BG-Mamma

Здраве => Деца с увреждания и хронични заболявания => Темата е започната от: koko3 в ср, 03 фев 2016, 11:20Титла: Барокамера и проговаряне
Публикувано от: koko3 в ср, 03 фев 2016, 11:20
Здравейте момичета!
Много отдавна чета темичките, но някак не посмях да участвам.

Пускам темата сега с молба да споделите опит с лечение в кислородна барокамера при говорни проблеми.
Прочетох тази статия: https://1hapchezaprogovaryane.wordpress.com/tag/%D0%B1%D0%B0%D1%80%D0%BE%D0%BA%D0%B0%D0%BC%D0%B5%D1%80%D0%B0/
И в нея все едно описват синът ми, но той е на 6,5 год. Много съм обнадеждена и много моля за наблюдения, ако имате такива.
Предварително Благодаря!


Титла: Re: Барокамера и проговаряне
Публикувано от: Julia_21 в ср, 03 фев 2016, 11:36
Здравей, Коко! През изминалото лято проведох сеанси на дъщеричката ми в барокамера. Накратко, положителен резултат имаше - както в разбирането, така и в подобряване на общата и фина моторика. Има тема Трудно проговаряне, където обсъждаме различни варианти, които помагат на децата ни, а ако пък конкретно се интересуваш само от ефекта на барокамерите, има и ФБ групи в които се обсъжда, цени и тн - ХБОТ и тн... Успех! :hug:


Титла: Re: Барокамера и проговаряне
Публикувано от: koko3 в ср, 03 фев 2016, 11:52
Благодаря Джулия!
Рових в тези теми, но не намерих достатъчно информация. От там разбрах за капките на Бах и ходих да ни направят. Пуснах темата с надеждата повече хора да споделят именно за резултати с този апарат. Също и колко процедури са направили, защото четох за от 20 до 200?!? Искам да се ориентирам.


Титла: Re: Барокамера и проговаряне
Публикувано от: Julia_21 в ср, 03 фев 2016, 11:56
Ако желаеш, присъедини се към ФБ групите, там се пише повече, все още методът набира популярност, сигурно и други ще се включат с мнение. Иначе бройката най-вече зависи от състоянието на детенцето, диагнозата и тн.  Даваш ли и други добавки? Разкажи повече. Почти на 7 разбрах че е, как е в говорно отношение? Детето ти има ли диагноза?


Титла: Re: Барокамера и проговаряне
Публикувано от: Tradully Berliose в ср, 03 фев 2016, 13:23
ХБОТ група  https://www.facebook.com/groups/1455468021382245/Титла: Re: Барокамера и проговаряне
Публикувано от: koko3 в ср, 03 фев 2016, 18:27
Малчо няма диагноза. Ходили сме и в детската психиатрия и на детски психолог и на психиатър. Проверихме ушите - няма проблем. Преди три години и малко повече започнах да осъзнавам, че доста изостава от другите деца на неговата възраст в говорно отношение. Говореше си на негов език. Многократно бях питала Джи Пито, но според нея нямало проблем " те момчетата по-бавно правят всичко" - пълни глупости. От детската психиатрия ни казаха, че няма смисъл да слагат диагноза, защото проблемът бил основно в говорни дефицити. Така тръгнахме на логопед/психолог цели три години. Доста напредна, но не достатъчно. Рядка слага представки, бърка род и число, замества или размества срички в по-дългите думи. Хиперактивен е и от там има и дефицит на внимание. Много трудно запомня нещо, ако не е по-негово желание. Имам в предвид цветове, числа, букви. От септември смених логопеда, защото при предишния беше зациклил. Доста напредна от тогава. Започнах да давам и хранителни добавки Омега -3, антиоксиданти и пие алое. Когато се вълнува или много харесва нещо прави физиономия и се опъва като се разтриса. Това мисля, че е нещо неврологично - незряланервна система ли, незнам. На 12,02,16 сме записали час при Матанова и се надявам тя да каже затова.


Титла: Re: Барокамера и проговаряне
Публикувано от: Julia_21 в ср, 03 фев 2016, 19:14
Разбирам. Консултирайте се при професорката и можете отново да посетите св Никола, за да направят на детето тест за пригодност за 1 клас. По принцип диагнозата ви е нужна най-вече заради училище, Телк и тн. Докторите като цяло са резервирани към биохимичния подход - казват детето нека ходи на логопед, психолог и това е. Аз също давам добавки, ходим на логопед и психолог, както казах лятото направихме и 35 сеанса в барокамерата. Опитайте и вижте как ще се отрази. Има и тема за деца с ХАДВ, там също може да почерпиш съвети и насоки. От сърце ви желая успех :hug:


Титла: Re: Барокамера и проговаряне
Публикувано от: koko3 в ср, 03 фев 2016, 21:36
Много Благодаря! Съветите от хора минали по тази пътека са безценни за мен!


Титла: Re: Барокамера и проговаряне
Публикувано от: Доника в чт, 04 фев 2016, 08:23
Ако търсиш ефект конкретно проговаряне - няма. С 200 влизания и не говори. Други ползи обаче- много😉


Титла: Re: Барокамера и проговаряне
Публикувано от: koko3 в чт, 04 фев 2016, 08:29
Ефекта на който се надявам е намаляване на дефицита на внимание, хиперактивността и подобряване на финната моторика. Той си говори, ама неправилно и често неразбираемо. Ако подобри тези неща и говорът ще се подобри. Понеще може да тръгне първокласник надявам се.
Споделяйте моля ви кой е правил барокамери, с какъв проблем и какъв е бил ефекта. И след колко процедури.
Благодаря!


Титла: Re: Барокамера и проговаряне
Публикувано от: Доника в чт, 04 фев 2016, 10:23
Ефекта на който се надявам е намаляване на дефицита на внимание, хиперактивността и подобряване на финната моторика.
Да, тези неща се подобриха и пак зависи какво е състоянието на детето. Моят е с ГРР. Много зле ГРР. След първите 50 се успокои. След вторите - подобри частично концентрация. На следващ курс научи цифрите до 10, следващ 20. Последния курс подобри много разбиране и започна да повтаря, когато го накараш...


Титла: Re: Барокамера и проговаряне
Публикувано от: Манфред в чт, 04 фев 2016, 17:57
Тук има описани реални резултати при използването на барокамера в подобни случаи.

http://barokamera.bg/spodeleni-uspehi/


Титла: Re: Барокамера и проговаряне
Публикувано от: koko3 в чт, 04 фев 2016, 19:27
Много Благодаря момичета!


Титла: Re: Барокамера и проговаряне
Публикувано от: Saule в ср, 24 фев 2016, 13:40
Коко, здравейте!

Аз съм авторът на блога, който цитирате, Станислава Чуринскиене.
Барокамерата е най-доброто нещо, което може да се случи на дете с проблеми в речта и развитието. Но, за жалост, са нужни повечко влизания, не става с магическа пръчка.
И е много важно нещата да се случват внимателно, с добра предварителна медицинска оценка, за да се изключат фактори, които може да са противопоказания.

Барокамерата свърши чудеса със сина ми. КОгато беше на 2 ми казаха - аутизъм, няма изход. Не беше аутизъм, но проблемите бяха много - кошмарна моторика, крайно аграматична и оскъдна реч, какво ли не. Оказа се в последствие, че причината за това е било проблем с метилацията и интоксикация с мед, на фона на нисък цинк. За жалост, вкарах го в барокамера едва на 4.9, загубих много време. Още след първите 15 гмуркания обаче, получих писмо от учителката му в градината, която смаяно ме питаше какво сме направили с детето, че изведнъж е заговорил толкова добре. НО направихме много повече влизания. За жалост, е скъпо удоволствие.

В последствие участвах в изследователски проект на ВМА Варна за ефекта на ХБОТ върху деца с аутизъм, под ръководството на проф. Хр. Бозов. Той е флагманът на хипербарната терапия у нас и знае наистина много. Ще се опитам да го поканя в темата, да коментира мерките за безопасност и противопоказанията. Но Вие спокойно можете да му пишете и да се обадите.

Станислава Чуринскйене.Титла: Re: Барокамера и проговаряне
Публикувано от: koko3 в пт, 26 фев 2016, 10:12
Много Благодаря Станислава! Ако поканите проф. Бозов ще е прекрасно и полезно за много мами!


Титла: Re: Барокамера и проговаряне
Публикувано от: antee в нд, 28 фев 2016, 11:16
Здравейте,
С нетърпение чакам всеки нов пост по темата и следя всичко. С две ръце стискам палци и проф. Бозов да бъде привлечен тук. Коко3 - благодаря за темата; Станислава (извинявай, че се обръщам на "ти", но вече толкова съм те следила по медии, че те чувствам близка), - ти си моята надежда, благодаря ти за всичко, което правиш, дано потокът от енергия, който излъчваш и даряваш никога не стихва.
И така предварително се извинявам за невежеството си, не съм медицинско лице, нито имам претенции да съм наясно с биохимията в човешкият организъм. Тревожи ме следният факт (или по точно няколко такива).
Едното е:
наясно ли е някой със следното понятие, което съм срещала: нарастване на гъбични култури в храносмилателния тракт или кандидоза на храносмилателния тракт след процедури с барокамера. Къде и как се изследва това и въобще прави ли/препоръчва ли се такова преди/след барокамерата.
Друго въпрос за мнение:
При наличие на тежки метали извън норма ( което според мен почти (но не всяко) дете с проблеми с говор и поведение има такива ) по какъв начин помага барокамерата? Ако си представим връзките в мозъка като кабели по които информацията тече като ток и тежките метали като агенти които прекъсват и пречат на протичането на информацията. Да си представим и баромерата като агнент,,т който подобрява и заздравява връзките и от това следва подобрение. Не се ли дължат половинчатите понякога резултати от барокамерата точни на факта , че не е премахната причината за състоянието. Мисля си дали ако не се премахнат изцяло тежките метали - няма ли тогава само 10на- 15 процедури да решат проблема за винаги.
Последната ми тема за размисъл е следното видео от конференция в БГ за аутизъм:
https://www.youtube.com/watch?v=SKC4dVnrZ_I
Видеото е потресаващо за мен - но обяснява доста неща:
наличие на тежки метали и червеи ( причиняващи ниски нива на Б12, ниски нива на цинк, объркват метилирането в организма ) и извеждането им правят децата абсолютно нормални. За нещастие препарата с който го постигат във видеото е забранен и нелегален , дори доколкото разбрах опасен за здравето. Но в това не е въпросът. Въпросът е какво да направим за нашите деца, ако имаме нещастието да не разполагаме с пари, без да се стига да си продаваме бъбрека, за да осигурим куфарите с пари, необходими за повечето терапии.


Титла: Re: Барокамера и проговаряне
Публикувано от: koko3 в нд, 28 фев 2016, 22:52
Здравей и на теб antee,

Моят син пие вече почти четири години алое и то най-хубавото. За него е всеизвестен факт, че чисти тежките метали и всъщото време е източник на естествено винатмин В12. Оделно давам и рибено масло пречистено молекулярно от живак. И все още сме далеч от желания резултат. Не съм убедена, че само това са причините за забавянето в говора. Какви са обаче?!? незнам....


Титла: Re: Барокамера и проговаряне
Публикувано от: Манфред в пн, 29 фев 2016, 14:13
наясно ли е някой със следното понятие, което съм срещала: нарастване на гъбични култури в храносмилателния тракт или кандидоза на храносмилателния тракт след процедури с барокамера. Къде и как се изследва това и въобще прави ли/препоръчва ли се такова преди/след барокамерата.
Всички аеробни бактерии са облагодетелствани при ХБОТ терапията, като най-вече това касае кандида. Преди да се започне влизане в барокамера е добре да се анализират признаците за кандида или да се направят нужните изследвания. Ако има наличие или дори съмнение за наличие, е добре да се приема седмица преди това нещо противогъбично, например Кандидастоп.
Ето две групи във фейса, които са точно по тази тема:
ХБОТ https://www.facebook.com/groups/1455468021382245/ (https://www.facebook.com/groups/1455468021382245/)
Барокамера - деца https://www.facebook.com/groups/863491733717004/ (https://www.facebook.com/groups/863491733717004/)


Друго въпрос за мнение:
При наличие на тежки метали извън норма ( което според мен почти (но не всяко) дете с проблеми с говор и поведение има такива ) по какъв начин помага барокамерата?
Дишането на кислород под налягане има сериозен детоксикиращ ефект. Повече за процеса може да се види тук http://vbox7.com/play:e775489462 (http://vbox7.com/play:e775489462)

Последната ми тема за размисъл е следното видео от конференция в БГ за аутизъм:
https://www.youtube.com/watch?v=SKC4dVnrZ_I
Видеото е потресаващо за мен - но обяснява доста неща:
наличие на тежки метали и червеи ( причиняващи ниски нива на Б12, ниски нива на цинк, объркват метилирането в организма ) и извеждането им правят децата абсолютно нормални. За нещастие препарата с който го постигат във видеото е забранен и нелегален , дори доколкото разбрах опасен за здравето.
Има Фейсбук група, в която се обсъжда всичко това. Относно "препарата, който е забранен", спокойно може да изчетете всички мнения по въпроса и най-вече да прочетете и резултатите от употребата му. https://www.facebook.com/groups/560271113999596/ (https://www.facebook.com/groups/560271113999596/)
P.S. Нищо забранено няма. Както и опасно.


Титла: Re: Барокамера и проговаряне
Публикувано от: koko3 в пн, 29 фев 2016, 20:52
Здравейте,

предписаха ни ноотропил 800. Аз съм по принцип не давам лекарства на децата си, но за това ме убеждават, че няма странични ефекти. Моля ви ако някой  е давал на хиперактивно дете с дефицит на внимание да сподели опит. Също ако знаете дали това лекарство кореспондира по някакъв начин с барокамерите. Възможно ли е да усили действието му и да се получи предозиране?
Има ли някой, който е давал нещо алтернативно със същото действие и какво?
Предварително Благодаря! Прекрасно е, че има къде да обсъждаме проблемите си и да контактуваме с хора преминаващи или преминали през подобни на нашите проблеми.


Титла: Re: Барокамера и проговаряне
Публикувано от: Манфред в вт, 01 мар 2016, 09:31
Барокамерата има фармакологичен ефект, което означава, че усилва ефекта на лекарствата. Аз едва ли съм подходящ за отговор на въпроса за ноотропила, защото съм абсолютен противник на медикаментозното "лечение" на аутизма.


Титла: Re: Барокамера и проговаряне
Публикувано от: koko3 в вт, 01 мар 2016, 09:49
Благодаря!


Титла: Re: Барокамера и проговаряне
Публикувано от: darena в нд, 06 мар 2016, 17:04

 :hug:


Титла: Re: Барокамера и проговаряне
Публикувано от: antee в пн, 07 мар 2016, 08:44
Дарена, ужасно съжалявам за така създалата се ситуация. Кураж. Разкажи още за детето - колко е голямо и кое ви подтикна към ползване на барокамера. Невролога на мнение ли е че това е станало в следствие от вдишванията. Барокамерата без лекар, тук в София ли е? Благодаря за споделения опит.


Титла: Re: Барокамера и проговаряне
Публикувано от: darena в пн, 07 мар 2016, 16:18
 :hug:


Титла: Re: Барокамера и проговаряне
Публикувано от: Манфред в пн, 07 мар 2016, 17:01
Точно епилепсията е това, което разделя света на хипербарните специалисти на две - в САЩ и още няколко държави епилепсията се лекува именно с барокамера, докато в Европа хора с епилепсия не се допускат до барокамера. И едните и другите имат достатъчно основания, подкрепени с изследвания. В случая обаче става ясно, че тези тикове не са в следствие на епилепсия (май), което е озадачаващо. Съветвам Ви да направите консултация при доцент Чавдаров (болница Света София). Опита му в случая може да се окаже особено ценен.


Титла: Re: Барокамера и проговаряне
Публикувано от: darena в пн, 07 мар 2016, 17:41
 :hug:


Титла: Re: Барокамера и проговаряне
Публикувано от: Манфред в пн, 07 мар 2016, 17:49
Има установена практика и съответно трябва да се спазват режимите на компресия-декомпресия. Налягането, при което се прави тази процедура варира от 1.5 до 2.2 АТА. Не зная във въпросната камера с какво точно работят, но не смятам, че излизат извън тези параметри. По не добра причина се наложи да добия компетенция по ХБОТ и много материали съм изчел, включително и изследвания на ХБОТ при деца и знам, че това е изключително чиста терапия - много-много рядко се случва да има някакъв страничен ефект и даже в повече такива случаи остава спорен въпроса дали именно терапията е причината. При вас за съжаление, явно това е било причината. Съжалявам :( Все пак остава съвета ми да потърсите консултация с доц.Чавдаров.
Стискам палци всичко да отшуми и да се окаже само мрачен спомен от пътя.


Титла: Re: Барокамера и проговаряне
Публикувано от: darena в пн, 07 мар 2016, 20:11
Благодаря, Манфред! :hug:
Титла: Re: Барокамера и проговаряне
Публикувано от: Доника в вт, 08 мар 2016, 14:26
Дарена, ще бъда груба с вас, обаче...
Хайде спрете се на версия какво му има на Вашето дете, а? То не бе плюене във ФБ, то не бе чудо. Веднъж тиковете бяха от преди камерата, после решихте, че са от нея. Запозната съм със случая Ви и въобще, ама въобще не сте коректна в обясненията и спрете нападките конкретно към барокамерата на Гургулят, защото не е честна кампанията, която се води срещу нея заради търговски интереси!


Титла: Re: Барокамера и проговаряне
Публикувано от: darena в вт, 08 мар 2016, 16:26
 :hug:


Титла: Re: Барокамера и проговаряне
Публикувано от: blueeyes в ср, 09 мар 2016, 09:19
Аз не разбирам Дарена какви търговски интереси би имала.


Титла: Re: Барокамера и проговаряне
Публикувано от: Доника в ср, 09 мар 2016, 11:40
Аз не разбирам Дарена какви търговски интереси би имала.
Тя конкретно лични не. В момента се води "тиха война" конкретно против тази барокамера и дарена не съзнателно се пусна по течението, така да кажа. Светът е малък и веднага направих връзка с постове нейни и във ФБ.
Който го е страх от вълци не ходи в гората. Никога нямате гаранция, че един метод, който и да е той ще е безопасен за вашето дете. Че аз знам и деца влушени супер много от звукостимулация - дава ли ми право това да отричам метода или да казвам, че терапевта е некадърен?!? То и ваксините не са опасни - ама ей го на - колко увредени деца от тях има ;)


Титла: Re: Барокамера и проговаряне
Публикувано от: Манфред в ср, 09 мар 2016, 12:19
Че какви "войни" може да има при барокамерите! Те са 2-3 на кръст в цялата страна.


Титла: Re: Барокамера и проговаряне
Публикувано от: Доника в ср, 09 мар 2016, 12:23
Е в София нали станаха малко повече и вече почнаха да си подливат вода ;) По-точно новите да се опитват да компроментират една от най-вървежните ;)


Титла: Re: Барокамера и проговаряне
Публикувано от: darena в ср, 09 мар 2016, 17:31
 :hug:


Титла: Re: Барокамера и проговаряне
Публикувано от: Доника в чт, 10 мар 2016, 11:49
А някой да Ви е завел на сила?
Аз затова и в една друга тема заявих, че на въпроси за добавки няма да отговарям именно заради такива като Вас, които все търсят някой да им е виновен. Преставам и да след темата. Аз отговарям само и единствено за моето дете и експериментите са си моя отговорност, а не на някой друг.
Каква е диагнозата на детето Ви и кой Ви заведе на сила в барокамерата? Доктор ли? Защото на 95% не им стиска да признаят метода. И въпреки че напредъкът и ползите при моето дете са очеизвадни и го признават - отказаха ми документ, в който писмено да потвърдят.
Няма какво да ви предизвиквам да казвате истина или не - кажете я? Аз лично се хванах за главата от това как един човек пада от високо заради алчност и пари и си срина реномето...


Титла: Re: Барокамера и проговаряне
Публикувано от: Магдена в чт, 10 мар 2016, 15:30
Доника, мисля, че нямаш основание за такава реакция към Дарена. Не виждам противоречие в написаното (поне тук, в групата във ФБ не участвам) и не мисля, че тя защитава нечии прикрити интереси. Ти самата употребяваш думата "несъзнателно". Аз пък мисля, че ако нейният син се е влошил по някакъв начин, в някое отношение, след камерата, естествено е тя да подозира, че е станало заради нея. Независимо каква е истината (и най-вече защото май никой не може да каже със сигурност каква е, дори лекар).
Ако си по-емоционален, което също е нормално, а особено когато става дума за здравето на децата ти, е съвсем разбираемо и защо би писал онова, което Дарена пише. Дори и без някой от конкуренцията на камерата от "Гургулят" да я е настройвал подмолно. Просто един емоционален и разстроен от случилото се човек винаги би писал така, струва ми се.
Важно е да има достъпна възможно най-пълна информация за камерите, по всякакви въпроси около тях, за всякакви случаи, в това число за неуспехите, без това да се схваща като нарочна антиреклама.

Не искам да споря, а пък за някаква война между камерите и хабер си нямам (никак не е невъзможна такава война между конкуренти), искам само тук във форума да няма излишен страх, че човек, изказал мнение, ще бъде заподозрян в тенденциозност. За да не страда пълнотата на информацията.


Титла: Re: Барокамера и проговаряне
Публикувано от: Доника в чт, 10 мар 2016, 15:58
Много е лесно да се напада в интернет признавам. Вие сте чули само версията на дарена. Аз знам и другата, тъй като още преди около месец се поинтересувах за случая, който по принцип не е за подценяване. Веднъж тиковете ги имало и преди, после не - от барокамерата са.
То и на лекар да идеш, когато не даваш първоначална вярна информация няма как да бъде осъществено правилно лечение


Титла: Re: Барокамера и проговаряне
Публикувано от: darena в чт, 10 мар 2016, 17:07
 :hug:


Титла: Re: Барокамера и проговаряне
Публикувано от: Доника в чт, 10 мар 2016, 17:32
Смея да твърдя, че знам малко повече за барокамерите от ВАС ;) Защото съм изчела камара литература, преди да се реша на тази стъпка. Започнах процедурите още преди да стане модерно течение Така, че това, че ползвате 2 израза не ви прави информирана достатъчно.
А браня барокамерата, защото тези хора ги познавам от вече над 2г и смея да твърдя, че са добри професионалисти.
За сведение - барокамерите с доктори в София са само 2 (във ВМА и клиниката по ДЦП) и те не практикуват с аутисти. не разбрах на Вашето дете какво му?


Титла: Re: Барокамера и проговаряне
Публикувано от: darena в чт, 10 мар 2016, 17:43
.


Титла: Re: Барокамера и проговаряне
Публикувано от: Доника в чт, 10 мар 2016, 18:17
Неколкократно попитах какво Вие на детето, за да имам яснота - отговор не получих. Аз лично съм чела конкретно за аутистичен спектър, но ето като за начало ;) http://www.hbot.com/faq


Титла: Re: Барокамера и проговаряне
Публикувано от: TanyaMJ в пт, 11 мар 2016, 10:10
Зачетох се в темата и мога да кажа следното

Познавам darena от темата за дислексията. Не е нужно да дава отговор точно какво е на сина й, чела съм постовете й от няколко години и мога да кажа най-общо - пораснало трудно проговарящо дете. Друго, което знам е, че опитва в относително разумни граници нови неща. Няма нищо общо с търговски цели...

Има приповдигнатост към барокамерите в последните години и сигурно и други майки ще решат да опитат, повлияния от няколкото положителни отзиви. На никой не му се влиза в спорове, на мен също, но е добре да има и другата точка.

Не знам дали да пиша нещата за размисъл в посока повече умереност. Барокамерите са известни от много години - може би 50-60 и до този момент не са успели да убедят света, че помагат при умствени проблеми. Някак не ми повтарят отрицателните страни.
Може би само 2 неща за особено внимание
- ако бебето е имало едни потрепвания като съвсем малко бебе до около 30 ден, това е нещо като бебешка епилепсия, не е добре да ходи на такива процедури
- ако при рязка смяна на надморската височина, детето става нервно или направо си казва, че чувства нещо в ушите, също трябва особено внимание.

На детето не са прилагани барокамерни процедури, нямам лични впечатления. В болницата по ДЦП, нашите рехабилитаторки бяха много резервирани към барокамерата, т.е хора с опит и наблюдения над децата. Има и много родители, които не са видели никаква полза от барокамерата, но не им се пише.

Този пост е и като спомен за констанца, която съм сигурна, че щеше да се изкаже в същата посока. И която ми помогна преди години да не залитна твърде много в една модна за времето си област.


Титла: Re: Барокамера и проговаряне
Публикувано от: Доника в пт, 11 мар 2016, 10:23
Таня, винаги съм уважавала мнението ти.
И да, барокамерата наистина стана модерна - нещо, което аз не одобрявам. Срещам се с родители там, които си мислят, че от нея детето им ще проговори. Не ползват никакви  специалисти, което за мен е...
Аз я ползвам за детокс и последните изследвания на детето показват, че съм на прав път.
Но само с барокамера не става...Все едно да вляза вътре и да изляза говореща чужд език ;)
От там е целия проблем и негативната нагласа към самия метод.
По същия начин стои и въпроса с добавките - дават се, но колко родители са си направили труда да направят нужните изследвания преди това? Темата за трудното проговаряне се е превърнала в биохимична.


Титла: Re: Барокамера и проговаряне
Публикувано от: laurentin в пт, 11 мар 2016, 13:23
Чета темата от самото начало покрай моето трудно проговарящо дете, а и защото напоследък сериозно се бях замислила да пробвам и това. Не разбирам разправиите тук. Но на мен написаното от дарена ми беше изключително полезно и съжалявам, че го изтри. В нейния първи пост аз не намирам нищо нередно. Написала си беше, че детето е имало тикове преди, че са се засилили. И препоръка да се внимава много, тя и saule също това е написала.
Тогава се замислих за моето дете. Та то спря да говори след ваксина, а колко уж са изследвани. И аз също като дарена, се замислих, тук някой проверява ли барокамерите, налягане как се следи, как се гарантира, какъв е режима на сертифициране? Благодаря на дарена


Титла: Re: Барокамера и проговаряне
Публикувано от: Доника в пт, 11 мар 2016, 15:29
А аз затвърждавам мнението си, че съм била права...


Титла: Re: Барокамера и проговаряне
Публикувано от: stelaartois в пт, 11 мар 2016, 16:11
 и аз благодаря на darena, че обърна внимание на този проблем, колкото повече информация за плюсовете и минусите от една терапия, толкова по- добре...


Титла: Re: Барокамера и проговаряне
Публикувано от: Манфред в пт, 11 мар 2016, 16:22
Барокамерата като терапия е позната от десетки години, но в последните 7-8 години започва да се ползва много по-сериозно. Това става благодарение на резултати от много изследвания, които установяват важни неща – първо, има десетки състояния (и болести) при които терапията категорично помага, понякога решаващо; второ, изследванията показват, че терапията работи с абсолютно еднакъв успех и при по-ниски налягания. До преди се е работело с налягания от порядъка на 3-4 бара, понякога дори и до 10. Сега вече е ясно, че такива налягания не са нужни и че терапията работи и при 0.5-0.7 бара (почти 10 пъти по-малко). Това драстично сваля изискванията към конструкциите и съответно позволява да стане по-популярна като терапия.
Относно параметрите и изискванията, то в България (и в още няколко страни от ЕС) няма действаща нормативна уредба, която да регулира работата на барокамерите. Имаше такава до 2007-а, но отпадна по несинхон с ЕС. Доколкото знам в момента се разработва такава наредба и 2017-а ще заработи (дано).  Най-вероятно тази наредба няма да промени нищо в режима на работа на текущите камери, защото процедурите са достатъчно прости откъм технологична гледна точка (10 мин вдигане на налягане, 30-40 мин дишане на кислород, 10 мин сваляне на налягане), но наредбата ще изиска наличието на доста сертификати.
В мненията по-горе срещнах такива, които донякъде внасят съмнение в ефективността, затова ще дам линкове към материали, които доказват категорично, че терапията дава сериозни ползи. Едното изследване е на Оксфорд Ресърч Център (за аутизъм), което може да се намери заедно с много други полезни материали тук: http://oxfordhbot.com/about-hyperbaric-therapy/
А това е доклад от д-р Чавдаров изнесен на 3-ия международен симпозиум по хипербарна оксигенация http://www.cpcentresof-bg.com/files/mf/news_pages/13_file1.pdf

Разполагам с още десетки линкове към автентични материали в тази посока, включително и видеоклипове, където се проследява развитието на детето при използване на барокамера.


Титла: Re: Барокамера и проговаряне
Публикувано от: antee в чт, 24 мар 2016, 07:58
Коко3 отдавна не си пускала пост. Как се развиват нещата при вас?


Титла: Re: Барокамера и проговаряне
Публикувано от: koko3 в чт, 24 мар 2016, 10:59
Ами аз още не мога да взема решение дали да правя барокамери. Имам ЕЕГ и в него има някакви ротационни вълни, които притесняват проф. Матанова. Тя обаче не е невролог?!? В болницата за ДЦП казаха, че няма проблем, обаче аз не съм сигурна, като се има впредвид как го изкараха 99% хиперактивен, което е пълна глупост, защото диагнозата беше поставена на базата на тест попълнен от мен, а не чрез оценка на детето. Повечето въпроси не отговаряха на нашата възраст. Имам нужда от повече информация и оценка от доктор, който няма финансова облага от решението ми.


Титла: Re: Барокамера и проговаряне
Публикувано от: gery_pink в пт, 15 апр 2016, 17:04
Здравейте и от мен , малкия е на 4 г и сега на 19.04 ни вредиха за един курс или 2 по 8 посещения на барокамера .Минахме на Невро-кинезиологичен преглед и след това при спец. педагог,но сега бях в градината на ХАРИ и от там ме пратиха при логопеда на района така да се каже в 90 то СОУ и ми ги наговори едни....Се едно всичко е за пари според нея.... newsm78
Аз незнам вече ,дали не е проблема в мене ,че го влача насам натам .Едни казват давайте му Ноотропил , други викат не ....Полудявам... :bad-words:


Титла: Re: Барокамера и проговаряне
Публикувано от: antee в сб, 16 апр 2016, 11:33
Geri_Pink всички сме така - давай това, не давай това. Желая ви успех и напредък! :hug:  Вие към клиниката по ДЦП ли ще ходите? Ако е удобно ще споделиш ли какви са разходите по отделните прегледи, преди стартирането на процедурите? Освен барокамера правили ли сте други терапии досега (логопеди, диети, добавки)?


Титла: Re: Барокамера и проговаряне
Публикувано от: gery_pink в сб, 16 апр 2016, 16:00
Geri_Pink всички сме така - давай това, не давай това. Желая ви успех и напредък! :hug:  Вие към клиниката по ДЦП ли ще ходите? Ако е удобно ще споделиш ли какви са разходите по отделните прегледи, преди стартирането на процедурите? Освен барокамера правили ли сте други терапии досега (логопеди, диети, добавки)?
Да , клиника за рехабилитация и лечение на деца с ДЦП на Красна Поляна , еми двата прегледа който ви казах са по 50 лв , и сега започват първите 8 процедури по 40 лв и веднага след това 19 лв за спец. педагог....та сметнете ги ,че аз не мога .... ;-)Иначе си го водя на логопед от една година (плащам си ) и доста напредна ,Допреди 6 месеца само мама , тате , баба , бате , Изи ....даже на баща му казваше ГАГО и някакви такива измислени думи.Пие и Брейн Бустър и определено ,много напредна .Казва доста иречение като : Тате доде мене земе , тебе не ....и така вече се опитва да свързва доста думи , но виждАМ,че си му е трудно и си иска работа .Барокамерата май е последното нещо което ще му причиня и си остава до подготвителната група с логопеда .Той сега е 1 гр. в градината и нямам идея дали ще се преборя за такъв да го посещава ... :thinking:


Титла: Re: Барокамера и проговаряне
Публикувано от: ЧеКа в сб, 16 апр 2016, 17:44

В мненията по-горе срещнах такива, които донякъде внасят съмнение в ефективността, затова ще дам линкове към материали, които доказват категорично, че терапията дава сериозни ползи. Едното изследване е на Оксфорд Ресърч Център (за аутизъм), което може да се намери заедно с много други полезни материали тук: http://oxfordhbot.com/about-hyperbaric-therapy/
А това е доклад от д-р Чавдаров изнесен на 3-ия международен симпозиум по хипербарна оксигенация http://www.cpcentresof-bg.com/files/mf/news_pages/13_file1.pdf


Горните линкове не доказват нищо, още повече категорично.

Първият линк не е към изследване, а към заглавна страница на Оксфорд Рикавъри (не "Рисърч" както си писал") Център, в който продават тази терапия и естествено, че ще я хвалят.

В сайта им, между другото пише и това:

http://oxfordhbot.com/treatment-indications/ (http://oxfordhbot.com/treatment-indications/)

Това е списък на състоянията, които се третират с барокамера. Разделени са на две групи: одобрени и неодобрени от FDA, федерална агенция в САЩ, която следи и регулира освен състава на храни и лекарства, също и медицински уреди и тяхното използване.

В първата група са състояния, които доказано се влият от барокамерите, а във втората - такива, които не са доказани. В първата група са много малко състояния, и то точно тези, които тук едва ли някой търси, като примерно декомпресационна болест при водолази.

За сметка на това пък втората група е обширна и включва точно това, което повечето родители търсят да третират - аутизъм, ХАД, ДЦП... и симптомите им - нарушения в говор, комуникация, поведение, тревожност и т.н. Доказателства, още по-малко пък категорични за успеха на барокамерата при тези симптоми и състояния няма. За някои състояния дори има изследвания, които показват, че всъщност ефект нямат. Примерно аутизма.


Барокамерите като терапия са втората група състояния в западния свят не е одобрена официално. Тя си е "off label". Нищо против алтернативните терапии (стига да не са доказано вредни и открито да се говори за рисковете от тях), но е арогантно, неетично и неморално да се твърди, че ползата им е "категорична" когато това въобще не е вярно.

Та човек не само, че трябва да се съмнява в ефективността на барокамерите по отношение на проговаряне, поведение, социални уменияи и други симптоми на аутизъм, ХАДВ и т.н., а да има сто наум когато някой твърди, че подобно нещо с категоричност.

(Вторият линк пък въобще няма какво да го коментирам.)


Титла: Re: Барокамера и проговаряне
Публикувано от: Манфред в ср, 20 апр 2016, 13:34
В такива разговори съм се въртял достатъчно, за да съм наясно, че нищо няма да излезе и бях решил да не отговарям. Все пак размислих. Ако това е безсмислено за ЧеКа, то има вероятност за някой друг, който чете, да не е.

Детето ми преди години беше аутист, сега вече не е. Не е напълно нормален, но определено аутизма остана само един грозен спомен. Скоро институциите ме накараха да направим периодични прегледи при именити специалисти. Направих го. Разговора с най-видният от тях (психиатър, ръководител на екип от други психиатри, логопеди и психолози) започна с обичайното „разкажете за детето – кога, как, какво се е случвало“. Когато му казах, че до 1г и 6-7месеца (до Ваксината) е бил абсолютно нормално дете с лепетна и частична реч, с очен контакт, с вече изградени навици за ходене на гърне, едно весело усмихнато дете, което си играе с играчките абсолютно адекватно, дете, което е социално и приветливо, то той каза, забележете, че това не е възможно и че това са измислени от нас спомени. Не ни обвини, че нарочно сме си измислили спомените, а че най-вероятно така е станало, понеже така ни се е искало. С този „специалист“ разговора приключи тук. Понечих да отворя телефона и да му покажа купища клипове с детето, които ясно доказват това, че то беше съвсем нормално. Ако го бях направил, щеше или да предположи, че показвам клипове на друго дете, или пък че съм ги подправил (защото така ми се е искало да е), или… знам ли какво.
Огромната част от специалистите подхождат изначално отричайки - отричайки чуждите практики, отричайки постигнати резултати с други терапии, отричайки непознати методи и какво ли не.
Общо взето тотално отричане на очевидни неща.

Та… да се върна в темата. Специалист ЧеКа, това че отричате очевадни неща не ме изненадва и не ми пречи. Но за съжаление, пречи на други, които се чудят кой път да хванат.Титла: Re: Барокамера и проговаряне
Публикувано от: gery_pink в ср, 20 апр 2016, 17:30
Ние вчера бяхме на 1 процедура в барокамера и беше пълен ужас.Аз не мога да си го причиня пак,а и той не си сложи маската .Ухото ми ме скъса от болка и на док.не й стана много приятно като и казах ,че ще го водя на спец.педагог само....


Титла: Re: Барокамера и проговаряне
Публикувано от: Манфред в ср, 20 апр 2016, 17:38
Ние вчера бяхме на 1 процедура в барокамера и беше пълен ужас.Аз не мога да си го причиня пак,а и той не си сложи маската .Ухото ми ме скъса от болка и на док.не й стана много приятно като и казах ,че ще го водя на спец.педагог само....

Ужас!
Процедури в барокамера за деца трябва да се правят само в определени камери в страната - там където имат опит и знаят как се подхожда и как трябва да стане. Абсолютно недопустимо е да се стигне до там, че да има болки в ушите (или където и да е).


Титла: Re: Барокамера и проговаряне
Публикувано от: gery_pink в ср, 20 апр 2016, 19:03
Ние вчера бяхме на 1 процедура в барокамера и беше пълен ужас.Аз не мога да си го причиня пак,а и той не си сложи маската .Ухото ми ме скъса от болка и на док.не й стана много приятно като и казах ,че ще го водя на спец.педагог само....

Ужас!
Процедури в барокамера за деца трябва да се правят само в определени камери в страната - там където имат опит и знаят как се подхожда и как трябва да стане. Абсолютно недопустимо е да се стигне до там, че да има болки в ушите (или където и да е).
Аз не съм много навътре в темата , но понеже си остана с тази диагноза ( разтройство на експесивната реч) и след като го тестваха на Developmental Profile 3 и се установи ,че финната моторика му липсва на своя глава му записах час за преглед преди барокамерата.... Но ми се стори ,че пресилиха нещата и като теглих чертата ни бяха назначили процедури за над 1000 лв. Та тази барокамера ( може и защото си беше стара и страшна ) ще я помня много напред в годините като нещо ужасно .А защо такова напрежение имах в ушите никой не можа да ми каже , но си беше доста неприятно.... :blush: :thinking: :crazy:


Титла: Re: Барокамера и проговаряне
Публикувано от: ЧеКа в ср, 20 апр 2016, 20:00
То и аз не съм изненаданата, че винаги (ще) има хора, които да вярват, че барокамерите (или хелатотерапията или мирикъл минерал и т.н.) ще "спасят" аутистите. И когато някой сподели реални факти, които да разклатят подобна категоричност, да бъде заклеймен като "отричащ очевидни неща".  И на мен не ми е за първи път, Манфред.  :D

Личният опит си е личен опит. Личните вярвания също. И няма нищо лошо да се споделят, разбира се.  Без да влизам в подробности защо субективните наблюдения не винаги са безгрешни, важно е обаче да се знае, че те ни най-малко не са "категорично" доказателство за каквото и да било. Ако беше се ограничил до личните си впечатления, Манфред, нямаше въобще да се обаждам. Но ти намеси изследвания, заговори за категорични доказателства за ползи, което въобще не е вярно!

За да може една терапия да се приеме за работеща, тя трябва да бъде научно доказана. А това става чрез множество мащабни изследвания. На този етап липсват доказателства, касаещи ефективност на барокамерите по отношение на много състояние, затова и тя не е одобрена официално в Щатите (и навсякъде в западния свят) За някои състояние наличните изследвания дори показват, че не е ефективна. Аутизма, примерно:  Is hyperbaric oxygen therapy an effective treatment for autism? A review  (http://scholar.utc.edu/cgi/viewcontent.cgi?article=1002&context=jafh)

 А това е изявлението на FDA на САЩ по отношение на терапията с барокамерите (включително и за рисковете)

 Hyperbaric Oxygen Therapy: Don't Be Misled  (http://www.fda.gov/ForConsumers/ConsumerUpdates/ucm364687.htm)


П.С. Идеята ми въобще не е да убеждавам хората да не пробват барокамери. Ни най-малко. Идеята ми е да поправя неверни твърдения и да изложа реални факти. Пък от там нататък, кой каквото иска да прави, но да има едно наум когато някой вземе да го облъчва с "категоричните им ползи".  :D


Титла: Re: Барокамера и проговаряне
Публикувано от: ЧеКа в ср, 20 апр 2016, 20:47
А защо такова напрежение имах в ушите никой не можа да ми каже , но си беше доста неприятно.... :blush: :thinking: :crazy:


А би трябвало да могат. Дори и предварително да ти кажат, защото това е добре известен риск от тези процедури. Колкото и "хубави" да са барокамерите - човешкият фактор не винаги може да е предсказуем. Затова всеки трябва да бъде предупреждаван за евентуалните рискове.


Титла: Re: Барокамера и проговаряне
Публикувано от: Манфред в чт, 21 апр 2016, 08:44
Добре, ясно… пресилил съм с категоричността.
След следващите думи спокойно може да ме сложите на рафта „откачалки“, защото ще кажа, че мненията на FDA свързани с каквото и да било около аутизма са пълен шит. Далеч по-големи и умни мамути от мен го казват и доказват на какви ли не формати и конференции. Отново опита ми показва, че почнат ли да се дават примери с институционалността на FDA, то разговора отива в трета глуха. ЧеКа, явно с Вас сме зрители на различни филми. За моя жалост, аз не само съм зрител, но и съм участник в моя. Не мисля, че ще е здравословно за „мохабета“ да задълбаваме в темата. Относно „миракълите“ и спасението съм съгласен, почти. Няма такова нещо като „спасение“. Живота ми е показал, че по-правилния термин е „изтръгване“. Ако човек иска да победи (или поне поведе в борбата) аутизма, то той трябва да воюва и да изтръгва детето си от там – методично, здраво, целенасочено, агресивно и неуморно. В тази война няма как да се мине с едно „оръжие“ (за жалост), трябва да се търсят и използват какви ли не терапии и методики. Никой не може да напише рецепта коя как ще помогне на едно дете, нито дори да каже в каква последователност трябва да са. Всичко е търсене и борба. Като цяло, хората губим тази война малко по малко (видно е, след като преди години аутистите са били 1:10000, а сега са 1:62), но радостното е, че има достатъчно много случаи, в които родители успяват да задържат децата си над пропастта и дори да върнат някои от тях на стабилна основа. Дали барокамерата е такова оръжие? Да. Дали е универсално и чудодейно? Не. Дали е самодостатъчна като терапия? Не. Дали са много случаите, в които при използването ѝ е постигнато значим и колосален напредък на детето? Да.

Аутистите са сложен пъзел. Дори когато им се дава да пият вода трябва да се внимава, камо ли при започването на барокамера. Който е решил да поема по този път, нека не се задоволява само с 1-2 мнения и нека много добре да изрови и прочете каквото може по темата. Обезателно да потърси няколко мнения на хора ползвали терапията от първо лице.


Цитат
А би трябвало да могат. Дори и предварително да ти кажат, защото това е добре известен риск от тези процедури. Колкото и "хубави" да са барокамерите - човешкият фактор не винаги може да е предсказуем. Затова всеки трябва да бъде предупреждаван за евентуалните рискове.

Абсолютно съм съгласен. Случилото се с ухото е елементарно леко предотвратимо – просто е трябвало компресията да стане по-плавна или на етапи.


Титла: Re: Барокамера и проговаряне
Публикувано от: darena в чт, 21 апр 2016, 09:41
Манфред, споделям мнението ти напълно!Титла: Re: Барокамера и проговаряне
Публикувано от: ЧеКа в чт, 21 апр 2016, 17:14
За теб мнението на FDA, Манфред, може да е пълен шит, но темата не е за теб. За някой може и да не е пълен шит, особено ако се заинтересува защо терапията с барокамерите не е одобрена официално, а имено заради липса на клинични доказателства за ефективност.

Именно, че аутизмът е състояние, за което не се знае особено много всъщност и на пазара са маса терапии и подходи. А човек няма как да пробва и използва всичките със сигурност. Най-малкото нито времето, нито средствата му са безгранични, а и в крайна сметка детето му не е опитна мишка, а човешко същество. Но за да избере кои терапии да ползва, човек има право да бъде информиран адекватно,  а не подвеждан и напрактика нагло лъган с неверни твърдения.

Пълно е с терапии, а които можеш да прочетеш, че обещават чудеса или ако не чудеса, то поне, че е "много вероятно" да ти помогнат. Без да имат доказателства за това! Терапията с барокамерите не е единствената. Но е една от тях. Още в първия пост казах, че нямам абсолютно нищо против алтернативните подходи (стига да не са доказано опасни и да се говори открито за рисковете от тях), но смятам, че е нагло и арогантно на родителите да се обещават положителни резултати или "много голяма" вероятност за такива, когато на практика доказателства за това колко е ефективна терапията няма! Ако на родителите се каже - вижте какво, това е експериментална терапия, нищо не можем да гарантираме - това би било окей, но тази истина не се продава добре. Да не говорим, че откровеност от типа на -  ревю на досега направените проучвания не потвърждават ефективностт на барокамерите по отношения на аутизма - напрао би я закопало. И човек като нищо да си пренасочи времето и средствата към друга терапия.


Цитат
Дали са много случаите, в които при използването ѝ е постигнато значим и колосален напредък на детето? Да.
 


Ама ти продължаваш да твърдиш неща, които няма как да докажеш! И продължаваш да подвеждаш! Аз за това говоря през цялото време!

Много удобно пропусна линка , който постнах, с ревюто на досега наличните изследвания (няма нищо общо с FDA), касаещ ефективността на терапията по отношение на аутизма.

Цитат от заключението:

"It remains to be seen if hyperbaric therapy can alleviate some of the symptoms of autism. The three strongest designs to date, Lerman et al., (2008), Jepson et al. (2011) and Sampanthavivat et al. (2013), suggest that it does not. The current evidence reviewed does not support hyperbaric oxygen therapy as an effective treatment for autism or Autism Spectrum Disorders."

Превод (не особено качествен) набързо: "Предстои да се видим дали хипербарната оксигенотерапия (т.е. барокамерите) може да подобри някои от симптомите на аутизма. Трите най-качествени проучвания, направени до сега (изредени са) подсказват, че това не е така. Настоящите прегледани доказателства не подкрепят хипербарната оксигенотерапия като ефективна терапия за аутизъм."

Това по никакъв начин не се връзва с твърденията за "колосален" напредък в "много случаи" ни най-малко!


Титла: Re: Барокамера и проговаряне
Публикувано от: Манфред в чт, 21 апр 2016, 17:59
Докато някои се ровят в линкове и чуденки, аз си гледам детето и около 50 подобни случая.
На живо. С моите очи. Не с очите на линкове. Виждам се и говоря с родители. С децата им. Не с линкове. Не с цитати. С хора. Никой не може да ме съди, че вече не ми дреме за официални мнения и световни (не)доказателства. Вече се наслушах на мнения на величия относно моето дете, че цитирам "необучаемо е, няма да проговори, не може да подобри моториката си повече, не може да комуникира по-добре" и т.н. и т.н. - всичко това се разби на пух и прах през последните две години. От уважение ще спестя глаголите, епитетите и определенията, които с удоволствие бих използвал в случая по адрес на камарата специалисти.

Съжалявам само за едно - загубих години в слушане на предположения на едни, докато се науча да следвам опита на други.

ЧеКа, зная, че не само, че няма да помръднете от позицията си, напротив, тя ще се бетонира допълнително с всяка моя сричка. Желанието ми да продължавам да се валям в такива разговори идва от нещо далеч по-съществено за мен, отколкото за опонентите, а това е, че разговора могат да го прочетат хора, които са в позицията, в която аз бях преди години и виках... умолявах и проклинах Неволята. Е.... някой може и да успее да започне да действа по-рано, отколкото по-късно. На възраст 2-3г могат да се постигнат в пъти по-добри резултати, отколкото ако се започне на 9-10.

Цялата ми обосновка няма за цел да защити терапията с барокамера, а да защити резултатите постигани с тази и други терапии, които резултати в най-добрия случай се неглижират, но често напълно отричат от "ФДА И ПОДОБНИ ООД".


Титла: Re: Барокамера и проговарян
Публикувано от: ЧеКа в чт, 21 апр 2016, 18:44
А, да, много удобни. Когато ти постваш линкове, всичко е ок, но когато някой друг поства - булшит.  И изведнъж се оказа, че най-високата инстанция за реален резултат, е какво виждат твоите очи. Щото хората, които изследват ефективността или липсата на такава, очи нямат и не общуват с живи хора. А научните подходи, които се прилагат при изследването на подобни проблеми, са един булшит също. Всички са маскари. Само аз знам истината. Що ли не ми е учудва.  :lol:


Аз пък ако знаеш колко много деца и възрастни от спектъра (и не само) познавам и виждам с очите си, които са напреднали и се развиват без нито един сеанс в барокамера. Споделям само.


Иначе няма какво да кажа повече по темата. Само се надявам храта, решили да подложат децата си на тази терапия да не останат разочаровани, и да не се окажат с маса пари, хвърлени на вятъра.  Още по-малко с някакви странични негативни ефекти. :peace:

Титла: Re: Барокамера и проговаряне
Публикувано от: darena в чт, 21 апр 2016, 19:35
Извинявам се ,че се намесвам. Аз съм потърпевша от барокамерата, но не я отричам. Знам че помага. Чета в момента за ММС. Има много излекувани деца. Не можем да чакаме FDA или др. Нашите деца страдат и ние сме принудени да ги вкарваме в рискови процедури, защото ако чакаме безопасно средство, такова няма , а и никой не търси по света- от университетите и законните и законоустановяващите институции.


Титла: Re: Барокамера и проговаряне
Публикувано от: ЧеКа в чт, 21 апр 2016, 22:54
Никъде не съм твърдяла, че задължително трябва да се чака одобрението на FDА, за да пробва каквото и да е било. Няколко пъти повторих, пришки ми излезнаха на пръстите, че проблемът, за който говоря, е как хорат са заблуждавани и откровено лъгани, че това е доказан с научни изследвания работещ подход. Придава му се някаква научна доказателственист и валидност, която той няма. И Монфред точно това се опита да направи, говорейки за изследвания и линкове даде (нямащи нищо общо с научни изследвания), пък после смени плочата и изведнъж цитирането на изследвания стана булшит.

При положение, че толкова малко неща се знаят за аутизма (и други състояния) и толкова много подходи и терапии има, без или с минимална доказателсвеност, на практика ние всички експериментираме в една или друга степен с децата си. Но пък не заслужаваме да бъдем подвеждани и лъгани!

Щом се отнася до личните вярвания и убеждения на хората, всеки има право на своите субективни такива, разбира се. Това не винаги е нещо негативно, ни най-малко. (Но може и да бъде.)  Освен това мисля, че няма човек на света, който да няма вярвания и убеждения, за които не са му нужни официални научни доказателства. Но когато на тези субективни вярвания се опитва да се придаде някаква научност (каквато те нямат) с цел да се убеждават хората, че това е чудото на чудесата, аз виждам проблем. И за него говоря.Титла: Re: Барокамера и проговаряне
Публикувано от: darena в чт, 21 апр 2016, 23:43
Чека, може би когато човек е видял полза от дадена практика или лечение, за него тя е панацея. Нормално  е и желанието да помогнеш и на други хора . Едва ли е искал да ги подведе.
Не мисля, че е станало кой знае какво.


Титла: Re: Барокамера и проговарян
Публикувано от: ЧеКа в пт, 22 апр 2016, 00:18
Нормално е да искаш да помогнеш. Аз също искам да помогна. Затова и пиша. Не смятам за маловажно хората да бъдат подвждани или лъгани (пък било то и от желание да помогнеш).

Иначе аз също имам лично мнение, с което не ангажирам никого, и то е, че едно от най-добрите неща,  които един родител може да направи за своето дете аутист, е да не го подлага на никакви инвазивни и рискови за физическото му и психическо здраве терапии, като хелиране, барокамери, ММС, биохимичен подход и диети (ако детето няма реални гастроентерологични проблеми), някои подходи и приложения на АБА терапията и подобни.


Титла: Re: Барокамера и проговаряне
Публикувано от: Доника в пт, 22 апр 2016, 12:07
Чека, на кой лекар тук в България да разчитам да направи изследвания нужни за доказване ползата от барокамера или какъвто и да е метод на "лечение" извън стандартните ?!?
Детето ми си удря главата, казва ми болка и ми сочи главата. За лекарите това е нормално за аутистите...Отиваш на невролог, гони те от кабинета, защото аз видиш ли съм преценила, че детето ми трябва да бъде прегледано от такъв...


Титла: Re: Барокамера и проговаряне
Публикувано от: Манфред в пт, 22 апр 2016, 16:32
Тоя филм няма край.

В крайна сметка, на почивката се очертават три групички. Едната е на сянка под омайното дърво на ФДА, другата копае и работи неуморно на нивата, а третата хората седят по средата и се оглеждат. Всеки има право да хване който път си иска.

Участта на терапията с барокамерата я имат още десетки други алтернативни терапии от всякакъв вид. Важното е, че въпреки цялата институционална мощ, която воюва срещу тях, те работят все по-добре.
И се уморих да казвам: чудо няма, хапче няма, има работа... търсене... работа... търсене... работа...


Титла: Re: Барокамера и проговаряне
Публикувано от: antee в вт, 26 апр 2016, 21:52
Благодаря на Чека и Манфред за мненията и постовете. Поздравявам и двамата за активната позиция, която заемат - затова е интернет - публично да обсъждаме нещата и ако не бяха тези и подобни постове много хора дори нямаше да знаят "от къде да я почнат". Благодаря ви също така, че "не сте се хванали за гушите" в спор, както често става при различия в гледните точки, а водите цивилизовано излагане на мненията си. Прави ми впечатление, обаче, че Чека (за разлика от Манфред) не аргументира достатъчно - казва не подлагайте децата на рискови терапии, някак си щеше по да ми хареса ако се изказваше нещо от рода...примерно: от барокамерата може да оглушеете, да гъбясате или....от диетата може да се сдобиете с недостиг на калции или от ММС-а може това и онова да се обърка. Някак си хем ни оставяш с впечатление, че си запозната в основи с всичките терапии, които изброяваш в поста си, но хем не даваш причините и вредите, които могат да нанесат тези терапии(освен барокамерата). Аз много ценя изказванията и двамата си съфорумници и съм с огромно уважение към тях - личи си, че сте много интелигентни хора от които този форум може много да спечели. Чакам с нетърпение всичко, което пишете - продължавайте давайте и примери и това, което сте видели ви харесва и не харесва. Тук е мястото и за споделяне на личен опит и за алармиране на опасения.
Има много интересен и показателен филм - Лекарството на Лоренцо, посветен на момче с фатална диагноза за нелечима неврологична болест, за която няма лекарство, нито надежда. В отчаянието си бащата започва сам да чете и да се образова по биохимия, анатомия и около 7 години по-късно сам произвежда мастни киселени, които спасяват сина му и хиляди хора след него. Нещо, което никой лекар не е бил направил или сетил се до тогава. Ние снимаме нашите филми сега, не се знае колко животи и съдби ще променим, но това, в което най-силно вярвам е, че ако има решение на проблема с алтернативни методи, то е по-близо до родителите на потърпевшите, отколкото до лекарите, защото са лично ангажирани, а за лекарите сме само поред случай на обречени съдби. Когато се изведат успешните практики ще е много по-лесно и на следващите поколения от трудно проговарящи, които така или иначе лавинообразно нарастват на брой.


Титла: Re: Барокамера и проговаряне
Публикувано от: Манфред в пн, 13 юни 2016, 17:30
ВМА: Лечение в барокамера помага при 85 процента от децата с аутизъм.

http://www.bta.bg/bg/c/BO/id/1354058 (http://www.bta.bg/bg/c/BO/id/1354058)


Титла: Re: Барокамера и проговаряне
Публикувано от: Tomella в чт, 12 яну 2017, 14:38
Здравейте, относно барокамерите във всяка от тях ли дишането става през маска,някъде четох че във ВМА не  е така. И още нещо...някои може ли да ми пише с две три изречения самата процедура детето влиза в барокамерата с възрастен и ....четох в едно интервю следното...,,По-скоро единственото, което може да се получи, е ако детето не изравнява добре налягането, защото при повишването му то трябва да извършва някои движения като гълтане и преглъщане, за да се изравни налягането от двете страни на тъпанчената мембрана. Тогава може да се получи някаква баротравма, но ние подхождаме много внимателно и такива ситуации не сме имали.''  Та аз се чудя как деца,които не имитират,невербални,някои от тях живеещи в собствения си свят ще ги накаращ да преглътнат в определен момент. Дано въпроса ми не звучи глупаво Confused


Титла: Re: Барокамера и проговаряне
Публикувано от: taniii в нд, 05 фев 2017, 18:17
Добър въпрОс! Ако някой сподели как протича престоя в камерата ще е много добре. И какъв лекар би ни насочил дали сме за барокамера или не?


Титла: Re: Барокамера и проговаряне
Публикувано от: Манфред в пн, 06 фев 2017, 10:33
Отговорих на Tomella на лични, тъй като в отговора ми имаше препоръки за конкретни камери в страната, а се опасявам това да не се счете за реклама по някакъв начин.


Титла: Re: Барокамера и проговаряне
Публикувано от: koko3 в пн, 20 фев 2017, 10:09
Отговорих на Tomella на лични, тъй като в отговора ми имаше препоръки за конкретни камери в страната, а се опасявам това да не се счете за реклама по някакъв начин.

Манфред, молбата ми е да ги споделиш със всички. За съжаление този форум който е за споделяне често се използва за реклама, но не мисля, че в тази тема това е допустимо. Информацията тук за специалисти и места където да се направи камера е от изключително значение за да не се каже пред всички. Ако някой все пак счете, че е жертва на непоискана реклама е свободен да напусне темата и да търси информация сам. Предварително Благодаря!


Титла: Re: Барокамера и проговаряне
Публикувано от: Манфред в пн, 20 фев 2017, 18:31
Барокамерите, в които се диша без маска са от тип „Солариум“, при който родителя с детето са легнали в доста тясно пространство и трябва да изкарат там час. Въпреки, че тези камери са прозрачни, това обикновено е много трудно с деца аутисти или с други психологични проблеми (за родителите също). Има и още една особеност, в тези камери, от съображение за сигурност наситеността на кислорода е само около 64%, което означава, че са нужни повече процедури, за да се постигне наситеност, каквато се постига в другите камери, където на маска се подава 100% кислород.

А пък от своя страна, маските могат грубо да се разделят на два типа: „леки“ и „тежки“. „Тежките“ (например BIPS) са двупосочни, големи са и се слагат с ремъци около главата. За да са ефективни, трябва да прилепват идеално по лицето и по време на процедурата да не се шава много-много, за да не се отвори пролука и да влиза околен въздух. Това са традиционни маски за барокамери, но са доста неудобни за работа с деца, особено с деца от аутистичния спектър. „Леките“ маски са тънки, прозрачни и са много лесни за носене. Не знам защо много малко камери в България ползват тези „леки“ маски при деца, защото с тях децата свикват и ги ползват много по-лесно и бързо.


Влизането на деца с аутизъм или от спектъра (даже, каквито и да са деца) в барокамерата има доста особености.
Чисто физиологически особености, с които би трябвало да са наясно всички оператори на камерите – не мисля, че е нужно да обяснявам тук какво-как точно се прави, но си има ясни правила и процедури.
По-сложните са психологическите особености. Тук вече са нужни умения и знания за работа с тези деца, които обикновените оператори на камерите нямат. Със сигурност са нужни и доста умения за работа с родителите на тези деца, защото в много от случаите именно родителите са по-трудните за влизането в камерата :)
Не бих си позволил да кажа, че само камерите, които ще спомена имат такива специалисти, но бих казал, че тези две камери със сигурност знаят как да работят с деца. Това са камерите в Пловдив и Пазарджик (двете работят с „леки“ маски). Мисля, че това е така, защото и в двете камери процеса по влизане на детето и неговото адаптиране към процедурата се ръководи от професионален детски психолог - г-жа Лилия Кондева. Тя е родител на дете аутист и познава отлично всички особености при тези деца. Доколкото знам, операторите в тези камери също са родители на аутисти, така че разбирането е пълно.Титла: Re: Барокамера и проговаряне
Публикувано от: koko3 в вт, 21 фев 2017, 08:42
Манфред Благодаря!


Титла: Re: Барокамера и проговаряне
Публикувано от: polineza в пн, 19 юни 2017, 10:39
Здравейте! Много искам да правя баро камери на синът си,но имам едно  голямо притеснение,а именно,че задържа постоянно секрет в белите дробове. Знам,че за човек с пневмония е противопоказно и че неговото състояние близко до  подобна. Някой има ли подобен проблем или повече информация? Бих била благодарна за съвети и  препоръки!


Титла: Re: Барокамера и проговаряне
Публикувано от: Манфред в пн, 19 юни 2017, 11:47
Най-вероятно имате правени някакви изследвания. Направете консултация с лекаря в барокамерата. Повечето имат такъв или в самата камера, или подсигурен лекар за външна консултация.


Титла: Re: Барокамера и проговаряне
Публикувано от: polineza в пн, 19 юни 2017, 12:26
И аз разчитах да лекаря,който е там,но той не ми даде адекватен отговор.


Титла: Re: Барокамера и проговаряне
Публикувано от: Манфред в пн, 19 юни 2017, 13:04
И аз разчитах да лекаря,който е там,но той не ми даде адекватен отговор.

Барокамерите, чийто лекари са с достатъчно компетенция, за да имат ясно становище: ВМА (София, Варна), Оксилайф София, О2 Пловдив, Оксигена Варна, Стара Загора, барокамера.бг Пазарджик, МБАЛ Бургас.


Титла: Re: Барокамера и проговаряне
Публикувано от: megivarna в пн, 19 юни 2017, 18:07
Някой знае ли дали в Оксигена-Варна приемат вече документи по програмата на общината?


Титла: Re: Барокамера и проговаряне
Публикувано от: Tradully Berliose в пн, 19 юни 2017, 18:41
Някой знае ли дали в Оксигена-Варна приемат вече документи по програмата на общината?


не


Титла: Re: Барокамера и проговаряне
Публикувано от: polineza в пн, 19 юни 2017, 23:25

Манфред,благодаря!


Титла: Re: Барокамера и проговаряне
Публикувано от: Katalita в чт, 10 авг 2017, 23:54
За съжаление във Варна тази година няма да има процедури за барокамера по безплатната програма от общината. Търсете други варианти.


Титла: Барокамера и проговаряне
Публикувано от: Tomella в ср, 20 сеп 2017, 13:24
Здравейте,тази година не успяхме да се приберем за лечението с барокамера в България,но не съм се отказала от това. Имам въпрос относно това в кой град има камера,където е позволено използването на конзоли, телефони, таблети..предполагам в София, всъщност няма значение града,просто на първо място това за мен е важно,защото сина ми е с хиперактивност и по друг начин съм сигурна че няма да стои мирно,още повече с кислородна маска. Знам,че има групи във ФБ за моето питане,но реших да питам първо тук...И още нещо...има ли начин само тои да ползва маска,а аз не,да съм като придружител с него в камерата.


Титла: Барокамера и проговаряне
Публикувано от: Манфред в ср, 20 сеп 2017, 17:42
Вече нито една барокамера не работи с електронни устройства вътре. Някои се оборудваха със специални монитори (свързани с интернет за музика, филми и др.), които все пак занимават децата (и не само).
Но по-важното е, че има барокамери, които са специализирали и работят изключително и само с такива деца и успеваемостта им с това децата да свикнат и да търпят процедура е почти сто процентова. Може би е добре да потърсите някоя от тези камери.
А относно придружителя - всяка камера позволява придружителя както да диша на маска, така и да не го прави. В някои това се таксува, в други не.


Титла: Барокамера и проговаряне
Публикувано от: Tomella в ср, 04 окт 2017, 12:25
Благодаря много за отговора,Манфред! Имам последен въпрос само, дано да съм полезна и на други,които четат форума...чела съм че децата от аутистичния спектър са предразположени,не знам дали е точната дума към епилепсия. Малък процент от тях развиват тази болест...,знам че се минава през преглед УНГ и изследване за кандида,преди процедурите в барокамерата,но изследването ЕЕГ мен ме притеснява..,а знам че е добре и то да се направи. Проблема е,че при моето дете в будно състояние просто няма как да стане. А аз не искам с пълна упойка,но дори и да се съглася на нея съм чела, че електроенцефалограмата, за да има смисъл да се прави и да показва точни данни е добре да се прави в будно състояние. Не знам всъщност толкова ли е важно ЕЕГ и доста родители ли го правят,за да са сигурни и спокойни,когато влязат с детето си в барокамерата..


Титла: Барокамера и проговаряне
Публикувано от: Манфред в ср, 04 окт 2017, 13:22
Наистина няма смисъл да се прави ЕЕГ в заспало или полу-будно състояние, защото резултатите просто няма да са гарантирано верни. Епилепсията е много спорен въпрос за терапията с барокамера. Половината свят (в т.ч. САЩ) лекуват епилепсия с барокамера, докато другата половина смятат, че барокамерата по-скоро ще влоши състоянието. Истината е, че не е доказано нито едно от двете. В България положението е същото - половината от хората предпочитат да са сигурни, че няма епилепсия и тогава преминават към тази терапия, докато другата половина въобще не вземат предвид дори възможността да има или няма епилепсия. Аз имам и лично мнение, но то не е важно в случая. Споделял съм го в някои групи втв Фейса, които са точно по темата.


Титла: Re: Барокамера и проговаряне
Публикувано от: rozali79 в нд, 21 яну 2018, 15:05
Здравейте,тази година не успяхме да се приберем за лечението с барокамера в България,но не съм се отказала от това. Имам въпрос относно това в кой град има камера,където е позволено използването на конзоли, телефони, таблети..предполагам в София, всъщност няма значение града,просто на първо място това за мен е важно,защото сина ми е с хиперактивност и по друг начин съм сигурна че няма да стои мирно,още повече с кислородна маска. Знам,че има групи във ФБ за моето питане,но реших да питам първо тук...И още нещо...има ли начин само тои да ползва маска,а аз не,да съм като придружител с него в камерата.
В барокамерата в Стара Загора има монитор на който се пущат филмчета, които да забавляват до някаква степен децата. Отделно камерата сама по себе си е широка и има възможност маркучите да са по-дълги, което позволява леко да се поразтъпче детето.....ако не го свърта на едно място. В тази барокамера детето диша с маска или шлем, а родителя не носи маска. Той просто е под налягане и диша въздуха, който е в самата камера.


Титла: Re: Барокамера и проговаряне
Публикувано от: Tomella в вт, 06 фев 2018, 16:26
Rozali79, благодаря ти за отговора!


1