BG-Mamma

Здраве => Здравословни проблеми => Темата е започната от: nano в ср, 12 апр 2006, 15:07Титла: остеохондрозис
Публикувано от: nano в ср, 12 апр 2006, 15:07
какво е остеохондрозис  Тн3-4   Тн4-5   Тн5-6  -правих си снимка,но още не съм я носила на лекарката.това шипове ли са и ако са какво следва-има ли въобще лечение за тях


Титла: Re: остеохондрозис
Публикувано от: aja в ср, 12 апр 2006, 15:44
Това е заболяване на междупрешленовите дискове на гръбначния стълб или дистрофия. Изразява се в загуба на еластичността и закостеняване на диска, в следстие на което междупрешленовите разстояния се намаляват и предизвикват притискане на нервните окончания.
В зависимост от мястото на поражението могат да бъдат наблюдавани различни симптими - напр. ако е в тилната област, може да има болки по гърба и разпространяващи се надолу към ръцете, ако е в средата на гръбнака - може да има затруднение в дишането, сърдечната дейност, стомаха, а ако е в кръстната област -болки се наблюдават в седалищно-опашната облас и се разпространяват към краката.
Лекува се основно с движение, терапевтична гимнастика и иглотерапия


Титла: Re: остеохондрозис
Публикувано от: Café del Mar в ср, 12 апр 2006, 16:41
напр. ако е в тилната област, може да има болки по гърба и разпространяващи се надолу към ръцете

Това е моят случай :crazy:
лекарят ми каза директно, че файда от терапия няма да има (нагревки), така и не ходих. Болката ми е само ако се преуморя в една поза и то неправилна (изгърбването пред компа особено). Майката му е повечко движение и правилна стойка :)


Титла: Re: остеохондрозис
Публикувано от: Дренка в ср, 12 апр 2006, 23:05
Не е вярно, че няма полза от физиотерапията(намирам го за нормално, ако е казано от невролог)... Ако мислите, че с един- два пъти годишно ще се оправите, наистина няма да стане. Пълно излекуване няма, целта е да се задържат нещата поне.


Титла: Re: остеохондрозис
Публикувано от: nano в чт, 20 апр 2006, 23:22
ходих при личната лекарка и каза ,че няма лечение.не ме прати нито при невролог,нито при ревматолог.сега се чудя какъв лекар да търся,защото много ме боли гърбът и не зная какво да пия-ако някой има някаква идея,моля да сподели


Титла: Re: остеохондрозис
Публикувано от: Дренка в пт, 21 апр 2006, 10:20
Потърси физиотерапевт.


1