BG-Mamma

Деца => Бебета (общ) => Темата е започната от: nimfetka в сб, 06 ное 2004, 12:00Титла: За бебешкия плач
Публикувано от: nimfetka в сб, 06 ное 2004, 12:00
Здравейте,мами!Имам отново питане към вас-какво правите,когато бебето ви плаче?Говоря за онзи момент,когато мъникът е къпан,преобут,напоен,нахранен,стоплен и т.н.,но въпреки това реве,та се къса.Аз понякога го вземам на ръце,а друг път не му обръщам внимание и той след 20-ина секунди сам се успокоява.Просто не смятам,че е необходимо при всяко негово изплакване да скачам като ужилена..Но!Бабите,дядовците,че и таткото са просто смаяни от моето безсърдечие.Бяха ми изтъкнати какви ли не доводи,че бебето не бива да се оставя да плаче и понеже без мое разрешение не могат да го вземат на ръце,понякога направо излизат от стаята,защото "им се къса сърцето като го слушат да плаче и просто не могат да понесат това".. :shock: Какво да ви говоря-просто сърцераздирателна история!Та,мили мами,дайте ми съвет-дали да преосмисля грижата за детето или да ги слагам всички подред на мястото им,докато е време и докато все още не са ми се качили на главата?:)


Титла: За бебешкия плач
Публикувано от: Бу в сб, 06 ное 2004, 12:04
Аз също съм на мнение, че бебето не трябва да се оставя да плаче. Вдигни го и го гушни - няма да се разглези, още повече пък на тази крехка възраст. Бебето няма чувство за време, и за него тези 20 секунди могат да са дълги като 20 минути ужас и самота. Гушкай и люшкай, така ще е най-добре за бебето.


Титла: За бебешкия плач
Публикувано от: Ерин Брокович в сб, 06 ное 2004, 12:16
И аз не бих си оставила детето да плаче.
Но тук ще прочетеш и много мнения, че е ОК бебчето да поплаче.
Когато се роди малкия /не чак толкова отдавна, преди 5 месеца/ и аз бях на твоята дилема. Но не го оставях. Вярно, че сега си имам друг проблем, че като е буден, ако няма някой при него да му хвърля по някоя реплика от време на време и да му прави по някоя идиотска физиономия, започва да крещи.
Но като цяло съм доволна, че бебето ми е щастливо /поне засега/, само да го погледне някой и цъфва в усмивка.
На въпроса ти, бебчето има нужда от теб, да се гушне и чувства сигурно. Малко бебе не може да се разглези!
Харесва ми приказката на бабите, беше в такъв смисъл: Бебето командва парада до 1 година, след 1 година родителите.


Титла: За бебешкия плач
Публикувано от: Бу в сб, 06 ное 2004, 12:23
Цитат на: PoliaSp
...Харесва ми приказката на бабите, беше в такъв смисъл: Бебето командва парада до 1 година, след 1 година родителите...

...която приказка в Япония е във варианта - до 5 години детето е господар, след това - желязна макаренковска дисциплина. :D


Титла: За бебешкия плач
Публикувано от: Памполина в сб, 06 ное 2004, 12:28
и аз не съм го оставяла да реве сам в креватчето, може и двамата с него в един глас като магаренца, ама си го гушкам :lol:  :lol: , а може да реве от колики- това изключихте ли го като вариант?


Титла: За бебешкия плач
Публикувано от: Ерин Брокович в сб, 06 ное 2004, 12:35
Цитат на: Павлина
.... може и двамата с него в един глас като магаренца, ама си го гушкам :lol:  :lol: ......

О, това е мила картинка   :remybussi:


Титла: За бебешкия плач
Публикувано от: evpraksia в сб, 06 ное 2004, 12:40
Аз не оставям бебчо да плаче. Според мен ако плаче значи има някаква причина. Мои приятелки ме съветват да я оставям да си поплаче, защото било полезно за дробовете, но аз не мога и не я оставям.


Титла: За бебешкия плач
Публикувано от: Памполина в сб, 06 ное 2004, 12:42
това за дробовете вече го отрекоха  :costumed050:


Титла: За бебешкия плач
Публикувано от: Бу в сб, 06 ное 2004, 12:46
Абсолютно. Щом изплаче и ги разгъне след раждането, толкова. После вече е просто мъчение за бебето и майката плачът. :cry:


Титла: За бебешкия плач
Публикувано от: .Ели. в сб, 06 ное 2004, 13:25
Здравей,
Аз не съм от майките, които за всяко мрънкане скачат и друсат децата си из къщата, НО и аз смятам, че бебето плаче, защото има някаква причина. Най-вероятно това са колики. Виж какво ще му даваш да пие, питай и педиатъра. При колики на моите помагаха най-вече леки масажчета на коремчето и гушкане на гърдите на мама или татко, а бебо по корем.
Успех


Титла: За бебешкия плач
Публикувано от: Reza в сб, 06 ное 2004, 13:39
ооо, толкова е мъничко...гушкай го! още е твърде рано за възпитание, според мен. Все пак то е било с теб постоянно девет месеца...има нужда да усеща сигурността от твоето присъствие...гали го, говори му...той е свикнал с гласа ти и се успокоява от него...

Има време...ще порастне и ще се възпитавате...гушкай го сега, докато още ти дава:) Няма да усетиш кога ще порастне и ще ти се иска да го гушкаш, а той ще бяга "защото вече съм голям"..или нещо подобно:)


Титла: За бебешкия плач
Публикувано от: eli_c в сб, 06 ное 2004, 14:09
Ох толкова книги купих заради това плачене, още не съм ги приложила. Има много теории, на Др. Сиърс е че детето никога не трябва да се оставя да плаче, трябва да се приспива с гушкане на ръце и да спи при родителите. Другата крайност е др. Вайсблут, според който след 4 месеца ( дотогава не се разглезва и трябва веднага да се вдига ) детето трябва да се учи да спи само без люшкане и гушкане, оставяш го и затваряш вратата, да реве час-два и заспива. Ако повърне, изчистваш и оставяш пак  :shock: ?!? При бебета с колики се започва по-късно, когато е готово. Все се каним с таткото, ей сега този уикенд, да заминат съседите и почваме. Ама като викне и ... аз тичам. Сигурно до 2-3 години ще се приспиваме и разнасяме  :cry: .


Титла: За бебешкия плач
Публикувано от: Ерин Брокович в сб, 06 ное 2004, 14:35
eli_c, какви са доводите на д-р Вайсблут?
Разглезване ли? Приучване към навици ли?
Този човек психолог ли е?
Айде Сиърс ми е ясен, ама този Вайсблут ме хвърли здраво в размисъл.


Титла: За бебешкия плач
Публикувано от: Ери в сб, 06 ное 2004, 14:41
Като си мрънка тихо не го взимам винаги, но ако реве- винаги го гушвам.


Титла: Re: За бебешкия плач
Публикувано от: Vache в сб, 06 ное 2004, 15:48
Цитат на: nimfetka
Здравейте,мами!Имам отново питане към вас-какво правите,когато бебето ви плаче?Говоря за онзи момент,когато мъникът е къпан,преобут,напоен,нахранен,стоплен и т.н.,но въпреки това реве,та се къса.Аз понякога го вземам на ръце,а друг път не му обръщам внимание и той след 20-ина секунди сам се успокоява.Просто не смятам,че е необходимо при всяко негово изплакване да скачам като ужилена..Но!Бабите,дядовците,че и таткото са просто смаяни от моето безсърдечие.Бяха ми изтъкнати какви ли не доводи,че бебето не бива да се оставя да плаче и понеже без мое разрешение не могат да го вземат на ръце,понякога направо излизат от стаята,защото "им се къса сърцето като го слушат да плаче и просто не могат да понесат това".. :shock: Какво да ви говоря-просто сърцераздирателна история!Та,мили мами,дайте ми съвет-дали да преосмисля грижата за детето или да ги слагам всички подред на мястото им,докато е време и докато все още не са ми се качили на главата?:)Аз мисля, че дали да оставиш детето да плаче зависи от възрастта. На 2 месеца едно дете ВИНАГИ има физиологична причина да плаче - колики, глад и т.н. Освен това е още раничко да можеш да различаваш видовете плач на бебето си. Малко бебе не може да се "разглези", то не осъзнава нищо, плача е провокиран от болка или глад, то няма чувства, в смисъл не му е мъчно за мама, това се озсъзнава доста по-късно.

Виж, друг е вече въпроса когато детето стане примерно на 9 месеца. Тогава то осъзнава много неща. Тогава и майката вече разпознава плача на детето, кога е от глад, кога го боли нещо, кога иска внимание. На тази възраст съм оставяла дъщеря си да плаче. Ще ти дам пример. Тя винаги заспива самичка в леглото си. Аз я слагам да спи и излизам. Имаше момент околко 8-9 месечна възраст когато тя плачеше след като изляза от стаята. Аз не се връщах да я утешавам, ами седях в кухнята и слушах. Когато ми се стореше, че плаче повече от нормалното влизах и я успокоявах. Обикновено обаче, поплакваше и заспиваше. Сега не плаче и не може да заспи ако има човек в стаята.

Скоро ще започнеш да разпознаваш плача на детето си. Освен това има  и други признаци по които може да разбереш какво му е. Ако след хранене си присвива крачетата конвулсивно и плаче, най-вероятно има колики, Когато наближи часа за хранене и то започне да мрънка или да плаче - гладно е... и т.н. Когато започне да си търка венците, да хапе играчки и да плаче, значи му никнат зъбките  :D


Титла: За бебешкия плач
Публикувано от: Vache в сб, 06 ное 2004, 15:50
Цитат на: PoliaSp
Харесва ми приказката на бабите, беше в такъв смисъл: Бебето командва парада до 1 година, след 1 година родителите.


Ей с таз приказка не съм много съгласна  :D
Доста по-рано започва родителя "да командва парада"  :D
Примерно ако не започнеш да му показваш преди годинка смисъла на думичката "НЕ" после ще е доста трудно  :roll:


Титла: За бебешкия плач
Публикувано от: Vache в сб, 06 ное 2004, 15:53
Цитат на: boo
Абсолютно. Щом изплаче и ги разгъне след раждането, толкова. После вече е просто мъчение за бебето и майката плачът. :cry:Дробовете се отварят и след раждането, постепенно се разтварят бронхите, на новородените дробовете не са развити като на дете на 1 г. примерно. Дори синусите не са съвсем развити до 5 г. възраст, не че има общо с темата, ама аз да кажа  :roll:  :lol:


Титла: За бебешкия плач
Публикувано от: irka в сб, 06 ное 2004, 16:50
И аз съм на мнение, че бебчето е много малко, за да е разглезено, така че гушкай си го! Аз Деничка непрекъснато я гушках дори и да не плачеше! Толкова ми беше приятно да усещам малкото й топло телце до мен, че въобще не съм се замисляла правилно или не. Сега тя е на 11 м.  и мога да кажа, че не е разглезена а е весело и усмихнато бебе!  :babyuu:


Титла: За бебешкия плач
Публикувано от: Бу в сб, 06 ное 2004, 17:58
Цитат на: Vache
Дробовете се отварят и след раждането, постепенно се разтварят бронхите, на новородените дробовете не са развити като на дете на 1 г. примерно. Дори синусите не са съвсем развити до 5 г. възраст, не че има общо с темата, ама аз да кажа  :roll:  :lol:

Абе, Ваче, сигурно е така, ама рев да го оставиш ей-така тъпо ми се вижда. Все пак разгръщане, разгръщане, ама и бг педиатри казват не повече от 1-2 минути, после да се вземе детето.
Никога не съм оставяла да реве като бебе. Като по-голямка съм оставяла в леглото и съм излизала за 4-5 минути, после се връщам и тя заспива веднага в ръцете ми - това ако се върти като шугава. Ама (вече писах в друга тема) като я намерих последния път как се дави в повръщано от рев, не мисля, че повече ще го направя. Д-р Вайсблут ще ме прощава, ама е пълен тъпанар. Такова отношение към децата, а още повече към бебетата е нехуманно.
Не говоря за пълно разглезване. Дъщеря ми действително не е разглезена, и като оставим това, че не заспива сама (а много деца не заспиват сами), иначе е много весело, слънчево и контактно дете.


Титла: За бебешкия плач
Публикувано от: Vache в сб, 06 ное 2004, 18:25
Цитат на: boo
Абе, Ваче, сигурно е така, ама рев да го оставиш ей-така тъпо ми се вижда. Все пак разгръщане, разгръщане, ама и бг педиатри казват не повече от 1-2 минути, после да се вземе детето.

Да бе, аз не съм казала, че трябва затова да реве, обаче ще видиш ти като порастне и започне да се тръшка  :lol:  :lol:  :lol:  :lol: . Лелее, няма излизане на глава, повярвай ми. Гушкаш я, а тя се опъва като струна да я пуснеш на замята. Това разбира се няма връзка с плача на бебето и това дали го взимаш на ръце. Просто исках да се изкажа като свекърва - ще видиш ти! :wink:  :lol:  :lol:  :lol:


1