BG-Mamma

Деца => Кърмене => Темата е започната от: marisiana в пн, 06 фев 2006, 16:20Титла: Хранене и режим на 11 месечно кърмаче, посъветвайте ме.
Публикувано от: marisiana в пн, 06 фев 2006, 16:20
Стигнахме и до този етап.  :D Искам да "препоръчам"  :mrgreen: на Габи подходящ режим на хранене, дори и на кърменията. Просто всичко се обърква и спането и яденето, ако не подредим нещата. А тя сама не си го изгражда, ясно е, че чака мен.  :)
Имаме закуска към 9 ч., обожава я, не иска да види друго...дори да ми се спи и да се опитвам да й ги пробутам. :tired:, до 13 ч. не иска да яде - 13 ч. обяд; после като огладнее - кърмя, после към 19 ч. каша или супа???  :oops: после пак някъде до лягането кърмя. През ноща само да промрънка я грабвам  :lol: но пак се събират 1-2 кърмения на нощ, не е много гладна. Въобще уж си хапва добре, а сме наддали 100 гр. този месец. Може би, защото й готвя много здравословно. Не ползвам сухари, но педиатърката каза да й дробя в пюрето за обяд. Не слагам захар, но започнах по малко в закуската и хапва повече.

Какъв е/беше вашия "режим" на тази възраст и какво бихте ми препоръчали? Какво предлагахте следобяд? Каква част от храненето беше кърмата и колко наддаваха бебоците? Благодаря ви.  :love:


Титла: Re: Хранене и режим на 11 месечно кърмаче, посъветвайте ме.
Публикувано от: Anita_79 в пн, 06 фев 2006, 16:43
Сутрин кърмя между 7 и 8. После тръгвам на работа, та към 9-10 бабата дава закуската, а тя е доста еднообразна - най-често попара без захар, или к. мляко със сухар или бисквити. Обядът е между 12.30 и 13.30 - бабата готви или нещо с месце или постна зеленчукова манджа. Аз си идвам в 14.30 и кърмя. После някой път яде следобедна закуска - плодово пюре или от десертчетата на Нестле примерно и на вечеря кърма, а друг път направо някаква вечеря - каквото е останало от обяда и пак кърма. През нощта - няколко пъти се събужда и суче по малко /дори не съм сигурна, че яде, може би просто се приспива/. Количеството твърда храна е по около 100-150 грама на ядене, рядко по-малко или повече. Сега бяхме на консултация - малкият е наддал 400 грама и 2 сантиметра е порастнал.
забравих - между храненията хапва малко банан или бисквитка, а понякога му давам Зрънчо - много го обича, въпреки, че не е здравословен.


Титла: Re: Хранене и режим на 11 месечно кърмаче, посъветвайте ме.
Публикувано от: marisiana в пн, 06 фев 2006, 17:24
Браво, Ани! Значи успявяш и с работата и с кърмене и хранене.  :peace:

Габи хапва по около 200 гр. на ядене, закуска и обяд. Яде и много плодове между храненията. Не отказва банан, ябълка, портокал. Чудно защо 2 месеца все по 100-150 гр...
Не това ме притеснява, а, че храненето и спането са хаотично неудобни  :?


Титла: Re: Хранене и режим на 11 месечно кърмаче, посъветвайте ме.
Публикувано от: Ironwomanka в пн, 06 фев 2006, 21:01
При нас пък беба сама си направи режима. Кърменията отпадаха едно по едно, тя ги отказваше и сега е следното:
5-6 кърмене
8.30-9 закуска 250 гр и повече, разни ядки, грис и други
12.45-13.00 обяд
16.30-17.00 закуска каша обикновено, но има и други варианти
20.00-20.30 кърма и АМ
Нощно хранене нямаме.

Но! От вчера давам супа за вечеря към 19.00. Започнах, защото аз се опитвам от една седмица да я отбия, но тя започна да отказва шишето, което така добре приемаше доскоро като добавка. И тъй като оставаше гладна с млякото, сега яде 100 гр супа и към 100-120 гр мляко преди заспиване. Компенсирам като давам повече млечни неща през деня от преди. Така или иначе си мислех да въведа вечеря скоро, тя сама определи кога.
Усех в начинанието.


Титла: Re: Хранене и режим на 11 месечно кърмаче, посъветвайте ме.
Публикувано от: SZA в пн, 06 фев 2006, 21:54
Ами не ми се вижда нито странен, нито неудобно хаотичен режима ви. Единствено със забележката, че между обяда и вечерята май е доста дълъг интервала. На тази възраст, а и досега, Гого яде по три пъти на ден - в 9.00 (преди около 200 гр, сега 250-300 гр), в 12.30-13.00 (преди около 200 гр, сега 350-400 гр) и около 16.00-17.00 (преди около 150 гр, сега 200-250 гр), през останалото време е на кърма и на снаксове (солети, бисквити, сок, някое и друго парче ябълка). Не вечеря, освен ако не ядеме ние нещо, което му харесва по принцип.

На 11 м. не е вече толкова усилен растежа, така че е нормално да не наддава със същите темпове. Не мисля, че като цяло има от какво да се притесняваш.

Но твоята тема ме навя на въпроса дали на Гогата му стига храната ... Ще взема да пусна една тема.


Титла: Re: Хранене и режим на 11 месечно кърмаче, посъветвайте ме.
Публикувано от: marisiana в пн, 06 фев 2006, 22:34
При нас пък беба сама си направи режима. Кърменията отпадаха едно по едно, тя ги отказваше и сега е следното...
И при нас усещам, че аз съм по-привързана към кърменето от Габи и не искам да отпадат повече кърмения. Но как да увелича твърдата храна?
Двуумя се между супа и каша за ранна вечеря и искам да запазя кърменето следобяд.
Щом си решила да отбиваш, късмет и на теб! Но каквито и сметки да си правим трябва да са с кръчмаря.  ;-)

Единствено със забележката, че между обяда и вечерята май е доста дълъг интервала. На тази възраст, а и досега, Гого яде по три пъти на ден - ....
Но твоята тема ме навя на въпроса дали на Гогата му стига храната ... Ще взема да пусна една тема.

Като хапне на обяд обикновено огладнява към 5 ч. - тогава кърмя, а  незнам какво да давам за следобедна закуска към 19ч., кое е по-хранително и ценно - каша или супа? Или да махна и следобедното кърмене и да въведа и двете. Но 4 кърмения за 24 часа май са ми малко. При мен стимулацията явно оказва голямо влияние, кърмата намаля и рефлекса на потичане се  забавя. Дано след годинката да мина на 2 кърмения и всичко да е наред.
Гога, това се казва лека вечеря :) Иначе аз се стремя да избягвам снаксовете, давам по една обикновена бисквита на ден да не разваля апетита. И едно въпросче, SZA: какво хапвате към 16-17 часа?


Титла: Re: Хранене и режим на 11 месечно кърмаче, посъветвайте ме.
Публикувано от: Steisi в вт, 07 фев 2006, 00:51
При нас също се оформя вече някакъв режим, който също има слабости, но ще мисля за тях по-нататък. часовете са приблизителни:
около 9,00 - кърмене
около 10,00 - закуска (към 200 гр. каша със сирене или с плод)
около 12,00 - кърмене
Следобеден сън 13,00-15,00 ч.
около 15,00 - кърмене
около 16,00 - обяд ? (към 200 гр. плодово пюре)
около 18,00 - кърмене
около 19,00 - вечеря (към 200 гр. зеленчуково или месно пюре, понякога + 50 гр. десерт плод)
около 21,00 - кърмене. Заспива.
Буди се през нощта към 1,00 и към 6,00 за кърмене. Обикновено става към 9,00 сутринта.
Така наддава по 400-500 гр. на месец. Като слабост отчитам късния обяд и големият интервал между 10,00 и 16,00 ч. без твърда храна и може би ще вкарам някаква finger food там, но няма да е скоро.


Титла: Re: Хранене и режим на 11 месечно кърмаче, посъветвайте ме.
Публикувано от: SZA в вт, 07 фев 2006, 12:20
Ами ако кърмиш между обяда и вечерята, можеш да продължиш така още известно време, но аз бих започнала да въвеждам някаква междинна закуска.

Не знам дали храната на Гого сега е пример за вас, но следобед той яде попара със сирене и масло (без захар), или кисел, или кисело мляко с бисквити, или пудинг, или готова каша в бурканче, например на Алете.

Мога довечера да проверя у дома какво съм давала на тази възраст следобед ако искаш и ще ти пиша.


Титла: Re: Хранене и режим на 11 месечно кърмаче, посъветвайте ме.
Публикувано от: marisiana в вт, 07 фев 2006, 14:16
Мога довечера да проверя у дома какво съм давала на тази възраст следобед ако искаш и ще ти пиша.
Да, благодаря.   :bouquet:


Титла: Re: Хранене и режим на 11 месечно кърмаче, посъветвайте ме.
Публикувано от: smurfietki в вт, 07 фев 2006, 16:22
Моник, мнението ми съвпада със SZA. Не че съм цъфнала и вързала, ама акъл да ти дам малко, ако искаш. Мисля, че ви е доста голям интервала между твърдите хранения. След като закуси, може да я накърмиш. После обяд. След това спане и като стане - следобедна закуска. Кисело мляко с бисквита закуска (аз слагам и по няколко замразени малини/ боровинки или намачкан банан на глезльото  :crazy:); каша някаква (давам готова на Хумана, редувам ги, но фаворит остава банановата); овесени ядки със сирене и масло, готова каша от бурканче (Хип или Нестле Алете имат много разнообразни и страхотно вкусни), понякога плодов дует на Хип. Май това са закуските. Мисля си също, че от следобедното кърмене (към 17-18 часа) файда няма - количеството кърма действително намалява и се получава едно дърпане безкрайно. Има вариант след следобедната закуска Габи да не е гладна и да не иска да вечеря. Ако не е гладна - може нещо за хапване с пръсти да даваш - плод, бисквитка, трохо. Ако е гладна - дай супа. Аз прилъгвам Никола да вечеря супа, но я пие от чаша, защото не иска да се храни с лъжица.  :ooooh:
Дано да съм била от помощ поне мъничко  ;-)


Титла: Re: Хранене и режим на 11 месечно кърмаче, посъветвайте ме.
Публикувано от: pepelyashka в вт, 07 фев 2006, 17:34
Уау!
Аз май ще изляза най-безотговорната...на Мартин "човешката" храна са зеленчуково/месно пюре на обяд и ако остава по-дълго в яслата - зърнено-плодово като следобедна закуска в 14ч. Останалото е кърмене.
Бях опитвала да пробутам попара, но не мина номера.


Титла: Re: Хранене и режим на 11 месечно кърмаче, посъветвайте ме.
Публикувано от: marisiana в вт, 07 фев 2006, 20:48
... ама акъл да ти дам малко, ако искаш....
Как да не искам, затова вися тук, а половинката готви оттатък. :mrgreen:
На закуска Габи изяжда 200-220 гр. овес. ядки, грис, просо или макарони и не огладнява до 13ч. Има един сън преди обяд и тогава се опитвам да предложа, но в повечето случаи като слезе кърмата, тя се дърпа и иска биба. Следобяд по-мога да я прикоткам. Май ще се ориентирам към по-ранна закуска, но не знам какво да предложа. Тя не ги харесва тези каши на ХИП, ще пробвам тези на Несле. Харесва инстантните. Йогурт и кисело мляко не съм давала, нали уж гледам да пробутам от мойто  :lol: Да се повтаря закуската или направо да мисля, някакви чорби. :roll: Ще трябва да пробвам тези троховци, дали може да ги дъвче и да ги предлагам между следобедната закуска и кърменето за вечеря. Благодаря за идеите, Смърфиета.  :hug:

Уау! Аз май ще изляза най-безотговорната...
Не е безотговорност, а себераздаване. :D Имам една приятелка - щерката й са наборчета с Габи - малката хапва 50-60гр. друга храна. Качва повече от Габи. А майка й е останала кожа и кости от нон-стоп кърмене.  айде, ние няма да ставаме манекенки ;-)
Дай му да пробва овесени ядки, просена каша, елда, инстантна каша...ти...попара. Велком то БГ... :lol:


Титла: Re: Хранене и режим на 11 месечно кърмаче, посъветвайте ме.
Публикувано от: mvelkova в вт, 07 фев 2006, 22:43
Не е безотговорност, а себераздаване. :D Имам една приятелка - щерката й са наборчета с Габи - малката хапва 50-60гр. друга храна. Качва повече от Габи. А майка й е останала кожа и кости от нон-стоп кърмене. айде, ние няма да ставаме манекенки ;-)

айде и приятелката да се обади :)
чак повече от Габи не качва ама горе долу толкова ...
не, че много ще съм от помощ, защото не знам нашето хранене дали е за препоръчване, но със сигурност установих при нас какъв е проблема: Севда не яде нищо което не се яде мама или татко в същото време. Не помага тя да яде с нас нейните си яденета. Първо пищи да я взема в скута, така че да има поглед върху цялата маса и ако се опитам да и пробутам от няйното ядене върти недоволно глава, а същевременно много звучно показва че иска да яде и това се повтаря докато не опита всичко което е в нашите чинии. Ето вчера се нагълта с хумус с хляб, а днес не се успокои докато не и дам от зелевата салата, с която разбира се се задави...  :lol:

та сега гледам да ядем когато е будна та поне нещо твърдо да яде, че вече наистина много ми идва това кърмене, не че искам да я отказвам, но понякога е на всеки час! защото доскоро проспиваше и двете ни основни яденета (спи от 12 до 14 и от 20 до 8). но днес успяхме да ядем докато е будна и си хапна доста добре, само дето сутринта едва си опазих бисквитената торта (нали е с мляко), а попарата разбира се че не. имам чувството че вече знае: в нейните купички ли е не става за ядене  :lol:


Титла: Re: Хранене и режим на 11 месечно кърмаче, посъветвайте ме.
Публикувано от: Ani111 в вт, 07 фев 2006, 23:28
Ние не знам доколко сме за пример, но поне за ориентировка да кажа при нас как е. Закуска отказа момата, попарата в началото харесваше, ама май защото беше нещо ново. Макароните копривените ги хареса, ама в крайна сметка си останахме без закуска. Та - кърмене около 6, после пак около 9. Обед - между 11 и 12 - зеленчуково или месно, обикновено мамино производсво (доскоро по 100-150 гр., а тези дни регистрирам пикове от 280 мл! :shock:). Закуска следобедна - каша с плод (овесена, оризова, ечемичена, елда, ръж, рядко готова) - пак около 200 мл. И около 8 кърмене. Тези дни ще дам кисело мляко, пък дано хапне така закуска, че кърмата хич я няма, след като престанах да приспивам с цица  :thinking:


Титла: Re: Хранене и режим на 11 месечно кърмаче, посъветвайте ме.
Публикувано от: macro в ср, 08 фев 2006, 10:41
Да се отчета и аз!
7.30-кърмене
8.30-плодово пюре с кисело мляко-250гр.
12.00-зеленчукова или месна манджа-250гр.
16.30-каша,често с плод или кисело мляко с бисквити-250гр.
20.30-кърмене
Нощем не се буди,т.е. не яде.Между храненията може да пие сок,до 200гр.,най-често след сън,но не винаги го прави.Тежи 10кг.Бисквити,гризини и други подобни между основните хранения не давам,против съм.От вчера проходи! newsm44


Титла: Re: Хранене и режим на 11 месечно кърмаче, посъветвайте ме.
Публикувано от: marisiana в ср, 08 фев 2006, 10:55
айде и приятелката да се обади :)
чак повече от Габи не качва ама горе долу толкова ...
Хванаха ме   :mrgreen:  мислех, че нямаш време за форума. Много се радвам, че и вие имате постижения в храненето.  :D  Габи не яде  с нас на масата, просто там няма къде да й сложа столчето. Недомислица моя.

Ani111, много ми идват 8 кърмения. Искам да ги огранича до 3 и да имам много кърма, но не става, явно...Я, кажи за ечемичената и ръжената...купуваш ги и ... как ги приготвяш, харесва ли ги? И аз мисля, да я пробвам с кисело мляко, макар, че бях предубедена, виждам, че и Маcro дава.  newsm78 А за кисело мляко с плодово пюре не бях се сетила. Мерси.

Честито ходещи крачета, Маcro! Браво на вас и безаварийно.  :bouquet:


Титла: Re: Хранене и режим на 11 месечно кърмаче, посъветвайте ме.
Публикувано от: Ani111 в ср, 08 фев 2006, 11:56
Имах предвид кърмене в 8 часа, не 8 броя  :crazy: Макар че може и до толкова да ги докарвам, защото гледам преди всяко хранене да давам цица, че както казах никаква я няма кърмата  :( Кашите ги правя по метода на библиотеката - купувам си ядки, измивам, пека на слоб огън във фурната и смилам. Накосвам преди употреба да набъбне и после сварявам. Прибавям плод. Така правя ръжена, оризова (от кафяв ориз) и елда. Ечемичени и овесени ядки направо накисвам и варя, а после и минавам за 3 сек. през пасатора, че ечемик фин няма...


Титла: Re: Хранене и режим на 11 месечно кърмаче, посъветвайте ме.
Публикувано от: Ani111 в ср, 08 фев 2006, 11:58
Забравих да кажа, че днес пак пробвам да въведа закуска и кисело мляко - надробих сухар пълнозърнест - еййй, с такава поглуса изяде 5 лъжички! Може би 30 гр. да е хапнала... С какво друго да комбинирам киселото мляко - май само плодово пюре не замества? А не ми се иска да давам разни обикновени бисквити или Закуска, много захар имат...


Титла: Re: Хранене и режим на 11 месечно кърмаче, посъветвайте ме.
Публикувано от: smurfietki в ср, 08 фев 2006, 12:06
Забравих да кажа, че днес пак пробвам да въведа закуска и кисело мляко - надробих сухар пълнозърнест - еййй, с такава поглуса изяде 5 лъжички! Може би 30 гр. да е хапнала... С какво друго да комбинирам киселото мляко - май само плодово пюре не замества? А не ми се иска да давам разни обикновени бисквити или Закуска, много захар имат...

Е, какво като имат захар? Как ще я опазиш? Във всичко има захар. Закуска бисквитите най-добре се разтварят в кисело мляко. Обикновените са по-скоро за гризкане. Това не са вафли или шоколад.  ;-)

И, Ani111, ти опитвала ли си надробен сухар в кисело мляко? Пълна отврат е  :sick: Напълно разбирам детенце. Така се получава, че не давам на Никола нищо, което не бих хапнала аз.  :flutter:


Титла: Re: Хранене и режим на 11 месечно кърмаче, посъветвайте ме.
Публикувано от: Жана /bg_paint/ в ср, 08 фев 2006, 14:39
За да те успокоя, ще ти кажа, че има и с по-хаотичен режим от вас :oops:. Знам, че аз съм виновна, но работа/нормални 8 часа, няма как/ и редовно учене на архитектура  в комбинация с кърмене си казаха думата. Мъча се да опраим поне малко часа на лягане, защото беба иска да стои с нас-и така до 2-3 часа през нощта :shock:. Снощи имаме постижение, защото започнах от няколко дни да се мъча да заспива по-рано и тя заспа в 12. Иначе-кърмене между 7.30 и 9.30. След това си продължава със съня-понякога до 14.  Като стане-пюре/месно или зеленчуково/. В 16-17 часа каша или плодово пюре. Връщам се от работа-18.30-19.00 кърмене./Ако ходя и на лекции цедя и гледачката и го дава преди пюрето след сън, защото се прибирам след 20 часа/. Към 20 часа пак каша или плодово с бисквити, или кус-кус...импровизации. Кърмене към 23....След това каша/най-често Лека нощ на Хип/. И кърмене за лека нощ според това кога и как е спала през деня...
 Сигурно някой ще ни убие за този режим, но беба се чувства страхотно. Наддала е този месец 500 гр. Много е подвижна-скоро сигурно ще се похвалим с ходене-обикаля къщата хваната за мебелите.А и навсякъде я водим с нас-на всичките ни купони тя е присъствала.Не ходим никъде без нея...
  Дано съм успокоила някои майки... :lol:


Титла: Re: Хранене и режим на 11 месечно кърмаче, посъветвайте ме.
Публикувано от: silvi_mar в ср, 08 фев 2006, 15:59
Точно тогава Мартин нямаше никакъв режим на хранене, но проблемът идваше от това, че нямаше и режим на сън. Ту с едно спане на ден, ту с две.
Като цяло кърменията му бяха : сутрин в 6 и после в 7-8 пак, за приспиване около 11 и като се събуди пак "за добър ден";  за приспиване втори път около 16 и пак за добър ден към 1730. Последно за приспиване  вечер и нощем н-пъти.


Титла: Re: Хранене и режим на 11 месечно кърмаче, посъветвайте ме.
Публикувано от: marisiana в ср, 08 фев 2006, 22:38
Точно тогава Мартин нямаше никакъв режим на хранене, но проблемът идваше от това, че нямаше и режим на сън. Ту с едно спане на ден, ту с две.
Като цяло кърменията му бяха : сутрин в 6 и после в 7-8 пак, за приспиване около 11 и като се събуди пак "за добър ден"; за приспиване втори път около 16 и пак за добър ден към 1730. Последно за приспиване вечер и нощем н-пъти.

Мислех да оставя темата с благодарност за идеите, но, Силви, това е точно нашия режим/липса на режим. Един ден спи 4 пъти по половин час, другия 2 пъти по половин час, третия 2 пъти по 1.5 часа... Става от сън и след половин час пак й се спи, защо не ги обединява тези кратки подремвания. Всеки ден по различно време ядем и спим...Това обърква всичко. Кажи как се нормализираха нещата при вас? От само себе си или ти се намеси?

За да те успокоя, ще ти кажа, че има и с по-хаотичен режим от вас :oops:.
Верно.  :D Важното е, че ти е удобно и беба е доволна.


Титла: Re: Хранене и режим на 11 месечно кърмаче, посъветвайте ме.
Публикувано от: Ani111 в чт, 09 фев 2006, 09:08
Забравих да кажа, че днес пак пробвам да въведа закуска и кисело мляко - надробих сухар пълнозърнест - еййй, с такава поглуса изяде 5 лъжички! Може би 30 гр. да е хапнала... С какво друго да комбинирам киселото мляко - май само плодово пюре не замества? А не ми се иска да давам разни обикновени бисквити или Закуска, много захар имат...

Е, какво като имат захар? Как ще я опазиш? Във всичко има захар. Закуска бисквитите най-добре се разтварят в кисело мляко. Обикновените са по-скоро за гризкане. Това не са вафли или шоколад.  ;-)

И, Ani111, ти опитвала ли си надробен сухар в кисело мляко? Пълна отврат е  :sick: Напълно разбирам детенце. Така се получава, че не давам на Никола нищо, което не бих хапнала аз.  :flutter:
Ами опитах, хич не е лошо даже! А другото е, че не ми се иска да свиква, че всичко трябва да е сладко - благодарение на плода следобедната закуска е такава, защо и в сутрешната да има захар?


Титла: Re: Хранене и режим на 11 месечно кърмаче, посъветвайте ме.
Публикувано от: silvi_mar в чт, 09 фев 2006, 11:10
Кажи как се нормализираха нещата при вас? От само себе си или ти се намеси?

Малко се намесих, но и от самосебе си.
Първо като стана на година започнах да давам мляко с бисквити за вечеря - така нощното кърмене отпадна с някои изключения.
После го оставих да спи само веднъж на ден.
Извеждам го около 11ч да походи- тъкмо му се е доспало и така го разсънвам. Приспивам го след като се наобядва в 1230.  Така спи по 2- 2ч и 30. Следобед пак разходка в критичен момент около17-18 ч и така. Но не с количката, защото в нея заспива.
Странното е, че на обед спи по- дълго ако съм при него. Така си чета книжката, почивам си, но и съм сигурна, че ще спи поне 2 часа. Защото ако го оставя сам - след час и половина е  :1crib: и после става ужас до вечерта.
Стискам ти палци да се нормализират нещата и при вас!


Титла: Re: Хранене и режим на 11 месечно кърмаче, посъветвайте ме.
Публикувано от: Аня♥♥♥ в чт, 09 фев 2006, 14:19
mama_monik, нашия режим е следния (Емко е малко по-малък от Габи):
сутрин има обикновено 2 кърмения (м/у 7 и 8 и после към 9)
10 ч. закуска - попара, просо, царевична каша, овесени ядки
14 ч. обяд - зел. пюре
след следобедния сън или кърмене, или плод или и двете
м/у 18 и 19 ч. вечеря - каша с плод (и АМ от скоро)
после има още 2 кърмения и ляга към 21:30. През нощта не суче.

На консултацията на 9 м. е наддал 320 гр. (преди това 560, 400), предполагам, че и този месец ще е ок. 300 гр. - явно го мъчат зъбките и не е вече толкова лаком. Порциите твърда храна са му по ок. 200 гр. (до скоро изяждаше по 250 гр.).


Титла: Re: Хранене и режим на 11 месечно кърмаче, посъветвайте ме.
Публикувано от: SZA в чт, 09 фев 2006, 21:53
Здрасти, извинявай, че толкова късно изпълнявам обещанието, но не съм сядала на компа тия вечери.

Ето как горе-долу се е хранил Гого на 11-12 месеца:

Сутрин между 7 и 8 ч. - кърмене
9.00 - каша 200-250 гр
10.30 - кърма 50 - 60 мл
13.30 - 14.00 - кърма 50 - 60 мл, зеленчуково или месно пюре 200-250 гр, плодово пюре 50 гр
17.00 - кърма с бисквити или плодово пюре 100 гр
18.30 - кърмене
20.00 - кърмене, заспиване
23.00 - кърмене и т.н.

Като се замисля, сега не се храни май много по-различно, с изключение на това, че вече яде повече неща, включително кисело мляко, което отдавна замести кърмата в попарката с бисквитки.


Титла: Re: Хранене и режим на 11 месечно кърмаче, посъветвайте ме.
Публикувано от: Мери в сб, 11 фев 2006, 00:45
При нас нещата стоят така макар и вече на 15 месеца:
*закуска- кърма, от 5-6ч до към 9.30ч е почти непрекъснато на гърдата като през това време спим разбира се, опитвала съм да предлагам ранна закуска, не става
*около 11ч давам попара, макарони, каша- просо, филийка с нещо, мизерно количество се поглъща, като най добре е приета тъпата попара от която се изяжда около 100гр
*12-13ч суче малко
*14ч давам пюре с месо- 100-150гр, толкова приема
*18ч бисквитка, кексче, нещо от рода и безразборно неколкократно сукане доо вечерята
*19.30ч каша с плод и/или мляко
*21ч кърмене
*през нощта знам за 3 кърмения, за повече не отговарям, но се случва да се събудя с вдигната пижама :mrgreen:
Странни сме, но това е положението, иначе сме доволни а това е важното според мен.


Титла: Re: Хранене и режим на 11 месечно кърмаче, посъветвайте ме.
Публикувано от: marisiana в сб, 11 фев 2006, 23:40
*през нощта знам за 3 кърмения, за повече не отговарям, но се случва да се събудя с вдигната пижама :mrgreen:
Странни сме, но това е положението, иначе сме доволни а това е важното според мен.[/color]

 :35:  :35: Струва ми се, че укриваш множество тежки нощни престъпления  :hahaha:

Офф: моля ви, от къде дойдоха тези особености в аватарите - "малко по-особена", "oт по-особените", "разкърмила се като невидяла"  :) някой е сипал бисери по адрес на кърмаческата общост ли или що? Нещо ме загложди любопитството, а нямам време да преровя Клю-то... :D

10 ч. закуска - попара, просо, царевична каша, овесени ядки
14 ч. обяд - зел. пюре
след следобедния сън или кърмене, или плод или и двете
м/у 18 и 19 ч. вечеря - каша с плод (и АМ от скоро)

И аз ще се придържам към три твърди хранения, понякога кашата следобяд може да я заменям със супа, та така:
- до 6-7 ч. кърмения на  поискване; 9ч. каша; 12.30ч. пюре; 15-16ч. кърмене, след час, два плодове; 18ч.каша/супа/сандвичи (много си хареса хляб и сирене и масло), 20.30-кърмене
Ще изчакам с киселото мляко (четох от Спок доста отрицателни неща и най-малкото нямаме нужда още), със здравата вечеря, със захарта и солта и с АМ-а.  :mrgreen:

Благодаря на всички за съветите и ценните идеи!


1