, 12:12
Много ти благодаря информацията е важна за мен, защото и аз съм планово секцио, но чак за Април в същата болница. Страх немога да кажа, че ме хвана.
Само имам един въпрос-Доста майки, който са раждали там ми казвам, че ако си платиш ти слагат доста силни обезболяващи и болка почти не се усеща, само при ставане е по-силна?


Титла: Re: така протича секцио в св. софия
Публикувано от: Maika в пт, 27 яну 2006, 12:13
Мен май ме хвана страх... :(
А мен ме втресе, хем съм раждала, макар и по естествен на4ин...и все пак така като се про4ете ... си е бррррррр стравни4ко


Титла: Re: така протича секцио в св. софия
Публикувано от: Lady Brinne в пт, 27 яну 2006, 12:28
Описаното е доста точно и полезно, а и подробно. ;-)
Аз раждах през 2004 год. със секцио в провинцията и ме държаха в реанимация до сутринта на по-следващия ден след секциото - почти 48 часа след операцията. Добре е, ако се изчака датата на плановото секцио предишните ден-два да се приема по-малко храна, а вечерта преди опеарцията да не се вечеря.
След операцията през няколко часа се слага антибиотик и се следи температурата на родилката, с цел избягване на инфекция. Има доста вливания, така че се пригответе за доста дупчици по вените... :thinking:
Моите ръце имаха доста страшен син вид след тези процедури.
Като ме свалиха в родилно станах почти веднага. И се разхождах. Вероятно си зависи от човека, защото на една "колежка" й беше доста трудно да се раздвижи.
Изписаха ни на 7 ден след секциото - след като ми свалиха конците. Правят стерилна превръзка, която се сменя периодично в къщи.
В началото белега е доста стряскащ, но с времето много се свива и вече почти не ми личи.


Титла: Re: така протича секцио в св. софия
Публикувано от: cleare в пт, 27 яну 2006, 12:33
И мен ме втресе, като четях. Моето секцио ( в друга болница) беше с пълна упойка без никакви негативни странични ефекти. Не бих понесла да бъркат из мен, докато съм в съзнание. Излязох от упойката след около два часа. бебчето си беше при мен. Повече ме болеше да се въртя в леглото, отколкото да стоя права. Големите болки са през първите 10-12 часа. Като се раздвижиш е много по-поносимо. Не съм стояла 4 дни, без да ям, още на втория започна захранване. Кървене от шева не съм имала, още след 20 часа ми махнаха лепенката и  можех да се изкъпя. Изобщо цялата работа стана някак без да разбера, и възстановяването ми беше много бързо. на всички желая такова леко раждане. И да не се страхувате предварително.
какви дупцици по вените? Монтираха ми абокат на китката и оттам вливаха всичко.


Титла: Re: така протича секцио в св. софия
Публикувано от: Катя (Сливен) в пт, 27 яну 2006, 12:38
Аз съм следващата втресена  :lol: Хем раждах секцио преди 2 години, но като се сетя, че ми предстои същото след 2 месеца и ме хваща страх.


Титла: Re: така протича секцио в св. софия
Публикувано от: майчето в пт, 27 яну 2006, 12:41
Незнам за какви болки говориш. Освен опъване и то леко на операцията нищо друго не съм усетила. Болки въобще не съм имала, така, че майчетата на които им предстои операция да не се шашкат.


Титла: Re: така протича секцио в св. софия
Публикувано от: Lady Brinne в пт, 27 яну 2006, 12:43
Наистина се слага абокат за вливанията, но ако имате проблемни вени, които трудно се хващат тогава е неприятно. Освен това понякога се налага да се смени мястото на абоката, защото вената се възпалява и подува. На мен ми го сменяха три пъти :(. Е за това говоря. Освем венозните антибиотици, слагат и мускулно - на дупето.


Титла: Re: така протича секцио в св. софия
Публикувано от: тити в пт, 27 яну 2006, 12:43
Мен май ме хвана страх... :(

недей, и другите мами, не се стряскайте, майчето го е описала много точно и съвсем реално. При това с чувство за хумор  :D въпреки че моето секцио беше в частна болница, е съвсем подобно на нейното, с разликата, че упойката ми я биха седнала, масата беше също тясна, но не и крива :), а поставянето на катетъра преди упойката не усетих. Даже имах шарени бабешки гащи, но това по инициатива на мъжа ми :) И захранването беше вечерта на втория ден.
понякога самите думи са стряскащи, но всъщност не се усеща нищо болезнено, а треперенето след операцията се превъзмогва точно с говорене по телефон и писане на смси :) пък и мисълта за новото бебе е достатъчно разтреперваща също :)

мисля, че разказът ще е много полезен на бъдещите мами със секцио.


Титла: Re: така протича секцио в св. софия
Публикувано от: ritka в пт, 27 яну 2006, 13:06
Мамчета, няма нищо страшно :) Раждах планирано секцио в Св. София преди около 7 месеца :)

Мамчето, много точно го е описала :) Единственото, което мога да добавя е че анестезиологът е до главата ти, говори си с теб. Ако започне да ти става лошо му казваш и той/тя ти слага кислородна маска и веднага се чувстваш по-добре :) Иначе по време на мойто секцио, докторите непрекъснато се майтапиха и беше весело  :hug:

Относно обезболяващите след операцията, аз бях без такива по мое желание и болката си беше съвсем търпима :)

Цунки и леко раждане на всички  :love:


Титла: Re: така протича секцио в св. софия
Публикувано от: Dona в пт, 27 яну 2006, 13:09
Само да допълня и мойте впечатления от секцио в Св. София.
Значи, на мен ми сложиха катетъра "на живо" и изобщо не е толкова страшно! Мамите по форумите така ме бяха наплашили, че... Не е приятно, но не е кой знае какво, той се слага за няколко секунди. На зъболекар е по-гадно :) Така че не виждам смисъл да се правят "циркове" и други чудеса, в крайна сметка никой не те е закарал насила там.
Аз бях със спинална упойка и не усещах абсолютно нищо - нито придърпване, нито допир, все едно тялото ми го няма от гърдите надолу.
Важно е след операцията да се наливаш с течности (вода и ябълков сок), за да се изчистиш от упойката. Превантивно за главоболието ни караха да пием Солпадеин.
Следоперативната болка е като средно силна менструална болка. Раздвижването боли, но не  непрекъснато, а при движение.
Мили мами, които вече сте родили със секцио, знам, че някои от вас са имали усложнения и че всеки има различен праг на болка, но моля ви не плашете тези, на които им предстои! Операцията изобщо не е толкова тежка и болезнена, колкото я описват повечето мами тук.


Титла: Re: така протича секцио в св. софия
Публикувано от: majceto в пт, 27 яну 2006, 13:17
ние си плащахме за всичко - вкл. и за единичен вип. истината е, че обезболяващи се слагат на определени стъпки - неможе да се сложат повече дори ако си плащаш. операцията не боли много, ако не се движиш. ама целта все пак е да се раздвижиш. от момента, в който излезеш от реанимацията, никой не ти слага обезболяващи. но тогава ти сма можеш да си пиеш течен аналгин. друг е въпросът, ако си с канско главоболие заради упойката, но на мен това не ми се случи. против главоболие ни казаха още в реанимация да си набавим солпадеин - разтворими таблетки. аз, както казах, нямах проблеми.
а и всъщност болката е силна, но не е нетърпима. за успокоение мога да кажа, че на 9-я ден след операцията излязох уж на кратка разходка, а извървях 3-4 км. по улиците - значи не е толова драматично. но всичко зависи от личния праг на търпимост на болка. моят е висок. но не съм и нек'ва лигла :-)
дона - никой никого не плаши. а ако се плаши някой - негов проблем. напротив - мисля, че е хубаво да се знаят стъпките, през които се минава, именно, за да не се плашат бъдещите майки. че на мен такива митова ми ги говореха - ум да ти зайде.
освен това - разбира се, че не е толкова страшно - иначе нямаше да има мами съсъ секцио, които раждат по второ, че и по трето дете. както мисля и аз да направя.
за  храната - в св. софия даваха сутрин кисело мляко и бучица сирене, а вечер кофичка грис в рамките на 4 дни. но глад не съм чувствала - нали се наливаш със сокове от ябълка. а и накрая излязох с 9 кг. по-слаба отколкото влязох. а влязох общо с + 10. така че ефектът от гладуването не беше никак лош.


Титла: Re: така протича секцио в св. софия
Публикувано от: Dona в пт, 27 яну 2006, 13:25
Нямах предвид тебе, извинявай, ако така е излязло :) Напротив, много точно си го описала. Но аз докато си пишех постинга се сетих как трепетно четях тук, когато ми предстоеше секцио. И какви кански болки били нетърпими, а пък катетъра - леле ужас...Представи си с какво свито сърчице отидох в болницата. Та затова се ядосах. Твоя постинг си е ОК :)


Титла: Re: така протича секцио в св. софия
Публикувано от: slan4ogled в пт, 27 яну 2006, 13:43
страхотен разказ
Много ти благодаря!
въпреки че съм го преживяла вече някои неща не ги знаех...:(


Титла: Re: така протича секцио в св. софия
Публикувано от: pipilota в пт, 27 яну 2006, 14:04
Масата е тясна, защото ако не беше докторите трябва да имат ааадски дълги ръце  :lol:

А по темата аз също раждах секцио във въпросната болница (непланирано, а по спешност) и почти нищо не разбрах. Само усещах как ми наместват вътрешностите. "Усещам" е силно казано. Нито клизма са ми правили, нито са ме бръснали. Да не говорим, че точно преди това бях преяла и бях пила кафе. Хвана си ме упойката без никакъв проблем. Там лекарите са номер 1  :hug: Грам болка не съм изпитала. Само раздвижването ми беше леко болезнено, но се трае.

Много съм им благодарна, защото първо, че спасиха живота на детето ми и второ моя. Бяха се видяли в чудо. 100% съм убедена, че ако раждах другаде-нямах никакъв шанс за живот. Беше страшно.


Титла: Re: така протича секцио в св. софия
Публикувано от: Liska в пт, 27 яну 2006, 14:22
От всичко прочетено най се стреснах от три неща:
1. Прави се клизма. Чувала съм, че някога и за нормалните раждания се правела.
2. Жената се бръсне. И това ли го има още?
3. Бащата не стои до главата на майката - да я гали, целува, бърше
потта, вдъхва сили, ами гледа отстрани, и то зад стъкло. Адски нечовечко.
Иначе всичко останало си е като при една рутинна операция.
Титла: Re: така протича секцио в св. софия
Публикувано от: doniboni в пт, 27 яну 2006, 14:23
Незнам за какви болки говориш. Освен опъване и то леко на операцията нищо друго не съм усетила. Болки въобще не съм имала, така, че майчетата на които им предстои операция да не се шашкат. :peace:

Когато излезнах от пълната упойка, усетих една поносима болка, която е за предпочитане пред родилните болки/съвсем сериозно говоря, не бях планово секцио и усетих и родилните болки/. Качиха ме в реанимацията и ми сложиха силни обезболяващи и ако щете ми вярвайте болка няма ВООБЩЕ, на другия ден следва ставане и раздвижване тогава се усеща една тежест все едно ще ти падне корема и лека болка при ходене.

Гадното на секциото е че
1. Стоиш около 7 дена в болницата
2.Предстоят ти доста венозни вливания
3.Някой не успяват да закърмят изобщо
4.Трудно ставаш и се изправяш
5.Не можеш да вдигаш тежко, и бързо се уморяваш като държиш детето на ръце

Хубавото е че
1.Не се храниш около 4 дни и излизаш от болницата с минус 8-10кг по финна :lol:


Възтанових се за около 1 седмица и половина  :D /това включва 7те дни в болницата/, което значи че ходех бързо, кляках, ставах.
Когато се прибрах от родилния дом още на другия ден бях с прахосмокачката в ръка  :D

Така, че мами, които ще раждате секцио /планово или не планово/ не се притеснявайте и колкото се може повече ходете из коридорите и се раздвижвайте след операцията, това ще ви помогне да се възтановите много бързо  :D


Титла: Re: така протича секцио в св. софия
Публикувано от: proletina в пт, 27 яну 2006, 14:26
 Абе много страшно го описвате , два пъти съм раждала секцио такива мъки не съм изживявала не ми е направило впечатление за изправянето чак толкоз да боли , клизма не са ми правили , епилирах се сама в къщи , така че мога да кажа , че почти нямаше болка , всъщност много зависи от нервната система на човека една и съща болка всеки я преживява различно , моят съвет към бъдещите майки е да се настроят позитивно и да не се плашат чак толкоз много


Титла: Re: така протича секцио в св. софия
Публикувано от: Nansen в пт, 27 яну 2006, 14:27
Едно уточнение от мен:

Болката, която изпитваш на мястото на разреза, след като станеш от леглото в реанимацията, не е точно болка, а е усещане като опарване от ютия, или ако някоя от вас се е мазала с Финалгон - ей така пари, а не боли! И честно казано, не е толкова страшно, аз нямах проблеми със ставането, като станах и не седнах повече! Ръгнах из отделението, а след мене тичат санитарки да ми се карат, да не взема да припадна! Против евентуално припадане - литри течности! В реанимация аз изпих 9 литра вода и сок от ябълка (само той се препоръчва, защото предизвиква перисталтика, а от перисталтиката изпръцкваш всички газове, от които те наболява корема)

Въобще не беше това, което очаквах, аз си мислех, че ще изтърпя адско изтезание, а то всъщност си беше ....едно нищо!

Споко бъдещи раждащи момичета!!!


Титла: Re: така протича секцио в св. софия
Публикувано от: тити в пт, 27 яну 2006, 14:34
От всичко прочетено най се стреснах от три неща:
1. Прави се клизма. Чувала съм, че някога и за нормалните раждания се правела.
2. Жената се бръсне. И това ли го има още?
3. Бащата не стои до главата на майката - да я гали, целува, бърше
потта, вдъхва сили, ами гледа отстрани, и то зад стъкло. Адски нечовечко.
Иначе всичко останало си е като при една рутинна операция.


не се стряскай. Тези трите неща почти всяка седмица предизвикват нечие негодувание и се разразява спор за и против бръсненето.... но говорим за коремна операция все пак. Клизмата и обръсването на мястото улесняват работата на лекарите. Всъщност за да не променяме темата, има сума ти изписано в търсачката.
За бащата - то няма много пот за бърсане по време на секцио. Да вдъхва сили - най-много кръвното й да вдигне  :mrgreen:


Титла: Re: така протича секцио в св. софия
Публикувано от: doniboni в пт, 27 яну 2006, 14:36
Едно уточнение от мен:

Болката, която изпитваш на мястото на разреза, след като станеш от леглото в реанимацията, не е точно болка, а е усещане като опарване от ютия, или ако някоя от вас се е мазала с Финалгон - ей така пари, а не боли! И честно казано, не е толкова страшно, аз нямах проблеми със ставането, като станах и не седнах повече! Ръгнах из отделението, а след мене тичат санитарки да ми се карат, да не взема да припадна! Против евентуално припадане - литри течности! В реанимация аз изпих 9 литра вода и сок от ябълка (само той се препоръчва, защото предизвиква перисталтика, а от перисталтиката изпръцкваш всички газове, от които те наболява корема)

Въобще не беше това, което очаквах, аз си мислех, че ще изтърпя адско изтезание, а то всъщност си беше ....едно нищо!

Споко бъдещи раждащи момичета!!!
Парене като от ютия също не съм усетила  :D

Най гадното от всичко ми беше абоката, който се налагаше да ми сменят през ден, мноого ме дразнеше и изнервяше


Титла: Re: така протича секцио в св. софия
Публикувано от: Liska в пт, 27 яну 2006, 14:39
От всичко прочетено най се стреснах от три неща:
1. Прави се клизма. Чувала съм, че някога и за нормалните раждания се правела.
2. Жената се бръсне. И това ли го има още?
3. Бащата не стои до главата на майката - да я гали, целува, бърше
потта, вдъхва сили, ами гледа отстрани, и то зад стъкло. Адски нечовечко.
Иначе всичко останало си е като при една рутинна операция.

Да вдъхва сили - най-много кръвното й да вдигне  :mrgreen:

 :lol:Както една моя позната казва - посерковци.
И на тях им трябва по една клизма, преди да влязат в родилната зала.
Титла: Re: така протича секцио в св. софия
Публикувано от: мама Катя в пт, 27 яну 2006, 15:02
Много точен и реален разказ! Поздравления! :2thumbsup:
Аз раждах в друга болница, но всичко протече по подобен начин.
Относно пиенето на ябълковия сок - акушерките ми обясниха, че се препоръчва за "по-бързо и обилно млекоотделяне". :35:
За да присъства таткото трябваше да се плаща, затова той пропусна "шоуто", но за сметка на това имах 5-6-ма студенти като публика. :moresmile:


Титла: Re: така протича секцио в св. софия
Публикувано от: Umma в пт, 27 яну 2006, 15:35
Много точен и реален разказ. Аз раждах в друга болница, но секциото навсякъде си го правят по еднакъв начин предполагам :) Като четох разказа ми настръхнаха косите, а по време на самата операция си беше доста забавно- сладки приказки, майтапи... Болка не усетих никаква. И студ не усетих. Бях със спинална, държа ме около час- после имаше болка, но ме надупчиха и с обезболяващи :) Ставането беше доста гадно, но след 3 часа вече бях долу на кафето- движение му е майката.
Хубав и много реален разказ.
Момичета, не се шашкайте, само звучи страшно. :hug:
 


Титла: Re: така протича секцио в св. софия
Публикувано от: Nansen в пт, 27 яну 2006, 16:04
Да ама donoboni, на мене не са ми правили нито клизма, нито са ме бръснали, нито са ме преглеждали нито нищо! Само отидох и легнах на операционната, а абоката си го махнах сама след операцията, и не дадох повече да ми слагат!

ФУК ФУК, видя ли сега :D :D :D


Титла: Re: така протича секцио в св. софия
Публикувано от: gabi666 в пт, 27 яну 2006, 21:40
Благодаря за разказа, на мен лично ми беше много полезен. Никой до сега не ми е обяснямав толкова подрабно, а от неизвестното човек се плаши повече...


Титла: Re: така протича секцио в св. софия
Публикувано от: Не се сърди, човече в пт, 27 яну 2006, 22:05
Във всяка болница е различно, ако искате да сте подготвени, идете, разгледайте и разпитайте предварително, ето разликите с моята болница  :D

... Ако започне родова дейност – т.е. случат се едно от 3-те неща: а.) родови контракции; б.) падане на запушалката; в.) изтичане на водите...
Да добавя и кървене!!!

1. Не са ми правили клизма, излишна е.
2. Отпада по подразбиране  :mrgreen:
3. Не са ми правили нищо, там нищо не оставям. 
4. Тези с плановото секцио не влизаха в предродилна.

Упойката си избрах /а и се наложи/ пълна, аз друга не признавам, затова и не се наложи "наливането"!

...В реанимация се стои минимум до сутринта на др. ден. През това време не виждаш бебето (извън виждането непосредствено след раждането) и нямаш посетители. ...

Не навсякъде е така, в моята болница в Интензивното ме чакаха мъжа ми, родителите и БЕБЕТО МИ, имаха непрекъснат достъп до мен, никой няма право да ви отказва достъп до детето ви!!!

Съвети от мен:
1. След първото ставане колкото повече се стои прав/седнал/полу-седнал, а не легнал в леглото, толкова по-добре. Но това със стоенето прав си е жив мит – твърде много боли, за да можеш да си стоиш на краката....

Не съм имала никакви проблеми със ставането, не ме е боляло, не съм била прегърбена.

2. Носете си ластичен колан/гащи – за прибиране на корема. Освен това, бельото, което трябва да се носи, да бъде колкото се може по-бабешко – дълбоки гащи (все пак ще имате шев) и шарени (защото има кървене)

Не носете! Ако се чувствате по-добре първите дни с него- ок, но след като спрете да чувствате дискомфорт на мястото на разреза /предполагам около 7-8-ми ден/- махайте го, за да не се отпускат мускулите на корема.

3. Не яжте нищо първите 24-36 часа – възстановяването става по-бързо. Приемайте до 4 л. вода или сок от ябълки (защо такъв сок не ми стана ясно). Ама и без това секциата стоят гладни около 4 дни – т.е. има определена диета и не се дава храна.

Бях 24 часа на системи, след това започнах да си ям, каквото беше сготвено в менюто, само 2-ри ден менюто на секциите се различаваше от това на нормално родилите, след това е еднакво. Течности не съм пила, системите бяха достатъчни.

Ако присъства таткото (както беше при нас) – той стои зад стъклото докато се извади бебето. После може да влезе в операционната и да застане до главата на майката...

При нас не беше разрешено  :?


Титла: Re: така протича секцио в св. софия
Публикувано от: Кремена Орешарска в пт, 27 яну 2006, 22:25
Мили бъдещи мамита :)
Аз съм раждала и нормално и секцио...
Не мога да кажа, че някое от ражданията ми е протекло тежко...но въпреки това, ако ме питате мен бих родила и втори път секцио...Не че не ме боля, не че нямаше шоу след раждането...Аз бях планово секцио, но така се случи, че ми дойде реда за операция преди да успеят да ме уводнят добре...а съм с ниско кръвно налягане...и когато се изправих за първи път колабирах :) Но пък ще ви кажа едно...не е страшно :)
Да, има болка...и тя е ужасяваща, когато упойката си свърши работата.-..но щом като съм съумяла да отказвам течния аналгин, който се поставя за намаляване на болката...значи че не е толкова страшно нали така :)
Така че...смело и безпроблемно раждане от мен :)
Когато родите и изтърпите тази болка...ще станете нови хора...бъдете сигурни в това :)
Още веднъж, успешно и леко раждане! :)


Титла: Re: така протича секцио в св. софия
Публикувано от: tania_ark в пт, 27 яну 2006, 23:41
Ех, много съм благодарна на всички ви в този форум!
На мен, живот и здраве, ми предстои секцио и тук намерих много важна и насочваща информация. Поне ще знам какво да питам доктора преди това за да се чувствам спокойна :-)

Болката наистина е нещо индивидуално...
По-добре е човек да знае какво го чака и да се подготви психически!


Титла: Re: така протича секцио в св. софия
Публикувано от: gea в сб, 28 яну 2006, 00:08
Майче, върна ме 3 месеца назад.....даже си поревах, много мило ми стана, и винаги ще го помня.


Титла: Re: така протича секцио в св. софия
Публикувано от: Tufi в сб, 28 яну 2006, 00:17
Мен май ме хвана страх... :(
Няма нищо страшно! Два пъти съм го преживявала, втория път нямах търпение да започне и свърши, за да си видя бебето. И двата пъти се чувствах различно след операцията, но и двата пъти се възстанових бързо.
Много е индивидуално.
Успех на всички, решили по една или друга причина да раждат с операция! НЕМА СЕ ПУАШИТЕ! После ще ви е кеф да разказвате! :D


Титла: Re: така протича секцио в св. софия
Публикувано от: dolly в сб, 28 яну 2006, 00:42
Харесва ми стила ти! Много точно и ясно си описала всичко, с доза майтап.
При мен имаше някои дребни проблеми, като това, че ми се падна скапана акушерка, която ми надупчи здраво ръката /4-5 пъти/, докато намери вена, за да вземе кръв за определяне на кръвната група. После пак някак си трудно успя да намести катетъра, не знаех, че е такава сложнотия. Просто нямах късмет с акушерката, която ме подготвяше.
Иначе какво -  има болка, но не е за умиране. А и като си помислиш за малкото сладко Бебче, просто нищо друго няма значение, наистина.

Ох, искам още едно детенце! newsm32


Титла: Re: така протича секцио в св. софия
Публикувано от: balcheva_a в сб, 28 яну 2006, 01:15
Аз съм раждала два пъти със секцио.Първият път почти не усетих болка след операцията,но при ре-секциото 2-3 дена едвам ставах,много болеше и придърпваше.Ивсе пак няма нищо страшно ивсичко се забравя като видиш малкото ангелче.


Титла: Re: така протича секцио в св. софия
Публикувано от: uma в сб, 28 яну 2006, 22:08
Здравейте настоящи и бъдещи мами. [smilie=smile3525.gif]И на мен ми предстои да раждам със секцио(планово) по мое желание.Искам да попитам вече раждалите за ефикасно болкоуспокояващо за след операцията и дали аз да си внеса от вън за по сигурно?Благодаря ви предварително.


Титла: Re: така протича секцио в св. софия
Публикувано от: gea в сб, 28 яну 2006, 22:12
Здравей, Ума!
По време на престоя ми в реанимация ми надупчиха дупето с аналгин - помагаше. А "отвън" могат да ти донесат Солпадеин- облекчава до някаква степен болката  :peace:
Леко раждане!


Титла: Re: така протича секцио в св. софия
Публикувано от: Найка в сб, 28 яну 2006, 22:27
Незнам за какви болки говориш. Освен опъване и то леко на операцията нищо друго не съм усетила. Болки въобще не съм имала, така, че майчетата на които им предстои операция да не се шашкат. :peace:Хубавото е че
1.Не се храниш около 4 дни и излизаш от болницата с минус 8-10кг по финна :lol:


Възтанових се за около 1 седмица и половина  :D /това включва 7те дни в болницата/, което значи че ходех бързо, кляках, ставах.
Когато се прибрах от родилния дом още на другия ден бях с прахосмокачката в ръка  :D

Така, че мами, които ще раждате секцио /планово или не планово/ не се притеснявайте и колкото се може повече ходете из коридорите и се раздвижвайте след операцията, това ще ви помогне да се възтановите много бързо  :D

 ОО, за килограмите.. излязох 4 кг. по- малко , отколкото ПРЕДИ да забременея:-)) Възстанових ги за отрицателно време. Няма и 3 седмици. После качих още.. сега се боря.. гледам Луната _/покрай лунните диети / и си вия на воля:-)


    А за Секциото... ох  , потръпнах , спомних си и ... стана ми някак добре.. Благодаря на авторката на темата.
   Добре и полезно си го описала:-))  за да няма страх.
   Макар, че аз съм  поддръжник на нормалното раждане:-) Когато  има избор, де:-)


Титла: Re: така протича секцио в св. софия
Публикувано от: mira_27 в сб, 28 яну 2006, 22:45
споко майчета.....няма нищо страшно.....влезте в операционната с нагласата,че най после ще го гушнете това бебче....и болката изчезва.Има и значение на кой екип ще попаднете....аз се забавлявах през цялото време,оперираха ме д-р  Григорова и д-р Петков и мога да се похваля с много малък разрез newsm44... и не си забравяйте крема против стрии,че с този глад аз ги изпуснах и ми се появиха 10тина
КУРАЖ и здрави и красиви бебета


Титла: Re: така протича секцио в св. софия
Публикувано от: dorka в сб, 28 яну 2006, 23:16
Божее  :ooooh: Мислех да имам второ дете и да е със секцио,но сега като прочетох какво е писала majceto май няма да е секцио  newsm62


Титла: Re: така протича секцио в св. софия
Публикувано от: doniboni в нд, 29 яну 2006, 09:53
Да ама donoboni, на мене не са ми правили нито клизма, нито са ме бръснали, нито са ме преглеждали нито нищо! Само отидох и легнах на операционната, а абоката си го махнах сама след операцията, и не дадох повече да ми слагат!

ФУК ФУК, видя ли сега :D :D :D

 [smilie=smile3534.gif]

Ама ти сигурно си била планово  :xarms:
Аз ако знаех че мога да откажа абоката, щях повярвай ми  [smilie=smile3521.gif]

 :love:


Титла: Re: така протича секцио в св. софия
Публикувано от: Хот Ели в нд, 29 яну 2006, 11:04
Мислех някой ден, ако се навия за второ, да е секцио, но след този разказ ще се позамисля сериозно. То звучи по-страшно от нормалното раждане, бррр  :shock:
Иначе поздравления за авторката на темата, много изчерпателна и даваща отговор на много въпроси   :bouquet:


Титла: Re: така протича секцио в св. софия
Публикувано от: Мейвис в нд, 29 яну 2006, 11:10
като четох разказа все едно преживях моето секцио отново. Едно към едно.


Титла: Re: така протича секцио в св. софия
Публикувано от: kremena в нд, 29 яну 2006, 11:31
лелелееееееееее на мен ми предстои секцио и като го прочетох това ме хвана такьв страххххххххх :2no2: :2no2: :2no2:  Така предпочитам нормалното раждане,ама пита ли ме някой.


Титла: Re: така протича секцио в св. софия
Публикувано от: esprit в нд, 29 яну 2006, 11:36
Моето секцио също беше в "Св.София",така,че няма разлика с това на майцето.Но в сравнение с нормалното раждане е направо песен:-))))


Титла: Re: така протича секцио в св. софия
Публикувано от: cleare в нд, 29 яну 2006, 13:03
Аз пък много исках нормално, но сега съм благодарна, че се наложи секцио, и, жиеот и здраве, за второ дете изобщо няма да си помисля за нормално раждане. Секциото не е толкова страшно, стига сте всявали паника у бъдещите майки.


Титла: Re: така протича секцио в св. софия
Публикувано от: Desssy в нд, 29 яну 2006, 15:24
Може би въпросът ми не е точно за тук, но няма ли да се намери някоя мама, да разкаже и за нормалното раждане пак така точно и подробно???


Титла: Re: така протича секцио в св. софия
Публикувано от: тити в нд, 29 яну 2006, 15:27
нормалното раждане може да протече по най-различни начини, за разлика от секциото.


Титла: Re: така протича секцио в св. софия
Публикувано от: Rumya в нд, 29 яну 2006, 15:29
Може би въпросът ми не е точно за тук, но няма ли да се намери някоя мама, да разкаже и за нормалното раждане пак така точно и подробно???
Точно това щях и аз да помоля и разбира се да кажа на Majceto МНОГО БЛАГОДАРЯ ЗА ИНФОТО  [smilie=smile3525.gif], НАИСТИНА Е ЦЕННО ДА ГО ИМАШ ОТ ПРЪВА РЪКА И ОТ ТВОЯТА СТРАНА НА  РОДИЛНАТА МАСА!


Титла: Re: така протича секцио в св. софия
Публикувано от: esprit в нд, 29 яну 2006, 18:22
нормалното раждане може да протече по най-различни начини, за разлика от секциото.

имах в предвид моето нормално раждане:-)))


Титла: Re: така протича секцио в св. софия
Публикувано от: rojbo в пн, 30 яну 2006, 13:39
Нормалното раждане не може да се докладва с точност!Освен процедурите преди двете раждания-клизма,бръснене,измиване,мерене на тоновете...Има едва ли не легенди за нормалното раждане,които всяка бъдеща мама която не е раждала по-добре да не слуша :lol:


Титла: Re: така протича секцио в св. софия
Публикувано от: majceto в пн, 30 яну 2006, 14:21
е-хе, каква разумка отворих без да ща :-) а то понеже си нямах работа - петранка спеше (което рядко се случва) и се чудех какво да правя. та си рекох -"що да не всея малко смут в бъдещите мйчета  :lol:?"
шегичка, милички  :lol:
а на есен с бодра песен ще запретнем ръкави, че да отметнем и второто, че после и трето искам.
това май трябва да стига като доказателство, че едно секцио не е чак толкоз страшна работа. по-гадно е петранка да реве ежедневно и непрекъснато. но пък тогава й се кефя на ентусиазма да вдига непрекъснат шум :-)


Титла: Re: така протича секцио в св. софия
Публикувано от: Обърквация в пн, 30 яну 2006, 17:18
Това беше най- страшната тема която съм чела през живота си...Понеже съм от най- страхливите относно болка, от както съм бременна, вече два месеца, не спирам да се чудя, кой е най - безболезния начин за раждане...До сега си мислех че е секциото, като си го представях с пълна упойка...ама сега вече не знам...ужасно ме е страх и не мисля, че мисълта, че ще видя бебето си и тн. ще ми помогне да преодолея този...ужас....Моля ви кажете ми кой е най- най- най- най- безболезнения начин...

 :2gunfire: каква съм лигла....ама наистина много ме е страх...


Титла: Re: така протича секцио в св. софия
Публикувано от: mira_27 в пн, 30 яну 2006, 17:36
аз много исках да родя нормално,но.....сега въобще не съжалявам :hug:
а относно болката.....винаги я има :(
мисля,но не съм сигурна,че избягват упойка при нормално раждане,защото не могат да се контролират напъните.....няма много алтернативи,а и бях гледала филм,където обясняваха как с началото на родова дейност започва да се синтезира хормон,под чийто действие забравяш болките,за да приемеш веднага причинителя им-бебок,най-сладък......кураж мамета


Титла: Re: така протича секцио в св. софия
Публикувано от: тити в пн, 30 яну 2006, 17:56
Това беше най- страшната тема която съм чела през живота си...този...ужас....Моля ви кажете ми кой е най- най- най- най- безболезнения начин...

 :2gunfire: каква съм лигла....ама наистина много ме е страх...
мда....права си....ако знаше само какво е страшна тема, нямаше да пишеш така. И да ти кажа, всичко е в главата ти. Периодът след раждането също може да бъде болезнен или страшен по други причини. Изобщо, който го е страх от мечки, не ходи в гората.


Титла: Re: така протича секцио в св. софия
Публикувано от: Rosita в пн, 30 яну 2006, 23:28
Тити, секциото не протича по един и същи начин за всички, да знаеш. Всяко секцио е различно, както и всяко нормално раждане...


Титла: Re: така протича секцио в св. софия
Публикувано от: тити в вт, 31 яну 2006, 00:03
ами добре, разкажи за различното.


Титла: Re: така протича секцио в св. софия
Публикувано от: Tufi в вт, 31 яну 2006, 11:36
Може би въпросът ми не е точно за тук, но няма ли да се намери някоя мама, да разкаже и за нормалното раждане пак така точно и подробно???
анкета за раждането ви (http://www.bg-mamma.com/index.php?topic=67303.0)


Титла: Re: така протича секцио в св. софия
Публикувано от: Rosita в ср, 01 фев 2006, 00:01
Тити, нямам против да разкажа, но нали тук си говорите, че не трябвало да се плашат нераждалите момичета :)
Моето продължи например 3 часа и нали се сещаш, че доста неща могат да се свършат за това време :)
От сърце пожелавам леко раждане на всички, които очакват да станат майки :)  :bouquet:


Титла: Re: така протича секцио в св. софия
Публикувано от: bubanka в ср, 01 фев 2006, 11:29
10   слага се катетър – било неприятно. За да спреш напористите лелки-акушерки, за да не ръгнат по-рано катетъра, по съвет от училището “стисни кълките и направи цирк” – щели да мирясат и да ти го сложат след упойката – все пак без катетър не могат да започнат операцията. Аз специално се спазарих още в предродилна с една мн. готина акушерка да ми сложи катетъра след упойката. Цирк не правих, въпреки че се бях подготвила за сериозно изпълнение.

аз също бих препоръчала на всички да искат катетър след упойката
при мен го сложиха така по настояване на лекарката ми, аз усетих болка и се оказа, че спиналната не е хванала добре и можеше да ме резнат неупоена  :crazyeyes:; лекарят ме пита дали имам признаците за това да ме е хванала упойката /забравих ги  :oops:/, аз ги имах, но въпреки всичко усещах болка! поставянето на катетъра буквално ме спаси  :pray:; биха ми втора доза спинална и за всеки случай ме бодоха с игла, за да проверят дали е хванало  :peace:


Титла: Re: така протича секцио в св. софия
Публикувано от: Aniii в ср, 08 фев 2006, 10:17
А ако се ражда с пълна упойка?
И защо е по добре да се сложи катетъра след упойката? Каква е разликата?


Титла: Re: така протича секцио в св. софия
Публикувано от: jujika в ср, 08 фев 2006, 13:18
и аз родих със секцио в света София, но моят разказ далеч не е толкова розав.
Предварително се бях уговорилая с докторката /завеждащ отделение/ за сумата за упойката и т.н./секциото беше наложително Марио се роди 4.450//
Бях много спокойна когато постъпих, правят клизма, слушат тоновете и ти вливат течности за да повшат кръвното налягане.
Е дойде време за операционната, до там си ходиш сам като в ръцете си крепиш банката с р-ра, масата е тясна и крива. Дойде анестезиоложката, накараме да легна и да се свия , до тук добре, нямаше никаква местна упойка, немога да ви опиша болката която изпитах когато тази жена ме прободе. За съжаление очевидно тя не улучи от първия път каза че ев попаднала на кост, не улучи нито от втория нито от третия път вече не си спомням то4но от кой път стана , но такава болка не бях изпитвала , с ноктите си бах издрала боята под опер. маса.
............В последствие се оказа , че упойката е предозирана има ужасно много стреанични реакции и тем подобни усложнения, а докторката забрави да ми предпише антибиотик, съответно аз направих някаква инфекция, абе ужас не искам да си спомням.
Преди два дена открих че съм бременна, много съм щастлива, но и малко изплашена. Моля ви, преоръчайте ми доктор и анестезиолог.
Надявам се моята история да не плаши бъдещите майки , а да им помогне да са бдителни и внимателни и много да питат.....
  :bouquet:


Титла: Re: така протича секцио в св. софия
Публикувано от: gabi666 в ср, 08 фев 2006, 13:29
А можеш ли да напишеш името на анестезиолога и докторката, за да знаят и другите майки за тяхното невежество? Благодаря! На мен също ми предстои раждане скоро в тази болница и не искам да попадам на същия екип.


Титла: Re: така протича секцио в св. софия
Публикувано от: Lilly в ср, 08 фев 2006, 13:47
хем съм го преживяла, но като те четох и ми прималя.... :sick:
само дето нямам спомен от болката при поставянето на упойката, незнам дали е от анестезиолога или от това, че ме оперираха по спешност и  бях с пълно разкритие и бях минала през всички мъки и болки на нормалното раждане, но за мен поставянето на спинална упойка си беше облекчение защото спря да ме боли за първи път от 18 часа...Титла: Re: така протича секцио в св. софия
Публикувано от: jujika в ср, 08 фев 2006, 14:14
Името на анестезиоложката така  и не узнах /колко удибно/, а докторката е КИРОВА от руски произход. Пазете се момичета.
Има и нещо друго , колкото повече се "глезите", т.е. търсите си правата толкова повече получавате , колкото сте по-тихи и търпеливи, толкова по-зле.


Титла: Re: така протича секцио в св. софия
Публикувано от: gabi666 в ср, 08 фев 2006, 15:01
Сега би ли избрала нормално раждане? Аз съм в дилема...


Титла: Re: така протича секцио в св. софия
Публикувано от: jujika в ср, 08 фев 2006, 15:09
Извинявам се но името е д-р КОЛЕВА ,а не Кирова :mrgreen:
Незнам дали след секцио е всъзможно да се роди нормално.
Това което съм чувала от лекар е че секциото е по малко рисковано ?????
В форума прочетох много добри отзиви за д-р Колева , защо с мен се получи така незнам. Сега съм се насочила към д-р Дяволов или Св. Лазар.
Дайте съвет? newsm78


Титла: Re: така протича секцио в св. софия
Публикувано от: Aniii в ср, 08 фев 2006, 19:06
Момичета , кажете защо е по добре да се сложи катетъра след като е поставена упойката?


Титла: Re: така протича секцио в св. софия
Публикувано от: gabi666 в ср, 08 фев 2006, 19:18
До колкото съм чувала-за да не боли при поставянето.


Титла: Re: така протича секцио в св. софия
Публикувано от: mamamaya в ср, 08 фев 2006, 19:52
zdraveite az sa6to rodih v tazi bolniza po spe6nost sekzio 4akahame za normalno 3-ma lekari me preglejdaha dokaraha mi kontrakzii na minuta i se poiavi moia spasitel dr.kirov pregleda me i kaza sekzio po spe6nost bebeto e obarnoto i e opasno stra6no sam dovolna ot negovoto vnimanie strahoten spezialist prosto niamam dumi s men se otnasia6e po dobre ot kolkoto se otnasiaha izbranite lekari kam pazientkite si strahoten e prepora4vam go na mai4etata koito se 4udiat za lekar


Титла: Re: така протича секцио в св. софия
Публикувано от: rojbo в ср, 08 фев 2006, 21:15
Извинявам се но името е д-р КОЛЕВА ,а не Кирова :mrgreen:
Незнам дали след секцио е всъзможно да се роди нормално.
Това което съм чувала от лекар е че секциото е по малко рисковано ?????
В форума прочетох много добри отзиви за д-р Колева , защо с мен се получи така незнам. Сега съм се насочила към д-р Дяволов или Св. Лазар.
Дайте съвет? newsm78

Ползвала съм услугите на д-р Дяволов,понеже имах проблем със забременяването и останах с лошо впечатление към него.Той е точно от тези,които те гледат в ръцете.Дори нищо не разбрах от професионализма му.Измисляше всевъзможни изследвания само и само да се влача при него с двайсетачки.Както и да е.Може и да е добър в израждането,незнам.Не се стигна до там...


Титла: Re: така протича секцио в св. софия
Публикувано от: Rossi в ср, 08 фев 2006, 21:38
Много много благодаря за информацията, слагам си я при фаворитите и ще я чета от време на време, за да се подготвям психически.


Титла: Re: така протича секцио в св. софия
Публикувано от: Не се сърди, човече в ср, 08 фев 2006, 21:48
Момичета , кажете защо е по добре да се сложи катетъра след като е поставена упойката?

За да не усещаш поставянето, при някои жени е болезнено. Аз имах късмета да попадна на много опитна акушерка, не усетих нито поставянето, нито махането, а не бях под упойка.
Но сега, ако знаех, че може така, не бих рискувала, щях да искам да е след упойката  ;-)
Леко раждане  :D


Титла: Re: така протича секцио в св. софия
Публикувано от: lila_123 в ср, 08 фев 2006, 22:47
И двата пъти раждах секцио. Болката зависи не само от организма, а и от екипа! За всеобщо учудване от второто секцио се възстанових изключително бързо, а след първото цял месец едва пристъпвах... Моята лекарка твърди, че обикновено възстановяването след ре-секцио е по-трудно, но при мен беше точно обратното. За седмица бях забравила за операцията, чувствах само леко придърпване от време на време. За което благодаря на кадърните лекари :love:
За мен слагането на катетъра наистина беше проблем, а и махането му също - акушерката каза, че се случва много рядко такава чувствителност :( Не че се глезех, просто наистина нещо не беше както трябва, защото след като го махнаха имаше няколкочасов период, през който не можех да контролирам уринирането - страшно гадно :sick: Така че ако има възможност да ви сложат катетъра след упойката - нека го направят така, поне ще ви спестят едно неприятно изживяване :peace:
Не се плашете, майчета, секциото не е страшно ако сте в ръцете на добри лекари :peace: А това можете да си го осигурите предварително ;-)
Успех на бъдещите мами :love:


Титла: Re: така протича секцио в св. софия
Публикувано от: Сънчо в ср, 08 фев 2006, 22:58
Ее, браво за разказа, аз раждах там секцио при Д-р Б. Ташков, много съм доволна, но сега научих нови неща, като например, че краката се връзвали и че се брояли инструментите.

Това с катетъра изобщо не е толкова гадно, малко е по-дискомфортно, след операцията изобщо и не усещате, че имате катетър. Другото неприятно е упойката, мен ме беше гушнала една сестра, докато съм свита на кълбо и така ми я сложиха. Малко боли, но минава бързо.

До операционната ме заведе сестра, всички бяха много мили, в операционната не знам точно колко човека имаше, но имаше и трима студенти, на които им обясняваха. Иначе при операцията малко се чувстваш като плат в ръцете на шивачи, едно дърпане се усеща и после видях дупето на бебата - едната крушка на лампата не светеше и общо взето си гледах операцията (не ми махнаха очилата, които бях сложила вместо лещите).

А като почнете да се възстановявате и вече можете да ходите, се опитайте да не се прегъвате, а да ходите изправени. Възстановяването става по-бързо, а болката не е по-голяма.

Леко раждане на всички и кураж.


Титла: Re: така протича секцио в св. софия
Публикувано от: zigizagi в пн, 20 фев 2006, 16:24
Искам лично да ти благодаря за темата за секциото в СВ. София. През цялото време лекарката ми обесняваше, че ще родя нормално, два дни преди термина ми каза, че отива на ски и ме прехвърля при друга, а в деня преди термина другата лекарка само като ме видя каза, че мн.трудно ще родя нормално. След прегледа го потвърди и насрочи секциото за другия ден. Представяш си как се чувствах. Прочетох темата ти като се прибрах - и благодарение на това отидох абсолютно спокойна, защото знаех какво ме чака. Така че БЛАГОДАРЯ ТИ още веднъж!!!
Роси


Титла: Моето секцио в "Света София"
Публикувано от: Usmivchica в вт, 04 апр 2006, 18:35
Ами,дойде и моя ред да разкажа как протече операцията.Преди да родя се бях начела на страшни безумства и се бях настроила,че секциото е нищо работа.Тази илюзия ми изигра лоша шега,защото изобщо не бях психически подготвена за малкия ад по време и след операцията.Има неща,които ако се знаят най-малкото могат да бъдат предотвратени или поне да не ти дойдат неочаквано.Ясно е,че няма леко раждане.Ето как проточе моето:

Бях си избрала да ми прави секциото Д-р Красимир Недялков,който е шеф на оперативна гинекология в бившата Тина Киркова.При него ходих и на консултации преди да родя.Хубав мъж и жесток професионалист,макар и не от мазните доктори,които ти свалят звезди от небето.Впоследствие разбрах,че анестезиолог ще ми бъде Д-р Николова(препоръчвам я).

Влизаш в предродилна,където ти дават ношница и ти взимат нужните документи,за да те впишат.Лягаш на магарето,бръснат те ако не си го направила вкъщи,а после ти правят клизма-най-безболезненото от всичко.Вкарват ти едно маркуче,на което има супер тънък накрайник и трябва да ти влеят една банка вода(а може и половин,ако усетиш,че ти е много)Хубаво е ден преди секциото да не сте яли тежки и мазни храни.След клизмата тичаш до тоалетната,където е хубаво да стоиш поне 3 мин.После отиваш в другата стая,където ще ти сложат абокат-нищо особено като усещане,система и катетър.Слагането на катетъра е меко казано отвратително.Не е точно болка,макар че някои ги болеше.Аз усетих самото вкарване в канала,което е доста гадно.Ако може да Ви го сложат след упойката ще е най добре.

Слагат те в количка и те водят към операционната.Там преди операцията ти слагат шапка и ти разперват ръцете на облегалки-на едната ръка имаш уред,който ти измерва кръвното,а на другата е системата,където,ако се наложи ти вливат разни работи.За упойката трябва да се свиеш много хубаво на кълбо и да не мърдаш.Аз бях със спинална упойка,която е в гръбначния стълб.Боцнаха ме 2 пъти,защото 1 път не ме хвана.Не е нищо особено като болка,мен само 2 път ме заболя по-силно,може би защото анастезиоложката беше сменила иглата.Усещаш топлина на стъпалата,после малко по нагоре и си блок.Караха ме да се обърна сама,но аз не успях и го направиха те.Не е приятно,парализиран си от кръстта надолу.Николова постоянно ми говореше нещо,за да ме разсее.На 2-рата мин ми падна кръвното,чух,че изравнявам граници,вкараха ми нещо в системата и после ми сложиха кислородна маска.Междувременно сестрата и анестезиоложката гледат постоянно да те разсеят с приказки...Самото рязне не съм го усетила.Имах чаршаф,който беше доста на високо и не съм видяла,кога Д-р Недялков е взел скалпела.След като ми се оправи кръвното получих сърцебиене и не можех да дишам.Не си спомням какво точно стана.Пак бях с кислородна маска и анастезиоложката повтаряше името ми и ме питаше дали съм добре.Започнаха да дърпат бебето.Усещах го точно като някакво растение с корен,имах чувството,че и тялото ми се повдига.Не можаха да я издърпат и в продължение на 2-3 мин започна най неприятния ми спомен от всичко-някакво яко натискане на ребрата ми с всичка сила,от което започнах да се заушавам.Извадиха бебето ми.Чувствах се адски изморена и отпаднала.Имах сили,обаче да се обърна(тя беше някъде зад мен) и да я потърся с очи,защото не я чух да изплаква.Криси беше много измъчена,с лилавеещо личице и много подута.Показаха ми я за секунда.Поставиха ни и на двете номерчета.Сложиха ме на едно легло и ме заведоха в реанимацията.Там започва вливане на физиологичен разтвор,тресе те яко близо час и нещо.След два часа някъде те отпуска упойката и започват страшни болки в областта на матката,която контрактира.Идват сестри,които ти натискат корема(много боли),за да видят дали всичко е ок и които ти сменят превръзката.Боцкат ти болкоуспокояващи,които действат не повече от половин час.Не прекаляват с тях,защото предозирането водело до повръщане.Някои от жените в стаята си носеха болкоуспокояващи на таблетки.Аз не пиех нищо.Бях стиснала зъби и търпях.Кървях яко,което сестрите казаха,че е добре.Не можеш да се обърнеш на страни.Лежиш по гръб,като е хубаво да помръдваш с крака и да се опитваш да се обърнеш(много внимателно),за да се възстановиш по-бързо.Нощта не се спи от болки,приличат на менструалните умножени в пъти.На сутринта идват и ти помагат да се изправиш.ТРЯБВА да го направиш и да стоиш колкото се може по-дълго права.Спомням си,че първите ми две крачки бяха страхотно усилие,но и страхотна радост.Колкото повече се движиш,толкова по-бързо ще се възстановиш.Легнеш ли след като си станала,после пак отначало-страшна болка...За това аз и не легнах близо 4 часа.На 5 час вече ходих макар и приведена.Пишкането не беше страшно(катетърът ти го махат сутринта и не боли).Пропуснах да добавя,че ни казаха да пием много сок от зелена ябълка(към 2 литра),а след операцията е хубаво да имаш спортна минерална вода(от тази с биберона),защото няма как да се повдигнеш,за да пиеш от нормалната.На 3 ден ме махнаха от реанимацията,взех си бебето при мен и я водих само,за да и сменят памперса и да ни дават шишета с изкуствено мляко и вода,защото още нямах кърма.Благодарение на Криси се възстанових бързо.При всяко плачене нощем ставах да я утеша и така болката,която бавно отшумяваше отиде на последен план:)

В болницата бях 5 нощи,на 6 ден ме изписаха...

Смятам да имам още едно дете,но този път ще бъде секцио с пълна упойка.

Родих на 1 март,правих секс на 30 ден :blush:,но още се възстановявам от операцията.Няма лесно раждане,но нека мамите,които сами са си решили да раждат със секцио добре да си помислят с каква упойка да бъде и дали наистина да е секцио...И ако някой иска нещо да ме пита или да ме ругае :flutter:може свободно да го направи на лични.На всички бъдещи мами им пожелавам най-прекрасните и здрави дечица :hug:

Титла: Re: Моето секцио в "Света София"
Публикувано от: alterna в вт, 04 апр 2006, 18:42
Oх, много мъчно ми стана...
Аз съм раждала нормално и изобщо не мога да сравня с описаното от теб. Определено съм привърженик на естественото раждане.


Титла: Re: Моето секцио в "Света София"
Публикувано от: cleare в вт, 04 апр 2006, 18:56
жалко, че си преживяла толкова болки, но невинаги и не навсякъде секциото е такъв ужас. аз бях секцио с пълна упойка - абсурд е за мен да си представя дори, че съм в съзнание и ме режат- и наистина не мисля, че е толкова ужасно, а аз съм много страхлива. Не бих се и замислила втори път - със сигурност секцио с пълна упойка.


Титла: Re: Моето секцио в "Света София"
Публикувано от: Елe в вт, 04 апр 2006, 19:05
Аз пък два пъти съм раждала секцио и изобщо не е толкова страшно и болезнено.


Титла: Re: Моето секцио в "Света София"
Публикувано от: Не се сърди, човече в вт, 04 апр 2006, 19:07
Честито   :bouquet:
Аз бях с пълна упойка и си спестих всичко това  :lol:
Възстановяването е индивидуално, на мен ми отне само 8 дена  :)
И мен като MIAOW не ме болеше толкова, менструалните ми болки преди раждането бяха с пъти по-силни  :ooooh:


Титла: Re: Моето секцио в "Света София"
Публикувано от: тити в вт, 04 апр 2006, 19:13
съвсем нормално секцио :) явно при теб прагът на болка е по-нисък, по-чуствителна си...
честито ти бебе, а това ще го забравиш :)


Титла: Re: Моето секцио в "Света София"
Публикувано от: Няма ме в вт, 04 апр 2006, 19:16
Честито бебче  :bouquet:!
Съжалявам,че така е протекло раждането ти.Аз също раждах секцио със спинална упойка.Е,не мога да кажа,че всичко беше песен,но поне моето,не беше така ужасно,като твоето.


Титла: Re: Моето секцио в "Света София"
Публикувано от: Karen в вт, 04 апр 2006, 19:28
съвсем нормално секцио :) явно при теб прагът на болка е по-нисък, по-чуствителна си...
честито ти бебе, а това ще го забравиш :)

И аз не видях нищо страшно и различно от моето секцио.
Няма безболезнено раждане, нормалното боли по време, секциото след.


Титла: Re: Моето секцио в "Света София"
Публикувано от: Usmivchica в вт, 04 апр 2006, 19:39
Реших да споделя моето секцио,защото от прочетеното във форума преди да родя,бях останала с впечатлението,че то не е нищо особено.И болката наистина ме свари неподготвена.А и си трябваше да е с пълна упойка.Не искам никога вече да изживявам този ад по време на операцията,която уж била лека :ooooh:

И да не забравя :Dмерси на мамите  :bouquet:Бебка е страхотна и си умирам за малкото ми човече :love:Целувки по дупетата на вашите пораснали бебоци :hug:


Титла: Re: Моето секцио в "Света София"
Публикувано от: Lana2004 в вт, 04 апр 2006, 21:21
Мама миа. Радвам се че всичко е зад гърба ти! и секс на 30-ти ден-ихаа-ти си герой за мен-честно!
Само ще вметна че истинската епидурална упоика когато е направена както трябва не те парализира -е не моге да ходиш нормално, но си движиш краката и в същото време нищо не усещаш. така че не бих казала че анестиозоложката си е свършила работата. Аз лично препоръчвам епидурална упоика и нормално раждане-става фасул-колкото страх брах предварително-а после беше песен


Титла: Re: Моето секцио в "Света София"
Публикувано от: Не тази вечер, Жозефина!!! в вт, 04 апр 2006, 21:28
Реших да споделя моето секцио,защото от прочетеното във форума преди да родя,бях останала с впечатлението,че то не е нищо особено.И болката наистина ме свари неподготвена.А и си трябваше да е с пълна упойка.
Сега, като те чета, си мисля, че явно си е до праг на болка....и може би съм щяла и по нормален начин да го изкарам без проблем, ама нещата се закучиха, та под ножа.
Не беше толкова отдавна моето секцио, ама като те чета тебе-узтръпвам. При мене сложиха пълна упойка и единственият негатив е леко предраното гърло и кашлица, която избива, а не можеш да кашляш.
Но чак непоносими болки-май не съм изпитвала? И за спането по гръб се преживява, даже после у дома продължих по навик да ляяяяягам постепенно и да ставам на лакти. :hahaha:


Титла: Re: Моето секцио в "Света София"
Публикувано от: Dona в вт, 04 апр 2006, 21:35
Само ще вметна че истинската епидурална упоика когато е направена както трябва не те парализира -е не моге да ходиш нормално, но си движиш краката и в същото време нищо не усещаш. така че не бих казала че анестиозоложката си е свършила работата.
Епидуралната - да, но спиналната те блокира напълно от гърдите надолу, все едно изобщо нямаш крака.
Иначе... явно всичко се възприема много индивидуално. Манипулациите, които си описала, бяха едно към едно с мойте (дори и повдигането от леглото, когато вадят бебето). Но на мене ми се стори леко, може би заради адски болезнения ми мензис :( Болките след операцията ми бяха в пъти по-слаби от менструалните :roll:
Бързо възстановяване и целувки на бебчо  :bouquet:


Титла: Re: Моето секцио в "Света София"
Публикувано от: Usmivchica в вт, 04 апр 2006, 21:38
Манипулациите, които си описала, бяха едно към едно с мойте (дори и повдигането от леглото, когато вадят бебето). Но на мене ми се стори леко, може би заради адски болезнения ми мензис :( Болките след операцията ми бяха в пъти по-слаби от менструалните :roll:
Бързо възстановяване и целувки на бебчо  :bouquet:

 :whistle:
  :bouquet:


Титла: Re: Моето секцио в "Света София"
Публикувано от: marianna в вт, 04 апр 2006, 22:03
Явно при всеки е различен прагът на поносимост към болка, както са казали някои мами по-горе.Аз раждах също със спинална, готова бях на 10-та минута да повторя.След това боля, но за мен съвсем поносима болка беше.Така, че е индивидуално :peace:


Титла: Re: Моето секцио в "Света София"
Публикувано от: мимка в вт, 04 апр 2006, 22:19
И аз съм със секцио в същата болница, като те прочетох и ме втресе и ми се дорева какво ме чака, ох дано не е така при всекииии, ужас


Титла: Re: Моето секцио в "Света София"
Публикувано от: Dona в вт, 04 апр 2006, 22:30
И аз съм със секцио в същата болница, като те прочетох и ме втресе и ми се дорева какво ме чака, ох дано не е така при всекииии, ужас
Мимка, споко бе, я преброй мненията на мамите, които са казали, че не е страшно :) И аз отидох наплашена от форума, а то на фона на очакванията ми наистина не беше нищо особено. Слагането на катетъра става за секунди и с извинение за сравнението, не е по-неприятно от анален секс ;-) Контрахирането на матката е сравнимо с менструалните болки. Първите няколко ставания са болезнени наистина, но стискаш зъби, болката е само при движение. Освен това такава еуфория те обзема като си видиш и гушнеш бебчо, че забравяш всичко :love: Аз специално съм много доволна от тази болница като професионализъм и отношение :peace:


Титла: Re: Моето секцио в "Света София"
Публикувано от: azaf в вт, 04 апр 2006, 22:38
Явно при всеки е различен прагът на поносимост към болка, както са казали някои мами по-горе.Аз раждах също със спинална, готова бях на 10-та минута да повторя.След това боля, но за мен съвсем поносима болка беше.Така, че е индивидуално :peace:

Бих повторила казаното, с тази разлика, че при мен и след това нямаше абсолютно никаква болка. Мястото беше като изтръпнало около месец (т.е. не усещах нищо там), а непосредствено първите дни след операцията имаше само леко придърпване.
Другият път пак искам така  ;-).
Имай предвид обаче, че пълната упойка е доста по-опасна, а и излизането от нея е много по-тежко. Т.е. не си пожелавай нещо, което не познаваш.
Родих в същата болница, но от мен извадиха 2 бебета - натискът по ребрата аз го усещах като гъдел отвътре и ми беше смешно.
След това не съм кървяла много, понеже ме бяха изчистили много добре.
Не съм пила болкоуспокояващи (дори и аналгин не дадох да ми бият, понеже имам тънки вени) - вкл. вечерта отказах и диазепама (спах си като къпана, докато едно момечи не почна да вика от болки - тогава си поисках хапчето, за да мога да се наспя).
Не чаках да дойдат да ме раздвижат - още преди да ме отпусне упойката започнах да правя усилия да си движа краката (първо само пръстите, после глезените, коленете и т.н.).
Честно казано, секциото беше най-приятната част от бременността ми (карах ужасно тежка патологична бременност).


Титла: Re: Моето секцио в "Света София"
Публикувано от: Не се сърди, човече в вт, 04 апр 2006, 22:45
И аз съм със секцио в същата болница, като те прочетох и ме втресе и ми се дорева какво ме чака, ох дано не е така при всекииии, ужас

мимка, я по-спокойно  :hug: болките от секциото ми се сториха песен, в сравнение с това, което преживях по време на контракциите преди него и менструалните болки преди раждането  :peace:
Кактетърчето също не ми беше проблем, но за твое успокоение, уговори се с доктора да ти го сложат след като те е хванала упойката.
И клизма не са ми правили, нея също можеш да "договряш"   :lol:


Титла: Re: Моето секцио в "Света София"
Публикувано от: Mags в вт, 04 апр 2006, 22:48
получих сърцебиене и не можех да дишам.

.Започнаха да дърпат бебето.Не можаха да я издърпат и в продължение на 2-3 мин започна най неприятния ми спомен от всичко-някакво яко натискане на ребрата ми с всичка сила,от което започнах да се заушавам.

Същото беше и при мойто секцио в Св.София при друг лекар. Още първите няколко минути по гръб и сърцебиенето вече зверски ме задушаваше.. донякъде бях подготвена за това, защото през бременността имах същото това сърцебиене и много трудно мереха тоновете на бебето когато бях по гръб те се учестяваха много както мойте.. В операционната ми вкарваха нещо постоянно в системата..  да ме отпуска уж, обаче едва си дишах.. направо имах чевството че ще се гътна .. и като капак на всичко дружно ми смазаха ребрата като не можаха опериращите да извадят бебето от раз  :roll: Е няма такава болка просто и такъв ужас - няма въздух, 4 човека натискат с пърна сила и не пускат, крещят ДИШАЙ ДИШАЙ ЗА БЕБЕТО, а аз горката за себе си не можех да поема въздух, камо ли за бебето.. е направо си помислих, че още само 1 секунда и умирам :cry: и като пуснаха взех да си рева тихичко, те се хилят и шият, а аз си рева и си мисля за малко да си пукна.. ей така докато раждам  :cry: Това беше единственото нещо, за което не бях подготвена около секциото, за всичко друго си бях научила урока добре.. После около 2 седмици ме боляха ужасно ребрата при всеки опит да дишам нормално . смазаха ме направо тия хора, ама явно се налага  :roll:
А да и слагането на катетъра беше гадничко, ама това защото ми се случи няква смотана патка да се упражнява на мене.. ръчка, ръчка, сълзи ми излязоха чао... накрая като станах той падна и старшата ме съжали та дойде да ми го сложи за 5 сек и без въобще да ме боли :roll:

Забравих само да добавя, че самото секцио мина супер бързо, а на другия ден бях станала преди да дойдат да ни вдигат и почти не сядах по цял ден обикалях напред-назад, така че като ме изписаха след 5 дни въобще нямаше и помен от болката на мястото на операцията.. не помня да ме е боляло особено след първите няколко часа, вкъщи пък въобще не помня да съм имала проблеми заради операцията, нито съм кървила, нито нищо  :peace:


Титла: Re: Моето секцио в "Света София"
Публикувано от: Assinka в вт, 04 апр 2006, 23:02
Господи, като прочетох и изтръпнах...
Манипулациите в началото - същите. Иначе нищо общо. Раждах в МД с уговорка при д-р Дуковски. Анестезиолог - д-р Керемедчиева - стахотна жена - държа ми ръката през цялото време и ми говореше забавки. Обясни, че само чувствам, че не мога да дишам, защото упойката отпуска долната част на дихателната мускулатура (диафрагмата) и усещането е все едно качваш стълби, ама всъщност си дишаш нормално.
Болката - явно е до човек, зещото аз много се ядосвах, като ме питаха акушерките непрестанно - боли ли, боли ли? Ми не ме болеше, пък хич и не ми се мислеше за това - бях майка и се пръсках от любопитство на кого прилича беба :D
До мен имаше една мацка с второ секцио и тя не ме остави цяла нощ да стоя на едно място - постоянно ме караше да се въртя и се заливахме от смях двете и така в закачки, сън и въртене мина нощта, и на сутринта като дойде рехабилитаторката вече бяхме почти раздвижени.
Иначе да, боли на ставане и на лягане... и да не дава господ да се изкашляш или изкихаш. Аз кихнах само веднъж, на третия ден и имах чувството, че ми се отваря шева :oops: такава болка беше :shock:


Титла: Re: Моето секцио в "Света София"
Публикувано от: тити в вт, 04 апр 2006, 23:06
мимка, споко. Има и друга тема за секцио в Света софия - много позитивна тема.
Като ви чета, имам чувството, че не съм раждала  newsm78


Титла: Re: Моето секцио в "Света София"
Публикувано от: Ella1020 в вт, 04 апр 2006, 23:19
Mоето секцио също беше в Света София. Същите процедури без обаче болката.Като станах по скоро ме дърпаше раната отколкото болеше. Повече ме болеше главата като почнах да излизам от упойката ;-), но ми дадоха солпадеин и ми мина.
Второто пак така живот и здраве :lol:


Титла: Re: Моето секцио в "Света София"
Публикувано от: Uoanina в вт, 04 апр 2006, 23:20
И аз родих секцио , но нямам такива лощи спомени спестих си ги , защото бях с пълна упойка.  Въстанових се за около седмица, единственото по неприятно ми беше катетара. И на мен не са ми правили клизма.
мимка ти с каква упоика ще бъдеш?  Не се притеснявай ! Късмет и леко раждане  :peace:


Титла: Re: Моето секцио в "Света София"
Публикувано от: Ella1020 в вт, 04 апр 2006, 23:21
Уф че съм заспала :ooooh: усмивчица,честити бебче! да ти е живо и здраво


Титла: Re: Моето секцио в "Света София"
Публикувано от: bifana в вт, 04 апр 2006, 23:32
А защо не раждате нормално,  момичета.? Все пак това е естественото раждане.


Титла: Re: Моето секцио в "Света София"
Публикувано от: Не се сърди, човече в вт, 04 апр 2006, 23:34
А защо не раждате нормално,  момичета.? Все пак това е естественото раждане.

Защото сме болни.


Титла: Re: Моето секцио в "Света София"
Публикувано от: Assinka в вт, 04 апр 2006, 23:49
newsm10
Много ме съмнява дори 10% от раждалите секцио в този форум да са си го избрали сами :D


Титла: Re: Моето секцио в "Света София"
Публикувано от: PolarFox в вт, 04 апр 2006, 23:52
А защо не раждате нормално,  момичета.? Все пак това е естественото раждане.

Защото сме болни.
и обичаме да ни е гадно.


Титла: Re: Моето секцио в "Света София"
Публикувано от: Sunnily* в вт, 04 апр 2006, 23:55
Честито ти бебче, много много да се радвате и обичкате

И при мен не беше толкова болезнено секциото newsm78 нито страшно. И двете ми раждания са секцио в Шейново. Всичко протича по така описания начин, но на мен ми беше приятно, че съм в съзнание и си говорим с лекарите и сестрите, даже и музика по радиото се слуша, защото имам операция и с пълна упойка и мога да заявя че усещането тогава е пъти по-гадно, както и възстановяването, то затова и навсякъде по света се ползва вече спиналната. Разликата в описаното в началото раждане е в обезболяването през нощта -  боцнаха ни не аналгин, а нещо друго на което за съжаление така и не запомних името, та то ни държа обезболени 12 часа. Започнах да се въртя часове след операцията и даже с момичетата в стаята правихме плахи опити за гимнастика  :blush:, защото знаех че  е добре. После боли при ставане - да -основно 2 дена и отшумява, но си имаме стимул - нали  ;-)

Естествено или нормално не родих, защото баткото беше едър и после второто вече шанса за нормално протичане рязко пада, а на мен не ми се рискуваше, но имам приятелка, която си го отнесе - хем нормално 12 часово раждане, хем след месец операция за повдигане вследствие напълането - иначе нищо лошо  :peace:


Титла: Re: Моето секцио в "Света София"
Публикувано от: ДеВ в вт, 04 апр 2006, 23:59
А защо не раждате нормално,  момичета.? Все пак това е естественото раждане.

Защото сме болни.
и обичаме да ни е гадно.

и да ни упояват на аванта


Титла: Re: Моето секцио в "Света София"
Публикувано от: PolarFox в ср, 05 апр 2006, 00:00
и да ни упояват на аванта
моля-моля, някои и по няколкостотин еврА са дали :xarms:
Стига сме спамили, модовете трябва да спят и те


Титла: Re: Моето секцио в "Света София"
Публикувано от: bifana в ср, 05 апр 2006, 00:52
Не мога да разбера с какво ви засегнах толкова? По стандартите на БГ и аз съм "болна". Тогава бях на 32 , първа бременност, след стерилитет и миомен възел и др. Но в деня, просто отидох в МД/ с изтекли води/без уговорен предварително лекар, опитах се да се полигавя и да обясна колко съм болна, никой не ми обърна внимание и взех, че родих нормално. И двамата сме живи и здрави, макар че аз бях болна. Бързо оздравях. И ако Господ е рекъл да ме дари с още едно дете пак ще родя нормално, без да търся болничната пътека / не че не ми я предложиха/.


Титла: Re: Моето секцио в "Света София"
Публикувано от: Не се сърди, човече в ср, 05 апр 2006, 01:05
... Но в деня, просто отидох в МД/ с изтекли води/без уговорен предварително лекар, опитах се да се полигавя и да обясна колко съм болна, никой не ми обърна внимание и взех, че родих нормално ...

При повечето от нас е протекло като при теб, но не със същия финал  ;-)
Аз отидох с паднала тапа, нищо не съм обяснявала, за нормално раждане ме приеха, ама след известен брой часове с контракции и бебе със завъртяна е.ем страна глава + 7 сантиметрова миома точно да главичката и още две за разкош в други части на матката, взеха, че ме свалиха в операционната  :lol:


Титла: Re: Моето секцио в "Света София"
Публикувано от: bifana в ср, 05 апр 2006, 09:13
Ето това е нормалния отговор, не като предния път, защото сме болни или защото обичаме да ни боли. Безмисленни отговори лъхаще на заяждане. Не съм си задала въпроса, за да се заяждам, а защото има много момичета, които си плащат, за да раждат по този начин. Т.е. доброволно се подлагат на този кошмар.


Титла: Re: Моето секцио в "Света София"
Публикувано от: Dona в ср, 05 апр 2006, 09:14
Т.е. доброволно се подлагат на този кошмар.
Защо пък реши, че е кошмар newsm78


Титла: Re: Моето секцио в "Света София"
Публикувано от: Tufi в ср, 05 апр 2006, 09:22
Не съм си задала въпроса, за да се заяждам, а защото има много момичета, които си плащат, за да раждат по този начин. Т.е. доброволно се подлагат на този кошмар.
Има достатъчно теми за и против секциото, как да родя и прочие. Въпроса ти беше не на място, реакцията на момичетата в случая - адекватна.


Титла: Re: Моето секцио в "Света София"
Публикувано от: petia_p_p в ср, 05 апр 2006, 10:12
ЛЕЛЕ ужас и аз съм за там секцио какво ме чака незнам нали при всеки е различно но е вярно че повечето мнения са положителни


Титла: Re: Моето секцио в "Света София"
Публикувано от: Dona в ср, 05 апр 2006, 10:24
ЛЕЛЕ ужас и аз съм за там секцио какво ме чака незнам нали при всеки е различно но е вярно че повечето мнения са положителни
Ако трябва да бъдем точни, всъщност само едно е отрицателно :peace:
Освен това хората наистина възприемат по различен начин. Жената, която раждаше преди мене, опищя орталъка, докато й слагаха катетър, докато й слагаха система, докато й слушаха тоновете... сигурно и по време на бръсненето е пищяла. След операцията рева, пъшка, искаше болкоуспокояващо... но върха беше когато я миеха на подлога - и тя пак "Оооооооооооооооохххх". Акушерката, стреснато "Ама какво става, боли ли те нещо?". А тя "Не, ама.... таз вода много студена, ооооооххх" :35: Та представи си тази жена ако реши да си опише секциото, как би прозвучало - като 9 кръг на ада :crazyeyes: Най-странното е, че вече беше раждала 2 пъти естествено и това й беше трето раждане newsm78


Титла: Re: Моето секцио в "Света София"
Публикувано от: Елe в ср, 05 апр 2006, 10:33
ЛЕЛЕ ужас и аз съм за там секцио какво ме чака незнам нали при всеки е различно но е вярно че повечето мнения са положителни

При всеки е различно.Може би при теб ще мине леко.
Извинявай Усмивчица,че ти отговорих малко по-рязко,но много бъдещи майки четат тук и не бива да се притесняват излишно.


Титла: Re: Моето секцио в "Света София"
Публикувано от: Мръндарина в ср, 05 апр 2006, 10:33
Честито бебче!   :bouquet:

Включвам се и аз да успокоя четящите бъдещи мами, че и при мен (както при повечето включили се по темата) нямаше такива болки, такова чудо...

Естествено, че има болка, няма начин, но болката беше търпима, поносима, не са ме включвали на кислород и т.н. Важно е анестезиолога да дозира и постави правилно упойката. Важно е раздвижването веднага щом кажат, че може за да бъде по-лесно и безболезнено (преди да те пуснат обезболяващите и да започне срастването на раните).

Изобщо, секциото в Св.София мина прекрасно!

Не се плашете, мами, всичко минава, като насън и с малкото бебче в ръце всичко се забравя  :hug:


Титла: Re: Моето секцио в "Света София"
Публикувано от: PolarFox в ср, 05 апр 2006, 10:49
Не мога да разбера с какво ви засегнах толкова?
не си засегнала никого, просто това

 
А защо не раждате нормално,  момичета.? Все пак това е естественото раждане.
дойде от никъде и прозвуча като заяждане


Титла: Re: Моето секцио в "Света София"
Публикувано от: ritka в ср, 05 апр 2006, 11:02
При мен по-време на секциото също ми падна кръвното, но това е от упойката, биха ми нещо и след минутка-две се оправих. Дишането е по-трудно защото упойката блокира коремното дишане. Беба излезна веднага с помощта на д-р Киров, 1АГ (  :love: ) и не се наложи натискане по ребрата. В реанимацията бях без каквито и да е обезболяващи а болката беше като при силен менструален цикъл, т.е. нищо особено ! В реанимация бях около 20 часа и на другия ден трудничко но ходех по етажите, на 10 ден вече бях забравила че съм оперирана. Това което казвам е абсолютна истина, без преувеличение и геройства !

Момичета, всеки човек е различен и по-различен начин възприема нещата ! Настройте се положително за първата среща с вашето бебче :)

Леко раждане на всички бременлийки  :love:


Титла: Re: Моето секцио в "Света София"
Публикувано от: mam в ср, 05 апр 2006, 11:04
брей,че и аз раждах в Св.София,секцио със спинална и при все, че не издържам хич на болка,нямаше такива чудесии като при авторката на темата.Започвам да си мисля,че анестезиоложката й не е била много читава,щото за Недялков съм чувала и аз хубави неща.Аз раждах при един от неговите подчинени от същото отделение,но всичко мина чудесно,дърпането на бебето наистина се усеща,има и сърцебиене и другите описани от усмивчица неща,но те далеч не са толкова страшни,колкото ги описва и съвсем леко се усещат.Но да знаете,че не само опериращите трябва да са добри,а и анестезиолозите.Но за съжаление,тях не си ги избираме.

А към майките,които ще раждат там със секцио - не се плашете,няма нищо кой знае какво около тази прословута операция,а обезболяващите в никакъв случай не действат само половин час,говоря за обикновения течен аналгин.

Не съм раждала нормално,но от това което знам и видях и чух  докато пребевавах в болницата,мога да заключа,че секциото е песен в сравнение с нормалното раждане! Казвам го категорично,като човек,който сам е избрал метода на раждане на детето си.Но разбира се,без никакви болки не може да се мине при който и да е метод на раждане.


Титла: Re: Моето секцио в "Света София"
Публикувано от: КорНиШонка в ср, 05 апр 2006, 11:08
Съжалявам мила, че секциото за теб е било кошмар, но както обичам да напомням всичко е много относително независимо дали раждаш секцио или нормално. Дори относно упойката както препоръчваш всеки да се замисли, нещата стоят по същия начин. Не мисля, че има оптимален вариант относно това как е най-добре да родиш. За всеки това е строго индивидуално. Аз самата раждах секцио и то с пълна упойка. Сега ще раждам втори път и изрично искам упойката да не е пълна. Проблемите ми след пълната упойка бяха повече от тези, които ти описваш след спиналната. От тръбата, която вкарват в гърлото имах много проблеми с гадни секрети които непрекъснато ме караха да кашля, а това както разбираш след секцио е супер болезнено. Цяла седмица не можех да легна защото кашлицата ме побъркваше, та се наложи да спя почти седнала. Много неприятно. Така че всеки решавайки сам за себе си, дали ще се довери на лекаря, дали ще избере секцио с пълна или спинална упойка трябва да е готов да понесе последствията от своето решение независимо дали те са много позитвини или негативни. Пожелавам на всички бъдещи майки да имат и да пазят само приятни спомени от раждането на своите деца.


Титла: Re: Моето секцио в "Света София"
Публикувано от: iliana2 в ср, 05 апр 2006, 11:22
Добре че изчетох цялата тема....При мен също може да се наложи секцио....и ако бях прочела само първия разказ...щях волю неволю да искам нормално, пък ако ще да ослепявам :cry:


Титла: Re: Моето секцио в "Света София"
Публикувано от: Usmivchica в ср, 05 апр 2006, 11:44
Здравейте!Не исках никой да плаша с това,което съм написала,целта ми беше друга....Като се чудих как да раждам и влезох във форума,за да прочета всичко споделено от мамите,които са минали през секцио.Колебаех се дали да е нормално с епидурална или секцио със спинална.след като изчетох всичко,заключих,че секциото е нещо супер безобидно и реших да раждам така.Впоследствие се оказа,че имам проблем с ретината на едното око и всъщност нямам избор.Но има бъдещи мами,които без да са "болни" си избират този метод на раждане...И аз се обръщам към тях!Вярно е,монетата има две страни,но от всичко прочетено за секциото преди да родя моята "монета"имаше само една страна.И тази една страна,в случая за мой късмет наклони везната към секцио...

Благодаря на всички мами за пожеланията към бебка и Ви желая възможно най-лекото раждане и което е най-важното-здрави бебчовци!  :bouquet:


Титла: Re: Моето секцио в "Света София"
Публикувано от: majceto в ср, 05 апр 2006, 11:58
еееее, я не се шашкайте толкова бъдещи майчета. каквото-такова. и 1000 пъти по-силни болки да трябва да изтърпим - ще изтърпим. все пак нашите деца са най-важното за нас, нали?


Титла: Re: Моето секцио в "Света София"
Публикувано от: Аня♥♥♥ в ср, 05 апр 2006, 12:21
Честито бебче, Усмивчица!
Ако искаш пусни си историята и в тази тема http://www.bg-mamma.com/index.php?topic=74975.0 (тук са само разкази на различни мами :))


Титла: Re: Моето секцио в "Света София"
Публикувано от: Nansen в ср, 05 апр 2006, 13:31
Изтръпнах от разказа...

При мен беше обратния вариант, а въобще не съм с висок праг на болката! На стоматологичен стол не сядам без упойка!

Явно при теб е имало усложнения, и какъв е този престой от 3 дни в реанимация?

Мили бъдещи майки, моля ви недейте да очаквате кръстови мъки при секциото!

А на теб, авторке, пожелавам болката, която си изпитала при секциото, да е последната в живота ти  :D!

И честито бебенце!

Р.S. И аз раждах в св. София, не са ме бръснали (имам практика да се обезкосмявам сама), не са ми правили клизма, не ме е боляло при поставянето на катетъра,  не са ме държали 3 дни в реанимацията, а 24 часа, не са ми натискали корема, не ме е боляло адски от контрахирането на матката!


Титла: Re: Моето секцио в "Света София"
Публикувано от: Usmivchica в ср, 05 апр 2006, 14:20
[quote author=Nansen link=topic=89328.msg1560160#msg1560160 date=1144233091
Явно при теб е имало усложнения, и какъв е този престой от 3 дни в реанимация?


Нямаше свободна стая и за това бях 3 дни в реанимация :lol:

Мислех,че на всички се натиска корема newsm78Нали трябва да се види дали матката се е прибрала.Всяка сутрин го правиха,но силната болка е само първите 2 дни...

И благодаря за пожеланията  :bouquet:


Титла: Re: Моето секцио в "Света София"
Публикувано от: Lana2004 в ср, 05 апр 2006, 21:51

[/quote]
Епидуралната - да, но спиналната те блокира напълно от гърдите надолу, все едно изобщо нямаш крака.

[/quote]
аз мислех че са едно и също и все още продължавам да мисля така-каде пише че са различни? просто ми стана интересно дали съм в грешка-поне моя доктор така ми е обяснил и му вярвам 100%. освен това със сигурност знам че епидурална упика се използва за секцио.


Титла: Re: Моето секцио в "Света София"
Публикувано от: Dona в ср, 05 апр 2006, 21:58
Епидуралната - да, но спиналната те блокира напълно от гърдите надолу, все едно изобщо нямаш крака.

[/quote]
аз мислех че са едно и също и все още продължавам да мисля така-каде пише че са различни? просто ми стана интересно дали съм в грешка-поне моя доктор така ми е обяснил и му вярвам 100%. освен това със сигурност знам че епидурална упика се използва за секцио.
[/quote]

Тук например ;-)
http://www.biberonbg.com/specialisti/obezbolqvane.htm


Титла: Re: Моето секцио в "Света София"
Публикувано от: на_гости в ср, 05 апр 2006, 22:02

аз мислех че са едно и също и все още продължавам да мисля така-каде пише че са различни? просто ми стана интересно дали съм в грешка-поне моя доктор така ми е обяснил и му вярвам 100%. освен това със сигурност знам че епидурална упика се използва за секцио.

аз съм раждала със СПИНАЛНА упойка секцио. Упойката се слага в гръбначния стълб еднократно и те парализира.

вторият път родих нормално с ЕПИДУРАЛНА упойка. Също се поставя в гръбнака, но остава една тръбичка, залепена с лепенка, от там се регулират дозите. При епидуралната упойка не се усещат болките от контракциите, но можеш да си мърдаш крайниците

съжалявам, но не съм запозната с точните медицински темрини и обяснения - това по-горе е практическо обяснение :)


Титла: Re: Моето секцио в "Света София"
Публикувано от: Lana2004 в чт, 13 апр 2006, 00:28
мерси за информацията. прочетох линка там не пише че трябва да те парализира изцяло спиналната-един вид е еднократно и като мине действието мама миа ако не си родил... То като се замислиш-защо да те парализират напълно-как ще се напъваш, нали-малко няма логика. по скоро е в приложението сигурно за операции където е ясно точно колко продължават и кадето не се иска твое участие :lol: а може би е и по евтино, но пак това парализиране нещо ... не съм доктор, просто чета и разсъждавам newsm78

Ей това ми хареса мноого в тази статия-супер-ама за съжаление като изчетете форума малко стои само на хартия :(
Според съвременната медицинска наука и практика, да се твърди, че родилната болка е задължителна необходимост и майката трябва да я приеме като даденост, е меко казано несериозно.


Титла: Re: Моето секцио в "Света София"
Публикувано от: тити в чт, 13 апр 2006, 08:22
мерси за информацията. прочетох линка там не пише че трябва да те парализира изцяло спиналната-един вид е еднократно и като мине действието мама миа ако не си родил... То като се замислиш-защо да те парализират напълно-как ще се напъваш, нали-малко няма логика. по скоро е в приложението сигурно за операции където е ясно точно колко продължават и кадето не се иска твое участие :lol: а може би е и по евтино, но пак това парализиране нещо ...
Лана, точно така е, спинална се слага при секцио, където няма как да не си родила, а епидуралната е за нормално раждане, с нея можеш да се напъваш. Тя може и да се удължава като времетраене. И изобщо винаги може да се подаде допълнително упойка. Това за евтиното  newsm78


Титла: Re: Моето секцио в "Света София"
Публикувано от: Assinka в чт, 13 апр 2006, 22:16
Само да кажа - прочетете поста на мама Кенга :D Тя беше човекът, който ми вдъхна най-голямо спокойствие относно секциото. Нищо не преувеличи, но не ми спести информацията за болката :hug: и за обезболяването. Всичко се разви според очакванията ми от "разговорите" с нея, освен треперенето. Хич не ме тресе, ама аз съм си катилче ;-) и много лесно ме пускат упойки :D
Глава няма да ви боли ако ви е бил читав анестезиологът.


Титла: Re: Моето секцио в "Света София"
Публикувано от: Не се сърди, човече в чт, 13 апр 2006, 22:18
Лана, точно така е, спинална се слага при секцио, където няма как да не си родила, а епидуралната е за нормално раждане, с нея можеш да се напъваш. Тя може и да се удължава като времетраене. И изобщо винаги може да се подаде допълнително упойка. Това за евтиното  newsm78

При секцио слагат и епидурално-спинална (в "Свети Лазар" например), а спинална много често се използва и за раждане по естествен път :peace:


Титла: Re: Моето секцио в "Света София"
Публикувано от: PolarFox в пт, 14 апр 2006, 00:25
[
При секцио слагат и епидурално-спинална (в "Свети Лазар" например), а спинална много често се използва и за раждане по естествен път :peace:
няма такава упойка :thinking:


Титла: Re: Моето секцио в "Света София"
Публикувано от: Lana2004 в пт, 14 апр 2006, 01:32
Ами накратко като изчетох всичко, мисля че освен ако не се налага ужасно секцио няма да избера доброволно никога, никога-брррр..Единствения ми страх е сега че при второ дете казват че може и по рано да тръгне и да вземе да ме изненада, да ми се спукат водите и аз от работа докато ида до болницата току виж съм изпуснала момента за епидуралната упоика. Вече ужасно съм се разглезила :lol:
и така последно къде се изпокриха компететните доктори  да кажат има ли спинална или няма?
Личи си че имам отношение :mrgreen:Много ще се радвам ако ме опровергаят и само да поясня става въпрос за отношението ми към БГ доктори-нашите богове, нямам  впредвид упойката :mrgreen:


Титла: Re: Моето секцио в "Света София"
Публикувано от: Assinka в пт, 14 апр 2006, 19:00
Лана, ако си изпуснала момента за епидурал вече ще си с около 7-8 см. разкритие. Доколкото знам от разкази на мами тук, отидеш ли с такова разкритие... още повече при второ раждане... просто стискаш, за да не го изсипеш на стълбите ;-) Прочети някъде за раждането на Medusa ей със сълзи съм се смяла :lol: Страхотно го беше написала :D


Титла: Re: Моето секцио в "Света София"
Публикувано от: Не се сърди, човече в пт, 14 апр 2006, 21:06
[
При секцио слагат и епидурално-спинална (в "Свети Лазар" например), а спинална много често се използва и за раждане по естествен път :peace:
няма такава упойка :thinking:

Може на медицински език да не се нарича точно така, но от родилите там съм го чувала с тиренце. Ето това имам предивд:

"При цезарово сечение се прилага комбинирана анестезия. Предимството на този метод е, че съчетанието на две последователни упойки (спинална и епидурална) гарантира както безпроблемната техника на извършването на цезаровото сечение, така и пълното обезболяване на раждащата."

Ето тук (http://www.st.lazar-hospital.com/).


Титла: Re: Моето секцио в "Света София"
Публикувано от: beti4 в пт, 14 апр 2006, 21:37
 [smilie=smile3501.gif] [smilie=smile3501.gif] [smilie=smile3501.gif]сега като прочетох как точно си го написала-все едно си преразказала и моето раждане и ми стана едно такова хубаво-усетих отново вълнението преди срещата с малкото ми ангелче.Браво още веднъж newsm10


Титла: Re: Моето секцио в "Света София"
Публикувано от: Ири в пт, 14 апр 2006, 21:50
И моето секцио беше в "Света София". Протече по същия начин, като изключим това, че седях в болницата една седмица преди операцията, защото не съм от София. За мен най-страшното беше, че трябваше да ме преглежда професора, за да се определи как да раждам. Аз естествено пожелах да е секцио. След прегледа ми падна запушалката, но издържах до операцията :), въпреки, че много се уплаших. Помислих, че може да започне раждането. Обръснах се сама и ми правиха клизма на 6-я етаж в патологията. Да си призная не знаех, че ще ми слагат катетър. Някой беше пропуснал да ми каже, а на мен това ми беше първата операция и си нямах представа. Ако бях прочела нещо такова щях да съм по-подготвена. Но не бях :). Станах веднага на другия ден. Болеше, но все пак се търпи. Няколко часа след ставането вече ходех свободно, но малко приведена. Определено съм на мнение, че секцио е по-добре от естествено раждане. Не съм раждала естествено, но съм чувала как се дерат и не си го помислям да се мъча така.
Относно секциото в "Света София" - в реанимацията ме сложиха на легло срещу операционната. Вратите бяха отворени. Така изгледах няколко операции след моята, по- точно виждах само краката на жената и момента в който подават бебето на акушерката. Беше интересно и ме разсейваше и не мислех за болката.


Титла: Re: Моето секцио в "Света София"
Публикувано от: isaikova в пт, 14 апр 2006, 22:07
Да,наистина много точно и пълно:)))
Аз само да напиша че бях секцио в Майчин дом-4 дни престой...И доколкото разбрах това им е най-новата практика.Конците се махат на 7мия.


Титла: Re: Моето секцио в "Света София"
Публикувано от: PolarFox в сб, 15 апр 2006, 10:34
Може на медицински език да не се нарича точно така, но от родилите там съм го чувала с тиренце. Ето това имам предивд:

"При цезарово сечение се прилага комбинирана анестезия. Предимството на този метод е, че съчетанието на две последователни упойки (спинална и епидурална) гарантира както безпроблемната техника на извършването на цезаровото сечение, така и пълното обезболяване на раждащата."

Ето тук (http://www.st.lazar-hospital.com/).

 на родилите може да са им казали всичко, затвърждава ми се мнението за компетентността им  ;-).
Иначе упойката е или в спиналното, или в епидуралното пространство. Няма междинно.
Вероятно обаче имат предвид, че рабоят с епидурална, а после намаляват дозата и оставят катетър за обезболяване в следващите 24ч.
Иначе каква е логиката да те бодат 2х.
Ще разпитам.


Титла: Re: Моето секцио в "Света София"
Публикувано от: Не се сърди, човече в сб, 15 апр 2006, 12:57
PolarFox, единственото, което ми идва на ум е да правят операцията със спинална, а след това да се слага епидуралната, след секциото, за да е напълно обезболена жената след като я пусна спиналната  :thinking: ама наистина си е 2 пъти бодене, знам ли ...
Разпитай, че и на мен ми е интересно   :bouquet:


Титла: Re: Моето секцио в "Света София"
Публикувано от: Cweti в сб, 15 апр 2006, 15:14
Ей мамчета за секцио не се шашкайте!Аз не съм била със секцио,а нормално(ако моето може да се нарече нормално),болката от шевовете от епизиотомията е също гадна и пак неможеш да се движиш нормално.Правя сравнение с една приятелка,която роди със секцио и себе си.Аз раждах 28часа и се възтанових напълно едва след един месец,да не казвам,че шевовете от епизиотомията още ме "дърпат",а тя се въатанови за седмица!!!!Вярвайте ни изглеждаше страхотно и се чувстваше така.
Е сега да не уплаша и мамите,които ще раждат нормално,моят случай не чак толкова често срещан,има много мами,които раждат за 2-3 часа,а това време минава страшно бързо и намят шевове от епизиотомия,така,че.....


Титла: Re: Моето секцио в "Света София"
Публикувано от: Lana2004 в сб, 15 апр 2006, 22:39
ето нещо за спинална и епидурална-нарочно не превеждам, защото вече лекарите от форума ми се скараха и ми преиначиха думите по друг повод включително и така неречните знаещи англииски, но накратко нито едната нито другата те парализира в смисъла на думата парализира. Относно линковете в саита са непълни и не обясняват както тук... ето ви линка и по долу са извадки
и така напред към епудуралната   :peace:

http://www.overlakehospital.org/services/surgicalservices/anesthesia/types.aspx

What is involved in getting spinal or epidural anesthesia?
As with any type of anesthesia, you will need to be monitored during the procedure. Also, an IV is necessary ahead of time. Sometimes lab work is needed and extra IV fluid is given just before your epidural. The epidural is administered while you are lying on your side or in the sitting position. After cleansing your skin, a local anesthetic is placed into the skin and deeper tissues using a very small needle. This sometimes produces a mild burning sensation but lasts only a few seconds. A spinal or epidural needle is then advanced through the numb tissues into the proper position. When the needle enters the epidural space you may feel a strange sensation in the pit of your stomach.

As the spinal or epidural anesthetic takes effect, a warming sensation is usually felt beginning in your legs and spreading onto your belly. Numbness begins soon after the warmth, and how numb you become depends on the type of medication and amount used. You usually will also lose some muscle strength in your legs; however, in most cases this is minimal, leaving enough strength for you to help during the pushing phase of labor.

Are spinal and epidural anesthesia the same?
Both types of anesthesia are used to numb the lower half of the body for many surgical procedures. Both begin with a needle placement into one of the spaces between the backbones of the spine, and both use a combination of local anesthetic and narcotic drugs to achieve their effects. Health professionals use the two terms to distinguish exactly where the drugs are placed near the nerves. Epidural means "above the dura", which is the outermost layer that covers the spinal cord and nerve roots. They have different effects: Spinal anesthesia affects more nerves that control movement (motor nerves) than epidural, while both affect nerves that control pain and feeling (sensory nerves).

Usually the epidural anesthesia involves a plastic tube (catheter) being left in place near the target nerve roots, so anesthetic medication for pain relief can be given directly while you are recovering.

What are the risks of spinal or epidural anesthesia?
Many people fear that the needle penetrates the spinal cord, and can cause paralysis. Regional anesthesia places needles and medications near spinal nerve roots or peripheral nerves; the spinal cord is not entered.

As with general anesthesia, some side effects can occur that vary with individual patients. Some have a short-term backache, and occasionally patients feel a headache. Your anesthesiologist is prepared to discuss regional anesthesia, including the potential risks, side effects and their treatments with you before proceeding.
I have been told that I have to lie flat for several hours after spinal anesthetic, is that true?
No. In the past, anesthesiologists felt that lying flat would help prevent the chances of getting a headache. Improved techniques and equipment reduce the chances of headache today, so you will have some freedom of movement afterward.


Титла: Re: Моето секцио в "Света София"
Публикувано от: PolarFox в сб, 15 апр 2006, 22:52
ето нещо за спинална и епидурална-нарочно не превеждам, защото вече лекарите от форума ми се скараха и ми преиначиха думите по друг повод включително и така неречните знаещи англииски, но накратко нито едната нито другата те парализира в смисъла на думата парализира. Относно линковете в саита са непълни и не обясняват както тук... ето ви линка и по долу са извадки
и така напред към епудуралната   :peace:

какъв е според теб смисълът на думата парализира, щото аз със спиналната си бях баш парализирана, както и всички, които познавам и са им правили спинална по някакъв повод


Титла: Re: Моето секцио в "Света София"
Публикувано от: тити в сб, 15 апр 2006, 23:02
абе все ще родиш.


Титла: Re: Моето секцио в "Света София"
Публикувано от: PolarFox в сб, 15 апр 2006, 23:14
PolarFox, единственото, което ми идва на ум е да правят операцията със спинална, а след това да се слага епидуралната, след секциото, за да е напълно обезболена жената след като я пусна спиналната  :thinking: ама наистина си е 2 пъти бодене, знам ли ...
Разпитай, че и на мен ми е интересно   :bouquet:
имало значи разни варианти да се сложи спинално упойката, а после да се остави катетър в епидуралното пространство за постоперативно обезболяване. Освен това да имат предвид.
Иначе и самото секцио може да се води със епи, но се предпочита спинална, з-то е по-сигурна, изисква по-малко анестетик и по-лесна за правене


Титла: Re: така протича секцио в св. софия
Публикувано от: bib.bib в нд, 16 апр 2006, 01:48
Мили мами, които вече сте родили със секцио, знам, че някои от вас са имали усложнения и че всеки има различен праг на болка, но моля ви не плашете тези, на които им предстои! Операцията изобщо не е толкова тежка и болезнена, колкото я описват повечето мами тук.

На същото мнение съм. Имала съм секцио с много тежки усложнения. Второто беше толкова леко и физически и психически, че заличи лошите спомени.
Двете раждания ме убедиха, че предварителната подготовка и информираността са важно нещо, но ... всичко си е божа работа.


Титла: Re: Моето секцио в "Света София"
Публикувано от: diorella в нд, 16 апр 2006, 02:25
Хмм на мен ми правиха секцио по спешност в Лондон.Първо секциото беше в 9.20 сутринта,седях в така наречената реанимациа 2 часа,след което ме преместиха с бебето в отделна стая.Целият ден бях на легло,обуха ми някакви еластични чорапи(не питайте за какво бяха незнам).На другят ден в 6-7 сутринта ме накараха да стана от леглото и към 8-9 да се изкъпя!Дадоха ми лека закуска.Конеца(беше само 1 и дълаг) го махнаха към 7миа ден.Изписаха ме  на 4-тия ден.
За епидуралната:Сложиха ми я около 12часа преди да ме оперират,но от далгото лежане и мърдане се беше разместила и ме боднаха 2ри път,по време на операцията след като извадиха бебето почнах да чувствам лека болка и ...абе май всичко си чувствах,анестезиологът ми каза че няма смисъл от повече упойки такмо щели да ме шият,ама аз НЕ усещам всичко,сложи ми нещо успокояващо и след като попитах може ли вече да спя и заспах :) Болка за умиране не съм изпитвала,повече ме беше страх да си погледна раната.От както се изправих не съм спирала да ходя из етажа и да питам акушерките за това или онова.


Титла: Re: Моето секцио в "Света София"
Публикувано от: Lana2004 в нд, 16 апр 2006, 08:15
ето нещо за спинална и епидурална-нарочно не превеждам, защото вече лекарите от форума ми се скараха и ми преиначиха думите по друг повод включително и така неречните знаещи англииски, но накратко нито едната нито другата те парализира в смисъла на думата парализира. Относно линковете в саита са непълни и не обясняват както тук... ето ви линка и по долу са извадки
и така напред към епудуралната   :peace:

какъв е според теб смисълът на думата парализира, щото аз със спиналната си бях баш парализирана, както и всички, които познавам и са им правили спинална по някакъв повод

Според мен обездвижване пълно. Аз бях с епидурална и си движех краката и усещах контракциите, но не и болката. Точно за това исках да подчертая тъй като възникна доста по-горе дискусия която казваше че спиналната парализира-тук пише че  разликата им е в ефекта и наистина те обездвижва малко повече от епидуралната. Преди не бях се интересувала мислех че са едно и също. И ако си помислиш ако наистина всичко парализира тогава как ще се напъваме :D малко не виждам логика. Нека докторите в сайта да го преведат, не искам после пак да ме плюят това е причината.


Титла: Re: Моето секцио в "Света София"
Публикувано от: PolarFox в нд, 16 апр 2006, 12:24
Лана, видя ли какво съм писала

ето нещо за спинална и епидурална-нарочно не превеждам, защото вече лекарите от форума ми се скараха и ми преиначиха думите по друг повод включително и така неречните знаещи англииски, но накратко нито едната нито другата те парализира в смисъла на думата парализира. Относно линковете в саита са непълни и не обясняват както тук... ето ви линка и по долу са извадки
и така напред към епудуралната   :peace:

какъв е според теб смисълът на думата парализира, щото аз със спиналната си бях баш парализирана, както и всички, които познавам и са им правили спинална по някакъв повод
за спиналната не съм съгласна, пишеш, че нито едната, нито другата парализират. Със спинална обикновено и най-често не можеш да се движиш, с епидурална е ясно, че можеш да напъваш. А нормално раждане със спинална не знам някой да води.
п.п. Разликата между двете ми е много добре известна :peace:


Титла: Re: Моето секцио в "Света София"
Публикувано от: Assinka в нд, 16 апр 2006, 12:57
Аз знам за нормално раждане със спиналка. И аз в началото гледах :shock: но явно си е до доктор. Моят ми беше казал, че ако раждам нормално предпочита да му съдействам изцяло и ще съм с бусколизинче ;-) , а ако наистина прагът на болка ми е нисък и не изтрайвам ще ми боднат епидуралче. За спинална сме говорили само за секциото, както и родих, заради крив таз.


Титла: Re: Моето секцио в "Света София"
Публикувано от: PolarFox в нд, 16 апр 2006, 13:02
Аз знам за нормално раждане със спиналка. И аз в началото гледах :shock: но явно си е до доктор. Моят ми беше казал, че ако раждам нормално предпочита да му съдействам изцяло и ще съм с бусколизинче ;-) , а ако наистина прагът на болка ми е нисък и не изтрайвам ще ми боднат епидуралче. За спинална сме говорили само за секциото, както и родих, заради крив таз.
е как протече- с форцепс ли


Титла: Re: Моето секцио в "Света София"
Публикувано от: biboshka в нд, 16 апр 2006, 19:53
PolarFox, единственото, което ми идва на ум е да правят операцията със спинална, а след това да се слага епидуралната, след секциото, за да е напълно обезболена жената след като я пусна спиналната  :thinking: ама наистина си е 2 пъти бодене, знам ли ...
Разпитай, че и на мен ми е интересно   :bouquet:
имало значи разни варианти да се сложи спинално упойката, а после да се остави катетър в епидуралното пространство за постоперативно обезболяване. Освен това да имат предвид.
Иначе и самото секцио може да се води със епи, но се предпочита спинална, з-то е по-сигурна, изисква по-малко анестетик и по-лесна за правене

 Има си специални сетове за комбинирана спинално-епидурална анестезия, при които спиналната и епидуралната игла са съвместими - т.е. епидуралната може да служи за водач на спиналната и така се избягва повторното бодене. Дори при липса на специален сет и да се налага бодене два пъти, не представлява никакъв проблем - на анестезиолога манипулацията му отнема точно 3 мин повече /ако всичко върви гладко/, а пациентът не усеща, че го бодат два пъти, тъй като е обезболен локално, пък и самата спинална игла е дебела колкото игла за подкожна инжеция, а понякога и по-тънка.

Освен изброеното от PolarFox за избора на спинална при секцио, за мен водещият мотив би бил, че се разпространява с по-голяма сигурност по височината на гръбнака и може да доведе до обезчувствяване до линията на пъпа и при ниска апликация - на нивото на L4-L5. При епидуралната сегментното разпределение на анестетика е по-ясно изразено и повдигането на нивото на обезболяване изисква по-високо ниво на апликация - L1-L2, където си е доста по-рисковано да се боде с дебелата игла.

Смисълът от приложение на КСЕА при секцио и аз не го виждам, освен, както предполага Никол, катетърът да служи за постоперативно обезболяване. Има школи, в които много прокламират използването му точно за такива цели. Иначе, основното приложение, което аз позанавам на КСЕА, е за операции на долните крайници, при които се предвижда продължителност на интервенцията между 6 и 8 часа, с не напълно отречена вероятност за последващи ревизии и т.н.

В допълнение, наличието на катетър не е индикацията, която отличава епидуралната от спиналната пункция. Епидурално може да се постави еднократно анестетик, спинално също може да се постави спинален катетър за продължителна спинална анестезия. Последната не е много предпочитана предвид съотношението полза:риск. Може да се прибегне към нея, ако се предвижда предварително, че операцията ще продължи повече от 10-12 часа и при пациента поради съпътстващи обстоятелства не е желателно прибягването до обща анестезия.

Лана, при спиналната не само се очаква, но се и цели понякога пълната парализа на мускулатурата, докато при епидуралната появата на парализа е страничен ефект от предозиране или малпозиция на катетъра.

Чела съм разкази за нормално раждане със спинална - тя не е можела да напъва, а когато са засичали, че е време за напън, дружно са я натискали по корема. Не помня за коя клиника ставаше дума, жената беше останала с добри впечатления от раждането си.

Съжалявам за оф-а, но видях, че е възникнала дискусия, въпреки че темата не касае това.


Титла: Re: Моето секцио в "Света София"
Публикувано от: Assinka в нд, 16 апр 2006, 20:14
е как протече- с форцепс ли
Без малко. Извадили са го, но водещият раждането и родилката са дали всичко от себе си за едни последен път и бебето е излязло. При това с къса пъпна връв. Разказът го има във форума.
тук (http://www.bg-mamma.com/index.php?topic=36642.msg694006#msg694006) Мамчето ми е приятелка.


Титла: Re: Моето секцио в "Света София"
Публикувано от: Не се сърди, човече в нд, 16 апр 2006, 20:21
biboshka, PolarFox, благодаря за информацията   :bouquet:


Титла: Re: Моето секцио в "Света София"
Публикувано от: mariasb в пн, 17 апр 2006, 10:52
Здравейте, аз също раждах /02.03.2006г./ със секцио в "Света София" и искам да кажа на вички, на които им предстои да не се страхуват, няма от какво. За болката от операцията - аз специално не съм я усетила. Е подръпва те тук, там но чак болка. За мен по-нериятното беше излизането от упойката. Страшно ме болеше главата, но за да се избегне това, трябва наистина да се пият много течности, ама мноооооооооооого.


Титла: Re: Моето секцио в "Света София"
Публикувано от: PolarFox в пн, 17 апр 2006, 11:09
е как протече- с форцепс ли
Без малко. Извадили са го, но водещият раждането и родилката са дали всичко от себе си за едни последен път и бебето е излязло. При това с къса пъпна връв. Разказът го има във форума.
тук (http://www.bg-mamma.com/index.php?topic=36642.msg694006#msg694006) Мамчето ми е приятелка.
радвам се, че всичко е менало добре, но това далеч не е пример за правилно поведение, според мен :naughty:


Титла: Re: Моето секцио в "Света София"
Публикувано от: Aniii в пн, 17 апр 2006, 11:40
А какво е правилното поведение според теб? Как може да се види дължината на пъпната връв , че и ние сме омотани?


Титла: Re: Моето секцио в "Света София"
Публикувано от: PolarFox в пн, 17 апр 2006, 11:53
А какво е правилното поведение според теб? Как може да се види дължината на пъпната връв , че и ние сме омотани?
Не знам дали питаш мен, з-то за пъпна връв не съм коментирала, вероятно имаш предвид, че бебето е омотано или какво newsm78
По повод обезболяването, това раждане е протекло малко кошмарно, според мен, и други работе са ми странни, но това е друг въпрос.


Титла: Re: Моето секцио в "Света София"
Публикувано от: DessyM в пн, 17 апр 2006, 12:02
Страшно ме болеше главата, но за да се избегне това, трябва наистина да се пият много течности, ама мноооооооооооого.


Само че течностите едва 4-5 часа след операцията. Иначе може да възникнат проблеми, защото е рязана и коремната стена! Аз се хвърлих към шишето с вода почти веднага след операцията, ама навеме ме спряха сестрите. После наистина трябва да се пият много течности - вода и бистър сок! Аз си взех от ябълка.

Успех на всички, на които им предстои! Няма страшно момичета  ;-)


Титла: Re: Моето секцио в "Света София"
Публикувано от: Aniii в пн, 17 апр 2006, 14:05
Да бебето се е омотало. Навита му е около врата. Помислих че си чела разказа (ПоларФокс) а там се споменава че е увита пъпната връв и е къса. А за обезболяването ще ми се да не ползвам нищо.


Титла: Re: Моето секцио в "Света София"
Публикувано от: PolarFox в пн, 17 апр 2006, 14:16
Да бебето се е омотало. Навита му е около врата. Помислих че си чела разказа (ПоларФокс) а там се споменава че е увита пъпната връв и е къса. А за обезболяването ще ми се да не ползвам нищо.
четох разказа на Лайънес във връзка със спиналната упойка при нормално раждане, защото твърдях и продължавам да твърдя, че използването точно на тази упойка е неуместно в такива случаи.
Там пише за къса, а не омотана пъпна връв newsm78
Да ме извини майката, ама късата пъпна връв няма нищо общо с трудното протичане на раждането й.
Този д-р Стаменов от къде е? С дългогодишен опит в родилните зали чак :roll:


Титла: Re: Моето секцио в "Света София"
Публикувано от: bib.bib в пн, 17 апр 2006, 23:48
Има си специални сетове за комбинирана спинално-епидурална анестезия, при които спиналната и епидуралната игла са съвместими - т.е. епидуралната може да служи за водач на спиналната и така се избягва повторното бодене.
Второто ми секцио беше с комбинирана упойка, прилага се и в Бг. Възстановителният период протича на практика безболезнено. Става се рано и съответно възстановителния процес протича бързо и лесно.

След първото ми секцио пък не ме обезболиха с НИЩО. Тогава възстановяването е АД.

Та, варианти разни  :hug: Моят съвет е на всяка цена да си осигурявате професионално обезболяване след операцията, не от глезотия, а за да сте в състояние да станете още същия ден, а на следващия ден да сте самостоятелни.


Титла: Re: Моето секцио в "Света София"
Публикувано от: PolarFox в пн, 17 апр 2006, 23:55
биб, аз станах на следващия ден, даже нямаше и 24ч минали, не беше толкова кошмарно, нямах следоперативно обезболяване :hug:


Титла: Re: Моето секцио в "Света София"
Публикувано от: ДеВ в вт, 18 апр 2006, 00:00
биб, аз станах на следващия ден, даже нямаше и 24ч минали, не беше толкова кошмарно, нямах следоперативно обезболяване :hug:

Ама то следоперативното обезболяване е само за кураж. Аз не се възползвах от последните си две дози обезболяващи, но знаех, че мога. Друго си е - някак по-сигурна се чувствах в ставането и ходенето.


Титла: Re: Моето секцио в "Света София"
Публикувано от: bib.bib в вт, 18 апр 2006, 00:10
биб, аз станах на следващия ден, даже нямаше и 24ч минали, не беше толкова кошмарно, нямах следоперативно обезболяване :hug:
Ами, браво на теб  :lol:


Титла: Re: Моето секцио в "Света София"
Публикувано от: bib.bib в вт, 18 апр 2006, 00:13
Ама то следоперативното обезболяване е само за кураж.
При всеки е различно и при всяка операция е различно. Понякога трябва много кураж, ако не си обезболена  8)


Титла: Re: Моето секцио в "Света София"
Публикувано от: Bubbii в чт, 27 апр 2006, 14:45
След първото си секцио имах главоболие, но беше поносимо.
След второто секцио пак имах гловоболие, но беше непоносимо, наложи се да ми слагат системи на втория ден.
При първото ми секцио раздвижването беше лесно и не съм изпитвала силни болки, но раната ми се отвори на четвъртия ден.
При второто секцио, имах ужасни болки, но пък след седмия ден започнах да се възстановява бързо и най-важното - шеваът ми не се отвори.
Мисля че има голямо значение кой те оперира и как си е свършил работата.
а на тоези на които им предстои секцио - Не се плашете, всичко минава, остава радостта!!!!!!!!!!!!!!!!
П.С.
Аз вече мисля за трето, но все пак ще изчакам още малко :(


Титла: Re: Моето секцио в "Света София"
Публикувано от: Bubbii в чт, 27 апр 2006, 14:47
Пропуснах да кажа, че и двете ми раждания бяха в "Св София".
Първото раждане водеше д-р Ковачева, а второто д-р Златева.
И на двете за пореден път благодаря от сърце!!!


Титла: Re: Моето секцио в "Света София"
Публикувано от: alexandra.k в чт, 27 апр 2006, 17:27
Много мило, че си написала всичко това!!!! ;-)На мен ми предстои секцио след броени дни,така че всичко това живо ме интересува!!!!БЛАГОДАРЯ  :bouquet:


Титла: Re: Моето секцио в "Света София"
Публикувано от: daizy в чт, 27 апр 2006, 17:54
Не съм чела цялата тема, но бих желала да се включа. Аз родих секцио със спинална упойка в Св. София преди месец.  Искам да изкажа специални благодарности на моя доктор- Георгиев. Бяхме насрочили дата за секцио поради голям плод, в хода на операцията обаче се оказа че съм имала двурога матка и бебка е била в единия рог, а плацентата в другия. опасността от аборт е била голяма в началото на бременноста, а в края- от преждевременно раждане. абсолютно невъзможно е било да родя по естествен път, при всички случаи щеше да приключи със секцио, а ако бях попаднала на некадърен доктор, който да ме мъчи до дупка и с трагичен изход. Тъй като впечатленията ми са доста пресни, предлагам отговори и съвети на всички бъдещи мами, които имат въпроси.


Титла: Re: Моето секцио в "Света София"
Публикувано от: Lana2004 в пт, 28 апр 2006, 00:43
не мога да се стърпя и да питам Дейзи, ами видеозони няма ли?Това състояние не се ли вижда по-рано? не бях чувала но така както е описано ми се струва че се вижда на видеозон. Значи никои не гледа за нищо и в хода на операцията опитния доктор се усеща-на мен така ми звучи... Страшно....


Титла: Re: така протича секцио в св. софия
Публикувано от: kamelia77 в пт, 28 апр 2006, 01:55
От всичко прочетено най се стреснах от три неща:
1. Прави се клизма. Чувала съм, че някога и за нормалните раждания се правела.
2. Жената се бръсне. И това ли го има още?
и двете неща съществуват и са задължителни :mrgreen:Аз все пак се радвам че при нормално раждане минах между капките-просто нямаше време за първата процедура,втората сама си я бях направила :lol:


Титла: Re: така протича секцио в св. софия
Публикувано от: Не се сърди, човече в пт, 28 апр 2006, 01:57
и двете неща съществуват и са задължителни :mrgreen: ...

Малка подробност ... в България  :mrgreen:


Титла: Re: така протича секцио в св. софия
Публикувано от: kamelia77 в пт, 28 апр 2006, 02:03
и двете неща съществуват и са задължителни :mrgreen: ...

Малка подробност ... в България  :mrgreen:
[smilie=smile3521.gif] ееее,да другите не са като нас :35:


Титла: Re: така протича секцио в св. софия
Публикувано от: Не се сърди, човече в пт, 28 апр 2006, 02:19
... [smilie=smile3521.gif] ееее,да другите не са като нас :35:

Така е   :?


Титла: Re: Моето секцио в "Света София"
Публикувано от: daizy в пт, 28 апр 2006, 09:00
лана, не се вижда на видеозон, само с цветна снимка, която се прави при дълги години стерилитет обикновено. Иначе верно си е страшно, особено като се съберат трима доктори и почнат да ахкат, че съм била като за учебник и тва по време на операцията.


Титла: Re: Моето секцио в "Света София"
Публикувано от: snejko в пт, 28 апр 2006, 15:17
Аз незнам какво да правя даите ми съвет. Значи доктора ме е писал с тесен таз и каза че съм за секцио и аз се зарадвах. Но миналия ден каза че бебто нямало да порасте толкова и нищо че съм с тесен таз можело да раждам нормално, а аз неискам , искам да раждам с секцио.


Титла: Re: Моето секцио в "Света София"
Публикувано от: r_yaneva в пт, 28 апр 2006, 15:18
имаш право да поискаш секцио,стига да си платиш,просто си избираш лекр и говориш с него


Титла: Re: Моето секцио в "Света София"
Публикувано от: Aniii в пт, 28 апр 2006, 15:57
Аз незнам какво да правя даите ми съвет. Значи доктора ме е писал с тесен таз и каза че съм за секцио и аз се зарадвах. Но миналия ден каза че бебто нямало да порасте толкова и нищо че съм с тесен таз можело да раждам нормално, а аз неискам , искам да раждам с секцио.
Колко ти е таза? И моя беше малък - 16, но доста се разшири. Сега е 19. Аз съм ЗА нормалното раждане. :peace:


Титла: Re: Моето секцио в "Света София"
Публикувано от: benighted в пт, 28 апр 2006, 16:21
   Снежко, ако има индикации бебето ти да е над 3500г, както беше моя - 3800 искай си секциото и никаквоо нормално раждане!
   Аз се уплаших като ми казаха секцио и ме смъкнаха по спешност в операционната, защото исках да родя по естествен начин и страшно се радвах, че анестезиоложката закъсня! Родих нормално, но с този тесен таз...Възстановяването ми беше по трудно и от раждали със секцио! Не искам да те плаша но имах много вътрешни разкъсвания!
   Колко ми е бил таза - не знам, но знам че акушерката в предродилно изпадна в истерия като ми го измери!
    Успех! Като гледам бебчето ти има още да расте! :hug:


Титла: Re: Моето секцио в "Света София"
Публикувано от: snejko в пт, 28 апр 2006, 16:34
И аз незнам колко ми е таза, но иначе бебчо според снимката е 630гр, а диаметъра на главата е 6,3см. бих казала че за сега е слабичко има още време да порасте. (http://i79.photobucket.com/albums/j135/snejko/smiley/smile_48.gif)


Титла: Re: Моето секцио в "Света София"
Публикувано от: benighted в пт, 28 апр 2006, 16:53
   Според статия в rozali.com в края на 6 м. бебето трябва да е около 1 кг и да е към 31 см.! Ако си в края, значи наистина ще е дребно бебенце. За това обаче не се тревожи, по дребните наваксват много бързо! Хубавото е че ако е по малко от 3 кг. ще си родиш без проблеми и нормално! В моята стя като раждах имаше една жена - първо раждане, 2800гр бебе. Изстреля го като тапа без разкъсвания, а не изглеждаше по широка от мен. На 3 ден си беше вече в къщи с бебето!
  Така че, не се притеснявай! Имаш още доста време и като се стигне до раждане, ще видиш колко тежи и ще знаеш какво искаш! Аз въпреки моите си проблеми съм твърдо "за" естествено раждане!
   Успех!  :hug:


Титла: Re: Моето секцио в "Света София"
Публикувано от: мимка в пт, 28 апр 2006, 19:08
Здравейте и от мен, вече мога да разкажа от собствен опит.Раждах планово секцио при доктор Тодоров и съм му невероятно благодарна той е невероятен.
Постъпих в болницата в 6,45 , доктора ме посрещна взе багажа ми и аз се съблякох, попълниха документите и в 7,00 почна подготовката за операция, наливания с 3 банки, поставяне на абокат, катетър/мене много ме боля ама много/, дезинфекциране, клизма НЕ са ми правили, някъде към 7,10 ме вкараха в операционата, благодарение на анестезиолога д-р Недялков се чувствах невероятно спокойна
Обърнаха ме на една страна,обезболиха ме, поставянето на упойката НЕ боли,/имам татоировка на кръста тя боли повече/, обърнаха ме веднага.
Анестезиолога почна да пита слънце какво усещаш , чувстваш ли крака и т.н., през цялото време ми налива банки, защото съм с ниско кръвно.
И така операцията започна, премина в шеги и закачки,анестезиолога и сестрата неспряха да питат" Слънце как си?" , и ми обясняваха какво става.
В момента на разреза ми падна кръвното и биха инжекции предполагам адреналин.
След секунда чух , честито мамче:)
Започна шиенето и леко треперене, биха ми нещо против гадене , защото се шиело нещо си което предизвиква гадене.
Показаха ми беба, сложиха и номерче и веднага са я показали на татито, който чакаше отвънка.
Ако гледаш към плочките от ляво виждаш цялата операция , отразява се ;-)
След края на операцията ми биха мускулна инжекция, и почнаха да ме почистват, защото бая кръв съм загубила в момента на ваденето на бебо, плацентата се е отлепила  :crazyeyes:добре, че вече бях на операционната.
Веднага след операцията ме изкараха и показаха на мъжа ми, непомня много, защото цялата треперих.
В реанимацията, пих много течности , антибиотик и сулфа...... за главоболието, щом усетих, че ме отпуска упойката неспрях да се движа, през ноща вече се въртях :lol:
Отказах обезболяващите следобяд, защото болката беше съвсем поносима, като силен цикъл.
През ноща ми биха доста болезнена и голяма инжекция, с диезепам и аналгин.
Ставането беше съвсем, съвсем поносимо, като мускулна треска ,но силна.
В последствие се качих във ВИПа и там беба беше при мене и искам неискам ставах ;-)
Болките са поносими , несъжалявам за избора си , ако имам второ дете пак ще е така :hug:
МОМИЧЕТА НЕ СЕ ПЛАШЕТЕ ОТ СТРАШНИ ИСТОРИИ АЗ БЯХ МНОГО НАПЛАШЕНА, НО ВСИЧКО БЕШЕ С ПЪТИ ПОЛЕСНО :love: :love: :love:  :bouquet:  :bouquet:


Титла: Re: Моето секцио в "Света София"
Публикувано от: Dona в пт, 28 апр 2006, 19:14
мимка, радвам се, че всичко е минало добре и леко при теб :hug: За мен най-болезненото от цялата операция беше инжекцията течен аналгин в дупето на 4 ден (вдигнах температура от кърмата) :D


1